Inlägg under » april, 2009 «

tor
30
apr
2009
torsdag, 30 april, 2009 | Skriven av:

Glädjande siffror, miljöpartiet ökar från 5.9 % till 7.0%. Alla partier tappar och så ökar Piratpartiet från noll till 5.1%.
Det är bra för att driva IPRED och FRA frågorna men vad säger Piratpartiet om övriga frågor? EU är ju så mycket mer än detta.
Givetvis kan partiet utvecklas men det verkar inte finnas något intresse för detta. Kanske ändras sig de nu när det finns en rejäl chans att koma in.

Detta är visar att det finns ett stort missnöje med hur politiken hanterar IPRED och FRA. Integritetsfrågorna är stora. Det är även hur man ser på ”staten” och ”maktutövare” gentemot den ”lilla människan” dvs dig och mig. Så det är mer än att bara säga ja eller nej till IPRED. Det behövs en politik som tar till vara varje individs vilja och möjlighet att vara delaktig i arbetet med att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Det måste finnas social och ekonomisk trygghet för alla. Klyftorna och segregationen måste minska.

Så även om jag gläds åt att Piratpartiet ”kommer in i Europaparlamentet” så är jag ändå lite orolig över att ”en fråge”-politiken får så stort gensvar.
Detta gör EU-valet lite mer spännande.

Här blir det inga promenadsegrar för någon!
Eller?

http___www.dn.se_polopoly_fs_1.855935!piratpartiet.swf

Grafik från DN

ons
29
apr
2009
onsdag, 29 april, 2009 | Skriven av:

plommonparon_29-april-2009I dag har det varit riktig sommarvärme. Det blev lite jobb i trädgården och det var skönt. Det behövs lite fysiskt arbete ute i den friska naturen. Vi har en del grenar kvar som vi inte flisat ännu. Högen som vi haft under vintern är nu betydligt mindre. Den ska vara borta i morgon kväll. Vi komposterar allt från kolonin. Vi har köpt en tyst flismaskin för att kunna kompostera grenar. Det blir grenar från fruktträden men även från björnbären och en del blommor. Vi har stora björnbärsbuskar som växer och producerar grenar. Om vi inte kör grenarna i flismaskinen så tar det flera år att bryta ner grenarna. Dessutom behöver vi mer plats för att kunna kompostera allt eftersom grenarna tar så mycket mera plast. Flisen är bra också att blanda med köksavfall och färskt grönt som vi lägger på komposten.
Nu blommar plommonträdet och päronträdet för fullt. Äppelträden ligger långt efter. Det är vackert med blommande fruktträd. En granne har ett stort körsbärsträd som är helt vitt av blommor.
Körde två tvättar idag och torkade tvätten ute. Det gick rekordsnabbt eftersom det både var varmt och lite blåsigt. Vi testar som jag skrivit tidigare att använda tvättnötter. I dag körde vi en vittvätt med tvättnötter och det fungerade bra.
Kläder tvättade med tvättnötter och som torkat utomhus luktar väldigt gott, inte parfymgott utan friskt gott.

Jag hann dessutom med lite kontorsarbete. Inte dumt att kunna sitta i trädgården och jobba. Miljöpartiet i Skåne har precis startat översynen av vårt regionala partiprogram. Det ska vara klart innan vi fastställer våra listor till regionfullmäktigevalet 2010. Vi ska besluta om programmet i januari 2010. Det låter kanske långt dit men tiden går snabbt. Det är mycket jobb men det är rätt så kul. Men det tar tid och krävs en del tålamod. Vi är många som ska tycka till och det finns många hjärtefrågor. Allt kan man inte ta med och det krävs en balansgång mellan översikt och detaljer.

tis
28
apr
2009
tisdag, 28 april, 2009 | Skriven av:

naturbussen_storRegionfullmäktige som nu har pågått sedan kl. 10.00. Just nu diskuteras en interpellation om Naturbussen som försvann.
Lunds kommun har varit drivande i att skapa en kulturbuss. Nu har alliansen och Skånetrafiken nästan lyckats att skjuta Naturbussen i sank.
Hur regionala tillväxtnämnden (RTN), kollektivtrafiken och Skånetrafiken kunnat misslyckas så. Kanske är det inget misstag. Det är inte första gången Skånetrafiken struntar i att genomföra beslut.
Ordförandena i dessa nämnder som är moderater tycks inte ha förstått hur Naturbussen har fungerat. Dessutom verkar de inte speciellt intresserade av verksamheten.
RTN:s ordförande hon tyckte bara att det var lite barnsjukdomar att verksamheten helt försvinner under nästan 2 år. Det har jag svårt att bara kalla barnsjukdomar.
Ett annat roligt argument var att Naturbussen är något helt annat och att den nya ”natur- och kulturbussen” var så mycket mera. Problemet är bara att det blev ingen verksamhet alls.
Naturbussen hade extra turer till ställen dit man normalt inte kunde komma med kollektivtrafiken och dessutom fanns det ett gediget program med guidningar, vandringar m.m. kopplat till avgångarna.
Så här får det inte gå till. Ska kolla upp vilka beslut som är fattade och vad man kan göra årt det hela. Tyvärr är nog vårens verksamhet körd men till hösten måste det igång!

tis
28
apr
2009
tisdag, 28 april, 2009 | Skriven av:

Har följt debatten i region Skånes fullmäktige. Man började prata om årsredovisningen för 2008. Det var minst två varianter av ”samma verklighet”, för det finns väl bara en verklighet.
Man kan undra vem som tittar och lyssnar på detta och om man blir klokare efter detta på vem som har lösningarna på ”problemen”.
2008 gör region Skåne ett bra ekonomiskt resultat men är verksamheten i samma klass?
Ofta när det gäller årsredovisningar så är det pengar som är styrande. Gör man ett bra resultat är det samma sak som att man inte går minus.
Visst måste man få med ekonomin och det är omöjligt att bara göra minusresultat. Det finns ju inte obegränsat med resurser.
Ändå så måste det vara behovet av vård och omsorg som ska vara styrande. Dessutom måste man göra investeringar för att på sikt göra förändringar.
En stor del av region Skånes verksamhet är ”sjukvård”. Miljöpartiet har drivit folkhälsofrågor och miljöfrågor och fått visst gehör. Dock behövs fler åtgärder.
Vi står inför en stor utmaning när det gäller klimatfrågan. Då är det inte bara folkhälsan och miljön i Skåne. Klimatfrågan är global.
Undersökningar som görs visar att det finns många problem när det gäller folkhälsan.
Det finns många som mår bra och har fått det bättre de senaste 10 åren men det finns också många som har fått det sämre.
Ska man öka folkhälsan måste man börja tidigt. Ska man minska spänningar i samhället måste man skapa en gemenskap med respekt för andra . Då behövs det mer samarbete och mindre konkurrens. Skolan ska inte bara skapa högpresterande produktionsenheter utan trygga och självgående individer som vill och kan ta ansvar för sig själv och för det gemensamma.

I dag började jag med Twitter och det har Region Skåne också gjort. Till vilken nytta kan man undra. Det pratas så mycket om det så man ”måste” ju testa!!??
Alla partier verka hänga på trenden, en s.k. Obama-effekt.
Jag har ännu inte riktigt förstått det fina med det. Det finns säkert en bra användning men just nu så känns det bara som ännu en snuttifiering och mer jobb för FRA.
Kollar man på sändningen från regionfullmäktige så kan Twitter vara ett komplement att man lätt kan komma till rätt ärende med vidhängande dokumentation.
Men det kan man ju göra utan Twitter.
Jag kanske kommer på finessen …

mån
27
apr
2009
måndag, 27 april, 2009 | Skriven av:

Den rödgröna alliansen föreslår ett nytt stöd för att renovera och energieffektivisera nerslitna bostadsområden. ROT-avdraget får en klimatbonus.
– Det rödgröna ROT-avdraget leder till förbättrade boendemiljöer och att fler är beredda att renovera, bygga om och effektivisera sin energianvändning. En satsning där alla är vinnare och som innebär tusentals nya jobb, minskad klimatpåverkan och en ökad framtidstro i vårt land, säger Mona Sahlin (S), Peter Eriksson (MP) och Lars Ohly (V)
Arbetslösheten bland byggnadsarbetare var i mars 10,6 procent (källa: Byggnads)

• 40 till 50 000 lägenheter i flerfamiljshus kan renoveras/år med nytt stöd

• Antalet fler byggjobb med rödgröna ROT-avdraget 15 000 jobb/år

• Totalt kostar det nya och utvidgade ROT-avdraget 6 miljarder/år
Om stödet till renovering av flerfamiljshus, primärt miljonprogrammen

• Stöd för att stimulera totalrenovering av flerfamiljshus, förutsatt att renoveringen leder till minst 30 procent minskad energianvändning.

• Stödet utgår till 50 procent av arbetskostnaden upp till ett tak om 100 000 kronor per lägenhet (dvs 50 000 kronor per lägenhet i stöd).

• 40 till 50 000 lägenheter i flerfamiljshus bör kunna totalrenoveras per år. Det är ungefär en fördubbling jämfört med idag.
Om det utvidgade stödet till det existerande ROT-avdraget

• Besked till landets radhus-, villa- och bostadsrättsägare att vi behåller det nuvarande ROT-avdraget så länge det behövs för att bekämpa jobbkrisen.

• Skattereduktionen är fortsatt 50 procent av arbetskostnaderna (50 000 kronor i stöd) och kommer fortsatt att vara knutet till individen.

• ROT-avdraget utvidgas med en extra klimatbonus på 10 procent och kopplas till den enskilda fastigheten och kan därför sökas av bostadsrättsföreningar.
Kostnader och nya jobb

• Vi beräknar att stödet till flerfamiljshus kostar två miljarder per år och det utvidgade ROT-avdraget för småhus och bostadsrätter kostar cirka fyra miljarder kronor per år. Totalt sex miljarder kronor per år.

• Sammanlagt bedöms detta skapa omkring 15 000 fler jobb. (Beräkningar från SABO visar att en renoveringsvolym på 50 000 lägenheter skulle skapa cirka 35 000 fler jobb. Vi gör en mer försiktig bedömning.)

sön
26
apr
2009
söndag, 26 april, 2009 | Skriven av:

I dag var det vårstädning och vårstämma i bostadsrättsföreningen. Denna gång var det många som deltog. Så är inte alltid fallet. Det var perfekt vårstädningsväder. Så nu är det städat och pyntat på våra gårdar.
På kolonin har plommonblommorna slagit ut medans päronblommorna avvaktar lite. Nu märks det att det växer, i alla fall om man ser till ogräset. Så det blir till att attackera igen innan det är för sent.
plommonblommr-26-april-2009
I morgon börjar en ny intensiv men dock lite kortare vecka eftersom det är 1 maj på fredag. Snart ska självdeklarationen lämnas in. Borde kunna vara gjort redan men det är så lätt att skjuta upp det. Kommer nog bara att behöva godkänna allt. Har dock ännu inte kollat allt ännu.

Kategori: koloni  | 2 kommentarer
lör
25
apr
2009
lördag, 25 april, 2009 | Skriven av:

wwwfiberfinseI dag blev det lite shopping. Började på Fiber Fin vid Drottningtorget i Malmö. Trevlig affär med bara ekokläder. Tyvärr är det inte allt som passar men finns en del. Jag ville ha ett par byxor men det fanns inga som passade. I dag blev det en skjorta och en keps. Det känns bra att köpa ekokläder där tillverkningen dessutom görs på ett bra sätt. Inga barnarbeten och bättre löner. Dock är det låga löner jämfört med svenska mått men ett steg i rätt riktning. Har du inte varit i affären ta dig dit och kolla in utbudet.
Efter detta provsmakade vi färska alger på Morot & Annat. Även detta en affär med bara ekologiska livsmedel. Det är en fröjd att gå i affären och plocka till sig varorna. I dag hade de provsmakning av färska alger. Algerna är odlade i bassänger med renat saltvatten. Lite osäkert om hur mycket jod de innehåller. Vi ska få besked om detta via e-post.
Det blev inga alger idag men det blev frystorkad ananas och mango. Inga tillsatser och endast naturligt socker från frukterna. Dessutom blev det mandlar med choklad överdrag. Lite gott får man unna sig. Inte så onyttigt heller.
Vädret var varmt och skönt och efter lite shopping och promenad i solen blev det lunch vid Kaptensbrokiosken. Här kan man äta korv med mos som är vegansk, vegansk ostburgare och en annan burgare som de kallar Lemon Marsala. Allt veganskt.
Ibland är det bra att äta något snabbt och billigt men som ändå är veganskt och ekologiskt.
Man kan ju inte alltid äta falafel.

fre
24
apr
2009
fredag, 24 april, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver ”WWF-studie: Elbilssamhälle ren fantasi”

2020 släpper en elbil ut 220 g CO2/km, långt över EUs gränsvärden. Och när alla bilbatterier ska laddas riskerar elnäten att kollapsa. Den pessimistiska synen på elbilens framtid spår världsmiljöorganisationen WWF.

På tyska WWFs uppdrag har Institutet för framtidsenergisystem (Izes) gjort en studie över elbilens framtidsmöjligheter i Tyskland. Förutom att det inom överskådlig framtid kommer att saknas tillräckligt med elbilar så visar studien att en stor flotta av batteridrivna bilar kommer att belasta elnätet så hårt att det riskerar kollaps, rapporterar die Welt.

Det hjälper inte att bara byta fossildrivan bilar mot elbilar. De direkta utsläppen från själva bilresan blir mindre men elen ska produceras. Bilen och batterierna ska produceras.
Teknik löser inte alla problem men kan om man använder den rätt minska problemen.

Det är jättebra att det produceras elbilar det är ett måste men det behövs även göras omställningar av livsstilarna så att vi kan minska antalet transporter.
Det är bra för klimatet men även bra för oss själva eftersom vi kan slipper spendera vår dyrbara tid på resor.

Bilanalytikern Ferdinand Dudenhöffer är exempelvis orolig för vad som händer när alla elbilsinnehavare ungefär samtidigt pluggar in stickkontakten i eluttaget för att ladda under natten.

Dessutom påpekar utredningen att ur miljösynpunkt är det viktigt att räkna in från vilken energikälla elströmmen produceras. Med en övervägande andel elbilar måste elkraftproduktionen byggas ut, och i Tyskland sker sådant med kolkraft.

I extremfallet kan en medelstor elbil komma att stå för ett koldioxidutsläpp på upp till 220 gram per kilometer. År 2020 har EU lagt målet för koldioxidutsläppen från bilar till 95 gram per kilometer.

Det betyder att vid sidan om en elbilssatsning så finns det stora problem med infrastrukturen för el som måste lösas.

Drömmar om ett utbrett elbilssamhälle under nästa årtionde ser då ut som rena fantasier. Förbränningsmotorn är inte uträknad än på länge.

fre
24
apr
2009
fredag, 24 april, 2009 | Skriven av:

forgat-mig-ej-24-april-2009Det har hänt mycket på kolonin bara på några dagar. Solens strålar har gjort underverk. Nu behövs det lite regn det har blivit ganska så torrt i landen. Löken har kommit upp och några enstaka rödbetsfrön har tryckt sin grodd igenom den torra jorden.
Många blommor har tittat fram. De flesta påskliljorna är överblommade, nu har pingstlijorna och tulpanerna tagit över.
När vi klippte rosorna har vi tagit en den rosgrenar och satt dem i jorden för att få nya rosplantor. En del verkar ha tagit sig. Ska bli spännande och se om det blir några rosor också.
Aprikosen är nästan överblommad. Nu är både päron- och plommonträdet på väg att slå ut sina blommor. Det finns en del humlor men har ännu inte sett något bi.
pingstlilja-24-aprl-2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
23
apr
2009
torsdag, 23 april, 2009 | Skriven av:

Alliansen fick igenom sitt förslag och det blir med största sannolikhet inga passivhus i Stora Råby planen. I alla fall blev det inget uppdrag till tekniska nämnden att driva detta. det tog lång tid men till ingen nytta.
Lite märkligt att det inte skulle kunna gå att bygga passivhus i Lund. Vi är lärdomens stad och vi har verkligen kunskapen i Lund. LTH och universitetet är långt framme det är bara Lunds kommun som inte hänger med. Lite märkligt när det finns så stort intresse att bygga i Lund. Lunds kommun borde kunna ställa krav på hur det ska byggas och var det ska byggas.
Alliansen menar att det inte går att bygga passivhus eller motsvarande i Lund. Landskrona kan, Göteborg kan, Tyskland kan men inte Lund.
Lite konstigt är det.
Det var samma sak med kaffefilterpåsar som inte kunde göras klorfria. Men så över en natt kunde en tillverkare och sedan kunde alla på en gång.
Kapitalismen är verkligen konservativ.

Tyvärr blev vår motion om ”Mäns våld mot kvinnor” bordlagd tillsammans med ”Handlingsplanen för att motverka våld mot kvinnor”.

tor
23
apr
2009
torsdag, 23 april, 2009 | Skriven av:

Nu pågår diskussionen om detaljplanen för Stora Råby 36:22. Miljöpartiet är tveksam till att man bygger på den goda åkermarken. Detta område hade varit OK att bygga trots att det är åkermark men endast under förutsättningen att man gör det på ett bra sätt.
Passivhus borde vara ett minimum. Kollektivtrafikförsörjningen borde vara en självklarhet. Tätheten, dvs fler hus/lägenheter per ytenhet, borde vara större när man nu bygger på åkermark.
DIskussionen har precis börjat så det ska bli spännande hur det går.

tor
23
apr
2009
torsdag, 23 april, 2009 | Skriven av:

På dagens kommunfullmäktige hade jag ställt en interpellation till ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden. ”Vad vill alliansen med Ungdomsforum?”.
Detta gjorde jag med anledning av att alliansen sedan de flyttade verksamheten från kommunstyrelsen till Kultur- och fritidsnämnden, har skurit ner anslagen med minst 175 000 kronor.
Miljöpartiet hade dessa pengar i budgeten för 2009.
En enig Kultur- och fritidsnämnd ansökte om att få extra anslag med 175 000 kronor. Alliansen avslog detta i kommunfullmäktige.
Svaret från ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden försökte som alliansen så många gånger gör, ge sken av att man satsar lika mycket pengar som oppositionen gör. Argumentationen från alliansen gick ut på att man effektiviserat verksamheten samtidigt som man ansökte om mer pengar, Vilket är lite konstigt.
Man försökte också sig på tricket att pengar inte är allt. Ska man bedriva kommunal verksamhet behövs pengar till löner men även till verksamhet.
Alliansen är dock konsekvent eftersom man inte tycks prioritera ungdomsfrågor. Alliansen röstade nej till att anta ett ungdomspolitiskt program.
Det som är lite trist är att alliansen i form av ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden antingen inte veta vad som är beslutat eller så försöker han bluffa genom att påstå att alliansen inte skurit i verksamheten. Han blandade dessutom ihop det med en annan stor nedskärning på ungdomsverksamheten när alliansen lastat över ansvaret på ungdomarna när det gäller Ungdomstingsverksamheten.
Visst kan man öka medinflytandet för ungdomarna och det kan man även göra i andra sammanhang. Men man kan inte dra undan sitt eget ansvar.

tor
23
apr
2009
torsdag, 23 april, 2009 | Skriven av:

SVT skriver ”Pirate Bay-domare anklagas för jäv”

Domaren i Pirate Bay-målet kan ha varit jävig. En kartläggning som SR:s P3 Nyheter gjort visar att domaren Tomas Norström är medlem i flera föreningar som sysslar med upphovsrättsfrågor.

-Jag tycker att domaren borde ha avsagt sig målet. Det är ett klart delikatessjäv, säger advokat Leif Silbersky till P3 Nyheter.

Norström sitter i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR) och är medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU). Andra medlemmar i SFU är Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som alla företrädde rättighetsinnehavare i Pirate Bay-rättegången.
Föreningen uppger sig vara ”en mötesplats för kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner”.
-Jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de där engagemangen, kommenterar Norström.
En av de ursprungliga nämndemännen vid rättegången, en tonsättare, fick lämna sitt uppdrag eftersom han bedömdes som jävig.

Borde man inte som domare inse att man är jävig i detta fallet?
Man är medlem i föreningar som är med och driver frågan. Borde man inte i alla fall ha funderat på det hela och anmält hur det hel låg till?
Detta är väldigt olämpligt av flera anledningar.
Vad man må tycka om domen ger detta ändå upphov till ett tvivel att rättegången har gått rätt till.
Detta kan innebära att rättegången måste göras om vilket innebär att skattepengar har slösats bort på ännu en lång rättegång. Ska rättsväsendet ha någon funktion måste det vara trovärdigt. Ett sådant här handlande riskerar att minska medborgarnas tro på rättssystemet.

Krav på ny rättegång
Piratpartiet kräver nu att rättegången tas om.
”Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå. Domaren i det mest uppmärksammade målet på hela året är medlem i en intresseförening för ena parten i målet, och umgås dessutom privat med den sidans advokater. Hela rättegången måste göras om från början”, skriver partiledaren Rick Falkvinge i ett pressmeddelande.

ons
22
apr
2009
onsdag, 22 april, 2009 | Skriven av:

I morgon är det kommunfullmäktige. På dagordningen finns ärendet ”Detaljplan för del av Stora Råby 36:22”. En detaljplan som skulle kunna vara en bra plan. Från början skulle det byggas ekologiskt. Varefter tiden gick blev det mindre och mindre ekologiskt.
Om klimatproblematiken ska mötas måste samhällsbyggandet bygga på ekologiska principer. Energianvändningen till boendet måste minska genom t.ex. att det byggs passivhus. men det är inte bara energianvändningen i boendet måste minimieras. En stor energianvändning går åt till transporter till och från boendet.
Denna plan innebär att det inte ställs några krav på att det ska byggas passivhus eller motsvarande och dessutom byggs området upp innan bra kollektivtrafik finns.
Ska man flytta in i detta område blir det svårt att klara sig utan bil. När väl kollektivtrafiken blir utbyggd är de som har flyttat in invanda med att använda bil.

På senaste kommunstyrelsen försökte oppositionen att göra planen lite bättre genom att ställa krav på att tekniska nämnden inom ramen för försäljningsavtalen skulle verka för att minst 30% av bostäderna ska uppföras som passivhus eller annan motsvarande teknik.

Det löser inte alla problemen men hade förbättrat situationen. Tyvärr köpte inte alliansen detta förslag.

Vi får se om det blir någon ändring i morgon på kommunfullmäktige.

tis
21
apr
2009
tisdag, 21 april, 2009 | Skriven av:

På lördag den 25 april mellan klockan 11-17 firas ”Jordens Dag” på S:t Hansgården. Sankt Hansgården och Lunds kommun i samarbete med Hållbart universitet och studenter i Humanekologi och från internationellt programmet LUMES, samt lokala miljö och kulturverksamheter är arrangörer.

I år kommer vi att ha ”Solidaritet över alla gränser” som tema. Det omfattar både miljö, kultur och social hållbarhet. På plats finns fantastiska musiker, miljö- och kulturföreningar bl.a. kinesiska studenternas thai chi-grupp, försäljning och provsmakning av ekologiska samt rättvisemärkta produkter.

Kom och inspireras i en fantastiskt grön och skön omgivning bland djur, arkitektur och växter! Lär dig mer om vad du kan göra för miljön och vad som faktiskt redan görs av stora som små ute i världen. Baka bröd över öppen eld och smaka grillat, hembakt och kaffe i cafét. Det blir också lekar, tävlingar och annat kul för alla åldrar. Vad sägs om att prova hantverk med ull och äggoljetempera, lära sig tälja sälgpipor samt lite eldslukning till efterrätt?

jordens-dag-2009_660

tis
21
apr
2009
tisdag, 21 april, 2009 | Skriven av:

Den 9 maj, klockan 10-18, kommer Vegomässan till Malmö och i år har vi skaffat oss en riktigt stor lokal så att alla besökare ska få plats. vegomassan09malmo_banner_300x300 Mässan äger rum på Amiralen med arrangemang i Folkets Park alldeles utanför.

Kom och möt en helt ny värld av smakupplevelser och testa allt det där som folk kallar vego. En stor mängd utställare av allt från skinnfria skor och ekokläder till djurvänlig kosmetika och köttersättningar finns på plats för att visa upp en fräsch, hälsosam och hänsynsfull livsstil.

I caféet säljs lyxiga veganbakelser och i foodcourten i Folkets Park kan du smaka en vegansk chorizo, en köttig vegoburgare eller varför inte svalka dig med en krämig veganglass. Det blir även provsmakning från en uppsjö av företag, föredrag samt uppträdanden.

Kategori: vegan  | Skriv en kommentar
mån
20
apr
2009
måndag, 20 april, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver ”Gottegrisen dröm: inhalera choklad”

Sugen på choklad men bekymrad över kalorierna? Nu kan du inhalera sötsakerna.

Le Whif är namnet på den nya inhalatorn som lanseras i Paris i slutet av april innan den ger sig ut på världsturne.

Innovatören David Edwards, professor vid Harvard, utvecklar egentligen inhalerbara vacciner mot tuberkolos. Men när han undervisade en grupp studenter för några år sedan så kastade han ur sig idén om att även mat skulle kunna andas in. Tillsammans med en grupp studenter utvecklade han sedan den söta inhalatorn.

Med ett lätt tryck sprutar gottegrisen in en dos chokladpartiklar på sammanlagt 50 milligram. På så vis täcks munnen med en smak av choklad trots att man bara får i sig en fjärdedels kalori. Någon risk att få chokladen i lungorna sägs inte finns. Det ska storleken på partiklarna och designen av Le Whif säkerställa.

Inhalatorn kostar omkring 20 kronor och finns med smakerna choklad, hallon/choklad, mango/choklad samt mint/choklad.

Enligt Chicago Tribune tänker sig David Edwards att man ska avnjuta produkten tillsammans med en kopp kaffe.

Man kan nästan tro att det är ett aprilskämt. I så fall är det ett sent sådant.
Det är klart att det skulle kunna vara något för matmissbrukare. Skulle man bli nöjd och bli av med chokladsuget av en inhalering skulle det kanske vara OK.
Vad ska man göra med chokladen för at den ska kunna inhaleras?
Kommer det verkligen att vara choklad eller är det bara någon kemisk smakförstärkare man får i sig?
Kommer man verkligen att kunna bryta ner sötsuget med en sprayning?

Jag tycker nog att det är bättre att äta ”lite” choklad någon gång då och då. Äter man då en mörk choklad av bra kvalité får man både smak och mindre socker i sig.
Det finns många ekologiska och rättvisemärkta choklader numera så jag tror nog att jag fortsätter med dessa.
Lite godskare får man unna sig bara att det är med måtta!

sön
19
apr
2009
söndag, 19 april, 2009 | Skriven av:

Nu så är denna helgen nästan slut. I alla fall är mötena det och nu är det bara tågresan kvar. Dagen började med arbetsgivarkurs. Det finns mycket som ska göras av en vald styrelse och att vara arbetsgivare är en uppgift som ibland kommer i skymundan.
Det finns mycket att tänka på. Det finns lagstiftning som man måste förhålla sig till men det viktigaste är att se till att den man är arbetsgivare för får de bästa förutsättningarna att göra sitt jobb. Tyvärr blev det en liten krock med Vegetariska föreningens årsmöte. Så jag gjorde ett försöka att hinna med båda. Det gick ganska så bra men givetvis är det inte helt perfekt att springa mellan möten. Men gör man inte det så ofta så är det OK.
Det var soligt och skönt väder i Stockholm dock något kallare än i Skåne. Jag såg tussilago på väg till stationen. De fanns inte i vägrenen utan i en plantering men ändå. Stockholm ligger lite efter Skåne när det gäller ”våren”.
EN fördel med att vara med på Vegetariska föreningens riksmöte var att då blev det lunch på Hermans, en vegetarisk restaurang med mycket god mat. Dessutom ligger den fint så att man har en underbar utsikt över Stockholm.
Nu när jag kommer tillbaka till Skåne har väl backsipporna blommat över så det ser nog annorlunda ut i rabatterna. Spännande och se om något av det sådda har kommit upp.
Kommande vecka blir full av aktiviteter. På måndag blir det ett förberedelsemöte inför torsdagens kommunfullmäktige. Dessutom blir det ett planeringsmöte inför Europaparlamentsvalet. På tisdagen blir demokratiberedning. På onsdag blir det Tingrätten och styrgruppsmöte för att ta fram en kulturpolitisk handlingsplan och på kvällen blir det styrelsemöte med Mp Skåne.
På torsdag är det som sagt kommunfullmäktige som bl a kommer att behandla två interpellationer (öppen källkod & Ungforum) som jag lämnat in och så en motion som Miljöpartiet har skrivit om mäns våld mot kvinnor.
Fredagen finns det risk att jag ägnar åt Klimatkommunerna vilket i så fall innebär en ny Stockholmsresa, tur och retur.
Lördagen blir 100% koloni och på söndagen är det vårstädning och vårstämma i vår bostadsrättsförening.
backsippa-april-2009

sön
19
apr
2009
söndag, 19 april, 2009 | Skriven av:

Enligt den senaste SIFO mätningen går Miljöpartiet framåt och är fortfarande 3:e största parti. Det är fantastiskt kul men samtidigt är det lite jobbigt att s och v inte går framåt. Visserligen nhar mp. s och v majoritet med 1.2 %-enheter vilket inte är mycket. Socialdemokraterna är fortfarande största parti men minskar med 2.9 %-enheter. Kristdemokraterna har kravlat sig tillbaka i riksdagen och har nu 4.1 %. Man kan spekulera i hur det har blivit så här.
AMF-affären spelar säkert in vilket förklarar (s) tapp. Att miljöpartiet ökar tror jag beror på att det nu kommit ut att miljöpartiet inte bara bryr sig om ”miljön”. VIsserligen är ”miljön” en mycket viktig fråga för allt fler väljare. Klimat och jobb hör ihop. Ställer vi om samhället i grön riktning skapar det nya jobb. Ska man lösa den ekonomiska krisen gäller det att jobba långsiktigt. Det gäller att ändra synen på jobb. Det gäller att använda sig av den potential det finns hos alla människor. Därför gäller det också att ta tag i småföretagarsitauationen. En del vill inte bara vara anställd. Sedan alliansen har tillträttt har det blivit dyrare och krångligare för småföretagare. En annan viktig fråga är att ge mer tid åt småföräldrar så att de kan vara mer med sina barn. Detta ger givetvis positiva effekter att barn mår bättre och kan därför växa och bli vuxna i harmoni.
Dessutom ger det intressanta perspektiv nu när IPRED ifrågasätts allt mer. Piratpartiet säger sig växa. En röst på Piratpartiet är bra men det är ännu bättre med en röst på Miljöpartiet eftersom Miljöpartiet har en politik som är heltäckande. Piratpartiet har en fråga! Det vore synd att kasta bort det engagemang som framförallt ungdomar visar på en enda fråga. Integritetsfrågan är mer än bara IPRED.
Det är inte bara att avskaffa IPRED man måste också ha en kulturpolitik som gör att kulturutövare kan leva på sitt skapande.

sifo-april

Diagram från SvD!
lör
18
apr
2009
lördag, 18 april, 2009 | Skriven av:

maria-w-18-april-stockholmEfter dagens regionordförandeträff avslutade vi dagen med att lyssna till Magnus Johansson, partistyrelsens sammankallande, som berättade om hur miljöpartite och vår politik uppfattas av väljarna. Vi har stort förtroende i miljöfrågor men även i andra frågor. Dock saknar vi stort förtroende i jämställdhetsfrågor vilket jag tycker är mycket konstigt.
En sak är givetvis att säga vad som är viktigt och vilket parti man tycker står för detta. En annan sak är att rösta. Vi har nu en mycket intressant situation. Miljöpartyiet ökar och i morgon kommer det en SIFO som visar att vi ökar igen men att (s) & (v) backar lite. Hur mycket vet jag inte. Vi får vänta till i morgon och se.
Efter Magnus pratade Maria om hur läget är just nu. Intresset för Miljöpartiet är extra stort nu. Våra språkrör är populärare än nånsin. Vilket är mycket glädjande och ger möjligheter i kommande val. Valet till Europaparlamentet den 7 juni och så valet 2010.
Inspirerande att lyssna man blir lite extra taggad.

Efter detta så gick jag ut för att äta lite. Ville inte gå på restaurang utan hitta något enkelt och billigt. Fantastiskt nog hittade jag ett ställe som hade FALAFEL. Jag kunde inte motstå att testa. Tyvärr var det ingen höjdare, falaflarna var torra och smaklösa. Så Stockholm har mycket att lära av Malmö, falaflens Mecka.
Hade det inte varit för en mycket god pizzasallad (vitkålssallad) så hade jag inte blivit så mätt. Pizzasalladen dolde dessutom de smaklösa falaflarna.