Inlägg den 24 april 2009

fre
24
apr
2009
fredag, 24 april, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “WWF-studie: Elbilssamhälle ren fantasi”

2020 släpper en elbil ut 220 g CO2/km, långt över EUs gränsvärden. Och när alla bilbatterier ska laddas riskerar elnäten att kollapsa. Den pessimistiska synen på elbilens framtid spår världsmiljöorganisationen WWF.

På tyska WWFs uppdrag har Institutet för framtidsenergisystem (Izes) gjort en studie över elbilens framtidsmöjligheter i Tyskland. Förutom att det inom överskådlig framtid kommer att saknas tillräckligt med elbilar så visar studien att en stor flotta av batteridrivna bilar kommer att belasta elnätet så hårt att det riskerar kollaps, rapporterar die Welt.

Det hjälper inte att bara byta fossildrivan bilar mot elbilar. De direkta utsläppen från själva bilresan blir mindre men elen ska produceras. Bilen och batterierna ska produceras.
Teknik löser inte alla problem men kan om man använder den rätt minska problemen.

Det är jättebra att det produceras elbilar det är ett måste men det behövs även göras omställningar av livsstilarna så att vi kan minska antalet transporter.
Det är bra för klimatet men även bra för oss själva eftersom vi kan slipper spendera vår dyrbara tid på resor.

Bilanalytikern Ferdinand Dudenhöffer är exempelvis orolig för vad som händer när alla elbilsinnehavare ungefär samtidigt pluggar in stickkontakten i eluttaget för att ladda under natten.

Dessutom påpekar utredningen att ur miljösynpunkt är det viktigt att räkna in från vilken energikälla elströmmen produceras. Med en övervägande andel elbilar måste elkraftproduktionen byggas ut, och i Tyskland sker sådant med kolkraft.

I extremfallet kan en medelstor elbil komma att stå för ett koldioxidutsläpp på upp till 220 gram per kilometer. År 2020 har EU lagt målet för koldioxidutsläppen från bilar till 95 gram per kilometer.

Det betyder att vid sidan om en elbilssatsning så finns det stora problem med infrastrukturen för el som måste lösas.

Drömmar om ett utbrett elbilssamhälle under nästa årtionde ser då ut som rena fantasier. Förbränningsmotorn är inte uträknad än på länge.

fre
24
apr
2009
fredag, 24 april, 2009 | Skriven av:

forgat-mig-ej-24-april-2009Det har hänt mycket på kolonin bara på några dagar. Solens strålar har gjort underverk. Nu behövs det lite regn det har blivit ganska så torrt i landen. Löken har kommit upp och några enstaka rödbetsfrön har tryckt sin grodd igenom den torra jorden.
Många blommor har tittat fram. De flesta påskliljorna är överblommade, nu har pingstlijorna och tulpanerna tagit över.
När vi klippte rosorna har vi tagit en den rosgrenar och satt dem i jorden för att få nya rosplantor. En del verkar ha tagit sig. Ska bli spännande och se om det blir några rosor också.
Aprikosen är nästan överblommad. Nu är både päron- och plommonträdet på väg att slå ut sina blommor. Det finns en del humlor men har ännu inte sett något bi.
pingstlilja-24-aprl-2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar