Inlägg arkiv

lör
18
jun
2022
lördag, 18 juni, 2022 | Skriven av:
Kategori: koloni  | Comments off
tis
31
dec
2019
tisdag, 31 december, 2019 | Skriven av:
Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
dec
2019
tisdag, 24 december, 2019 | Skriven av:
Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
1
jan
2019
tisdag, 01 januari, 2019 | Skriven av:
Kategori: katter  | Skriv en kommentar
mån
31
dec
2018
måndag, 31 december, 2018 | Skriven av:
Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
31
dec
2018
måndag, 31 december, 2018 | Skriven av:

Djur är fantastiska. De ger så mycket kärlek och kräver egentligen bara lite mat och lite kel. En vårdag 2010 såg vi tre små ulltottar titta fram från vår veranda. Det var tre mycket olika kissar.

Mamman, Ella, fanns kvar, så de fick växa upp med sin mamma på vår koloni. I början fick de di från mamman. Sedan tröttnade hon och vi tog hand om matningen. De älskade sill och torsk vilket de av någon anledning inte gillar idag.

Matdags …
Mamma ELLA

Totalt var det tre kattungar.

Det var en hona, Sickan, en liten tuff hona som var den djärvaste av dem alla.

SICKAN

Sedan var det en bruntigrerad, Alex, han var den busigaste av dem alla.

ALEX

Sedan var det sist men inte minst, en grå skogkattliknande hane, Brummis, räddast av dem alla. Brummis blev snart ett naturligt namn eftersom han spann så högt att det blev till ett ”BRUMMANDE”.

BRUMMIS

Åren gick och Brummis blev som Ferdinand, större och större. Han blev också den som blev tamare och tamare.

BRUMMIS och ALEX

De busade med varandra och men Brummis var absolut den snällaste. Han älskade att bli borstad och att bli kliad speciellt på magen och under hakan.

Brummis blev nästan nio år. På senaste tiden märkte vi att han blev lite smal. Märkligt eftersom han älskade mat. Det märktes inte så mycket på honom mer än att han var lite smalare och att han inte var lika alert. Han kom fortfarande och jamade för att få mat men han åt inte lika mycket varje gång. Han gillade fortfarande att bli borstad och kliad men inte lika länge som tidigare. Något stod inte rätt till.

Ingen av kissarna gillade att åka bil i bur. Vi hittade en veterinär som finns på gångavstånd från oss så vi gick dit med Brummis. Veterinären kunde tyvärr inte hjälpa oss så vi fick rådet att åka till en klinik som kunde röntga och ta blodprov. Så vi beställde tid hos Lunds Djursjukhus. Vi fick en tid nästa dag. På röntgen kunde man se att allt inte stod rätt till.

Kunde man operera? Eftersom det fanns ett blåsljud på hjärtat så gjorde man ett ultraljud på hjärtat. Det skulle gå att söva Brummis men det såg inte bra ut. Det kunde sluta illa trots operation. Vi ville ändå göra allt för att Brummis skulle bli bra. Nästa dag öppnade man Brummis och upptäckte en knytnävsstor cancersvulst och tre angripna leverlober. Så hur jobbigt det än var så lät vi Brummis somna in under narkosen. Svårt beslut men tyvärr det ända rätta.

Mycket mystiskt att det gick så fort. Det var mindre än en vecka från första veterinärbesöket tills att Brummis fick somna in. Kan cancer växa så snabbt? Under sommaren 2018 märkte vi inget. Brummis var som vanligt.

Brummis fick somna in den 18 december 2018. Snart 2 veckor efter detta så är varken jag, min sambo eller Brummis syskon helt ”återställda”. Eftersom det gick så snabbt har det varit extra tufft. Alex är den som mest är påverkad av att Brummis inte längre finns hos oss fysiskt. Han brukade ligga tillsammans med Brummis i sängen och de brukade busa lite med varandra. Mest Alex men ibland så jagade Brummis Alex. Det uppstod aldrig blodvite och inga klor var ute.

Nu äter Alex och Sickan knappt någon blötmat utan mest torrfoder. Brummis älskade blötmat och då brukade de andra komma för att äta. Båda äter torrfoder och verkar helt OK ut.

Direkt efter att Brummis blev inlagd på djursjukhuset började Alex gå omkring och jama på natten. Precis som om han letade efter Brummis. Det har minskat lite men i natt var han uppe en stund och jamade.

Nu är det snart ett nytt år, 2019, men det känns tungt att fira nyår utan Brummis. Saknaden är stor men Brummis finns i våra hjärtan.

Vi har ju tur som har två kissar kvar och fina minnen av en jättegullig, snäll, mysig, pigg, välkomnande, mjuk, spinnande katt.

Brummis håller koll på kolonin
BRUMMIS på kolonin 2018
God Jul & Gott Nytt År!
Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
18
dec
2018
tisdag, 18 december, 2018 | Skriven av:

Livet är inte alltid så glatt. Vår gulliga och jätte snälla Brummis har fått somna in efter nästan 9 år tillsammans med oss. Han finns inte fysiskt men han kommer alltid att finnas i våra hjärtan.Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
8
jan
2018
måndag, 08 januari, 2018 | Skriven av:

Kunde inte hålla mig längre.
Tog fram tempeh:n och den var så vit och fin. Så här färsk tempeh har jag aldrig sett. Den smakade kanon men höll inte ihop lika bra som den vi har köpt.
Troligen behöver den lite mer tid. La tillbaka tempeh:n och väntar tills det gått 48 timmar och då borde den vara helt klar. Gott blev det men det var lite jobb innan den blev klar men det var det värt. Nästa steg är att få tag på närodlade sojabönor och sedan får jag väl upp rutinen och då går det väl av bara farten.

mån
8
jan
2018
måndag, 08 januari, 2018 | Skriven av:

Så har det nya året börjat. Hittills har det inte varit så mycket vinter även om det var minusgrader igår och blå himmel och solsken.
Har kommit igång med löpningen igen mer regelbundet. Känns skönt.
Har dessutom äntligen kommit för mig att göra tempeh, fermenterade sojabönor. Jag har skickat efter starter sedan några år tillbaka men inte haft några sojabönor. Hade hoppats på att få Skåneodlade sådana men tyvärr lyser de ännu med sin frånvaro.
Så i fredags köpte jag ekologiska sojabönor och bestämde mig för att äntligen göra tempeh.
Jag har tidigare väntat tills jag löst problemet med att få fram en bra lösning där temperaturen håller sig kring 30 grader. Nu när det är kallt ute är elementen varma och lite funderande så fixade jag så att jag kunde skapa en 30-graders miljö.
Även om det inte är svårt så är det lite omständigt att göra tempeh.
Man börjar med att blötlägga sojabönorna. Sedan ska man ta bort skalen och dela dem. Det finns maskiner för det men någon sådan har jag inte så jag kramade dem efter blötläggningen och då delade sig bönorna och skalet lossnade. Man får krama en hel del tills de flesta är delade. Sedan ska man ta bort skalen. De är lättare än de delade bönorna så de flyter upp i vattnet. Det tog en ganska bra stund innan de flesta var delade och de flesta skalen var borta.
Sedan ska bönorna koka i ca 30 minuter. Sedan ska de torkas och svalna.
När detta var klart och bönorna var under 35 grader så var det dags att blanda startern med bönorna.
Sedan var det att fylla en plastpåse som var perforerad med hål så att det blev en syrsatt miljö.
Efter ca 20 timmar hade processen börjat. Man kunde se att det blivit lite vitt som på en brieost.
Sedan var det att lägga tillbaka påsen i min lilla konstruktion som gav en 30 graders miljö och vänta.
Idag så var det det dags att titta igen och efter ca 44 timmar var det mycket vitt kring bönorna.
I instruktionen stupor det 36-48 timmar så jag väntar väl några timmar till innan jag öppnar påsen och provsmakare TEMPEH:n. Nu är i alla fall aktiviteten igång.
Tidigare köpte vi in tempeh till min sambos butik,Tant Gurka, men leverantören som vi köpte från har lagt ner sin verksamhet. Så nu kan vi inte köpa in tempeh längre så om vi ska ha tempeh lär det val bli så att vi får göra den själva.

Snart är det dags att provsmaka men jag måste nog hålla mig en stund till. Bra test för mitt tålamod … ???

sön
31
dec
2017
söndag, 31 december, 2017 | Skriven av:


Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
25
dec
2017
måndag, 25 december, 2017 | Skriven av:

Så var julafton över och juldagen fortsatte på samma vädertema. Grått och blött. Det är väldigt lugnt ute på stan och inte är det många som är ute i gråvädret. Eller kanske de är på REA på Nova Lund.
Nu när jag avslutat mina politiska uppdrag finns det gott om tid till att fundera över livet. Åren går och även om jag inte känner mig äldre så har åren gått. Det märker väl andra mer än jag gör.
Men hen är äldre än hen känner sig.

Nu när året nästan är slut gäller det att hitta sina goda vanor. Sprang en runda i ett nästan folktomt Lund.

Jag läser en del böcker om hälsa och det finns inget entydigt svar på hur hen får god hälsa. Visserligen finns det några gemensamma nämnare. Ät frukt och grönt, ät vegetariskt/vegan, rör på dig, ät giftfritt, ät fullkornsprodukter, använd båda hjärnhalvorna.
Och så givetvis tänk förebyggande. Vänta inte tills symtomen dyker upp.

Vi är alla olika så det finns väl ingen magisk formula som stämmer för alla. Jag tror mer och mer på 5:2-dieten och då inte bara för att hålla vikten utan för att minska risken för demens och diabetes. Ett problem är att veta vad olika slags livsstilsförändringar gör. Dels har vi oftast för bråttom. Det tar tid att ändra beteenden och det tar innan resultaten syns.

Har funderat en del på att testa min IGF-1 (Insulin-like Growth Factor 1). En teori är att ett lägre kaloriintag minskar nivån av en tillväxtfaktor som kallas IGF1. IGF1:s uppgift är att se till att nya celler bildas, men den kan också orsaka cancer. Dessutom, när möss har fått äta mindre mat i undersökningar har resultaten varit att de levt längre.

Teorin är att färre kalorier skulle leda till sänkt IGF1 och att det skulle få kroppen att laga sina egna celler i stället för att bilda nya. Om det verkligen fungerar för människor och hur det är med så kallad periodisk fasta som vid 5:2-metoden, där kaloriintaget bara minskar då och då och hen däremellan äter som vanligt, det vet hen mindre om.

På Karolinska genomför hen ett försök som startade 2014. De första resultaten från den pågående studien tyder på att IGF1-värdena hos försökspersonerna blivit lägre av fastedieten. Då återstår frågan om det är bra att ha låga IGF1-värden?

Det finns en hel del som tyder på att det är bra att ha låga IGF1-värden om hen vill minska risken för demens och diabetes.

Så frågan är har jag låga IGF1-värden? Att jag känner mig frisk och att jag de senaste åren har testat mig och resultaten har varit bra och visade att jag var yngre än min fysiska ålder. Får väl läsa vidare och sedan ta beslut hur jag skall göra.

Oavsett hur jag gör så fortsätter jag med veganmat. Det känns bra och det innebär betydligt mindre belastning på vårt klimat och fler djur slipper lida.

Ska även fortsätta träna men jag funderar lite över hur jag ska träna. Även här finns det olika teorier. Snabbhetsträning, långdistans och intervallträning. Mitt mål med min träning är at må bra inte att bli en superidrottare. Även inom detta område kan hen testa sig. Ganska enkelt. Köp ett test-kit på ett apotek, svabba din mun med en tops, skicka in topsen. Vänta ca 5 dagar och du får resultatet i brevlådan. Testet är en DNA-analys av ACTN3-genen. Antingen har hen en Aktiv ACTN3-gen dvs explosiva muskler eller har hen en Inaktiv ACTN3-gen dvs uthålliga muskler.
Att träna känns bra, hjärtat stimuleras, musklerna hålls igång. Hen får ”frisk” luft och hen får tid till eftertanke. Tidigare sprang jag till musik men nu känns det bättre att springa utan musik och använda hjärnan till fundera lite.

lör
23
dec
2017
lördag, 23 december, 2017 | Skriven av:

Nu är det bara 5 timmar tills det är JULAFTON. Julpyntet är uppe, kissarna myser så allt är klart för en lugn och fridfull jul. Tråkigt nog blir det ingen vit jul utan snarare en blöt och grå sådan. Detta kräver mer julmys så inget ont utan att det finns något gott.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
fre
26
maj
2017
fredag, 26 maj, 2017 | Skriven av:

Äntligen!
Kan man säga på lite nobelprismaner!!!

Jag känner mig faktiskt särskilt utvald idag, eftersom jag tillsammans med Ingrid, får hålla Gröna Seniorer första språkrörstal på en kongress.

Sedan Miljöpartiet bildades har hållbarhets- och resursfrågor varit centrala för miljöpartiet.
Vi har alltid sett dessa ur ett brett perspektiv, det ekologiska, det ekonomiska och det sociala.

Det har hänt en hel del sen Miljöpartiet bildades,
vi har fått mycket utfört och vi har drivit politiken i en mer hållbar riktning men det finns en del kvar att göra.

Bland annat att bättre ta tillvara 55plus resursen såväl i samhället som inom Miljöpartiet.

Den demografiska profilen ändras eftersom vi lever längre.
Prognoserna pekar på att det år 2060 kommer dom som är 65 år och äldre, att utgöra 25% av befolkningen, detta är en stor del av väljarkåren och dessa kommer inte att låta sig ignoreras.

Miljöpartiet har visionerna och perspektiven för att nå fram till denna stora grupp. I detta sammanhang vill Gröna Seniorer vara en kraft att räkna med.

Antalet årsarbeten inom äldreomsorg beräknas behöva öka med ca 70% de närmaste 30 åren, motsvarande siffra för sjukvården är 30%.

Detta är en stor utmaning men ska inte enbart ses som ett problem.

Att vi lever längre är positivt under förutsättning att det är ett meningsfullt liv med hög livskvalité.

Gröna Seniorer prioriterar självklart klimat- och miljö, planetens stora ödesfråga,
men är övertygad om att vi också måste ge svar på övriga frågor som väljarna anser är viktiga.

Gröna Seniorer TROR ABSOLUT att Miljöpartiet klarar av att hålla mer än en boll i luften.

Visst ska vi prata om klimat och miljö men vi behöver även prata om pensioner, äldreomsorg, sjukvård, trygghet och vi får inte glömma bort konst och kultur.

Vi måste visa att allt hänger ihop och att det inte finns någon motsättning mellan god ekonomisk hushållning, god livskvalité och en kraftfull klimat- och miljöpolitik. Allt detta är snarare utvecklingsfaktorer än utgifter.

Målet måste vara livskvalitet för alla. Därför måste de ekonomiska förutsättningarna för de med minst resurser bli bättre, speciellt för dom med en liten pension.

Vi behöver även öka möjligheten för alla att ta del av konst och kultur. Konst och kultur berikar våra liv, oavsett ålder, och förebygger många ohälsotillstånd.

Konst och kultur bygger dessutom broar mellan människor vilket vi i högsta grad är i stort behov av just nu!
Pensionsfrågan är inte bara en fråga för de åldersrika. Det är en fråga som de flesta skjuter på framtiden men som är högst relevant i nutiden.

Det är NU vi måste ställa om pensionsavsättningarna så att de inte investeras i fossil- eller vapenindustri utan i hållbara företag så att den nödvändiga klimatomställning blir verklighet.

På 1980-talets valaffischer stod det ”Vi lovar inte guld … Men gröna skogar och ett människovänligt samhälle”. Fortfarande aktuellt tycker jag och ska detta bli verklighet behövs Miljöpartiet.

ALLA gröna krafter kommer att behövas och det är viktigt att vi känner TILLIT till varandra i partiet.

ALLA ska kunna känna sig delaktiga, vilket kräver en utvecklad kommunikationsplattform för att stärka den interna dialogen.

Vi är först och främst MILJÖPARTISTER oavsett ålder, kön och bakgrund. ALLA förtjänar att bli bedömda utifrån sig själv som individ och inte utifrån ETIKETTER som andra klistrar på oss.

Det finns mycket som behöver göras innan vi kan skörda valframgångarna 2018. Gröna Seniorer vill vara en KRAFT att räkna med i detta viktiga arbete såväl på nationell, regional som på kommunal nivå.

SLUTLIGEN:
Vi behöver fokusera mer på det som förenar oss gröna än på det som eventuellt skiljer oss i själva det politiska hantverket.

Tillsammans gör vi skillnad!!

Tack för ordet!

ons
24
maj
2017
onsdag, 24 maj, 2017 | Skriven av:

Nu är det snart dags, för Miljöpartiets kongress i Linköping. Själva kongressen äger rum fre-sön, 26-28 maj.
Jag åker iväg i morgon torsdag. Dels för att förbereda Gröna Seniorers bokbord men även för att vara i tid till fredagens höjdpunkt, sett ur ett personligt perspektiv, nämligen Gröna Seniorers första språkrörstal på en kongress. Man vill ju inte komma för sent …
Nu börjar manuset bli klart. Sedan är det bara att öva och öva, tills det sitter någorlunda. Vi har 10 minuter att dela på så det är inte så mycket man hinner säga. Det finns mycket att säga men 5 minuter är inte så lång tid så det gäller att prioritera.
Foto: Tim Parkinson (cc by 2.0)

mån
15
maj
2017
måndag, 15 maj, 2017 | Skriven av:

AP-fonderna investerar idag pensionsspararnas pengar i bolag vars affärsmodell innebär att temperaturökningen trycks över två grader. Istället för att investera i en klimatkatastrof borde AP-fonderna fånga möjligheten att genom fossilfria placeringar säkra avkastningen och samtidigt bidra till en bättre framtid.

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. För att möta detta har miljömålsberedningen slagit fast att världen måste bli fossilfri mot mitten av seklet. Det kräver en snabb och omfattande tillbakagång och slutligen avveckling av de bolag vars affärsmodell är att utvinna kol, olja och gas.

Att i detta läge investera i fossilbolag är direkt oekonomiskt. Fossilbolagens aktievärden är baserade på förväntningar om att de ska kunna fortsätta utvinna sina fossila reserver till sista droppen. Men beräkningar visar att mer än åttio procent av dessa tillgångar måste stanna i marken om vi ska klara att hålla uppvärmningen under 2 grader. Detta har fått aktörer som Internationella energirådet att varna för att stora delar av fossilbolagens reserver kan bli värdelösa, om världens länder gör allvar av ambitionerna i Parisavtalet om att stoppa klimatförändringarna.

Investeringar i fossilbolag är alltså en affär där det bara går att förlora. Lyckas världen stoppa klimatförändringarna kommer fossilbolagen gå under och investeringarna gå om intet. Misslyckas politiken stoppa klimatförändringarna kanske de fossila investeringarna slår väl ut på kort sikt, men världen går under. Trots detta innehåller samtliga pensionsfonder fossilbolag i sina investeringar. Enligt en granskning av Världsnaturfonden 2015 ägde svenska pensionssparare fossila reserver för 36 miljarder kronor, som innehåller 588 miljoner ton koldioxid. Det är en klimatbomb som motsvarar mer än tio gånger Sveriges totala utsläpp.

Ingen tjänar på att svenska pensionssparare styrs mot smutsiga och riskfyllda fondplaceringar. Redan idag ser vi att extrema oväder blir allt vanligare, att värmerekord slås på löpande band och att torka och vattenbrist göder konflikter. Hemma i Sverige har vi bara den senaste månaden fått chocklarm om att vattenbrist väntar för stora delar av Sverige under sommaren. Dessa förändringar kommer eskalera i takt med att klimatet blir allt varmare. Istället för att driva på denna utveckling bör pensionspengarna investeras i den fossilfria framtid som svenska folket vill ha.

Många har gått före och visat att det är möjligt. Stockholm, Malmö och Uppsala är bara några av de kommuner som redan har valt att investera fossilfritt. Tillsammans med flera andra aktörer såsom Svenska Kyrkan, Region Östergötland, Chalmers, Stockholms Universitet med fler har de tillsammans flyttat över flera tiotals miljarder kronor till fossilfria placeringar. Detta skickar en tydlig signal: fossilfria investeringar är inte bara ekonomiskt försvarbart, utan en förutsättning för ansvarstagande.

Den fossildrivna ekonomin går mot sitt slut. Frågan är inte om, utan när. Sveriges partier är eniga om att klimatförändringarna ska stoppas innan 2 grader. Det finns ingen anledning till att investera i motsatsen.

Våra pensionspengar är pengar vi avsätter för att kunna leva goda liv i framtiden. Det borde vara en självklarhet att dessa bör investeras hållbart. Att välja bort fossila placeringar är en möjlighet att säkra svenska pensionssparare mot ekonomiska risker och samtidigt bidra till den globala klimatomställningen.

Yngve Petersson
Språkrör Gröna Seniorer

Tomas Hedlund
Språkrör Gröna Studenter

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
17
apr
2017
måndag, 17 april, 2017 | Skriven av:

Maskrosor bekämpas på många sätta, dras upp med rötter, stampas på men den kommer igen. Asfalt och sten är inget hinder, bara en utmaning. Nu finns det många plantor med fint bladverk och snart blir det många fina gula solar som efter blomning är redo att sprida sina frön. Det är svårt att stoppa dem även om det kan se mörkt ut.
Framtiden behöver maskrosor …

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
13
apr
2017
torsdag, 13 april, 2017 | Skriven av:

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
ons
12
apr
2017
onsdag, 12 april, 2017 | Skriven av:

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
ons
12
apr
2017
onsdag, 12 april, 2017 | Skriven av:

Våren har kommit till Skåne även om det just nu inte känns riktigt så. Det regnar och blåser och det är inte direkt varmt, men vår och sommar är på väg.
Vi hade tänkt att flytta till kolonin nu till påsk men vi väntar nog tills det blir lite varmare. Har precis varit och handlat frön som snart ska komma i jorden. Många frön finns det men tyvärr är det bra en liten del som är ekologiska. Får nog vänta med att sätta frö direkt i jorden så det lär bli att förgro i krukor som vi får ha på verandan.
Har vi tur så har SMHI felbedömt väderleksläget och att det blir strålande sol och värme hela påskhelgen. Om inte går livet vidare trots allt …

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
lör
8
apr
2017
lördag, 08 april, 2017 | Skriven av:

Miljöpartiet de gröna är en del av en global grön rörelse som strävar efter en värld där alla kan leva goda liv utan att försämra förutsättningarna för kommande generationer. Gröna Seniorer är Miljöpartiets seniorförbund och utgår ifrån samma grundsyn.

En grön samhällsanalys måste bygga på en helhetssyn, där allt hänger ihop och är beroende av varandra. Ett politiskt alternativ för alla som erkänner de utmaningar som mänskligheten står inför och som vill möta dem med aktiv politik som gör skillnad i människors vardag.

Gröna Seniorer vill motverka all diskriminering, inklusive åldersdiskriminering och ohållbara maktstrukturer i samhället. Varje människa, oavsett ålder, har rätt att vara den individ som hen vill vara. Olikheter berikar och mångfald, jämlikhet och jämställdhet är grunder för ett rättvist samhälle. Målet måste vara att skapa framtidstro och livskvalitet.

Sverige har en åldrande befolkning. Andelen åldersrika i befolkningen förväntas öka med 30 procent mellan 2015 och 2060, enligt SCB:s befolkningsprognos. Det innebär att en fjärdedel av befolkningen kommer att vara 65 år eller äldre år 2060. Den förändrade åldersstrukturen ställer nya krav på vår samhällsorganisation.

Gröna Seniorer vill att människor ska känna egenmakt och inflytande över välfärden, vara aktiva och skapande och vilja och kunna ta ansvar. Detta skapar engagemang och en känsla av tillhörighet och gemenskap. Delaktighet är ett uttryck för demokrati, och är en av de viktigaste hörnstenarna i en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Alla har behov av delaktighet, insyn, ansvar och gemenskap oavsett ålder.

I ett demokratiskt samhälle är det angeläget att politikerna speglar hela befolkningen. Gröna Seniorer bildades för att möjliggöra att även åldersrika miljöpartister ska kunna vara delaktiga i förverkligandet av Miljöpartiets gröna visioner.

Många lever ett aktivt liv, mycket längre än vad tidigare generationer har haft möjlighet till. Fler och fler får uppleva sin hundraårsdag. Många åldersrika är friska allt längre vilket är en stor samhällsresurs som vi inte har råd att slösa bort. En trygg och god äldreomsorg som utgår från de åldersrikas individuella behov skapar trygghet inför det som många upplever som ett problem, dvs att bli äldre.

Ett rikt liv kännetecknas av självbestämmande, socialt umgänge och möjlighet till deltagande. Även som åldersrik ska man ha möjlighet att uppleva samvaro, gemenskap och kunna delta i fysiska och kulturella aktiviteter. Rätten till bostad är grundläggande i vårt land.

Utmaningen för äldreomsorgen med ett ökat antal åldersrika i befolkningen, samtidigt som det sker stora pensionsavgångar bland omsorgspersonalen är en möjlighet för den yngre generationen. Samhällsekonomiskt är det viktigt att ge unga människor vägar in i arbetslivet.

Gröna Seniorer utgör ingen motkraft till de yngres engagemang utan ska ses som ett komplement för att ta tillvara den resurs som de åldersrika utgör. Vi är alla, oavsett ålder, beroende av ett starkt klimatfokus för att kunna skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi har bara en planet.

I går, fredagen den 7 april avhöll vi Gröna Seniorer riks sitt årsmöte i Örebro. Vi antog en verksamhetsplan med främsta syfte att vara väl förberedd för att vara kunna vara delaktig i Miljöpartiets valrörelse 2018. Jag valdes till språkrör för Gröna Seniorer riks tillsammans med Ingrid Bergman från Göteborg. till språkrör.

Det är verkligen en utmaning att ta sig an och spännande. Just nu är Miljöpartiet inte på några topplistor, i alla fall de som syns i media. Att sitta i regering har kostat men hen får inte glömma allt det goda vi åstadkommit. Mer om detta kan man läsa på ”GRÖNA FRAMSTEG”.

Det viktigaste är att påverka politiken i positiv riktning, hur många procent det blir i opinionsmätningar måste komma i andra hand. Även om möjligheten att påverka beror på antal mandat hem får i parlamenten. Ett bra sätt att öka i opinionsmätningar är att vara i opposition och lyssna till vad ”väljarna” vill höra, dvs vara populistiska. Vill man påverka på riktigt är det bäst att vara i majoritet. Hur länge man måste vara ”populister” för att komma upp i över 50 % kan ta tid, om man inte är riktigt populistisk förstås.

Politik måste bygga på visioner inte vad väljarna vill. Däremot ska man lyssna på väljarna vilka problem de anser finns och då ska svaret från politiken var förslag på hur dessa problem ska lösas.


Gröna Seniorer riks nya styrelse, fr v till höger :
Kerstin Sundqvist, Björn Wadström, Luth Dahmen, Annika Hansén Eriksson, Mikael Malm, Christina Mörtl, Ingrid Bergman, Yngve Petersson På bilden saknas Margareta Alton och Kerstin Sundqvist