Inlägg under » maj, 2009 «

sön
31
maj
2009
söndag, 31 maj, 2009 | Skriven av:

I dag var det en skön sommardag. Det blev inte så mycket gjort i trädgården mer än att njuta. I år är allt extra tidigt. Detta gäller även att det är massor med larver i äppelträden. I år har vi testat ett nytt sätt att “bli av” med dem. Vi sprutar träden med vattenslangen. De flesta “väven” åker av och larverna kastar sig ut och landar på marken vilket säkert gör att det är många som överlever och i och med det genererar nya “larver” nästa år. Tidigare år har vi klippt bort de angripna bladen med en sekatör och sedan samlat blad och larver i en spann. Detta sättet är ganska så jobbigt eftersom det är massor av angrepp. Att spruta med trädgårdslangen är betydligt lättare men nog inte så effektivt. Förra året plockade vi noggrant men det tycktes inte ha hjälpt eftersom vi hade många fler angrepp i år. Kanske hade vi haft ännu fler om vi inte plockat förra året eller så spelar det mindre roll eftersom grannarna runt omkring inte plockar bort larverna.
Det var en väldigt varm dag idag. Vi myste mest i trädgården och gjorde lite småinsatser på ogräset.
Jordgubbarna börjar att synas och smultronen är snart röda.
Vi har fortfarande några aprikoser kvar i trädet så kanske blir det en liten skörd i år.
Nu är det bara en vecka kvar tills EU-valet är över. Det ska verkligen bli skönt när det är över.
pomona_1_30maj2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
sön
31
maj
2009
söndag, 31 maj, 2009 | Skriven av:

skickaosspa

Kategori: EU  | Skriv en kommentar
lör
30
maj
2009
lördag, 30 maj, 2009 | Skriven av:

I dag var det Mp Skåne regionmöte i Lund. Vi beslutade om ett antal dokument som är viktiga inför valet 2010. Bland annat om hur v Det i ska nominera och fastatälla våra regionfullmäktige och riksdagslistor.
Nu börjar processen. Tanken är att listorna ska bara klara i februari 2010.
Antalet medlemmar ökar vilket är positivt men vi har plats för fler. Intresset för Miljöpartiet har ökat och det är viktigt för att lättare kunna rekrytera miljöpartister till kommande uppdrag. Det behövs fler gröna i politiken.

bryssel1SDS skriver “Nedåt för S och M inför EU-valet”

– Det är en trendmässig nedgång både för Moderaterna och Socialdemokraterna och en trendmässig uppgång för Miljöpartiet och Folkpartiet, säger undersökningsledaren Toivo Sjörén på Sifo till Svenska Dagbladet (SvD).

I den senaste mätningen, som publicerades i SvD på lördagen, får Moderaterna 22,6 procent, en nedgång med 1,3 procentenheter jämfört med föregående mätning. Socialdemokraterna tappar 0,2 procentenheter och får 31,7 procent. Miljöpartiet hamnar på 10,2 procent (+1,0 procentenheter), Folkpartiet 10,1 (+0,8, Vänsterpartiet 6,5 (+1,4), Piratpartiet 6,0 (+0,1), Centerpartiet 5,2 (–0,3), Kristdemokraterna 3,1 (–0,5), Sverigedemokraterna 2,3 (+0,2), Junilistan 1,9 (+0,1).

Miljöpartiet ökar med +1.0 %-enheter och är tredje största part. (s) och (m) är fortfarande störst men tappar.
Junilistan tappar fotfästet helt och får inga mandat om opinionsiffrona håller i sig. Piratpartiet får 6 % vilket är väldigt högt för ett enfrågeparti. Ett parti somm står för att de är ett enfrågeparti. Kristdemokraterna är också utanför EU just nu.
Intressant också att (m) och (s) satsar på “klimatfrågan” i alla fall i retoriken inför valet.
Det blir en spännande vecka.

Läs mer!

Kategori: EU, internt, koloni  | Skriv en kommentar
fre
29
maj
2009
fredag, 29 maj, 2009 | Skriven av:

Nu jublas det över att Lund troligen har fått ESS. Man kan inte tro att det då saknas pengar. Nuvarande alliansregeringen och förra regeringen har jobbat hårt för att anläggningen ska förläggas i Lund. Man gör nästan allt för att bli det utvalda landet. Man kan diskutera hur utvalt det är. Alliansregeringen har på sista tiden ökat Sveriges kostnader för anläggningen. Man har ökat Sveriges finansieringsdel, man har lovat skattefrihet …
Samma alliansregering har sagt att det finns inte pengar att till att stötta kommuner och regioner, det finns inte pengar att stötta enskilda. Alla måste spara. Det är kärva tider, men inte när det gäller att bygga ESS. Visserligen kommer inte de höga ESS kostnaderna i år men de kommer.
Det skulle vara intressant att få en sammanställning hur mycket som satsats på att lobba för Lund och Sverige. Hur många har inte varit fullt sysselsatta med att marknadsföra Lund.

Om det nu blir Lund som “får” ESS och som får offra en stor del av sin högvärdiga jordbruksmark så återstår en miljöprövning. Man kan undra hur prövande denna kommer att bli när man redan har gjort så mycket för att den ska ligga i Lund.

Man får också hoppas att inte alla pengarna går till ESS så att annan forskning får lida. Det behövs mycket forskning på många andra områden om vi ska kunna få ett långsiktigt hållbart samhälle.

fre
29
maj
2009
fredag, 29 maj, 2009 | Skriven av:

Kategori: EU  | Skriv en kommentar
tor
28
maj
2009
torsdag, 28 maj, 2009 | Skriven av:

Kommunfullmäktige avslutades sent med att bifalla miljöpartiets motion om sommarlovsentreprenörer. Vi ville ha haft igång projektet redan 2009 men eftersom hanteringen har tagit tid så nu när beslutet äntligen togs i kommunfullmäktige så hade det hunnit bli den 28 maj. Visst hade det gått att sätta igång redan 2009 men nu fanns inte viljan.
Bättre 2010 än inte alls.

tor
28
maj
2009
torsdag, 28 maj, 2009 | Skriven av:

Sitter på X2000-tåget mot Lund. Tåget lämnar just nu Nässjö station och snart börjar Lunds kommunfullmäktige. Första ärendet är “Delårsrapport per den 31 mars 2009 med bokslutsprognos över ekonomiskt utfall för Lunds kommun”. Det är fortfarande tidigt på året så det är inte så mycket ma kan säga mer än att det ser mörkt ut.
Ärendet efter det blir “Taxa för Stadsbusstrafik och färdtjänst”. Alliansen vill höja taxorna under pågående budgetår. Vilket i sig är tveksamt. Dessutom är Lunds “Guldtia”-taxa bara ett minne blott. Alliansen vill höja till 17 kronor.
Efter det blir det en ny taxa, “Förslag till taxor för simskola för verksamhetsåret 2009”. Alliansen har velat höja men nu blir det inte så trots att man redan börjat tillämpa den taxa man trodde skulle gå igenom.
Därefgter blir det två snabba ärenden, “Slutgiltigt förslag till bildande av vattenråd för Kävlingeåns avrinningsområde” och “Slutgiltigt förslag till åtgärdsplan för vattenvårdande årgärder inom Kävlingeåns avrinningsområde 2010-2015”. Förslagen är bra det ända som är ett problem i detta sammanhanget är att det inte finns några pengar att genomföra alla nödvändiga åtgärder. Det får väl vänta till efter valet.
Sedan kommer ett ärende som man skulle kunna kalla favorit i repris, “Handlingsplan för att motverka våld mot kvinnor“. Detta ärende har alliansen bordlagt och försenat. Handlingsplanen gäller för 2009-2010. Man borde nog kalla den för plan istället för handlingsplan eftersom den inte är speciellt handlingskraftig. Miljöpartiet har försökt att få den mer konkret men har inte lyckats. Alliansen har inte haft någon ambition att göra något.
Vi inser alliansens ovilja men kommer ändå att göra ett sista försök att få in några förbättringar men vi får väl vara nöjda om alliansen vill revidera den så att det blir en bra handlingsplan fr o m 2011.
Den första motionen i kväll blir miljöpartiets mot ”Åtgärder för att minska mäns våld mot kvinnor”. Motionen har alliansen fördröjt på samma sätt som handlingsplanen.
Alliansen vill besvara motionen med hänvisning till handlingsplanen.
Suck!
Vi får se hur långt KF hinner innan jag kommer dit! Just nu pågår delårsrapporten.
Du kan följa kommunfullmäktige live via webben.

tor
28
maj
2009
torsdag, 28 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Sug efter danskt fläsk trots grislarm”

Danska grisar plågas, blir slagna, saknar halm och får knorrarna avknipsade för att de inte ska gnaga på varandra. Hur ser det ut i mataffären dagen efter det senaste grislarmet?

Svar: trängsel framför det billigaste fläskköttet. Ursprungsland: Danmark.
– Jag såg om de danska grisarna igår. De har det för jävligt. Grisar ska vara ute på landet och ha det bra. Jag vet, för jag växte upp på landet. Min farmor hade grisar. I Björnstorp.

Minnet är kort och det är kronor och öron som styr beteendet. Trots att det finns information om hur t.ex. grisar missköts så ger det inte någon direkt effekt.

Minnet är kort. Och det finns ett mått av hyckleri i den svenska grisbranschens snack om glada svenska grisar, anser flera experter. I onsdags påminde Bo Algers, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och expert på svinproduktion, om att en av fem svenska grisar har plågsamma skador när de slaktas.
– I många fall är för lite strö på golvet en kraftigt bidragande orsak. Kultingar får djupa sår av betonggolvet på framknäna då de ska dia, sade Algers till Svenska Dagbladet.

Dessutom finns det desinformation som lyfter upp den svenska hanteringen som mycket bättre än vad den är.

Samtidigt är experterna överens: medelgrisen har det bättre i Sverige än i Danmark. Nyligen publicerade tidningen Filter ett djuplodande reportage om svensk och dansk grisnäring. Förhållandena för tre sorters grisar jämfördes: en ekologisk svensk gris, en vanlig svensk gris och en vanlig dansk gris:

På den ekologiska gården Ängavallen – utanför Vellinge – bökar grisarna utomhus på stora fält. De är av en ras med starkare skelett, men växer inte alls lika fort som vid industriliknande grisproduktion. Pris för fläskfilén: 424 kronor per kilo.

Hos den vanlige svenska grisuppfödaren – Boarps gård i Halland – är produktionen storskalig. 20 000 grisar skickas till slakt varje år. I hundratals L-formade boxar står grisarna, åtta och åtta. Pris för fläskfilén: 179 kronor per kilo.

Hos den danska uppfödaren – i Ringsted – står gravida suggor regelmässigt fixerade i en stålställning, så trång att de inte kan vända sig om. I Sverige är det bara tillåtet att fixera suggor med aggressiva tendenser och riskerar att ligga ihjäl sina smågrisar. Istället för halm ger uppfödaren grisarna en plankbit att tugga på. Pris för fläskfilén: 99 kronor per kilo.

Det krävs inte lång stunds internetsurfande för att förstå att den italienska och den holländska grisindustrin är väldigt lik den danska. Senast i januari i år publicerade brittiska tidningen The Guardian ett reportage som berättade om de usla förhållandena för holländska grisar.

Den nuvarande indignationen över den danska grisindustrin är bara det senaste i en lång rad larm om förhållandena inom industriliknande djurproduktion.

Det finns bättre alternativ men de blir då givetvis dyrare. Sverige har en bra djurskyddslag jämfört med övriga världen men om man inte lever efter den så är den inte mycket värd. Enligt Djurskyddslagens 4§ så:

4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

Att fixera dräktiga suggor gör det knappast möjligt för suggorna att bete sig naturligt.

På Coop Extra plockar en medelålders man obekymrat upp ett stycke danskt fläskkött. Han fnyser åt vad han kallar ”den svenska duktigheten”.
– Danskt kött är precis lika gott. Priset avgör. Den här ska jag helsteka i ugn och njuta med potatis.
Han vill inte säga sitt namn.

Man kan undra varför “Han” inte vill säga sitt namn?

tor
28
maj
2009
torsdag, 28 maj, 2009 | Skriven av:

brand2009_logga1Nu har vi kommit till sista dagen. I går var det föreläsningar och miniseminarier. Många av dessa var intressanta. Räddningstjänst bedrivs olika runt om i landet. Det är stora kommuner, det är små kommuner, det är små förbund och det är stora förbund. det är intressant att lyssna och att lära. hade varit bar om det hade varit lite fler politiker närvarande. Förra året i Karlstad hade lite mer fokus på politiken vilket jag tyckte var bra. Nästa år ska Räddningstjänsten Syd vara värd.

Räddningstjänst Syds anställda har reprenterat förbundet bra. Ett seminarie handlade om händelserna i Rosengård. Speciellt kul var det och se våra trygghetsvärdar från integrationsprojektet. De har varit jätteduktiga.
Projektet har Räddningstjänsten Syd startat i samarbete med Arbetsförmedlingen och Malmö stad: Det är en tio månader lång utbildning som ska förbereda för arbete inom räddningstjänsten som brandman, brand- och säkerhetsvärd eller instruktör.

De 24 deltagarna, som valts ut efter intervju och prova-på-dag med fysiska aktiviteter, tränas för att arbeta med utbildning, områdeskontroll och information. Fokus ligger på att informera medborgarna om boendesäkerhet och allmän brand i de områden som Räddningstjänsten Syd idag har svårt att nå ut i. I utbildningen ingår även sjukvård, fysisk träning och praktik i operativ tjänst. För de elever som saknar godkända gymnasiebetyg ges möjlighet att komplettera under utbildningens gång. Utbildningen bedrivs på Räddningstjänsten Syds nyaste station i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Liknande projekt behövs för att kunna rekrytera bredare till räddningstjänsten.

Det blir långa dagar men trevliga sådana. Gårdagen avslutades med middag på Dalaregementet i Falun. Det blev god veganmat och trevlig underhållning.
Nu är det slutspurt på konferensen. Den avslutas officiellt 12.30, men jag kommer att avvika lite innan 12. Annars hinner jag inte med tåget mot Lund som avgår 12.00 från Borlänge C. Förhoppningsvis är tåget i Lund 18.31. Då hinner jag med interpellationsdebattenLunds kommunfullmäktige.

ons
27
maj
2009
onsdag, 27 maj, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Fler infektioner blir dödliga”

Medellivslängden minskar med tio år. Fler barn dör i späd ålder. Bakteriernas växande motståndskraft mot antibiotika är nästa hot mot folkhälsan, säger ordföranden i Europeiska kommittén för antibiotikafrågor.

– Redan i dag dör omkring tio svenskar varje år på grund av bakterier som är resistenta mot antibiotika. De får infektioner som inte längre går att stoppa med antibiotika, säger Gunnar Kahlmeter, överläkare och ordförande i Europeiska kommittén för antibiotikafrågor.
Fortsätter missbruket av de här läkemedlen är vi på väg mot en sjukvård utan fungerande antibiotika.

– Det finns inga nya antibiotika i pipelinen. Läkemedelsföretagen är knappast intresserade av att utveckla läkemedel som myndigheterna inför restriktioner på, säger Gunnar Kahlmeter.

Om tio år kommer vi att märka av konsekvenserna av den generösa användningen av antibiotika: Många ingrepp som nu är rutin blir inte längre möjliga. Det handlar till exempel om proteser i höfter och knän, olika hjärt- och kärloperationer och organtransplantationer.

– Det sannolika är att patienten får multiresistenta bakterier i sina sår. Bakterierna ger infektioner som inte går att stoppa. Många gånger kommer det inte att vara motiverat att göra operationen, säger Gunnar Kahlmeter.

Om tjugo år är risken stor att vi lever i ett samhälle utan fungerande antibiotika. Då kan infektioner som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation oftare leda till döden – tillstånd som i dag nästan alltid kan botas med antibiotika. Utan läkemedel är risken att dö i till exempel blodförgiftning sjuttiofem procent.

På längre sikt kommer den ökade dödligheten att leda till att medellivslängden minskar i hela världen. Det kan enligt Gunnar Kahlmeter handla om tio år kortare liv för oss i Europa.

Hur länge ska det få pågå?
Fler och fler studier och forskningsrapporter kommer fram till samma sak. Att vi är farligt ute om vi fortsätter att använda antibiotika på det sättet som vi gör.
Frågan och problemet är inte litet. blockquote>Gunnar Kahlmeter jämför antibiotikaresistens med klimatfrågan. Det är svårt att väcka allmänhetens engagemang. Ett stort problem är läkemedelsindustrin som driver på och har ekonomiska resurer och vars mål är att tjäna ännu mer pengar. Det behövs oberoende forskning och att läkemedelsindustrins möjligheter att styra läkemedelsanvändningen minskar.
Kanske kan detta bli en stor valfråga 2010.

Läs mer!

ons
27
maj
2009
onsdag, 27 maj, 2009 | Skriven av:

SVT skriver “Även svenska svin plågas”

Inte bara danska grisar behandlas illa. Var femte svensk gris har plågsamma skador som ger anmärkning vid slakten.

I många fall är för lite strö på golvet en kraftigt bidragande orsak. Man ser det till exempel på kultingar som får djupa sår av betonggolvet på framknäna när de ska dia, säger Bo Algers, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och expert på svinproduktion, till Svenska Dagbladet.
Samma typ av skador som rapporteras i Danmark är vanliga även i Sverige, exempelvis lunginflammation, bölder, djupa bogsår, svansbitning och skador på ben och klövar.

Som vanligt så försöker de svenska köttproducenterna att få oss att tro att missförhållanden bara finns i andra länder. Nu senast var det problem i Danmark. De försöker få ut budskapet att “Svenskt kött” är en garanti att djuren har haft det bra.
Detta som SVT tar är inte en engångsföreteelse. Det kommer rapporter löpande men de förträngs och glöms bort.
Nu måste det hända något. Det är otroligt att det får gå till så här.
Ännu ett skäl att Go Vegan!

Kategori: miljö  | Skriv en kommentar
tis
26
maj
2009
tisdag, 26 maj, 2009 | Skriven av:

SVT skriver “Danska grisar plågas svårt”

En granskning som SR Ekot gjort visar att danska grisar behandlas mycket illa i samband med slakt. Samtidigt har Sveriges import av danskt griskött fyrfaldigats. I fjol hamnade nära 40.000 ton danskt griskött på svenska tallrikar.
De danska grisarna utsätts ofta för djurplågeri och ren misshandel på väg till slakten. Bönderna vill snabbare få in dem i lastbilarna och därmed pressa priset på griskött.

Detta är inte första gången ekonomin är överordnad övrig lagstiftning. Nu är det danska grisuppfödare som är i skottgluggen men det finns även svenska grisuppfödare som inte respekterar djurens rättigheter.

Kategori: miljö  | Skriv en kommentar
tis
26
maj
2009
tisdag, 26 maj, 2009 | Skriven av:

Det finns en lag om skydd mot olyckor och tanken med den är bra. I princip att alla har ett ansvar att förebygga olyckor. I lagen (2003:778) om skydd mot olyckor står det i §1 :

Bestämmelserna i denna lag syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor.

I lagen föreskrivs det skyldigheter för kommunen och räddningstjänsten men det finns även ett kapitel om den enskildes ansvar.

2 kap. Enskildas skyldigheter
Skyldighet att varna och tillkalla hjälp
1 § Den som upptäcker eller på annat sätt får kännedom om en brand eller om en olycka som innebär fara för någons liv eller allvarlig risk för någons hälsa eller för miljön skall, om det är möjligt, varna dem som är i fara och vid behov tillkalla hjälp. Detsamma gäller den som får kännedom om att det föreligger en överhängande fara för en brand eller en sådan olycka.

Skyldigheter för ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader och andra anläggningar
2 § Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

3 § Ägare av byggnader eller andra anläggningar, där det med hänsyn till risken för brand eller konsekvenserna av brand bör ställas särskilda krav på en kontroll av brandskyddet, skall i skriftlig form lämna en redogörelse för brandskyddet. En nyttjanderättshavare skall ge ägaren de uppgifter som behövs för att denne skall kunna fullgöra sin skyldighet.
Är det fråga om sådana anläggningar som avses i 4 § skall i stället den som utövar verksamheten på anläggningen se till att en redogörelse enligt första stycket upprättas. Ägaren av anläggningen skall ge den som utövar verksamheten de uppgifter som behövs för att denne skall kunna fullgöra sin skyldighet.
Redogörelsen skall lämnas in till kommunen.

Under en workshop skulle vi diskutera vad som behöver göras och vem som ska göra det för att målet att minska antalet olyckor och döda ska uppnås. Staten har samordnat till en myndighet efter karv och synpunkter från kommunerna. Ska kommunerna nu ändra sin organisation på samma sätt? Behövs det mer lagstiftning?
Lagstiftning löser inte alla problem men är givetvis ett bra verktyg. Att ändra för ofta är inte heller speciellt bra. Förändringsarbete tar tid.
Frågorna om vad, hur och vem måste besvaras utifrån vilken kommun det gäller.
Som i många andra frågor är det förebyggande arbetet viktigast. Ju fler olyckor som inte sker desto bättre men alla olyckor kommer inte att kunna undvikas så givetvis behövs det kunskap och resurser för att hantera de olyckor som händer.
Intressant är att det oftast mest diskuteras om åtgärder för att angripa symptomen. Vi är duktiga på att fixa det som händer. För att lösa “problemen” i Rosengård är det många som tror att lösningen är mer poliser. I nuläget när det gått så långt som det har så behövs en mer intensiv polisinsats men för att lösa problemet på lång sikt är det mer än polis och räddningstjänst som behövs.
Det finns också en diskussion om att det är resursbrist som är problemet. Det kommer inte att kunna bli så mycket mer resurser utan vi måste lära oss att använda de resurser vi har på ett bättre sätt. Dels jobba mer förebyggande men vi måste också jobba mer tillsammans. Enskilda medborgare måste göra sitt, byggarna måste göra sitt, de som bygger samhällen, skolan, organisationer, företag …
Alla måste göra sitt.

Nu är det paus inför kvällens övningar som består i mat och underhållning. I kväll bjuder Borlänge kommun. Det är alltid lika spännande och se vilken veganmat det blir. Dagens lunch var en positiv överraskning.

Det blir säkert trevliga och intressanta diskussioner vid middagsbordet. Även om man måste vara hemifrån några dagar så är det nyttigt och lärorikt att träffa andra från andra kommuner och organisationer. Man kan altid lära sig något från några andra. Förhoppningsvis kan Räddningstjänst Syd ge något till övriga räddningstjänster.

tis
26
maj
2009
tisdag, 26 maj, 2009 | Skriven av:

Nu är jag på plats i Borlänge. Solen skiner och temperaturen är somrig. Jag är på Brand 2009, en blåljus historia. Precis vid konferensanläggningen ligger det ett dagis. Det var många dagisbarn som gick med stora ögon och tittade på alla brandbilar och det var inte bara killar.
Det är något magiskt med “brandväsendet”. Många som lockas till “räddningstjänsten” gör det säkert för det spännande och fysiskt krävande jobbet. Nu är räddningstjänstens viktigaste uppgift att förebygga olyckor. Detta är ett arbete som kommer att ta tid att få full effekt på. Givetvis kan man inte bara jobba förebyggande utan det behövs även det gamla vanliga. Det har dock hänt en hel del med vilken utrustning man har tillgång till.
På konferensen finns det en massa utrustning från ficklampor till helt utrustade brandbilar.
Temat på konferensen är “Samhällsskydd och Beredskap”. Tre “myndigheter”, Krisberedskapsmyndigheten (KBM), Räddningsverket (SRV) och Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF), har blivit en “Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB”.

MSB är en ny myndighet som samlar allt arbete med skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.
Vi arbetar för ett stärkt samhällsskydd och en god beredskap där alla tar ansvar. Arbetet bedrivs i nära samverkan med andra samhällsaktörer och omfattar hela hotskalan och alla risknivåer – från små olyckor i vardagen till stora katastrofer.

Vi är på en stor konferensanläggning och det är mycket folk vilket skulle kunna innebära problem om något händer. Jag har aldrig varit med om att man har haft en säkerhetsgenomgång. Denna gång fick vi en genomgång. Detta borde ske oftare. På denna konferens borde man kunna känna sig extra trygg eftersom minst hälften av de närvarande är “brandmän” och resten jobbar i räddningstjänsten eller i dess närhet.
Fortfarande dör 3000 döda varje år i någon form av olycka, 100 000 blir svårt skadade och detta kostar många miljarde. Jag tyckte jag hörde siffran 40 miljarder. Så även om vi har en bra lag, “Lagen om skydd mot olyckor”, så räcker inte det om man inte implementerar den. Samma sak med Djurskyddslagen, en bra lag som inte är fullt ut implementerad.

tis
26
maj
2009
tisdag, 26 maj, 2009 | Skriven av:

brand2009Denna gång är jag på väg till metropolen Borlänge. Jag ska vara med på “Brand 2009” vilket är räddningstjänstens rikskonferens. I år fokuseras det på de möjligheter som finns för ett framgångsrikt arbete inom samhällsskydd och beredskap – med skydd mot olyckor som motor och den enskilde i fokus. Det finns mycket att göra för räddningstjänsten. Inriktningen på räddningstjänstens arbete har förändrats från den rena utryckningen till det förebyggande.
Fortfarande omkommer nästan 3 000 personer till följd av olyckor i Sverige varje år, vilket är en ökning med nästan 30 procent på bara tio år. Till det ska läggas att drygt 100 000 personer vårdas på sjukhus till följd av olyckor varje år, och att olyckorna under ett år kostar samhället nästan 40 miljarder kronor. Om kommunerna om fem år vill se sig som den aktör som förmådde vända den negativa utvecklingen, måste det till nya tag nu.

mån
25
maj
2009
måndag, 25 maj, 2009 | Skriven av:

carl-schlyter I dag kom Carl Schlyter, miljöpartiets huvudkandidat till EU-parlamentet, till Lund. Tyvärr blev det en krock med en debatt om integration och mångfald.
Annars gick det bra. Carl är verkligen duktig. Tidigare har Carl blivit utsedd till bäst i test av Djurens Rätt, Naturskyddsföreningen och Aftonbladet. Nu har han också blivit bäst i test av Open Europe.

Open Europe: Carl i topp när det gäller att arbeta med öppenhet i EU

Den internationella tankesmedjan Open Europe har undersökt hur samtliga 785 EU-parlamentariker arbetat för öppenhet inom EU. I topp: Carl Schlyter!
Se hela listan!

Open Europe är en europeisk tankesmedja som arbetar för öppenhet och transparens och granskar lobbyismen i EU.
– Oavsett vilken politisk tillhörighet man har bör EU-parlamentariker arbeta för ett mer öppet, demokratiskt EU för att förhindra slöseri med skattebetalarnas pengar. Dessa frågor borde ligga överst på agendan, säger Open Europes svenske chef, Mats Persson.
Av 785 politiker placerar sig Carl Schlyter allra överst med 55 poäng av 58 möjliga.
– Jag är oerhört glad och stolt över resultatet, säger Carl Schlyter.
Många i den gröna gruppen i parlamentet kommer högt på listan. Ser man till länder så är Sverige det land där politikerna fått bäst resultat av Open Europe.

Alltså ännu en anledning att kryssa Carl Schlyter den 7 juni!

sön
24
maj
2009
söndag, 24 maj, 2009 | Skriven av:

trad-i-kalmar-2009Nu sitter jag på tåget från Kalmar till Malmö. Djurens rätts riksstämma är avslutad i god tid så att jag hann med ett tidigare tåg.
Sista dagen avverkade vi de sista valärendena och så fyra förslag från förbundsstyrelsen.
Ett handlade om medlemsavgifterna. Stämman beslutade efter långa diskussioner att höja medlemsavgifterna enligt förbundsstyrelsens förslag vilket innebär att fullbetalande medlem betalar 240 kr och pensionär/ungom 100 kr och juniormedlem 70 kr. Djurfadder betalar fortfarande 25 kr/månad.
Dessutom bifölls förslaget att stämma fr o m 2011 bara ska hållas vartannat år. På nästa riksstämma ska stadgarna revideras så att detta är möjligt.
Nästa riksstämma kommer att hållas i Karlstad.
Vädret i Kalmar var jättefint förutom när det var grillfest. Då ösregnade precis när vi skulle börja och musikerna hade satt upp sin utrustning i solskenet. Solsken som snabbt övergick till ösregn. Kalmar är en vacker stad. Närheten till vatten gör inte saken sämre.
Jag promenerade från stationen till Brofästet där stämman hölls. Det var en trevlig promenad genom ett gammalt fint koloniområde och genom gamla villaområden. Passerade också många fina trädalléer. Knotiga träd som är naturliga konstverk.

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
lör
23
maj
2009
lördag, 23 maj, 2009 | Skriven av:

Djurens Rätts stämma valde om Alexandra Leijonhufvud till ordförande. Valresultatet för övriga ledamöter är ännu inte räknat.
Stämman har nu klarat av Verksamhetsplan 2009-2010. Inga direkta överraskningar uto m möjligen att stämman inte ville göra en miljöfolder. Köttproduktion är mer klimat- och miljöbelastande än “vegetabilieproduktion”.

I morgon är det sista dagen och då ska beslut tas om medlemsavgiften ska höjas eller inte och om riksstämma ska hållas vartannat år i ställer för varje år. Detta kan det nog bli rätt mycket diskussion om.

Efter Djurens Rätts stämma blir det stämma för Forska utan Djurförsök.

lör
23
maj
2009
lördag, 23 maj, 2009 | Skriven av:

Sov gott även om det inte var i min egen säng. Många gånger är hotellsängar alldeles för mjuka men det största problemet är materialet till sängkläderna. De innehåller oftast mer eller mindre konstmaterial. Stämman håller till en bit utanför Kalmar inte långt men ändå bortanför “stadens brus”. Skönt att kunna sova med öppet fönster.
Nu har själva beslutandet startat. Vi har beslutat att återgå till att Djurens Rätt ska kalla sig “Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation”. Problematiken ligger i att djurskydd inte utgår ifrån att djur har rättigheter utan att de skyddas.
Man måste nog ha två bollar i luften.
Utåt så står Djurens Rätt för djurrätt och djurrätt men inåt är det djurrätt.
Stämman beslutade att återremittera förbundsstyrelsens förslag att ändra i idé- och handlingsprogram. Förslaget var att

“Att ändra nuvarande ordalydelse: ”För ett samhälle som inte förtrycker djur” till att lyda” För ett samhälle
som respekterar djurens rättigheter”.”

Det kom upp en del ändringsförslag och till slut så beslutade stämman att återremittera frågan till förbundsstyrelsen. Frågan kommer troligen upp på nästa stämma.
Maten är väldigt god. I dag fick vi “Rotsaksbiff smaksatt med wasabi och persilja samt olivcreme, vetekorn med örter”. Mycket mumsigt!!!

Tidigare delades Guldråttan ut till “Good Store” och “Astrid och Aporna“.

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
fre
22
maj
2009
fredag, 22 maj, 2009 | Skriven av:

Det blev en lugn start där allt gick smärtfritt så att det blev extra tid till förberedande grupparbeten. Djurens rätts förbundsstyrelse hade valt att diskutera tre frågor i smågrupper.
Medlemsavgiftens storlek, Hur ofta det ska vara riksstämma och Hur ska Djurens Rätts organisation beskrivas och vad står den för.

Förbundsstyrelsen (FS) förslag till medlemsavgift är enligt följande:

Fullbetalande: 240 kronor.
Ungdomar t o m 25 år: 100 kronor.
Pensionärer: 100 kronor.
Juniormedlem t o m 13 år: 50 kronor.
Familjemedlem: 50 kronor.
Ej person (företag): 290 kronor.

För fullbetalande är det en höjning med 60 kronor, för undomar och pensionärer är det en höjning med 30 kr.
Senast medlemsavgiften höjdes var 2004.
Frågan som många organisationer ställer sig är “Vad händer när medlemsvagiften höjs?”, “Var går smärtgränsen innan antalet medlemmar börjar minska pga höjd avgift?”.
Antalet medlemmar var 36 168 st den 31 december 2008.
Trenden för många föreningar är att antalet medlemmar minskar.
FS vill också att det ska vara rikstämma vartannat år i stället för varje år.

Dagen avslutade med “grillfest”. Tyvärr kom regnet precis när det var dags att grilla. Nu gick allt bra ändå. Det var jättegod veganmat som vanligt.
I morgon börjar allvaret då blir det diskussioner och beslut. Allt borde gå bra det finns gott om tid för diskussioner. Det är dock svårt att gissa hur lång tid det tar att diskutera medlemsavgifter och hur ofta det ska vara riksstämma.
Oavsett hur det går avslutas dagen med vegansupé.
På söndag avslutas stämman kl. 15.00 om allt går som det ska.

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar