Inlägg under » november, 2010 «

tis
30
nov
2010
tisdag, 30 november, 2010 | Skriven av:

SkD skriver : Grisar fick inte vatten

Grisarna levde i sådan misär att länsstyrelsens djurskyddsinspektör bestämde sig för att ta djuren med sig från gården.
Ägaren till lantbruket säger sig vara omedveten om länsstyrelsens beslut och har anmält grisarna som stulna.

Under torsdagen var länsstyrelsens djurskyddsinspektör Peter Stenberg på plats på gården, i Eslövs kommun.
Enligt honom levde de drygt 100 grisarna i en skitig stia med dålig tillgång till vatten och mat.
–De var underutvecklade med stort huvud och stora öron. När vi gav de vatten blev de som tokiga, säger Peter Stenberg som under fredagsmorgonen återvände till gården i sällskap med polisen som tog grisarna, plus 16 nötkreatur, med sig därifrån.

Detta är inte första gången det händer. Det visar återigen att djurhållningen inte följer svensk lag och att tillsynen inte fungerar tillfredsställande.

– Lantbrukarens ärende hos oss går långt tillbaka i tiden. Det har förts diskussioner om att omhänderta djuren förut men det har inte blivit av tidigare, säger Peter Stenberg.

Varför reagerar man inte snabbare?
Dessutom har den berörda lantbrukaren varit medveten om att länsstyrelsen har haft ögonen på verksamheten och ändå har “missbruket” fortsatt.

–Det är mycket möjligt att vi polisanmäler händelsen. Smågrisarna mådde sämst och vissa av dem låg och skakade. Lantbrukaren har haft djur länge och det finns stor risk att denne får djurhållningsförbud säger djurskyddsinspektören

Det är mycket möjligt att vi polisanmäler ärendet. Det är väl självklart att man måste polisanmäla detta. Annars blir det ju ingen förändring. Det är oacceptabelt att behandla djur på detta sätt.
“Det finns stor risk för djurförbud”. Det borde nästintill vara självklart.

Finns det några djur kvar på gården?
–Det finns några katter kvar. Vi bedömde att de inte var så illa däran att vi behövde ta även dem med oss.

Är det inte dags att ta krafttag i tillsynen så att djurhållningen åtminstonde följer svensk lag …

Kategori: djurrätt, etik, koloni  | En kommentar
tis
30
nov
2010
tisdag, 30 november, 2010 | Skriven av:

Miljöpartiet är kritiskt till Trafikverkets chockhöjning av avgifterna för persontågstrafiken på Öresundsbron. Den innebär en höjning på biljettpriset med 40 procent.

– Den kraftiga höjningen av tågavgifterna på Öresundsbron går stick i stäv med alla ambitioner om att fler ska välja att åka kollektivt. I stället kommer fler att åka bil, med ökade utsläpp och trängsel som följd, säger Stina Bergström, ledamot för Miljöpartiet i trafikutskottet.

Förslaget innebär en avgiftshöjning från 2 miljoner per år till 165 miljoner per år på några års sikt. Förslaget beräknas leda till en prishöjning för resenärerna med 40 procent och en minskning av resandet med en sjättedel.

– Klimatförhandlingarna i Cancun har just inletts. Regeringen säger om och om igen att Sverige ska vara ett föredöme, men i praktiken är det uppenbart att de klimatsmarta tågresenärerna prioriteras ned. Det saknas pengar till både underhåll och nya investeringar, och avgifterna höjs så att biljetterna blir dyrare. Det är en bakvänd klimatpolitik, säger Stina Bergström.

Karolina Skog, kommunalråd för framtidens trafik i Malmö för Miljöpartiet:
– För Malmöregionen är dyrare tågresor över till Köpenhamn helt orimligt. Tåget ska vara det självklara valet över sundet, men regeringens politik går helt i en annan riktning.

mån
29
nov
2010
måndag, 29 november, 2010 | Skriven av:

Skönt att sova i sin egen säng. Borta bra men hemma bäst. Blev väckt av katterna som ville ha mat. Mysigt med en mjuk “liten” kisse som spinner och som hoppar upp i sängen och lägger sin yviga svans över ansiktet.

Hade nog velat sova lite till men behövde komma upp för att hinna till inspirationsdagen inför Lunds mångfalds- och integrationsvecka som infaller den 11-17 april 2011.

Dagen började med lite övningar där det testades vad vi tycket om vissa påståenden. Vi fick ställa oss i en stor ring. Sedan fick vi ett antal påståenden upplästa för oss. Höll vi med påståendet skulle vi stå kvar där vi stod om inte skulle vi förflytta oss till en annan plats i ringen.
Är det viktigt att veta vilket kön en person har?
Är det viktigt att veta vilken etnicitet en person har?
Båda dessa påstående gjorde att jag stod still men många rörde på sig. Förvånansvärt många flyttade på sig. Det är väl därför det är så svårt att få ett jämlikt samhälle. Bemötandet påverkas av våra fördomar vilket skapar en hel del problem. Därför behandlas pojkar och flickor olika och därför präglas de olika och därför behandlar de pojkar och flickor olika …

Efter dessa övningar blev det diskussioner i smågrupper. Vi skulle ta fram olika idéer som skulle förverkligas under veckan i april. Vår grupp jobbade lite annorlunda och skapade ett mötesverk. Det var inte ett närverk utan just ett mötesverk. Vi kommer att träffas igen och dela med oss av våra erfarenheter och lära oss mer om våra “verksamheter”. Vi får se hur det slutar.

Innan det var dags för medlemsmöte hann jag hem en sväng till sambo och katter.
Kissarna njuter av att ligga i våra fönster och titta på snöflingor som faller vackert.

Mp Lunds välbesökta medlemsmöte beslutade om nomineringar till nämnder och styrelser för mandatperioden 2010-2014. Att mötet gick smidigt trots många voteringar berodde nog på att vi lånat riksdagens talman, Ulf Holm, för en kväll.

Det tog lite tid men vi hann med allt vi skulle. Nu sitter jag och kollar Facebook men snart är det dags för sängen. I morgon är det regionstyrelse och regionfullmäktige. Dessutom ska jag ju ta mig till och från Kristianstad. Jag hoppas verkligen att tåget går någorlunda i tid. det ska väl inte bli så illa som det är just nu med SJ:s X2000 tåg. Några av dessa som skulle komma fram till Stockholm i kväll kom tydligen inte länge än till Nässjö.

sön
28
nov
2010
söndag, 28 november, 2010 | Skriven av:

Den offentliga verksamheten i Sverige upphandlar för 500 miljarder kronor. Det finns allt mer stöd för att miljökrav ska ställas. Tidigare fick man inte nu ska man. Det låter bra men det finns en hel del kvar att göra. Sverige är bland de 7 bästa i EU.

Offentlig upphandling är ett kraftfullt styrmedel för att skapa en hållbar framtid. Sverige upphandlar för cirka 500 miljarder kronor årligen och genom att driva frågan om miljö- och andra hållbarhetskrav i upphandlingar kan du som politiker göra en avgörande skillnad. Och du kan styra mot nya tekniker och innovationer som leder till ny utveckling och nya företag. Under seminariet berättar Miljöstyrningsrådet om vilka möjligheter och verktyg som finns tillgängliga för att ställa hållbarhetskrav i upphandlingar. Vi berör även områden som energi, livsmedel, byggande och transporter som har en stor påverkan på vårt klimat och där det finns stora möjligheter att påverka miljön genom upphandlingen. Medverkande: Annie Stålberg, projektledare och LCC-expert på Miljöstyrningsrådet och Susanne Lång, Miljöstyrningsrådet.

Miljöanpassad upphandling ökar och kostar inte mer. Det finns goda möjligheter att ställa miljö krav och samtidigt spara pengar.
Enligt Energimyndigheten kan:
Sveriges skolor spara 350 miljoner per år, i driftskostnader, genom att byta ut gammal belysning.
Skolor, kontor och vårdlokaler kan spara 2 miljarder per år, driftskostnader, inom belysning och ventilation.
Det finns alltså mycket att göra.

Länk till Miljöstyrningsrådet

sön
28
nov
2010
söndag, 28 november, 2010 | Skriven av:

Efter en mindre god natts sömn är det nu dags för sista dagen på kommun- och landstingsdagarna. Den dåliga sömnen berodde inte på för mycket festande utan mer på dåligt inomhusklimat. Det var alldeles för varmt på hotellrummet och inget fönster gick att öppna.

Mitt första seminarium idag blir “Jämställdhet i praktisk landstingspolitik”

Gunvor G Ericsson, jämställdhetspolitisk talesperson i riksdagsgruppen och erfaren landstingspolitiker, delar med sig av tips om praktiskt arbete för jämställdhet; från budget till tvättsäck.
Medverkar på seminariet gör också Sara Lind med erfarenhet från SKL och stockholmspolitiken. Få tips om motioner att skriva, frågor att driva och nya perspektiv på politiken.
Medverkande: Gunvor G Ericsson, jämställdhetspolitisk talesperson och Sara Lind tidigare utredare på SKL och nu aktiv miljöpartist i stockholmspolitiken.

Mycket i livet är oförklarligt. Detta gäller även jämställdhet. I en studie fick ett antal läkarstudenter ställa diagnos och behandling på ett antal “konstruerade” patienter.
Resultatet gav vid handen att mer piller gavs till kvinnorna och kvinnorna fick även råd om livsstilsförändring.
Männen fick däremot genomgå mer provtagning och utredning.

Läs “Proposition till Mp:s kongress 2010”
SKL skrift : (O)jämställdhet i hälsa och vård – en genusmedicinsk kunskapsöversikt

sön
28
nov
2010
söndag, 28 november, 2010 | Skriven av:

Är tekniska innovationer en viktig del av lösningen på de globala problemen? Eller är vi tvärtom “maskinfetischister”, förblindade av tekniken, som vägrar se att mycket modern teknik innebär en rovdrift på människor och natur i fattiga länder?

Debatt i Lund 10 november 2010
Arrangerad av Lunds Universitet

Två lag, fyra debattdeltagare svarar på frågorna:
Vad är utveckling?
Vilket är det största hotet: teknikoptimism eller hållbarhetsfundamentalism?

I panelen sitter:
Alf Hornborg, humanekolog och kritisk till vår tids “maskinfetischism”
Lise Nordin, riksdagsledamot för Miljöpartiet
Susanna Bill, grundare till företaget Sustenance, tidigare innovationsansvarig vid Sony Ericsson
Christer Gunnarsson, ekonomhistoriker och kritisk granskare av begreppet hållbar utveckling

Debattledare:
Andreas Ekström, journalist Sydsvenskan

lör
27
nov
2010
lördag, 27 november, 2010 | Skriven av:

SkD skriver “Skydda dig från julens brandfaror”

När advent träder in i stugorna ökar risken för bränder. Mysfaktorn ökar med tända ljus men tyvärr kan det dessutom öka faran för bränder om vi tänker oss för.

1:a advent är starten för Räddningstjänsten Syds ”jul- och nyårskampanj” som varar hela månaden ut. Du som inte kan närvara på informationstillfällena kan ändå minska olycksrisken genom att följa råden nedan.

Räddningstjänsten Syd ger bl a följande råd:

Decemberhälsning om jul och ljus
För din trygghets skull – kontrollera att:

Du har en fungerande brandvarnare per våningsplan – helst en i varje rum och allra helst en nätansluten.
Du har brandfilt och pulversläckare (helst 6 kg).
Ljusen står stadigt i adventsljusstaken.
Endast ljusstakar av obrännbart material används, helst smide, keramik och sten.
Ljusstaken är pyntad med icke brännbara dekorationer – istället för brännbara material som mossa, bomull, kvistar etc.
Inga ljus placeras på tv:n eller i närheten av brännbart material, t ex gardiner.
Inga levande ljus sätts i granen och att tomtebloss inte används inomhus.
Inga levande ljus lämnas obevakade.
Barn aldrig lämnas ensamma med levande ljus och/eller tomtebloss.
Du har rätt watt-tal på lamporna i eljusstakar och ljusslingor.
Du alltid har uppsikt över spis och ugn när ni lagar mat – en spisvakt är en bra livförsäkring.
Du inte placerar Luciatåget med levande ljus i närheten av en rökdetektor.

lör
27
nov
2010
lördag, 27 november, 2010 | Skriven av:

Egentligen är det inget seminarium utan ett formellt möte för MiL, dvs Miljöpartister i Landstinget. I Skåne har vi inget landsting utan Skåne är en region. Bl a ska det göras en del val. Ordförande, ekonomiansvarig och övriga styrelseledamöter och så förstås val av valberedning.
Efter detta möte blir det en information om SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, kommande mandatperiod.

SKL är en politiskt ledd organisation. De cirka 230 förtroendevalda som har ett uppdrag i förbundet samlas en gång i månaden för sammanträden i styrelsen och dess arbetsutskott samt delegationer, beredningar och programberedningar.

Just nu pågår val i alla kommuner och landsting till SKL:s kongress som ska välja ordförande i SKL och en styrelse plus ledamöter till en hel del beredningar. Om dessa val går som det ska så kommer det att bli en rödgrön övervikt, men tyvärr ingen majoritet eftersom SD har 10 mandat.

Totalt finns det 451 mandat och alliansen 219 mandat har plus 1 mandat som Sjukvårdspartiet i Norrbotten har och de rödgröna har 220 mandat plus 1 mandat som Sjukvårdspartiet i Västra Götaland. SD har de resterande 10 mandaten.

Efter detta möte blir det middag vilket jag tycker vi är förtjänta av efter en hel dags lyssnande och diskuterande.

lör
27
nov
2010
lördag, 27 november, 2010 | Skriven av:

Nästa seminarie handlar om “Hur kommer framtidens vård att organiseras?”

Paneldiskussion kring de utmaningar som den skattefinansierade vården står inför. Vilken roll spelar driftsformerna för att ge medborgarna vård efter behov med hög kvalitet? Vilken roll spelar organiseringen av vården i detta perspektiv? Medverkande: Lotta Mårtensson, CAREMA, Lars Petterssons, generalsekreterare FAMNA, Helene Sigfridsson Öberg, partistyrelsen och moderator Daniel Helldén, partistyrelsen och ledamot i SKL:s tillfälliga programberedning om Valfrihet.

Som ny regionfullmäktige borde detta seminarium vara något för mig. Tyvärr är representanten från FAMNA försenad p g a tågstrul men det ska nog ändå gå bra.
En frågeställning som kom upp är “Har det någon betydelse vilken driftsform vården drivs i?”.
Detta beror givetvis på hur man gör en upphandling. Ska man kunna handla upp något måste man ha kunskap om verksamheten. Detta är inget problem som bara gäller sjukvård.
Det är inte självklart vilken form som är bäst, offentlig eller privat.
Ett problem är givetvis a hur vinsten används i ett privat bolag. Om man ställer rätt krav när man upphandlar så borde det fungera då borde man inte kunna tjäna så stora pengar att det skulle kunna bli så stor vinstutdelning.
Rimligen borde även vård i offentlig regi fungera. Det bästa är nog en blandning för att få en mångfald.

Strukturen i den vårdande organisationen har stor betydelse. Stor är kanske stark men frågan är om stor även är effektiv. Det som saknas på många arbetsplatser är att använda sig av medarbetarna.

Den som har kapital och har en koncern bakom sig har mer resurser att lämna “rätt underlag” för att vinna upphandlingen.

Oavsett i vilken regi sjukvården kommer att drivas så finns det många utmaningar. Befolkningen blir äldre och äldre, vi ställer också högre krav på vården. Använder vi resurserna rätt?

Finns behovet av valfrihet?
Vilket val vill vi göra?
Egentligen vill vi egentligen bara ha hjälp som har hög kvalité.

Ska vi klara framtiden sjukvård måste vi öka fokus på det förebyggande. Hur får man in det förebyggande arbetet när man upphandlar?

Seminariet gav inte svar på alla frågor men nu har jag mer information i alla fall …

Kategori: ekologi, ekonomi  | 2 kommentarer
lör
27
nov
2010
lördag, 27 november, 2010 | Skriven av:

Är i Västerås och övernattade på gamla SAS hotellet. Nu heter det First Hotel. Fick ett rum på 8.e våningen med utsikt över en massa snöbelagda tak.

Det är lite ovant att bo så högt. Känns inte helt rätt att vara så högt över marken. Tiden i Räddningstjänsten Syd har ökat mitt säkerhetsmedvetande. Är man 8 våningar upp krävs en extra koll, det är ju inte bara att öppna fönstret och hoppa ut. Fönstret gick inte ens att öppna vilket omöjliggjorde att andas “frisk nattluft”. Hur frisk luften nu är i Västerås.

Förmiddagen ägnades åt språkrörstal och en paneldebatt. En paneldebatt som handlade om valet 2010 och hur gör vi nu när vi har ökat våra röstetal i samtliga val. Vi ökade i med 6 mandat i riksdagen, från 19 till 25.
I Landstingsvalet ökade vi från 68 mandat till 103 och i kommunvalet ökade från 436 till 686 mandat.
Miljöpartiet har tagit på sig ansvaret att vara med och styra i 97 kommuner. Av Sveriges 18 landsting och 2 regioner ingår nu Miljöpartiet i styrande koalitioner i 16 stycken, det vill säga 80 procent, samt styret av Gotland som är kommun med eget sjukvårdsstyre.

Efter en god veganlunch för alla är det nu dags för seminariepass. Det första som jag tänker vara med på har titeln “Gifter och kemikalier i vår vardag”.

Stefan Jarls film Underkastelsen öppnade ögonen för en bred allmänhet kring kemikaliesamhällets alla risker. Det här seminariet tar upp hur ni kan jobba lokalt och regionalt med att minska kemkaliebelastningen i samhället. Medverkande: Anders Finnson, Svenskt vatten, Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap på universitetet i Karlstad, Åsa Romson, riksdagens miljöutskott och Charles Berkow, miljöpolitisk sekreterare Miljöpartiets riksdagskansli.

Ingen diskussion om att vi lever i ett kemikaliesamhälle. Problemet är inte bara kemikalier som i hög dos dödar utan mängden kemikalier som påverkar oss även i låga doser.
Det är heller inte bara det som vi stoppar i munnen som är ett problem utan även det som kommer i kontakt med vår hud. Huden som inte är ett skyddslager utan ett membran där många kemikalier kan tränga igenom. Hudvårdsprodukter är ett jätteproblem speciellt de som används på barn.
Rimligen borde försiktighetsprincipen användas betydligt oftare.

Det finns redan stor kunskap om problematiken men den kommer inte alltid fram. Det tog 50 år från det att rönen kom fram som visade att användandet av tobak dödade tills det kom lagstiftning för att göra något åt detta problem.
En professor som tidigt visade att tobakrökning orsakade cancer fick 1500 dollar om dagen för att vara expertvittne för Monsanto för att bl a hävda att “Agent Orange“, som användes av USA i Vietnamkriget, inte orsakade cancer.

Det finns alldeles för många ekonomiska intressen som motverkar arbetet med att klara miljömålen.

Miljöpartiet har lämnat in en partimotion “Ansvarsfull kemikalieanvändning

Det behövs ett systemskifte inom kemikaliepolitiken. En kemikaliepolitik med ansvar kräver att vi ställer krav på granskning innan kemiska ämnen sprids på marknaden. Vi måste ta hänsyn till konsekvenser av ämnena, ensamma såväl som i kombination, på ekosystemet och människors hälsa. Och vi måste kontrollera ämnen i varor, inte bara i produktionen och miljön. Ställer Sverige och EU krav på varor, får det också positiva effekter för fattiga människor som utsätts för miljö- och hälsoskadliga ämnen i sina arbeten och sin miljö i andra delar av världen.

fre
26
nov
2010
fredag, 26 november, 2010 | Skriven av:

Synovates mätning 2 månader efter valet ger (M) 37.5 % vilket är en ökning med 7.4 %-enheter. I samma mätning får (FP) 6.2 % (-0.9), (C) 5.2 % (-1.4) och (KD) 3.8 % (-1.8). Man kan ju fråga sig om det egentligen är fyra partier i alliansen. Två månader efter valet är ett parti under 4 % de andra två minskar i alla mätningar och närmar sig 4 %.
(M) stärkte sina positioner i den nya regeringen vilket med stor säkerhet ökar deras möjligheter att ta över än fler röster.

Glädjande är att i samma mätning stärker miljöpartiet sin position som tredje största parti och får 9.1 % (+1.8), vilket är ungefär samma siffra som VALU på valdagen.

DN

tor
25
nov
2010
torsdag, 25 november, 2010 | Skriven av:

Man kan undra varför Lunds kommun har satt papperskorgen som finns på bilden. Den står på sydvästra delen av Bantorget.

Varför har den placerats på detta ställe?

Är detta ett ställe där skräp uppkommer?
Visst borde alla som producerar skräp bära med sig detta tills de hittar en papperskorg. Tyvärr gör inte alla det.

På denna plats finns inga parkbänkar, ingen inbjudande gräsmatta där det kan uppstå picnicsituationer med soprisk. Papperskorgen står mellan cykelbanan och gångbanan.

Varför står den just här ???

tor
25
nov
2010
torsdag, 25 november, 2010 | Skriven av:

När det gäller valet av socialdemokraternas nästa partiledare finns inga kandidater. Alla säger nej, ingen vill träda fram och säga att de kandiderar.

Att ta över ett sjunkande skepp är ju inte så lätt.
Att ta över från framgångsrika ledare är ju inte heller så lätt.

När miljöpartiet ska välja nya språkrör är läget annorlunda. Det finns fler kandidater som träder fram och säger att de kandiderar. Genast skriver media att det är ledarstrid vilket anses vara ett problem. När man ska välja nya ledare är det inte fel att det finns mer än en kandidat. Annars så blir det ju inte så mycket val.

Hittills finns det en manlig kandidat, Gustav Fridolin och 3 kvinnliga, Mikaela Valtersson, Åsa Romson och Gunvor G Ericson.

Det borde vara självklart att det finns en debatt om vilka ledare som har största förtroendet, bland alla medlemmar. Lika självklart är det ju att de som är kandidater visar vad de vill.

Mycket i dagens samhälle fokuserar bara på vinnaren. Att inte bli vald borde ju inte vara ett problem. Att bli tvåa borde ju inte innebära att man är körd.

Ser fram emot spännande debatter och diskussioner inom partiet så att kongressen väljer de mest lämpliga språkrören.

DN

Kategori: politik  | En kommentar
tor
25
nov
2010
torsdag, 25 november, 2010 | Skriven av:

Just nu är det vinter i Lund. det har snöat relativt mycket idag och det har snöat vertikalt vilket det inte alltid gör. Det är vitt överallt och tempen är strax under nollan. Snön lyser onekligen upp i höstmörkret.

Tyvärr finns det ingen tillstymelse till snö- och halkbekämpning. Man kan dock ana att det spritts ut salt och lite stenskärvor. Det gör att det bli väldigt svårt att ta sig fram på cykel- och gångbanor. Det blir dessutom slaskigt och det kommer med stor säkerhet att frysa till så det kommer att bli glatt värre.

Just nu sitter jag och slötittar på Lunds kommunfullmäktige. Höjdpunkten är Budget 2011.

Känns helt OK att bara titta på webTV. I nästa vecka får jag min dos av fullmäktige. Då är det nämligen regionfullmäktige. Det äger rum på tisdag, 30/11 kl. 13.00 och kan följas via webTV.

Regionens budget tas på ett tvådagars möte i december. Inför detta regionfullmäktige ska regionstyrelsen ta beslut. Det kommer att ske på tisdag några timmar innan regionfullmäktige. Det innebär att det blir en diger dag. Speciellt när man inkluderar restiden till och från Kristianstad.

I morgon bär det av till Västerås där Miljöpartiets Kommun- och Landstingsdagar äger rum. Det kommer miljöpartister från hela landet för att bevista många intressanta seminarier.

Just nu är det genomläsning av handlingarna inför regionstyrelsen. Det är 4-5 cm hög pappersbunt som ska gås igenom.

lör
13
nov
2010
lördag, 13 november, 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Miljöministerns super-Volvo med 400 el-hästar”

Till och med en miljöminister tillåts falla för den svarta Volvoskönheten med 400 hästar under huven. Förklaringen: Det är el-hästkrafter och då blir det poäng i miljöministerns bok.

Det här visar problemet med Carlgrens politik. Även om det är bra att det satsas på elbilar kan man undra om det verkligen är så klimatsmart att bygga elbilar med 400 hästkrafter?

Vem kommer att ha råd att köpa dem, med eller utan supermiljöbilpremie?

Varifrån ska elen komma?
Nya kärnkraftverk kanske. Oavsett vilket bränsle det blir i framtidens bilar måste de vara bränslesnåla. Det finns ingen gratis och helt problemfri energikälla. Dessutom krävs det resurser för att bygga en bil oavsett om det är en elbil eller inte.

fre
12
nov
2010
fredag, 12 november, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Trängselskatt bättre än miljöbilspremie”

Miljöbilspremien är inte kostnadseffektiv. Det finns bättre styrmedel som ger bättre effekt för pengarna, visar forskning.
Visserligen har miljöbilspremien lett till at det säljs fler miljömärkta bilar som etanol- ochbiogasbilar, men det är ett dyrt och inte särskilt kostnadseffektivt instrument.
Satsningar på till exempel autsläppsrätter och trängselskatt ger mer effekt och bättre utdelning på satsade pengar.

Alliansen pratade om supermiljöbilpremie innan valet. Om de kommer att genomföra den är väl inte helt klart. Premien skulle kunna ge 40 000 kr. Sveriges bilpark består av minst 4 miljoner bilar och visst är det bra att det blir fler miljöbilar men till vilket pris. 1000 bilar skulle kosta 40 miljoner. 1000 bilar är 0.025 % av den totala bilparken och ger inga större utsläppsminskningar.

En supermiljöbil kommer inte att vara billig så stödet kommer enbart att gynna de som tidigare gynnats av alliansens skattesänkningar och bortagning av fastighetsskatten.

MInskningen av utsläppen från trafiken har inte varit så lyckosam. Trots miljöbilar och andra bränslen har de totala utsläppen ökat p g a att antalet bilar och antal körda km har ökat.

Ska miljöministern verkligen minska utsläppen behövs det åtgärder som även minskar trafiken och då behövs det andra åtgärder som t ex trängselavgifter kombinerat med satsningar på spårburen trafik och kollektivtrafik.

Uppsatsen heter An analyis of the Swedish green car rebate och har nyligen belönats med Juseks ekonompris.

fre
12
nov
2010
fredag, 12 november, 2010 | Skriven av:

… gräver ibland av en kabel och ibland ger detta till resultat att telefon och bredband inte fungerar. Detta hände för några dagar sedan så nu få jag snylta på en grannes bredband och lita till att de som ringer ringer våra mobilnummer i stället.

Bra med snälla grannar som låter andra surfa på deras bredband. Kanske är det en illasinnad granne som kollar allt vi gör och sedan hackar våra datorer, våra bankkonton …

I dag var jag på en KEFU-föreläsning om “Styrning av professionella organisationer” av Robert Wenglen, ek dr, Företagsekonomiska institutionen, Lund. Mycket intressant och den gav mig en del att fundera på. En stor del av föreläsningen handlade just om styrning av ett en sjukhusorganisation, speciellt läkarprofessionen.

Den 9 december är det en annan KEFU-föreläsning som handlar om “Flerdimensionell styrning i hälso- och sjukvården”.

Dessa föreläsningar är gratis för t.ex. politiker i de medlemskommunerna och Region Skåne.

Annars så har det varit en lugn dag i alla fall för katterna.

tis
9
nov
2010
tisdag, 09 november, 2010 | Skriven av:

Har sedan en lång tid inte köpt några skvallertidningar typ Expressen/KvP. Just nu känns det helt rätt. Man blir så arg när de publicerar namn och foto på den häktade mannen i Malmö.
Varför gör de detta mer än för att tjäna pengar?

Om de vill att mannen ska ställas till svars och dömas har de nu lyckats försvåra detta. De fotokonfrontationer som polisen tänkt genomföra kan bli helt betydelselösa. Hur vet man att utpekningen inte bygger på att man sett bilden i tidningen och på nätet.

Nu är det inte bara Expressen/KvP som märker ut sig utan det finns en del s k nättidningar som även lagt ut foto och namn.

tis
9
nov
2010
tisdag, 09 november, 2010 | Skriven av:

Sitter på X2000-tåget mot Stockholm och passerar just Nässjö som nu är klätt i vinterskrud. Jag ska byta i Mjölby för att åka vidare till Örebro. I Örebro ska jag vara med på Klimatkommunernas medlemsmöte. Såg att det var klass 1 varning med snö och kraftig vind i Örebro.

I Småland har det kommit en del snö så det är riktigt vacker att se ut genom tågfönstret. Är dock inte riktig redo för vinter och snö. Har dock varma kläder med mig men det känns alldeles för tidigt med att pulsa i snö.

Åker med ett tidigare tåg än nödvändigt eftersom biljetten var billigare. Skönt att ha god tid på sig. Stress är inte nyttigt. Kan använda tiden till att läsa handlingarna inför regionstyrelsen den 15 november. Det finns många dokument att sätta tänderna i. Bland annat ska ägardirektiven för Malmö Opera och Musikteater AB upp till beslut. Sedan finns det en granskning regionens revisorer “Effektivitet i sjukvården”.

mån
8
nov
2010
måndag, 08 november, 2010 | Skriven av:

SDS skriver “Universitetet mot rekordöverskott”

Under årets nio första månader uppgick överskottet till 325 miljoner kronor, mot 275 miljoner kronor motsvarande period förra året. Enligt den senaste prognosen pekar årets överskott mot rekordstora 450 miljoner kronor.

Det egna kapitalet, myndighetskapitalet, uppgick den 31 december 2009 till 1 255 miljoner kronor. Sett på den senaste prognosen kommer myndighetskapitalet att hamna på 1 710 miljoner kronor vid det stundande årsskiftet.

Det känns lite konstigt att det blir ett så stort överskott. Visserligen beror en del av överskottet på att man inte tillsatt tjänster, professurer och lärare. Rektorn utbrister i:

– Vår anställningsprocedur är lite långsam samtidigt som vi har höga krav på kvaliteten. Och folk kommer inte bara flyttandes hit pangbom, det tar lite tid, säger han

Det är väl bra att man gör saker grundligt men det får väl ändå finnas gränser.
Rektorn säger också:

– De kommande åren måste vi ha större kostnader än intäkter eftersom vi har ett för stort eget kapital. Samtidigt måste vi vara försiktiga, säger Per Eriksson.

Det är verkligen är annorlund. Normalt brukar det vara tvärtom att man måste minska sina kostnader för att intäkterna är för små. Varför använder Lunds Universitet inte de resurser de får?

Om man tänker på hur det är i politiken så har jag väl aldrig varit med om att intäkterna är för stora jämfört med utgifterna. Kanske borde man sadla om till Universitetsvärlden …

I dag hade jag en lugn dag med endast ett möte och det handlade om barnkonventionen. Hur ska vi få snurr på arbetet med att tillämpa barnkonventionen i Lunds kommun. Det har nu gått över tio år sedan Miljöpartiet i Lund skev en motion om att Barnkonventionen skulle tillämpas på alla kommunala beslut.
Det behövs en uppryckning för att tillämpa barnkonventionen i kommunens beslut. Det viktiga är att man från början tar barnperspektivet. det hjälper inte att testa om man tagit hänsyn till barnperspektivet när väl alla beslut är tagna.

Förhoppningsvis blir det en gemensam skrivelse från några förvaltningar att det ska tillsättas en styrgrupp med arbetsgrupper från flera förvaltninga, för att ta tag i arbetet. Det behövs tydliga signaler från högsta ort med tydliga styrdokument och ett samarbete över förvaltningsgränserna för att det ska bli ett effektivt och framgångsrikt arbete.

Framgångsfaktorer för ett framgångsrikt arbete är bl.a.

• Vuxnas motiv måste vara tydligt
• Ledningens vilja och engagemang är avgörande
• Strukturer är viktiga
• En ungdomssamordnare är av betydelse
• Tid och resurser är en förutsättning
• Ge kunskap till både de unga och berörda beslutsfattare samt andra berörda aktörer
• Se till att skapa en dialog och utveckla en positiv kommunikation mellan forumet och beslutsfattare samt andra berörda aktörer
• Följ upp forumet kontinuerlig

Förhoppningsvis kommer arbetet igång igen. Nästa utmaning är att tillämpa barnkonventionen i regionpolitiken. Får nog ta en extra funderare hur detta arbetet ska starta …

I morgon ska jag åka till Örebro där Barnrätts Akademin håller till men denna gång gäller det inte barnkonventionen utan “Klimatkommunernas medlemsträff“. Jag har fått den stora äran att få vara ordförande i Klimatkommunernas valberedning och ska försöka mingla och prata med så många som möjligt som kommer till medlemsträffen. Detta för att kunna tillsammans med övriga i valberedningen kunna föreslå en ny styrelse. Förhoppningsvis får vi hjälp av alla medlemskommunerna genom att de nominerar bra kandidater.