måndag 8 november 2010 | Skriven av:

SDS skriver “Universitetet mot rekordöverskott”

Under årets nio första månader uppgick överskottet till 325 miljoner kronor, mot 275 miljoner kronor motsvarande period förra året. Enligt den senaste prognosen pekar årets överskott mot rekordstora 450 miljoner kronor.

Det egna kapitalet, myndighetskapitalet, uppgick den 31 december 2009 till 1 255 miljoner kronor. Sett på den senaste prognosen kommer myndighetskapitalet att hamna på 1 710 miljoner kronor vid det stundande årsskiftet.

Det känns lite konstigt att det blir ett så stort överskott. Visserligen beror en del av överskottet på att man inte tillsatt tjänster, professurer och lärare. Rektorn utbrister i:

– Vår anställningsprocedur är lite långsam samtidigt som vi har höga krav på kvaliteten. Och folk kommer inte bara flyttandes hit pangbom, det tar lite tid, säger han

Det är väl bra att man gör saker grundligt men det får väl ändå finnas gränser.
Rektorn säger också:

– De kommande åren måste vi ha större kostnader än intäkter eftersom vi har ett för stort eget kapital. Samtidigt måste vi vara försiktiga, säger Per Eriksson.

Det är verkligen är annorlund. Normalt brukar det vara tvärtom att man måste minska sina kostnader för att intäkterna är för små. Varför använder Lunds Universitet inte de resurser de får?

Om man tänker på hur det är i politiken så har jag väl aldrig varit med om att intäkterna är för stora jämfört med utgifterna. Kanske borde man sadla om till Universitetsvärlden …

I dag hade jag en lugn dag med endast ett möte och det handlade om barnkonventionen. Hur ska vi få snurr på arbetet med att tillämpa barnkonventionen i Lunds kommun. Det har nu gått över tio år sedan Miljöpartiet i Lund skev en motion om att Barnkonventionen skulle tillämpas på alla kommunala beslut.
Det behövs en uppryckning för att tillämpa barnkonventionen i kommunens beslut. Det viktiga är att man från början tar barnperspektivet. det hjälper inte att testa om man tagit hänsyn till barnperspektivet när väl alla beslut är tagna.

Förhoppningsvis blir det en gemensam skrivelse från några förvaltningar att det ska tillsättas en styrgrupp med arbetsgrupper från flera förvaltninga, för att ta tag i arbetet. Det behövs tydliga signaler från högsta ort med tydliga styrdokument och ett samarbete över förvaltningsgränserna för att det ska bli ett effektivt och framgångsrikt arbete.

Framgångsfaktorer för ett framgångsrikt arbete är bl.a.

• Vuxnas motiv måste vara tydligt
• Ledningens vilja och engagemang är avgörande
• Strukturer är viktiga
• En ungdomssamordnare är av betydelse
• Tid och resurser är en förutsättning
• Ge kunskap till både de unga och berörda beslutsfattare samt andra berörda aktörer
• Se till att skapa en dialog och utveckla en positiv kommunikation mellan forumet och beslutsfattare samt andra berörda aktörer
• Följ upp forumet kontinuerlig

Förhoppningsvis kommer arbetet igång igen. Nästa utmaning är att tillämpa barnkonventionen i regionpolitiken. Får nog ta en extra funderare hur detta arbetet ska starta …

I morgon ska jag åka till Örebro där Barnrätts Akademin håller till men denna gång gäller det inte barnkonventionen utan “Klimatkommunernas medlemsträff“. Jag har fått den stora äran att få vara ordförande i Klimatkommunernas valberedning och ska försöka mingla och prata med så många som möjligt som kommer till medlemsträffen. Detta för att kunna tillsammans med övriga i valberedningen kunna föreslå en ny styrelse. Förhoppningsvis får vi hjälp av alla medlemskommunerna genom att de nominerar bra kandidater.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>