Inlägg under kategori » katter «

tis
1
jan
2019
tisdag, 01 januari, 2019 | Skriven av:
Kategori: katter  | Skriv en kommentar
sön
28
aug
2011
söndag, 28 augusti, 2011 | Skriven av:

Nu har det regnat och regnat så nu är jag riktigt trött på det. I dag verkar det dock som om vi får en dos solsken. Hade det inte varit för kissarna hade vi nog flyttat till Lund redan. Inga sköna sommarkvällar i trädgården hittills men man vet ju aldrig hösten kan ju bli fin.
Kissarna stortrivs och är ute hela dagarna oavsett väder. Ibland går det hett till när det kommer besökande katter. Just precis var Pinglan här. Vi vet inte vad katten heter men den har en pingla så man hör när den kommer på besök. Denna gång kom tre katter rusande in på verandan och det såg ut som om Pinglan anföll en av våra tre. Det gick så fort så det gick inte att se vad som egentligen hände. Lyckligtvis har det inte blivit några blodiga strider. Nu ligger Brummis på verandan och vaktar.
Kattmamman Ella kommer nästan dagligen och det verkar som om relationerna mellan mamma och kattungar har blivit bättre. De hälsar på varandra artigt och respekterar varandra utan att bråka. Ibland blir de lika uppjagade och springer iväg tillsammans utan att veta vem som jagar vem.

Nu är det skördetid. Plommon, päron och björnbär är redo att skördas och äppelträden börjar bli redo. Nu när solen skiner är det riktigt vackert och skönt. Det är en hel del blommor kvar och våra Afrikas Drottning blommar även i år. De har klarat regn och storm bra.

Kategori: katter, koloni  | En kommentar
sön
26
jun
2011
söndag, 26 juni, 2011 | Skriven av:

Brummis är rädd men minst dubbelt så stor som Ella. Han är ganska så kall. Han går mot Ella och även andra katter och spänner ögonen i dem sedan lägger han sig ner helt obekymrat. Tittar lite slött omkring sig. Oftast fungerar det men ibland hinner han inte med utan rusar in i tryggheten.

Skulle behöva en GPS per katt för att ta reda på var de håller hus. Vi vet att Sickan, den lilla honan, passerar en grannes koloni, hoppar över staketet ut i gången och in i en annan koloni. Ska gå dit i dag och kolla vem som har den så att den lilla Sickan inte ställer till besvär.

Alex och Brummis vet vi vart de tar vägen. De försvinner in i växtligheten och är sedan borta. Brummis ligger nog under under något hus eftersom han är lite smutsig och luktar instängt när han ibland kommer tillbaka.

De verkar i alla fall ha det bra trots Ella-problematiken …

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
sön
26
jun
2011
söndag, 26 juni, 2011 | Skriven av:

Nu pågår en kamp om kolonin. Dels är det en kamp mellan mamma Ella och avkommorna Alex, Brummis och Sickan. Men som inte det räckte så kommer det ett antal andra katter på besök och tycker att vår koloni utgör en trevlig boplats.

Som sagt främst är det mamma Ella som vill ta kommandot över kolonin. Hon har det inte helt lätt men hon har viss koll.

“Våra” små kissar är lite rädda och har som tur är kolonistugan som trygghet. Ibland kommer de med en farlig fart. Ännu är det bara fräs som inträffat inget klös och inga bett.

Tillsammans är de tre lite tuffare och kan då jaga iväg Ella. På kvällen när det är läggdags så sitter Ella utanför och vill även hon komma in. Hon vågar komma in i huset och äta men skulle säkert få panik om vi stängde dörren om henne.

Så det blir en del jamande på kvällen men det går snabbt över och nattlägren intas inom rimlig tid. Nätterna är lugna och de tvingar sig upp när vi stiger upp och vill först ut och sedan kan de komma tillbaka och tvinga i sig lite torrfoder.

I Lund har torrfodret varit helt OK. Det har konsumerats utan större klagomål. Här på kolonin så är de inte lika intresserade. De vänjer sig lätt och eftersom de fick blötfoder när vi flyttade hit och kissarna inte åt alls så har de nu fått nya vanor. Dock är det torrfoder som gäller som huvudmål men på kvällen får de blötfoder som belöning att de kommer in och det har fungerat väl hittills.

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
lör
18
jun
2011
lördag, 18 juni, 2011 | Skriven av:

Så var det lördag och en ledig sådan. Passade på att sova lite extra. Satt ute en stund på morgonen men fick gå in när det började regna. Hann knappt in innan det hade slutat regna. Vädret har varit omväxlande hela dagen.

Katterna håller sig hemma speciellt när vi är hemma. De vill vara ute men de har inga problem att gå in i stugan och lägga sig en stund. Självklart vill de som vi bestämma när de ska vara ute eller inne. Det är en hel del kattaktivitet på kolonin men våra små kissar håller ställningarna utan att behöva slåss.

Handlade på Moroten och hade tur som slapp regnet medans jag cyklade in till stan. Just nu så finns det tomater som är odlade av Magnusson i Staffanstorp. De är de godaste tomaterna jag någonsin ätit. Passade dessutom på att även titta in i Uma Bazaar, som ligger på Per Weijersgatan 9.

Historia
Uma Bazaar startades 2005 som ett Växtkraft Mål 3 projekt, med det dubbla syftet att stödja producenter i utvecklingsländer samtidigt som personer med långt utanförskap erbjöds en möjlighet att komma tillbaka in på arbetsmarknaden genom arbetsträning i butiken.

Idéen föddes efter möten med ett stort antal kooperativ på World Social Forum i Indien 2004. Idag erbjuder Uma Bazaar ett av Skånes bredaste utbud inom ekoreko-design.

Det är inte många affärer med ekologiska kläder och skor och utbudet är inte så stort men det har blivit mycket bättre på senare tid. Det är fortfarande betydligt mer damkläder än herrkläder. “Ekologiska” herrbyxor har alltid varit stora och fladdriga men nu har det ändrats som tur är. Många ekologiska kläder är dessutom även producerade rättvist vilket är minst lika viktigt. I dag hittade jag ett par chinos och ett par tygskor. Hade gärna velat hitta en kavaj också men det gick inte. I Köpenhamn finns det en affär ECO EGO som har stort utbud av ekologiska kläder och skor men även en del andra produkter som täcken, kuddar, textilier och “solcellsprodukter”. Har hittat en del i Köpenhamn men det känns lite onödigt att behöva åka till Köpenhamn bara för att handla kläder.

Hade varit kul om det kunde bli lite större utbud av ekologiska produkter men det förutsätter givetvis att fler handlar dessa. De vanliga klädkedjorna har ibland något enstaka plagg som är av ekologisk bomull emn det är undantagen. Produktionen är sällan rättvis. Fördelen med att det inte alltid finns “eko-reko”-kläder är givetvis att man inte köper så mycket och inte så ofta. Man får helt enkelt vänta tills det finns. Är det kris får det bli second hand.

mån
13
jun
2011
måndag, 13 juni, 2011 | Skriven av:

Nu är alla tre inne och efter kvällsmat och aftontoalett ligger de nu på sina platser och sover. Brummis som har lång fin päls brukar ha med sig en del skräp och växtdelar med sig in. Speciellt torkade blommor från förgätmigej som är som kardborrar. I kväll hade han dessutom med sig en liten mördarsnigel. Undrar hur det känns när Brummis ska slicka sig där mördarsnigeln har lämnat sekret efter sig?
Jag borstade Brummis päls noga så förhoppningsvis blev det inget kvar annars kan man bara lida med honom …

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
sön
12
jun
2011
söndag, 12 juni, 2011 | Skriven av:

Inga katter syns till. De borde vara lite hungriga nu men de tycker väl det är mer spännande att smyga i trädgården än att äta. Brummis brukar annars prioritera ätandet över allting annat.

Tidigare i dag så har de börjat intressera sig för fåglarna. De tittar intresserat på fåglarna men blir lite rädda när de höjer sitt kvittrande. Ännu så länge har vi inte hittat några fjädrar som tyder på lyckad jakt men den dagen kommer nog även om vi försöker ha samtal med kissarna att de inte ska jaga fåglarna utan bara njuta av deras kvittrande.

Nu borde de komma hem för nu är det läggdags …

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
sön
12
jun
2011
söndag, 12 juni, 2011 | Skriven av:

I år är det extra gott om fästingar. Katterna har fått flera stycken och flest har kattmamman Ella fått. Det är inte helt lätt att få bort fästingarna. Tyvärr irriterar de katterna så att det blir stora fläckar där pälsen är borta och ibland blir det t o m sår.
Ella som låter sig klappas om man är försiktig lät sig behandlas i kombination med lite torrfoder. Denna gång plockade jag bort 4 stora fästingar. Jag lyckades med att få med hela kroppen så de levde när jag la dem på ett vitt kuvert. Då upptäckte vi att det fanns en del små fästingar som satt på de stora “fästingkropparna”.

Det har jag aldrig sett tidigare. Ella verkade bli lite extra glad och kelen när hon blev befriad från sina utsugare.

Våra tre små kissar har alla fått några fästingar men inte så många som Ella har fått. Det är lite lättare att hantera småkissarna eftersom man kan hålla fast dem.

Den fästingbortagare som jag hittills tycker fungerar bäst är “Fästingpennan Trix” och som bl a säljs på Apoteket. Det gäller bara att få bort all päls innan man lägger öglan om fästingen. Sedan snurrar jag lätt och drar mycket försiktigt tills fästingen släpper. Ibland kommer inte huvudet med men många gånger fungerar det som det ska.

Kissarna stortrivs nu och har åter börjat äta. De första dagarna åt de nästan ingenting. Trots att de gillade att komma till kolonin så blev de störda av miljöombytet.

Nu sover de lugnare och är alla redo att gå ut när vi stiger upp på morgonen. De äter till och med lite torrfoder innan de sticker ut. Ju mer tiden går desto mer tid är de på sin koloni. Någon dag försvann Brummis och Alex och kom inte hem förrän efter midnatt. De har lärt sig att jama när de vill in vilket är mycket praktiskt. Det var lite oroligt i början när de försvann och inte kom hem förrän på kvällen men nu är det som sagt lugnare. De lever upp när det börjar mörkna då är de pigga och vill ut på äventyr. Vi vill helst att de sover hemma på natten. Det finns många katter i området och man vet inte vad som kan hända med våra små liv. Visserligen är Brummis stor men han har aldrig slagits med någon annan katt. Dessutom är lilla Sickan så liten och späd.

Det finns en del katter här i området som är lite ärrade så det kan nog gå hett till. De klarar sig nog men det är lugnast att det sover inne. Dessutom verkar de tycka det är skönt att inta sina egna små sovplaster när vi går och lägger oss. De jamar inte och vill ut så det är ett gott tecken att det vill sova inne …

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
tor
9
jun
2011
torsdag, 09 juni, 2011 | Skriven av:

Allt har gått bra med att flytta katterna till kolonin där de föddes. Katterna fick vara inne några dagar innan vi släppte ut dem, i full frihet, för att de skulle hitta tryggheten i huset och verandan. Hittills så rusar de in på verandan och ibland in i huset och under sängen, när det kommer något “hotande”. Under sängen verkar vara tryggaste platsen de vet.

Vi får en del besök av andra katter. Mamman till kissarna är ofta här och det går bra, inga slagsmål bara ett litet lätt fräs från mamman när någon av ungarna kommer lite för nära. Vi får även besök av en okastrerad hane, kallad prästen, för att han har en vit prästkrage. Han får vara på kolonin bara han inte går in på verandan för motas han bort av våra tre små kissar. Brummis är inte så liten längre och verkar inge respekt utan att han tar till klorna. Det räcker att han går emot den främmande katten och då väljer inkräktaren att backa.

Allt eftersom dagarna går blir de allt mer hemtama. I dag såg vi dem hoppa över vår staket och in på grannens tomt på andra sidan gången. De har inga som helst problem med att hoppa upp på grindstolpen. Tyvärr missade jag en kanonbild där Brummis satt så stolt och vacker på den ena grindstolpen. Nu gäller det att våra små liv inte invaderar de andra kolonierna utan håller sig på sin egen koloni. OK att besöka andra när ägarna inte är hemma annars kan det nog bli lite klagomål. Visserligen är kissarna så gulliga och söta men alla tycker nog inte det. Det är bara att hålla tummarna.

Skönt att se kissarna smyga runt i trädgården. Just nu är de på vift någonstans. Förra året var det annorlunda då gick de in i huset och la sig innan vi gick till sängs. Nu är de ute så länge de kan.

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
tor
14
apr
2011
torsdag, 14 april, 2011 | Skriven av:

Katter är fantastiska på många sätt. De är smidiga och kan hantera sin kropp helt otroligt. De kan skutta högt upp i luften och hoppa ner från höga höjder utan problem. De kan också sitta lite hur som helst.
I dag när sängen skulle bäddas så ska man så klart få lite uppmärksamhet och så sätter man sig mitt i sängen.

Kategori: katter  | Skriv en kommentar
lör
1
jan
2011
lördag, 01 januari, 2011 | Skriven av:

Året 2010 avslutning blev lugn så även starten av 2011. Det blev en del smällande runt omkring där vi bor men det var nog bättre än tidigare år. Det börjar bli populärt med Japanska Lyktor som man släpper iväg och som lufter av värmen från ljuset/elden som finns under själva lyktan. Det verkar väldigt mysigt och fint men borde nog bara ske i områden med icke lättantända marker.

I dag skiner solen igen men tyvärr är det nollgradigt så snön smälter och det kommer att skapa istäckta ytor när Kung Bore återhämtar sig och ger oss minusgrader igen.

Annars tar jag det lugnt, som vanligt, och tittar lite på internet och har fastnat för sidor kring temat “fri vilja”. Har vi en fri vilja?
Visst kan vi påverka våra och andras liv genom att göra “bra val”, vilka de nu är. Med lite empati och mottot “att behandla andra som man själv vill bli behandlad” så kommer man långt.
Fri vilja har diskuterats länge och kommer att diskuteras länge till och nu kan man dessutom lägga till ren forskning så det är inte bara en fråga om filosofi.
Genom att undersöka vad som händer hjärnan får man nya fakta.

Jag tror att vi har en fri vilja även om detta inte innebär att man kan bestämma allt. Vi har våra gener, som inte är helt statiska, och så har vi miljön. Detta sätter gränser men många intellektuella beslut har vi kontroll över. Det borde räcka en bra bit.

Vi vet om många problem och vi vet även många sätt att minimera dessa och ändå så gör vi “fel”. Många gånger är det beroende på att vi tänker kortsiktigt och ser mest till den egna vinningen.

Mer empati och mer samarbete kommer att förbättra situationen. Det är min vilja om den nu är fri eller inte …

fre
31
dec
2010
fredag, 31 december, 2010 | Skriven av:

Sista timmen på 2010 är på nedräkning. Hög tid att göra bokslut. 2010 har varit ett bra men jobbigt år. Mycket har hänt.
Valrörelsen gjorde sitt till att det blev händelserikt. Miljöpartiet i Lund och Skåne gjorde sitt bästa val någonsin. 2010 har varit god tillväxt i grön riktning. Antalet kommunorganisationer i Skåne har ökat och vi har bara en kvar att bilda innan vi har en kommunorganisation i alla Skånes 33 kommuner.

Trots gröna framgångar fick alliansen nytt förtroende i Sveriges riksdag om än i minoritets ställning. Det kommer att innebära många diskussioner över blockgränserna för att få fram ett majoritetsbeslut.

Miljöpartiet i Skåne flyttade även fram positionerna i regionpolitiken. Många nya uppdrag och tunga sådana blev det.
För min del blir den största utmaningen att vara ordförande i Region Skånes Kulturnämnd.

Allt detta kommer att göra 2011 till ett arbetsamt men spännande år. På riksnivå finns det mycket att fundera kring. Vi ska välja nya språkrör och ny partisekreterare. Dessutom behöver vi verkligen fundera hur vi ska samarbeta på riksnivå. det är inte självklart att det ska bli ett nytt rödgrönt samarbete.

Rikssituationen på riksnåvå är osäker för många partier. (KD) och (C) är under 4 %. Ska de välja nya partiledare?
(S) och (V) minskar. Sahlin ska bytas ut och Ohly sitter nog lite osäkert.
Vad detta kommer att innebära är oskrivet i stjärnorna.

Miljöpartiet har en jätte chans att göra politiken grönare i hela Sverige på alla nivåer. Det är en utmaning som heter duga.

På hemmafronten har tre små mjuka varelser ändrat tillvaron. En dag i maj tittade tre små kattnosar ut från vår veranda på kolonin. Sedan dess har dessa tre små gullisar växt och är nu tre helt olika små stora kattvarelser. Olika är ordet.

Brummis är störst och ser ut som en Norsk Skogskatt. han gillar att klias och är verkligen matglad. Han är en säker väckarklocka. Klockan 8 kommer han och ska ha lite kel innan han vill ha frukost.

Alex är den mellanstore och den som är mest skygg. När det är dags för mat så går det utmärkt att klappa honom. Han vill bli kelad men vågar inte riktigt men det går bättre och bättre för varje dag.

Minstingen, Sickan, är den som är mest tuff och vill gärna gömma sig under täcket. Hon är klart minst men är den som är mest framåt. Hon jagar de andra två och klarar sig väl i buset.

Nu är det knappt 4 månader tills de kommer att flytta med oss till kolonin. Det ska bli trevligt att se dem fria i kolonin.

Nu känns kolonilivet lite avlägset med all snö och is och minusgrader men dagarna blir ljusare och ljusare. Snart är det vår.

Skönt att 2010 blev så bra som det blev och jag är övertygad om att 2011 blir ännu bättre.

Gott Nytt År på er alla som läser detta.

fre
31
dec
2010
fredag, 31 december, 2010 | Skriven av:

Brummis njuter av årets sista dag …

fre
31
dec
2010
fredag, 31 december, 2010 | Skriven av:

Så har årets sista dag startat. Tyvärr har temperaturen ute stigit och är kring nollan vilket har gjort vädret lite disigt och snön tyngre och skarpare. Det ska dock bli kallare igen och då blir det en hårdare skare än tidigare.
Hittills har vi inte hört några smällare och raketer. Smällare och raketer är ett otyg. det ställer till det för människor, djur och miljö.
Förhoppningsvis blir det lugnt även i natt. Vet inte hur våra ter katter kommer att reagera. Kanske blir de lika rädda som när dammsugaren sätts i gång. De har inga problem med en tyst dammsugare men så fort strömbrytaren slås till så flyr de fältet.

Nu är det bara 12 timmar kvar av det gamla året och tills det nya 2011 startar. Jag tror att 2011 kommer att bli ett spännande och bra år. Har som vanligt inte tänkt att avge några nyårslöften men det känns ändå bra att fundera på sin livsstil när ett oskrivet år startar. Det finns alltid något man kan förbättra.

tor
30
dec
2010
torsdag, 30 december, 2010 | Skriven av:

Nu är det dags att sova. Alex har redan intagit sin sovposition. Det ser inte så bekvämt ut men han verkar ändå trivas med att bakdelen hänger utanför …

Kategori: katter  | Skriv en kommentar
tor
23
dec
2010
torsdag, 23 december, 2010 | Skriven av:

Kategori: hälsa, katter  | Skriv en kommentar
sön
19
dec
2010
söndag, 19 december, 2010 | Skriven av:
Kategori: katter  | Skriv en kommentar
tor
2
dec
2010
torsdag, 02 december, 2010 | Skriven av:

Katterna verkar stortrivas trots att de inte får gå ut. De njuter av inomhusvärmen och av varandra. De har full koll på vad som händer utanför fönsterrutorna.
Ena stunden råder stillhet, nästa sekund är det full fart …

Kategori: katter  | Skriv en kommentar
ons
1
dec
2010
onsdag, 01 december, 2010 | Skriven av:

Tydligen ska det komma mer snö och det ska dessutom bli oväder. Kissarna gillar att titta ut genom fönstren och se snöflingorna yra omkring. De saknar nog inte utelivet just nu och vem gör det.
Hoppas ovädret lugnar sig till fredag och lördag.

På fredag är det mp:s regionfullmäktigegrupp i Kristianstad och på lördag är det regionmöte i Eslöv. På regionmötet ska vi utse våra kandidater till nämnder och styrelser i Region Skåne. Det blir minst 100 deltagare på mötet om nu vintervädret inte sätter stopp för det.

mån
29
nov
2010
måndag, 29 november, 2010 | Skriven av:

Skönt att sova i sin egen säng. Borta bra men hemma bäst. Blev väckt av katterna som ville ha mat. Mysigt med en mjuk “liten” kisse som spinner och som hoppar upp i sängen och lägger sin yviga svans över ansiktet.

Hade nog velat sova lite till men behövde komma upp för att hinna till inspirationsdagen inför Lunds mångfalds- och integrationsvecka som infaller den 11-17 april 2011.

Dagen började med lite övningar där det testades vad vi tycket om vissa påståenden. Vi fick ställa oss i en stor ring. Sedan fick vi ett antal påståenden upplästa för oss. Höll vi med påståendet skulle vi stå kvar där vi stod om inte skulle vi förflytta oss till en annan plats i ringen.
Är det viktigt att veta vilket kön en person har?
Är det viktigt att veta vilken etnicitet en person har?
Båda dessa påstående gjorde att jag stod still men många rörde på sig. Förvånansvärt många flyttade på sig. Det är väl därför det är så svårt att få ett jämlikt samhälle. Bemötandet påverkas av våra fördomar vilket skapar en hel del problem. Därför behandlas pojkar och flickor olika och därför präglas de olika och därför behandlar de pojkar och flickor olika …

Efter dessa övningar blev det diskussioner i smågrupper. Vi skulle ta fram olika idéer som skulle förverkligas under veckan i april. Vår grupp jobbade lite annorlunda och skapade ett mötesverk. Det var inte ett närverk utan just ett mötesverk. Vi kommer att träffas igen och dela med oss av våra erfarenheter och lära oss mer om våra “verksamheter”. Vi får se hur det slutar.

Innan det var dags för medlemsmöte hann jag hem en sväng till sambo och katter.
Kissarna njuter av att ligga i våra fönster och titta på snöflingor som faller vackert.

Mp Lunds välbesökta medlemsmöte beslutade om nomineringar till nämnder och styrelser för mandatperioden 2010-2014. Att mötet gick smidigt trots många voteringar berodde nog på att vi lånat riksdagens talman, Ulf Holm, för en kväll.

Det tog lite tid men vi hann med allt vi skulle. Nu sitter jag och kollar Facebook men snart är det dags för sängen. I morgon är det regionstyrelse och regionfullmäktige. Dessutom ska jag ju ta mig till och från Kristianstad. Jag hoppas verkligen att tåget går någorlunda i tid. det ska väl inte bli så illa som det är just nu med SJ:s X2000 tåg. Några av dessa som skulle komma fram till Stockholm i kväll kom tydligen inte länge än till Nässjö.