Inlägg under » december, 2007 «

mån
31
dec
2007
måndag, 31 december, 2007 | Skriven av:

Tiden rinner iväg. Jag tycker inte det var så länge sedan det var nyårsafton senast. Antagligen går tiden fort för att man har skoj.

I alla fall var det väldigt länge sedan som jag hade långtråkigt. Jag kan fortfarande komma ihåg hur sakta tiden gick när det närmade sig julafton. Det var många år sedan men i alla fall.

Jag såg ett program om åldrande och det finns studier som visar att man åldras långsammare om man lever ett omväxlande och stimulerande liv. Det är alltså aldrig fel med lite överraskningar och sidospår.

Under året som gått har klimatfrågan äntlige fått fokus. Även om inte så mycket har gjorts för att verkligen möta hotet, så pratas det i alla fall om problematiken.

32 procent av stockholmarna vill höja trängselavgiften för att minska biltrafiken. Det är positivt. Ännu bättre hade det varit om inte alla pengarna som kommer in med hjälp av trängselavgifterna hade använts till vägprojekt. Det hade varit betydligt bättre för miljön om kollektivtrafiken hade fått merparten av pengarna.

Denna trängselavgift som Miljöpartiet ville införa och som alla var emot. Nu är den helt plötsligt bra. Det går åt rätt håll.

När det gäller transporter så hjälper det inte att bara göra dessa miljövänligare. Vi måste även minska antalet transporter. Det kommer nog om fokus bibehålls på klimatfrågan.

Förhoppningsvis kommmer fler att fundera över sin livsstil. Då gäller det inte bara att förändra när det gäller konsumtion.
Vi måste även ändra hur vi lever.
• Vad vi äter, mer ekologiskt och mer vegetariskt.
Veganism är inte bara fråga om djurrätt utan även en miljö- och rättvisefråga. Vi låter fattiga länder odla växtprotein som vi ger till våra djur.

• Hur vi rör på oss, mer naturlig motion och mindre bilåkande.

• Hur vi behandlar varandra.
När ska vi närma oss jämställdhet?
Jag lyssnade på Carin 21.30 i förra veckan. Det var två debattörer, en man och en kvinna. Båda såg problematiken endast från sin horisont vilket innebär att i stället för att samverka så bekämpar man varandra. Trots att båda troligen vill samma sak.
Många har sagt att jämställdhetsfrågan kommer att lösa sig med de nya generationerna. Tyvärr verkar det inte gå så bra. Det är fortfarande så att flickor tror att de ska laga mat och sköta hemmet och att pojkar tror att de ska fixa bilen, huset m.m.

Hur vi kommer åt dessa grundläggande attityder är en knäckfråga. Givetvis är pengar ett problem. Kvinnoyrken har lägre lönelägen än manliga. Män tjänar oftast mer än kvinnor på samma befattning.
Titta bara i regeringskansliet.

Jag hoppas att jämställdheten kommer att bli en prioriterad fråga. Jag ska i alla fall försöka prioritera den.

Klyftorna ökar i samhället. Lycka och framgång mäts oftast i SEK, dvs svenska kronor eller möjligen i dollar.

Jag hoppas att det blir mer samrabete än konkurrens under 2008. Massor med TV-program har tävlingar där man skall rösta ut deltagare så att det bara blir en kvar.
Det verkar som om samhället premierar några få. Alla vi andra som inte vinner ner och får hålla till godo med det som blir över.

För att få ett bra samhälle behöver dess invånare vara trygga. Drogmissbruk, provocerat våld, förstörelse, anlagda bränder har en orsak. Det är knappast något genetiskt.

Medinflytande på alla nivåer tror jag är ett bidrag till att skapa ett tryggt samhälle. kan man påverka sin vardag mår man också bättre. Vi kan inte förlita oss på en liten elit som skall tala om för oss vad vi behöver göra.

Jag hoppa satt 2008 kommer att bli ett med ökat engagemang för klimatfrågan, jämställdheten, demokratin och empatin.

GOTT NYTT ÅR!

sön
30
dec
2007
söndag, 30 december, 2007 | Skriven av:

Det verkar som det händer lite i fyrverkerifrågan. Flera undersökningar visar att många är beredda att förbjuda fyrverkerier på nyårsafton.

Enligt SVT Rapport så importeras 3000 ton fyrverkerier till Sverige.
Troligtvis kommer det att köpas fyrverkerier för 250 miljoner kronor i år.

Enligt Räddningsverket hamnar 90 % av pjäserna efteråt på marken resterande 10 % är avfall i form av partiklar och gas, vilket motsvarar 300 ton.

Det finns röster som säger att man skall miljöanpassa fyrverkerierna. Jag tror nog att det blir svårt. Just nu så verkar det bara gå att tillverka med vit färg.

Men behöver vi verkligen ha dessa fyrverkerier?

När kommer det första virtuella fyrverkeriet? Ett säkrare och miljövänligare alternativ.

Det är kanske något att satsa på inför nyårsafton 2008.

lör
29
dec
2007
lördag, 29 december, 2007 | Skriven av:

Söndagens traditionella fyrverkeriuppvisning i Svedala ställdes in p g a klagomål från en hundägare. I stället för raketer blev det asiatiska lyktor som svävade mot himlen.

Bra jobbat Lars-Erik Bröddén som var arrangör för uppvisningen.

fre
28
dec
2007
fredag, 28 december, 2007 | Skriven av:

Ja helt tyst behöver det ju inte vara men det vore skönt om det kunde bli ett nyårsfirande utan smällare. Detta smällande som startar flera veckor innan nyår och som kulminerar på nyårsafton och som sedan håller på ett tag till, har blivit för mycket. Det är dags att göra något åt det.

Drömmen om en vit jul gick inte i uppfyllelse kanske kan man drömma om ett tyst nyårsfirande??

Jag personligen kan avstå både raketer och smällare. Det största probelemt är givetvis inte kostnaden för själva raketerna och smällarna utan allt obehag som det åsamkar människor och djur. Dessutom är det många som skadas varje år till och med inträffar dödsfall.
Är det värt detta pris?

Ett steg i rätt riktning vore givetvis att förbjuda smällare och tillåta raketer enligt nu gällande regler. Kanske ska man skärpa reglerna för hur och när man får skjuta raketer. Trist att de som nu tvunget måste elda upp sina pengar inte kan ta lite mer hänsyn till andra människor och djur.
Det är sjukt att människor och dessutom djur måste ta lugnande medicin för att uthärda nyårsfirandet.

Jag förstår inte de som säljer till minderåriga och definitivt inte de föräldrar som köper ut fyrverkerier till sina minderåriga barn.

Nyårsafton är även ett stort problem med familjebråk och alltför stor alkoholkonsumtion.
Såg på nyheterna att ett sjukhus i Stockholmstrakten tror jag att det var, hade börjat möblera med madrasser på golvet för att kunna ta emot alla överförfriskade ungdomar.

Trist även att “jämställdheten” ökar när det gäller alkoholintag och då i den riktning att kvinnor anpassar sig till männens dåliga beteende.

Nej nu får det vara slut på det negativa.

Själv skall jag fira nyår utan alkohol, möjligen lite lättvinsglögg, och garanterat utan smällare och raketer men med god veganmat.

Nu är det snart dags att formulera nyårslöften. Får se vad det blir i år. Förra årets nyårslöften uppfyllde jag till nästan 100%.

sön
23
dec
2007
söndag, 23 december, 2007 | Skriven av:

Så var det jul igen!

Lite trist att inte få vakna och mötas av ett vitt täcke snö. Det hade lyst upp och fått det grå att fly.

I alla fall så år det snart dags att laga mat. Juljympan, á la Friskis & Svettis i Lund, är genomförd och avslutades som vanligt med Elvissång.

Nu ska det lagas lite mat. Har aldrig gillat julbord. Har aldrig kunnat äta så mycket på en gång och sedan jag blev vegan så fanns det inte så mycket att äta på ett traditionellt julbord.

Lagom är bäst några rätter räcker bra. Tycker inte att man måste efterlikna animalierätter. Men lite kul är det!

Brukar alltid göra auberginesill antingen typ senapsill eller löksill. I år blev det senapssill, jag tjuvstartade redan igår.

Sedan blir det någon slags “julskinka” finns många varianter. Någon slags sylta, oftast bovetesådan.
En del mat blir det men inget överflöd.

Skönt att kunna stå emot den allt mer stressande julruschen. Det går alldeles utmärkt att inte köpa en massa julklappar.
Det är som med det mesta. Lagom är bäst!

Kategori: motion, vegan  | Skriv en kommentar
sön
23
dec
2007
söndag, 23 december, 2007 | Skriven av:

I dag var det juldoppsvandring med Friskis & Svettis längs havet i Bjärred. Jag hoppade över bastun och doppet i 4-gradigt vatten. Trots det gråa vädret och en kall bris så var det skönt med en promenad och att se havet.

Vi var ca ett 30-tal deltagare. Jag tror att det nog bara var jag och min sambo som kom till vandringen i Bjärred med kollektivtrafik. Övriga kom i bil, de flesta med två i varje bil.
Även om det är betydligt fler cyklande när det jympas på Friskis & Svettis så är det alldeles för många bilar.

Det känns lite dubbelt, det är ju positivt att man rör på sig men negativt, att så många använder bilen för att kunna göra det.

Det är lite typiskt för vårt “moderna” samhälle. Vi har inte tid till att motionera naturligt och när vi ska motionera så har vi så bråttom att man tar bilen till jympapasset. En cykletur är annars ett bra komplement till ett intensivt jympapass.

I morgon blir det julaftonsjympa, ett bra sätt att börja julen. Den gör plats för den vegetariska julmaten.

God Jul till er alla!

Kategori: klimat, motion  | Skriv en kommentar
lör
22
dec
2007
lördag, 22 december, 2007 | Skriven av:

Växjö har lyckats sänka sina utsläpp av koldioxid per invånare mellan 1993 och 2006 med 30 procent.

Kul och läsa om lite positiva nyheter annars verkar det mest vara ökande koldioxidutsläpp man hör talas om.

Grattis Växjö!

Kategori: klimat  | Skriv en kommentar
fre
21
dec
2007
fredag, 21 december, 2007 | Skriven av:

I dag var det återigen trafikkaos kring Nova Lund. Nova Lund kom till på icke helt demokratiskt sätt. Helt klart gjorde man ingen miljökonsekvensbeskrivning värd namnet. I alla fall tog man ingen hänsyn till den. Tanken med ett köpcentrum måste ju givetvis ha vara att det skall komma kunder dit. Planerar man då inte för annat än biltrafik så måste det självklart bli ökad biltrafik.

Det bästa hade varit att Nova Lund inte kom till i alla fall inte där det ligger nu. Nu går det givetvis inte att flytta köpcentret.

Vad kan man då göra?

Till att börja med så ska man inte skapa några nya köpcentra.

Sedan gäller det att göra det lättare att komma till Nova utan bil. Cykel och gångvägar, kollektivtrafik. Man måste nog även göra det svårare/dyrare för bilar att ta sig till Nova Lund.

Man behöver även titta på hur kan man handla utan bil. Hemkörningssystem av större varor. Troligen behövs det ett intiativ för att handlarna ska börja samarbeta kring denna problematik. Hur bekvämt är det att åka kollektivtrafik med kassar?

Dessutom måste man göra så att centrumhandeln inte dör ut. Just nu pågår en centrumutredning. Hittills har det inte kommit fram några konkreta förslag. Det glunkas om fler centrala P-hus. Nu i dessa dagar då klimatfrågan verkligen har aktualiserats måste man hitta lösningar som gör något åt utsläppen från trafiken. Då kan man inte bara bygga fler vägar och fler P-hus.

Många vill ta ett större ansvar och leva ett liv som inte belastar miljön så mycket. Det ska vara lätt att göra rätt.

• Det måste bli enklare och säkrare att cykla
• Det måste bli billigare att åka kollektivt än att ta bilen!
• Det måste bli enklare och bekvämare att åka kollektivt!
• Det måste bli billigare att åka tåg än att åka flyg!
• Vi måste minska antalet transporter!

Samtidigt som vi jobbar med Novafrågan måste vi se till att nya planer som tas fram är klimatkonsekvensbeskrivna.

Och nu i juletider så borde nog många fundera lite på om det inte finns möjligheter till en liten konsumtionsjustering, neråt alltså.

Det finns i alla fall möjligheter till nyårslöften!

Eller?

Kategori: klimat, trafik  | Skriv en kommentar
tor
20
dec
2007
torsdag, 20 december, 2007 | Skriven av:

Ibland är det inte så kul att vara politiker. I dag var det en sådan dag. I stället för ett intressant möte med några väldigt svåra beslut blev det en mycket trist tillställning. Det hela hade nog sin upprinnelse i att jag på tidigare möten hade varit besvärlig och ställt frågor och inte röstat som ordföranden ville.

Jag fick en känsla av att jag skulle rättas in i ledet. Det var inget internt miljöpartimöte utan ett politiskt möte med andra partier där jag var ensam ledamot för miljöpartiet. Ibland måste man stå emot trots att “makten” tycker annorlunda. Politik är inte bara att följa med strömmen.

Politik är att läsa handlingar, lyssna, ifrågasätta och ställa frågor om så behövs. Utifrån detta ska man sedan komma fram till ett beslut. För att kunna stå för sina beslut kan man inte bara säga ja utan att själv ha tagit ställning. Det är inte alltid helt lätt. Ibland finns inget bra alternativ utan bara två mindre bra.

Alla måste inte tycka lika och jag respekterar allas åsikter men jag kräver även att andra ska respektera mina åsikter.

I dag var nog ett undantag. Det var i alla fall första gången det blev så här trisst. Vi får se hur det utvecklas. Det blir fler möten nästa år med samma ordförande och ledamöter.

Sista uppdraget innan jul och nyårs helgen blir tjänstgöring i Lunds Tingsrätt. Att vara nämndeman är det mest intressanta men också det svåraste uppdraget jag haft. Ibland när det är vårdnadstvister blir det fel hur man än gör och barnen kommer ofta i kläm mellan föräldrarnas många gånger egoistiska agerande. I morgon är det ett “vanligt” brottmål det brukar vara lite mer vitt och svart. Men det kan man inte vara säker på.

Hörde just om att “nystartsjobben” inte gav så många nya jobb. De flesta blev återigen arbetslösa efter att nystartsjobbet tog slut. Endast var tionde får stanna kvar. Inget direkt strålande resultat och nu är det ändå högkonjunktur.

Så vart leder den nya regeringens politik?

Kategori: demokrati  | Skriv en kommentar
ons
19
dec
2007
onsdag, 19 december, 2007 | Skriven av:

Det är ett stort steg att övriga partier erkänner klimatproblematiken men tyvärr det räcker inte med ord. Hittills har man klarat sig genom att ha någon som är duktig på att prata miljöpolitik. Nu blir det allt tydligare att det krävs mer.

Resultatet av Bali blev långt ifrån vad jag hade hoppats på. det började bra med att Australien lämnade USA ensam i skamvrån men det slutade som vanligt med att USA lyckades tunna den uppgörelse man kunde enas kring.

Trots detta kan Sverige sätta handling bakom orden. Vi måste sätta gröna skatter på tillräcklig nivå så att klimatmålen kan nås.

Miljöpartiet föreslår bl a följande:

LÅNGSIKTIGA SPELREGLER
Koldioxidskatten är det enskilt effektivaste styrmedlet i klimatpolitiken i dag och kommer att behöva höjas successivt framöver. Klimatpolitiken kräver dock långsiktighet och stabila förutsättningar. Vi föreslår därför en långsiktig plan för hur mycket utsläppen ska minska varje år och att koldioxidskatten dimensioneras utifrån detta. Naturvårdsverket eller annan lämplig myndighet bör sen årligen utvärdera de ekonomiska klimatstyrmedlen och föreslå justeringar och eventuellt nya åtgärder om målen inte ser ut att nås.

SKÄRP UPP UTSLÄPPSHANDELN
Handel med utsläppsrätter är teoretiskt ett mycket effektivt styrmedel, men har inte fungerat tillfredsställande i praktiken. Tilldelningen måste därför sänkas kraftigt. För att inte missgynna företag som gått före och minskat sina utsläpp måste fördelningen av utsläppsrätterna ske genom auktion i stället för att skänkas bort baserat på tidigare utsläpp. Skatter och utsläppshandel kommer även fortsättningsvis att komplettera varandra.

SKATT PÅ FLYGBRÄNSLE
Flyget bör vara med och betala sina miljökostnader genom en klimatskatt på flygbränsle. Om flyget inlemmas i handeln med utsläppsrätter bör detta ske i en egen bubbla, för att inte flygresenärerna genom sin högre betalningsvilja för utsläpp endast ska tvinga ut industrin från EU utan att flygtrafiken minskar något.

STIMULERA FÖRNYBAR ELPRODUKTION
För att klara klimatmålen i Sverige och Europa behöver förnybar elproduktion stimuleras genom smarta stöd och satsningar på forskning och utveckling. Certifikatssystemet bör kompletteras med en fastprisgaranti som minskar osäkerheten för småskaliga producenter av förnybar el.

Vågar något parti ställa upp på detta?

tis
18
dec
2007
tisdag, 18 december, 2007 | Skriven av:

Ja nu måste jag bestämma mig. Är det någon som läser vad man skriver? Är det lönt mödan?

Visst är det kul men problemet är att få det till en vana så att det sitter i ryggmärgen. Annars tar det för mycket tid. Tiden går visserligen fort när man har roligt sägs det.

Ja tiden går verkligen fort! Det var länge sedan jag satt och hade långtråkigt. Jag kommer ihåg att när jag var barn fanns det stunder då jag inte kunde få tiden att gå tillräckligt fort. Ja tiden stod nästan still speciellt när det närmade sig julafton.

Nu är det lite annorlunda. Tiden räcker inte alltid till trots att vi fortfarande får 24 nya timmar varje dag. Jag vet inte vilket som är bäst, långtråkigt eller att inte hinna med? Som vanligt är det väl lagom som är svaret.

Trots att klimatfrågan verkligen har kommit i rampljuset verkar det inte ha påverkat konsumtionen inför julen. Julhandeln slår säkert nya rekord och allt fler reser bort med långflyg under julen.

Numera är det inte bara julmaten som skall bort efter helgerna. Nu behöver livsstilar ändras så att även överkonsumtionen av koldioxid “kompenseras bort”. Årets julklapp borde ha varit en cykel istället för en GPS. Det behövs mycket cyklande på bilåkandets bekostnad och även hel del tågresande på flygets bekostnad om klimatproblematiken tas på allvar. Till det måste även övrig konsumtion minskas.

Många livstilsförändringar blir det!

Eller?

knuff.se

bloggkartan