Inlägg under » oktober, 2010 «

sön
31
okt
2010
söndag, 31 oktober, 2010 | Skriven av:

I dag fick vi sova en timme extra. Man behövde ju inte sova bort timmen men det gjorde jag. Det var ganska grått och trist ute så det var inget svårt att ligga kvar i sängen.
Enligt en SIFO-undersökning har allt fler sömnproblem.

Drygt hälften av alla svenskar har sömnproblem. Men metoderna för att komma till ro varierar: Äta nattmacka, dricka alkohol eller ta en sömntablett är några exempel.
”Undersökningar visar att sömnproblem ökar i befolkningen, kanske mest bland yngre människor”, säger överläkare och verksamhetschef Richard Harlid för sömnenheten på vårdföretaget Aleris – som också har gjort undersökningen – i ett pressmeddelande.
Var tionde svensk uppger också att de tar sömntabletter.

Det har jag inte haft på mycket länge. Det hände när jag var mindre och och skulle upp tidigt nästa morgon. Då var det svårt att komma till ro. Problemet är att många har svårt att varva ner.
Bra i alla fall att så få uppgav att de drack alkohol för att komma till ro.
Katterna har då inga problem med att sova men de sover inte alltid när vi sover. Ibland är det full rulle när vi släcker lampan för att sova. Det visar att jag inte har något problem med att somna även om det är fullt med katter som springer över sängen och som leker och busar.

I kväll blev det lite panik. Alex skulle hoppa upp i sängen och hoppade via dammsugarens på&av-knapp så att dammsugaren satte igång. Då var det tre små katter som rusade iväg från den röda hemska tingesten med lång snabel.
Vi har dammsugaren framme för att de ska vänja sig och bli lite mindre rädda när vi dammsuger. Oturligt nog drog vi inte ur kontakten så nu är de väl än mer rädda för dammsugaren …

lör
30
okt
2010
lördag, 30 oktober, 2010 | Skriven av:

Nu är sista kommunfullmäktige för mandatperioden 2006-2010 avklarat. På måndag börjar den nya mandatperioden med mitt första regionfullmäktige som ledamot. Det ska bli roligt att byta fokus från kommun till region.

Tyvärr blir det längre resor eftersom de flesta sammanträden äger rum i Kristianstad. En annan skillnad är att regionfullmäktige äger rum på dagtid. Första regionfullmäktige blir inte så långt, det viktigaste ärendet är val av regionråd och regionstyrelse.

Miljöpartiet utser två regionråd. Anders Åkesson från Malmö och Monika Ekström från Lund.

Det ska bli skönt när alla förhandlingar och val och nomineringar är avklarade så att det kan bli tid för politik. Då kanske det dessutom kan bli tid för lite bloggande. Tiden har inte räckt till den senaste tiden.

Katterna har inga problem med tiden. De verkar trivas bra med varandra. De leker med varandra och ibland går det rätt så våldsamt till. Sekunderna efter så kan de ligga tillsammans i en hög och slicka varandra. Fortfarande är Sickan mycket mindre än de övriga och Lilla Grå är större än de två andra. Fortfarande är Alex lite reserverad. Sickan och Lilla Grå ligger i soffan och tittar på TV. De gillar mest naturprogram med spännande naturljud.

mån
18
okt
2010
måndag, 18 oktober, 2010 | Skriven av:

Nu är valet över men tiden bara rinner iväg. När ska det bli tid till att göra ingenting?

Hade hoppats på att det skulle bli lite av den varan men det kommer väl. När alla förhandlingar är klara och ny regionfullmäktige startar så ska det nog bli lite annorlunda. Visserligen handlar förhandlingar om politik men på ett väldigt speciellt plan. Målet är att samarbeta efter förhandlingen men under förhandlingen så kan det vara rätt så tufft.

Nu har höstrusket kommit. Solen sken visserligen idag men det var kallt och nu på kvällen kom regnet. Skönt att kunna sitta inne och mysa med spinnande katter. Just nu saknar jag inte kolonin.

Katterna sköter sig bra, lite kissande på fel ställe men i stort sätt är allt under kontroll. Katternas aptit är det inget fel på. Svårt att stå emot när det kommer en jamande och svansande katt som stryker sig kring benen. Det går men det är inte helt lätt.

Har tyvärr fått en släng av någon halsinfektion med tillhörande snuva. Näsan rinner och det är skrovligt i halsen. Hoppas allt detta minskar efter en god natts sömn.

Nu får det bli sängen …

Kategori: fritid  | Skriv en kommentar
sön
10
okt
2010
söndag, 10 oktober, 2010 | Skriven av:

Följ min blogg med bloglovin

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
sön
10
okt
2010
söndag, 10 oktober, 2010 | Skriven av:

Just nu pågår det mycket diskussioner runt om i landet i form av förhandlingar. Det parlamentariska situationen är väldigt osäker. I många kommuner finns det ingen majoritetsbildning om man utgår ifrån de traditionella blocken.

Alla dessa diskussioner tar tid. Alla vill ju ha maximal utdelning. De flesta förhandlingar går framåt men det finns vissa där det är ren stiltje. Alla förhandlingar måste vara klara absolut senast i början av november då de nya regionfullmäktige och kommunfullmäktige sammanträder för första gången efter valet.
Då kan man vara ganska så säker att det finns ett förslag i alla fall.

Katterna känner sig allt mer hemma. Nu fungerar toalettbesöken bra, peppar peppar ta i trä …
Däremot har de hittat något som är jätteroligt men som inte är lika kul för oss och det är att krafsa i blomkrukor och leka med jordklumpar.
De försöker också klättra i de större krukväxterna men det går inte så bra. Krukorna välter och ännu mer jord kommer på golvet vilket är jättekul om man är katt.

Katterna tar tillvaron med ro. Jag är helt säker på att de längtar ut men samtidigt så tycker de att det är skönt att ligga i värmen och mysa.

Nu ska vi åka till kolonin och stänga igen den för vintern. De finns en del kvar att göra. Sedan blir det bara enstaka besök under vintern.

ons
6
okt
2010
onsdag, 06 oktober, 2010 | Skriven av:

Nu har vi alla fem bott en vecka i vår lägenhet utan möjlighet till trädgårdsvistelse. Just nu ser det ljust ut. Alla katterna använder kattlådorna. Innan vi flyttade till Lund var Alex “problemet”. Nu är han utan problem, istället har den som var minsta problemet på kolonin dvs Sickan, varit det stora problemet.
Med stor envishet från vår sida och lite övervakning och små tillrättavisningar och ibland lite lyftningar till kattlådan verkar nu alla ha fattat att det är där det ska ske. Både det lilla och det stora.
Vi får se hur länge det varar.

Alla tre verkar trivas rätt så bra. De älskar att ligga i ett fönster och titta ut. Vad de ser vet jag inte, men de kan ligga så långa stunder. De leker och busar rätt så ordentligt. Nu gäller det att aktivera dem så att de inte börjar lida av tristess. Hittills har detta inte varit ett problem. De är överallt och de kan leka med allt, blomkrukor, stenar, tygstycken, snören, papperslappar …

De har inte riktigt hittat sina sovplatser ännu för de sover lite överallt. Ibland kryper de upp i sängen. Sickan gillar att ligga under täcket emn hon kommer smygande mitt i natten och helt plötsligt så känner man bara något mjukt som trycker sig mot kroppen.

Både Sickan och Lilla Grå gillar att bli borstade och klappade. Alex är fortfarande lite reserverad men har blivit mer intresserad av att fåe n klappande hand mot sin päls.

Mat är populärt. Ibland kan de äta hur mycket som helst. Nu får de torrfoder, för kastrerade kattter, ett foder som är mindre energirikt. De gillar alltjämt vanligt burkmat så vi får väl ge dem lite av det också. Det gäller att hålla nere vikten men det gäller oss alla. Motion blir det mindre nu även om de kan springa runt i lägenheten.

Alex var väldigt intresserad av sändningen från riksdagen när Ulf Holm valdes till talman. han stod som förstenad och titta de på Mona Sahlin när hon läste upp Ulf Holm, Ulf Holm … Ulf Holm.
Jag vet inte om det var stundens allvar eller om det var namnet Ulf Holm som gjorde detta.

Tiden går fortfarande väldigt fort. Det har varit mycket att stå i. Det är förhandlingar på olika nivåer och så har det blivit många telefonsamtal runt om i Skåne för att hjälpa till så att miljöpartiet får maximalt ut av våra mandat och därmed kan driva grön politik runt om i Skåne.

Kul men tidskrävande …

Kategori: katter  | Skriv en kommentar
mån
4
okt
2010
måndag, 04 oktober, 2010 | Skriven av:

I dag valdes miljöpartisten Ulf Holm till vice talman i Sveriges riksdag.
Grattis Ulf!

Det tog lite tid att välja talmän eftersom det begärdes votering och sluten omröstning. Till talman valdes moderaten Per Westerberg. I voteringen fick Per Westerberg 174 av 347 avgivna röster. Så (SD):s röster spelade ingen roll tack vara att två ledamöter ej röstade och en röstade för Per Westerberg.

När sedan 2:e vice talmannen skulle väljas nominerade (SD) en Sverigedemokrat. I den omröstningen var det bara (SD) som röstade för (SD):s kandiat. (SD) menade att de skulle ha 2:e vice eftersom de representerade det tredje blocket, det så kallade Sverigeblocket, enligt Björn Söder, gruppledare för (SD).

Trevligt att höra Mikaela Valtersson nominera Ulf Holm och nämna att MIljöpartiet är det tredje största partiet i Sveriges riksdag.

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
sön
3
okt
2010
söndag, 03 oktober, 2010 | Skriven av:

I dag blev det en dag på kolonin. Tyvärr utan katterna. De börjar nu acklimatisera sig till innelivet. De gillar att titta ut genom våra fönster. De har 6 st att välja på i olika väderstreck.
Givetvis skulle de vilja ha möjligheten att vara ute lite men tyvärr …

Lilla Grå är nog den som sköter sig bäst och som mest gillar att kela. Han lägger sig gärna och visar upp magen och vill gärna bli kliad på magen och gärna under hakan.

I dag gjorde vi äppelmos och röjde lite så att kolonin kan komma i vintervila. Vi fick en vit Afrikas liljaplanta som vi nu satt. Vi har en blå som blommade för första gången i år.

Det märks att hösten närmar sig. Bladen på många växter byter färg och vissnar. I dag skördade vi våra vindruvor. Det var hög tid.
De är relativt små druvor men de smakar gott.

Kvar att skörda nu är bara lite björnbär, äpplen och squash. Squashen har kommit sig på senare tid och vi har fått många stora “frukter”.

Får se när det blir nästa möjlighet att åka till kolonin. Då får det bli lite produktion av äppeljuice.

Kommande vecka blir en intensiv vecka med många möten. Dessutom öppnar riksdagen och Reinfeldt ska presentera sin “nya” regering.
Och så ska det väljas talmän och då kommer med största sannolikhet en miljöpartist att bli 2:e vice talman, nämligen Ulf Holm.
Grattis Ulf!

sön
3
okt
2010
söndag, 03 oktober, 2010 | Skriven av:

Just nu pågår det förhandlingar runt om i Sverige. I 87 kommuner och 5 landsting finns det ingen klar blockmajoritet. Samtidigt sker det beräkningar hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för att reda ut vem som kommer att få majoritet i SKL beslutande organ. SKL är en politiskt ledd organisation. De cirka 230 förtroendevalda som har ett uppdrag i förbundet samlas en gång i månaden för sammanträden i styrelsen och dess arbetsutskott samt delegationer, beredningar och programberedningar.

Kommunvalet blev en stor framgång för tre partier. Sverigedemokraterna (sd) ökade med 329 mandat och har nu representation i 245 kommuner (upp från 125). Även Moderaterna (m) gick framåt och ökade med 241 mandat och Miljöpartiet (mp) ökade med 233 mandat i kommunerna. Samtidigt har Centerpartiet (c) (-276 mandat), Socialdemokraterna (s) (-239 mandat) och Kristdemokraterna (kd) (-219 mandat) gått tillbaka liksom, i mindre skala Vänsterpartiet (v) (-75 mandat) och Folkpartiet (fp) (-7 mandat).

Om man utgår från de block som drivit valrörelse nationellt står sig även lokalt så kan de fyra borgerliga partierna kan bilda egen majoritet i 94 kommuner och de tre rödgröna partierna i 109 kommuner. I 87 kommuner kan inget av dessa block skapa egen majoritet.

Även i landstings- och regionvalen innebär en stor ökning för Sverigedemokraterna (+51 mandat) som nu har representation i 15 landsting (tidigare 3). Även Moderaterna går framåt med 43 mandat och miljöpartiet ökar med 33 mandat. Precis som i kommunvalet minskar Centerpartiet (-33 mandat), Kristdemokraterna (-34 mandat), Socialdemokraterna (-22 mandat), Folkpartiet (-12 mandat) och vänsterpartiet (-9 mandat). De regionala sjukvårdspartierna gick tillbaka med sammanlagt 9 mandat och har representation i sex landsting

De tre rödgröna partierna kan bilda egen majoritet i 10 och de fyra borgerliga partierna i 5 landsting. I 5 av landstingen saknar något av blocken egen majoritet.

Beräkningen av mandat till de olika partierna är väldigt komplicerat och det tar nog ännu en tid innan vi vet hur mandaten till valkongressen kommer att fördelas. Val av ombud till Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) kongress för perioden 2011-2015 sker under november-december 2010. Valet ska förrättas av fullmäktigeledamöterna i de nyvalda kommun-, landstings- och regionfullmäktige.

lör
2
okt
2010
lördag, 02 oktober, 2010 | Skriven av:

X2000 tåget susar fram och kommer till Lund i tid. Tiden går fort när man kan koppla upp sig till internet och göra en del jobb med hemsidor mm.

Två dagar i Stockholm har gett ny energi att Miljöpartiet är på rätt väg. Har varit på Miljöpartiets Förtroenderåd och där träffat miljöpartister från hela landet. Mycket inspirerande.
Maria och Peter var också med och gav den allra senaste informationen inför riksdagens öppnande.

Miljöpartiets valresultat blev klart godkänt i hela Sverige. Miljöpartiet ökade med 233 mandat i kommunerna och 33 mandat i landstingen/regionerna. Vi har ökat överallt och det ger oss många fler gröna politiker och en mycket bra politisk plattform.

På hemresan kollade jag in resultatet från skolvalet 2010. Det är trevlig läsning och ger hopp om framtida gröna framgångar.
Det totala resultatet i Lund, årskurs 7-9 plus gymnasie, gav Miljöpartiet 17.52 % och blev andra största parti.

Resultatet i Lund enbart årskurs 7-9

Resultatet i Lund enbart gymnasiet

På en skola i Lund fick MIljöpartiet 56.41 %. Inte illa …

Totalresultatet av skolvalet 2010 gav Miljöpartiet 13.35 %, en ökning med 2.46 %-enheter sedan 2006, och behöll därmed tredjeplatsen. (M), (C), (S), (V), (KD) minskade.

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
lör
2
okt
2010
lördag, 02 oktober, 2010 | Skriven av:

Att bo på hotell är aldrig som att sova i sin egen säng men i natt var det inga problem att sova. Flera veckor med för lite sömn gav resultat. Sömnen inföll i samma stund som jag släckte lampan.

Nu sitter jag på möte med miljöpartiet och lyssnar till Gustav Fridolin. Gustav har åter tagit en plats i riksdagen vilket är jätteroligt. Han pratar om medlemsutvecklingen i miljöpartiet.

Miljöpartiet har sedan årsskiftet ökat med mer än 30 %. Miljöpartiets ökning går emot trenden att politiska organisationer minskar i medlemsantal. Ökningen sker inte bara i storstadregioner utan sker i hela landet.

Att bli en större organisation ger oss större möjligheter att driva grön politik. Det finns plats för ännu fler. Vi står inför en stor utmaning att ta hand om dessa medlemmar.

Det finns en massa olika sätt att ta hand om medlemmarnas engagemang. Nu är det bara att åka hem och sätta igång …

fre
1
okt
2010
fredag, 01 oktober, 2010 | Skriven av:

Just nu gläds jag av det fina vädret i Stockholm. Visserligen inte för egen del utan för alla de som har möjlighet att vara utomhus. Jag sitter fast i möte inne i en lokal med stora fönster där man dock ser ut och på den blåa himmeln. Tyvärr hinner det nog bli mörkt innan jag kommer ut men man kan ju inte få allt.

Det märks att det hänt något politiskt. När jag kom till hotellet och skulle få mitt rum mötes jag av en receptionist som gratulerade till det fina valet. Hon sken även upp när hon sa att hon hade röstat på miljöpartiet.

Det gröna växer …

Kategori: politik  | Skriv en kommentar
fre
1
okt
2010
fredag, 01 oktober, 2010 | Skriven av:

Nu är valrörelsen över men ännu har det inte lugnat ner sig. En massa möten och diskussioner utifrån valresulatet pågår för fullt. Givetvis är det roligt och intressant.
Detta valresultatet har skakat om den parlamentariska situationen på alla nivåer. Kanske inte helt fel.

I många kommuner är läget ovisst hur det ska kunna bildas en stabil majoritet. Nu gäller det inte bara att tänka utifrån block. På vilket sätt kan en politisk plattform bildas där alla ger och tar?


På kattfronten så är läget följande:
Vi har nu tre små katter som har varit hos veterinären. Allt gick bra. Placerandet i bur och resan tur och retur till veterinären gick väldigt bra. De var lite tagna första dagen men sedan har de hämtat sig och undersöker varje vrå av lägenheten. De har många fönster att ligga och spana i och det är också en massa nya gömställen.

Men de små liven har tyvärr ingen trädgård att springa ut i. Helt klart saknar de det även om de mest var inomhus nu när det blev höstrusk ute. De får liksom vi själva nöja oss med en mysig tvåa med kakelugn och trägolv …

För min del så har jag inte haft tid att sakna trädgården men det kommer nog.
Men till våren då får vi alla flytta till kolonin.