Inlägg under kategori » Mp Lund «

lör
2
okt
2010
lördag, 02 oktober, 2010 | Skriven av:

Att bo på hotell är aldrig som att sova i sin egen säng men i natt var det inga problem att sova. Flera veckor med för lite sömn gav resultat. Sömnen inföll i samma stund som jag släckte lampan.

Nu sitter jag på möte med miljöpartiet och lyssnar till Gustav Fridolin. Gustav har åter tagit en plats i riksdagen vilket är jätteroligt. Han pratar om medlemsutvecklingen i miljöpartiet.

Miljöpartiet har sedan årsskiftet ökat med mer än 30 %. Miljöpartiets ökning går emot trenden att politiska organisationer minskar i medlemsantal. Ökningen sker inte bara i storstadregioner utan sker i hela landet.

Att bli en större organisation ger oss större möjligheter att driva grön politik. Det finns plats för ännu fler. Vi står inför en stor utmaning att ta hand om dessa medlemmar.

Det finns en massa olika sätt att ta hand om medlemmarnas engagemang. Nu är det bara att åka hem och sätta igång …

tis
3
aug
2010
tisdag, 03 augusti, 2010 | Skriven av:

I dag började dagen tidigt med att kattungarna hoppade upp i sängen och busade. Sixten kröp under täcket och Lilla Grå försökte följa efter. Alice kastade sig rakt över Sixten fast ovanpå täcket.

Ella kom inte på morgonen hon låg väl och slickade sitt sår och vilade sig efter den stora upplevelsen i går.

Hade tänkt att stiga upp tidigt för att åka till Lund och fixa lite i lägenheten och förbereda några möten och fixa till Mp Lunds lokala partiprogram. Allt gick bra hemma men när jag kom till kansliet så var halva kanslier utan el. Efter ett försök att sätta upp en hallampa så har det blivit ett elfel så att en propp löser ut. MIljöpartiets kansli ligger i ett gammalt hus där det fortfarande finns gamla elledningar. Det är säkert en gamal elledning där isoleringen har smulats sönder så att en fas kortsluts mot skärmen.

Så istället för det trådlösa kansliet blev det ett kansli med en massa kablar över golvet för att försörja delar av kansliet med el.

Efter lite fixande så att vi kunde få igång skrivare och att alla hade el till sin dator så började jag titta på Mp Lunds lokala partiprogram. Då visade det sig att jag hade en för gammal version av InDesign. Uppgraderingen tog tid då man titt som tätt måste fylla i datorns lösenord. Men tyvärr så var denna version även den för gammal. Hittade den senaste versionen på nätet och trevligt nog kunde man testa denna i 30 dagar. Så det var bara att ladda ner och det tog lite tid förstås.

Efter ett tag så hade jag rätt version av InDesign och det var bara att börja fixa med partiprogrammet. Tiden rann iväg så jag hann inte göra allt jag tänkt mig innan Mp Skånes valgruppsmöte. Det gick rätt bra ändå. Efter mötet var det fotografering av toppkandidater till Mp Skånes riksdags- och regionlistor.

Fotografering tar alltid lite tid, speciellt när man ska ta gruppbilder och att alla ska se bra ut i samma bild.

Efter fotograferingen var det så åter dags att fixa med partiprogrammet. InDesign är ett avancerat program men ibland är det väldigt omständligt. Avstavningen är inte alltid korrekt. Det är ett tidsödande arbete att gå igenom och kolla avstavningar. Dessutom protesterade programmet och sa att jag saknade vissa typsnitt vilket jag inte gjorde.

Nu är programmet klart för tryckning, nästan i alla fall. Får väl titta igenom det hela under morgondagen.

I går beställde vi bl a kattsand baserad på majs och lite kattleksaker. Beställningen kom redan idag vilket var bra men innebar att det lite konkande på vägen hem till kolonin.

Jag var inte hemma förrän vid 23-tiden. Fick då rapport från det senaste gällande katterna. Ella hade varit på kolonin och fått mat och kattungarna hade gjort framsteg.

Nu är det dags att sova för i morgon är det tvättdags. Vi brukar alltid tvätta mellan 6-9 så även i morgon. Får hoppas att det blir upphåll och bra torkväder. Även i morgon blir det en tur till Lund.

Nu börjar lugnet lägga sig på kolonin. Kattungarna är trötta av allt bus så förhoppningsvis ska det gå att sova nu …

sön
30
maj
2010
söndag, 30 maj, 2010 | Skriven av:

Att vara politiskt aktiv gör att man aldrig har några fritidsproblem. Man får också vara med om intressanta händelser och man får jobba mycket tillsammans med andra och dessutom får man vara med om många möten. Möten i form av sammanträden men även möten med andra individer.
Den senaste tiden har varit hektisk och den kommande veckan blir inte ”sämre”.
Just nu sitter jag på tåget mot Örebro. Jag ska vara med på ”Barnrättsdagarna”.

Hur kan kommuner utvärdera sitt arbete med att genomföra barnkonventionen? Hur kan unga involveras som rådgivare och forskare? Hur kan man mäta hur nöjda barn är? Och hur kan vi förbättra barns och ungas levnadsvillkor?

Det är ett intressant program. Dagarna inleds med en inspirationsföreläsning av David Archard Professor of Philosophy and Public Policy, Lancaster University och författare till boken Children: Rights and Childhood.

Miljöpartiet lämnade in en motion till Lunds kommunfullmäktige 1999 och den bifölls och resultatet blev en barnchecklista. Lunds kommun jobbar utifrån barnkonventionen men kan bli betydligt bättre. Ett problem är att tankarna på Barnkonventionen kommer för sent. Det som krävs är mer utbildning av tjänstemän och politiker vad Barnkonventionen innebär och hur man ska kunna implementera detta synsätt. Normalt kommer barnkonventionen in i slutet när allt är klart. Barnkonventionen borde sitta i ryggmärgen och vara med från början.

Efter Örebro ska jag åka till Leksand och vara med på Tällbergs Forum som i år har temat ”Rework the world”. Återresa blir inte förrän nästa söndag.

Det känns lite kluvet att lämna koloni och sambo i sticket. Just nu är det mycket som händer på kolonin och växtkraften är i full gång vilket innebär att det finns mycket som behöver fixas. Samtidigt är det intressant att få vara med på både Barnrättsdagarna och Rework the World. Som tur är min sambo förstående och låter mig vara borta. Får väl jobba lite extra när jag kommer hem.

Kategori: barn, Mp Lund  | Skriv en kommentar
ons
26
maj
2010
onsdag, 26 maj, 2010 | Skriven av:

Det verkar som om att jag fått något problem med bihålorna. Det är första gången som jag har det. Känns lite jobbigt nu när det är så mycket som händer. Är med på Brand 2010 som varar till i morgon, i morgon är det dessutom kommunfullmäktige, på lördag har Mp Skåne en kandidatträff, på söndag bär det av till Örebro, och sedan blir det Leksand och Tällbergs Foundation.

Kanske blir det sjuksängen i stället och det vore verkligen trisst. Nu ska jag sova och förhoppningsvis är jag betydligt bättre i morgon bitti …

tis
25
maj
2010
tisdag, 25 maj, 2010 | Skriven av:

I dag blev det lite extra tid på kolonin innan det var dags för en telefonintervju. Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs Universitet gör en undersökning på uppdrag av Naturvårdsverket om det finns målstridigheter i klimat- och miljömålsarbetet. Spännande att se vad undersökningen kommer fram till.
Enligt min mening finns det målstridigheter där ekonomiska mål oftast sätts högre än klimat- och miljömål. Att man jag kom i fråga beror på att jag är 2:e vice ordförande i kommunstyrelsens Miljö- och hälsoutskott.

Efter det blev det en liten stund på kolonin innan jag cyklade till Konserthuset där Brand 2010 äger rum.
Brand 2010 är en årlig konferens för räddningstjänster runt om i landet. Temat för konferensen är Mångfald, och konferensen har underrubriken Mångfald – hur svårt kan det va?

Just nu lyssnar jag till jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni. Det är mer ett valtal än ett tal till ”räddningstjänsten”. Hade varit kul med lite mer koppling till räddningstjänstens verksamhet.

Brand 2010 pågår i 3 dagar. Bra att konferensen äger rum på ”hemmaplan”, men det blir lite mer stress. Är man bortrest släpper man det vardagliga, vilket är lite svårare om man är ”hemma”.

mån
24
maj
2010
måndag, 24 maj, 2010 | Skriven av:

I dag försvann en måndag bara så där. Mycket fanns i e-postlådan och mer kom. Lite möten och intervjuer med skolelever som hade frågor om miljöpartiets politik. På kvällen blev det möteskrockar mellan intern budgetmöte och ett möte inför nästa veckas resa till Leksand.
Budgetmöte gick OK, det ekonomiska läget är inte helt klart. Vad blir årets resultat och vad händer efter valet den 19 september. Viktigt att ha med investeringar för att förändra till det bättre och bibehålla det som är bra. Det finns många viktiga frågor. Miljöpartiet i Lund vill prioritera följande:

-Minska hemlösheten bland annat genom att arbeta efter konceptet ”bostad först” och genom att utöka den sociala jouren.
– Bygg studentbostäder och hyresrätter med låg hyra i samarbete med LKF. – Parker och koloniområden ska aktivt värnas, utvecklas och skötas om.
– Kommunen ska bevara åkerjorden och köpa in värdefulla naturområden, skyd- da dem och göra dem tillgängliga för allmänheten.
– Främja lokal handel – nej till externa köpcentra.
– Naturbussen ska återinföras och utvecklas så att fler får möjlighet att komma ut i naturen.
– Utveckla fritidsverksamheten och fritidsgårdarna i alla stadsdelar och tätorter.
– De kommunala verksamheterna ska i ökad utsträckning erbjuda prao och prak- tikplatser.
– Skapa nya gröna jobb, med kommun, region, universitetet och näringsliv i samverkan.
– Solceller på alla kommunala fastigheter 2020. – Grön upphandling vid kommunala inköp av varor och tjänster.
– Klimatväxling: Avgifts-belägg förvaltningarnas koldioxidutsläpp för att bygga upp en fond för investeringar i klimatförbättrande åtgärder.
– Ökad utbyggnad av cykelvägar och ökad tillgång till cykelställ.Lev där du bor

Denna vecka är det dessutom kommunfullmäktige.

Det andra mötet var en träff med de personer som ska åka till Leksand och bevista Tällberg event nästa vecka som de kallar ”2010 – Rework the World”.
Grundprogrammet är enligt följande:

Day 1: Efforts that create the jobs we need
Day 2: Structural barriers to the new jobs and the need for moral leadership
Day 3: Creating a billion jobs – the move from entrepreneurs to business systems
Day 4: The financial system to create a billion jobs of a new kind. The global and national policy frameworks to create a billion jobs of a new kind

Jag kommer att skriva om detta löpande om det nu finns koppling till verkligheten i Leksand med omnejd.

tor
29
apr
2010
torsdag, 29 april, 2010 | Skriven av:

Har precis klarat av partiförhandlingar om bl a arvoden och ersättnigsnivåer. De traditionellt stora partierna har stort fokus på att höja ersättningar till presidier och kommunalråd.
Lund ligger totalt sett lite lågt jämfört med andra jämförbara kommuner. Det innebär inte att vi har för dåliga ersättningsnivåer.
Det är alltid svårt att prata om ersättningsnivåer. Man borde egentligen diskutera vad man vill att man ska göra som kommunalråd i majoritet, kommunalråd i opposition, ordförande, vice, 2:e vice etc.

Ett stort problem med att vara ”vanlig” ledamot och inte ingå i ett presidium, är att man får jobba extra för att få fram information. Tillgång till information är ett viktigt underlag inför ett beslut och då är det inte bara de handlingar som sänds ut inför ett sammanträde. Det gäller bakomvarande underlag som rapporter, skrivelser mm. Dessa kan det vara mycket svårt att få tillgång till och ibland vet man inte ens att de existerar.

En annan sak som diskuterats och där det inte finns enighet kring är om man ska ha dagsammanträden. I Malmö kommun är alla politiska sammanträden på dagtid. I Lund knappast inga. Inte ens mp är överens i denna fråga.

Jag tror att det skulle underlätta för många om man slapp ha kommunfullmäktige 17-22.30. Det är ganska så tufft att komma direkt från jobbet och sedan sitta så länge på mötet. Denna mandatperioden har de flesta, alla utom ett, varat till 22.30 eller senare. Bor man nära Stadshallen är det ju inte så stora problem men bor man utanför stadskärnan så blir det sen hemkomst.

Jag hade önskat att det skulle blivit dagsammanträden både för kommunstyrelse och kommunfullmäktige men så blir det inte. Den enda förändringen nästa mandatperiod blir att kommunstyrelsen börjar efter lunch och borde i de flesta fall vara klart innan 19-tiden.

Senare i dag är det kommunfullmäktige. Klockan 16.30 är Lundaborna inbjudna att fika tillsammans med kommunfullmäktiges politiker.
Det har inte varit någon direkt rusning från Lundabornas sida men kanske kommer de idag.
Även om det inte kommer många så kan det ändå bli många intressanta möten.

fre
9
apr
2010
fredag, 09 april, 2010 | Skriven av:

Nu börjar Mp Lunds valupptakt. Kansliet är fullt med gröna valarbetare och kandidater. Musikerna har tystnat och är redo för att börja igen när vi har samlat oss.
Trevligt att träffa gröna utan att ha en dagordning. Denna valrörelse kommer att vara speciell. Aldrig har vi haft ett så bra opinionsläge. Vi kommer inte att kunna ligga på latsidan. Ett bra valresultat kommer inte utan ansträngning.
Valrörelse är kul speciellt när det går bra.
Planerandet har pågått ett bra tag men det återstår en del innan den 19 september. Det är många aktiviteter som ska utföras. Det finns en uppgift för oss alla.

Det blir de gamla valrörelseaktiviteterna som valstuga, affischering, flygblad, debatter, hemsida … Kanske gör vi det lite annorlunda denna gång. Till detta kommer lite facebook, twitter, bloggar …

Det finns en firma som säljer en jättefräck valstuga som vi ska försöka inhandla. Den är lite dyrare men väldigt fin. Sen ska vi ha finna grejer i valstugan. Valstugan ska vara på plats i slutet av augusti.

Vi har många idéer vad man skulle kunna göra. Det gäller bara att realisera och hitta hur vi ska göra det.

Kanske löser vi en del sådana problem i kväll. I alla fall kommer vi att påbörja arbetet …

ons
17
mar
2010
onsdag, 17 mars, 2010 | Skriven av:

Nu är det åter dags att bloggga. Det har hänt en del privat och det har varit mycket politiskt. E-postlådorna har varit väldigt fulla. Nu är det mesta under kontroll och därmed finns det åter tid att blogga.

I dag var det kultur- och fritidsnämnd. Mycket information och lite beslut och en hel del ärenden som lyftes ut från dagordningen. Man kan inte direkt säga att det är ordning och reda i alliansens politik. Vi har nu haft en styrgrupp för hästsportens utveckling i flera år och inget har egentligen hänt.

Vi har haft en styrgrupp för att ta fram ett handlingsprogram för kulturpolitiken som har lagt fram ett förslag som togs enhälligt i Kultur- och fritidsnämnden. Allt gick bra ända fram tills att det var dags att gå från ord till handling. Resurserna försvann och helt plötsligt så agerade kommunstyrelsen som om de var Kultur- och fritidsnämnd. Kultur- och fritidsnämnden har minst två gånger skrivit till kommunstyrelsen utan att få svar. Nu är det sagt att kommunstyrelsen ska ge besked på aprilsammanträdet. Då får vi se hur mycket som blir kvar av handlingsplanens aktiviteter.

På lördag är det årsmöte för Miljöpartiet i Skåne. Mötet äger rum i Kävlinge. På dagordningen finns de vanliga årsmötetspunkterna som val av ordförande och styrelse. Jag har accepterat att vara ordförande ett år till. Vi får se om mötet accepterar det. Det är mycket som ska ske detta år eftersom det är ett valår. Vi har jobbat en del med att få igång miljöpartiavdelningar i vita kommuner. Vi har startat avdelningar i Båstad och Perstorp. Det ser ljust ut för Klippan. Tanken är att vi startar en avdelning där den 31/3. Osby och Bjuv ser också ut att vara på gång. Det är verkligen roligt.

Intresset för Miljöpartiet har aldrig varit större. Vi får fler och fler medlemmar vilket är verkligen kul.

tis
2
mar
2010
tisdag, 02 mars, 2010 | Skriven av:

Måndagens medlemsmöte fastställde Mp Lunds kommunfullmäktigelista enligt nedan:

1. Rolf Englesson, 46 år, bergsingenjör
2. Emma Berginger, 23 år, studerande
3. Anders Ebbesson, 58 år, ekonom
4. Anna Baumann, 51 år, jurist
5. Johan Mattsson, 35 år, lärare
6. Christina Sjöström, 54 år, waldorflärare
7. Petter Forkstam, 27 år, studerande
8. Anette Mårtensson, 27 år, studerande
9. Daniel Tukia, 31 år, politisk sekreterare
10. Cecilia Emanuelsson, 55 år, biokemist
11. Erik Nordström, 55 år, gymnasielärare
12. Emelie Kärre, 26 år, humanekolog
13. Peter Bergvall, 35 år, projektassistent
14. Lena Chabi, 51 år, handläggare
15. Erik Hammarström, 22 år, studerande
16. Cecilia Itzigehl, 22 år, juridikstuderande
17. Magnus Bonde, 39 år, adjunkt
18. Lisa Dessborn, 34 år, doktorand zooekologi
19. Edvin Ekström, 19 år, studerande
20. Hanna Örnskär, 25 år, studerande
21. Esbjörn Hellström, 64 år, reformped, fil. dr.
22. Anne Ekberg, 50 år, miljösocionom
23. Ljubomir Mladenovic, 68 år, arkitekt
24. Agneta Helmius, 50 år, fil. kand.
25. Kristofer Peterson, 22 år, studerande
26. Inger Andersson, 68 år, fil. kand.
27. Yngve Petersson, 55 år, civilingenjör
28. Eva Piculell, 35 år, humanekolog
29. Birger Emanuelsson, 54 år, naturpedagog
30. Karin Svensson-Smith, 54 år, lärare

Jag fick min 27:e plats på kommunlistan. Jag ville inte ha en valbar plats till KF eftersom jag står som nr 2 på regionlistan vilket är en valbar plats.

tor
18
feb
2010
torsdag, 18 februari, 2010 | Skriven av:

Det har inte varit lätt men nu har jag bestämt mig. Jag ställer upp på valbar plats till regionfullmäktige men inte till kommunfullmäktige. Det har inte varit alldeles enkelt. Man vill ju så mycket men det är bara 24 timmar per dygn som man har till sitt förfogande. För miljöpartiet och mig själv är det självklart att man inte ska sitta i högsta beslutande organ på mer än en nivå. Så jag får välja mellan kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

Äntligen har jag kommit till ett beslut och det blev regionfullmäktige.

Nu är det ju en del kvar innan det blir något av detta. Fösta station är nu på lördag, då är det regionmöte på vilket Mp Skånes listor till regionfullmäktige och riksdag ska fastställas. Det blir totalt 10 listor som ska fastställas.
Metrologerna har ”lovat” snöoväder på lördag. Förhoppningsvis blir det inte värre än att vi kan ta oss fram och tillbaka till Hässleholm.

Det är givetvis ett steg att bli föreslagen av valberedningen men sedan återstår att man också ska utses av regionmötet. Sedan blir det en ren formalitet att bli vald den 19 september.
Eller?

sön
31
jan
2010
söndag, 31 januari, 2010 | Skriven av:

Nu är det verkligen vinter i Lund. Det har snöat under natten och nu faller det snöflingor rakt ner. De som inte varit i Skåne förstår kanske inte detta men i Skåne snöar det nästan aldrig utan att det blåser. En liten snömängd kan då ställa till stora problem men inte över hela landskapet utan endast på visa platser.
Som sagt idag faller snöflingorna så vackert. Jag hoppas det inte börjar blås för då är min resa till Båstad i fara. Jag kollade på hemsidorna för Skånetrafiken och SJ men där fanns det ingen information som tydde på förseningar. Man kan få upp alla en bild på alla Öresundståg och se var de befinner sig och om de är försenade. Just nu ser allt OK ut.

Man borde väl ha med sig lite fika om tåget blir försenat. Jag tar med mig lite frukt det får räcka.

Min utflykt till Båstad är för att vara med på Mp Båstads återbildande möte.

Efter detta äventyr blir det ett internt möte inför kommunstyrelsen på onsdag. Det är en ganska så lång dagordning ca 30 ärenden.
Bl a ska miljöpartiets motion, ”Genomför Lundaeko för ett klimatvänligare Lund”, behandlas för vidare färd mot kommunfullmäktige. Dessutom finns det nio medborgarförslag på listan.

lör
23
jan
2010
lördag, 23 januari, 2010 | Skriven av:

Ny programlayoutI dag har jag spenderat dagen på regionmöte med miljöpartiet. Dagens höjdpunkt var ”Regionprogram 2010-2014”. Det tog tid men till slut så hann vi igenom allt och vi har nu ett nytt regionprogram för nästa mandatprogram. Regionprogrammet är vad Miljöpartiet i Skåne går till val på och det våra regionfullmäktigekandidater ska ha som rättesnöre.

Det blev många diskussioner. Det mesta, rent politiskt, var vi överens om, men hur det skulle formuleras var vi lite mindre överens om. Men vi lyckades enas om skrivningar på allt. Nu återstår justeringar utifrån regionmötet och så lite layout …
Nu ska vi snart bestämma våra listor till regionfullmäktige och riksdagen. Det sker den 20 februari.

Nästa vecka inbjuder PIL till idrottspolitisk debatt den 26 januari 2010. På måndag är det inför kommunfullmäktigemöte eftersom det är kommunfullmäktige på torsdag. På agendan finns bl a två medborgarförslag. Ett handlar om att Lunds kommun ska marknadsföra ”siste april”-firandet i Lund för att göra det till ett positivt arrangemang. Ett annat handlar om ”skolmatsutbytes system”.
För övrigt är det inte så många ärenden.

Under veckan ska jag öven hinna med Mp Ängelholms årsmöte och veckan avslutas med Mp Båstads (åter)bildandemöte. Det ska verkligen bli kul.

fre
8
jan
2010
fredag, 08 januari, 2010 | Skriven av:

Det har både varit en lång och en kort vecka. Lång för att jag har hunnit med en del och kort för att det redan är fredag pga att det var en helg mitt i veckan.

I går planerade jag Mp Skånes valrörelse och i dag var det Mp Lunds valrörelse. Det är mycket på gång nu. Nya kommun- och regionprogram ska fastställas. Listor till kommunfullmäktige-, regionfullmäktige- och riksdagsval.
Sedan är det ju en hel del annat som valmanifest, prioriterade valfrågor, material, aktiviteter, valstugor …
Listan blir väldigt lång.
Men det är kul speciellt som miljöpartiet nu har medvind. Vi kommer att under januari månad att återstarta två kommunavdelningar med hopp om nya mandat i dessa kommuner.

I nästa vecka är det årets första kommunstyrelse. Det vita kuvertet var inte lika tjockt som vanligt så det blir en mjukstart. Många interna möten blir det i nästa vecka men det är ju bra att rivstarta direkt helgerna.

I helgen blir det nog ett besök på kolonin. Vi behöver hämta hem äpplen och kolla hur kallt det är i stugan. Just nu är det minus 9 grader i Lund. Så det blir nog inget grävande i alla fall. Kanske finns det grönkål och brysselkål att skörda.
Annars så blir det bara att sitta inne och njuta av stugvärmen och så blir det lite jobb med bloggar, hemsidor och facebook.

Allt för att vara redo för en rolig och spännande vecka.