Inlägg under » april, 2008 «

ons
30
apr
2008
onsdag, 30 april, 2008 | Skriven av:

I dag blev det en heldag i trädgården. Först blev det en liten runda för att se om något “nytt” hänt. Ett antal blommor hade dykt upp och päronträdet hade salgit ut i full blom. Ser inte så många pollinerare så det ser lite mörkt för frukten. I går såg jag en geting som undersökte ett gammalt äppelträd för att kanske bygga ett bo.
Nu är nästan alla land rensade från höstens och vinterns ogräs. Den ena komposten är tömt ut i landen och den andra är nu vänd.
Solen sken hela dagen men blåsten var lite kall ibland speciellt mot kvällen.
Förra årets grönkål växer och blommar för fullt. Knopparna är goda att äta råa. De späda årsbladen är goda i sallader och man kan toppa med knopparna.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
29
apr
2008
tisdag, 29 april, 2008 | Skriven av:

SDS skriver “Återvinnare misstänkt för misshandel”

“Trots att solen sken över Malmö i dag var inte alla på strålande humör.
Två män, 32 och 41 år gamla, kom i bråk med varandra på Sjölunda återvinningscentral i Malmö när de skulle slänga skräp på tisdagen. Grälet resulterade i att 32-åringen greps misstänkt för misshandel.
Det var på eftermiddagen som de bägge männen träffdes på återvinningscentralen. 41-åringen tyckte att 32-åringen körde vårdslöst inne på området och beslöt sig för att tala om det för den oförsiktige föraren.
– Och då blev han slagen i ansiktet och sparkad på ena benet av den andre mannen, berättar Anders Kristersson, inre befäl vid Malmöpolisen.”

Som tur var skadades inte offret allvarligt.

Det är något konstigt med bilförare?

Kategori: trafik  | Skriv en kommentar
tis
29
apr
2008
tisdag, 29 april, 2008 | Skriven av:

Ännu en incident där bilförare agerar mindre förnuftigt. Enligt SDS blev en kvinna påkörd efter att ha sagt till en bilist som slängde skräp under körning.

“Den 40-åriga kvinnan blev förbannad när den framförvarande bilisten kastade ut skräp medan hon körde. Vid ett rödljus hoppade kvinnan ur bilen och sa ifrån.”

När nedskräparen inte plockade upp efter sig följde den som påtalat nedskräpningen efter. Då blev nedskräpande förbannad och körde på anmälaren så att hon fick en backspegel i ryggen. Händelsen rubriceras som misshandel.

Hur kan man komma på idén att slänga ut skräp från bilen när man kör? Tror man att skräpet bara försvinner när man slänger ut det?

Det är inte så konstigt att det är så mycket skräp i Lund, inte värre än Malmö men tillräckligt.

“Håll Sverige Rent” behövs!

Kategori: etik, livsstil, miljö  | En kommentar
mån
28
apr
2008
måndag, 28 april, 2008 | Skriven av:

Enligt SDS har “Drömmarnas Hus” i Rosengård fått ett pris för hållbar utvcekling av HUT (Hållbar UTveckling i Skåne).
Man får priset för att ha utvecklat en verksamhet som via kultur och natur skapar mötesplatser för ungdomar från olika kulturer, stimulerar personlig utveckling och inspirerar till eget engagemang och ansvar.

Trevligt att se positiva nyheter som handlar om Rosengård!

mån
28
apr
2008
måndag, 28 april, 2008 | Skriven av:


Östkraft har gjort en undersökning “Skulle du vilja producera egen el från sol eller vind?”. Resultatet blev inte oväntat “Svenskarna vill göra sin egen el”.
Nu startar Östkraft en särskild fond för egen-el-projekt. Man avsätter 45 öre per månad per privatkund på den fasta årsavgiften som tillförs en fond. Vilket innebär att över 1 miljon kronor per år kan delas ut till olika projekt.

“- Man ska kunna söka medel ur vår fond för att till exempel göra vindkraftsmätningar, att bygga balkongel eller undersöka om det går att bygga ut bäck för elproduktion, säger Arne Andersson, affärsområdeschef på Östkraft, till Ny Teknik.”

Trevligt initiativ. Ska bli intressant att se vilka projekt man ansöker om att förverkliga.

mån
28
apr
2008
måndag, 28 april, 2008 | Skriven av:

Pust!
Skönt att duscha efter ett jympapass. Redo för dagens andra utmaningar.
Tydligen har man nu forskat och kommit fram till att man inte behöver stretcha efter träningen. Jympaledaren sa att det skulle vara en artikel i nästa “Friskis Pressen” som är F&S medlemstidning. har ännu inte läst artikeln.
Egna erfarenheter är att stretching hjälper och gör att man blir mindre stel och får mindre träningsvärk. Kanske är det bara inbillning ???
Man kom i alla fall inte fram till att det skulle vara någon nackdel. Vi får väl se hur de nya passen nästa termin kommer att se ut.
Nu är det i alla fall dags för lunch.

mån
28
apr
2008
måndag, 28 april, 2008 | Skriven av:


Så var det åter måndag. Ska strax iväg för att jympa. Veckan som kommer är kort på ett sätt. Möten måndag och tisdag och sedan blir det möjlighet att vara på kolonin och läsa handlingar. På fredag så åker jag till Norrköping för att delta i Djurens rätts riksårsstämma. Jag ska vara en av två mötesordföranden under hela stämman som vara till och med söndagen.
Normalt brukar Miljöpartiet ha sin kongress under Kristi Himmelsfärdshelgen så dock inte år. Mp:s kongress äger rum den 23-25 maj i Östersund. Så i år behövde jag inte klona mig för att kunna vara med på bägge evenemangen.

Djurens rätts riksårsstämma äger som sagt rum i Norrköping i år på samma plats som Miljöpartiet hade sin kongress förra året. Det är ett trevligt konferensområde omgivet av vatten och med fin kulturmiljö. Det är alltid trevligt att åka på riksårsstämmor. Man träffar många människor som kämpar för ett bättre samhälle där man även utgår ifrån att djur är kännande varelser.
Mycket handlar om vad vi äter. Många äter vegetariskt och många är veganer men många är köttätare. All mat är dock vegansk så även hotellfrukostarna. Det är man inte så bortskämd med.

Nu är det dags att dra till Friskis & Svettis.

sön
27
apr
2008
söndag, 27 april, 2008 | Skriven av:

Det händer en del under vintern. Så en storstädning är “nödvändig”. Trädgårdsmöbler ska tas ut, vädring, plantera om pelagonier och andra krukväxter som har överlevt utan vanlig omsorg. Det är ganska så otroligt att man bara kan lämna dem svalt och någon gång då och då ge dem en skvätt vatten och när man sedan ger dem ny jord och sätter dem i ljus och värme så brister det ut blad och blommor. Egentligen skulle man kanske förvara dem helt mörkt och utan vatten och svalt förstås men det gör sig inte.
Vi får se hur många som överlever denna gången.

I trädgården blommar alla tulpaner och pingstliljor. Påskliljorna har sagt sitt för den här gången. Syrenen börjar komma ordentligt och päronträdet har börjat blomma. Äppelträden är på god väg. Och så massor av andra små blommor …

Vädret var kanon hela helgen speciellt idag söndag. Det blev nässelsoppa på kolonins färska nässlor, sallad med grönkålsknoppar och lite annat. Grannen bjöd sedan på rabarberpaj. Med sol och mat blev det fantastisk kolonidag och vi han både slöa i solen och jobba undan så att kolonin blev bebolig.
Nu kan man lugnt säga at kolonisäsongen har startat!

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
lör
26
apr
2008
lördag, 26 april, 2008 | Skriven av:


I sommar kommer Alnarp att göra ett försök på vårt koloniområdet för att studera plommonvecklare. Man ska sätta upp feromonfällor. Dessa påverkar hanarna att de inte hittar honan och därmed blir honan inte befruktad och då utvecklas inga nya skadeinsekter. Feromon är doftämnen som t.ex. honor sänder ut för att locka till sig hanarna. Dessa doftämnen kan hanarna upptäcka på långa avstånd från honorna.
Det säljs en del parfymer till människor som säger sig använda feromoner som ska dra till sig det kön man nu vill attrahera. Om det fungera på människor vet jag inte. Vi får väl se om det fungerar på plommonvecklare.

Nu blir det fler och fler blommor. Gullvivan har precis börjat blomma. De senaste dagarnas värme har gjort att växtligheten nästan exploderat. Jordgubbsplantorna har kommit igång. Nu är det dags att så och sätta ut lökar som dahlier.
Ännu syns inga mängder av sniglar. Hoppas det fortsätter så!

Kategori: koloni, livsstil  | En kommentar
fre
25
apr
2008
fredag, 25 april, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver: “Kläderna varnar för stress”

“Överansträngd eller för stressad. Snart kan dina kläder säga ifrån när du inte mår bra. Forskare i Schweiz har utvecklat biosensorer som kan vävas in i tyg, och analysera ditt svett.”

Det finns kläder som kollar din temperatur och hjärtfrekvens. Nästa steg är att analyserar vilka biokemiska signaler din kropp skickar ut. Man har lyckats väva kanaler i tyg där svett kan samlas upp som leds till en liten biosensor.

“Biosensorn ska nu testas på en grupp patienter med diabetes och överviktiga barn. I första skedet ska de få cykla med kläder där sensorn vävts in medan forskarna följer sensorns resultat. Systemet ska nu utvecklas så att användare kan få varningar om hälsoläget via mobilen.”

Visst kan det finnas behov i vissa fall men det kommer väl inte att hindra någon från från att kränga detta som årets julklapp.
Borde vi inte kunna känna efter själva. Måste vi leva på gränsen hela tiden?
Det finns också en risk att man helt förlitar sig till tekniken. Säger tekniken att det är OK så stressar man vidare.

tor
24
apr
2008
torsdag, 24 april, 2008 | Skriven av:

Utrikesutskottet enades inte om förbud av svenska klustervapen. Trots tuffa tongångar av folkpartiet i medierna innan mötet så bidrog de inte till att en majoritet mot Bombkapsel 90, säger Max Andersson och Peter Rådberg (mp).

Dagens möte i utrikesutskottet blev en besvikelse för de som vill att Sverige ska avveckla klustervapnet Bombkapsel 90. Trots att folkpartiets utrikespolitiske talesman sagt sig vilja förbjuda bombkapsel 90 så röstade (fp) att göra undantag för detta klustervapen.

“- Folkpartiet har en bra linje i medierna i klusterbombsfrågan, men i praktiken är de bara en blindgångare, säger Max Andersson.”

Klusterbomber är vapen som sprider en stor mängd små bomber över ett stort område. De är en tämligen brutal form av vapen eftersom de dödar urskillningslöst över stora ytor och därför kan drabba civilbefolkningen väldigt hårt. Regeringen har dock hittills velat undanta de svenska klusterbomberna, bombkapsel 90, från ett förbud eftersom de anser att de svenska vapnen är säkrare än de utländska.

Nu kommer riksdagen inte att tvinga regeringen att driva en hårdare linje. Därmed skapas utrymme för Sverige att ha sina klustervapen kvar.

Regeringen har tidigare varit väldigt hårda med att de inte vill avveckla Bombkapsel 90. Nu skapar de sig manöverutrymme för att ha svenska klusterbomber kvar. Man kan undra varför?

Kan det vara att ekonomin är viktigare än människoliv?

tor
24
apr
2008
torsdag, 24 april, 2008 | Skriven av:

Vi lär inte hinna med alla ärenden. Återigen bordläggs ett antal motioner, några för tredje gången.
Debattlustan är stor hos delar av kommunfullmäktiges ledamöter dock är förändringslustan noll. Alla ärenden blir enligt beslut i kommunstyrelsen. Så varför debatteras det så mycket?

Vem lyssnar?

Läktaren i sessionssalen är tom, ingen media och inga åhörare.
Vi får hoppas att Lundaborna sitter klistrade vid datorn. Skulle vara intressant att se statistik hur många som tittar på internetsändningen.

Vi har nu rusat vidare och kommit till 5:e ärendet bara 7 beslutsärenden kvar och 10 minuter tills klockan klämtar 22.30.

tor
24
apr
2008
torsdag, 24 april, 2008 | Skriven av:

Årsredoviningsdebatten tog slut strax efter 21. Nu har vi kommit nästa ärende. Dvs andra beslutsärendet. Alliansen vill inte ge full kompensation för lönesökningarna vilket de kallar att de ger tilläggsanslag.
Det är ett trixande som ger ett resultat att det saknas ett antal miljoner vilket givetvis kommer att påverka kvalitén på kommunens verksamhet.

Det är nu 1 timme kvar och vi har 10 ärenden kvar. Några borde gå snabbt men …

Frågan är hinner vi till motionerna som redan har varit bordlagda 2 gånger???

tor
24
apr
2008
torsdag, 24 april, 2008 | Skriven av:

Kommunfullmäktige är fortfarande kvar på ärendet med årsredovisning. Pajkastning pågår för fullt.
Skulle vara intressant att veta hur många Lundabor som orkar lyssna och de som nu orkar lyssna vilka får något ut av det?

Kommunfullmäktige borde vara spjutspetsen i demokratins tjänst.
Jag undrar …

Klockan är nu 19.45.

tor
24
apr
2008
torsdag, 24 april, 2008 | Skriven av:

Medans Lunds kommunfullmäktige debatterar årsredovisningen för 2007 blir en klimatdemonstrant påkörd av smitare i Malmö.

Hur kan man köra in i en folkmassa på det här sättet?
Är man lämplig som bilförare om man gör på detta viset?
Hur irriterad man än blir kan man ju inte göra på detta viset.
Det visar hur helig bilen är. Så helig att man tydligen kan ta sig friheten att köra in folksamlingar som hindrar bilistens framfart.

Eftersom så lite händer när det gäller miljöförbättrande åtgärder är det fullt förståeligt att man arrangerar demonstrationer för att visa på trafikens negativa effekt på klimatet.

Frågan om miljö och klimat har kommit för att stanna men hittills är det mest ord och alldeles för lite handling. Senaste vårbudgeten förde över pengar från järnväg till väg.

tor
24
apr
2008
torsdag, 24 april, 2008 | Skriven av:

Det började med “teknisk uheld” när vi skulle använda den tekniska utrustningen för att göra upprop. Efter några minuter gick det som det skulle och mötet kunde börja.
Första riktiga ärende, efter anmälningar, avsägelser och valärenden, “Årsredovisning för Lunds kommun och dess bolag 2007”. Vi har hittills klarat av fyra talare. Jag undrar om några Lundabor blir klokare efter denna punkt. Alla bröstar sig hur bra de är och hur dåliga “de andra” är. Helt klart är att det tar tid.
Ord ord ord …

Intressant att se vad tidningarna skriver. Det verkar bara vara en tidning representerad på läktaren. Kan inte vara lätt att rapportera.

Snack snack snack …

Klockan är nu 18.30 (vi startade 17.00).

tor
24
apr
2008
torsdag, 24 april, 2008 | Skriven av:


Snart börjar kommunfullmäktige i Lund, dvs kl. 17.00. Det håller på till 22.30 eller möjligen tills att sista ärendet är avklarat.
Det brukar inte bli tidigare än 22.30, men man vet ju inte.
På dagens KF är det några motioner som har blivit bordlagda ett antal gånger.

Platsen för kommunfullmäktige är samma plats som där Ungdomstinget var tidigare i dag, dvs sessionssalen i Stadshallen.

Läs ärendelistan (kungörelsen) och handlingar till några av ärendena!

Följ KF på nätet!

tor
24
apr
2008
torsdag, 24 april, 2008 | Skriven av:

På dagens Ungdomsting blev det mycket diskussion om alliansens hanterande av det ungdomspolitiska programmet. Det blev även en hel del Skånetrafikdiskussion och mest handlade det om priset på resorna.
Tyvärr kan man inte bara sänka taxan och så är alla problem lösta. Just nu är kapacitetsproblemet det allra största. Då räcker det inte att sänka taxan. Antal resenärer ökar redan så mycket att det är svårt att svälja alla nya resenärer.
Jag kan dock tycka att vi inte har lyckats att få ett bra system för ungdomar och barn. Mycket krut har lagts på de som kan betala. I alla fall har vi inte lyckats att få information om hur man kan minska sina resekostnader.

För att öka kollektivtrafikens attraktivitet krävs insatser på alla nivåer, riks, region, kommun och det personliga planet.

På ungdomstinget jämförde man kontantpris med bensinpriset. Kontantpriset är det dyraste sättet att åka kollektivt. Enbart genom ett rabattkort sänker man sina kostnader med 20 % för vuxna och 40% för ungdom.
Dvs en resa Lund – Genarp kostar 33 kr kontant, 26,40 med rabattkort vuxen och 16 kr rabattkort ungdom upp till 19 år.
Sedan finns det speciella kort Skolkort, Fritidskort.
Satsningar på barn och ungdomar är extra viktiga. Genom att dana i mer klimatvänliga resmönster i unga år ger det helt andra möjligheter att skapa ett hållbart samhälle.

Många pratar att tillväxt är enda lösningen genom att tillväxt skapar pengar som kan lösa våra miljöproblem. Man glömmer oftast att just tillväxten skapar problem med t.ex. transportinfarkter. Som det mesta överkonsumerar människan så även när det gäller resor.

Frågan kommer säkert tillbaka i ungdomstinget.

En liten överraskning var att Ungdomstinget fick 15 000 kr från Skandia.

Ungdomstinget avslutades med tårtkalas eftersom det var det 20.e tinget. Tyvärr inget veganalternativ. Inte riktigt sant det fanns ju ekologisk frukt.

Läs mer om Ungdomstinget!

tor
24
apr
2008
torsdag, 24 april, 2008 | Skriven av:

Just nu pågår det 20:e Ungdomstinget i Lunds kommun. Ungdomstinget är ett forum där ungdomar, politiker och tjänstemän möts för att diskutera samhällsfrågor ur ett ungdomsperspektiv.
Dagens tema är “Inflytande och miljö i Lund. I dag kommer det dessutom att vara en debatt om det Ungdomspolitiska programmet som alliansen begravde genom att skicka tillbaka det till Kultur- och fritidsnämnden.
Tanken med ett program är att få ett bredare angreppssätt. Det är inte bara Kultur- och Fritid som ska jobba med ungdomsfrågor. För att få effekt måste alla hjälpa till.
Att inte anta programmet sänder signaler att alliansen inte tar ungdomsfrågor på allvar. Tyvärr uppfattas det att politiker i allmänhet inte bryr sig om ungdomsfrågor. Miljöpartiet och (s), (v) och (dv) röstade för att anta programmet.

ons
23
apr
2008
onsdag, 23 april, 2008 | Skriven av:

Receptbelagd tid med djur och natur
Djur & natur Gör det lättare för folk att nyttja djur och natur som en del av rehabiliteringen. Det föreslår Miljöpartiet i Stockholms läns landsting som tagit fram en rapport “Grön hälsa och rehabilitering
– Natur och djur på recept – en naturlig väg till hälsa”

Det finns nu både svensk och utländsk forskning som pekar på de positiva effekterna av gröna terapier. Äldre människor och personer med olika funktionshinder eller beroendeproblematik kan genom gröna terapier bibehålla hälsan och få ökad livskvalitet.

Befolkningen behöver bli friskare för att vi ska ha råd med välfärden. Sjukskrivningarna måste minska, liksom medicinanvändandet. Gröna terapier är enkla och kostnadseffektiva verktyg för både rehabilitering och folkhälsa.

Läs rapporten!