Inlägg den 17 april 2008

tor
17
apr
2008
torsdag, 17 april, 2008 | Skriven av:

Oricanes smarta algoritmer sparar energi i serverparkerna
Luleåföretaget Oricane säger sig kunna minska internets strömförbrukning. Vägen går via smartare hantering av stora datamängder. – Det fokus klimatfrågan fått talar för oss, säger vd Mikael Sundström.”

Om all information som lagras och transporteras på internet skulle hanteras med Oricanes teknik skulle minst 1 procent av jordens totala strömförbrukning sparas in. Det säger bolagets grundare och vd.

Även om Oricanes inte har lösningen får man hoppas på att forskningen fortsätter. Energianvändningen ökar eftersom antalet datorer och prestandan ökar. Detta är ohållbart i längden om alla, även de länderna utanför I-världen, ska ha samma datortäthet.

Enligt Ny Teknik är “It lika stor koldioxidbov som flyget” Nya beräkningar visar att den globala it-användningen står för två procent av de totala koldioxidutsläppen. Det finns diskussioner om “Grön IT” men ännu har det inte hänt så mycket. Datorhallarna står för en tredjedel av IT:s C02-utsläpp.

Mycket kan säkert göras med teknik men man måste nog även se över vårt “IT-beroende”.
Vi måste ställa oss frågan vad innebär ökad datorisering?
Behöver vi datorisera allt?

När det kommer nya operativsystem och nya program ökar oftast komplexiteten. Ökad komplexitet kräver ökad prestanda vilket ökar energiförbrukningen.
När datorerna kom så pratades det om det papperslösa kontoret. Det har snarare blivit mer papper. Visserligen har data mängden ökat men frågan är behöver vi all data?

Så som vanligt måste man ifrågasätta och bedöma tekniken. All teknik är inte bra teknik.

tor
17
apr
2008
torsdag, 17 april, 2008 | Skriven av:


Äntligen!
SMHI lovar solsken och värme. Högtrycket kommer att sätta in i morgon fredag och sedan hålla i sig under hela helgen.

Bådar gott för kolonilivet.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar