Inlägg under » augusti, 2008 «

sön
31
aug
2008
söndag, 31 augusti, 2008 | Skriven av:

Helgen har varit kanon. Soligt och varmt och nästan vindstilla.
I år blev det mycket päron. Skördade alla idag. Snart är det dags för äpplena men de behöver lite mer tid.

Vi brukar kunna förvara äpplen fram till april/maj. Vi brukar även göra äppel- och päronmos samt äppeljuice. Det är snart dags att ta fram stora grytan. Det tar lite tid men det är det värt. Vi brukar bara använda, mycket lite, succanat (ett grovt rårörssocker) till moset. Trots det blir moset jättegot och håller sig lätt ett år. Vi brukar diska burkar ock lock och sedan hetta upp dem i kokande vatten innan vi fyller dem.

I dag öppnade vi sista flaskan äppeljuice. Den smakade kanon.

Har tagit det väldigt lugnt idag. Det känns väldigt bra. Är redo för ännu en veckas arbete. Man behöver varva ner och bara vara.

Nu är det redan den siste augusti. Mörkret kommer allt tidigare och luften blir riktigt kall under natten. Trots att det varit jättevarmt på dagen. Hösten är runt hörnet.

Tiden går väldigt fort. Det var inte så länge sedan det var vår. Det innebär väl att man inte har tråkigt.

När man tänker på vad som hänt i Indien med översvämningarna och den anallkande orkan i USA så inser man lätt vi i Sverige inte riktigt vet vad oväder är.
Ofattbara 600 000 är på flykt i Indien. Det är svårt att tänka sig att stora delar av Skåne skulle behöva fly undan en översvämmning.

Detta visar bara hur bra vi har det i Sverige.

Kategori: klimat, koloni  | Skriv en kommentar
lör
30
aug
2008
lördag, 30 augusti, 2008 | Skriven av:

Trots en kall natt blev det snabbt varmt. Så pass varmt att jag fick uppsöka lite skugga för att inte bli för “bränd”.
Det var en fantastisk dag. Dessutom var det en väldigt skön kväll med nästan ingen vind och inga mygg.

Det blev lite trädgårdsarbete, lite gräsklippning, lite räfsande men framför allt blev det lugn och ro.

Ser fram emot en lika skön söndag.

lör
30
aug
2008
lördag, 30 augusti, 2008 | Skriven av:

SvD skriver : “Sareks glaciärer försvinner fort”

“Inte bara glaciärerna i Alperna och Himalaya smälter på grund av klimatförändringarna. Nya mätningar i de svenska fjällen visar en tydlig avsmältning de senaste tio åren. SvD var med på en av de mest svåråtkomliga glaciärerna som nu krymper dubbelt så snabbt som tidigare.
De svenska glaciärerna är väl kartlagda under hela 1900-talet, bland annat med foto- grafier.

Världens längsta mätserie av en glaciärs storlek – massbalans – är gjord på Storglaciären vid Tarfala forskningsstation. Stationens placering nära många glaciärer har gjort den till ett centrum för glaciärforskning även med internationella mått.

– Mikkaglaciären har minskat med ungefär tio meter per år under 1900-talet. Och vi hade väntat oss att avsmältningen skulle börja avta ungefär nu. I  stället fortsätter glaciären att minska, nu med 20 meter om året, och det beror på att ett antal somrar har varit varma.”

Med årets mätningar vågar forskarna tala om ett trendbrott.

– Om det bara hände i Sverige skulle inga varningsklockor ringa. Det är när man lägger ihop situationen med att det samtidigt sker i utlandet som det finns anledning att vara orolig.”

Det är skrämmande att se hur glaciärerna försvinner. Sällan hör man att detta är ett problem i Sverige. Nu finns det bevis att Sverige inte är undantaget.

Det är dags att byta livsstil i stället för att byta klimat!

Kategori: klimat  | Skriv en kommentar
fre
29
aug
2008
fredag, 29 augusti, 2008 | Skriven av:

Så blev då äntligen fredag eftermiddag. Ska bli skönt med en lugn trädgårdshelg. Vädret ska bli varmt och soligt, visserligen utlovades det som “sommarens sista sol”.
Solen behövs. Det har varit så kallt, blött och blåsigt.
Det blir lite vaxbönor ändå trots den tröga starten. Blir lite sol och värme några veckor så blir det nog riktigt många.

Gräset växer i alla fall. Det gula gräset har nu åter blivit grönt. Så det blir att ta fram handgräsklipparen i morgon.
Måste nog även skörda päronen. De börjar bli mogna och ramlar ner från trädet. Är man inte snabb så äter sniglarna upp päronen.

Jag ska bara njuta hela helgen!
Laga god veganmat, paj. Slappa njuta av solen. Läsa …

fre
29
aug
2008
fredag, 29 augusti, 2008 | Skriven av:

SvD skriver : “Oväntat stora mängder kol binds i naturbetesmark”

“Kött från naturbetande djur är bättre för klimatet än kött från konventionellt uppfödda. Ny forskning visar att betesmarker binder oväntat mycket kol. Enligt en svensk analys kan klimatpåverkan av svensk mjölk och nötkött därmed skrivas ned med 20 till 40 procent.

Kött från naturbetande djur har även en hälsosammare sammansättning av fettsyror med mer fleromättat fett, bland annat Omega-3, än djur som föds upp på fröbaserat kraftfoder.

Mjölk och nötkött har hamnat i rejäl motvind i klimatdebatten. Bara den svenska mjölken orsakar varje år utsläpp som motsvarar 3 miljoner ton koldioxid medan produktionen av nötkött orsakar utsläpp på 2 miljoner ton.

Nu visar en rapport från forskare i åtta EU-länder att de siffrorna kan behöva skrivas ned med 1-2 miljoner ton koldioxid. Studien är publicerad i tidskriften Agriculture Ecosystems and environment och refereras i tidningen Land Lantbruk.”

Naturbete är bättre för miljön men även bättre för djuren vilket inte är att förglömma. Och i längden även bättre för männskor eftersom köttet är “nyttigare”.
Om nu kött är så nyttigt?
I så fall för vem?

fre
29
aug
2008
fredag, 29 augusti, 2008 | Skriven av:

di.se skriver : “1,2 miljoner till Poseners advokat”

“Hovrätten godkänner att Joachim Poseners (bilden) advokat faktuerar 1,2 miljoner kronor för sitt arbete åt den misstänkte bedragaren – trots att Posener aldrig infunnit sig i rätten, skriver Svenska Dagbladet.
Trots att Joachim Posener aldrig gripits, uppger hans advokat Leif Gustafson att försvaret inneburit kostnader motsvarande 1,2 miljoner kronor.”

Det känns lite konstigt att staten ska betala ut 1.2 miljoner till en advokat som företräder någon som inte inställer sig när rätten så kräver. Hur kan man låta en advokat lägga ner sju månaders heltidsarbete utan att klienten “finns”.

Rimligen borde en offentlig försvarare utses först när det finns en klient.

“En summa som anses vara för hög av både åklagaren och Justitiekanslern, rapporterar Svenska Dagbladet.

Trots att Svea hovrätt anser att Gustafson varit för knapphändig i sin redovisning, bedömer domstolen att advokatens yrkande är rimlig.”

Är detta väl använda skattepengar?

tor
28
aug
2008
torsdag, 28 augusti, 2008 | Skriven av:

Denna gång hann KF t.o.m. §13. Vilket inte var så illa. Kvar blev 5 motioner. Varav två var bordlagda från april kommunfullmäktige.

Det blev långa debatter utan att det blev några förändringar från kommunstyrelsen. Som vanligt.

Hur många Lundabor lyssnade på sammanträdet?

Kategori: politik  | Skriv en kommentar
tor
28
aug
2008
torsdag, 28 augusti, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Därför är Sverige en medelmåtta på Östersjöarbete”

“Döda havsbottnar breder ut sig i världshaven och värst är läget i Östersjön där en yta lika stor som Danmark ligger livlös och öde. Världsnaturfonden (WWF) har betygsatt ländernas insatser för att rädda Östersjön. Sverige ligger långt ned i klungan.

Övergödningen är det största hotet mot Östersjön, enligt WWF.
Sverige ligger på femteplats, ett pinnhål högre än i fjol men fortfarande på den nedre halvan av tabellen. Före Polen och Ryssland men långt efter Danmark och Tyskland som klarar sig bäst i rankingen. Orsaken är först och främst att vi inte får bukt på övergödningen.

– Det ser ut att gå mer bakåt än framåt sedan i fjol, anser Världsnaturfonden.

Alla länder får underkänt när det gäller minska övergödningen och mycket återstår att göra. För Sveriges del beror det enligt Världsnaturfonden på att EU:s krav att mellan 10 och 20 procent av åkermarken ska ligga i träda togs bort under året när matpriserna steg och efterfrågan på biobränsle ökade.

En annan orsak är att allt fler lantbrukare odlat upp de värdefulla kantzonerna närmast vattendragen när EU dragit ned på sina ekonomiska stöd till detta. Men Lennart Gladh säger att det var ett steg i rätt riktning att förbjuda fosfater i tvättmedel.”

Så visst har vi en del att göra i Sverige.
Det är verkligen allvarligt att vi “förgiftar” våra hav och sjöar.

Kategori: hav, miljö  | Skriv en kommentar
tor
28
aug
2008
torsdag, 28 augusti, 2008 | Skriven av:

Ärende 7 gällde “Fördjupning av översiktsplanen Linero – Norränga – Stora Råby i Lund. Genom planärenden påverkar man förutsättningarna för att kunna möta klimathotet. Visst behövs det fler lägenheter i Lund men vi kan inte bara bygga för att tillfredsställa önskan om tillväxt. Man måste ta hänsyn till miljö- och klimateffekter.
Planen exploaterar värdefull jordbruksmark. Området borde åtminstonne sluta vid gamla kommungränsen.
Bebyggelsen borde även ha varit av passivhus. Cykle- gång och kollektivtrafikförsörjningen borde också ha varit bättre på biltrafikens bekostnad.
Miljöpartiet yrkade i kommunstyrelsen på återremiss för att ta fram en mer utförlig miljökonsekvensbeskrivning kring trafik och energi.

Planen antogs utan justeringar. Inte ens lite plaskdammstillägg kom med.

tor
28
aug
2008
torsdag, 28 augusti, 2008 | Skriven av:

Nu har kommunfullmäktiges augustisammanträde börjat. Det inleddes med att förvaltningschefen för Kultur- och fritid informerade om Lunds ansökan till att bli Kulturhuvudstad 2014. Ärendet kommer upp i kommunstyrelsen den 11/9 och till kommunfullmäktige den 25 september.
Just nu finns det 5 st kandidatstäder, Umeå, Gävle, Norrköping, Uppsala och Lund.
Det är en jury på 13 personer som ska bedöma ansökningarna och ta ut 3 st som går till final. Av dessa 13 jurymedlemmar har Statens kulturråd har tillfrågat sex personer som ska skärskåda städernas ansökan. De sex är:
Majlis Granström, chef för kultur- och utbildning i Norrbottens läns landsting
Philip Jonsson, styrelseordförande i Värmlandsoperan och tidigare landstingsråd i Värmland
Birgitta Englin, vd för Riksteatern och skådespelare vid Dramaten
Per-Magnus Nilsson, överantikvarie på Riksantikvarieämbetet
David Neuman, direktör Magasin 3 på Stockholms konsthall
Cissi Elwin, vd för Svenska filminstitutet

Det blir kanske som “Idol”, att juryn utser finalisterna och att svenska folket får ringa in och rösta.

ons
27
aug
2008
onsdag, 27 augusti, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Kd vill införa bidrag till nyår”

“Kommunstyrelsens ordförande säger att vårdnadsbidraget tidigast kan införas nästa sommar. Men (kd) vill inte vänta så länge.
– Min målsättning är att vårdnadsbidraget ska finnas i Lund från 1 januari, säger (kd):s representant som tror att 20–30 Lundabor kommer att utnyttja bidraget.”

Vårdnadsbidraget är (kd):s grej för att stärka den traditionella kärnfamiljen där kvinnan är hemma med barn och hushåll.
Vem har råd att välja vårdnadsbidraget på hela 3000 kronor?
(kd) tror att det blir ca 20-30 som kommer att “utnyttja bidraget”. Typiskt att synsättet är att “utnyttja” och att det är “bidrag”. Ville alliansen inte att bidragen skulle avskaffas?

Enligt SDS så är många föräldrar tveksamma till vårdnadsbidraget.

I Norge och Finland är erfarenheterna att det är över 95% kvinnorna som väljer att stanna hemma. I Finland är det dessutom unga kvinnor som väljer vårdnadsbidraget och som sedan inte kommer ut i arbetslivet.

“Kostnaderna har tidigare uppskattats till mellan tio och femton ­miljoner kronor, men (kd) tror att det blir betydligt billigare, två–tre miljoner kronor.
– Utgår man från den korta historik som finns hitintills så hamnar man på mellan 20 och 30 personer. För själva vårdnads bidraget är väldigt urholkat. Men det är en rättvisesak för dem som väljer att stanna hemma.”

Som vanligt är det bråttom! Man vet inte riktigt vad det kommer att kosta.
(kd) tror att det bara blir 20-30 som kommer att utnyttja bidraget. Så mycket pengar och så mycket bestyr för 20-30 familjer.

Hur blir det för alla andra?

Hur blir det för ensamstående föräldrar?

För en gångs skull kan jag hålla med (fp):

“– Det är ganska klokt att invänta och lära av de andra kommunerna. Men det verkar inte ha gått så bra. 3 000 kronor kan ingen leva på.”

Bättre vore att driva en lösning för fler och som inte minskar jämställdheten. Dessutom måste det vara en lösning som inkluderar ensamstående föräldrar.

Miljöpartiet har lämnat in en riksdagsmotion som alternativ till vårdnadsbidraget.

ons
27
aug
2008
onsdag, 27 augusti, 2008 | Skriven av:

Radions P1 sänder en reportageserie som de kallar “Kris i skolan?”

På hemsidan finns en massa data som är intressanta att ta del av. Skolministern har länge hävdat att svenska skolan är i kris och att vi nästan är sämst i världen.
Riktigt så illa är nog inte men skolan är inte problemfri.

Väldigt intressant lyssning!

Lyssna själv på del 1!

Nästa del sänds nästa söndag kl. 13.00.

tis
26
aug
2008
tisdag, 26 augusti, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Den sjätte smaken känns på tungan”

“Gillar du inte broccoli? Det kan bero på en nyupptäckt grundsmak som finns i kål, spenat och broccoli. De hittills okända smakreceptorerna finns på tungan.

Grundsmakerna sött, surt, salt och bittert är de flesta väl bekanta med. Många känner även till umami, en femte grundsmak som forskarna hittat smakreceptorer till.

Nu vill forskare vid vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia utöka listan med en sjätte smaksensation, som de kallar kalcium.”

Jag tycks gilla kalcium eftersom jag gillar broccoli och kål. Dessutom är det fina färger i maten.

“Kalcium är nödvändigt för alla möjliga funktioner i kroppen. Nu hoppas forskarna att de nya rönen ska hjälpa oss att öka intaget av det nyttiga kalciumet som bland annat finns i kål, broccoli och spenat – grönsaker som många har svårt för.

– Folk äter inte så mycket kalcium som dietisterna skulle önska, och en orsak är att många människor inte tycker att mat med högt kalciuminnehåll smakar gott.

– Genom att förstå hur kalcium detekteras i munnen så kan vi göra det lättare att äta det genom att minska den dåliga smaken eller tillverka farmakologiska preparat som förbättrar smaken, säger forskaren .”

Som vanligt ska vi inte använda sunt förnuft utan vi ska skapa nya piller som vi köper dyrt i stället för att äta naturligt. Nya behov skapas för att hjulen ska snurra.
Det är inte bara broccoli och kål som innehåller kalcium. Det är borde inte vara något problem med att få i sig kalcium även om man skippar broccoli.

Varför ska det alltid krånglas till?

mån
25
aug
2008
måndag, 25 augusti, 2008 | Skriven av:

I dag lyssnade jag av en händelse på väderleksrapporten innan jag skulle gå iväg till bussen. Prognosen löd solsken hela dagen. Möjligen någon risk för någon enstaka regnskur men inte i södra Götaland.
När jag någon minut senare tittar ut genom porten ser jag att regnet öser ner. Inte någon lätt skur utan mera som en dusch. Som tur var var det bara att gå upp för trappan och hämta ett paraply så jag hade verkligen tur.
Denna väderleksrapport tycker jag är symtomatisk för hur det har varit i sommar. Jag har tittat på olika väderleksrapporter denna sommar och väldigt ofta har det varit totalt fel. Många påstår att DMI (danska SMHI) fungerar mycket bättre men det har jag då inte märkt.
Antingen har meterologerna blivit sämre eller så har vädret blivit svårare att sia om.

Helt klart tycker jag att det har blivit mer extremt, antingen är det jätte varmt och jätte torrt eller så öser det ner under lång tid så att det blir dyblöt i marken.

Vädret hittills i år har dock varit mindre blött än förra året. Får hoppas att vi får en varm och skön höst. Lite regn får det gärna bli men inga skyfall i flera veckor.

Nu har programmet för höstens Naturbuss kommit ut. Första “turen” går den 30 augusti. Pappersprogram finns att hämta på t.ex. turistbyrån eller Skånetrafikens kontor. Tyvärr slutar programmet redan den 19:e oktober, förra året höll det på till första veckan i november.
Naturbussen är ett bra sätt att komma ut i naturen utan att använda bil. Tyvärr är det inte så många som har upptäckt Naturbussen. Det är många intressanta “utflykter” med många duktiga guider.

Pröva på du också så att vi kan behålla Natrubussen i framtiden också!

mån
25
aug
2008
måndag, 25 augusti, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Ingen skatt på blyhagel”

“Det blir ingen blyskatt på ammunition. Miljöminister Andreas Carlgren stoppar förslaget från Kemikalieinspektionen, skriver tidningen Jakt & Jägare.

Jägarna slipper prishöjning på blyad ammunition.
Den borgerliga regeringen rev i fjol upp den förra regeringens beslut att förbjuda ammunition med bly. Kemikalieinspektionen fick i uppdrag att utreda frågan på nytt, och föreslog att priserna skulle fördubblas för blyhagel. Nu säger miljöministern att förslaget inte kommer att genomföras.
– Det har aldrig funnits i min tankevärld att lägga ett skattekrav på den nivån, säger Andreas Carlgren ( c ) till tidningen Jakt & Jägare.
– Det är viktigt att klargöra att man inte ska använda skatter på det sättet och nu gäller det att hitta andra vägar för att få fram blyfria alternativ, tillägger han.

Ammunition står för den absolut största delen av landets förbrukning av bly. Kemikalieinspektionen föreslog i sin utredning att priserna på blyhagel skulle fördubblas för att minska läckaget i naturen. Men Miljöministern säger att användningen istället ska minskas på frivillig väg.”

Ännu en gång så sviker alliansen miljön. Hur många år har inte jägarna haft på sig att minska blyutsläppet?
Vad hänt?
Knappt inget alls!

Dessutom kan man starkt ifrågasätta en hel del jakt som är ren nöjesjakt. I Sverige föds det många djur som enbart blir offer för ren nöjesjakt, så kallad godsjakt. Det är fasaner, gräsänder och rapphöns som sätts ut för att sedan chanslösa bli dödade. Många blir skadeskjutna.
Detta är ingen viltvård utan bara dödande för nöjes skull.

Varför ska man tillåta utsläpp av stora mängder bly bara för att man ska döda?

Blyet förgiftar direkt och indirekt. I Tyskland är den vanligaste dödsorsaken hos havsörnar blyförgiftning. Bly som havsörnarna fått i sig genom bytesdjuren. I Sverige är det även ett problem.
Dessutom lagras det massor med bly markerna. För att minska saneringsarbetet borde man införa ett förbud nu. Det är hel tokigt att fortsätta tillföra ännu mera bly.

Så för att mildra protesterna från jägarna, som har stor makt över dessa frågor, så lägger sig alliansen platt – “Det ska ske på frivillig väg”.

Dessutom hänvisar man till att blyet oftast är i fast form och ligger kvar i kulor och hagel.
Men det försvinner inte.
Vad händer på lång sikt?

sön
24
aug
2008
söndag, 24 augusti, 2008 | Skriven av:

Nu är det väl det som kallas sensommar. I går var det blött och olustigt. Visserligen var det mysigt att sitta på verandan och lyssna till regndropparnas knatter på verandataket men det går inte upp mot en solig dag i trädgården.
Det finns fortfarande många blommor kvar. Kungsljusen har blommat över men är ändå intressanta för fåglarna. Det är ganska så många blåmesar, talgoxar och grönsiskor (tror jag) som hänger och äter från frökapslarna. De är ren akrobatik som de utför för att komma åt fröna.
Lyssnar på en del sommarprogram som jag missade i somras. Det är väldigt behändigt med internet att man kan välja när mn vill lyssna på prgrammen.

Nu är det snart dags för klippning av fruktträden. Vi har försökt att få koloniföreningen att köpa en flismaskin så att vi slipper köra bort grenar. Ännu har styrelsen inte kommit loss. Kanske köper vi en själva.
Vi försöker att kompostera allt hushållsavfall och grönavfall från trädgården. Vi har ett 15-tal fruktträd så att det blir en del grenar. Alldeles för många för att kunna kompostera. dessutom tar hela grenar alldeles för lång tid innan de blir kompostjord.

Det finns två typer av flismaksiner, med eller utan kniv. Om vi köper en så måste det bli en tyst maskin. På Coop har de en Stiga Bio Quiet, den har ingen kniv.
Frågan är hur den fungerar för lite tunnare växtavfall? Vi vill även smula ner växtdelar, inte bara grenar.

Hör gärna av er om någon som läser detta har någon erfarenhet av en kompostkvarn utan knivar.

Nästa vecka är det full vecka med mycket politiska möten. Så nu är lugnet definitivt över vilket är både skönt och inte skönt. Höjdpunkten nästa vecka är Lunds kommunfullmäktige. Det börjar kl. 17.00 på torsdag och håller på minst till 22.30. Det sänds på Steve-kanalen och på internet.
Om ni vill veta lite mer om Lunds ansökan om att bli Kulturhuvdustad 2014 ska vara där strax efter 17 för då blir det information om denna.

Ansökan kommer upp som ärende först den 11 september i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige den 25 september.

lör
23
aug
2008
lördag, 23 augusti, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Potatis ska föda världens fattiga”

“Har folket inte bröd? Låt dem äta potatis. FN har utsett 2008 till potatisens år och hoppas att knölen ska minska fattigdomen och svälten. Men potatisodlingar besprutas med cancerframkallande gifter och studier har visat att potatis ökar risken för diabetes.

Potatispriserna står stilla eftersom potatis är ganska svårt att lagra och transportera. Det mesta av potatisen konsumeras i samma land som den odlas. Bara 4 procent av produktionen exporteras, framför allt som frysta pommes frites.

Potatis är i dag världens tredje största gröda, efter ris och vete. Under de senaste åren har produktionen minskat i västvärlden samtidigt som den har ökat dramatiskt i flera utvecklingsländer. Den allra största producenten är Kina. Men skördarna i utvecklingsländer är mindre än hälften så stora, per hektar, som i de industrialiserade länderna.”

Det känns inte helt bra att man nu ska odla potatis. Eftersom man använder så mycket bekämpningsmedel. Innan man satsar på potatis borde man få fram bladmögelresistenta potatissorter. Annars skapar man ett jätteproblem. Dessutom är bekämpningsmedel och konstgödsel dyrt.

Det är ingen långsiktig lösning att använda konstgödsel heller för den delen.

“Det finns goda skäl att hylla potatisen. Ingen annan gröda ger så snabbt så många kalorier på så liten yta. Dessutom producerar potatis flest kalorier per liter vatten och går att odla i dåliga jordar och kalla, karga områden.

Men potatis är också en av de grödor som kräver mest bekämpningsmedel. Den besprutas mot insekter och sjukdomar, men framför allt mot bladmögel. Svampsjukdomen orsakade svältkatastrofer när den först kom till Europa från Mexiko 1845. I Irland dog en miljon människor av svält och sjukdomar när potatisskördarna slog fel.”

Man skulle kunna misstänka att det är besprutningsindustrin ligger bakom att FN väljer potatisen.
Bladmögel är ett allvarligt problem men att sprida en massa gifter är också ett problem. Från början var bladmöglet inte så allvarligt. Dels var det inte samma sorter som nu finns och dels så spelar klimatförändringarna in. Tidigare var det oftast frost och då överlevde inte “bladmöglet”. Dessutom kan all besprutning ha gjort att bladmöglet blivit resistent mot lindrigare bekämpningsmedel så att det nu krävs mer och kraftigare medel.

Dessutom känns det lite sent att i augusti utnämna 2008 till potatisens år.

fre
22
aug
2008
fredag, 22 augusti, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Nej, FRA-lagen rivs inte upp”

“Regeringen tänker inte riva upp den av riksdagen beslutade FRA-lagen. Försvarsminister Sten Tolgfors (m) talade i dag, torsdag, i klartext när han i riksdagen gav besked om regeringens syn på nya signalspaningslagen.

De senaste dagarna har det spekulerats vilt i frågan om alliansregeringen avser att riva upp signalspaningslagen, som riksdagen beslutade om den 18 juni, efter alla protester.”

Trots att samtliga ungdomsförbund är emot FRA-lagen och många protester bland allianspolitiker som inte sitter i riksdagen så ger sig inte försvarsministern. Nu har de gått än mer prestge i hela frågan och det är väldigt trisst.

Det märkliga är att det inte förs fram så många argument varför FRA-lagen inte ska skrotas.

De s.k. motståndarna inom alliansen försöker dock rädda sitt skin inför väljarna. Centers frontfigur i detta sammanhang föreslår att “inga svenskar ska avlyssnas”.

Hur detta ska gå till är inte helt klart.
Hur vet man vilken nationalitet det finns bakom t.ex. en hotmailadress?

Nej det verkar bara vara dimridåer som läggs ut av de s.k. motståndarna.
Risken verkar mycket stor att alliansen bibehåller FRA-lagen dock med viss meningslös kosmetik.

fre
22
aug
2008
fredag, 22 augusti, 2008 | Skriven av:

Sommaren håller i sig. Frågan är om det kommer att bli mer värme. Denna veckan har varit lovande men …
Fikonträdet har många fina små fikon. Hittills i år vi kunnat skörda 2 st. Det finns många fler liksom det fanns förra året. Då stannade de bara upp i tillväxten och sedan trillade de av. Det var kylan och regnet som knäckte frukterna.
Samma problem var det med björbären. Det fanns massor med bär men de hann inte mogna. I år har det varit bättre men det faran är inte över ännu. Bären är fantastiskt goda och söta. Man får dock passa sig för taggarna. Vi har även taggfria björnbär men de är inte lika goda.
Dessutom börjar plommonen mogna. Försöket med att minska ner angreppen från plommonvecklaren verkar inte ha fungerat så bra. Projektet är inte utvärderat ännu men det ser mörkt ut.
Tanken var annars att sätta upp feromonstänger som skulle förvilla hanarna så att de inte kunde befrukta honorna och då skulle det inte bli så många maskar i plommonen.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
21
aug
2008
torsdag, 21 augusti, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Ikea vill göra grön teknik folklig”

“- Miljöteknik i dag är ofta både för dyr och för dålig. Vi tror att Ikea kan hjälpa till att få fram bättre och billigare miljöprodukter, säger chefen för möbeljättens nya investeringsbolag Ikea Greentech.

Billigare och bättre solpaneler står högt på hans önskelista för Ikea Greentech…

…liksom smarta vattenkranar och annan vattenbesparande teknik.

Nya effektiva ljuskällor, till exempel energisnåla lysdioder, står också högt på önskelistan.

Nya miljövänliga och energieffektiva produktionsmaterial är också viktiga för Ikea.”

Bra initiativ!
Bra att man vill bygga klimatsmart. IKEA har 270 varuhus i 35 länder. Bra också att man ställer krav och ger kunskap till IKEA:s underleverantörer så att de satsar klimatsmart. Sist men inte minst är det kanon att IKEA börjar sälja solenrgisystem och klimatsmarta produkter till oss konsumenter.

Det behövs att någon börjar så att det bildas en marknad. Med stigande energipriser borde detta gå utmärkt.