Inlägg under » januari, 2010 «

sön
31
jan
2010
söndag, 31 januari, 2010 | Skriven av:

När jag gick till tåget som skulle avgå 11.22 var jag lite sen så jag gick inte tillbaka och hämtade min kamera som jag hade tänkt att ha med mig. När jag kom till Lund C så hade jag några minuter över innan tåget skulle gå. Till detta kom en tågförsening nästan 40 minuter så visst hade jag hunnit att gå tillbaka och hämta kameran. Tågförseningen berodde bl a på att ett godståg hade fått problem på Öresundsbron så endast ett spår gick att använda på bron.
Det var synd för det var ett väldigt fint vinterlandskap hela vägen till Båstad dit jag skulle åka. Det var längesedan det var så fint vinterväder i Skåne. Snön är mjuk och vinden har hållit sig lugn så att den ligger i djupa drivor överallt.
Förseningen gjorde att jag missade en del av Gustav Fridolins föredrag men det jag hörde var bra. Gustav är duktig och det är roligt att han nu vill in i riksdagen igen.

Sedan var det möte för att återbilda Miljöpartiet de gröna i Båstad. Allt gick bra och nu finns det en interimstyrelse som ska sätta igång arbetet inför valet i höst. En första hållpunkt blir årsmötet i mars.

Återresan blev lite senare än jag tänkt mig mig och till detta kom en försening på ca 40 minuter. Denna gång var det ett X2000-tåg som hade spårat ur. Till slut kom jag fram till Lund och mötet inför kommunstyrelsen.

Efter detta möte hade jag tänkt att titta på partiledardebatten i Agenda men av detta blev det bara några minuter.

Hela dagen har det varit förseningar så det blev inte helt som jag tänkt mig men allt gick bra ändå. Jag fick lite tid att tänka över saker och ting och lite motion medans jag strövade på tågperrongerna.

Så inget ont som inte har något gott med sig.

Kategori: Mp Skåne  | Skriv en kommentar
sön
31
jan
2010
söndag, 31 januari, 2010 | Skriven av:

Nu är det verkligen vinter i Lund. Det har snöat under natten och nu faller det snöflingor rakt ner. De som inte varit i Skåne förstår kanske inte detta men i Skåne snöar det nästan aldrig utan att det blåser. En liten snömängd kan då ställa till stora problem men inte över hela landskapet utan endast på visa platser.
Som sagt idag faller snöflingorna så vackert. Jag hoppas det inte börjar blås för då är min resa till Båstad i fara. Jag kollade på hemsidorna för Skånetrafiken och SJ men där fanns det ingen information som tydde på förseningar. Man kan få upp alla en bild på alla Öresundståg och se var de befinner sig och om de är försenade. Just nu ser allt OK ut.

Man borde väl ha med sig lite fika om tåget blir försenat. Jag tar med mig lite frukt det får räcka.

Min utflykt till Båstad är för att vara med på Mp Båstads återbildande möte.

Efter detta äventyr blir det ett internt möte inför kommunstyrelsen på onsdag. Det är en ganska så lång dagordning ca 30 ärenden.
Bl a ska miljöpartiets motion, “Genomför Lundaeko för ett klimatvänligare Lund”, behandlas för vidare färd mot kommunfullmäktige. Dessutom finns det nio medborgarförslag på listan.

lör
30
jan
2010
lördag, 30 januari, 2010 | Skriven av:

Kung Bore håller sig kvar. Det har slutat snöa och temperaturen har börjat sjunka. Tydligen ska det bli rejält kallt så snön kommer väl att ligga kvar ett tag.

Det ska bli spännande att se hur det går att ta sig till Båstad i morgon. Det har varit en del tågtrafikproblem idag. Värst är det när det snöar och blåser, nu är det kylan som kan ställa till det. Det stora problemet nu är väl fastfrusna växlar.

Anledningen att jag ska till Båstad i morgon är att Miljöpartiet i Båstad ska återbildas. Det ska bli kul. Vi borde ju ha ett miljöparti i varje skånsk kommun men vi har en bit kvar. efter att Mp Båstad bildas är det fyra kvar.

Gustav Fridolin kommer att vara med på mötet i Båstad som börjar kl. 13.00 och äger rum i Enehalls Pensionat.

Gustav Fridolin satt i riksdgen 2002-2006 och har sedan dess jobbat som journalist på bl a TV4 och skrivit böcker. Nu är han åter aktuell för riskdagen. Roligt.

lör
30
jan
2010
lördag, 30 januari, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Vägverket tvingar personal till bemanningsföretag

Statliga Vägverket uppmanar personal vars kontrakt löpt ut att söka sig till bemanningsföretag för att få fortsätta jobba på myndigheten. ”Förkastligt” tycker fackets Nils Andersson som är ST-ordförande på Vägverkets region Skåne.

Det blir helt fel när man övergår från att anställa till att bara köpa från bemanningsföretag. Bemanningsföretag tar en del av den lön som den anställde skulle få. Man utnyttjar personal som får orimliga arbetssituationer genom att tvingas vara tillgänglig för ett eventuellt arbete. Någon kompetensutveckling blir det inte heller.

Bemanningsföretag kan vara berättigat i vissa speciella fall när man kräver extra personal eller specialkompetens under en kortare perioder. Att byta ut tillsvidareanställd personal är en kortsiktig lösning.

Det är märkligt att bemanningsföretagen har blivit så populära eftersom så många toppchefer alltid pratar om de anställda som en resurs. Men det är väl som vanligt bara snack.

Det är pengarna som är det viktiga och visst blir det billigare att bara betala för de anställda när det finns jobb. Frågan är hur företaget utvecklas om man i tappar kompetens och kontinuitet hos personalen.

Det är dags för de anställda att vakna och för företagarna att tänka om. Det är lätt att i ett skede där man kan rädda sitt eget jobb att låta andra gå och i stället hyrs genom bemanningsföretag. Men vad händer i nästa skede då kanske det egna jobbet är i fara.
Löntagaren behöver företaget och företaget behöver löntagaren. Det är rimligt att det finns en trygghet för den anställde inte i form av en livstidsanställning men tillräckligt för att man ska kunna våga skaffa familj, köpa en lägenhet osv.

Lönen är inte det viktigaste. Bättre med låg låg och ett bra och intressant jobb under lång tid än ett jobb med hög lön under kort tid.

Kategori: arbete  | Skriv en kommentar
fre
29
jan
2010
fredag, 29 januari, 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : Oacceptabelt hög strålning i svenska kärnbränslefabriken

Lungmätningarna av de anställdas radioaktiva stråldoser på Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås har visat för låga nivåer . I nya mätningar uppvisar de anställda i flera fall så höga värden att de närmar sig eller överskrider gränsvärdet.

Omkring 100 anställda vid Westinghouses kärnbränslefabrik uppvisar högre strålvärden än väntat.

Av dem har tretton personer så höga värden att de närmar sig eller överskrider gällande gränsvärde på 20 millisievert per år som är det genomsnittliga gränsvärdet på fem år.

Detta är ännu ett skäl till att avveckla kärnkraften. Till detta kommer också uranbrytningen som sker långt ifrån vårt lilla rena och fina Sverige.

De nya genomförda beräkningarna på Westinghouse visar att stråldoserna underskattats.

— Dels har detektionsgränsen för mätning av uran i lungorna varit så hög att små doser inte varit registrerbara, dels har lungmätningarna inte tagit hänsyn till att uran ansamlas i andra organ i kroppen än i lungorna, säger Rolf Falk, strålskyddskonsult hos Strålskyddsmyndigheten, SSM.

Detta riskerar de anställdas hälsa. Man tror sig veta så mycket men det är alltid något man missar.

För omkring ett år sedan satte Westinghouse i gång ett nytt mätprojekt kallat REN, som syftade till att man skapa en ”ren anläggning med låga personstråldoser”.

Man ger sken av att allt är under kontroll och kallar det en “REN” anläggning. När man sedan gör en kontroll är det inte så rent.

Det är dags att kärnkraft inte är att leka med..

tor
28
jan
2010
torsdag, 28 januari, 2010 | Skriven av:

Ärende 7 handlade om Skryllegården och extra medel till Kultur- och fritidsnämnden. Alla lovordade Skrylle även alliansen.
Det är ju glädjande då borde det synas i kommande budget. Det är inte gratis att driva Skrylle. det är väl investerade pengar men det behövs pengar. det räcker inte att bara prata om hur bra Skrylle är.
Hittills under denna mandatperioden har alliansen sparat på allt så även på pengarna till Skrylle.

Ett annat ärende handlade om “Ungdomstinget“. Motionen vill göra Ungdomstinget till remissinstans vilket Ungdomstinget inte ville bli. Motionen lämnades in i december 2008 och nu efter 14 månader tar man ett beslut i frågan. Beslutet blev enhälligt

att bifalla motionen på så sätt att kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att tillsammans med ungdomstingets samordningsgrupp se över möjligheterna att utveckla och hitta nya former för att samarbete mellan undomstinget och kommunen.

Detta är helt klart ett besvarande av motionen men efter lite politiskt spel så blev det ändå bifall.

Det viktigaste är att utveckla ungdomstinget på ungdomars villkor. Det är viktigt att stärka och uppmuntra ungdomars demokratiska engagemang. Här kan skolan bli mycket bättre.

tor
28
jan
2010
torsdag, 28 januari, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Klart idag: Så ska regeringen importera varg till Sverige
Idag avslöjar regeringen att man ska importera 20 friska vargar till Sverige.

Under fem år ska upp till 20 friska utländska vargar flyttas till Sverige. Vargarna ska införlivas i den svenska vargstammen och på sätt minska inaveln.
– Utgångspunkten är att jag och regeringen vill ha friska vargar i de svenska skogarna – både nu och i framtiden. För att rädda vargarna i Sverige så måste vi också se till att den mycket inavlade vargstammen blir genetisk frisk, säger miljöminister Andreas Carlgren på en presskonferens på förmiddagen.

Om nu miljöministern vill värna de friska vargarna, var det då inte lite dumt att skjuta friska vargar.
Jag förstår inte riktigt hur han resornerar.
Ett stort problem är att vargstammen är för liten för att förhindra inavel. Ett annat problem är tjuvjakten. En tjuvjakt liksom den senaste licensejakten skadar vargstammen eftersom det inte finns någon “tanke och kunskap” bakom hur man väljer de vargar som ska skjutas.

Det andra steget är en begränsning av vargstammen och här pratar Andras Carlgren om en “kontrollerad och varsam licensjakt”.

Helt klart har vi olika definitioner av ord. Hur kan det vara en kontrollerad och varsam jakt att skicka ut 10000 jägare att skjuta 27 vargar. Jakttiden var ca två månader men inom några dagar var alla vargar dödade. Många av dessa vargar sköts inte av “ett” dödande skott utan blev först skadeskjutna. Sedan eftersöktes de och fick nådastöten.
Hur detta kan kan vara varsamt har jag svårt att förstå.

tor
28
jan
2010
torsdag, 28 januari, 2010 | Skriven av:

I dag är det dags för kommunfullmäktige. Innan dagens fullmäktige var det “mingel mellan väljare och politiker”. Lundaborna kunde fika och prata med politiker.
Jag vet inte hur många som kom men det verkade vara ganska många. Jag tror det är viktigt att det skapas många möten mellan väljare och politiker. De som kom verkade vara i många åldrar, möjligen saknades “barnfamiljer”.
Det hela hade uppfattats lite olika en dam jag pratade med trodde att det skulle finnas en talarstol där man fick ta plats och tala till alla politiker. Hon hade förberett ett tal.

Nu är fullmäktige igång och första ärendet är avklarat, val till Habo gårds styrelse. Det gick snabbt och smärtfritt. Nu är det andra ärendet och det kommer inte att gå så smärtfritt.
Rubriken på ärendet är “BSN Lund stads begäran om tilläggsanslag i budget 2010 för skolbarnomsorg för 10-12 åringar“. Detta ärende hanteras tillsamman det tredje ärendet som har rubriken “BSN Lund Östers begäran om tilläggsanslag i budget 2010 för skolbarnomsorg för 10-12 åringar“. Ärendena har kommit upp pga av att alliansen har ändrat på den öppna fritidsverksamheten. Alliansen villl överföra den från Kultur- och fritidsnämnden till skolan.
Alliansen gör det för att spara och vill nu inte ge anslag för hela året utan bara för vårterminen 2010.
Miljöpartiet vill ge anslag för hela året 2010.
Problemet med denna hantering är att man bara ser det ur ett ekonomiskt perspektiv. Hur kan vi göra verksamheten billigare. Det mest väsentliga är givetvis själva verksamheten. Den öppna fritidsverksamheten är viktig och det behövs utbildad personal för att inte bara “förvara barnen”.
Det pågår just en utredning hur man ska fördela pengar till den öppna skolbarnsomsorgen. Därför borde man vänta med att dra in resurser innan utredningen är klar.

tor
28
jan
2010
torsdag, 28 januari, 2010 | Skriven av:

I dag är det dags för kommunfullmäktige. Innan dagens fullmäktige var det “mingel mellan väljare och politiker”. Lundaborna kunde fika och prata med politiker.
Jag vet inte hur många som kom men det verkade vara ganska många. Jag tror det är viktigt att det skapas många möten mellan väljare och politiker. De som kom verkade vara i många åldrar, möjligen saknades “barnfamiljer”.
Nu är fullmäktige igång och första ärendet är avklarat, val till Habo gårds styrelse. Det gick snabbt och smärtfritt. Nu är det andra ärendet och det kommer inte att gå så smärtfritt.
Rubriken på ärendet är “BSN Lund stads begäran om tilläggsanslag i budget 2010 för skolbarnomsorg för 10-12 åringar“. Detta ärende hanteras tillsamman det tredje ärendet som har rubriken “BSN Lund Östers begäran om tilläggsanslag i budget 2010 för skolbarnomsorg för 10-12 åringar“. Ärendena har kommit upp pga av att alliansen har ändrat på den öppna fritidsverksamheten. Alliansen villl överföra den från Kultur- och fritidsnämnden till skolan.
Alliansen gör det för att spara och vill nu inte ge anslag för hela året utan bara för vårterminen 2010.
Miljöpartiet vill ge anslag för hela året 2010.
Problemet med denna hantering är att man bara ser det ur ett ekonomiskt perspektiv. Hur kan vi göra verksamheten billigare. Det mest väsentliga är givetvis själva verksamheten. Den öppna fritidsverksamheten är viktig och det behövs utbildad personal för att inte bara “förvara barnen”.
Det pågår just en utredning hur man ska fördela pengar till den öppna skolbarnsomsorgen. Därför borde man vänta med att dra in resurser innan utredningen är klar.

tor
28
jan
2010
torsdag, 28 januari, 2010 | Skriven av:

Det gick betydligt bättre att åka söderut än norrut. Tåget var försenat när det lämnade Ängelholm men nästan i tid när det anlände Lund. Tur att vinden mojnat eftersom det kommit ganska så mycket snö. Förhoppningsvis ligger snön kvar några dagar och att temperaturen håller sig under nollan.

I morgon är det kommunfullmäktige och denna gång inleds det hela med något “nytt”

Dialog med Lunds fullmäktigeledamöter

Torsdagen den 28 januari, mellan klockan 16.30 och 17.00, i foajén på plan 2 i Stadshallen har Lunds kommuns invånare möjlighet att träffa och föra direkt dialog med kommunfullmäktiges ledamöter.

Lunds kommuns demokratiberedning har undersökt olika sätt att öppna för mer dialog mellan Lunds kommuns invånare och Lunds kommunfullmäktiges ledamöter samt ersättare. Som ett led i detta bjuds nu allmänheten in att träffa fullmäktiges ledamöter. Faller försöket väl ut finns det möjlighet att fortsätta med denna typ av dialog.

Fullmäktige börjar som vanligt kl. 17.00.
Läs mer om ärenden som kommer att behandlas!

ons
27
jan
2010
onsdag, 27 januari, 2010 | Skriven av:

I dag har jag jobbat en del med hemsidor. Det har varit skönt att kunna sitta inne och titta ut på snön som yr omkring.
Nu är stugsittandet över. Nu sitter jag på ett tåg till Ängelholm som är en timme försenat men jag kommer ändå fram i tid. Jag steg på tåget som skulle vara i Lund 17.22. När vi kom till Helsingborg fick jag reda på att tåget var 1 timma försenat. Jag steg alltså på 16.22-tåget. Tåget var överfullt och tydligen fick all som skulle stiga på i Malmö inte rum.

Förseningarna beror på snöoväder. En hel del tåg är dessutom inställda. Det ska bli spännande och se hur det går när jag ska tillbaka till Lund senare i kväll. men det är en senare fråga.

Jag ska vara med på Miljöpartiet i Ängelholms årsmöte. Det är altid kul att besöka kommunerna runt om i Skåne.

Medans jag skriver detta så har tåget stannat på en mötesplats. Problemet är att det tåg vi ska möta är försenat så nu får vi vänta tills det kommer. Så jag hinner nog i tid till årsmötet men hela min tidsmarginal är uppäten.

tis
26
jan
2010
tisdag, 26 januari, 2010 | Skriven av:

Har precis kommit hem från den idrottspolitiska debatten som PIL, Paraplyorganisationen för Idrottsföreningar I Lund, arrangerade. Det blev stor uppslutning. Alla partier som sitter i kommunfullmäktige var representerade. Det var cirka ett hundratal som lyssnade och ställde frågor. Diskussionen var uppdelade i fyra block och leddes av Åke Stolt, “fd” Sydsvenskan reporter.
De fyra blocken var, Anläggningar, Taxor/bidrag, Breddidrotten (ungdom/handikapp/motion/äldre) och Elitidrott och talang.

Klostergårdens Idrottsområde har varit problemfyllt från början. Det började med att den fantastiska fotbollsplanen med naturgräs som skulle kunna användas året runt. Bolaget som skulle bygga var något skumraskbolag.
Sedan kom en glasmästare och då blev det andra problem. I stället för att ta hela detaljplanen tog man den bit för bit vilket har inneburit en hel del extra jobb för att passa byggherrens önskemål. Det senaste är nu att matchplanen måste flyttas och detta kostar minst 25 miljoner.

Så visst finns det pengar om man bara vill. När det saknades pengar till arenan så gick det också att lösa. Alliansen har sänkt skatten och skurit ner på all verksamhet vilket även drabbat idrotten.

Givetvis ökar möjligheten att satsa ju mer resurser som finns men det är även hur man använder resurserna.
Kommunens viktigaste uppgift är att satsa på breddidrotten detta är en satsning på folkhälsa. Fysisk aktivitet är viktig både för den psykiska och fysiska hälsan. Det är viktigt att skapa goda vanor i tidig ålder som sedan kan hålla i sig.

Den bästa motionen är den dagliga motionen och som utförs naturligt utan att behöva åka i väg eller att använda redskap. Breddidrott måste bygga på trivsel och välbefinnande och inte enbart på på prestation och tävlingsresultat även om det ofta kan tjänar som en sporre.
God breddidrott bäddar för en bra elitidrott där prestationsförbättring och goda tävlingsresultat är grundbulten.

Idrotten bärs upp av många ideellt arbetande idrottsledare vilket är en stor tillgång för kommunen.

Hela taxe- och bidragssystemet behöver ses över från grunden. Kommunen och idrottsrörelsen måste förhålla sig till dagens verklighet men även vara flexibla inför framtiden. Begreppet idrott måste breddas. Det viktiga är att man rör sig, och utöver idrott och motion kan begreppet ”rörelse” användas. I skolan behöver detta inte ske i en traditionell gymnastiksal utan kan minst lika bra, eller t.o.m. bättre, ske på andra ställen. En lång promenad i skogen ger både rörelse och naturupplevelser. Man slipper då också det ibland destruktiva momentet med tävlan och jämförelse, som oftast sker under en traditionell idrottslektion. Detta bör man komma bort från. Idrott kan också vara dans och så mycket annat, det viktiga är den fysiska aktiviteten. Det naturliga vore att varje skola ges goda förslag på att förbättra förutsättningarna för ökad fysisk aktivitet i skolan. Det måste skapas tid och plats i skolan för alla elever att varje dag kunna ha ett pass med rörelse.

Bra att PIL har kommit igång. Det behövs ett bra bollplank för att få en bra dialog med idrottsröreslen.

Förhoppningsvis kan detta vara startpunkten för en valrörelse där även idrottsfrågor får ta plats.

mån
25
jan
2010
måndag, 25 januari, 2010 | Skriven av:

Nej jag skämtade bara. Jag hade inte haft något emot att ha några lediga dagar till, just nu. Men det kan man bara drömma om …

Denna vecka blir det Tingsrättsförhandling, interna möten inför kommunfullmäktige, idrottsdebatt, årsmöte i Ängelholm, kommunfullmäktige och så en helt ledig lördag. På söndag avslutas veckan med att återskapa Miljöpartiet i Båstad och på kvällen blir det årets första partiledardebatt.

Men just nu är det bara måndag …

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
sön
24
jan
2010
söndag, 24 januari, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Test: Här är lågeneriglamporna du inte vill ha

Dyra lågenergilampor är inte bättre än billigare alternativ. Det visar ett test från Testfakta. En stor skillnad finns dock, tiden det tar för lamporna att tändas. Åtta lampor är testade av Testfakta och två av dem klarar inte att – i enighet med EU:s ekodesigndirektiv – nå 60 procent av ljusstyrkan inom en minut. Det är lamporna från Philips och Megaman i testet som inte håller måttet.

Över lag är kvalitetsskillnaderna mellan lamporna i övrigt små. Prisskillnaderna är däremot stora, lamporna i testet kostar mellan 25 och 150 kronor. Samtliga lampor i testet klarar gränsvärdena för lågenergilampor på 5 mg. Ett lägre gränsvärde på 2 mg diskuteras inom EU, även det en nivå som samtliga lampor klarade.

Bra att det genomförs tester på lågenergilampor. Har under årens lopp köpt olika fabrikat och i olika prislägen. Har inte märkt så stor skillnad mer än att alla inte håller de timmar man anger på förpackningen.

Alla testade lågenergilampor innehöll mindre än 2 mg kvicksilver vilket är ett gränsvärde som diskuteras i EU. Förhoppningsvis är lågenergilampor som innehåller kvicksilver på väg att försvinna. Det finns nu lampor där kvicksilvret är kemiskt bundet när lampan är släckt (kall). Det minskar de negativa konsekvenserna av kvicksilvret när “glaset” på lampan slås sönder, om lampan är släckt.
Nästa generation lågenergilampor innehåller inget kvicksilver och är gjorda med LED. De är dyrare men drar mycket mindre energi och håller längre och så innehåller de inget kvicksilver.

Rekommendationer när en varm lampa går sönder
Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.

Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida!
Läs testresultatet!

Kategori: koloni  | 2 kommentarer
lör
23
jan
2010
lördag, 23 januari, 2010 | Skriven av:

Ny programlayoutI dag har jag spenderat dagen på regionmöte med miljöpartiet. Dagens höjdpunkt var “Regionprogram 2010-2014”. Det tog tid men till slut så hann vi igenom allt och vi har nu ett nytt regionprogram för nästa mandatprogram. Regionprogrammet är vad Miljöpartiet i Skåne går till val på och det våra regionfullmäktigekandidater ska ha som rättesnöre.

Det blev många diskussioner. Det mesta, rent politiskt, var vi överens om, men hur det skulle formuleras var vi lite mindre överens om. Men vi lyckades enas om skrivningar på allt. Nu återstår justeringar utifrån regionmötet och så lite layout …
Nu ska vi snart bestämma våra listor till regionfullmäktige och riksdagen. Det sker den 20 februari.

Nästa vecka inbjuder PIL till idrottspolitisk debatt den 26 januari 2010. På måndag är det inför kommunfullmäktigemöte eftersom det är kommunfullmäktige på torsdag. På agendan finns bl a två medborgarförslag. Ett handlar om att Lunds kommun ska marknadsföra “siste april”-firandet i Lund för att göra det till ett positivt arrangemang. Ett annat handlar om “skolmatsutbytes system“.
För övrigt är det inte så många ärenden.

Under veckan ska jag öven hinna med Mp Ängelholms årsmöte och veckan avslutas med Mp Båstads (åter)bildandemöte. Det ska verkligen bli kul.

fre
22
jan
2010
fredag, 22 januari, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Mänskliga sängvärmare prövas på brittiska hotell

Tre Holiday Inn-hotell i Storbritannien ska nu testa om mänskliga sängvärmare är något som tilltalar kedjans hotellgäster. Anställda iförda ett specialplagg får i uppgift att värma upp hotellrummets säng.

”Holiday Inn-sängvärmarna är en service i stil med att placera gigantiska varmvattenflaskor i sängen”, säger Jane Bednall, talesperson för hotellkedjan, i ett mejl som nått nyhetsbyrån Reuters. Tanken är att om och när en hotellgäst så önskar ska en värmare ta plats i sängen och iförd en heltäckande dräkt i fleecematerial dröja där tills en medhavd termometer visar att 20-gradig värme uppnåtts mellan lakanen.

Detta måste vara något för alliansen. Nu kan arbetslinjen även implementeras hos de som är så sjuka att de måste vara sängliggande. Alla kan bli mänskliga sängvärmare i alla fall de flesta. På med den heltäckande fleecedräkten och ner i sängen.

Vill man värma upp sin säng är det bara att ringa ett bemanningsföretags så skickar de en “värmare”.
Undrar om man får använda sjukresor till och från jobbet?

Kategori: arbete, energi  | 3 kommentarer
tor
21
jan
2010
torsdag, 21 januari, 2010 | Skriven av:

Tittade på Uppdrag Granskning som handlade om bemanninsgföretag. Jag tycker det är helt klart att företag använder sig av att i stället för att anställa köper tjänster från bemanningsföretag. Då slipper man problemet med “de anställda”. Facket verkar ha sovit och har skrivit avtal som inte direkt gynnar medlemmarna.
Att vara tillgänglig från 7-17 och därmed inte kunna göra något som förhindrar att man kan åka till ett “jobb” som man kallas till. Man får 80 eller 90 % av lönen men dessa pengar försvinner om man får ett jobb. Då får man enbart lön för utfört arbete. Man ska vara tillgnglig för jobb 24 timmar om dygnet.

På kort sikt tjänar företagen på det och löntagaren förlorar för den som hyr ut “arbetaren” ska ju också tjäna pengar.
I vissa situationer skulle det kunna vara bra men det kräver antingen jourersättning och/eller att de som ska “köpa tjänster” måste ha ramförhållning. Detta för att man ska kunna använda tiden på ett bättre sätt. Då skulle man kunna extra knäcka på tillfälliga jobb, man kan göra utflykter, hämta barn på dagis, gå på föräldramöten …

Jag kan inte fatta hur facket kunde skriva så dåliga avtal.

Intressant att höra chefen för Scania som försökte lura reportern när hon sa att han skulle få en liten lätt bonus på 80 miljoner om hans kontrakt sades upp. “Han” hade inte räknat på dessa 80 miljoner. Tror han verkligen på att någon skulle tro att han inte räknat på detta. Han borde väl vara medveten om vilka avtal och vilka kostnader dessa kan komma att kosta företaget. Visst 80 miljoner är ju “ingen stor summa” …
Pinsamt!

Det är lätt att tycka det inte är så farligt att inte ha en fast anställning när man har skyhög lön som man kan investera och dessutom om man förlorar sin “post” så får man 80 miljoner i bonus. 80 miljoner skulle jag kunna klara mig bra på resten av mitt liv utan att behöva oroa sig för få pengar till mat och hyra. Det måste bli ett slut på dessa skyhöga bonusar till några få som har skyhöga löner. Bonusar ska gälla alla i företaget i så fall och ska inte utgå då företaget inte går med vinst.

Många företagare, speciellt storföretagare, tycker det är så flexibelt med bemanninsgföretag och visst är det det men också väldigt otryggt för “löntagaren”. Vad händer på lång sikt?
Hur ska man försäkra sig om kompetensen hos löntagarna?

För att lösa detta måste löntagarna vara tuffare mot facken och facken måste vara tuffare men flexibla i sitt tankesätt gentemot arbetsgivaren. Det är inte bara lönen som är viktig utan arbtestid och arbetsmiljö. Med en flexibel arbetstid skulle man kunna sänka extra kostnaden för jobba på andra tider än må-fre, 8-17. Under olika skeden i livet behöver man jobba mindre t.ex. när man har små barn. Fyrtio timmar i veckan är förlegat. I dagens situation med stor arbetslöshet skulle en sänkning av veckoarbetstiden vara lönsam. Fler skulle få jobb och fler skulle inte slita ut sig.

Dessutom behöver regelverket för småföretagare ändras så fler vågar och orkar med starta och driva företag.
Lagstifta så att det inte går att avskeda för att i stället köpa samma tjänster via bemanninsgföretagen.

ons
20
jan
2010
onsdag, 20 januari, 2010 | Skriven av:

Tittar på Kvällsöppet i TV4 som i kväll handlar om vargjakt. Alliansen har verkligen sköt vargjakten på ett omdömeslöst sätt. Miljöministern säger först att vargstammen i Sverige är genetiskt svag. Hans lösning på detta problem är att ge 12 000 jägare licens att skjuta 27 vargar. På några dagar har man skjutit minst 27 vargar, många av dessa blev skadeskjutna. Det var rena turen att det inte sköts ännu fler.

Vargforskare hävdade innan jakten att alliansens politik riskerade att skada vargstammen. Efter vargjakten är de fortfarande övertygade att licensjakten skadat vargstammen.

Obduktionen av vargarna visar att alla skjutna vargar var friska med gott hull och starka muskler. Om man ville skjuta av sjuka vargar så är det helt osannolikt att man skulle lyckas med detta på det sätt som alliansen genomfört denna jakt.

En vargjägare ville utrota vargen i Sverige med motiveringen att den finns österut. Om alla länder resonerade så riskeras alla vilda djur att utrotas.
Att denna licensjakt inleder 2010 är extra pinsamt för Sverige, eftersom 2010 är av FN utsett till “International Year of Biodiversity” och att pengarna till denna licensjakts administration bekostas av regeringens anslag för biodiversitet.

Alliansen har bäddat för problemet genom att minska stödet till naturvården. Givetvis måste de som drabbas av vargen ersättas. Genom vargstängsel kan man minska problemen. Ett vargstängsel som stänger ute vargar fungerar mycket bättre än än ett vargstängsel som stänger inne vargen inom ett litet område. Att sätta upp vargstängsel är kostsamt för den enskilde och därför behövs mer stödpengar till naturvård.

Det finns många skäl att byta ut alliansregeringen, ett av dessa är att skydda djur och natur.

ons
20
jan
2010
onsdag, 20 januari, 2010 | Skriven av:

Nyhetskanalen skriver : Fortsatt ledning för oppositionen

Den rödgröna oppositionen får egen majoritet, 51,8 procent av väljarstödet, i Novus opinions januarimätning som redovisas i TV4.
Regeringspartierna i den borgerliga alliansen får tillsammans 41,9 procent.

Miljöpartiet får 11,3 procent, vilket är den är den bästa noteringen för partiet hittills i Novus väljarundersökningar.
– Miljöpartiet har ändrat sin profil och gjort sig av med en del problemsidor så att man framstår som mer attraktiv för olika väljargrupper, säger Arne Modig på Novus Opinion.

C och KD backar
Att Centerpartiet och Kristdemokraterna tappat stöd beror enligt Arne Modig på flera saker.
– Dels beror det på att Moderaterna har tagit en väldig plats i regeringsarbetet och dels att de här partier har haft vissa problem i hanteringen av vissa regeringsfrågor, säger Arne Modig till TV4Nyheterna.

Miljöpartiet får 11.3 % vilket är en ökning med 0.4 %-enheter sedan december-mätningen. Vänsterpartiet backar med 1.4 %-enheter och (S) ökar med 1.3%-enheter vilket ger de rödgröna 51.8 % mot alliansens 41.9 %.
Kristdemokraterna får upp näsan över 4%-gränsen och centerpartiet närmar sig 4 %-gränsen med en minskning med 0.3 %-enheter. Sverigedemokraterna minskar med 0.5 %-enheter och får 4.4 %.

Det är en bra början på året nu gäller det bara att fortsätta att gasa och öka men det gäller att spara krafter till slutspurten i september.

Läs hela Novus-undersökningen!

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
tis
19
jan
2010
tisdag, 19 januari, 2010 | Skriven av:

Det är bra att det nu finns ett alternativ till alliansens omänskliga sjukförsäkringssystem. Hela utgångspunkten måste vara en positiv syn på människor. Visst finns det några som vill fuska men det kan inte vara utgångspunkten.
Vi har en sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring som bygger på att vi betalar en “premie” under tiden vi har en inkomst. För att sedan när vi blir sjuka eller arbetslösa kunna få försörjning.
Det är ju helt obegripligt hur alliansen resonerar. De påstår att tidigare system gjorde att människor tvingades till ett utanförskap. Visst är/var det ett problem när man inte får möjlighet att jobba om man vill. Hur mycket man kan jobba är individuellt. Målet ska givetvis vara heltid men det kan inte vara ett krav. Man måste hitta en lösning som är rimlig utifrån individens situation.
Uppdrag Granskning visade ett fruktansvärt exempel. En 61-årig kvinna som läkare och arbetsgivare bedömde som inte arbetsför. Hon hade under många år jobbat och slitigt, även efter det att hennes arbetsförmåga blev nedsatt. Det fanns två handläggare, vilket knappast är speciellt kostnadseffektivt, utredde hennes behov.
Enligt alliansen ska man inte ta individuella hänsyn beroende på ålder eller utbildning. Dessutom vill man att alla ska söka jobb på hela arbetsmarknadsområdet, inte bara i närområdet där man bor. Det kan innebär att man antingen måste flytta låg bort från sitt sociala nätverk eller veckopendla. Detta ökar belastningen på en redan svårt utsatt person.
Har man familj med barn kan det bli ytterligare problem. Att hitta ett jobba är svårt att hitta två jobb på samma plats är ännu svårare.

Att jaga människor med dödlig sjukdom för att få dem att “börja jobba” visar att alliansen har en omänsklig syn på problematiken. Ett sjukförskringssystemet måste utgå ifrån den sjukes behov inte utifrån en ideologi att det ska vara låg eller hög skatt.

Alliansens mantra är “arbetslinjen ska gälla”. Jag vet inte hur många gånger jag har hört statsministern och socialförsäkringsminister, båda moderater, säga att det gamla systemet skapade utanförskap. Jag förstår inte på vilket sätt utanförskapet ökar genom att man tar bort möjligheten till försörjning. Man blir ju inte frisk bara för ett visst antal dagar har gått, man får inte ett jobb bara för att a-kassan tar slut.
Dessutom tvingar de individer som har ett deltidsarbete pga nedsatt arbetsförmåga, att söka ett heltidsjobb.
Ett annat problem är att handläggare på försäkringskassan underkänner läkares bedömningar om arbetsförmågan är nedsatt eller ej.

I programmet kunde man också hör att det alltid finns jobb. Man nämnde bl a att man kunde få jobb som dörröppnare på en hamburgerkedja. Alliansens utgångspunkt är att man ska minska kostnaderna i stället för att hjälpa de människor som har behov av stöd.
Varför ska man som 60-åring tvingas acceptera helt meningslösa jobb om man har nedsatt arbetsförmåga. Varför betalar man skatt?

Alliansen målar upp problemet med att läkare sjukskriver för att patienten vill det. I stället för att lösa detta problem hur läkaren sjukskriver lägger man över problemet på den sjuke.

När dagarna är slut så att man inte längre får någon ersättning så lämpar staten över problemet på kommunerna eftersom utan a-kassa och sjukersättning så är det bara socialbidrag som återstår.

Om man jobbar hela sitt liv och betalar skatt varför ska man då inte få en värdig ersättning om man blir sjuk?

Ett annat problem är att alliansens ansvariga skyller på tjänstemännen

Läs de rödgrönas förslag!