Inlägg under » december, 2010 «

fre
31
dec
2010
fredag, 31 december, 2010 | Skriven av:

Sista timmen på 2010 är på nedräkning. Hög tid att göra bokslut. 2010 har varit ett bra men jobbigt år. Mycket har hänt.
Valrörelsen gjorde sitt till att det blev händelserikt. Miljöpartiet i Lund och Skåne gjorde sitt bästa val någonsin. 2010 har varit god tillväxt i grön riktning. Antalet kommunorganisationer i Skåne har ökat och vi har bara en kvar att bilda innan vi har en kommunorganisation i alla Skånes 33 kommuner.

Trots gröna framgångar fick alliansen nytt förtroende i Sveriges riksdag om än i minoritets ställning. Det kommer att innebära många diskussioner över blockgränserna för att få fram ett majoritetsbeslut.

Miljöpartiet i Skåne flyttade även fram positionerna i regionpolitiken. Många nya uppdrag och tunga sådana blev det.
För min del blir den största utmaningen att vara ordförande i Region Skånes Kulturnämnd.

Allt detta kommer att göra 2011 till ett arbetsamt men spännande år. På riksnivå finns det mycket att fundera kring. Vi ska välja nya språkrör och ny partisekreterare. Dessutom behöver vi verkligen fundera hur vi ska samarbeta på riksnivå. det är inte självklart att det ska bli ett nytt rödgrönt samarbete.

Rikssituationen på riksnåvå är osäker för många partier. (KD) och (C) är under 4 %. Ska de välja nya partiledare?
(S) och (V) minskar. Sahlin ska bytas ut och Ohly sitter nog lite osäkert.
Vad detta kommer att innebära är oskrivet i stjärnorna.

Miljöpartiet har en jätte chans att göra politiken grönare i hela Sverige på alla nivåer. Det är en utmaning som heter duga.

På hemmafronten har tre små mjuka varelser ändrat tillvaron. En dag i maj tittade tre små kattnosar ut från vår veranda på kolonin. Sedan dess har dessa tre små gullisar växt och är nu tre helt olika små stora kattvarelser. Olika är ordet.

Brummis är störst och ser ut som en Norsk Skogskatt. han gillar att klias och är verkligen matglad. Han är en säker väckarklocka. Klockan 8 kommer han och ska ha lite kel innan han vill ha frukost.

Alex är den mellanstore och den som är mest skygg. När det är dags för mat så går det utmärkt att klappa honom. Han vill bli kelad men vågar inte riktigt men det går bättre och bättre för varje dag.

Minstingen, Sickan, är den som är mest tuff och vill gärna gömma sig under täcket. Hon är klart minst men är den som är mest framåt. Hon jagar de andra två och klarar sig väl i buset.

Nu är det knappt 4 månader tills de kommer att flytta med oss till kolonin. Det ska bli trevligt att se dem fria i kolonin.

Nu känns kolonilivet lite avlägset med all snö och is och minusgrader men dagarna blir ljusare och ljusare. Snart är det vår.

Skönt att 2010 blev så bra som det blev och jag är övertygad om att 2011 blir ännu bättre.

Gott Nytt År på er alla som läser detta.

fre
31
dec
2010
fredag, 31 december, 2010 | Skriven av:

Brummis njuter av årets sista dag …

fre
31
dec
2010
fredag, 31 december, 2010 | Skriven av:

Så har årets sista dag startat. Tyvärr har temperaturen ute stigit och är kring nollan vilket har gjort vädret lite disigt och snön tyngre och skarpare. Det ska dock bli kallare igen och då blir det en hårdare skare än tidigare.
Hittills har vi inte hört några smällare och raketer. Smällare och raketer är ett otyg. det ställer till det för människor, djur och miljö.
Förhoppningsvis blir det lugnt även i natt. Vet inte hur våra ter katter kommer att reagera. Kanske blir de lika rädda som när dammsugaren sätts i gång. De har inga problem med en tyst dammsugare men så fort strömbrytaren slås till så flyr de fältet.

Nu är det bara 12 timmar kvar av det gamla året och tills det nya 2011 startar. Jag tror att 2011 kommer att bli ett spännande och bra år. Har som vanligt inte tänkt att avge några nyårslöften men det känns ändå bra att fundera på sin livsstil när ett oskrivet år startar. Det finns alltid något man kan förbättra.

tor
30
dec
2010
torsdag, 30 december, 2010 | Skriven av:

Nu är det dags att sova. Alex har redan intagit sin sovposition. Det ser inte så bekvämt ut men han verkar ändå trivas med att bakdelen hänger utanför …

Kategori: katter  | Skriv en kommentar
ons
29
dec
2010
onsdag, 29 december, 2010 | Skriven av:

Den 1 januari 2011 blir Skåne en egen region vilket innebär att Region Skåne får ökat inflytande över den regionala utvecklingen i Skåne.

Från årsskiftet blir Skåne en region på riktigt. Sedan 1999 har landstinget i Skåne på försök fått utökade befogenheter, men i och med en ny lag som träder i kraft vid årsskiftet får Region Skåne behålla dessa ansvarsområden permanent.
Det främsta syftet med regionbildningen är att öka Skånes invånares inflytande över utvecklingen i den egna regionen.

I detta finns givetvis frågor kring hälso- och sjukvård men det inkluderar också den regionala utvecklingen som måste utgå ifrån en strategi för en långsiktigt hållbar utveckling.

Det inkluderar arbetet med EU:s strukturfondsprogram och kräver gränsöverskridande arbete.

Kulturkoffert tar ett helhetsgrepp på kulturen i Skåne
Region Skåne ska också från årsskiftet se till att fördela de statliga anslagen till Kultur Skåne. Genom den så kallade Kulturkofferten utvecklar Region Skåne, tillsammans med kommunerna, kulturen oberoende av vilken politisk nivå pengarna kommer ifrån.

Kultur är ett självklart verktyg för en kraftfull regional utveckling. En utveckling som måste inkludera hela Skåne. Genomförandet av samverkansmodellen, Kulturkofferten, ska starta under 2011.

Regeringen har precis släppt regleringsbrevet till Statens Kulturråd. Kulturrådet är en statlig myndighet med ett övergripande uppdrag att förverkliga de nationella kulturpolitiska mål som regering och riksdag beslutar om.

Skåne är en kreativ region men kan bli än mer kreativ och det krävs för att klara alla framtida utmaningar för att få ett klimatsmart Skåne och friskare skåningar. Och friskare behöver vi bli för att klara ekvationen med Region Skånes ekonomi.

Läs mer!

tis
28
dec
2010
tisdag, 28 december, 2010 | Skriven av:

Tiden går med rasande fart och i dag gjorde jag ett litet studiebesök på Malmö Opera. Jag fick en visning av Operahuset och en genomgång av verksamheten. Det hela avslutades med Madama Butterfly. Det är en stark föreställning med en dramatisk avslutning. Jag gillar verkligen Giacomo Puccinis musik. Operan uruppfördes 1904.

Nu med Citytunneln och stationen vid Triangeln så är det verkligen bekvämt att ta sig till Operan. Trist att det det är så många inställda tåg och att informationen om dessa inte är speciellt bra. Man tycker att man borde få klara besked om inställda tåg via Skånetrafikens hemsida men tyvärr. Det finns en del att önska när det gäller hur man för ut budskap i dessa tider med problem i tågtrafiken.

Nu är det inte många dagar innan allvaret börjar dvs den nya mandatperioden inleds. Hittills är det bara regionfullmäktige och regionstyrelsen som kommit igång med “nytt styre”. Övrig nämnder och styrelser kommer igång fr o m den 1/1.

Det känns spännande att ta över ordförandeskapet i Kulturnämnden. Det kommer att bli en stor utmaning. Kultur är viktigt och kan bidra till den regionala utvecklingen och till Skåningarnas egen utveckling. Hur ska man få ut maximalt av de pengar som satsas inom kulturområdet?

Får återkomma till detta på det nya året.

Kategori: kultur  | Skriv en kommentar
tis
28
dec
2010
tisdag, 28 december, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Museilok tar täten i snöröjningen
Sån tur att alliansen inte hunnit lägga ner Järnvägsmuseet i Gävle och att det ligger under Trafikverket så att de gamla loken kan användas i dagens vinterväder som knappast är värre nu än det var förr. Museer är bra på många sätt …

Kategori: tåg, teknik  | 3 kommentarer
mån
27
dec
2010
måndag, 27 december, 2010 | Skriven av:

GP skriver : Lönlöst att banta efter julmaten

Gröten, skinkan och julgodiset börjar ta slut och samvetskvalen tar vid.
Nu kommer nyårslöftena om att gå ner i vikt.
Men då hjälper inga bantningskurer, hävdar hjärnforskaren Martin Ingvar.
– En del av kulturen kring julmaten gör att väldigt många människor sätter sig i bilen den tredje januari med några kilos extra vikt, säger han.
Boven bakom det är hjärnans belöningssystem.

Normalt byggs övervikt upp under en längre tid. Bantningskurer lockar till att övervikten ska försvinna på nolltid.

Ska kilona försvinna behövs det förändringar i livsstilen. Det gäller att äta bättre och röra på sig mer. Att äta rätt gör det lättare att bekämpa t ex sötsuget.

Sätt inte upp som mål att gå ner ett visst antal kilon – fundera i stället på vad det är i din livsstil som gör att du inte fixar det där med vikten. Lägg löften kring det i stället.
– Till exempel “jag lovar mig själv att äta en ordentlig frukost varje dag” eller “nej, inget smågodis i år”, säger Martin Ingvar.

mån
27
dec
2010
måndag, 27 december, 2010 | Skriven av:

I senaste SKOP får Miljöpartiet 11.0 % vilket är 3.7 %-enheter mer är i valet den 19:e september. Miljöpartiets ökning är ungefär det resultat som (C) får i SKOP:s mätning. (C) fortsätter alltså att minska och får 3.8 %, vilket är 2.8 %-enheter lägre än den 19:e. (KD) ligger kvar under 4 % och får 2.8 %, vilket är 2.8 %-enheter lägre än den 19:e.

Att hitta en majoritetsregering i de tradinella blocken blir allt mer avlägset. (M) + (FP) får 43.3 % och de rödgröna får 44.2 %.

Nu är det som sagt långt till valet 2014 men opinionsmätningarna antyder att det kommer att vara en intressant mandatperiod som avslutas med en mycket intressant valrörelse och vidhängande val. Mycket kan hända …

DN, SvD, SDS, AB

Kategori: politik  | 2 kommentarer
tor
23
dec
2010
torsdag, 23 december, 2010 | Skriven av:

Kategori: hälsa, katter  | Skriv en kommentar
tor
23
dec
2010
torsdag, 23 december, 2010 | Skriven av:

Nu ska det mycket till om det inte ska bli en vit jul, utomhus i alla fall. Det har snöat under natten oh nu kommer det än mer.
Riktigt mysigt att sitta inne i stugvärmen och se ut. Det blir inte att tänka på att gå till posten och hämta ett paket som väger 15 kg. Det är ingen julklapp utan bara majskattsand till de små liven. Väntar i alla fall en stund tills snöröjningen har kommit igång om nu pengarna inte tagit slut för kommunen.

Allt är klart för helgfrid förutom att kanelen är slut. Annars är allt under kontroll. Katterna håller sig lugna och njuter av stilheten. Dock får de helt plötsligt energi och kan jaga varandra och slå volter. Sedan kan de åter samla sig och lägga sig helt lugnt och mysa. Snöflingor är kul att följa men katterna går inte mot dörren för de har väl kollat vädret och insett att det är alldeles för kallt ute för små tassar.

Hörde precis på radion att en EU-kommissionär kritiserar Sverige för den kommande vargjakten. Det är bra men det lär väl inte hjäkpa. Märkligt att alliansen vill genomföra jakten till varje pris.

Nästan 4000 har anmält sig till jakten på de 20 vargar som ska skjutas under max en månad. Förra gången sköt man av det antalet som skulle skjutas och några till på några dagar.

Enligt Naturvårdsverket ska “Invandrade vargar och deras avkomma undantas”. Hur man nu ska avgöra detta. Man verkar ju inte ha så stor koll på själva skottet eftersom flera av vargarna som sköts skadesköts.
Man säger vidare “Besiktning av fällda djur säkerställer att djur fällts enligt regelverket”. Då är det ju så dags när vargen redan är skjuten.
Att skinnet tillfaller jägaren gör ju inte saken bättre det gör ju bara att troféjägare blir mer intresserad.

Denna gång ska man ha en fungerande SMS-tjänst för att undvika att för många vargar skjuts. Frågan är om man verkligen kollar SMS:en när man har en varg i sikte.

Om man vill skjuta av svaga individer så borde man ha anställt ett mindre antal jägare med stor vargkompetens som sedan lugnt och stilla låtit dessa skjuta av rätt djur och rätt antal djur.

Att låta ett fritidsintresse styra en så viktig sak som andra levande varelsers existens är ju ytterst tveksamt. Dessutom mycket oroväckande.

Rätt antal djur kan ju också diskuteras. Om Sverige ska kunna hävda att andra länder med vilda djur ska bevara dessa så måste ju Sverige bevara sina egna vilda djur. För att det ska vara en livskraftig stam så behövs det enligt många forskare fler än de 210 vargar som alliansen och Naturvårdsverket har bestämt.

Man kan hoppas att jul- och nyårshelgen ska få vår miljöminister att ändra sig så att licensjakten inte blir av. Nu är det ju ändå 4 år till nästa val så centern behöver ju inte vara så undfallande för jägarkåren och räkna med deras röster.

Det är bara att hoppas på det bästa …

ons
22
dec
2010
onsdag, 22 december, 2010 | Skriven av:

Läser i Nya MiljöAktuellt : Nu förbjuds amerikaner att torka tvätt miljövänligt
Jag hittade artikeln under “Årets bästa miljönyheter på Miljöaktuellt.se“.

I USA har debatten om tvättstrecken blossat upp eftersom vissa bostadsrättsföreningar har förbjudit de boende att hänga tvätt med hänvisning till att det ser ”fattigt” ut och därmed sänker värdet på bostäderna och ger bostadsområdet ett lägre anseende och därmed lägre vinst för fastighetsägaren vid försäljning. Istället anser styrelserna att man ska använda torktumlare eller torkskåp, som förbrukar energi och orsakar koldioxidutsläpp, och dessutom, i fallet torktumlare, nöter på kläderna.

Allt kan hända i det stora landet i väster. Man förbjuder klädstreck för att det “sänker värdet”, dessutom har det inträffat en dödskjutning p g a bråk om kläder på ett streck.
Det finns dock hopp för omedelbart har fria jag-tvättar-som-jag-vill-grupper bildats och lagstiftningen i USA är på väg att svänga till tvättstreckens fördel.

Vad ska man säga, detta är väl ett typiskt välfärdsproblem …

Kategori: energi, klimat  | Skriv en kommentar
ons
22
dec
2010
onsdag, 22 december, 2010 | Skriven av:

Kategori: väder  | Skriv en kommentar
tis
21
dec
2010
tisdag, 21 december, 2010 | Skriven av:

Lund är fortfarande i vinterskrud. Temperaturen sjunker och är nu under 10 minus. Det finns stora chanser att det blir en vit jul. Snöröjningen har nu kommit igång på allvar så det är framkomligt på de flesta gångbanor inne i Lund.

Skönt att alla möten är avklarade för 2010 och att det nu kan bli helgfrid. Skönt också att vi ska hålla oss hemma så att vi slipper det kommunikationskaos som just nu råder.

Skönt också att slippa dras med i julkommersen. Oavsett om det är låg- eller högkonjunktur så slår julhandeln rekord.
Trist att många dessutom skuldsätter sig upp över öronen bl a pga av att det finns långivare som lånar ut pengar alldeles för lättvindligt.

Nu ska det städas lite, pappershögarna ska minskas. Det som finns digitalt ska till pappersåtervinning. Det kom många kuvert, från Lunds kommun, med skapade högar med papper, men det verkar som att mängden kuvert ökar blir fler från regionen. Vilket innebär att det krävs organisation och struktur så att paåpwtshögarna kan minimeras. Nu ska det vara lugnt i två veckor innan kuverten börja dimpa ner igen och innan dess ska jag ga fått ordning på allt …

mån
20
dec
2010
måndag, 20 december, 2010 | Skriven av:

Tittade på Rapport (cirka 9.30 in i programmet) och såg ett inslag som handlade om parkeringstillstånd. Det är ju jätte bra att man ser över vem som får parkeringstillstånd. Jag är övertygad att det finns fusk med dessa tillstånd men då är det tillstånd till personer som överhuvud inte skulle komma ifråga att få ett parkeringstillstånd. Jag har sett till synes helt friska män hoppa in i sin fina bil som stod parkerad på en P-plats för rörelsehindrade. Nu har transportstyrelsen gått ut med rekommendationer till kommunerna som ska göra det svårare att få parkeringstillstånd.

Inslaget handlade om en kvinna utan armar som riskerade att mista sitt parkeringstillstånd och skulle då tvingas använda biljettautomater för att lösa P-biljett. Att göra det utan armar är en uppgift som bl a kräver akrobatik.

Man tror knappt det är sant att man kan ifrågasätta att en person som inte har några armar inte ska få parkeringstillstånd och därmed tvingas köpa P-biljett i en automat. Resonemanget var att man inte skulle få tillstånd om man kunde förflytta sig till fots. Visst kunde kvinnan gå och hon var en fena på skrapa rutorna ståendes på ett ben och med den andra foten i snö skrapa rutorna. Problemet låg alltså inte i att hon inte kunde använda sina fötter utan att hon saknade armar och därmed hade väldigt svårt att köpa biljett i en P-automat.

Transportstyrelsen skyllde ifrån sig och hänvisade till att man bara följde reglerna, “Man ska inte få tillstånd om man kan förflytta sig till fots med eventuella hjälpmedel”. Ansvarig minister i alliansregeringen tyckte inte att man behövde se över regelverket.

Det är som med Försäkringskassan, man följer bara reglerna. Märkligt att man inte ser till varje individ och prövar tillståndet individuellt.

Kanske är det ändå fel på regelverken som alliansen lämnar ifrån sig. Det finns mycket som pekar på det i alla fall.

sön
19
dec
2010
söndag, 19 december, 2010 | Skriven av:
Kategori: katter  | Skriv en kommentar
sön
19
dec
2010
söndag, 19 december, 2010 | Skriven av:

Trenden är densamma, att MP och M ökar och övriga minskar. (KD) under 4 % oc (C) på väg under 4 %.
MP får 10.1 % vilket är en ökning med 1.4 %-enheter sedan förra mätningen och + 2.76 %-enheter sedan valet.

SvD, DN, SIFO

Kategori: politik  | En kommentar
lör
18
dec
2010
lördag, 18 december, 2010 | Skriven av:

SvD skriver : Kritik mot statlig förhandsprövning av public service

Regeringen inför förhandsgranskning av public service-företagens tjänster. De nya reglerna möter kritik från såväl public service-företagen som den politiska oppositionen.

– Vi anser att det här kravet på en förhandsprövning strider mot grundlagen, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors till TT Spektra.

Ännu ett beslut från alliansregeringen som gynnar de kommersiella mediebolagen. Det är helt klart en eftergift och ett slag mot public service. Det kan också betraktas som en inskränkning av yttrandefriheten.

I stället för att stärka public service vill alliansen minska dess möjlighet att utvecklas. Kulturministern vill skydda aktörer på mediemarknaden men inkluderar inte public service i detta. Idéer som kläcks av Public service måste lämnas ut till allmän beskådan och det ger de kommersiella mediebolagen fördelar eftersom de kan stjäla uppläget innan SVT kan förverkliga konceptet. Ytterst beklagligt.

DN

lör
18
dec
2010
lördag, 18 december, 2010 | Skriven av:

Miljöpartiet ökar och får 10.4 % vilket är 3.1 %-enheter mer än valet den 19 september. Vilket fortfarande är tredje största parti. (S) minskar till 26.7 %, – 4.0 %-enheter sedan valet.

Trots att (M) ökar så får alliansen inte över 50 % p g a att (KD) trillar under 4 % och får 3.2 % vilket är en minskning med 2.4 %-enheter sedan valet.

Nu är det långt till valet 2014 så alla dessa mätningar spelar mindre roll. Mycket kan hända.

(KD) byter partisekreterare men verkar behålla Göran Hägglund. Lars Ohly vill sitta kvar över valet 2014.
Maud har kunnat undvika fokus på centerns tapp mest beroende på socialdemokraternas problem.

Miljöpartiet kommer att byta språkrör i maj 2011 och partisekreterare. Detta görs i medvind. Vilket underlättar och processen inför dessa val är betydligt annorlunda än de som pågår inom socialdemokratin. Kandidater säger ja till att bli språkrör och partisekreterare inom miljöpartiet inom (S) säger man alla “NEJ”.

I valet 2014 kan det vara många nya företrädare för många av partierna vilket kan påverka valutgången lika mycket som “politiken” eftersom det är sådant fokus kring “person”.

DN

Kategori: politik  | Skriv en kommentar
fre
17
dec
2010
fredag, 17 december, 2010 | Skriven av:

DN skriver : 20 vargar får fällas i vinter

20 vargar får fällas under vinterns vargjakt, har Naturvårdsverket beslutat. Jakten inleds den 15 januari och får pågå till och med 15 februari.

Syftet med vargjakten är att klara riksdagens mål att vargstammen till 2012 ska vara högst 210 djur och 20 föryngringar.

Märkligt att alliansen fortsätter på samma sätt trots den senaste katastrofala vargjakten som bättre kan beskrivas med orden vargslakt.

Den nya “jakten” motiveras bl a med “man vill öka befolkningens acceptans av vargar”. Vill man öka acceptansen hos befolkningen är det bättre att avsätta medel som kompenserar de få som “drabbas” av vargen. Ska Sverige ha en livskraftig vargstam behövs det fler vargar.

Tyvärr är jägarna stora lobbyister som har tagit sig in i riksdagen och ger jaktutbildning för att ta jägarexamen till riksdagsledamöter.

Hittills är det 3000 jägare som anmält sig till jakten. Hittills är det betydligt mindre antal än förra gången men 3000 som ska skjuta 20 vargar är ändå väldigt mycket. Jakten ska kunna pågå en månad.

3000 blodstörstiga jägare kan ge samma dåliga resultat som förra gången dvs att det sköts fler vargar än det var tänkt och att många av dessa skadesköts. Dessutom sköt man endast friska djur.

Nya MiljöAktuellt skriver: 20 nya vargar ska dö

Fördelningen per län är 6 vargar i Dalarna, 6 i Värmland, 3 i Gävleborg, 2 i Örebro, 2 i Västra Götaland samt 1 i Västmanland – där licensjakten sker för första gången.
Invandrade vargar undantas från jakten.
Vargskinnet kommer tillfalla den som fällt djuret men resten av kroppen ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Man kan undra hur man tänkt sig att jägarna ska kunna skilja på invandrad och inhemsk varg? Ska vargarna språktestas innan de skjuts?

Naturskyddsföreningen är kritiskt till beslutet.

– Jag känner mig ledsen. Trots en svag vargstam, trots problemen med fjolårets vargjakt, trots ett starkt stöd bland svenskarna för en livskraftig vargstam så tillåts en ny stor licensjakt på varg. Det är en oacceptabel eftergift till jägarnas organisationer. För att stärka stammen och öka acceptansen finns långt bättre vägar, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Kategori: ekologi, etik, jakt  | Skriv en kommentar