torsdag 23 december 2010 | Skriven av:

Nu ska det mycket till om det inte ska bli en vit jul, utomhus i alla fall. Det har snöat under natten oh nu kommer det än mer.
Riktigt mysigt att sitta inne i stugvärmen och se ut. Det blir inte att tänka på att gå till posten och hämta ett paket som väger 15 kg. Det är ingen julklapp utan bara majskattsand till de små liven. Väntar i alla fall en stund tills snöröjningen har kommit igång om nu pengarna inte tagit slut för kommunen.

Allt är klart för helgfrid förutom att kanelen är slut. Annars är allt under kontroll. Katterna håller sig lugna och njuter av stilheten. Dock får de helt plötsligt energi och kan jaga varandra och slå volter. Sedan kan de åter samla sig och lägga sig helt lugnt och mysa. Snöflingor är kul att följa men katterna går inte mot dörren för de har väl kollat vädret och insett att det är alldeles för kallt ute för små tassar.

Hörde precis på radion att en EU-kommissionär kritiserar Sverige för den kommande vargjakten. Det är bra men det lär väl inte hjäkpa. Märkligt att alliansen vill genomföra jakten till varje pris.

Nästan 4000 har anmält sig till jakten på de 20 vargar som ska skjutas under max en månad. Förra gången sköt man av det antalet som skulle skjutas och några till på några dagar.

Enligt Naturvårdsverket ska “Invandrade vargar och deras avkomma undantas”. Hur man nu ska avgöra detta. Man verkar ju inte ha så stor koll på själva skottet eftersom flera av vargarna som sköts skadesköts.
Man säger vidare “Besiktning av fällda djur säkerställer att djur fällts enligt regelverket”. Då är det ju så dags när vargen redan är skjuten.
Att skinnet tillfaller jägaren gör ju inte saken bättre det gör ju bara att troféjägare blir mer intresserad.

Denna gång ska man ha en fungerande SMS-tjänst för att undvika att för många vargar skjuts. Frågan är om man verkligen kollar SMS:en när man har en varg i sikte.

Om man vill skjuta av svaga individer så borde man ha anställt ett mindre antal jägare med stor vargkompetens som sedan lugnt och stilla låtit dessa skjuta av rätt djur och rätt antal djur.

Att låta ett fritidsintresse styra en så viktig sak som andra levande varelsers existens är ju ytterst tveksamt. Dessutom mycket oroväckande.

Rätt antal djur kan ju också diskuteras. Om Sverige ska kunna hävda att andra länder med vilda djur ska bevara dessa så måste ju Sverige bevara sina egna vilda djur. För att det ska vara en livskraftig stam så behövs det enligt många forskare fler än de 210 vargar som alliansen och Naturvårdsverket har bestämt.

Man kan hoppas att jul- och nyårshelgen ska få vår miljöminister att ändra sig så att licensjakten inte blir av. Nu är det ju ändå 4 år till nästa val så centern behöver ju inte vara så undfallande för jägarkåren och räkna med deras röster.

Det är bara att hoppas på det bästa …

Kategori: ekologi, etik, jakt, väder
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>