Inlägg under kategori » Skåne «

tis
17
jan
2012
tisdag, 17 januari, 2012 | Skriven av:

SDS skriver “Jerringpriset till Bengtsson”

Svenska folket har röstat fram ryttaren Rolf-Göran Bengtsson som vinnare av 2011 års Jerringpris. Bengtsson vann klart före skidåkaren Marcus Hellner. Hellner fick däremot pris som årets manlige idrottare på idrottsgalan.

Roligt att Jerringpriset gick till Lund, Skåne och Rolf-Göran Bengtsson. Rolf-Göran har gjort många insatser som är värd aktning vilket innebär att han är en värdig pristagare.

Det är ofta små marginaler mellan framgång och katastrof. T ex är det många gånger bara vinst som räknas vilket är är trisst. Jerringpriset är en bragd i sig eftersom det är folkets röstning som avgör.

Kategori: Skåne, sport  | Skriv en kommentar
ons
29
dec
2010
onsdag, 29 december, 2010 | Skriven av:

Den 1 januari 2011 blir Skåne en egen region vilket innebär att Region Skåne får ökat inflytande över den regionala utvecklingen i Skåne.

Från årsskiftet blir Skåne en region på riktigt. Sedan 1999 har landstinget i Skåne på försök fått utökade befogenheter, men i och med en ny lag som träder i kraft vid årsskiftet får Region Skåne behålla dessa ansvarsområden permanent.
Det främsta syftet med regionbildningen är att öka Skånes invånares inflytande över utvecklingen i den egna regionen.

I detta finns givetvis frågor kring hälso- och sjukvård men det inkluderar också den regionala utvecklingen som måste utgå ifrån en strategi för en långsiktigt hållbar utveckling.

Det inkluderar arbetet med EU:s strukturfondsprogram och kräver gränsöverskridande arbete.

Kulturkoffert tar ett helhetsgrepp på kulturen i Skåne
Region Skåne ska också från årsskiftet se till att fördela de statliga anslagen till Kultur Skåne. Genom den så kallade Kulturkofferten utvecklar Region Skåne, tillsammans med kommunerna, kulturen oberoende av vilken politisk nivå pengarna kommer ifrån.

Kultur är ett självklart verktyg för en kraftfull regional utveckling. En utveckling som måste inkludera hela Skåne. Genomförandet av samverkansmodellen, Kulturkofferten, ska starta under 2011.

Regeringen har precis släppt regleringsbrevet till Statens Kulturråd. Kulturrådet är en statlig myndighet med ett övergripande uppdrag att förverkliga de nationella kulturpolitiska mål som regering och riksdag beslutar om.

Skåne är en kreativ region men kan bli än mer kreativ och det krävs för att klara alla framtida utmaningar för att få ett klimatsmart Skåne och friskare skåningar. Och friskare behöver vi bli för att klara ekvationen med Region Skånes ekonomi.

Läs mer!

lör
30
okt
2010
lördag, 30 oktober, 2010 | Skriven av:

Nu är sista kommunfullmäktige för mandatperioden 2006-2010 avklarat. På måndag börjar den nya mandatperioden med mitt första regionfullmäktige som ledamot. Det ska bli roligt att byta fokus från kommun till region.

Tyvärr blir det längre resor eftersom de flesta sammanträden äger rum i Kristianstad. En annan skillnad är att regionfullmäktige äger rum på dagtid. Första regionfullmäktige blir inte så långt, det viktigaste ärendet är val av regionråd och regionstyrelse.

Miljöpartiet utser två regionråd. Anders Åkesson från Malmö och Monika Ekström från Lund.

Det ska bli skönt när alla förhandlingar och val och nomineringar är avklarade så att det kan bli tid för politik. Då kanske det dessutom kan bli tid för lite bloggande. Tiden har inte räckt till den senaste tiden.

Katterna har inga problem med tiden. De verkar trivas bra med varandra. De leker med varandra och ibland går det rätt så våldsamt till. Sekunderna efter så kan de ligga tillsammans i en hög och slicka varandra. Fortfarande är Sickan mycket mindre än de övriga och Lilla Grå är större än de två andra. Fortfarande är Alex lite reserverad. Sickan och Lilla Grå ligger i soffan och tittar på TV. De gillar mest naturprogram med spännande naturljud.

tor
8
apr
2010
torsdag, 08 april, 2010 | Skriven av:

Nu är det även en miljöpartiavdelning i Osby. Det blev en styrelse plus en lista till kommunfullmäktigevalet den 19 september.

Skånetrafiken fungerade utmärkt. Bekvämt att på ca 50 minuter ta sig mellan Osby och Lund till en kostnad av 76.80. Planerar man sina möten,tid och plats, fungerar det trots att det bara är en avgång per timma.

fre
19
feb
2010
fredag, 19 februari, 2010 | Skriven av:

Nu är det fredag och jag pustar ut efter en blandad vecka. Det har som vanligt varit många möten men de flesta har varit givande.
Jag är med i en styrgrupp i Lunds kommuns som ska ta fram underlag för hur hästsporten ska hanteras, lite slarvigt uttryckt.
Problemet är att ingen vill diskutera grundprinciper som kommer att minska städet till andra idrotter och då främst sådana som använder en boll.
Det är självklart för mig att man ska stödja alla på ett så rättvist sätt som möjligt. det är ingen lätt uppgift men det borde kunna gå.
Stödet i form av aktivitetsstöd är lika men om man sedan tittar på vilka anläggningar kommunen bygger och vissa föreningar kan använda dessa på ett fördelaktigt sätt.
Det stora problemet nu är vad ska göras med ridhuset som LCR använder. I förslaget till ny ÖPL finns det några platser som är markerade som möjliga platser för ett nytt ridhus.
Problemet är hur detta ska finansieras.

Min målsättning ska vara att kommunen ska främst stödja barn- och ungdomar och att det ska finnas ett stödsystem som gör att idrotts- och föreningslivet kan utvecklas. Det ska vara möjligt för en ny förening att etablera sig.
Jag känner att alliansen inte riktigt tar ansvar i detta. Samtidigt har man en taxe- och bidragsgrupp som polerar rådande system men som inte vågar ta ett helhetsgrepp.

Vi får se vad som händer, kanske kan det bli en valfråga …

Tittar på väderleksrapporterna för att försöka utröna oddsen att vi ska kunna genomföra vårt stora regionmöte i Hässleholm i morgon.
Ska vi hindras av snön för att kunna genomföra mötet?

Kategori: idrott, Skåne  | Skriv en kommentar
fre
9
okt
2009
fredag, 09 oktober, 2009 | Skriven av:

I morgon arrangerar Miljöpartiet i Skåne en regionkonferens i Landskrona. Det blir den del diskussioner inför valet och information från våra regionpolitiker. Vi kommer att hålla till i Folkets hus på Säbygatan i Landskrona.

Efter det får det vara helg. Ska ta det lika lugnt som grannens katt. Hon vet hur man njuter trots att hon är krasslig och gammal. Detta är troligen sista helgen på årets kolonisäsong. Sedan blir det höst och vintermörker i Lund. men det är också skönt och mysigt. Skönt att sitta framför kakelugnen och lyssna till sprankande eld och samtidigt höra regndroppar och blåsten mot fönsterrutorna.
Skönt att att det finns de olika årstiderna. lla årstider har sin charm och omväxling är “nästan” aldrig fel.

Lisa_okt2009

Kategori: koloni, Skåne  | Skriv en kommentar
tor
3
sep
2009
torsdag, 03 september, 2009 | Skriven av:

Har precis kommit in på mitt rum i konferensanläggningen Smygehus. Skånetrafiken stannar precis utanför anläggningen men jag undrar hur många som åker kollektivt. Jag var ensam på den bussen jag åkte med och det går inte så många.
Nu öser regnet ner och jag får förbereda en språngmarsch från huset där jag bor och till huvudbyggnaden. Förhoppningsvis kommer det inte att regna hela tiden så att jag kan ta en strandpromenad.
Jag är på en styrelsekonferens med Kommunförbundet Skåne. Vi ska bl a diskutera samverkansformer mellan olika aktörer i Skåne och Öresundregionen. Skånes 33 kommuner har ett antal samverkansformer bla har man 4 närverk, ett i varje hörn. Skåne Nordväst med 10 kommuner, Skåne Nordost med 7 kommuner, SÖSK med 5 kommuner och SSSV med 11 kommuner där Lund ingår. I Kommunförbundet ingår alla 33 kommunerna.
En del kommer att beröra hur klimatsamverkan ska organiseras. Länsstyrelsen har en remiss ute som gäller “Nya klimatmål för Skåne”. Kommunerna och regionen är även de aktörer i detta arbete och detta behöver samordnas för att få bästa möjliga effekt.

Kategori: klimat, Skåne  | Skriv en kommentar