Inlägg under kategori » politik «

lör
21
jan
2012
lördag, 21 januari, 2012 | Skriven av:

Så blev det till slut som många haft på känn, Håkan Juholt kastade in handduken. Det har varit en minst turbulent tid långt innan han blev vald. När han fick frågan om han var intresserad så var han inte det och tycket sig inte vara rätt man för uppdraget. Det fick han äta upp i en lördagsintervju i november 2011. Hela den intervjun var en katastrof för honom.

Att det gick som det gick beror nog inte bara på partiledaren. Visserligen har han kanske inte gjort och sagt det rätta men han har inte bara haft övriga partier som motståndare utan han har haft en hel del motståndare i sitt eget parti. Jag tror nog ingen skulle klarat av den press från media, andra partier och egna partiet som Håkan Juholt varit utsatt för.

Grundproblematiken är nog vart är socialdemokratin på väg?
Vem kommer att kunna ta på sig ledartröjan och få ordning på skutan och lägga ut kursen mot ett framgångens land?

Det mesta som hänt socialdemokration de senaste åren har fått kritik. Politiken, samarbetet med andra partier, sättet att utse partiledare. Listan kan göras lång.

Frågan är när (S) kan utse en ny ledare. Måste man först bestämma färdriktningen eller måste man först hitta en skeppare? Finns det någon som har så stort förtroende att personen vågar säga ja till att bli partiledare.

Kommer man att ha en mer öppen valprocess? Jag tror inte det räcker i nuläget men på lång sikt så måste det nog till. Hade det blivit annorlunda om Håkan Juholt hade valts efter en öppen process? Hade förtroendet och stödet från partiet varit större då?

Det som främst behövs är väl att (S) driver sin egen politik och inte stirrar sig blind på att alliansens politik. Det är alldrig fel med en stark opposition.

I detta läge kanske det enklaste är att välja partisekreteraren till partiledare och hitta en ny partisekreterare.

Enligt en omröstning på Aftonbladet så leder Margot Wallström och Thomas Bodström klart av 89 000 avgivna röster.

Oddsen på Unibet har Mikael Damberg, Thomas Östros och Ylva Johansson i topp.

Hoppas verkligen att den som kommer att utses som partiledare får en bättre chans och att media koncentrerar sig på att bevaka politiken i stället för personen …

Kategori: politik  | Skriv en kommentar
mån
16
jan
2012
måndag, 16 januari, 2012 | Skriven av:

Det verkar som att det blir fler och fler opinionsmätningar. Man ska givetvis ta dessa med en nypa salt. En tydlig trend är i alla fall att Miljöpartiet ökar, frågan är bara vilken den rätta siffran är. Toppnoteringen var väl Demoskops senaste mätning och 14.6 %. (S):s trend är nedåt och det verkar även gälla för (C) och (KD).

Intressant att Aftonbladets första sida bara har med fyra partier, (MP), (M), (S) och (V). (FP) och (KD) minskar och (C) ökar. Osäkerheten är stor. Trenderna är rätt så tydliga för det mesta men ett val är ändå ett val. Snart är de flesta partiledarna utsedda, kvar är bara (KD). Det verkar väl som att (KD) inte byter ut sin partiledare men man vet ju aldrig. Möjligen behöver (S) göra ett nytt val. Situationen verkar väldigt svår för (S) och Juholt. Frågan är hur stort stöd Juholt har inom sitt eget parti.

Valet 2014 kommer att ha fyra partier med oprövade “ledare” vilket kommer att göra valet lite extra kryddigt …

Kategori: politik  | Skriv en kommentar
sön
10
jul
2011
söndag, 10 juli, 2011 | Skriven av:

Nu är Almedalsveckan slut, i alla fall för min del. Just nu talar Jimmie Åkesson. Tittade lite på talet via SVT Play men nu sitter jag på färjan och då försvann mottagningen. I Skop:s senaste mätning har (SD) gått ner 2.3 %-enheter till 4.2 %. Det är en stor nedgång, var tredje sympatisör har försvunnit. En rimlig nedgång Även (KD) minskar och får 3.1 % (- 0.7 %-enheter). (FP) och (C) är nu nästan jämnstora och ligger kring 6 %.
Miljöpartiet ökar med 1.4 %-enheter och får 10.7 %.

Förra gången jag var på Almedalsveckan, för nästan 20 år sedan, och då var det mycket annorlunda. Då kämpade Almedalen mot Partiveckan i Sundsvall och varje riksdagsparti hade sin dag. Då var det också mest politiker på ön och huvudnumret var verkligen partiledartalet. Det förekom dock lite torgmöten men bara på partiets egna dag. Nu är det nog flest lobbyister. I år var det en ny toppnotering i antalet seminarier. Antal besökare var enligt många källor färre än förra året, vilket inte är så konstigt då det var valår förra året.

Förra gången jag var på Almedalsveckan bodde jag på Fridhem, vilket var prinsessan Eugénies sommarställe. Denna gången träffades de fem pilotregionerna som inför samverkansmodellen där för en middag. Vackert hus som ligger väldigt fint.

Kategori: politik  | Skriv en kommentar
fre
8
apr
2011
fredag, 08 april, 2011 | Skriven av:

Det är spännande tid nu. På kongressen i maj ska vi välja nya språkrör och ny partisekreterare. Bra att det finns flera kandidater och pågår diskussion om vilka kandidater som ska väljas. Märkligt att media beskriver detta som ett problem. För att kunna välja måste det väl finnas mer än en kandidat.
Jag tror att Gustav Fridolin och Åsa Romson blir bra språkrör men det finns fler bra språkrörskandidater. Så även om det inte blir valberedningens förslag är jag övertygad att det blir ett bra språkrörspar.

Just nu har processen att ta fram ett nytt grönt partiprogram startat. Det kommer att finnas många sätt att påverka innehållet och inte bara för medlemmar. Bl a blir det en enkät och en blogg där man kan diskutera framtidens gröna partiprogram.

fre
31
dec
2010
fredag, 31 december, 2010 | Skriven av:

Sista timmen på 2010 är på nedräkning. Hög tid att göra bokslut. 2010 har varit ett bra men jobbigt år. Mycket har hänt.
Valrörelsen gjorde sitt till att det blev händelserikt. Miljöpartiet i Lund och Skåne gjorde sitt bästa val någonsin. 2010 har varit god tillväxt i grön riktning. Antalet kommunorganisationer i Skåne har ökat och vi har bara en kvar att bilda innan vi har en kommunorganisation i alla Skånes 33 kommuner.

Trots gröna framgångar fick alliansen nytt förtroende i Sveriges riksdag om än i minoritets ställning. Det kommer att innebära många diskussioner över blockgränserna för att få fram ett majoritetsbeslut.

Miljöpartiet i Skåne flyttade även fram positionerna i regionpolitiken. Många nya uppdrag och tunga sådana blev det.
För min del blir den största utmaningen att vara ordförande i Region Skånes Kulturnämnd.

Allt detta kommer att göra 2011 till ett arbetsamt men spännande år. På riksnivå finns det mycket att fundera kring. Vi ska välja nya språkrör och ny partisekreterare. Dessutom behöver vi verkligen fundera hur vi ska samarbeta på riksnivå. det är inte självklart att det ska bli ett nytt rödgrönt samarbete.

Rikssituationen på riksnåvå är osäker för många partier. (KD) och (C) är under 4 %. Ska de välja nya partiledare?
(S) och (V) minskar. Sahlin ska bytas ut och Ohly sitter nog lite osäkert.
Vad detta kommer att innebära är oskrivet i stjärnorna.

Miljöpartiet har en jätte chans att göra politiken grönare i hela Sverige på alla nivåer. Det är en utmaning som heter duga.

På hemmafronten har tre små mjuka varelser ändrat tillvaron. En dag i maj tittade tre små kattnosar ut från vår veranda på kolonin. Sedan dess har dessa tre små gullisar växt och är nu tre helt olika små stora kattvarelser. Olika är ordet.

Brummis är störst och ser ut som en Norsk Skogskatt. han gillar att klias och är verkligen matglad. Han är en säker väckarklocka. Klockan 8 kommer han och ska ha lite kel innan han vill ha frukost.

Alex är den mellanstore och den som är mest skygg. När det är dags för mat så går det utmärkt att klappa honom. Han vill bli kelad men vågar inte riktigt men det går bättre och bättre för varje dag.

Minstingen, Sickan, är den som är mest tuff och vill gärna gömma sig under täcket. Hon är klart minst men är den som är mest framåt. Hon jagar de andra två och klarar sig väl i buset.

Nu är det knappt 4 månader tills de kommer att flytta med oss till kolonin. Det ska bli trevligt att se dem fria i kolonin.

Nu känns kolonilivet lite avlägset med all snö och is och minusgrader men dagarna blir ljusare och ljusare. Snart är det vår.

Skönt att 2010 blev så bra som det blev och jag är övertygad om att 2011 blir ännu bättre.

Gott Nytt År på er alla som läser detta.

mån
27
dec
2010
måndag, 27 december, 2010 | Skriven av:

I senaste SKOP får Miljöpartiet 11.0 % vilket är 3.7 %-enheter mer är i valet den 19:e september. Miljöpartiets ökning är ungefär det resultat som (C) får i SKOP:s mätning. (C) fortsätter alltså att minska och får 3.8 %, vilket är 2.8 %-enheter lägre än den 19:e. (KD) ligger kvar under 4 % och får 2.8 %, vilket är 2.8 %-enheter lägre än den 19:e.

Att hitta en majoritetsregering i de tradinella blocken blir allt mer avlägset. (M) + (FP) får 43.3 % och de rödgröna får 44.2 %.

Nu är det som sagt långt till valet 2014 men opinionsmätningarna antyder att det kommer att vara en intressant mandatperiod som avslutas med en mycket intressant valrörelse och vidhängande val. Mycket kan hända …

DN, SvD, SDS, AB

Kategori: politik  | 2 kommentarer
sön
19
dec
2010
söndag, 19 december, 2010 | Skriven av:

Trenden är densamma, att MP och M ökar och övriga minskar. (KD) under 4 % oc (C) på väg under 4 %.
MP får 10.1 % vilket är en ökning med 1.4 %-enheter sedan förra mätningen och + 2.76 %-enheter sedan valet.

SvD, DN, SIFO

Kategori: politik  | En kommentar
lör
18
dec
2010
lördag, 18 december, 2010 | Skriven av:

Miljöpartiet ökar och får 10.4 % vilket är 3.1 %-enheter mer än valet den 19 september. Vilket fortfarande är tredje största parti. (S) minskar till 26.7 %, – 4.0 %-enheter sedan valet.

Trots att (M) ökar så får alliansen inte över 50 % p g a att (KD) trillar under 4 % och får 3.2 % vilket är en minskning med 2.4 %-enheter sedan valet.

Nu är det långt till valet 2014 så alla dessa mätningar spelar mindre roll. Mycket kan hända.

(KD) byter partisekreterare men verkar behålla Göran Hägglund. Lars Ohly vill sitta kvar över valet 2014.
Maud har kunnat undvika fokus på centerns tapp mest beroende på socialdemokraternas problem.

Miljöpartiet kommer att byta språkrör i maj 2011 och partisekreterare. Detta görs i medvind. Vilket underlättar och processen inför dessa val är betydligt annorlunda än de som pågår inom socialdemokratin. Kandidater säger ja till att bli språkrör och partisekreterare inom miljöpartiet inom (S) säger man alla “NEJ”.

I valet 2014 kan det vara många nya företrädare för många av partierna vilket kan påverka valutgången lika mycket som “politiken” eftersom det är sådant fokus kring “person”.

DN

Kategori: politik  | Skriv en kommentar
ons
8
dec
2010
onsdag, 08 december, 2010 | Skriven av:

SCB:s senaste mätning får Miljöpartiet 8.8 %, en ökning med 1.5 %-enheter. Bland allianspartierna är det bara (M) som ökar, + 2.3 %-enheter. (FP) får 6.8 %, – 0.3 %-enheter, (C) får 5.8 %, -0.8 %-enheter och (KD) får 4.3 %, – 1.3 %-enheter.
(SD) får 6.7 %, + 1.0 %-enheter och är därmed större än (C) och endast 0.1 %-enheter efter (FP).
(S) får 29 %, – 1.7 %-enheter och (V) får 4.7 %, – 0.9 %-enheter.

Nu är det långt till nästa val så mycket kan hända. I dag debatteras det budget i riksdagen. Det kanske kan ändra siffrorna …

fre
26
nov
2010
fredag, 26 november, 2010 | Skriven av:

Synovates mätning 2 månader efter valet ger (M) 37.5 % vilket är en ökning med 7.4 %-enheter. I samma mätning får (FP) 6.2 % (-0.9), (C) 5.2 % (-1.4) och (KD) 3.8 % (-1.8). Man kan ju fråga sig om det egentligen är fyra partier i alliansen. Två månader efter valet är ett parti under 4 % de andra två minskar i alla mätningar och närmar sig 4 %.
(M) stärkte sina positioner i den nya regeringen vilket med stor säkerhet ökar deras möjligheter att ta över än fler röster.

Glädjande är att i samma mätning stärker miljöpartiet sin position som tredje största parti och får 9.1 % (+1.8), vilket är ungefär samma siffra som VALU på valdagen.

DN

tor
25
nov
2010
torsdag, 25 november, 2010 | Skriven av:

När det gäller valet av socialdemokraternas nästa partiledare finns inga kandidater. Alla säger nej, ingen vill träda fram och säga att de kandiderar.

Att ta över ett sjunkande skepp är ju inte så lätt.
Att ta över från framgångsrika ledare är ju inte heller så lätt.

När miljöpartiet ska välja nya språkrör är läget annorlunda. Det finns fler kandidater som träder fram och säger att de kandiderar. Genast skriver media att det är ledarstrid vilket anses vara ett problem. När man ska välja nya ledare är det inte fel att det finns mer än en kandidat. Annars så blir det ju inte så mycket val.

Hittills finns det en manlig kandidat, Gustav Fridolin och 3 kvinnliga, Mikaela Valtersson, Åsa Romson och Gunvor G Ericson.

Det borde vara självklart att det finns en debatt om vilka ledare som har största förtroendet, bland alla medlemmar. Lika självklart är det ju att de som är kandidater visar vad de vill.

Mycket i dagens samhälle fokuserar bara på vinnaren. Att inte bli vald borde ju inte vara ett problem. Att bli tvåa borde ju inte innebära att man är körd.

Ser fram emot spännande debatter och diskussioner inom partiet så att kongressen väljer de mest lämpliga språkrören.

DN

Kategori: politik  | En kommentar
sön
3
okt
2010
söndag, 03 oktober, 2010 | Skriven av:

I dag blev det en dag på kolonin. Tyvärr utan katterna. De börjar nu acklimatisera sig till innelivet. De gillar att titta ut genom våra fönster. De har 6 st att välja på i olika väderstreck.
Givetvis skulle de vilja ha möjligheten att vara ute lite men tyvärr …

Lilla Grå är nog den som sköter sig bäst och som mest gillar att kela. Han lägger sig gärna och visar upp magen och vill gärna bli kliad på magen och gärna under hakan.

I dag gjorde vi äppelmos och röjde lite så att kolonin kan komma i vintervila. Vi fick en vit Afrikas liljaplanta som vi nu satt. Vi har en blå som blommade för första gången i år.

Det märks att hösten närmar sig. Bladen på många växter byter färg och vissnar. I dag skördade vi våra vindruvor. Det var hög tid.
De är relativt små druvor men de smakar gott.

Kvar att skörda nu är bara lite björnbär, äpplen och squash. Squashen har kommit sig på senare tid och vi har fått många stora “frukter”.

Får se när det blir nästa möjlighet att åka till kolonin. Då får det bli lite produktion av äppeljuice.

Kommande vecka blir en intensiv vecka med många möten. Dessutom öppnar riksdagen och Reinfeldt ska presentera sin “nya” regering.
Och så ska det väljas talmän och då kommer med största sannolikhet en miljöpartist att bli 2:e vice talman, nämligen Ulf Holm.
Grattis Ulf!

sön
3
okt
2010
söndag, 03 oktober, 2010 | Skriven av:

Just nu pågår det förhandlingar runt om i Sverige. I 87 kommuner och 5 landsting finns det ingen klar blockmajoritet. Samtidigt sker det beräkningar hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för att reda ut vem som kommer att få majoritet i SKL beslutande organ. SKL är en politiskt ledd organisation. De cirka 230 förtroendevalda som har ett uppdrag i förbundet samlas en gång i månaden för sammanträden i styrelsen och dess arbetsutskott samt delegationer, beredningar och programberedningar.

Kommunvalet blev en stor framgång för tre partier. Sverigedemokraterna (sd) ökade med 329 mandat och har nu representation i 245 kommuner (upp från 125). Även Moderaterna (m) gick framåt och ökade med 241 mandat och Miljöpartiet (mp) ökade med 233 mandat i kommunerna. Samtidigt har Centerpartiet (c) (-276 mandat), Socialdemokraterna (s) (-239 mandat) och Kristdemokraterna (kd) (-219 mandat) gått tillbaka liksom, i mindre skala Vänsterpartiet (v) (-75 mandat) och Folkpartiet (fp) (-7 mandat).

Om man utgår från de block som drivit valrörelse nationellt står sig även lokalt så kan de fyra borgerliga partierna kan bilda egen majoritet i 94 kommuner och de tre rödgröna partierna i 109 kommuner. I 87 kommuner kan inget av dessa block skapa egen majoritet.

Även i landstings- och regionvalen innebär en stor ökning för Sverigedemokraterna (+51 mandat) som nu har representation i 15 landsting (tidigare 3). Även Moderaterna går framåt med 43 mandat och miljöpartiet ökar med 33 mandat. Precis som i kommunvalet minskar Centerpartiet (-33 mandat), Kristdemokraterna (-34 mandat), Socialdemokraterna (-22 mandat), Folkpartiet (-12 mandat) och vänsterpartiet (-9 mandat). De regionala sjukvårdspartierna gick tillbaka med sammanlagt 9 mandat och har representation i sex landsting

De tre rödgröna partierna kan bilda egen majoritet i 10 och de fyra borgerliga partierna i 5 landsting. I 5 av landstingen saknar något av blocken egen majoritet.

Beräkningen av mandat till de olika partierna är väldigt komplicerat och det tar nog ännu en tid innan vi vet hur mandaten till valkongressen kommer att fördelas. Val av ombud till Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) kongress för perioden 2011-2015 sker under november-december 2010. Valet ska förrättas av fullmäktigeledamöterna i de nyvalda kommun-, landstings- och regionfullmäktige.

lör
2
okt
2010
lördag, 02 oktober, 2010 | Skriven av:

Att bo på hotell är aldrig som att sova i sin egen säng men i natt var det inga problem att sova. Flera veckor med för lite sömn gav resultat. Sömnen inföll i samma stund som jag släckte lampan.

Nu sitter jag på möte med miljöpartiet och lyssnar till Gustav Fridolin. Gustav har åter tagit en plats i riksdagen vilket är jätteroligt. Han pratar om medlemsutvecklingen i miljöpartiet.

Miljöpartiet har sedan årsskiftet ökat med mer än 30 %. Miljöpartiets ökning går emot trenden att politiska organisationer minskar i medlemsantal. Ökningen sker inte bara i storstadregioner utan sker i hela landet.

Att bli en större organisation ger oss större möjligheter att driva grön politik. Det finns plats för ännu fler. Vi står inför en stor utmaning att ta hand om dessa medlemmar.

Det finns en massa olika sätt att ta hand om medlemmarnas engagemang. Nu är det bara att åka hem och sätta igång …

fre
1
okt
2010
fredag, 01 oktober, 2010 | Skriven av:

Just nu gläds jag av det fina vädret i Stockholm. Visserligen inte för egen del utan för alla de som har möjlighet att vara utomhus. Jag sitter fast i möte inne i en lokal med stora fönster där man dock ser ut och på den blåa himmeln. Tyvärr hinner det nog bli mörkt innan jag kommer ut men man kan ju inte få allt.

Det märks att det hänt något politiskt. När jag kom till hotellet och skulle få mitt rum mötes jag av en receptionist som gratulerade till det fina valet. Hon sken även upp när hon sa att hon hade röstat på miljöpartiet.

Det gröna växer …

Kategori: politik  | Skriv en kommentar
fre
25
dec
2009
fredag, 25 december, 2009 | Skriven av:

SvD skriver : Är halva journalistkåren Miljöpartister nu?

”Maria Wetterstrand mediernas favorit”, säger rubriken i Dagens Nyheter (23/12). I artikeln konstateras att ”hennes parti slipper dessutom nästan all kritisk granskning”.

Varför blev Miljöpartiet, som är det parti som satsar minst på marknadsföring, årets komet i opinionen? Och hur kan det komma sig att Maria Wetterstrand mot slutet av året allt oftare har bjudits in av massmedierna, inte för att frågas ut om sin partipolitik, utan för att lämna kommentarer om andras miljöpolitik, som om Wetterstrand vore en opartisk expert?

Artikelförfattarens resonemang visar att han själv inte är objektiv när han skriver. Det innebär ju inte att alla andra är likadana.

Enligt SvD själv är :

Tidningen grundades 1884 och är på ledarplats obunden moderat. På övriga sidor finns ingen politisk tendens.

SvD brukar väl oftast ta alliansens parti. De har väl i alla fall inte bidraget till miljöpartiets popularitet. Det verkar som författare vill påskina att miljöpartiets popularitet beror på journalister.Det visar än en gång på författarens egna värderingar att journalister vinklar reportage.

Att SvD nu publicerar detta beror väl på att miljöpartiet börjar ses som ett hot mot alliansen. Man vill bortförklara dels att miljöpartiets politik är i högsta grad modern och framtidsinriktad och visar på allvarliga problem som behöver lösas. Dessutom visar miljöpartiet att de har många lösningar inte bara inom miljö- och klimatomårdet.

Alliansen och en del andra partier har inte brytt sig om miljöfrågan och har inte presterat några lösningar. De kämpade emot biltullar i Stockholm men svängde sedan efter valet och nu finns biltullar. Tyvärr har alliansen förstört det hela genom att använda intäkterna från biltullarna till att gynna vägtrafiken men det är en annan sak.

Miljöpartiet har länge drivit om Tobinskatt. En skatt på valutatransaktioner för att minska global spekulation och en global koldioxidskatt på flygbränsle för att minska klimatuppvärmning.
Skatterna kan ge en självständig finansiering till FN-systemet och globala reformer inom FN:s ram. FN bör också ges verktyg för att aktivt bekämpa den internationellt organiserade brottsligheten och den kriminella ekonomin.

Kanske är det så att media just nu speglar de viktiga frågorna och att miljöpartiet har de intressantaste och bästa lösningarna. Kanske är det så att Maria Wetterstrand har något intressant att säga när det gäller klimatfrågan.

Alliansen har också missat när det gäller integritetspolitiken. Man har drivit igenom både FRA och Ipred. Miljöpartiet var emot och alla allianspartiernas ungdomsförbund. Var var SvD i denna debatt?

Lite märkligt är det att nu helt plötsligt skulle vara så att pressen skulle vara miljöpartistisk. Tidigare har pressen alltid beskyllts vara vänster.
Troligen är väl SvD undantaget.
Eller?

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Jan Samuelsson SDS skriver : Partiernas maktkamp marginaliserar

Varje måndagseftermiddag träffas företrädare från de stora partierna för sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau.

Det är ksau som håller i femmiljardersbudgeten och föreslår besparingar. Det är ksau som samhällsplanerar – minns förslaget att dra E 22 under jord. Det är ksau som ger nämnderna uppdrag att utreda olika frågor och sätter igång politiska processer.

Ksau har, kort sagt, minst ett finger med i allt. Det är arbetsutskottet som sätter agendan för Lundapolitiken.

Det är här mycket av makten i Lund finns. Vad som däremot saknas i arbetsutskottet är kvinnor. 7 av de 9 i utskottet är män. I mäktiga kommunstyrelsen är sifforna likartade: 73 procent män.

I de inflytelserika styrelserna i de olika facknämnderna ser det nästan lika illa ut: 23 av de 33 ordförandena är män. Och detta trots att Lundaborna röstat fram drygt 40 procent kvinnor som sina företrädare.
Hur kan det bli så här?

Det är visserligen ett steg i rätt riktning att den del partier har könsvarvade listor. Ännu har inte alla det. Men det räcker inte. Efter förra valet när alliansen tillsatte ordförandeposterna så fanns det fler ordföranden som hette Lars än som var kvinnor.
Sedan är det också ett problem att det finns olika “tunga” poster. Ju mer makt desto mindre antal kvinnor.

Sedan kan man titta på hur det ser ut i förvaltningarna. Det är en övervikt av män på chefsbefattningar. En annan aspekt är medelåldern på politikerna.

Allt detta påverkar givetvis det politiska arbetsklimatet. Ska vi en bättre sammansatt politikerskara så behöver vi fundera på vilka förutsättningar som ska ges för våra politiker. Det kan vara mer sammanträdestid på dagtid.

Nu är det givetvis inte bara könet eller åldern som avgör hur man agerar som politiker men kvinnor och män har lite olika sätt att se på saker liksom det skiljer mellan unga och äldre. En jämn könsfördelning och en lägre medelålder ger en bättre förutsättning att fler aspekter finns med innan ett beslut tas. Det är inte en fråga om män är bättre än kvinnor eller att unga är bättre än äldre. Det är mer att en fråga att ta till vara fler aspekter och resurser.

Det politiska systemet gynnar männen eftersom det fortfarande är kvinnorna som tar mer ansvar för “arbetet i hemmet”. Sättet att jobba på kanske också gynnar männen.

Det allra bästa är att politker och förvaltningarna speglar sammansättningen i samhället (kön, ålder, etnicitet, …)

För små partier blir det extra svårt. Har man en plats är det svårt att få en jämn könsfördelning. Lättare blir det om man har fler platser.
För närvarande har miljöpartiet en ledamot och en ersättare i kommunstyrelsen. Tyvärr är det för tillfället två män på dessa platser. Tidigare har vi haft två kvinnor. Det hade varit bättre att vi haft en man och kvinna hela tiden.

Vi har varvade listor sedan lång tid tillbaka och i kommunfullmäktige har vi 3 kvinnor och 3 män. Vi delar på partiföreträdarskapet med en man och en kvinna.

Vi hade den yngsta fullmäktigelistan av alla partier men så blev det tyvärr så att några ungdomar flyttade från stan pga utbilning, jobb …
och så höjdes medelåldern och jag vet inte vem som nu har den yngsta. Givetvis inget är omöjligt men det är inte helt lätt.

Vi försöker göra vad vi kan men även vi kan bli bättre.

Är det någon som läser detta och vill bidra till att Miljöpartiet får en bättre representativitet.
Hör av er!
Byt politik inte klimat_660

mån
24
aug
2009
måndag, 24 augusti, 2009 | Skriven av:

Miljöpartiet ökar till 9.2 % , + 0.7 %-enheter) och är fortfarande 3:e största parti. (mp + s + v) har 48.1 % mot alliansens 45.2 %. Detta är en ökning 2.9 %-enheter. (fp) minskar med 2 %-enheter och det är bara (c) som ökar. (sd) ökar med 1,1 %-enheter och klättrar över 4%-gränsen. Nu måste det till att debattera mot (sd) och visa vad de egentligen står för. De är främst ett missgynnesparti som utnyttjar alliansens nedskärningspolitik och sätter svaga grupper mot varandra. Där man klart och tydligt gynnar allt som är “svenskt”, vad nu detta är.

Det viktigaste nu är att bemöta dem utan att göra dem till martyrer. Det är inte lätt men det är nödvändigt.

(Mall V344ljarbarometer Rapport 20090506.xlsm)

lör
22
aug
2009
lördag, 22 augusti, 2009 | Skriven av:

“Inte rätt tid för skattesänkningar”
Miljöpartiets ekonomiska talesperson, Mikaela Valtersson, tycker inte att det är rätt tid för skattesänkningar, men man har ännu inte hunnit diskutera moderaternas nya skattesänkningsförslag. Mikaela Valtersson, ekonomisk talesperson för Miljöpartiet.

Men Mikaela Valtersson kan inte i dag säga definitivt nej till moderaternas förslag om sänkt skatt för de som har jobb nästa år. Annars har Miljöpartiet hittills accepterat största delen av regeringens tidigare jobbskattesänkningar, till skillnad från samarbetspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Mikaela V Ekots lördagsintervju¨ Moderaternas jobbskatteförslag för nästa år innebär tillsammans med de sänkningar som gjorts en skatteleättnad på mellan 1 300 och 1 700 kronor i månaden för de svenska löntagarna.

Allt går inte att höja igen, säger Mikaela Valtersson, men hon tror att svenskarna kan tänka sig höjda skatter nästa år trots att det är valår – och om Miljöpartiet får bestämma blir det framförallt höjda miljöskatter.

– Jag tror inte att vi kan gå till val på kraftigt höjda inkomstskatter, men vi kan gå till val på höjda skatter för de i de högsta inkomstskikten, och jag tror också att det är ganska nödvändigt för att kunna göra de saker som behövs.

Och två kronor högre bensinpris är okej att gå till val på?

– Det är den politik vi har, sedan får vi diskutera det tillsammans med de andra. Men vi kommer att hitta kompromisser precis som i andra frågor.

Mari Forssblad är programledaren som ställer frågorna. P1 lördag 12:55 med repris 19:03. Alltid på webben och som poddradio.

Lyssna!

tor
13
aug
2009
torsdag, 13 augusti, 2009 | Skriven av:

I en färsk opinionsundersökning får Miljöpartiet 9.8 % och är därmed tredje största parti.
(MP) + (S) + (V) får 46.8 % och (M) + (FP) + (C) + (KD) får 42.1 %.
(KD) får 3.6 som är en minskning med 0.4 %-enheter och är utanför riksdagen.

Denna undersökning är nätbaserad och gjord mellan den 18 juli och den 12 augusti. Frågan som man besvarat var “Vilket parti skulle du rösta på om det vore val till riksdagen i dag?”. Dessutom är det en enstaka mätning.

AB opinion juli-aug 2009

Kategori: politik  | En kommentar