Inlägg under » november, 2009 «

mån
30
nov
2009
måndag, 30 november, 2009 | Skriven av:

Uttalandet är antaget av Miljöpartiet de gröna i Skåne som samlades för regionmöte under lördagen i Fotevikens Kulturcenter i Höllviken. Helena Leander som är miljöpartiets ledamot i skatteutskottet föreläste då om klimatfrågans koppling till ekonomi och skatter.


Att omedelbara, kraftfulla åtgärder behövs för att möta klimatförändringarna kan väl knappast ha undgått någon. Beslutsfattare på alla nivåer måste prioritera de åtgärder som kostnadseffektivt når snabbast resultat. Miljöpartiet i Skåne slår därför, tillsammans med Helena Leander (mp), ledamot i riksdagens skatteutskott, ett slag för skatteinstrumenten i klimatarbetet.

Klimatförhandlingarna är inne i ett kritiskt skede. Kyotoprotokollets åtagandeperiod går ut 2012 och ett nytt avtal ska förhandlas fram i Köpenhamn i december. Det talas nu allt mer om nationella åtaganden istället för ett gemensamt och bindande mål för industriländerna. EU menar att utvecklingsländerna måste stå för en stor del av finansieringen själva. Men för att kunna möta klimatproblematiken behövs åtgärder på alla nivåer och av alla aktörer och det behövs åtgärder NU!

I valet av ekonomiska styrmedel är det viktigt med en balans mellan skatter och avgifter å ena sidan och subventioner och stöd å andra sidan. Stöd för teknikutveckling är nödvändigt, men det är också viktigt att använda ekonomiska styrmedel i form av skatter, handel med utsläppsrätter och avgifter som kostnadseffektivt och snabbt kan minska utsläppen. När förorenarna får betala för de miljökostnader de orsakar gynnas inte bara mindre miljöfarliga alternativ utan det blir också mer lönsamt att minska konsumtionen av det som genererar utsläppen. Miljöpartiet vill därför ha en skärpning av de ekonomiska styrmedlen i miljöpolitiken.

Även i Skåne krävs åtgärder. Utsläppen från trafiken är ett stort problem och Miljöpartiet vill fortsätta att utveckla den skånska kollektivtrafiken för att år 2050 nå upp till vårt mål om att varannan resa skall ske kollektivt. Vi vill se en utbyggnad av spårvägar i Malmö, Lund och Helsingborg samt kraftiga insatser för ökade pendlingsmöjligheter i hela Skåne. Investeringarna ska delvis bekostas genom skatt och avgifter på mindre klimatsmarta transporter. Exempelvis kan det handla om kilometerskatt på tunga vägtransporter samt trängselavgifter.

Skåne har som jordbruksregion unika förutsättningar för biogasproduktion. Det går relativt snabbt att nå upp till en energitillförsel av 5 TWh. Offentliga aktörer i Skåne har gemensamt ansökt om att bli pilotregion för denna produktion hos regeringen. För att biogasen ska utgöra ett alternativ som drivmedel till fordon krävs dock en utbyggnad av distributionen. Att många tankställen för biogas planeras i Skåne är glädjande men ännu fler behövs. För att få fart på denna utveckling behövs statligt stöd.

Helena Leander, riksdagsledamot (mp)

Yngve Petersson, Ordförande Miljöpartiet i Skåne

sön
29
nov
2009
söndag, 29 november, 2009 | Skriven av:

Så har jag äntligen kommit igång igen med lite fysisk aktivitet. Har köpt ett jympa/gym/spinning kort på Friskis & Svettis. I dag blec det ett core pass. Det är inte lätt att hitta jympapass eftersom de flesta är på kvällstid och då har jag oftast något politiskt möte. Då är det lite lättare att hitta tid till ett gympass eftersom Friskishuset är oftats öppet mellan 7-21. Vilket gör det svårt att inte ha tid.
Min sambo och jag brukar cykla till Friskishuset, där vi tränar, vilket ger lite extra träning. Jag får extra energi av träningen och man blir dessutom lite nöjdare med livet. Dessutom smakar maten bättre efter ett räningspass.

Resa till SpillepengenSkönt att ta det lugnt nu efter jympapasset och förbereda sig för kommande vecka. I morgon blir det bl.a. lite praktiska övningar för att släcka bränder och att ge första hjälpen. Det är Räddningstjänsten Syds direktion som ska övas. Platsen är Spillepengsgatan i Malmö. Till denna plast är det inte helt lätt att ta sig till om man ska åka kollektivt. Använder man Skånetrafikens reseplanerare så hittar man ingen bra resa.

Reseplaneraren föreslår en resa från Lund C – Malmö C sedan byte till buss från Malmö C till Hakegatan och sedan får man göra en promenad för att komma ända fram. Att åka till Malmö C och sedan tillbaka är en omväg men det värsta ändå förslaget till promenaden. Inga problem med att man måste promenera. Men det finns gränser. Skånetrafikens förslag är bara en rak linje mellan busshållplatsen och slutstationen. Ska man följa den föreslagna vägen måste man simma eller vada.

Försvarade Skånetrafikens reseplanerare senast i går när någon tyckte att den var den sämsta …

Det finns en hel del att förbättra bland annat kartor från och till hållplatser. Dessutom hade det varit bar att det fanns kartor med alla busslinjer med hållplatser utritade så att man kan hitta den optimala resan.

lör
28
nov
2009
lördag, 28 november, 2009 | Skriven av:

Karta 12 decemberDen 12 december sker en massiv folklig demonstration i Köpenhamn för att sätta press på FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn.

TIDSPLAN

13.00–14.00: Samling med talere og musik på Christiansborg Slotsplads

14.00: Optog fra Christiansborg Slotsplads til Bella Centeret (6 km) forbi bl.a.:

14.15: Christianshavn Torv

15.00: Frankrigsgade Kirke

16.00: Sundby Idrætspark

17.00–18.30 Samling med talere og musik nær Bella Centeret

Över 350 organisationer från över 54 länder kommer att delta.

Du kommer väl också att vara där!
Eller?

12dec09.dkLäs mer:

Naturskyddsföreningens hemsida

350.org

12dec09.dk

Kategori: klimat, miljö  | En kommentar
lör
28
nov
2009
lördag, 28 november, 2009 | Skriven av:

SkD skriver : Hultström avgår

Swedish Meats ordförande Lars Hultström avgår med omedelbar verkan, skriver han i ett pressmeddelande. Han äger en av de grisfarmer där missförhållanden upptäckts.

I pressmeddelandet skriver Lars Hultström att han avgår med omedelbar verken från sina styrelseuppdrag i Swedish Meats, HK Scan, LRF och Svenska Djurhälsovården.

“Jag anser att jag inte under rådande situation kan fullfölja mitt uppdrag. Jag vill fortsätta kämpa för att svenska bönder ska ha möjlighet att driva sina gårdar och sköta sina djur, men trycket är för hårt just nu. Vi kommer att fortsätta leverera fina grisar som vi alltid gjort och vi kommer att fortsätta arbetet på gården. Jag tar givetvis avstånd från all vanvård av djur — det är helt enkelt oacceptabelt. Jag har också förståelse för reaktionerna på de bilder som visats, de har skadat hela bonderörelsen.”

Swedish Meats fd ordförande “har förståelse för reaktionerna på de bilder som visats, de har skadat hela bonderörelsen”. Vad innebär det?
Är det ett erkännande att det förekommit missförhållanden?

På Hultströms gård utanför Flen filmade man i söndags hur grisar åt på en annan död gris. Bilderna visade också skadade djur, trånga och smutsiga boxar utan halm på betonggolvet.

Vad vill han göra åt saken?
Om han var oskyldig varför avgår han då?

Det var många bilder från hans gård så det är väl svårt att argumentera mot anklagelserna.
Det är ju bra att han tycker det är oacceptabelt att vanvårda djur. Det är ändå lite oroväckande att ledaren av köttproducenterna agerat på det här sättet.

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
lör
28
nov
2009
lördag, 28 november, 2009 | Skriven av:

Hade inga problem med att inte köpa något idag, den 28 november. Visserligen köpte jag en biljett till Vellinge så helt köpfri var ju inte dagen. I Vellinge, närmare bestämt på Fotevikens Kulturcenter i Höllviken. Anledningen till resan var att det var regionmöte. Innan regionmötet pratade mp:s Helena Leander, ledamot i riksdagens skatteutskott, om “klimatfrågans koppling till ekonomi och skatter”. Miljöpartiet var tidigt ute och ville använda sig av ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken. Detta mottogs inte så positivt från övriga politiska partier, speciellt inte från allianspartierna. Nu är situationen annorlunda. Nu står alliansregeringen och skryter om Sveriges framsynthet och klokskap. Sent ska syndaren vakna.
Trängselskatten i Stockholm är ett annat exempel. Miljöpartiet motarbetades från samtliga partier, möjligen med undantag av vänstern. Nu är trängselavgifter införda och fungerar väl. Tyvärr har alliansen förstört det fiffiga i förslaget. Nu går intäkterna till vägtrafiken istället för att utveckla kollektivtrafiken.
Trängselavgifter kan användas i flera storstäder och dessutom kan kilometerskatt komplettera åtgärderna för att minska CO2-utsläppen.

Helena hann också med att kommentera skandalen kring grisuppfödningen. Det blev många intressanta och kloka diskussioner.

Regionmötet hade ett antal punkter på dagordningen de flesta handlade om valet 2010. Förslag till policy för kandidatstöd i valet 2010, Redovisning av valbudget – första version, Verksamhetsplan och budget 2010.

Nästkommande regionmöte kommer att behandla det regionala partiprogrammet och fastställandet av region- och riksdagslistor.
Miljöpartiet har aldrig haft bättre förutsättningarna för att göra en bra valrörelse. Opinionsläge är det bästa någonsin.

fre
27
nov
2009
fredag, 27 november, 2009 | Skriven av:

I senaste Synovatemätningen fär Miljöpartiet 9.1% vilket är en ökning med 1.3 %-enheter. (S) ökar något till 35.0 % vilket är + 0.4 %-enheter och (V) minskar med 0.2 %-enheter till 4.6 %.
Tyvärr räcker detta inte till egen majoritet utan blir “bara” 48.7 % mot alliansens 45.4 %.
Det är endast (M) som ökar och får 30.2 %. Övriga minskar (FP) med 1.6 %-enheter till 6.2%, (C) med 0.1 %-enheter till 4.9 % och (KD med 0.6 %-enheter till 4.1 %.

Miljöpartiet drar ifrån de övriga “småpartierna” och är tredje största parti.


SDS, DN


Synovate nov 2009

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
fre
27
nov
2009
fredag, 27 november, 2009 | Skriven av:

Fdr_julbordVegojulbord – det bästa med julen

Julen närmar sig med stormsteg, och så även julborden. Och de bäst julborden är de som är utan djur på. Det är inte så lätt att hitta djurfria julbord.

Förbundet Djurens Rätt har gjort en sida med djurfria julbord.

Länk till sidan!

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Ärendet handlar om E22 och trafikplats Ideon.
Alliansen och (S) vill säga ja till att bygga en ny trafikplats. Det blev en lång debatt.
Det blev bara en massa snack om att trafiken måste öka annars kan inte Lund växa. Alliansen och (S) tyckte alltså att utbyggnaden var viktigare än att minska trafiken och klimatpåverkan.
Alla studier som finns visar att ökat antal vägar ocg trafikplatser ökar trafiken och därmed miljö- och klimatpåverkan.

Jag fick sista ordet då jag frågade alliansen och (S):
Vill ni minska blitrafiken?
Om JA, på vilket sätt?
Jag fick inget svar!

Just nu tjabbas det om hur de olika yrkanden ska behandlas.

Nu är fullmäktige redo för beslut.
Det blev som man kunde gissa ja till trafikplats Ideon.

(V) la ett yrkande, som (DV) och (MP) stödde. Detta yrkande innebar att det skulle ges ett uppdrag att utarbeta en trafikstrategi för Lund NordOst så att miljö- och klimatmålen ska uppnås. Förslaget vann bifall. Det var (MP), (V), (DV), (S) och (C) som röstade på förslaget.
Detta yrkande är ju ganska så självklart eftersom målen är antagna av kommunfullmäktige.

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

VäxandeMPSvD skriver : MP nästan lika stort som S

Socialdemokraternas satsning på att nå väljarna i Stockholm har inte gått hem. I stället går Miljöpartiet upp som en raket och är nu nästan lika stort som S i huvudstaden. Moderaterna är nästan dubbelt så stort som S och får 38,6 procent (+3,5). M är därmed klart största parti i huvudstaden. Även Folkpartiet ökar något medan Kristdemokraterna och Centern backar.

Miljöpartiet får 16.4 % vilket är plus 7.1 %-enheter. Sverigedemokraterna har inte haft någon framgång hos storstadsväljarna och får bara 2 procent. Bland allianspartierna ökar Folkpartiet 0,7 procentenheter till 10,8 procent, Centern tappar 2,6 procentenheter till 3,1 procent och Kristdemokraterna tappar 2,5 procentenheter till 2,5 procent.

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Novembers ordinarie kommunfullmäktige är igång. Första ärendet är “Driftsbidrag till Stiftelsen Lunds Arena“. När beslutet togs på kommunfullmäktige den 22 februari 2007 fanns ingen kalkyl för driften av Arenan. Miljöpartiet yrkade då att ärendet skulle återremitteras för att man skulle få mer underlag just på denna punkt.

Nu visar det sig att kalkylen, som vi påpekade inte var speciellt trovärdig. Förslaget från alliansen och socialdemokraterna är att det skall utgå extra anslag för 2009 med 3 miljoner och 5 miljoner 2010.

Eftersom vi sitter där med en arena så måste något göras. Miljöpartiet föreslår att man ska ge tillskottet för 2009 och vänta med beslut om 2010. Det märkliga i detta ärende är att man ger pengar både för 2009 och 2010. Detta brukar man inte direkt göra om en nämnd har ett underskott. Det ska till extra ordinära skäl om detta ska ske.

dessutom brukar alliansen älska arbetslinjen och sätta press på medborgarna för att de ska göra rätt för sig. Detta borde väl även gälla en affärsdrivande om än kommunal sådan?

Alliansen och (S) vill göra stort nummer av att Arenan är en satsning på ungdomsverksamhet. Man kan undra varför man ska ha ungdomsverksamhet i en lokal med 4000 åskådarplatser?

Man är också överraskad över att den gamla Idrottshallen finns kvar och kostar pengar?
Man är också överraskad över att ungdomsverksamheten går med minus?

Man tar inte upp att det är en hel del andra saker som går minus.
Enligt tjänsteskrivelsen så framgår det att underskottet på 7.9 miljoner består av:

För lågt kalkylerade konsumtionsavgifter, -1.6 mkr
Personalkostnader, -1.0 mkr
Uthyrningsintäkter från skolor,  -1.0 mkr
Uthyrningsintäkter från större evenemang, -1.6 mkr
Högre hyreskostnad, -2.7 mkr

Det enda man tog upp var att ungdomsverksamheten gick med minus.

Nu finns Arenan på plats så vi vill inte riva den men vi vill att man hushållar med skattebetalarnas pengar. Vill man främja ungdomsverksamhet så kan man göra det med mycket mindre kostnader än att bygga en stor arena.

Visst kan det vara kul att det finns en stor Arena som används för handboll men varför ska det bara vara en handbollshall. Varför inte bygga en hall för gymnastik, scoutverksamhet, boule …

Det borde vara möjligt att driva en Arena i Lund som kunde gå runt och som dessutom kunde användas till ungdomsverksamhet. Kanske inte lika mycket men å andra sidan kunde man använda de extra intäkterna till att driva ungdomsverksamhet mer anpassade för ungdomsverksamhet. Ungdomsverksamheten behöver inga loger, behöver inte 4000 åskådarplatser.

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Karin Svensson Smith (MP) har ställt en interpellation till finansminister Anders Borg (M) ang kilometerskatt för tunga lastbilar. Svaret är tänkt att komma den 9 december. Det skulle även behövas kilometerskatt för all trafik. Även om vi får fler miljöbilar så måste trafikmängden minska om vi ska klara klimatproblematiken men även för att det ska bli ett bättre och mer hälsosamt samhälle.
Ser med spänning fram emot svaret!

Till finansminister Anders Borg (m)

Drygt 40 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser kommer från transportsektorn, utrikes flyg och sjöfart inkluderat (2007). En stor del av denna klimatpåverkan kommer från lastbiltrafiken.

maskros_25cmKoldioxidutsläpp från lastbilarna ökar stadigt, dels på grund av allt fler lastbilar och allt tyngre lastbilar, dels på grund av i princip utebliven effektivitetsutveckling med avseende på koldioxid. Trafikarbetet för tunga lastbilar på svenska vägar, mätt som fordonskilometer, har mellan år 1997 och år 2006 ökat med i genomsnitt 2 procent per år. Det finns alltså all anledning att agera för att långa lastbilstransporter ersätts med smarta kombinationer av väg, järnväg och sjöfart. På grundval av detta har jag ett antal frågor att ställa ministern.

I samband med att Klimatberedningen våren 2008 presenterade ett enigt förslag om att införa kilometerskatt för tunga lastbilar uttalade finansminister Anders Borg sin tveksamhet inför förslaget. Detta trots att regeringen i samband med regeringsförklaringen 2006 deklarerat att ”klimatfrågan är en ödesfråga för Sverige och för världen”. I regeringsförklaringen 2007 gav Reinfeldt även beskedet att regeringen anser ekonomiska styrmedel är centrala för att nå resultat i klimatfrågan:

”Miljöskatter och andra ekonomiska styrmedel har en central roll i klimatarbetet. Inte minst krävs förbättrad samordning mellan energibeskattningen och övriga ekonomiska styrmedel inom miljö- och energipolitiken. En grundprincip i reformarbetet blir att förorenaren ska betala för sin miljöpåverkan. Särskild fokus kommer att läggas på koldioxidbeskattning och annan energibeskattning.”

Kilometerskatten är ett sådant effektivt styrmedel för att minska klimatpåverkan. Statens Institut för Kommunikationsanalys (SIKA) anser att en skatt i storleksordningen en krona per kilometer i genomsnitt skulle leda till tio procents minskning av trafikarbetet med lastbil och att utsläppen av koldioxid skulle minska i motsvarande grad, cirka 400 000 ton på årsbasis. Effekten på transportarbetet skulle bli betydligt mindre eftersom sektorn skulle effektiviseras.

Flera europeiska länder ligger före Sverige på detta område och har redan infört, eller planerar att införa kilometerskatt för tunga lastbilar. Några exempel är Schweiz, Österrike, Tyskland, Tjeckiska republiken, Slovakien, Frankrike, Slovenien, Nederländerna, Polen och Danmark.

De tekniska systemen finns. En modern kilometerskatt erbjuder en kombination av styrande avgifter och information som ökar effektiviteten i transportsystemet. Den kan därmed minska negativa effekter som miljöbelastning, slitage eller trängsel. Samtidigt ger den speditörer och förare möjlighet att öka effektiviteten och minska kostnaderna.

Det enda vi väntar på är det politiska beslutet. Den pågående åtgärdsplaneringen för kommande trafikinvesteringar bygger till och med på antagandet att kilometerskatten kommer att införas. Men hittills lyser beslutet med sin frånvaro. Därför vänder jag mig nu till Anders Borg.

Hittills har regeringen infört ett skarpt förslag för att minska klimatpåverkan från tunga lastbilstransporter. Förslaget är att införa ecodriving för lastbilschaufförer. Det är ett bra förslag, men sannolikheten att det har lägre klimateffekt än en kilometerskatt är överhängande. Jag är nyfiken på att veta om finansministern har något underlag som visar att införandet av ecodriving har större effekt än en kilometerskatt. Och det vore intressant att veta om Anders Borg har underlag som visar att det är rationellt att inte inför kilometerskatt.

Frågor till ministern:
Avser ministern föreslå skattemässiga åtgärder som svarar upp mot statsminister Reinfeldts påstående att klimatfrågan är en ödesfråga för Sverige och för världen?
Avser ministern agera utifrån statsminister Reinfeldts påstående att miljöskatter och andra ekonomiska styrmedel har en central roll i klimatarbetet?
Kan ministern hänvisa till något underlag som visar att ecodriving för lastbilschaufförer är lika effektivt som, eller mer effektivt än, kilometerskatt för tunga lastbilar?
Vilket underlag har ministern för att inte införa kilometerskatt för tunga lastbilar?

Karin Svensson Smith (MP)

Byt politik inte klimat_660

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Jan Samuelsson SDS skriver : Partiernas maktkamp marginaliserar

Varje måndagseftermiddag träffas företrädare från de stora partierna för sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau.

Det är ksau som håller i femmiljardersbudgeten och föreslår besparingar. Det är ksau som samhällsplanerar – minns förslaget att dra E 22 under jord. Det är ksau som ger nämnderna uppdrag att utreda olika frågor och sätter igång politiska processer.

Ksau har, kort sagt, minst ett finger med i allt. Det är arbetsutskottet som sätter agendan för Lundapolitiken.

Det är här mycket av makten i Lund finns. Vad som däremot saknas i arbetsutskottet är kvinnor. 7 av de 9 i utskottet är män. I mäktiga kommunstyrelsen är sifforna likartade: 73 procent män.

I de inflytelserika styrelserna i de olika facknämnderna ser det nästan lika illa ut: 23 av de 33 ordförandena är män. Och detta trots att Lundaborna röstat fram drygt 40 procent kvinnor som sina företrädare.
Hur kan det bli så här?

Det är visserligen ett steg i rätt riktning att den del partier har könsvarvade listor. Ännu har inte alla det. Men det räcker inte. Efter förra valet när alliansen tillsatte ordförandeposterna så fanns det fler ordföranden som hette Lars än som var kvinnor.
Sedan är det också ett problem att det finns olika “tunga” poster. Ju mer makt desto mindre antal kvinnor.

Sedan kan man titta på hur det ser ut i förvaltningarna. Det är en övervikt av män på chefsbefattningar. En annan aspekt är medelåldern på politikerna.

Allt detta påverkar givetvis det politiska arbetsklimatet. Ska vi en bättre sammansatt politikerskara så behöver vi fundera på vilka förutsättningar som ska ges för våra politiker. Det kan vara mer sammanträdestid på dagtid.

Nu är det givetvis inte bara könet eller åldern som avgör hur man agerar som politiker men kvinnor och män har lite olika sätt att se på saker liksom det skiljer mellan unga och äldre. En jämn könsfördelning och en lägre medelålder ger en bättre förutsättning att fler aspekter finns med innan ett beslut tas. Det är inte en fråga om män är bättre än kvinnor eller att unga är bättre än äldre. Det är mer att en fråga att ta till vara fler aspekter och resurser.

Det politiska systemet gynnar männen eftersom det fortfarande är kvinnorna som tar mer ansvar för “arbetet i hemmet”. Sättet att jobba på kanske också gynnar männen.

Det allra bästa är att politker och förvaltningarna speglar sammansättningen i samhället (kön, ålder, etnicitet, …)

För små partier blir det extra svårt. Har man en plats är det svårt att få en jämn könsfördelning. Lättare blir det om man har fler platser.
För närvarande har miljöpartiet en ledamot och en ersättare i kommunstyrelsen. Tyvärr är det för tillfället två män på dessa platser. Tidigare har vi haft två kvinnor. Det hade varit bättre att vi haft en man och kvinna hela tiden.

Vi har varvade listor sedan lång tid tillbaka och i kommunfullmäktige har vi 3 kvinnor och 3 män. Vi delar på partiföreträdarskapet med en man och en kvinna.

Vi hade den yngsta fullmäktigelistan av alla partier men så blev det tyvärr så att några ungdomar flyttade från stan pga utbilning, jobb …
och så höjdes medelåldern och jag vet inte vem som nu har den yngsta. Givetvis inget är omöjligt men det är inte helt lätt.

Vi försöker göra vad vi kan men även vi kan bli bättre.

Är det någon som läser detta och vill bidra till att Miljöpartiet får en bättre representativitet.
Hör av er!
Byt politik inte klimat_660

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Gröna förslag för godare mat
Miljöpartiet har tagit fram en rapport med bl a tio krav på politik för god mat. Det är inte bara vilken mat vi äter. Det är ockås viktigt hur den maten odlas och lagas. Dessutom är det viktigt hur vi intar maten.
Det är en livsstilsfråga. Maten påverkar dessutom vårt klimat. Kött belastar klimatet många gånger mer än vegetarisk mat. Vi är noga med vilket bränsle vi stoppar in i våra bilar. Vi borde vara än mer noggranna vilket bränsle vi stoppar i våra kroppar.

SATSA PÅ GOD SKOLMAT I KOMMUNERNA
maskros_25cmKommunerna måste våga satsa på god mat i de offentliga storköken. Ge måltidspersonalen tid och resurser att upphandla och laga mat från bra råvaror. Gör delade upphandlingar så att det lokala näringslivet kan delta. En bra skolmat är en investering i barnens hälsa och utbildning. Miljöpartiet kommer i kommuner och landsting under det kommande året driva kravet på en ökad andel ekologisk mat på landets skolor och sjukhus.

SKOLKÖKSLYFTET
Vi vill genomföra ett skolkökslyft som ger måltidspersonalen kunskaper och verktyg för att höja kvaliteten på skolmaten. Staten och kommunerna bör tillsammans finansiera kompetensutveckling så att de kan gå från att vara kokerskor eller ekonomibiträden till att bli kockar. Man ska genom programmet få möjligheter att lära sig mer om barn, mat och hälsa, ekologisk och rättvisemärkt mat, och få kunskaper kring lagstiftning och rutiner så att man minskar rädslan för att göra fel.

RENSA I TILLSATSDJUNGELN
Begränsa de onödiga tillsatserna i skolmaten. Dåliga råvaror ska inte maskeras med kemiska tillsatser. Tillsatser som är otillåtna i ekologisk mat bör inte heller förekomma i skolmaten. Sverige bör också driva på EU för att få till stånd ett gemensamt stopp för onödiga tillsatser.
Det är också dags att, liksom Danmark, förbjuda transfetter i mat. EU-parlamentets miljöutskott har visat att stopp för transfetter är det mest kostnadseffektiva sättet att minska dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar i EU.

STRATEGI FÖR ATT NÅ EKOMÅLET
Regeringen har försummat att vidta några som helst åtgärder för att nå målet om minst 25 procent ekologisk mat i offentliga storkök. Målet skulle vara uppnått till 2010, men kommer inte att nås om inte ytterligare åtgärder vidtas. En strategi måste snarast komma på plats för att målet ska nås. Regeringen måste visa att man menar allvar.

URSPRUNGSMÄRK ALLT KÖTT
EU ställer bara krav på ursprungsmärkning av nötkött. Men det är viktigt för konsumenten att få veta var allt kött kommer ifrån. Miljöpartiet vill att allt kött ska ursprungsmärkas. Även restauranger ska redovisa ursprunget för köttet som serveras.

SATSA PÅ REGIONAL MAT
Eldrimner, det nationella kompetenscentrat för småskaligt mathantverk bör få öronmärkta
resurser för att kunna utveckla sin verksamhet och ett utvecklat uppdrag som gynnar regional matkultur. Ett nationellt utvecklingscentrum för restaurang och storhushåll ska också inrättas med inspiration från Eldrimner.

FORSKNING OM SAMBAND MELLAN MAT OCH RESULTAT
Det behövs mer forskning kring hur maten och måltiden påverkar människors prestationer. Erfarenheterna är tydliga och ett antal utländska undersökningar visar på ett starkt samband mellan god mat och resultat i skolan. Dessutom vet man att dåliga matvanor har en stark påverkan på tillfrisknandet hos sjuka. Men det behövs mer forskning kring hur sambanden ser ut mer i detalj.

GE FÖRÄLDRAR TID FÖR BARN – OCH TID FÖR MAT
Många föräldrar upplever att man inte har tid i sin stressade vardag för att laga riktig mat till sina barn. Man är i hög utsträckning hänvisad till snabblagade halvfabrikat. Vi får en generation där många barn föredrar färdiglagade köttbullar framför hemlagade. Miljöpartiet vill ge alla småbarnsföräldrar möjlighet att gå ner i arbetstid med ekonomisk ersättning från staten. Vårt barntidsförslag ger mer tid med barnen och mer tid att laga och äta den goda maten för dem som vill.

SÄNKT MOMS PÅ EKOMAT
Miljöpartiet vill att det ska vara enklare att vara miljövänlig. Vi vill tillsätta en utredning
efter ett rödgrönt maktskifte om att sänka momsen på ekologisk mat.

ÖKADE ANSLAG TILL KOMMUNER OCH LANDSTING
För att ge kommuner och landsting möjlighet att satsa på god mat i de offentliga köken
behöver statsbidragen till kommunerna höjas i takt med konjunkturnedgången.

Läs hela rapporten!

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Miljöpartiet var med och drev på arbetet med att skapa en mer djurvänlig djurskyddslag. Lagen finns nu men efterlevs inte. Det är en massa snack och undanflykter. “Det är värre i andra länder”, “Djurrättsalliansen har bara tagit fram några speciella fall. För övrigt är allt jättebra.”, “Man skyller på att konsumenterna inte vill betala”.
Ansvaret att behandla djuren väl ligger helt och hållet på de som driver djuranläggningen. Djur är levande varelser och ska inte behandlas som produktionsenheter som om det vore en fabrik som tillverkar död materia.

Miljöpartiet vill mer än att bara prata. Det behövs mer resurser för att ha ett trovärdigt djurskydd. Utan en bra kontroll att lagen efterlevs kommer det tyvärr inte att fungera. Det borde inte vara så men så är verkligheten. Ekonomin betraktas som något övergripande och då kommer djurens behov i andra hand vilket är oacceptabelt. Djur är inte till för vår skull utan för deras egen skull.

mp_griskultingarNär både politiker och grisproducenter försöker få in svenska djurskyddskrav i den offentliga upphandlingen, då har vi ett oerhört problem om inte djuruppfödarna kan rätta sig efter lagen, kommenterar Miljöpartiets jordbrukspolitiska talesperson Tina Ehn rapporteringen i Ekot.

– Vi vanliga konsumenter ska kunna lita på att den svenska djuruppfödningen sker enligt gällande lag, som i grunden är god. Problemet är att regeringen har monterat ned tillsynen. Djurskyddsmyndigheten är nedlagd och verksamhet har flyttats till länsstyrelserna utan att tillräckligt resurser har tillförts.

– Miljöpartiet driver att länsstyrelserna tillförs medel för att förstärka djurskyddet. De närmaste tre åren satsar vi totalt 80 miljoner kronor extra.

– Ska vi föda upp djur, så krävs både etik, intresse och sunt bondförnuft. Att föda upp djur kräver ansvar och ett samhälle som både stödjer och kontrollerar verksamheterna. Allt bygger på trovärdighet och ett aktiv djurskyddsarbete, säger Tina Ehn.

– Politiker runt om i Sverige arbetar med upphandlingsregler för att kunna ställa svenska djurskyddskrav i den offentliga upphandlingen. Samtidigt kräver även producenterna att den offentliga upphandlingen sker enligt de svenska kraven på djurskydd, som är hårdare jämfört med många andra länder.

Läs mer!

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Fdr_MinkarDen 27 november är det Pälsfria fredagen, en internationell kampanjdag mot päls. Förbundet djurens rätt har en kampanj för att utöva påtryckning så att pälsfarmning blir förbjuden i Sverige. Rävfarmningen försvann i Sverige i slutet av år 2000 efter införandet av nya strängare regler.

Det finns många andra länder som redan infört förbud eller strämngare restriktioner.

England, Wales, Skottland och Nordirland
Pälsdjursuppfödning är förbjuden på etiska grunder från år 2003.
Italien
För att hålla minkar i fångenskap krävs från år 2008 stora ytor, vattenbad och en berikad miljö. De nya reglerna kommer sannolikt att sätta stopp för pälsfarmningen.
Nederländerna
Räv- och chinchillafarmning är förbjudet från år 2008. Ett etiskt förbud diskuteras mot minkfarmning i det holländska parlamentet.
Schweiz
Pälsdjur räknas som vilda djur och får enbart hållas i fångenskap om mycket stränga krav efterlevs. Därför finns inga pälsfarmer i Schweiz.
Tyskland
Fyra delstater (Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen and Schleswig-Holstein) har infört stränga regler mot pälsfarmning.
Österrike
All pälsfarmning har stoppats, efter att de olika provinserna antingen förbjudit pälsfarmning eller kraftigt skärpt kraven. Den sista pälsfarmen lade ner redan 1997.

Djurens rätts kampanj:

I Sverige är det tillåtet att föda upp och döda djur för deras pälsars skull. Den svenska djurskyddslagstiftningen ska nu uppdateras, men pälsfarmningen är inte en av de frågor som uttryckligen ska ses över. Sverige halkar efter när flera länder inför förbud mot pälsdjursuppfödning.

Djurens Rätt tycker att detta är skandal och vi tänker göra pälsfarmningen till en valfråga 2010. Hjälp oss att påverka!

Jag kräver att lagstiftningen ändras så att det blir förbjudet att föda upp och döda djur för deras pälsars skull!

Skriv på listan!

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
ons
25
nov
2009
onsdag, 25 november, 2009 | Skriven av:

SkD skriver : Inga rutinbesök på bondgårdar

Djurskyddet i Skåne är så bristfälligt att inspektörerna inte ens hinner med klagoärenden. Rutinbesök på gårdar görs inte alls. Det finns inga garantier för att djur i Skåne, inte far lika illa som de grisar som har visats upp på skräckbilder från svenska gårdar.
– Vi är fullständigt överbelastade.

Länsstyrelsens djurskyddsinspektör Sverker Olsson tar ett djupt andetag innan han fortsätter.
– Det är riktigt jobbigt faktiskt. Vi vill vara ute på fältet mer, men vi blir kvar mycket på kontoret, fast i administrativa uppgifter. Till och med enkla ärenden tar tid att föra in i datorn, säger Sverker Olsson.

Vid årsskiftet tog länsstyrelserna över djurskyddet från kommunerna i Sverige.
– Jag gillar idén. Det var tänkt att ge en mer enhetlig fördelning av djurskyddet. Ute i kommunerna prioriterades det olika. Men länsstyrelsen i Skåne har planerat det här alldeles för dåligt, man har sjabblat bort det.

Det blir mer och mer klart att djurskyddet i Skåne är bristfälligt. Det är verkligen oroväckande. Här borde jordbruksverket och centerns jordbruksminister reagera och agera. Man får hoppas att det händer något nu när Djurrättsalliansen har visat något som djurskyddsinspektörer borde ha upptäckt.

Det lär väl inte hända något på allvar förrän det blir en ny minister som inte är så förankrad i LRF. Det räcker nog inte att bara byta minister det behövs även en annan syn på hur djurs rättigheter. Vi ska inte bara skydda djur utan se till att djurens rättigheter blir förverkligade.
Det behövs en ny regeringen men vi måste väl vänta tills den 19 september 2010.

I djurskyddslagen står det att

4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

Man kan knappast påstå att grisarna som Djurrättsalliansen har hittat har haft någon möjlighet till naturligt beteende och djurfarmarna har väl knappast skött deras grisar “i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa”.

Bra jobbat Djurrättsalliansen!

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
ons
25
nov
2009
onsdag, 25 november, 2009 | Skriven av:

I dag är det den internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor, utlyst av FN. I Malmö sker det manifestation för uppmärksamma frågan. Tyvärr kan man inte vara med överallt men jag får väl i alla fall skriva något om det på bloggen. Texten nedan är flygbladet som kommer att delas ut.

I dag onsdag den 25 november mellan 17:00 – 18:00
Plats: Gustav Adolf Torg i Malmö
FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor. FN har utsett den 25 november 2004 till den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Feministisk Initiativ, Miljöpartiet, Tjejouren och Anders Moberg, Män för jämställdhet deltager som talare.

Dessutom anordnas det lite annat också.
Läs mer!


StoppaMänsVåldMot Kvinnor

Det börjar med starka passioner, ”kärleksfull ”svartsjuka och ett kontrollerande beteende…och slutar med nedblodad matta, barn med tomma ögon och en omgivning som ångrar och skäms!

Eftersom vi alla någon gång i livet förmodligen kommer i kontakt med mäns våld mot kvinnor vill vi uppmana till handling av just Dig som passerar här idag.

DU som misstänker att någon i din närhet blir misshandlad av sin partner, lär dig se tecken och var inte tyst. Ta inte avstånd från din vän som är utsatt, ställ inga ultimatum och skäll inte, utan stanna kvar, berätta om och om igen om din oro och föreslå praktiska utvägar att lämna relationen!

DU som blir slagen, lämna din partner idag för det blir aldrig bättre och plötsligt kan det vara för sent. Lämna även din partner även om du bara känner dig hotad risken är stor att din partner snart börjar slå. Det är aldrig ditt fel om du blir slagen och aldrig något du förtjänar! Gå till polisen även om du nu inte vill anmäla, det är polisen som har möjligheten, rätten och skyldigheten att skydda dig!

DU som slår, sök hjälp! Det hjälper inte att du vill sluta om du inte gör någonting. Det finns hjälp att få och det går att sluta, men du måste vilja och söka hjälpen. Annars kommer du inte att må bättre och inte heller få en bättre relation nästa gång. Det är aldrig för sent att göra något bra!

…på tio år dödas 170 kvinnor av sina män! källa: Brottsförebyggande Rådet (BRÅ)

Varför vi står här idag?
Den 25 november har utlysts av FN till den internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. Könsrelaterat våld finns i alla samhällen och i alla samhällsklasser och är ett av de yttersta uttrycken för ojämlika maktrelationer och bristande jämställdhet. Mäns våld mot kvinnor är enligt Världshälsoorganisationen, WHO, ett av de mest djupliggande och allvarliga samhällsproblemen i vår tid. Det sträcker sig över både avsevärd historisk tid och över vitt skilda kulturer.

F! Malmö, i samverkan med Män för Jämställdhet, Miljöpartiet och Tjejjouren, vill uppmärksamma Malmö på detta fundamentala problem och uppmana till nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor! Vi vill även verka för att mer resurser avsätts till att förebygga förekomsten av mäns våld mot kvinnor och att de trygghetsmekanismer som finns ska utvecklas och erbjudas fler och i ett tidigare stadium.

ons
25
nov
2009
onsdag, 25 november, 2009 | Skriven av:

DN skriver : Koldioxiden slår rekord

Koldioxiden i atmosfären slår nya rekord. Halterna förra året var de högsta någonsin visar nya siffror från meteorologiska världsorganisationen WMO.

Med bara tolv dagar kvar till klimatförhandlingarna i Köpenhamn kommer siffror som sammanställer hur halterna av växthusgaser i jordens atmosfär har förändrats under året. Det är ingen uppmuntrande läsning. Utvecklingen följer just nu den allra värsta klimatkurvan – den som enligt FN:s klimatpanel IPCC leder till en uppvärmning på närmare 6 grader de närmaste hundra åren.

– Gapet mellan EU:s 2-graders-mål och den verkliga utvecklingen blir allt större, säger Markku Rummukainen, klimatforskare vid SMHI.

Vad kan man säga?
Det är ju inte så konstigt att CO2-halten ökar eftersom det mest snackas om hur bra man är på miljöpolitik. Det saknas handling.
Dessutom är handling ett problem. En stor del av klimatproblematiken beror på vår konsumtion.

Det är dessutom mycket snack om att alla andra ska göra åtgärder men inte vi för vi har varit så duktiga.

Det är ett jätteproblem att vi inte ens har vänt trenden. Vi släpper ut alldeles för mycket CO2 genom förbränning av fossila bränslen. En stor del av detta är transporter. Att det sedan huggs ner skog, regnskog som urskog förvärrar CO2 problematiken plus en hel del andra som t.ex. biologisk mångfald.
Smältande tundra i Sibirien och andra områden med permafrost ger stora utsläpp av metan. Den ökade smältningen beror på uppvärmningen genom växthuseffekten.

Det är dags att sluta snacka!
Detta är ju inte bara ett problem för Sverige men just nu är Sverige ordförandeland och ska driva på klimatfrågan vilket de inte gör. De anser att Sverige har varit så duktiga innan så nu behöver vi inte göra så mycket men ni andra måste skärpa er. Detta sänder felsignaler till övriga länder.
Byt politik inte klimat_660
Byt politik och inte klimat!

Kategori: klimat, miljö  | Skriv en kommentar
tis
24
nov
2009
tisdag, 24 november, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Länsstyrelsen har svårt att klara tillsynen

Skånes grisbönder har i år inte haft ett enda oanmält besök av länsstyrelsens kontrollanter.
– Det vi ser är enormt tråkigt, säger djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund om djurrättsaktivisternas bilder.

Han säger att omorganisationen av djurskyddet – från att ha varit en kommunal angelägenhet till att bli en uppgift för länsstyrelserna – lett till att enbart akuta utryckningar hunnits med.

– De anmälningar vi åkt ut på har det oftast funnits fog för, säger Mattias Gårdlund. Vissa förhållanden har varit väldigt alarmerande medan andra visat på mindre brister

Djurrättsalliansen har gjort besök på ett antal grisfarmar i Sverige. Deras rapport visar på skrämmande resultat.

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det talas alltid om att vi har världens bästa djurskyddslag. Att denna djurskyddslag är stark är tack vare miljöpartiet. Men vad hjälper det att det finns en bra lag om den inte efterföljs. Nu är tillsynen överförd till länstyrelsen men de flesta av länstyrelsens inspektioner är föranmälda och då ser allt bra ut. Det största problemet är att det inte görs någon tillsyn alls. Detta beror till största delen pga resursbrist. Här blundar jordbruksministern från (C) tillsammans med den övriga alliansen. Detta är verkligen en skandal.
ettlivsomgris
Man försöker lindra det hela genom att säga att är värre i andra länder. Det är ofattbart att ekonomiska intressen får gå före djurens rättigheter. I Skåne var det 26 farmar som fick besök och som blivit anmälda.

Grisarnas verklighet i siffror
På var femte gård med smågrisuppfödning har vi hittat fixerade suggor – suggor som står fastlåsta i små burar, vilket är olagligt annat än under mycket speciella omständigheter.
På två tredjedelar av gårdarna var djuren smutsiga eller mycket smutsiga.
På 40 procent av gårdarna hittade vi döda djur, många gånger inne i boxarna bland de levande.
På 84 procent av gårdarna fanns uppenbart sjuka djur – svaga, halta, hostande, med klåda eller med förlamade fram- eller bakben.
På 95 procent av gårdarna fanns det djur med sår, mest rivsår efter slagsmål men också bölder, liggsår och stora öppna sår.
På hälften av slaktsvinsgårdarna har vi sett aktiv svansbitning eller avbitna/skadade svansar.
På 55 procent av gårdarna har vi kunna konstatera beteendestörningar, så som gallerbitning och kannibalism.
På mer än hälften av gårdarna har våra inspektörer noterat att luften sticker i luftvägarna, ett mått på att ammoniakhalten ligger över gränsvärdena.
På hela 94 procent av gårdarna har det varit mycket små mängder halm eller strö, ett krav enligt svensk lag.

Man försöker och flytta fokus från den oetiska grishållningen genom att prata om att Djurrättsalliansen har brutit mot lagen när de gick in på farmarna. Djurrättsalliansen har inte hotat någon, de har inte förstört något. Det borde inte behövas att organisationer måste göra en sådanhär aktion. Självklart ska den tillsynsmyndighet utföra en så pass bra tillsyn att det inte går att bedriva en oetisk och lagvidrig djurhållning.
Man får nu hoppas att det händer något. Lite mer resurser till djurskyddsinspektörerna skulle inte skada.

Ännu ett skäl att vara vegan.

OBS!
Vill du inte vill titta på hemska bilder, starta inte videon.

Ett liv som gris from Djurrättsalliansen on Vimeo.

Läs hela Djurrättsalliansens rapport!

tis
24
nov
2009
tisdag, 24 november, 2009 | Skriven av:

Opinionsmätning nov 2009 Det blev en heldag med klimat & politik. Inte så ovanligt men idag var det lite mer uppmärksamhet eftersom Maria Wetterstrand gästade Malmö/Lund. Det blev besök på Ekocentrum i Malmö, Gröna Studenter på Malmö högskola och Mp Lund på Stadsbiblioteket i Lund.

Det var mycket stort intresse för Maria på alla ställen. I Lund var det ca 200 personer som lyssnade på Maria. Efter Maria presenterade Mp Lund lite av vad som kan göras lokalt. Då var intresset inte riktigt lika stort men ändå OK.

I dag presenterade också en opinionsmätning där miljöpartiet sprängde 10%-vallen och fick 10.4 %, en ökning med 1.8 %-enheter.

Totalt fick det rödgröna blocket 46.9 % och alliansen 42.3 %.

(KD) trillade under 4%-gränsen och fick 3.7 % och (C) är på väg ner mot samma gräns och fick 4.4 %. Visserligen är det bara en opinionsmätning så det är svårt att dra slutsatser kring själv procenttalen men tendensen kan man nog dra slutsatser utifrån.

Det är mycket som kan hända men det är lång tid innan det är dags för att rösta den 19 september.

Piratpartiet ökar men har en bit kvar till 4 %.

Oavsett % hit eller dit så är det nu som det är viktigt att agera kring Cop 15 mötet. Bl a så gäller det att så många som möjligt kommer till Köpenhamn den 12 december.

Läs mer om detta på Global Climate Campaign eller SNF Lund