tisdag 24 november 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Länsstyrelsen har svårt att klara tillsynen

Skånes grisbönder har i år inte haft ett enda oanmält besök av länsstyrelsens kontrollanter.
– Det vi ser är enormt tråkigt, säger djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund om djurrättsaktivisternas bilder.

Han säger att omorganisationen av djurskyddet – från att ha varit en kommunal angelägenhet till att bli en uppgift för länsstyrelserna – lett till att enbart akuta utryckningar hunnits med.

– De anmälningar vi åkt ut på har det oftast funnits fog för, säger Mattias Gårdlund. Vissa förhållanden har varit väldigt alarmerande medan andra visat på mindre brister

Djurrättsalliansen har gjort besök på ett antal grisfarmar i Sverige. Deras rapport visar på skrämmande resultat.

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det talas alltid om att vi har världens bästa djurskyddslag. Att denna djurskyddslag är stark är tack vare miljöpartiet. Men vad hjälper det att det finns en bra lag om den inte efterföljs. Nu är tillsynen överförd till länstyrelsen men de flesta av länstyrelsens inspektioner är föranmälda och då ser allt bra ut. Det största problemet är att det inte görs någon tillsyn alls. Detta beror till största delen pga resursbrist. Här blundar jordbruksministern från (C) tillsammans med den övriga alliansen. Detta är verkligen en skandal.
ettlivsomgris
Man försöker lindra det hela genom att säga att är värre i andra länder. Det är ofattbart att ekonomiska intressen får gå före djurens rättigheter. I Skåne var det 26 farmar som fick besök och som blivit anmälda.

Grisarnas verklighet i siffror
På var femte gård med smågrisuppfödning har vi hittat fixerade suggor – suggor som står fastlåsta i små burar, vilket är olagligt annat än under mycket speciella omständigheter.
På två tredjedelar av gårdarna var djuren smutsiga eller mycket smutsiga.
På 40 procent av gårdarna hittade vi döda djur, många gånger inne i boxarna bland de levande.
På 84 procent av gårdarna fanns uppenbart sjuka djur – svaga, halta, hostande, med klåda eller med förlamade fram- eller bakben.
På 95 procent av gårdarna fanns det djur med sår, mest rivsår efter slagsmål men också bölder, liggsår och stora öppna sår.
På hälften av slaktsvinsgårdarna har vi sett aktiv svansbitning eller avbitna/skadade svansar.
På 55 procent av gårdarna har vi kunna konstatera beteendestörningar, så som gallerbitning och kannibalism.
På mer än hälften av gårdarna har våra inspektörer noterat att luften sticker i luftvägarna, ett mått på att ammoniakhalten ligger över gränsvärdena.
På hela 94 procent av gårdarna har det varit mycket små mängder halm eller strö, ett krav enligt svensk lag.

Man försöker och flytta fokus från den oetiska grishållningen genom att prata om att Djurrättsalliansen har brutit mot lagen när de gick in på farmarna. Djurrättsalliansen har inte hotat någon, de har inte förstört något. Det borde inte behövas att organisationer måste göra en sådanhär aktion. Självklart ska den tillsynsmyndighet utföra en så pass bra tillsyn att det inte går att bedriva en oetisk och lagvidrig djurhållning.
Man får nu hoppas att det händer något. Lite mer resurser till djurskyddsinspektörerna skulle inte skada.

Ännu ett skäl att vara vegan.

OBS!
Vill du inte vill titta på hemska bilder, starta inte videon.

Ett liv som gris from Djurrättsalliansen on Vimeo.

Läs hela Djurrättsalliansens rapport!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>