Inlägg under kategori » djurrätt «

tor
21
jan
2016
torsdag, 21 januari, 2016 | Skriven av:

Efter första programmet med VEGORÄTT i SVT så har det blivit rätt många upprörda reaaktioner.

Maria G Francke skrev i Sydsvenskan :

Efter en halvtimma låg jag i fosterställning och kved: rädda mig, ge mig kött.
Det är ett generande flum som står i vägen för själva matlagningen, och det värsta är att det hade kunnat styras upp på manusstadiet och i själva produktionen. Programledarna är icke alls oävna som just det, de är bra framför kameran, de är pedagogiska och förklarar sina moment, de är inspirerande. Men det är på den sistnämnda punkten som det slår över: det finns inga gränser för hur nyttigt, vackert och gott allting är.

GrönkålJag förstår inte hur avsnitt 1 leder till fosterställning och kvidande eller att man vill äta kött. Jag håller med om att det var väldigt hurtfriskt och nyttigt och snyggt. Men det är knappast något man bara kan säga om VEGORÄTT. Har inte sett liknande reaktioner när Ernst eller Plura lagar mat.

Karolina Fjellborg skrev i Aftonbladet :

Galopperande grönt vansinne i ”Vegorätt”. Jag undrar så mycket när jag ser det här. Om det är meningen att vi ska bli inspirerade eller kväva oss själva med skämskuddar så att världen blir av med åtminstone ett par köttätare. Varför programledarna tar på och hänger på varandra, och står jättejättenära, lite bakom eller lite framför varandra, hela tiden, matar varandra och fnissar omotiverat. Man bara väntar på att det hela ska urarta i sådana där kuddkrig som tjejer har i manliga fantasier.

Jag vet inte vad det är för manliga fantasier Karolina menar. Känns lite som beröringsskräck och lite homofobi. Enligt SVT är målgruppen kvinnor mellan 18-35 år. Det är nog svårt att göra ett program för alla speciellt som det egentligen inte bara är underhållning utan egentligen en viktig fråga som både gäller etik och klimat. Rent av politik.

Malin Wollin skrev i Aftonbladet skriver :

”Vegorätt” inte rätt för radhusvegetarian. Att vara vegetarian måste inte vara ett livsstilsval. Många av oss vegetarianer är precis som alla andra med den skillnaden att vi inte äter upp våra vänner. Vi ska inte krångla till det, köttisarna tycker redan att det låter helt hopplöst svårt.

Att inte äta upp våra vänner är väl ett livsstilsval. Målgruppen var inte alla och inte heller ambitionen att omvända alla köttätare. Malin konstaterar :

Tanken bakom ”Vegorätt” är så god och grön men är lika verkningsfull som att göra ett program för att öka miljömedvetenheten och bara berätta om hur man bygger sitt eget hus av hästspillning. Det är för hardcore SVT, ”Vegorätt” är helt enkelt lite för rätt.

Det är kanske det som är problemet att VEGORÄTT är helt enkelt för rätt. Linda McCartney sa en gång att om slakterier hade glasväggar skulle många fler vara vegetarianer. Det tror jag stämmer och det är kanske det som krånglar till det eftersom i stället för att ändra sin livsstil så fortsätter man med köttnormen och lever med dåligt samvete och då försvarar man sig med ibland mycket dåliga argument.

Många har kommenterat programledarna. De var töntiga, söta, flamsiga, grönkål och bär i håret …
Kanske beror en del reaktioner på att programledarna var två unga starka kvinnor som tog plats?

Alla dessa reaktioner av ett enda avsnitt bådar ändå gott. Fyra kvar och då kan kanske det blir än mer diskussion om varför “vego är rätt”.

Givetvis spelar nog det faktum in att det är först nu, 2016, som det blir ett vegomatlagningsprogram. Förväntningarna har byggts upp under lång tid. SVT har uppvaktats många gånger i flera år för att de skulle göra ett VEGO-program.

I ärlighetens namn blev jag själv lite upprörd eftersom jag direkt efter programmet tyckte att bilden av en vegan var lite av en nidbild. Jag har nu lugnat ner mig och ser fram emot nästa avsnitt. Rimligen blir det fler program efter VEGORÄTT eftersom det ligger helt rätt i tiden. Visar sedan SVT, Cowspiracy, blir det nog än fler reaktioner. (Kan ses på Netflix eller laddas ner från cowspiracy.com.)

Det är nog lite optimistiskt att tro att fem avsnitt kommer att omvända världen. Men att ett enda program kan beröra och uppröra så många bådar ändå gott. Det är precis som med kultur.

Pratar vi om våra reaktioner kan vi kanske påverka våra livsstilar i rätt riktning så att kommande generationer inte behöver åka till andra planeter för att överleva.

ons
20
jan
2016
onsdag, 20 januari, 2016 | Skriven av:

Äntligen ett vego matlagningsprogram i SVT. Det har lobbats för detta under många år. Man brukar säga att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. I det här fallet är jag lite osäker.

VegorättDetta var program 1 av 5 så man ska kanske hålla sig lite lugn innan man blir allt för kritisk. Enligt min mening verkar recepten vara lite svåra. Inte bara vego utan en del även raw food. Jag tror säkert att resultatet, när jag lagar recepten, blir gott.

Nyttig ketchup och majonnäs, jättebra. Linser och bönor som kan odlas i Skåne, jättebra. Rotfrukter, frukter och bär … Så inga direkta problem med recepten för mig, möjligen för någon som ska ta steget från animaliskt till vego.

Det som egentligen störde mig mest var synen på vego. Det kändes lite som en nidbild. Många leenden, vilket är bra men kanske lite för mycket “fnitter”. Det viktigaste är ju inte hur jag som vegan uppfattade det, utan hur en nyfiken köttätare uppfattade det. Det kändes som att det var lite för mycket, inte bara vego utan även raw food. I och för sig bra att få se mångfalden av ingredienser man kan använda i vegomatlagning men kanske för många okända, för köttätare, redan i program ett. Bra med hälsoaspekterna men det blev lite för hurtfriskt.

Min förhoppning med programmet är ju att intresset för vego ska öka. Vilket är nödvändigt för att kunna möta klimathoten. Jag vill även att djur ska behandlas mer etiskt. De är ju levande varelser med känslor och har lika stor rätt att leva som vi.

Jag undrar hur man resonerat om vilken den huvudsakliga målgruppen för programmen är.
Är programmet för de som är VEGO eller för de som är köttätare?
Vilken åldersgrupp?

Oavsett mitt lilla gnäll är jag glad att det nu finns ett VEGO-matlagningsprogram. Det kommer väl i alla fall att få fart på diskussionerna om VEGO eller inte VEGO. Ska snart testa recepten och ser fram emot avsnitt två.

Ska dessutom bli kul att se vilka tittarsiffrorna blir!!

Länk till chatten på SVT om VEGORÄTT
VEGORÄTT på Twitter

fre
8
apr
2011
fredag, 08 april, 2011 | Skriven av:

GP skriver “Djurskyddskrav döms bort vid upphandling”

I flera rättsfall diskvalificeras krav på att följa våra svenska djurskyddsbestämmelser när kommunernas kostchefer köper upp livsmedel. Att detta strider mot EU:s gemenskapslagstiftning om offentlig upphandling tycks inte bekymra domstolarna, skriver Ulf Magnusson och Lotta Rydhmer, SLU.

Sverige har en bättre djurskyddslag än många andra länder men vad hjälper det om den inte tillämpas. Sverige ställer krav på att djur får transporteras högst 8 timmar före slakt vilket är bättre än övrig EU-lagstiftning. Om detta krav ställs överklagas detta och kammarrättens domare dömer ofta till nackdel för djuren och hävdar alltså att djurskyddshänsyn inte är ett kvalitetskriterium som får beaktas vid offentlig upphandling.
Att detta strider mot EU:s gemenskapslagstiftning om offentlig upphandling tycks inte bekymra dem: Kommissionen slår fast i ett tolkningsmeddelande (KOM (2001) 274 slutlig) att upphandlande myndigheter har omfattande möjligheter att ta miljöhänsyn och EU:s förordning (834/2007) klargör att djurskyddskrav är en form av miljöhänsyn.

Tyvärr ligger djurskyddet inte så högt upp på jordbruksministerns prioriteringslista. Tillsynen fungerar fortfarande inte och fler och fler djurskyddsinspektörer påpekar att de inte har tillräckliga resurser för att kunna göra en tillsyn värd namnet.

Tyvärr finns det inget som tyder på att det kommer att bli en skärpning. Det finns många exempel på att jordbruksministern inte tar denna problematik på allvar och att han inte står obunden till jordbruksnäringen.

Frågan är om något kan göras innan valet 2014. Man kan bara hoppas på att det blir ett byte på jordbruksministerposten innan dess …

mån
17
jan
2011
måndag, 17 januari, 2011 | Skriven av:

Snart har de 20 vargarna skjutits. Jakten som skulle stärka vargstammen har hittills resulterat i att 5 alfadjur skjutits och 2 vargar med GPS-sändare.
Alfadjuren står högst i rang och är viktiga för vargflocken. Vargarna med GPS-sändare ingår i forskningsprojekt och enligt instruktionerna skulle vargar med GPS-sändare fredas. Åldersfördelningen på de skjutna vargarna är inte heller vad man önskat. Alldeles för många vuxna vargar har skjutits.
Dessutom har vargar åter igen skadeskjutits.

Detta kan knappast betraktas som en lyckad jakt.

Det är bara att hålla med Miljöpartiets europaparlamentariker Carl Schlyter:

–Att släppa loss tusentals jägare som jagar varg har inget med omsorg om vargstammen och den biologiska mångfalden att göra.

Grädden på moset blir att Sverige med största säkerhet blir anmäld av EU.

Nu riskerar dessutom Sverige att bli anmäld av EU för att Sverige bryter mot EU:s lagstiftning.

“Jag beklagar att Sverige har inlett licensjakten på varg utan att ge tydliga svar på min skrivelse sänd den 7 december 2010”, skriver Potocnik i ett uttalande.

Han understryker att jakten kan vara olaglig enligt EU:s lagstiftning. Nu, framhåller han, finns inget annat att göra än att dra Sverige inför domstol.

“De svenska myndigheternas agerande ger mig få andra val än att föreslå till EU-kommissionen att starta ett formellt förfarande mot Sverige för brott mot EU:s miljölagstiftning”, heter det i Potocniks uttalande.

SvD, SDS, SkD

lör
15
jan
2011
lördag, 15 januari, 2011 | Skriven av:

GP skriver “Skyttarna väntar i terrängen”

Den första vargen kan ha skjutits vid årets vargjakt. Uppgifterna är dock ännu osäkra.
En varg är påskjuten men inte fälld i Dalarna, vid sjön Grycken, skriver Dalarnas Tidningar på nätet.
Nu startar eftersök och en besiktningsman är på plats. Enligt länsstyrelsen är det oklart om vargen är skadeskjuten eller har klarat sig helt undan skottet.

Lyssnade på P1 i går och då var det en jägare som bedyrade att nu hade man jobbat extra på att få jägarna att skjuta bättre. Jakten 2010 innebar att många vargar skadeskjöts innan de kunde avlivas. Därför vet man ju inte hur många vargar som egentligen sköts. Det kan ju vara några som bara skadesköts.

Nu verkar det vara samma sak. Första vargen som besköts fick inget dödande skott. Kanske träffade inte ens skottet.
Visst är vargen skygg och väldigt uppmärksam och då är det givetvis svårt att skjuta den. Därför är det anmärkningsvärt att man tillåter så många jägare skjuta på vargen. Man borde ha speciellt duktiga skyttar plus att de ska ha goda kunskaper om vargen så att man inte bara skjuter de vargar man ser.
Till exempel kan ett skott i ett alfa djur göra mer skada än nytta.

Dalarnas Tidning skriver:

10:45 – Vargen vid sjön Grycken i Nås är funnen död. Den andra vargen som skjutits fanns vid sjön Gensen i Ludvika kommun.
Stig-Åke Svenson,

10:40 – Två vargar fällda i Dalarna
Hittills har två vargar fällts. Skott har också avlossats mot ytterligare en varg i Dalarna.
Det senaste skottet avlossades kl 10.28 vid sjön Gänsen i Ludvika kommun.
Hittills har alltså två vargar fällts och skott avlossats en varg av de totalt fem som får fällas i delområde 2 i Dalarna. Två vargar återstår att skjutas i delområde 2 i Dalarna och en varg i delområde 1 i norra Dalarna.

Länsstyrelsens besiktningsmän är på väg till jaktplatsen.

10:31 – En varghanne sköts och fälldes kl 10.05 vid sjön Gänsen i Ludvika kommun.

Länsstyrelsen:
En varg fälld i Dalarna
Det var en varghanne som sköts och fälldes kl 10.05 vid sjön Gänsen i Ludvika kommun.
Hittills har alltså en varg fällts och skott avlossats mot en varg av de totalt sex som får fällas i Dalarna under jakten.
Tre vargar återstår att skjutas i delområde 2 i Dalarna och en varg i delområde 1 i norra Dalarna.
Länsstyrelsens besiktningsmän är på väg till jaktplatsen.

10:23 – Den påskjutna vargen vid sjön Grycken, fortfarande inte funnen.

09:18 – Varg påskjuten vid sjön Grycken, söder om Nås.
Vargen är påskjuten, inte fälld. En besiktningsman finns ute på plats just nu.
Enligt Stig- Åke Svenson, länsstyrelsen vet man ej om vargen har klarat sig helt eller om den är skadeskjuten.

Länsstyrelsen:
Första vargen är påskjuten i Dalarna kl. 9.03. Eftersök på vargen ska inledas inom kort. Licensjakten inleddes på morgonen 15 januari.
Vargen sköts söder om Nås i Vansbro kommun. Den påskjutna vargen ska avräknas från de totalt sex som får fällas i Dalarna under jakten. Om vargen visar sig vara oskadad kan den tillföras jakten igen.
Länsstyrelsens besiktningsmän undersöker nu jaktplatsen.

Timmarna före jaktstart var det full aktivitet i alla vargrevir.
Jägarna spårade av markerna genom att köra längs skogsvägarna och söka vargspår.
– Vi kollar i snön längs vägens plogkanter. Där går vargarna ofta, säger Henrik Widlund i ett jaktlag i Hasselforsreviret vid Laxå i Närke.
När solen går upp ska skyttarna vara beredda. I Hasselforsreviret kommer runt 50 jägare att delta under lördagen.

Det är sorgligt att alliansen tillåter denna jaktslakt …

tis
30
nov
2010
tisdag, 30 november, 2010 | Skriven av:

SkD skriver : Grisar fick inte vatten

Grisarna levde i sådan misär att länsstyrelsens djurskyddsinspektör bestämde sig för att ta djuren med sig från gården.
Ägaren till lantbruket säger sig vara omedveten om länsstyrelsens beslut och har anmält grisarna som stulna.

Under torsdagen var länsstyrelsens djurskyddsinspektör Peter Stenberg på plats på gården, i Eslövs kommun.
Enligt honom levde de drygt 100 grisarna i en skitig stia med dålig tillgång till vatten och mat.
–De var underutvecklade med stort huvud och stora öron. När vi gav de vatten blev de som tokiga, säger Peter Stenberg som under fredagsmorgonen återvände till gården i sällskap med polisen som tog grisarna, plus 16 nötkreatur, med sig därifrån.

Detta är inte första gången det händer. Det visar återigen att djurhållningen inte följer svensk lag och att tillsynen inte fungerar tillfredsställande.

– Lantbrukarens ärende hos oss går långt tillbaka i tiden. Det har förts diskussioner om att omhänderta djuren förut men det har inte blivit av tidigare, säger Peter Stenberg.

Varför reagerar man inte snabbare?
Dessutom har den berörda lantbrukaren varit medveten om att länsstyrelsen har haft ögonen på verksamheten och ändå har “missbruket” fortsatt.

–Det är mycket möjligt att vi polisanmäler händelsen. Smågrisarna mådde sämst och vissa av dem låg och skakade. Lantbrukaren har haft djur länge och det finns stor risk att denne får djurhållningsförbud säger djurskyddsinspektören

Det är mycket möjligt att vi polisanmäler ärendet. Det är väl självklart att man måste polisanmäla detta. Annars blir det ju ingen förändring. Det är oacceptabelt att behandla djur på detta sätt.
“Det finns stor risk för djurförbud”. Det borde nästintill vara självklart.

Finns det några djur kvar på gården?
–Det finns några katter kvar. Vi bedömde att de inte var så illa däran att vi behövde ta även dem med oss.

Är det inte dags att ta krafttag i tillsynen så att djurhållningen åtminstonde följer svensk lag …

Kategori: djurrätt, etik, koloni  | En kommentar
tis
2
nov
2010
tisdag, 02 november, 2010 | Skriven av:

Tittar på SVT1 och “The Cove”, en amerikansk dokumentär från 2009 som handlar om japanska fiskare som slaktar tusentals delfiner i en vik som varit hemlig.
Inte nog med att de dödar en massa delfiner på ett hemskt sätt utan de förgiftar dessutom de som äter delfinköttet. Delfinköttet säljs inte som delfinkött utan som valkött.
Delfinköttet innehåller stora mängder kvicksilver, 20 gånger mer än WHO:s gränsvärde.
De til och med skänker förgiftat delfinkött till skolorna i byn där en del av slakten genomförs.
Japan dödar också en massa valar.
Många japaner kände inte till slakten.

Japan betalar andra länder för att stödja japans hemska, otäcka och osmarta agerande.
Detta är ännu ett exempel där ekonomin styr över både etik och ekologi men även prestige.

Det behövs opinion och att medborgare reagerar. Förhoppningsvis har filmen gjort stor nytta men det behövs mer för att stoppa detta vansinne.

Det är upptill oss medborgare att reagera, NU!

Läs mer!
Läs ännu mer!
Se filmen!

Kategori: djurrätt, ekologi, etik  | En kommentar
ons
15
sep
2010
onsdag, 15 september, 2010 | Skriven av:

Det dags att agera för att få slut på missförhållandena på minkfarmarna. Jordbruksverkets inspektion gjorde direkt efter Djurrättsalliansen hade avslöjat missförhållandet. En del av inspektionerna var anmälda.
Nu har Djurrättsalliansen gjort nya besök och visar på att det fortfarande finns stora problem.

Svenska minkfarmer – en månad senare from Djurrättsalliansen on Vimeo.

Med en rödgrön regering blir det slut på detta djurplågeri.
Att stänga in minkar i små burar där trängsel och avsaknad av “normal miljö” skapar stress. Minkar behöver röra på sig och behöver tillgång till vatten så att de kan simma och jaga.

Alliansen har svikit djuren i 4 år. Det är dags att göra något åt detta.

Det behövs en stark grön röst i politiken för att detta ska bli verklighet.

Rösta därför GRÖNT

den 19 SEPTEMBER!

sön
12
sep
2010
söndag, 12 september, 2010 | Skriven av:

Nu är det bara en vecka kvar sedan är denna valrörelsen över. Nu gäller det att spurta. Det har aldrig varit så många som varit så positiva till miljöpartiet i någon valrörelse hittills. Det är riktigt trevligt.
Nu gäller det att ge allt för att stärka det gröna inslaget i politiken efter den 19:e.

När det gäller djurrätt så visar Djurens rätts undersökning att

… bara ett enda parti fäster sådan vikt vid djurfrågorna att de får vara med i valplattformen …

Det partiet är MIljöpartiet.

I senaste numret av medlemstidningen “Djurensrätt” så granskar man regeringens politik under den gångna mandatperioden. Man konstaterar:

Valdagen närmar sig och det är dags för bokslut. I detta nummer granskar vi vad den borgerliga alliansen gjort för djuren under mandatperioden. eller snarare handlar det om vad man inte gjort. För med facit i hand blir analysen att vi har en regering som har använt fyra år vid makten för at försämra för djuren.

Alltså det är dags att byta ut regeringen och det gör man bäst genom att rösta grönt, dvs lägga sin röst på miljöpartiet i riksdagsvalet, i landstingsvalet och i kommunvalet.

Du som redan poströstat och lagt i “fel” valsedlar kan korrigera detta genom att rösta i din vallokal på söndag. Då behöver du inget röstkort bara ett id-kort och att du går till din vallokal.

Det är grönt som gäller.

Kategori: djurrätt, valet2010  | En kommentar
fre
13
aug
2010
fredag, 13 augusti, 2010 | Skriven av:

Kattungarna växer och växer. Alice närmar sig nu Ella i storlek. Ellas sår läker fint vilket är skönt. Hon verkar helt obekymrad av detta.

Hon kommer och äter mat och jamar. Varför hon jamar är lite osäkert. Hon saknar säkert sina ungar men vid det här laget borde hon ha stött bort ungarna. Det säger i alla fall många som har stor kännedom om katter.

Sickan och Lilla Grå bryr sig inte så mycket om Ella däremot gör Alice det. Hon är väldigt mammig men samtidigt väldigt tuff och självständig. I dag kom Ella och jamade och då blev Alice extra uppspelt. Situationen var väldigt besvärlig så jag bestämde mig att släppa ut Alice och se vad som skulle hända.

Först försökte jag få in Ella på verandan och stänga dörren. Det var inga problem att få in Ella men att stänga dörren var helt omöjlig. Så Plan B blev att släppa ut Alice till Ella.

Det var inga problem med att få ut Alice. Hon sprang ut och närmade sig Ella. Båda började smyga mot varandra. När Alice var en meter ifrån Ella fräste Ella till vilket gjorde att Alice sprang in på verandan med svansen mellan benen.

Så man kan undra vad som hände. Ella vet att vi har tagit hennes ungar och att de är innestängda i vårt hus. Har hon inte förstått att de har vuxit och att de inte är små hjälplösa kattungar. Har Ella och Alice blivit konkurrenter?
Alice är väldigt lik Ella.

Just nu är alla kattungarna tillfreds. Alla har blivit matade med torrfoder ur min hand. Alla var som getingar kring en sockerbit. Alla gick att kela med och nu ligger alla och susar sött innan nattrusningen. Alice ligger helt utslagen i bästa fåtöljen medans Sickan och Lilla Grå ligger i köket sida vid sida.

Snart kommer de nog att vakna och börja kvällsaktiviteterna och den vevan kommer väl Ella och jamar. Hon vill nog ha lite kvällsmat.

I natt ska jag fundera hur vi ska göra i morgon. Ska vi släppa ut ungarna och så att de får hälsa på Ella?
Risken är att allt jobb vi lagt ner går till spillo men frågan är vad är bäst för de små katterna och Ella.

Det bästa vore nog att få Alice till ett nytt hem där hon får mycket uppmärksamhet i lugn och ro, långt från en jamande mamma. Snart flyttar Lilla Grå och då är det bara Sickan kvar och så Ella. Sickan bryr sig inte om Ella så det kan nog gå bra att släppa ut Sickan och ha kvar Ella som kommer och äter mat.

Inga lätta beslut men i morgon bitti har allt säkert klarnat …

tis
10
aug
2010
tisdag, 10 augusti, 2010 | Skriven av:

Alliansen har skurit ner resurserna till djurtillsynen och har dessutom organiserat om från kommuner till länsstyrelser. Under flera år har det rapporterats att länstyrelsens personal inte hinner med. De har bara haft tid att reagera på larm om missförhållanden.
Centerpartisten som sitter i riksdagens jordbruksutskott ville hävda motsatsen. Han menade också att en mink med 2-3 ungar kan leva på dagstidningssida och ha ett naturligt beteende. Hur det nu ska gå till?

Det är väl ganska så självklart att en mink omöjligen kan simma, springa och jaga på denna yta. Ännu mindre 4 st.

Många gånger yvas man över att Sverige har världens bästa djurskyddslag och det har vi kanske. Problemet är att föreskrifterna inte följer lagen. Föreskrifter tillåter små burar och samtidigt står det i djurskyddslagen att djuren har rätt till sitt naturliga beteende.

I Djurskyddslagen står det: 4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

Allt var klart när alliansen fick ta över, de hade kunnat genomföra ett förbud men de har hittills inte brytt sig. Centerpartisten i jordbruksutskottet tyckte det var ett hemsk samhälle att leva i där man visade på missförhållanden och försökte flytta fokus till Djurrättsalliansen i stället för på minknäringen. Vi ska vara glada att vi har engagerade medborgare som utan att skada någon eller något lägger tid och energi på att dokumentera ett missförhållande som alliansens djurtillsyn borde ha upptäckt. Det är givetvis bra om man kan undvika förbud men dessa missförhållanden har fått pågå alldeles för länge. Ända rätta just nu är att förbjuda pälsuppfödning!

tis
10
aug
2010
tisdag, 10 augusti, 2010 | Skriven av:

DN skriver “Larm om vanvårdade minkar”

Svenska minkar vanvårdas och lever under fruktansvärda förhållanden, enligt en djurrättsgrupp som tagit sig in på flera minkfarmer. Smygtagna filmer och bilder visar ihjälbitna minkar, kannibalism och djur med stora köttsår.

Organisationen Djurrättsalliansen har under ett års tid tagit sig in på en femtedel av Sveriges 75 minkfarmer för att dokumentera hur djuren lever.

På en majoritet av farmerna hittades sjuka och skadade djur, till exempel minkar med öppna sår. Det var också mycket vanligt att djur hittades döda i burarna och på nästan alla av de farmer som Djurrättsalliansen tagit sig in på kunde organisationen filma djur med stereotypa beteenden — som att vagga fram och tillbaka eller maniskt rusa runt i cirklar.

Ännu en gång har Djurrättsalliansen gjort det svenskt djurskydd skulle ha gjort, dvs följa upp och se hur minkarna har det i sina burar. Att ha djur i bur på detta sättet är inte möjligt om man ska följa svensk djurskyddslag men eftersom alliansregeringen och vår centerpartiets jordbruksminister blundar och låtar minknäringen göra som de vill så blir det så här. Pengar sätts före djurens rättigheter.

Det är inte konstigt att det blir problem när man stänger in djur i en bur som är så långt från deras naturliga miljö så att de inte kan utöva sitt naturliga beteende. Normalt rör minkar på sig både på land och i vatten. Det är rent av skamligt att vissa tjänar pengar på att utnyttja djur på det här sättet. Det blir inte bättre av att vissa vill köpa dessa skin. Eftersom näringen inte klarar av att se till djurs rättigheter och att vissa konsumenter inte bryr sig så finns det bara en väg till lösning och det är att förbjuda uppfödning av djur med syfte att sälja päls och skinn.

Redan 2003 tillsattes en statlig utredning för att analysera djurskyddsproblemen inom svensk minknäring eftersom det redan då fanns starka indikationer på att verksamheterna inte följde lagen.
Av detta blev det, egentligen alldeles för mesigt, att pälsdjursbranschen fick på sig till 2010 att åtgärda alla feleaktigheter.

Av detta visar Djurrättsalliansens undersökning att av detta blev inget. Det finns redan länder. Österrike Irland och Storbritanien, som gjort det som Sverige borde gjort för länge sedan, dvs förbjuda denna verkamhet. Det är dags att vakna herr jordbruksminsiter. Näringen har ingen koll på läget och statens tillsyn fungerar inte.

Det behövs verkligen en ny regering som förbjuder denna avart av näring.

För att vara säker på att det blir ett förbud så är det säkrast att rösta grönt, dvs på Miljöpartiet.

ons
28
jul
2010
onsdag, 28 juli, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Tjurfäktning förbjuds i Katalonien

Regionparlamentet i spanska Katalonien beslutade på onsdagen att förbjuda tjurfäktning, vilket fick motståndare till den hundratals år gamla traditionen att jubla utanför mötessalen.

Många spanska ögon var riktade mot Katalonien när parlamentet röstade för att tjurfäktning inte längre ska undantas i förbudet mot att döda eller behandla djur illa. Katalonien blir den första spanska fastlandsregionen att förbjuda tjurfäktning och djurrättsaktivister vann därmed mot traditionalister som hävdat att tjurfäktning speglar den spanska folksjälen.

Det var verkligen på tiden. Omröstningen var ganska så knapp 68 för ett förbud och 55 emot.

Man kan hoppas att det smittar av sig till övriga delar där det förekommer tjurfäktning.

Detta är en seger för djurrättsrörelserna efter lång kamp för tjurars rättigheter. Mycket är kvar men detta är en början …


SvD, AB, SR, FDR

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
tor
1
jul
2010
torsdag, 01 juli, 2010 | Skriven av:

Allt är under kontroll med de nyinflyttade katterna. Vi har dock en del att besluta om vad gäller dessa katters framtid.
Eftersom vi inte kunnat motstå frestelsen att börja socialisera katterna så har vi nu tagit på oss en del ansvar för deras framtid. Tanken är att sterilisera samtliga och hitta ett hem till de som vill bo inne.

De vänjer sig sakta men säkert sig vid att även vi bor på kolonin. Mamman har nu fått p-piller. Förhoppningsvis kan vi vid ett senare tillfälle få iväg henne till en veterinär. De små borde vara ett mindre problem att få iväg till en veterinär utan att de blir skräckslagna.
Det är inte helt enkelt hur man ska göra. Antingen försöker man hålla kattbeståndet på en lagom nivå utan att för den skull skjuta några katter och då måste man sterilisera en del katter.
Det finns redan en hel del katter i området. Man kan ju inte bara mata katterna och låta de sköta sig själva i så fall måste vi ju åka till kolonin och mata den tid då vi inte bor på kolonin.
Att skjuta katter känns helt fel. I vissa fall kan det vara OK t.ex. om katterna är sjuka.

Vi har läst en del böcker hur man ska socialisera de små liven och bäst är väl att ha dem instängda i ett rum och låta/tvinga dem att acceptera oss. Just nu verkar det svårt då det finns så mycket spring i benen och så mycket spännande att upptäcka ute i trädgården.
Vi får sakta försöka se om de accepterar oss. Två sover i alla fall en del av natten inne på vår veranda. Vi kommer dem när och kan klappa dem men de vet nog inte riktigt varför vi gör det. Ännu så länge njuter de inte av vårt kel, vilket vi gör.
Hur vi än gör med katterna så får inte vårt eget välbefinnande gå ut över katterna. De är kännande och levande varelser med rättigheter precis vi.

tor
17
jun
2010
torsdag, 17 juni, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : FN: Därför måste vi alla bli veganer

En ny FN-rapport konstaterar att köttkonsumtinonen måste minska drastiskt och omgående för att rädda planeten från klimatförändringens värsta konsekvenser.

För att rädda världen från hunger, bränslebrist och klimatförändringens värsta konsekvenser krävs ett globalt skifte till vegandiet. Västvärldens förkärlek till kött och mejeriprodukter är ohållbar då världens befolkning växer mot berkäknade 9,1 miljarder år 2050. Det skriver FN:s internationella panel för hållbar resursanvändning, UNEP, i den nya rapporten “Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production – Priority Products and Materials”.

Rapportförfattarna hävdar till och med att köttkonsumtionen på vissa sätt är ett värre hot mot klimatet än fossila bränslen och skriver “Jordbrukets inverkan på klimatet förväntas öka stort på grund av den ökande befolkningens konsumtion av animaliska produkter. Till skillnad från fossila bränslen, är det här svårt att hitta alternativ – människor måste äta. Att minska jordbrukets inverkan är bara möjlig med en stor världsomspännande ändring av människors diet, bort från animalisk föda.”

Jordbruket står enligt rapporten för 19 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Man påpekar också att jordbrukets miljökonsekvenser också sträcker sig utanför klimatet till exempel står jordbruket, särskilt kött och mejeriproduktion, för 70 procent av världens färskvattenkonsumtion och för 38 procent av världens totala landanvändning. Enligt en tidigare rapport från FN kommer världens matproduktion behöva öka med 70 procent för att kunna föda världens över 9 miljarder människor år 2050.

What can I say?

Läs själv – hela rapporten!

fre
28
maj
2010
fredag, 28 maj, 2010 | Skriven av:

Tyvärr missade jag denna aktion från Djurrättsalliansen, Fontänminkar.

Under natten till den 20 maj dök de upp – fontänminkarna. Lika plötsligt som konsekvent: de håller sig nära vatten för de älskar ju att simma. De är många och de är spridda över hela Sverige. I över 40 fontäner utspridda i 25 städer i Sverige finns fontänminkarna.

Under förrra mandatperioden var det nära att det blev ett förbud för att pälsdjuruppfödning i Sverige. Sverige är inte alls i framkant. Det finns länder som redan förbjudit detta.

1,2 miljoner minkar föds upp varje år i Sverige och dödas och flås för att bli lyxprodukter som pälskappor, jackor och kragar.

Frågan är berittigad : “När ska resten av Sveriges minkar få känna vatten istället för ståltråd mot tassarna?”

Enligt svensk Djurskyddslag som man ofta hänvisar till står det att djur ska hållas och skötas på ett sätt som ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Minkar är vilda djur som springer och simmar mycket av sin vakna tid. På pälsdjursfarmer sitter de inspärrade i ståltrådsburar utan tillstymmelse till varken utrymme eller vattendrag.

Om politikerna menar allvar med djurskyddslagen måste pälsdjursuppfödning förbjudas, säger Johan Carlsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Helt rätt.
För att detta ska vara möjligt krävs det ett grönt parti i regeringen, dvs Miljöpartiet.

Tänk på det den 19 september!

sön
16
maj
2010
söndag, 16 maj, 2010 | Skriven av:

Djurens rätts riksstämma i Karlstad är snart slut. Vi har precis klarat av en diskussion om tidningen Djurens rätt. Kvar återstår en diskussion om det ska bildas en etisk kommitté eller inte. Detta är ett nytt förslag som uppkommit i samband tidningsdiskussionen.

Nu är alla frågor avklarade och klockan är 13.55. Kvar återstår bara lite avtackningar och så förstås riksstämman för Stiftelsen Forska utan Djurförsök.

Vilket innebär att vi kommer att klara avslut innan klockan 15.00.

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
fre
14
maj
2010
fredag, 14 maj, 2010 | Skriven av:

Första dagen är nu avklarad på Djurens rätts riksstämma. Den avslutades med mingel och god veganbuffé. Fantastiskt att man kan äta allt man ser, man behöver inte fråga vad maträtterna innehåller.
Många kända ansikten men även många nya. Bra åldersspridning, från unga till väldigt gamla, rent fysisk sådan.
I daga var det redovisning av det gamla, dvs förra årets verksamhet.i Morgon börjar allvaret. Inte så många motioner och propositioner men några blir det nog en del diskussioner kring.

Har tittat en del på SVT för att se vad som händer i Uppsala och miljöpartiets kongress. Media gillar när allt inte går partistyrelsens väg och när det finns mer än en åsikt. Men det det som kallas demokrati. Bra att det finns utrymme att diskutera och att gräsrötter kan påverka tillsammans.

Mediabilden är ändå rätt så positiv. Centern tog en del av uppmärksamheten genom sin riksdagskandidat som påstår att “Judar låg bakom Förintelsen“.

Nu är det dags att sova för morgondagen blir en lång dag och kanske en riktig varm dag. Meteorologerna lovar 19 grader. Inte illa, i Lund ska det bli 9 grader …

fre
14
maj
2010
fredag, 14 maj, 2010 | Skriven av:

Sitter på tåget norrut. I dag steg jag upp före tuppen för att hinna med X2000-tåget 5.11 från Malmö. Mitt resmål skulle kunnat vara Uppsala eftersom det är där som miljöpartiets kongress äger rum i år, men mitt resmål är Karlstad. Jag åker till Karlstad för att vara ordförande på Djurens rätts riksstämma. Hade gärna varit i Uppsala men man kan ju bara vara på en plats samtidigt. Det är alltid lite extra att vara på kongress ett valår men man kan ju inte få allt. Jag får väl följa kongressen på SVT. Handlingarna till kongressen hittar man på nätet. Ett viktigt ärende på kongressen är valmanifestet inför valet den 19 september.

Djurens rätts riksstämma är det inte lika många ärenden att besluta om men det finns en del som det säkert blir mycket diskussion kring.
Det finns några stadgeförslag. Ett av dessa innebär att Djurens rätt bara ska ha riksstämma vartannat år. Förslaget var uppe på förra riksstämman och fick då majoritet men beslutet var inte enhälligt så det krävs ännu ett majoritetsbeslut på en riksstämma för att ändringen ska skrivas in stadgarna.

Ett annat förslag handlar om förbundsstyrelsens ledamöter ska ha rösträtt på riksstämman eller ej. Personligen tycker jag att det är ganska så självklart att förbundsstyrelsens ledamöter inte ska ha rösträtt på riksstämman. En riksstämma är medlemmarnas chans att säga vad man tycker. Det blir ännu viktigare då det bara blir riksstämma vartannat år.
Djurens rätt har cirka 35 000 medlemmar. Många av dessa åker aldrig på en riksstämma, många är inte aktiva. Detta innebär ett litet problem. Djurens rätt är en stabil organisation med mycket verksamhet. En organisations livsnerv är medlemmarnas engagemang. Det gäller att ta vara på detta och då behövs det reellt inflytande på de övergripande besluten som tas på en riksstämma.

En annan fråga som alltid diskuteras är Djurens rätts medlemstidning. Hur självständig ska tidningen vara?
Ska chefsredaktören vara ansvarig utgivare?
Ska tidningen kunna kritisera Djurens rätt?

Dessutom blir det diskussion om hur mycket av verksamheten som ska fokuseras kring djurförsök. En motion vill att djurförsök ska bli huvudinrikting och att minst 50% av medlemstidningens och hemsidans innehåll ska behandla djurförsöksrelaterade frågor.

Förbundsstyrelsens förslag till huvudmål för 2010-2011

• 3 miljoner människor ska mötas av vårt budskap.
• Antalet nyvärvade medlemmar ska öka jämfört med förra året.
• Antalet lokalorganisationer ska hållas stabilt.
• En aktivistbas ska byggas upp.
• Insatser ska vidtas för att djurfrågorna ska uppmärksammas inför riksdagsvalet.
• Arbete ska bedrivas för att påverka den statliga djurskyddslagsutredningen.
• Förslag på strategiska mål ska tas fram och sedan läggas på stämmans bord för beslut 2011.
• Arbetet med att föra fram djurrättsideologin ska främjas genom stöd till utgivning av litteratur, studiecirklar och stöd till intresserade på lokal nivå inom organisationen.
• Arbetet med att djuretiken bättre ska uppmärksammas inom högre utbildningar och av myndigheter ska främjas.
• Arbetet med att lyfta djuretiska frågeställningar i media ska främjas.

Djurens rätts riksstämmor är alltid trevliga tillställningar. Många engagerade människor, unga och gamla. Dessutom är all mat ätbar, dvs vegansk, vilket även gäller hotellfrukosten. Det är man ju inte direkt bortskämd med.

Ska dessutom bli spännande och se hur vädret blir. Enligt klart.se ska det i morgon bli 17 grader vilket är betydligt varmare än vad det är i Skåne.

sön
9
maj
2010
söndag, 09 maj, 2010 | Skriven av:

Inte var det varmt men ändå, solen sken och det regnade inte. Blev lite tid i trädgården. Kunde njuta av grannarnas körsbärsträd. Trädgårdsarbete är trevligt men ibland kan man bli lite irriterad. Just nu så har vi lyckats få små lökar överallt. De gröna bladen som sticker upp ser ut som gräslök. Tittar man närmare på dem ser man att så inte är fallet. Bladen är räfflade.
Vi har alltid haft dessa i trädgården så det är inget nytt men att de är så många i år. De smakar inget vidare så man kan äta upp dem så det är bara att gräva tillräckligt djupt så att man får med alla smålökar som hänger fast vid plantan. Borde ta en bild på dessa så kanske någon som läser bloggen kan hjälpa mig att ta reda på vad för slags växt det är.

Eftersom det inte blev så mycket jobb i trädgården blev det ett jympapass. Skööönt.
Nästa vecka så blir det en kort vecka men den blir ändå lång eftersom jag ska åka till Karlstad och vara en av två riksstämmorodförande på Djurens rätts riksstämma.
Måste kolla hur vädret är i Karlstad. Det behöver ju inte vara så att det är kallare i Karlstad trots det nordligare läget.

Innan avresa blir givetvis en del möten. Några budgetmöten och och lite valgruppsmöten och så ett dialogseminarium som arrangeras av länstyrelsen med tema “Hur förhindrar och möter vi klimatförändringarna i den fysiska planeringen?”.
Efter det seminariet är det möte med Lunds miljö- och hälsoutskott. Då ska vi bl a utse miljöpris- och miljöbragdsvibbare.

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar