fredag 8 april 2011 | Skriven av:

GP skriver ”Djurskyddskrav döms bort vid upphandling”

I flera rättsfall diskvalificeras krav på att följa våra svenska djurskyddsbestämmelser när kommunernas kostchefer köper upp livsmedel. Att detta strider mot EU:s gemenskapslagstiftning om offentlig upphandling tycks inte bekymra domstolarna, skriver Ulf Magnusson och Lotta Rydhmer, SLU.

Sverige har en bättre djurskyddslag än många andra länder men vad hjälper det om den inte tillämpas. Sverige ställer krav på att djur får transporteras högst 8 timmar före slakt vilket är bättre än övrig EU-lagstiftning. Om detta krav ställs överklagas detta och kammarrättens domare dömer ofta till nackdel för djuren och hävdar alltså att djurskyddshänsyn inte är ett kvalitetskriterium som får beaktas vid offentlig upphandling.
Att detta strider mot EU:s gemenskapslagstiftning om offentlig upphandling tycks inte bekymra dem: Kommissionen slår fast i ett tolkningsmeddelande (KOM (2001) 274 slutlig) att upphandlande myndigheter har omfattande möjligheter att ta miljöhänsyn och EU:s förordning (834/2007) klargör att djurskyddskrav är en form av miljöhänsyn.

Tyvärr ligger djurskyddet inte så högt upp på jordbruksministerns prioriteringslista. Tillsynen fungerar fortfarande inte och fler och fler djurskyddsinspektörer påpekar att de inte har tillräckliga resurser för att kunna göra en tillsyn värd namnet.

Tyvärr finns det inget som tyder på att det kommer att bli en skärpning. Det finns många exempel på att jordbruksministern inte tar denna problematik på allvar och att han inte står obunden till jordbruksnäringen.

Frågan är om något kan göras innan valet 2014. Man kan bara hoppas på att det blir ett byte på jordbruksministerposten innan dess …

Kategori: djurrätt, etik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>