Inlägg under » juni, 2008 «

mån
30
jun
2008
måndag, 30 juni, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Vårdpersonal väljer bort privat alternativ “.

“Två av tre i personalen på de fem LSS-boenden som ska tas över av Attendo Care väljer att stanna hos kommunen. På ett boende slutar alla utom en”

“Enligt Lena Hansen på Kommunal är missnöje med minskad bemanning ett av skälen till att personalen inte vill arbeta hos Attendo Care. Enligt avtalet med kommunen ska bemanningen minska från 2,10 årsarbetare per brukare till 1,75.
– Man ser helt enkelt inte hur det ska gå att vara så få, säger hon.”

Hur förklarar alliansen att kvalitén är den samma och att man t.ex. minskar personaltätheten.
Det är det typiska i de flesta upphandlingar.
Det billigaste anbudet antas vilket i de allra flesta fallen innebär mindre personal och ökad press och belastning på de som får jobb. Det innebär även sämre scheman och jourersättning.

I budgetfullmäktige pratade alliansen om hur bra det var med att handla upp istället för att “bara” ha det i kommunal regi. Detta var ett sätt för de anställda att få högre lön eftersom kommunen får konkurrens.
Lite märkligt att alliansen använde detta som argument för att handla upp. Högre lön gör ju att kommunens kostnader ökar vilket knappast alliansen tycker är så bra. Man tjänar ju så bra på affären. Hela 25 miljoner.
Är det då så konstigt att det blir mindre personal och mindre ersättning till de som blir anställda.
Dessutom gör upphandlingar att det blir mindre kontinuitet när det gäller personalen. Vilket givetvis påverkar de som ska tas om hand negativt.

Kanske blir detta en tankeställare!
Eller?

mån
30
jun
2008
måndag, 30 juni, 2008 | Skriven av:


Nu är det sommar. Man kan ligga i gräset och titta på molnen som skapar olika former och som drar förbi samtidigt som man lyssnar på P1:s sommarprogram. Man kan även äta färska hallon och smultron med sojamjölk. Det är verkligen som at uppleva gamla barndomsminnen.

I dag var vi på utomhusjympa på Ribban med Friskis & Svettis. Det är så skönt att jympa utomhus. Känna vinden och känns de värmande solstrålarna. Efteråt blev det ett dopp. Det var lite kallt de första sekunderna men sedan var det “varmt” och skönt.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
sön
29
jun
2008
söndag, 29 juni, 2008 | Skriven av:

Nu har solen återkommit. Känns som om man baar vill ta det lugnt men det behövs en del insatser i trädgården. Regnet har gjort att allt har växt så även ogräset. Det räcker tyvärr inte att bara titta på ogräset. Ska nog hinna med lite rensande också.

Hallonen är nu mogna och jordgubbarna sinar. Det finns fortfarande många smultron kvar. De växer lite här och var så de har fått olika mycket sol så de mognar vid olika tider. Vilket är mycket praktiskt.
Hörde precis den friflygande undulaten. Den tycks ha klarat regnet.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
lör
28
jun
2008
lördag, 28 juni, 2008 | Skriven av:

SvD skriver : “Kd ska skärpa miljöpolitiken”
Rikstinget har debatterat snabbtåg, höjd bensinskatt och individuella utsläppsrätter.

“Enligt rapporten ska koldioxidskatten på bensin och diesel höjas successivt. Partistyrelsen lade dock minuterna innan debatten skulle börja in tillägget att skattehöjningen ska ta hänsyn till oljepriset. Det innebär ändå en helomvändning av politiken jämför med valet 2006, då kristdemokraterna lovade sänkt bensinskatt.”

Kanske var det bara ett populistiskt förslag inför valet 2006 eller ?

Bra att (kd) i alla fall i ordet erkänner att det finns ett “klimatproblem”.

Är ändringen pga av att man är helt ensam eller har man kommit till insikt?

lör
28
jun
2008
lördag, 28 juni, 2008 | Skriven av:

Även om grundvattennivån är låg behövs det lite sol och värme. Men det kommer väl ser lite mörkt ut just nu men man vet ju aldrig.
Regnet ger i alla fall tillfälle att skriva på bloggen. Just nu är det väldigt lugnt. Fåglarna kvittrar och det droppar från buskar och träd. Solen lyser med sin frånvaro.

Såg att det finns ett “nytt” medel mot sniglar. “SG” heter det. Man ska spraya på sniglarna och så dör de och sedan kommer kompisarna och äter på den döda snigeln och så dör de själva.
Det är godkänt av Kemikalieinspektionen eller som SG skriver på sin hemsida

“Produkten klassificeras ej som miljöfarlig enligt Kemikalieinspektionens föreskrifter om klassificering och märkning av kemiska produkter (KIFS 2005:7)”

Jag skulle vilja veta vad det innehåller. Är det bara något slags frätande salt???
Eller?

Är det någon som vet får ni gärna höra av er.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
fre
27
jun
2008
fredag, 27 juni, 2008 | Skriven av:

Nu har det öst ner ordentligt. Tyvärr kom det lite för kraftigt men vattnet behövs. Det behövs ännu mer och det har inte slutat regna ännu. Vi fick även ett rejält åskväder.
Nu tittar solen fram samtidigt som det regnar.
Konstigt nog klarade sig en del späda plantor från de hårda vattendropparna. Nu är det de stora växerna som har problem med all väta som tynger blad och grenar.
Grannens katt kom in helt dyblöt men verkade ändå rätt lycklig. Nu ligger hon i sin låda och myser.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
26
jun
2008
torsdag, 26 juni, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Fattiga områden betalar lyxhusen i Västra hamnen”
Visst är det så att nytt kostar mer. Men det är inte hela sanningen.
Vad hade hänt om man byggt med “mer vanlig” standard på Västra Hamnen?
Vad kostar den extra lyxen i form av material, bostadsstorlek etc?

Hade lägenheterna stått helt tomma nu ?
Troligen inte.

Att man bygger lyxigt är helt OK men den som får tillgång till lyxen ska då också betala.

“Men ett av MBK:s bostadsområden går egentligen med förlust. Nämligen Västra hamnen. Där har MKB subventionerat varje lägenhet med i genomsnitt 3,3 miljoner kronor.”

Vad hade man då inte kunnat göra för dessa pengar så fler fick tillgång till ett bättre boende.

Turning Torso är ett annat projekt i Västra Hamnen, dock inte MKB men HSB. Där subventioneras också boendet av övriga HSB.

ons
25
jun
2008
onsdag, 25 juni, 2008 | Skriven av:

Vinrankorna ser inte mycket ut för världen just nu. Om bara solen får skina blir det stora fina klasar av söta små druvor. Inte dumt alls.

För övrigt så behövs det mer regn. Skrapar man på ytan så märker hur torrt det är. Det skulle behövas några nätters regn.
Nu blir dygnens ljusa del mindre igen. Det är dock härliga kvällar.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

Nya Miljöaktuellt skriver : “Nu kommer vågkraften”

“Det är premiär för vågenergin i Sverige. Enligt forskare vid Uppsala universitet kan europeisk vågkraft i framtiden försörja hela Västeuropa med energi, berättar Dagens Nyheter.
20 villor på den bohuslänska ön Gullholmen blir först ut med att få sin ström från vågornas kraft. Om några veckor kommer deras hushållsel från ett vågkraftverk utanför halvön Islandsberg i Lysekil.”

“Enligt Uppsalaforskarna är den svenska potentialen för vågkraft lika stor som den årliga produktionen från en normalstor kärnreaktor, 10 terawatt-timmar. I Norge och Storbritannien kan vågkraften ersätta femtio sådana kärnkraftverk i vardera landet, cirka 500 terawatt-timmar.”

Kul att det börjar hända saker på energifronten. Det gäller bara att “våga” tänka nytt. Vågkraft är inget nytt men har ännu inte fått så stor genomslagskraft. En mångfald av “energikällor” gör oss mindre sårbara.

tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

Nu är det snart en vecka sedan alliansen röstade för FRA-lagen. Det framstår mer och mer som att “de äldre” lyckades kuva de “unga”. Alla alliansens ungdomsförbund var emot. Jag hade hoppats och trodde faktiskt att tillräckligt måna skulle stå emot men det var endast en som röstade nej. All heder till Camilla Lindberg som ensam röstade nej från alliansen. Det var många starka ord i debatten som föregick beslutet. Jag trodde ett tag att det var uppriktiga känslor från bl.a. (c) ungdomar i riksdagen. Men tydligen inte.
Återremissen var ett skämt. Snabbbehandling och en marginell skillnad som jag tidigare konstaterat. Skillnaden var i princip att det blev mer övervakning nämligen övervakning av de som övervakar.

Märkligt att man vill driva igenom en så stor fråga med så liten marginal och så stort motstånd. Det ger inte så stort hopp för framtidens alliansbeslut.

tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Stand-by måste spara mer – Dagens stand-by-funktion på maskiner och hushållsapparater drar för mycket ström. EU planerar att skärpa kraven på tillverkarna. Tillsammans med ett förbud för glödlampor ska miljontals ton koldioxid sparas per år.”

“EUs kommissionär för energifrågor, Andris Pielbalgs, har beräknat att apparater i stand-by-läge inom EU idag förbrukar lika mycket ström som hela Ungern idag förbrukar”

Det är bra att förslaget kommer från EU-kommissionen. Tidigare har t.ex. Irland försökt förbjuda vanliga glödlampor men då har EU-kommissionen sagt nej. Bra också att man sätter upp regler för stand-by-funktioner. Det borde ge tillverkarna en tankeställare att tänka till lite. På en del TV-apparater finns ingen på/av-knapp. Vilket innebär att man måste dra ut sladden varje gång man vill stänga av helt. Vilket gör det lite krångligt minst sagt.
En liten panel vid ytterdörren där man enkelt kan slå av all ström som man inte behöver ha på.

Kategori: energi, klimat  | Skriv en kommentar
tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

I år har det inte varit så många besök av insekter. Bina och humlorna kom sent men finns nu lite var stans. De förirrar sig gärna in i stugvärmen. Getingar har det inte varit så många som vanligt. Det var en tidig gäst som letade efter boplats på toaletten men gav upp och gav sig iväg.
I dag kom det en trollslända på besök. Det är inte så vanligt. De är fantastiska flygare.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

I år har det inte varit så många besök av insekter. Bina och humlorna kom sent men finns nu lite var stans. De förirrar sig gärna in i stugvärmen. Getingar har det inte varit så många som vanligt. Det var en tidig gäst som letade efter boplats på toaletten men gav upp och gav sig iväg.
I dag kom det en trollslända på besök. Det är inte så vanligt. De är fantastiska flygare.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

I år har det inte varit så många besök av insekter. Bina och humlorna kom sent men finns nu lite var stans. De förirrar sig gärna in i stugvärmen. Getingar har det inte varit så många som vanligt. Det var en tidig gäst som letade efter boplats på toaletten men gav upp och gav sig iväg.
I dag kom det en trollslända på besök. Det är inte så vanligt. De är fantastiska flygare.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

I år har det inte varit så många besök av insekter. Bina och humlorna kom sent men finns nu lite var stans. De förirrar sig gärna in i stugvärmen. Getingar har det inte varit så många som vanligt. Det var en tidig gäst som letade efter boplats på toaletten men gav upp och gav sig iväg.
I dag kom det en trollslända på besök. Det är inte så vanligt. De är fantastiska flygare.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

I år har det inte varit så många besök av insekter. Bina och humlorna kom sent men finns nu lite var stans. De förirrar sig gärna in i stugvärmen. Getingar har det inte varit så många som vanligt. Det var en tidig gäst som letade efter boplats på toaletten men gav upp och gav sig iväg.
I dag kom det en trollslända på besök. Det är inte så vanligt. De är fantastiska flygare.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

I år har det inte varit så många besök av insekter. Bina och humlorna kom sent men finns nu lite var stans. De förirrar sig gärna in i stugvärmen. Getingar har det inte varit så många som vanligt. Det var en tidig gäst som letade efter boplats på toaletten men gav upp och gav sig iväg.
I dag kom det en trollslända på besök. Det är inte så vanligt. De är fantastiska flygare.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

I år har det inte varit så många besök av insekter. Bina och humlorna kom sent men finns nu lite var stans. De förirrar sig gärna in i stugvärmen. Getingar har det inte varit så många som vanligt. Det var en tidig gäst som letade efter boplats på toaletten men gav upp och gav sig iväg.
I dag kom det en trollslända på besök. Det är inte så vanligt. De är fantastiska flygare.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

I år har det inte varit så många besök av insekter. Bina och humlorna kom sent men finns nu lite var stans. De förirrar sig gärna in i stugvärmen. Getingar har det inte varit så många som vanligt. Det var en tidig gäst som letade efter boplats på toaletten men gav upp och gav sig iväg.
I dag kom det en trollslända på besök. Det är inte så vanligt. De är fantastiska flygare.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tis
24
jun
2008
tisdag, 24 juni, 2008 | Skriven av:

I år har det inte varit så många besök av insekter. Bina och humlorna kom sent men finns nu lite var stans. De förirrar sig gärna in i stugvärmen. Getingar har det inte varit så många som vanligt. Det var en tidig gäst som letade efter boplats på toaletten men gav upp och gav sig iväg.
I dag kom det en trollslända på besök. Det är inte så vanligt. De är fantastiska flygare.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar