Inlägg under kategori » teknik «

lör
9
jan
2016
lördag, 09 januari, 2016 | Skriven av:

Världens största konsumentelektronikmässa, CES 2016, har precis ägt rum i Las Vegas, USA. Där presenterades många nya produkter och en del är ännu inte redo för försäljning. Det fanns supertunna bildskärmar, glödlampor man pratar med, surfplatta med inbyggd videokanon, bartenderrobot, laddningsbara batterier som laddas i USB-uttaget, biosensorer som scannar livsmedel och rapporterar antal kalorier, procent fett, kolhydrater och protein.

Många robotar visades också. En kallad “Double 2”, en “telepresence robot”, som kan beskrivas som en segway med en surfplatta ovanpå som kan styras från mobilen. I denna är användaren uppkopplad genom ett konstant videosamtal, och kan på så vis både röra sig runt på kontoret och prata med folk. Kan även vara med och fika. Man marknadsför den med följande:

Har du svårt att ta dig upp ur sängen? Använder din kollega för mycket parfym? Eller ligger din arbetsplats i en helt annan världsdel? Det finns en lösning.

Och lösningen är Double 2 och kostar bara 3000 US$.

Nyligen skrev SvD om en dokumentärfilm, “The Swedish theory of love”, av Erik Nandini, som beskriver Sverige som världens ensammaste land. En del vill nog lösa detta s k problem med robotar. Double 2 förstärker ensamheten på ett sätt, man kan sitta hemma ensam och jobba och behöver inte åka till kontoret. Visserligen är det praktiskt att kunna jobba hemifrån men det känns lite konstigt med ett kontor fullt med “segways” som åker kors och tvärs i kontorslandskapet.

KOnversationsrobotarOfta brukar Sverige ha flest ensamhushåll i internationella mätningar. Flest ensamhushåll i Sverige finns i storstäderna. I Stockholm var 58 procent av hushållen ensam­hushåll år 2006. I Malmö var motsvarande siffra 55 procent, och i Göteborg 54 procent. Det finns redan robotar som används i äldreomsorgen men det kommer säkert att finns fler användningsområden. Helt klart kan robotar vara väldigt användbara och i en del fall kan de minska känslan av ensamhet. Det vore dock trist om det blir fler ensamhushåll som bara kommunicerar via nätet och robotar.

Inget nytt under solen, ny teknik kan vara fantastisk och verkligen göra nytta om den används på rätt sätt och med sunt förnuft.

Jag vet inte hur det gick med försäljningen av “Årets Julklapp” dvs robotdammsugaren. Det blev kanske som med bakmaskinen??? Men en robot, som man bara måste ha, är nog ändå den som kallas “Grillrob” och som rengör grillgallret. Hur har mänskligheten kunnat klara sig utan denna????

Grillrobot

 

lör
5
mar
2011
lördag, 05 mars, 2011 | Skriven av:

DN skriver “Stort datorjubileum – ZX81 fyller 30”

Hemdatorn ZX81 fyller 30 år. Den lilla plastlådan blev många svenskars första datorkontakt. Arbetsminnet var på hela en kilobyte.
5 mars 1981 lanserades hemdatorn ZX81 av britten, numera Sir, Clive Sinclair. Den blev en jättesuccé. Trots att den tillverkades i 40 000 exemplar per månad kunde den ändå inte möta efterfrågan.

Jag köpte en ZX81 1981 när jag var på Irland och jobbade. Jag kommer ihåg att jag kopplade in den på hotellrummets TV.

Arbetsminnet var hela 1 kilobyte. Jag började programmera, det var Basic, som gällde. Jag tänkte jag skulle göra ett spel med en studsande boll som man skulle förhindra att träffa en vägg. Jag började att göra en ram och när jag nästan var klar med det tog minnet slut.

Jag gick direkt ut och köpte extra minne. Jag tror att det var hela 56 kilobyte. Man sparade programmen med hjälp av en vanlig kassettbandspelare. Man kunde även programmera ZX81 med maskinkod som utökade möjligheterna att göra både mer avancerade och snabbare program.

Kategori: teknik  | En kommentar
tis
28
dec
2010
tisdag, 28 december, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Museilok tar täten i snöröjningen
Sån tur att alliansen inte hunnit lägga ner Järnvägsmuseet i Gävle och att det ligger under Trafikverket så att de gamla loken kan användas i dagens vinterväder som knappast är värre nu än det var förr. Museer är bra på många sätt …

Kategori: tåg, teknik  | 3 kommentarer
sön
28
nov
2010
söndag, 28 november, 2010 | Skriven av:

Är tekniska innovationer en viktig del av lösningen på de globala problemen? Eller är vi tvärtom “maskinfetischister”, förblindade av tekniken, som vägrar se att mycket modern teknik innebär en rovdrift på människor och natur i fattiga länder?

Debatt i Lund 10 november 2010
Arrangerad av Lunds Universitet

Två lag, fyra debattdeltagare svarar på frågorna:
Vad är utveckling?
Vilket är det största hotet: teknikoptimism eller hållbarhetsfundamentalism?

I panelen sitter:
Alf Hornborg, humanekolog och kritisk till vår tids “maskinfetischism”
Lise Nordin, riksdagsledamot för Miljöpartiet
Susanna Bill, grundare till företaget Sustenance, tidigare innovationsansvarig vid Sony Ericsson
Christer Gunnarsson, ekonomhistoriker och kritisk granskare av begreppet hållbar utveckling

Debattledare:
Andreas Ekström, journalist Sydsvenskan

ons
23
dec
2009
onsdag, 23 december, 2009 | Skriven av:

Ny Teknk skriver : Här byggs vägen till Saab
Skärmavbild 2009-12-23 kl. 12.43.39

Den gamla krokiga väg 45 mellan Trollhättan och Göteborg rustas upp till en modern fyrfilig Europaväg. Allt för att hjälpa Saab att överleva. Och bygget fortsätter trots nedläggningsbeskedet för Saab.

Bana Väg Väst är ett samarbetsprojekt mellan Vägverket och Banverket med fyrfältväg och dubbelspårig järnväg mellan Trollhättan och Göteborg.

Den gamla riksväg 45 blir E 45 med fyra körfält med planskilda korsningar. Och det blir 70 kilometer järnvägsspår inklusive två tunnlar.

Med en total projektbudget på 10 miljarder är det ett av Västsveriges största infrastrukturprojekt.

Det är så dags att nu börja bygga för att Saab ska överleva. Det är knappast rätta att satsa så mycket pengar på vägar om man betänker att vi ska minska CO2-utsläppen. Visserligen är det även en järnvägssatsning men gör ju inte motorvägsbyggandet mer klimatsmart.

Det är ett jättestort problem att industrin är så beroende av ett få antal stora företag. En eventuell Saab-konkurs påverkar ju inte bara de som är anställda av Saab utan det påverkar många underleverantörer.

Volvo och Saab har överlevt pga Sveriges “tjänstebilssystem”. Både Saab och Volvo har byggt stora bilar, inte så bränslesnåla, inte billiga … De har tidigare inte behövt att konkurrera med övriga bilmärken.

Det behövs något nytt inom bilindustrin. Ska det byggas bilar så måste de vara klimatsmarta. Det räcker inte med lite mindre bensin eller diesel förbrukning.

För att få ett mer hållbart samhälle krävs det fler små företag gärna förankrade i bygden och mindre storföretagsberoende.
Mindre byråkrati främst för småföretagare. Bättre samordning mellan företagare och universitet & högskolor. Det gäller att ta till vara den kunskap som finns i både högskolan och i företagen.

En utökning av lärlingsverksamheten skulle också behövas. Vi behöver inte bara teori utan även praktik.

Sverige har ett jätteläge nu om vi satsar på miljöteknik. Det kommer att vara en stor exportvara under lång tid framöver.

Det behövs en “New Green Deal

mån
19
okt
2009
måndag, 19 oktober, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Ett bord som står stadigt även i Lund”

Var, om inte i Lund, ska man lansera ett kafébord som står stadigt även på den ojämnaste kullersten? Stable Table är en snilleblixt som sparar arbetstimmar för krögare och irritation för gästerna.

VIP-gäster har ingen något emot, men vippande bord på uteserveringar är en ständig källa till irritation. För gäster som skvimpar ut kaffe, och för serveringspersonal som har ett ständigt sjå med att få borden att stå stadigt med hjälp av ölunderlägg, hopvikta servetter eller vad som råkar finnas till hands.

Lösningen på problemet finns i Lund: ett bordsstativ som känner av uteserveringens ojämnheter och själv justerar benen så det står stadigt. Inne i foten finns mekaniken som låser stativet i läge när alla fyra benen har kontakt med marken. Flyttar man på bordet anpassar det sig på nytt till underlaget.

– Ingen gyro, inget elektroniskt, ingen gashydraulik. Bara mekanik – en kolv, en cylinder och ett fjädringspaket, säger Sven Henningsson som lanserar Stable Table i Norden till att börja med. Flera kaféer och restauranger i Malmö och Lund har i sommar kunnat erbjuda sina gäster vippfria bord för första gången.

På ett sådant bord kan man delta i “Nordens största fikapaus!” som äger rum i morgon.

fre
2
okt
2009
fredag, 02 oktober, 2009 | Skriven av:

Har nu installerat Mac OS 10.6 som kallas Snow Leopard. Uppgraderingen gick smärtfritt. Ibland kan man undra varför man köper uppgraderingar. Jag har inte märkt så stora skillnader i alla fall inte utseendemässigt.
Men en sak har jag märkt och det är att man inte kan köra mobilt bredband. Jag använder Glocalnet och det går bra att installera bredbandet men så fort som stickan (modemet) sätts in så kraschar datorn. Det är tydligen samma problem med Telia och Tre.
Riktigt irriterande.

Jag kan visserligen köra Windows och då fungerar det mobila bredbandet. Så surfa kan jag göra men det blir lite problem med e-post och iTunes. Man får hoppas att det kommer en lösning snart. Inget stort världsproblem bara så irriterande.

Just nu haglar det ute inte precis vad jag önskar. Visserligen är det torrt i markerna men nu tänkte jag ta helg och njuta av en skön kolonivistelse.

Kategori: teknik  | Skriv en kommentar
mån
21
sep
2009
måndag, 21 september, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Här är teknikstudenternas oväntade favoritpartier”

Miljöpartiet får skyhögt stöd bland teknikstudenterna – som även vill rösta in Sverigedemokraterna och Piratpartiet i riksdagen. Detta enligt en undersökning av bemanningsföretaget Academic Work. – Stödet för Sverigedemokraterna beror nog på att fler män pluggar teknik än kvinnor, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyteknik.se
Och högst stöd av de tre får Maria Wetterstrands och Peter Erikssons Miljöpartiet. 13 procent av landets teknikstudenter skulle nämligen rösta grönt om det vore val i dag – vilket gör partiet till det tredje största i Sverige.

Som tekniker känns det ganska självklart att det är så. Miljöpartiet framställs ofta som teknikfientliga vilket inte kan vara mer fel.

– Miljöpartiet har blivit moderna. För teknikstudenter finns det stora möjligheter att tänka grönt i sina framtida jobb, hela klimatfrågan är teknisk. Så att miljöpartiet får högt stöd överraskar mig inte, säger Stig-Björn Ljunggren.

Miljöpartiet har alltid varit moderna men har en kritisk syn på teknik vilket inte är samma sak som teknikfientlighet. Miljöpartiet satsade tidigt på datorer och interna nätverktyg.

Kategori: teknik, valet2010  | 2 kommentarer
tor
6
aug
2009
torsdag, 06 augusti, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Fler kommer att åka färdtjänst istället”

De nya servicebussarna som är avsedda för äldre, funktionshindrade och resenärer med barnvagn sågas unisont av handikapporganisationerna. De kräver att Lunds kommun köper in nya bussar.

– De som är tänkta att åka kommer inte att kunna göra det. Fler kommer att åka färdtjänst istället, säger Mai Almén som representerar HSO, Handikappförbundens samarbetsorgan i Lund.

Det är för få platser till rullstolsburna. För höga trappsteg inne i bussen. För smal och brant ramp upp. Och så vidare.
Kritiken från Mai Almén och brukarrådet är inte nådig. De nya bussarna, som levererats under sommaren, underkäns på nästan alla punkter.

Inte nog med det. Brukarrådet känner sig överkört. Det fick inte tycka till när bussarna upphandlades våren 2008. Bussarna levererades först i juli i år, kraftigt försenade.
– Vi fick ritningar och ombads att komma med synpunkter en vecka senare i samband med brukarrådets sammanträde 22 maj men då var det för sent. Tekniska förvaltningen hade redan tecknat avtalet. Samma eftermiddag!

Lars Eisner från SRF, Synskadades riskförbund i Lund, är upprörd.
– Vi har en massa bra lagar i Sverige. Men här i Lund tar man inte hänsyn till oss. Vi är faktiskt experterna. Vi är duktiga på vad som behövs.

Brukarna är också kritiska mot att de inte fick påverka när kravspecifikationen inför upphandlingen formulerades.
– Bussarna uppfyller säkert de krav som kommunen ställt. Men det hade varit bättre om vi hade varit med från början. Bussarna är så dåliga att fler kommer att behöva åka färdtjänst, säger Mai Almén.

Det verkar rätt märkligt att just servicebussarna inte är bättre anpassade. De är ju till för personer som har ett funktionshinder. Det är ju också märkligt att man inte brytt sig om brukarrådet?
Man har mötet efter det att man lämnat in kravspecen!
Varför hade man då en dialog med brukarrådet?

Men Tomas Avenborg, ordförande för tekniska (M), säger så här:
– Som jag har förstått har det varit en dialog med brukarna. Brukarrådet är inget beslutande organ utan ett forum för dialog men det är olyckligt om de känner sig överkörda.
Men det handlar inte om pengar. Linköping har valt samma bussar till sina servicelinjer.
– Det är den bästa kompromiss som finns, säger Tomas Avenborg.

Ordföranden i tekniska nämnden säger att det inte handlar om pengar och att det är den bästa kompromissen. Vad där det man har kompromissat bort?
Om det inte handlar om pengar vad handlar det då om?

Om pengarna inte var problemet så kunde man väl fått allt vad man skrev i kravspecen eller är det kanske så att man kompromissat redan i kravspecen så att de inte skulle bli så dyrt???
Man borde inte behöva ett brukarråd för man skulle ju kunna gissa att servicebussar ska vara specialanpassade. Men det är ju smart att ha ett brukarråd för man kan ju missa något. Det är svårt för seende att tänka som en synskadad …

Troligen är dessa servicebussar ett resultat av alliansens spariver. De har skurit ned på verksamheter och minskat servicen för att kunna finansiera sin skattesänkning. Detta drabbar all verksamhet.

Brukarrådet listar fler problem:
Endast fyra av 25 platser är avsedda för personer med rullstol eller rullator. Det krävs hjälp av annan person för att manövrera in.
Nivåskillnaden mellan hållplats och buss är 11 cm eller högre.
Inga handtag att hålla i när man stiger av. Stolpar, handtag och stoppknappar svåra att uppfattas av personer med synnedsättning.
Högt motorljud är störande för personer med hörselnedsättning.
Bussarna har för stor svängradie för att köra ner till rehabiliteringskliniken och hudkliniken på Usil.

Verkar lite lite med endast 4 platser. Nivåskillnad på minst 11 cm verkar lite mycket.
Inga handtag att hålla sig i?
Stolpar, handtag och stoppknappar svåra att uppfattas av personer med synnedsättning???
Högt motorljud??
o så kan man inte köra till rehabiliteringskliniken och hudkliniken på Usil??

Vem har man tänkt ska använda servicebussarna??

Det är hög tid att byta ut alliansen – snart bara ett år kvar till valet 2010 !

lör
14
mar
2009
lördag, 14 mars, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Klirr i kassan för tester utan djur”

Allergier, fosterskador och irriterade ögon? Fem svenska projekt får pengar till forskning på alternativa metoder för att testa kemikalier utan djur.

Nu i veckan träder ett EU-regelverk i kraft som stoppar försäljning av nya kosmetika- och hygienprodukter som testats på djur. Vissa undantag finns dock från förbudet, exempelvis när det gäller tester för allergier och fosterskador. För att stödja forskning som kan ersätta även sådana tester så delar Forska utan djurförsök ut nya pengar till fem svenska projekt:

apfoldern-stiftelsen • Odlade celler testar allergier
Malin Lindstedt, vid Lunds universitet, får 100 000 kronor till ett projekt för att utveckla odlade celler för allergitester. Forskarna försöker efterlikna miljön i våra lungor och hud och ska undersöka om cellerna reagerar på ämnen som man vet är allergiframkallande.

• Tester av hur kemikalier påverkar livmoderceller
Matts Olovsson, Malin Lundmark och Carolina Bredhult vid Uppsala universitet får 90 000 kronor till sin forskning om vilka effekter hormoner, kemikalier och hormonstörande ämnen har på odlade celler från livmoderslemhinnor. Syftet är att hitta nya metoder för att studera kemikaliers påverkan på reproduktionen. Effekter på såväl gener som celler ska undersökas.

• Stamceller testar fosterskador
Michael Stigson och Lennart Dencker vid Uppsala universitet får 140 000 kronor till ett projekt där odlade celler ska användas för att undersöka vilka ämnen som ger fosterskador. Man ska bland annat undersöka hur embryonala stamceller påverkas en kort tid efter att de utsatts för kemikalier som man vet orsakar skador på foster.

• Tester för störning av testosteron
Erik Ullerås och Agneta Oskarsson, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, får 100 000 kronor för att undersöka hur män påverkas av hormonstörande kemikalier. Målet på sikt är att en testmetod för att snabbt och enkelt undersöka hur kemikalier påverkar produktionen av testosteron hos foster.

• Celler ersätter ögontest
Ann Forsby, vid Stockholms universitet, får 140 000 kronor för sin forskning på cellmodeller som har samma egenskaper som nervceller i ögonen. Nu ska hon testa om de kan användas för att undersöka om ett ämne eller en produkt ger mild irritation i ögonen.

I juni 2007 trädde EU:s nya lagstiftning för kontroll av kemikalier, REACH, i kraft över hela EU. Liksom tidigare kommer nya kemikalier att djurtestas innan de får släppas på marknaden. Men den nya lagstiftningen kommer också att kräva att gamla kemikalier, sådana som redan funnits på marknaden sedan början av 1980-talet eller tidigare, ska djurtestas om testdata saknas. Det handlar om ca 30 000 kemikalier som ska registreras på nytt. Många av dessa kemikalier kommer vi i kontakt med i vår vardag, och de kan vara farliga för både människors hälsa och miljön. Endast ca 1 500 av dem har testats och bedömts ur miljö- och hälsosynpunkt tidigare.

Den 11 mars 2009 blev det förbjudet att sälja schampo som droppats i ögonen på kaniner och att tvångsmata råttor med råvaror som ska användas i tvål, hudkräm och ögonskugga. Då förbjuder EU försäljning av kosmetika och hygienprodukter som testats på djur. Kosmetika och hygienprodukter som djurtestats eller vars ingredienser djurtestats efter detta datum, får inte säljas på EU-marknaden med dess 450 miljoner konsumenter. Men det finns undantag för några djurtester som får fortsätta att utföras fram till 2013.

Det är bra att EU:s stoppar försäljning av nya kosmetika- och hygienprodukter som testats på djur men det är inte tillräckligt. Det är alldeles för många djur som hanteras i djurförsök på ett helt oetiskt sätt.

Stiftelsen Forskning utan djurförsök var först i Sverige – och en av de första i världen – att stödja forskning för att ersätta djurförsök med alternativa metoder. Under de 40 första verksamhetsåren har Stiftelsen delat ut drygt 23 miljoner i forskningsanslag.
Men det behövs mer pengar för att ta fram nya sätt att testa utan att använda djur.

Vill du stödja Forska utan djurförsök, klicka här!

fre
13
mar
2009
fredag, 13 mars, 2009 | Skriven av:

DN skriver : “Rekordhögt stöd för mer vindkraft”

Vindkraften är den mest populära energikällan bland svenskarna. Rekordhöga 80 procent tycker att man ska satsa mer på vindkraft, jämfört med 19 procent som vill se mer kärnkraft. Det visar en ny opinionsmätning.

I tio år har SOM-institutet vid Göteborgs universitet frågat svenskarna om deras inställning till olika energikällor. På torsdagen presenterades 2008 års mätning av professor Sören Holmberg på Energitinget på Stockholmsmässan.

Den största förändringen jämfört med tidigare gäller biobränslen. På ett år har stödet för en ökad satsning på denna energikälla minskat från 55 till 39 procent. Kanske kan det vara debatten kring etanolet som ligger bakom svängningen.

Av de fyra energislagen vind, vatten, biobränsle och kärnkraft har vinden konsekvent haft det största opinionsstödet sedan mätningarna började. Vid den senaste var det hela 80 procent av svenskarna som vill se mer vindsnurror i naturen, bara 3 procent vill se färre eller inga alls.

En annan energikälla som har vind i ryggen är kärnkraften. 19 procent av opinionen stödjer en ökad satsning, medan 31 procent tycker att det räcker som det är. Motståndet mot kärnkraften har sedan mätningarna började hållit sig kring 40 procent. 2008 var det 42 procent som vill se mindre av eller helst avstå från kärnkraften.

Positivt att det finns så stort stöd för vindkraft. Stödet att bygga ut kärnkraften är inte så stor som man tidigare har påstått. Dock är det många som vill avveckla, speciellt på lång sikt.

Läs mer!

mån
9
mar
2009
måndag, 09 mars, 2009 | Skriven av:

IDG skriver : “Kommuner rasar mot Microsoftlåsning”

Nio västsvenska kommuner har siktet inställt på Openoffice, men många verksamhetssystem är inte anpassade för den plattformen. Det vill kommunerna nu se ändring på.

Många kommuner överväger att byta Microsofts Office mot Openoffice. Ett hinder på vägen är de många andra produkter som används och behöver anpassas för en mer öppen plattform. Därför har en projektgrupp från nio kommuner gått ut med en skrivelse till en rad leverantörer där de vädjar om anpassningar av produkterna.

– Vi upplever ett ganska svalt intresse från deras sida för att öppna sina system. Många system är i dag hårdkodade för Microsofts Officepaket. När vi talar med supporten hos it-leverantörerna förstår vi att det inte pågår något arbete varken för att stöda ett öppet dokumentformat eller för att kunna öppna utdata i andra program än Microsofts, säger Göran Westerlund, it-chef på Alingsås kommun.

Det är på tiden att något görs för att motverka Microsofts näst intill monopolliknande ställning.
Det offentliga borde verkligen värna om öppna lösningar för att gynna konkurrens. I detta fall är det verkligen behövligt med konkurrens.

Om det offentliga satsar på “öppna lösningar” kommer kommunerna att kunna sänka sina kostnader och detta kommer även att påverka oss vanliga konsumenter.

Mångfald är bra även inom detta område.

Läs mer om “Öppen källkod”

Kategori: ekonomi, IT, teknik  | Skriv en kommentar
ons
25
feb
2009
onsdag, 25 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Ipred-lagen röstades igenom”

Efter en lång debatt röstade riksdagen idag igenom lagen som bygger på EU-direktivet Ipred.

stoppa_ipred_logga Det betyder att rättighetshavare, till exempel skivbolag, från 1 april kan gå till domstol för att få reda på vem som har ett internetabonnemang som har använts vid illegal fildelning.

Skivbolaget kan sedan till exempel kräva att fildelaren slutar eller stämma honom/henne på skadestånd.

Det blev som väntat, att alliansen och socialdemokraterna röstade igenom Ipred. Allt detta väsen från några riksdagsledamöter från alliansen blev som vanligt ingen handling. det blev bara prat. Socialdemokraterna försökte med lite kosmetika och ville tillsätta en integritetsombudsman och en upphovsrättskommission.

Ipred är bara ännu ett exempel i en lång rad integritetskränkande lagstiftningar. Lagen öppnar upp för en grov rättsosäkerhet där film- och skivbolag får agera privatspanare och begära ut information om vad privatpersoner gör på Internet.

Branschorganisationerna kan med Ipred-lagen begära ut personliga uppgifter om vem som äger ett visst abonnemang, vilket inte behöver vara samma person som fildelar.

Det måste gå att hitta moderna och rättssäkra lösningar för kulturspridning på nätet. Idag ifrågasätter ingen att vi kan låna kultur gratis på bibliotek, men att staten ersätter författarna för detta på ett annat sätt.

Ska man beivra fildelning måste man införa ett övervakningssamhälle och det det alliansen vill ha. Var har alliansens frihets ideal och integritetsskydd tagit vägen?

Danmark har redan sett problemen med en liknande lag där bolag har hotat med stora skadeståndskrav om inte man betalar en viss summa för s.k. upphovsmanna rätt.
Många har betalt för att undvika rättegång och ett jätteskadestånd, trots att man varit oskyldig.

Hur ska man veta vem som laddat ner filer? Man kan inte bara dra slutsatsen att det är den som betalar abonnemanget som gjort nedladdningen. Måste den som står för abonnemanget bevisa sin oskuld är detta en ny vändning i vårt rättssystem. Normalt ska rättsväsendet bevisa att man är skyldig.

Varför ska dessa bolag inte följa samma lagar som finns för övriga. Rimligen ska en misstänkt lagöverträdelse prövas av rättsväsendet.

Man menar att Ipred ska skydda de enskilda kulturutövarna men det är knappast dessa som kommer att tjäna på detta. Det är nog snarare de stora bolagen. Detta luktar beställningsjobb från stora amerikanska film- och skivbolag.

SDS skriver : “Ipred biter inte på fildelare som nekar”

Småskaliga fildelare ska inte omfattas av den nya Ipred-lagen. Det var budskapet efter att regeringen igår klubbat sitt lagförslag. Men det är bara en kosmetisk förändring – i princip alla som fildelar olagligt kan få sina namn utlämnade. Den misstänkte fildelaren måste dock i praktiken erkänna för att rättighetshavaren ska få några pengar i ersättning.

Detta är även det kosmetik. Problemet med att låta bolag agera polis i vinstsyfte är helt galet. Hur ska man bevisa att det är omfattande nedladdning. Vem kollar att detta underlaget är korrekt?
Ska internetleverantörer vara rättsinstans för detta?

Har alliansen bestämt sig för att privatisera rättsväsendet?

Men rättighetshavarna får svårt att tvinga fildelare till att betala ersättning för sin piratkopiering. Ett skivbolag kan till exempel kräva en misstänkt fildelare på pengar. Men om den misstänkte hävdar att det är någon annan som utnyttjat internetuppkopplingen för fildelning måste skivbolaget gå till domstol och bevisa att det är just ägaren till internetabonnemanget som är skyldig – vilket är mycket svårt om man inte har något annat bevis än en ip-adress.


DN, SvD, E24

fre
20
feb
2009
fredag, 20 februari, 2009 | Skriven av:

iphone_41810i143Ny Teknik skriver : “Telia får konkurrens om Iphone i Sverige”

Nu får Telia konkurrens i Sverige om Iphone. Ännu en mobiloperatör har skrivit avtal med Apple om Iphone. Telia får inte längre vara ensamma återförsäljarare av Iphone i Sverige.
Det är Telenor som nu också ska börja sälja Iphone i Sverige, Norge och Danmark.
Exakt när säger man inte.

Förut skulle 3 få sälja Apples iPhone men det verkar inte som det blev av. Nu ska Telenor få sälja.
Väldigt irriterande att man bara lät en operatör sälja telefonen. Har själv köpt en olåst som kommer från Italien. Gillar inte att vara tvungen att bara använda en operatör.

Telefonen som är mer än än bara en telefon fungerar jätte bra. Bra skärm och den tryckkänsliga skärmen fungera bra. Det bästa är att telefonen fungerar bra tillsammans med datorn. Synkronisering av kalender, e-post, kontakter, musik och podradio.
Det är helt OK att läsa nyheter och kolla e-post med iPhone. Snabbare, enklare och “tar mindre plats” vid t.ex. frukostbordet.

Kameran och att man inte kan använda bluetooth till mer än headset är de enda två plumparna.

Kategori: teknik  | En kommentar
lör
14
feb
2009
lördag, 14 februari, 2009 | Skriven av:

mailtrafikgrafik_41252aNy Teknik skriver : “Nätverkstekniker kritiska till FRA-lagen”

Den nya FRA-lagen får skarp kritik av Snus, svenska nätverksteknikers förening. ” Lagstiftarna har inte förstått hur kabelvärlden fungerar.”

– Många svenskar kommer att avlyssnas eftersom förbudet mot att avlyssna trafik som passerar inom Sverige blir tekniskt svårt att uppfylla, säger Stefan Görling, sekreterare i Snus.

Snus, Swedish Network Users’ Society, har i dagsläget 250 medlemmar. En del av dem var med och byggde den svenska delen av internet.

Alliansen hävdar att FRA inte får avlyssna inrikestrafik men SNUS visar detta är tandlöst. Detta pga att det knappast finns något som är rent inrikes när det gäller e-post. Se bifogad bild.
Oppositionen inom

De föreslagna lagtexterna bygger på en politisk överenskommelse mellan allianspartierna från i höstas. Den syftar till att förbättra integritetsskyddet i nu gällande signalspaningslag.

Förslaget kommer i praktiken att innebära ett ”fortsatt fribrev för ansvariga myndigheter att avlyssna samtliga medborgare i Sverige”, skriver Snus.

– Mest problematiskt är att politikerna tror att man kan sortera trafiken väldigt enkelt, och utesluta inrikestrafiken. Men det går inte, säger Stefan Görling.

Kategori: FRA, teknik  | Skriv en kommentar
sön
30
nov
2008
söndag, 30 november, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Virvelkraft ger el i svag ström”
“Vattenströmmar som bara rör sig i så låga hastigheter som 2 knop per timme kan alstra el i virvelkraftverk. Idén testas nu i en vattentank, men ska provas i en flod inom kort.

Principen bygger på att virvlar skapas kring cylindriska föremål när gas eller vätskor passerar. Virvlarna uppstår ömsom på ena, ömsom på andra sidan föremålet, och kraften som uppstår vinkelrätt mot cylindern vill sätta denna i rörelse.

Hittills har ingenjörerna mest fått kämpa med avigsidan av detta fenomen, som hotar att förstöra plattformsben på offshoreanläggningar, hamnstrukturer men även broar. Ett känt exempel är hur vibrationer som orsakats av luftvirvlar fick Tacoma Narrows Bridge att kollapsa inför kamerorna 1940.


Enligt Bernitsas beräkningar skulle energibehovet för 15 miljarder människor kunna täckas om bara 0,1 procent av världshavens energi togs tillvara.” För att lösa framtidens energibehov behövs många “energikällor”. Eftersom jordklotet innehåller så mycket vatten är detta ett intressant försök.

Många bäckar små …

fre
22
aug
2008
fredag, 22 augusti, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Nej, FRA-lagen rivs inte upp”

“Regeringen tänker inte riva upp den av riksdagen beslutade FRA-lagen. Försvarsminister Sten Tolgfors (m) talade i dag, torsdag, i klartext när han i riksdagen gav besked om regeringens syn på nya signalspaningslagen.

De senaste dagarna har det spekulerats vilt i frågan om alliansregeringen avser att riva upp signalspaningslagen, som riksdagen beslutade om den 18 juni, efter alla protester.”

Trots att samtliga ungdomsförbund är emot FRA-lagen och många protester bland allianspolitiker som inte sitter i riksdagen så ger sig inte försvarsministern. Nu har de gått än mer prestge i hela frågan och det är väldigt trisst.

Det märkliga är att det inte förs fram så många argument varför FRA-lagen inte ska skrotas.

De s.k. motståndarna inom alliansen försöker dock rädda sitt skin inför väljarna. Centers frontfigur i detta sammanhang föreslår att “inga svenskar ska avlyssnas”.

Hur detta ska gå till är inte helt klart.
Hur vet man vilken nationalitet det finns bakom t.ex. en hotmailadress?

Nej det verkar bara vara dimridåer som läggs ut av de s.k. motståndarna.
Risken verkar mycket stor att alliansen bibehåller FRA-lagen dock med viss meningslös kosmetik.

tis
19
aug
2008
tisdag, 19 augusti, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Stirlingmotorn åter till Sverige – största fabriken byggs i Åmål”

“Ett nytt svenskt miljöteknikföretag ska bygga upp en storskalig tillverkning av solkraftverk i dalsländska Åmål. Hjärtat i solkraftverket är en 9 kW Stirlingmotor som drivs av värmen från solen.

Cleanergys vd visar hur enkelt Stirlingmotorn fungerar. Den består av en varm och en kall cylinder mellan vilka den permanent inneslutna gasen pumpas fram och tillbaka av två kolvar. I ena cylindern hettas gasen upp av en yttre värmekälla (koncentrerat solljus), varvid den expanderar och trycker på kolven med stor kraft. Gasen trycks över till den andra sidan, där den kyls ned och kan komprimeras med lägre tryck. Kolvarna driver en vevaxel som kopplas till en generator, som producerar elektrisk ström.

Cleanergys 9 kW Stirlingmotor med generator. Hela paketet väger cirka 250 kilo. Vevaxlar och annan mekanik är standardprodukter i bilindustrin, som Cleanergy köper från Volvos och Saabs underleverantörer.”

Ännu en teknik som inte är ny men som ändå tillhör framtiden. Redan 1816 sökte Robert Stirling patent.

Fabriken ska börja med att tillverka 1000 motorer och kraftverk per år för att sedan öka till 10.000 per år. Energikostnaden ska bli lägre än “vanlig” solenergi. Intressant att dessa motorer och kraftverk är lite mindre att de kan löna sig i vanliga bostadshus.

“Så här fungerar Cleanergys solkraftverk.
Solparabolen koncentrerar solstrålningen mot en Stirlingmotor som går igång av värmen från solpanelen. Stirlingmotorn i sin tur driver en generator som ger elektriskt ström.

Det är det som är själva Stirlingprincipen, gas som hettas upp till 600 grader och sedan kyls ned till 70 grader får motorn att gå, tyst och utsläppsfritt.

Hela paketet ryms i en container. Hela kraftmodulen med motor och generator sitter upphängd framför centrum av solparabolen. Den är ungefär en kubikmeter stor och väger 250 kilo.

Den 50 kvadratmeter stora solparabolen är uppbyggd av 16 stycken tre meter långa paneler.”

Mångfald i enrgiomvandlandet är bra. Dumt att lägga alla ägg i en korg.

Det har tidigare gjorts försök att använda Stirlingmotorn men det har inte lyckats så bra. Visserligen har de använts i svenska ubåtar. Förhoppningsvis lossnar det nu.

Kategori: energi, teknik  | Skriv en kommentar
fre
25
jul
2008
fredag, 25 juli, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Första testerna av flytande vindkraftverk”

“Inom kort börjar testerna av världens första flytande vindkraftverk. I höst ska nya prototyper ankras utanför Italiens kust och i framtiden planerar företaget Blue H att bygga en hel vindpark i Adriatiska havet.

Den första protoypen av företagets flytande vindkraftverk ligger utanför Brindisis hamn i Puglia. Det hålls på plats med hjälp av kedjor som löper till kraftiga ankare på havsbotten. I toppen på plattformen är en 80 kilowatts vindturbin placerad med sensorer som känner av våg- och vindkraft.”

Flytande vindkraftfverk har fördelen att de kan placeras långt ut till havs, där det blåser mer och där de inte stör omgivningen.

Amerikanska energiforskare tror att med att denna energikälla ska man kunna generera 40 000 MWh år 2020 vilket kan värma upp 30 miljoner hem i USA.

Detta är mer än dubbelt så mycket som all världens vindkraft genererade förra året. Men då krävs en väldig utbyggnad av de flytande verken, enligt forskarna.

Kategori: energi, teknik  | 2 kommentarer
ons
23
jul
2008
onsdag, 23 juli, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Forskare bygger solceller i vanliga fönsterrutor”

“Färgade glasrutor kan bli ett nytt sätt att samla in solstrålning. Amerikanska forskare har utvecklat en ny teknik som monteras i vanliga fönster. Forskarna har färgat vanligt glas med en fluorescerande färg, Färgen fångar upp solljuset och leder det vidare till fönsterkarmarna, där solcellerna sitter fästa på glasets kant.

Enligt forskningsresultaten, som är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Science, fångas hela 80 procent av solljuset upp av den färgade glasytan.

Men det är stora absorptionsförluster i glaset. Enligt MIT-forskarnas uträkningar försvinner hälften av ljuset innan det nått solcellerna i karmen.

Trots det är verkningsgraden beräknat per glasyta nästan 7 procent, vilket är i klass med amorft kisel.”

Det återstår säkert en del innan tekniken kan användas i vanliga fönster. Kul att det finns nya idéer.

Det byggs ju massor med hus som har glasfasader så potentialen är stor. Skulle väl även ta hand om en del värme som är ett problem nu för tiden. Det går väl numera åt mer energi för att kyla än för att värma, globalt sett.

Tydligen ska det även fungera när det är mulet vilket det är ganska ofta speciellt när man har semester.
Eller?