onsdag 23 december 2009 | Skriven av:

Ny Teknk skriver : Här byggs vägen till Saab
Skärmavbild 2009-12-23 kl. 12.43.39

Den gamla krokiga väg 45 mellan Trollhättan och Göteborg rustas upp till en modern fyrfilig Europaväg. Allt för att hjälpa Saab att överleva. Och bygget fortsätter trots nedläggningsbeskedet för Saab.

Bana Väg Väst är ett samarbetsprojekt mellan Vägverket och Banverket med fyrfältväg och dubbelspårig järnväg mellan Trollhättan och Göteborg.

Den gamla riksväg 45 blir E 45 med fyra körfält med planskilda korsningar. Och det blir 70 kilometer järnvägsspår inklusive två tunnlar.

Med en total projektbudget på 10 miljarder är det ett av Västsveriges största infrastrukturprojekt.

Det är så dags att nu börja bygga för att Saab ska överleva. Det är knappast rätta att satsa så mycket pengar på vägar om man betänker att vi ska minska CO2-utsläppen. Visserligen är det även en järnvägssatsning men gör ju inte motorvägsbyggandet mer klimatsmart.

Det är ett jättestort problem att industrin är så beroende av ett få antal stora företag. En eventuell Saab-konkurs påverkar ju inte bara de som är anställda av Saab utan det påverkar många underleverantörer.

Volvo och Saab har överlevt pga Sveriges ”tjänstebilssystem”. Både Saab och Volvo har byggt stora bilar, inte så bränslesnåla, inte billiga … De har tidigare inte behövt att konkurrera med övriga bilmärken.

Det behövs något nytt inom bilindustrin. Ska det byggas bilar så måste de vara klimatsmarta. Det räcker inte med lite mindre bensin eller diesel förbrukning.

För att få ett mer hållbart samhälle krävs det fler små företag gärna förankrade i bygden och mindre storföretagsberoende.
Mindre byråkrati främst för småföretagare. Bättre samordning mellan företagare och universitet & högskolor. Det gäller att ta till vara den kunskap som finns i både högskolan och i företagen.

En utökning av lärlingsverksamheten skulle också behövas. Vi behöver inte bara teori utan även praktik.

Sverige har ett jätteläge nu om vi satsar på miljöteknik. Det kommer att vara en stor exportvara under lång tid framöver.

Det behövs en ”New Green Deal

Kategori: arbete, klimat, teknik, trafik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>