Inlägg under kategori » trafik «

sön
10
jan
2016
söndag, 10 januari, 2016 | Skriven av:
Min första selfie tagen på årets första joggingrunda

Min första selfie som publiceras

Detta är en refle(x)tion efter att ha varit ute på årets första joggingrunda. Det var lite snöglopp inte så kallt men halt Hade behövt dubbade skor.

I alla fall var det debut för att springa med belysning. Förra året köpte jag en ledpannlampa som jag egentligen hade tänkt att ha när jag jagar sniglar på kolonin.

Jag har länge tänkt på att man inte syns så bra trots reflexer på träningskläderna, när man är ute och joggar. Träningskläderna brukar dessutom vara svarta eller i alla fall väldigt mörka. Reflexerna gör nytta där det finns biltrafik men inte på mörka gångbanor. Med lampan fungerade det väldigt bra. Jag såg var jag satte fötterna kunde därmed undvika gropar och glatta isfläckar. Jag såg dessutom alla andra som joggade och de som hade reflexer upptäckte jag tidigt. Min lampa lyste upp dem. Jag hade dessutom  en röd lampa bak så att “de få” som sprang fortare än mig såg mig i tid.
Även om det går mot ljusare tider är det mörkt så reflexer är bra även när man inte joggar. För vi vill väl alla synas??!!

IMG_9828

De två små vita prickar är reflexer på en annars mörk joggare.

Det nya året har börjat bra. Hittills ingen stress, mycket kattkontakt, lagom mycket sund mat och i övrigt sunt levende och en stor portion kultur. Det bådar gott för framtiden.

Kategori: hälsa, trafik  | Skriv en kommentar
mån
4
jan
2016
måndag, 04 januari, 2016 | Skriven av:

CykeltulbildDet diskuteras mycket om piska eller morot för att ändra våra beteenden. Jag tror definitivt att det behövs fler veganalternativ dvs “fler morötter”. Intressant artikel i DN, “Forskare vill ge bonus till cyklister”.

– Många studier visar på att varje krona som staden investerar i cykling får man tillbaka med ränta i  form av bättre folkhälsa, bättre miljö och mindre trängsel. Samhällen som underlättar för cykling gör en ren vinstaffär, säger Teo Enlund, en av ledarna för forskargruppen Green Leap på KTH som forskar om design och hållbar utveckling.

Många av våra utmaningar kräver mod och nytänkande. Det behövs helt klart alternativ till bilen och alternativen måste vara lönsamma för individen och för samhället. Bilens plats i städerna måste definitivt minskas, av miljösjäl, ytmässigt skäl, av av bullerskäl, av olycksskäl och av hälsoskäl. Det räcker inte att bara prata “miljöbilar”.

En satsning som ökar kollektivtrafiken och cykeltrafiken på bilens bekostnad innebär att  vi rör på oss mer och det ger positiva folkhälsoeffekter. Det finns många studier som visar på positiva effekter av ökad kollektivtrafikresande på bilresandets bekostnad. Det svåra är att räkna ut exakta siffror men att det är lönsamt är det inget tvivel om.

Läs t ex Trivectors rapport gjord på uppdrag av Trafikverket.

.

 

 

Kategori: klimat, trafik  | Skriv en kommentar
fre
1
jan
2016
fredag, 01 januari, 2016 | Skriven av:

Det är märkligt att det inte går att lösa problemen med bilmålvakterna.

Elva av landets femton mest belastade bilmålvakter kommer från Malmötrakten, enligt Kronofogdens uppgifter. Vid förra månadsskiftet ägde de 10 715 bilar, visar vår granskning. Rent statistiskt är det var tolfte inregistrerad bil i Malmö. De elva värstingarna är skyldiga skattebetalarna 181 miljoner kronor.

181 miljoner kronor det är väldigt mycket pengar och det gäller bara för de 11 värsta. Dessa 181 miljoner är missade skatter, avgifter och parkeringsböter. För Malmö kommun är det drygt 400 grundskollärare i ett år.

Numera är var tolfte bil i Malmö registrerad på en målvakt.

Man borde väl åtminstone kunna stoppa att man kan registrera fler bilar om man har så stora skulder.

Det finns ett samarbete med kronofogden, som gör att, om man vet att det är en målvaktsbil, så kan den beslagtas. Problemet är att P-vakten inte kan få den information på plats utan måste ringa samtal till Trafikverket som har kö.

Dessutom måste bilen vara felparkerad.

Även detta borde väl kunna lösas med bättre teknisk utrustning och en liten ändring att om en målvaktsbil hittas ska den kunna transporteras bort.

Första handsalternativet ska inte vara lagstiftning men om inget annat hjälper är det läge för detta. Visst kan det bli lite krångligare att köpa och sälja en bil men det tror jag nog kan hanteras av de flesta.

Många målvaktsbilar är dessutom i så dåligt skicka att de utgör en trafikfara.
Det är parodiskt att några få kan missbruka systemet och tjäna pengar på de laglydigas bekostnad.
mån
2
apr
2012
måndag, 02 april, 2012 | Skriven av:

MiljöAktuellt skriver : “Så många stockholmare dör av dubbdäcken”

Avdelningen för Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet har tagit fram skrämmande siffror. Mellan 30 och 40 Stockholmare dör varje år av de partiklar som rivs upp av dubbdäck, visar ny studie som gjorts vid avdelningen för Yrkes- och miljömedicin vid Umeå Universitet. Det var tidigare känt att partiklarna kan vara hälsofarliga. Den nya studien slår emellertid fast att partiklarna är direkt dödliga.
– Vi ser att det inträffar fler dödsfall de dagar då det är höga halter av dessa partiklar orsakade av framför allt dubbdäck, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet, till Västerbottens-Kuriren.

Bertil Forsberg säger att antalet dödsfall på grund av dubbdäckspartiklarna totalt i Sverige kan uppgå till mellan 60 och 80 personer per år.

Nu borde det väl ändå vara dags att agera. På många ställen i Sverige kan man klara sig utan dubbdäck. Visserligen måste man anpassa körningen bättre utifrån väglag och väderlek men det borde ju vara en självklarhet.

Ännu ett incitament för att satsa på kollektivtrafiken och minska biltrafiken.

Det är långt fler än de som dör som drabbas av den dåliga luftkvaliten pga trafiekn. Detta drabbar de mest oskyddade dvs de som inte sitter i bilarna.
Så det är hög tid att reglera dubbanvändningen …

Kategori: miljö, trafik  | Skriv en kommentar
mån
20
dec
2010
måndag, 20 december, 2010 | Skriven av:

Tittade på Rapport (cirka 9.30 in i programmet) och såg ett inslag som handlade om parkeringstillstånd. Det är ju jätte bra att man ser över vem som får parkeringstillstånd. Jag är övertygad att det finns fusk med dessa tillstånd men då är det tillstånd till personer som överhuvud inte skulle komma ifråga att få ett parkeringstillstånd. Jag har sett till synes helt friska män hoppa in i sin fina bil som stod parkerad på en P-plats för rörelsehindrade. Nu har transportstyrelsen gått ut med rekommendationer till kommunerna som ska göra det svårare att få parkeringstillstånd.

Inslaget handlade om en kvinna utan armar som riskerade att mista sitt parkeringstillstånd och skulle då tvingas använda biljettautomater för att lösa P-biljett. Att göra det utan armar är en uppgift som bl a kräver akrobatik.

Man tror knappt det är sant att man kan ifrågasätta att en person som inte har några armar inte ska få parkeringstillstånd och därmed tvingas köpa P-biljett i en automat. Resonemanget var att man inte skulle få tillstånd om man kunde förflytta sig till fots. Visst kunde kvinnan gå och hon var en fena på skrapa rutorna ståendes på ett ben och med den andra foten i snö skrapa rutorna. Problemet låg alltså inte i att hon inte kunde använda sina fötter utan att hon saknade armar och därmed hade väldigt svårt att köpa biljett i en P-automat.

Transportstyrelsen skyllde ifrån sig och hänvisade till att man bara följde reglerna, “Man ska inte få tillstånd om man kan förflytta sig till fots med eventuella hjälpmedel”. Ansvarig minister i alliansregeringen tyckte inte att man behövde se över regelverket.

Det är som med Försäkringskassan, man följer bara reglerna. Märkligt att man inte ser till varje individ och prövar tillståndet individuellt.

Kanske är det ändå fel på regelverken som alliansen lämnar ifrån sig. Det finns mycket som pekar på det i alla fall.

tis
30
nov
2010
tisdag, 30 november, 2010 | Skriven av:

Miljöpartiet är kritiskt till Trafikverkets chockhöjning av avgifterna för persontågstrafiken på Öresundsbron. Den innebär en höjning på biljettpriset med 40 procent.

– Den kraftiga höjningen av tågavgifterna på Öresundsbron går stick i stäv med alla ambitioner om att fler ska välja att åka kollektivt. I stället kommer fler att åka bil, med ökade utsläpp och trängsel som följd, säger Stina Bergström, ledamot för Miljöpartiet i trafikutskottet.

Förslaget innebär en avgiftshöjning från 2 miljoner per år till 165 miljoner per år på några års sikt. Förslaget beräknas leda till en prishöjning för resenärerna med 40 procent och en minskning av resandet med en sjättedel.

– Klimatförhandlingarna i Cancun har just inletts. Regeringen säger om och om igen att Sverige ska vara ett föredöme, men i praktiken är det uppenbart att de klimatsmarta tågresenärerna prioriteras ned. Det saknas pengar till både underhåll och nya investeringar, och avgifterna höjs så att biljetterna blir dyrare. Det är en bakvänd klimatpolitik, säger Stina Bergström.

Karolina Skog, kommunalråd för framtidens trafik i Malmö för Miljöpartiet:
– För Malmöregionen är dyrare tågresor över till Köpenhamn helt orimligt. Tåget ska vara det självklara valet över sundet, men regeringens politik går helt i en annan riktning.

lör
13
nov
2010
lördag, 13 november, 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Miljöministerns super-Volvo med 400 el-hästar”

Till och med en miljöminister tillåts falla för den svarta Volvoskönheten med 400 hästar under huven. Förklaringen: Det är el-hästkrafter och då blir det poäng i miljöministerns bok.

Det här visar problemet med Carlgrens politik. Även om det är bra att det satsas på elbilar kan man undra om det verkligen är så klimatsmart att bygga elbilar med 400 hästkrafter?

Vem kommer att ha råd att köpa dem, med eller utan supermiljöbilpremie?

Varifrån ska elen komma?
Nya kärnkraftverk kanske. Oavsett vilket bränsle det blir i framtidens bilar måste de vara bränslesnåla. Det finns ingen gratis och helt problemfri energikälla. Dessutom krävs det resurser för att bygga en bil oavsett om det är en elbil eller inte.

fre
12
nov
2010
fredag, 12 november, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Trängselskatt bättre än miljöbilspremie”

Miljöbilspremien är inte kostnadseffektiv. Det finns bättre styrmedel som ger bättre effekt för pengarna, visar forskning.
Visserligen har miljöbilspremien lett till at det säljs fler miljömärkta bilar som etanol- ochbiogasbilar, men det är ett dyrt och inte särskilt kostnadseffektivt instrument.
Satsningar på till exempel autsläppsrätter och trängselskatt ger mer effekt och bättre utdelning på satsade pengar.

Alliansen pratade om supermiljöbilpremie innan valet. Om de kommer att genomföra den är väl inte helt klart. Premien skulle kunna ge 40 000 kr. Sveriges bilpark består av minst 4 miljoner bilar och visst är det bra att det blir fler miljöbilar men till vilket pris. 1000 bilar skulle kosta 40 miljoner. 1000 bilar är 0.025 % av den totala bilparken och ger inga större utsläppsminskningar.

En supermiljöbil kommer inte att vara billig så stödet kommer enbart att gynna de som tidigare gynnats av alliansens skattesänkningar och bortagning av fastighetsskatten.

MInskningen av utsläppen från trafiken har inte varit så lyckosam. Trots miljöbilar och andra bränslen har de totala utsläppen ökat p g a att antalet bilar och antal körda km har ökat.

Ska miljöministern verkligen minska utsläppen behövs det åtgärder som även minskar trafiken och då behövs det andra åtgärder som t ex trängselavgifter kombinerat med satsningar på spårburen trafik och kollektivtrafik.

Uppsatsen heter An analyis of the Swedish green car rebate och har nyligen belönats med Juseks ekonompris.

mån
29
mar
2010
måndag, 29 mars, 2010 | Skriven av:

DN Skriver : ”Förbifart Stockholm är ett vansinnigt projekt”

Förbifart Stockholm har blivit en allt större knäckfråga för oppositionen. Socialdemokraterna anser att den nya motorvägen behövs medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet kräver att bygget stoppas.

Regeringen gick på måndagen ut på DN Debatt och lovade att Förbifart Stockholm ska byggas. Notan beräknas till 28 miljarder kronor. Av dessa ska cirka 23 miljarder tas från trängselskatten.

Det är ytterst besvärande att så många (S)-politiker vill bygga förbifart Stockholm. Alliansen och (S) är tydligen överens om detta.

Först så var alla emot Miljöpartiets förslag om trängselskatt i Stockholm. Sedan upptäcker man att idén är bra och genomför det. Man strular och gör uppehåll och fördyrar hela projektet. Dessutom saboterar man hela projektet genom att använda intäkterna från trängselskatterna till att bygga mer motorväg.
Finessen var ju att dessa pengar skulle användas till att förbättra kollektivtrafiken.

Förbifart Stockholm är en knäckfråga för samarbetet mellan de rödgröna. Det är ett jättedyrt projekt som dessutom kommer att öka klimat- och miljöbelastningen. Samtliga vägforskare är överens att projektet kommer att öka vägtrafiken, vilket tom Vägverket inser.

Det är ett dyrt projekt som tar pengar från övriga Sverige för att bygga vägar i ett område där de bästa förutsättningarna finns för kollektivtrafik. Heltokigt!

Detta är inte bara en Stockholmsfråga.
Så varför är politiker från övriga Sverige så tysta?

tis
23
feb
2010
tisdag, 23 februari, 2010 | Skriven av:

SJ har fått utså mycket kritik i vinter. En del av denna kan kanske vara berättigad men den stor del borde tas av uppdragsgivarna till SJ, dvs staten.

En del beror på lite extra vinterväder men en stor del beror på att järnvägen inte prioriteras av regeringen. Jämför man de resurser som läggs på väg och på spår så ser man en orsak varför det nu är problem.
Mellan 1990 och 2007 ökade persontrafiken på järnvägen med 58 procent, vilket har ökat trycket på systemet. Det går egentligen inte att använda mer än 80 procent av kapaciteten på spåren om man ska ha en rimlig chans att köra in förseningar eller åtgärda problem, men i dag är kapacitetsutnyttjandet på de stora linjerna uppe i nästan 100 procent. Det gör att minsta försening sprider sig genom tidtabellen som ett jordskred.

Miljöpartiet har alltid prioriterat spårtrafik i stället för vägtrafik. Alliansen har alltid gjort tvärtom. Det senaste beslutet i denna riktning är “Förbifart Stockholm”. Ett gigantiskt vägprojekt som kommer att förvärra trafiksituation, belasta miljön och agera gökunge så att andra mer klimatsmarta investeringar inte får utrymme.

Infrastrukturministern skyller allt på tidigare regeringar och verkar ha missat att hon haft ansvaret sedan valet 2006.

Det behövs mer resurser till spårburen trafik och det behövs att SJ:s vinstkrav reduceras. Jämför man med SAS där alliansregeringen har pumpat in flera miljarder utan att få någon vinst tillbaka så förstår man varför det är extra svårt för SJ.
SAS miljarderna hade gjort bättre nytta hos SJ.

SJ ska vara hela folkets och samhällets järnväg och då ska man ge SJ en chans att agera för detta. Spårburen trafik är mer klimatsmart än vägtrafik och flygtrafik.

Vad som behövs är att öka järnvägens attraktionskraft. Järnvägen ska vara billigare än flyg- och vägtrafik och dessutom måste den vara bekväm med rimliga restider. Alla dessa förseningar som varit har skadat järnvägstrafiken.

Ibland verkar det som att alliansen vill att det ska gå dåligt för SJ så att man kan avveckla SJ.

För att bryta utvecklingen, måste man bygga ut järnvägen och låta samhällets intressen ersätta vinstintresset som mål och uppdrag för tågtrafiken. För att detta ska ske behövs det helt uppenbart en ny regering. Den regering vi har nu gillar helt enkelt inte att ha en fungerande järnväg så mycket som de gillar att leka marknad med varenda liten verksamhet som de kan lägga händerna på.

ons
17
feb
2010
onsdag, 17 februari, 2010 | Skriven av:

Riksdagens trafikutskott har utrett följderna av den så kallade pumplagen, som nu har funnits i fyra år. Lagen säger att större bensinstationer måste sälja förnybara drivmedel. Det har förekommit kritik mot lagen med hänvisning till att den skulle leda till att bensinstationer på mindre orter läggs ner, men dessa farhågor tillbakavisas nu av trafikutskottets granskning.

Användningen av förnybara drivmedel har ökat vilket är bra eftersom utsläppen av koldioxid från transportsektorn är allvarliga. Det är ett betydligt större problem än vad pumplagen kan lösa. Enligt uppföljningen har dock lagen tillsammans med andra riktade insatser medverkat till en ökad användning av förnybara drivmedel och antalet fordon som kan köras på dessa drivmedel.

Ska fordonsparken kunna bytas ut så att den blir mer klimatvänliga krävs det en pumplag men det behövs också åtgärder producera mer biogas. För att detta ska kunna ske behövs investeringar i infrastrukturen i form av distributionsnät för biogas.

Det underlättar också att det görs investeringar som bättrar på kollektivtrafiken.

Alliansen har inte varit riktigt på rätt spår utan har varit på fel väg hela tiden sedan 2006.

Ska vi klara av klimatproblematiken krävs det mer än snack.
Framförallt behövs en ny regering.

Byt politik – inte klimat.

Kategori: energi, trafik  | Skriv en kommentar
tor
11
feb
2010
torsdag, 11 februari, 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : Vattnet ställer till det för Hallandsåstunneln – igen

Sedan nyår har tunnelborren Åsa bara kommit 30 meter framåt i Hallandsåsen. Det övermäktiga vattenflödet i tunneln gör livet surt för byggarna.

Den här veckan står tunnelborren Åsa still och tunnelbyggarna tvingas jobba med extra injekterings- och förstärkningsarbeten för att få kontroll på inflödet av vatten.

Tempot i tunneldrivningen sjönk till det lägsta på hela 2000-talet strax efter årsskiftet, då man kom fram till den fruktade Möllebackzonen i västra tunnelröret.

Så var det åter dags för borrning i de svåra partierna och resultatet blir som vanligt borrning i snigelfart. Hela 30 meter sedan nyår. Det har varit ett skandalprojekt från starten.

Tunnelbygget genom Hallandsåsen har pågått sedan slutet av 1980-talet. I den ursprungliga planen skulle tunneln vara klar för trafik år 2 000, till en kostnad av 960 miljoner kronor.
Projektet kommer att kosta minst 7 miljarder dvs 8 ggr mer än beräknat och förseningen blir minst 12 år.

Vilket fantastiskt teknikprojekt.
Eller?

tor
4
feb
2010
torsdag, 04 februari, 2010 | Skriven av:

Tittade på Debatt i SVT som bl a handlade om tågförseningarna. Det har varit många förseningar den senaste tiden och man har dessutom minskat antal avgångar för att minska belastning på tåg och spår.

Nu när det är kallt i hela Sverige tinar inte ens tågen i Skåne. Det är inga små mängder is som samlas på ett X2000 tåg mellan Stockholm och Göteborg (mellan 20 och 30 ton). Men det är ändå lite märkligt att man inte kunnat lösa dessa problemen. Det är ju inte första gången det är vinter. Enligt Ny Teknik finns det en lösning på is- och väelproblematiken. Den kan vara värd att pröva.

Alliansens infrastrukturminister försökte få alla att tro att alliansregeringen satsat på spårburen trafik. Hon upprepade mantrat att alliansen minsann satsat på underhåll. Det lite märkligt att hon alltid svarade detta oavsett fråga. Problemet är bara att det inte är tillräckligt och att alliansregeringen överfört pengar från spår till väg. Vilket är väldigt negativt för klimatet. Som vanligt hade alliansen inget ansvar för rådande tågtrafikproblematik utan alla problemen berodde på förra regeringen.

Visst kunde förra regeringen satsat mer på spårburen trafik men infrastrukturministern har nu haft ansvaret i mer än tre år och inte har resurserna ökat under denna tid. Spårbanorna är gamla och tittar man på situationen i Stockholm så har det byggts massor av vägar men väldigt lite spår. Det är en väldigt besvärlig situation speciellt för tågen söderut som måste passera genom flaskhalsen över Centralbron. Detta påverkar givetvis om tågen ska kunna komma i tid och det begränsar antal avgångar.

Nu har problemet ökat då det dessutom är kallt och att det samlas massor av is på tågen och i växlarna.
Den rödgröna oppositionen har under flera år satsat mer resurser på både underhåll och investeringar för spår och tåg.

Ett annat problem är att SJ har krav att göra vinst som ska betalas till staten. Detta krav borde givetvis tas bort och mer resurser behövs för investeringar för spår och tåg.
Det borde rimligtvis kunna gå att köra tåg utan stora förseningar och att tåg och växlar ska klara vinterväglag.

Det skadar nog inte heller om SJ funderar över hur de bemöter kunder samt ser över prissättningen. Skulden för att det blir tågkaos ligger givetvis på SJ och Banverket men den stora skulden ligger alliansregeringen som inte satsar tillräckligt.

Det behövs en politik som gör det billigare att åka tåg än att köra bil.
Byt politik inte klimat.

Kategori: tåg, trafik  | Skriv en kommentar
ons
3
feb
2010
onsdag, 03 februari, 2010 | Skriven av:

Det är inte varje år det är vinterväder i Lund men man borde ändå kunna ha lite bättre snöröjning. Det är väldigt svårt att ta sig fram om man cyklar eller går. Bilars färdvägar prioriteras alltid och många gånger försvåras framfarten på gång- och cykelvägar när gatorna plogas eftersom det bildas höga vallar mellan gatan och gångbanan.
Ingrid Nathéll skriver om detta i sin krönika “Ställ snöplogarna, fram med spadarna!“.

Det finns för och nackdelar med allt och allt var inte bättre förr. Men en del var det. Då fanns det många fler som skottade snö eftersom varje “fastighetsägare” fixade snöröjningen på “sin gata”. Då fick man snabba insatser och det var lättare att komma fram på gångbanorna. Nu är det mer effektivt och man använder några fordon ska ska röja hela stan och man kan ju inte börja överallt.
Det man kan göra är givetvis göra prioriteringar var man ska börja osv och det görs väl men då hinner man i princip bara med gator och vägar. Det tar normalt några dagar innan man ser någon röjningsaktivitet på gång- och cykelbanor.

Ett annat problem med att man alltid röjer på gator och vägar är att många bilister far fram som om det vore barmark vilket innebär livsfara för dem själva och främst för de oskyddade trafikanterna.

En annan sak som man inte bryr sig om så mycket längre är istappar. Det finns många hus fortfarande som har farliga istappar som ingen varnar för.

Kategori: trafik, väder  | En kommentar
ons
23
dec
2009
onsdag, 23 december, 2009 | Skriven av:

Ny Teknk skriver : Här byggs vägen till Saab
Skärmavbild 2009-12-23 kl. 12.43.39

Den gamla krokiga väg 45 mellan Trollhättan och Göteborg rustas upp till en modern fyrfilig Europaväg. Allt för att hjälpa Saab att överleva. Och bygget fortsätter trots nedläggningsbeskedet för Saab.

Bana Väg Väst är ett samarbetsprojekt mellan Vägverket och Banverket med fyrfältväg och dubbelspårig järnväg mellan Trollhättan och Göteborg.

Den gamla riksväg 45 blir E 45 med fyra körfält med planskilda korsningar. Och det blir 70 kilometer järnvägsspår inklusive två tunnlar.

Med en total projektbudget på 10 miljarder är det ett av Västsveriges största infrastrukturprojekt.

Det är så dags att nu börja bygga för att Saab ska överleva. Det är knappast rätta att satsa så mycket pengar på vägar om man betänker att vi ska minska CO2-utsläppen. Visserligen är det även en järnvägssatsning men gör ju inte motorvägsbyggandet mer klimatsmart.

Det är ett jättestort problem att industrin är så beroende av ett få antal stora företag. En eventuell Saab-konkurs påverkar ju inte bara de som är anställda av Saab utan det påverkar många underleverantörer.

Volvo och Saab har överlevt pga Sveriges “tjänstebilssystem”. Både Saab och Volvo har byggt stora bilar, inte så bränslesnåla, inte billiga … De har tidigare inte behövt att konkurrera med övriga bilmärken.

Det behövs något nytt inom bilindustrin. Ska det byggas bilar så måste de vara klimatsmarta. Det räcker inte med lite mindre bensin eller diesel förbrukning.

För att få ett mer hållbart samhälle krävs det fler små företag gärna förankrade i bygden och mindre storföretagsberoende.
Mindre byråkrati främst för småföretagare. Bättre samordning mellan företagare och universitet & högskolor. Det gäller att ta till vara den kunskap som finns i både högskolan och i företagen.

En utökning av lärlingsverksamheten skulle också behövas. Vi behöver inte bara teori utan även praktik.

Sverige har ett jätteläge nu om vi satsar på miljöteknik. Det kommer att vara en stor exportvara under lång tid framöver.

Det behövs en “New Green Deal

tor
26
nov
2009
torsdag, 26 november, 2009 | Skriven av:

Ärendet handlar om E22 och trafikplats Ideon.
Alliansen och (S) vill säga ja till att bygga en ny trafikplats. Det blev en lång debatt.
Det blev bara en massa snack om att trafiken måste öka annars kan inte Lund växa. Alliansen och (S) tyckte alltså att utbyggnaden var viktigare än att minska trafiken och klimatpåverkan.
Alla studier som finns visar att ökat antal vägar ocg trafikplatser ökar trafiken och därmed miljö- och klimatpåverkan.

Jag fick sista ordet då jag frågade alliansen och (S):
Vill ni minska blitrafiken?
Om JA, på vilket sätt?
Jag fick inget svar!

Just nu tjabbas det om hur de olika yrkanden ska behandlas.

Nu är fullmäktige redo för beslut.
Det blev som man kunde gissa ja till trafikplats Ideon.

(V) la ett yrkande, som (DV) och (MP) stödde. Detta yrkande innebar att det skulle ges ett uppdrag att utarbeta en trafikstrategi för Lund NordOst så att miljö- och klimatmålen ska uppnås. Förslaget vann bifall. Det var (MP), (V), (DV), (S) och (C) som röstade på förslaget.
Detta yrkande är ju ganska så självklart eftersom målen är antagna av kommunfullmäktige.

fre
20
nov
2009
fredag, 20 november, 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Holland först ut med kilometerskatt – på personbilar

Politik I Sverige är kilometerskatt en känslig fråga, och då pratar vi om kilometerskatt för lastbilar. I Holland beslutar man idag om man ska införa kilometerskatt på personbilar.

Holland kan idag bli först i Europa med att ersätta vägskatt med kilometerskatt för personbilar. Idag röstar parlamentet om regeringens förslag och om förslaget går igenom införs den år 2012. Syftet med lagen är delvis att sänka koldioxidutsläppen. Delvis att halvera trafiken i ett av Europas trängseldrabbade vägnät.

Om det ska bli några utsläppsminskningar krävs det mer än bara ord. Det krävs handling och det verkar nu Hollands politiker göra. Avgiftens storlek ska bero på de mängd koloxid som släpps ut. Det kommer att minska utsläppen eftersom det kommer att gynna fordon med lägre koldioxidutsläpp. Samtidigt kommer det att minska antal transporter vilket är en nödvändighet om det ska gå att få ner CO2-utsläppen på en hållbar nivå.

När ska Sverige göra det samma?
Knappast innan valet 2010 men efter då …

Byt politik inte klimat_660

fre
4
sep
2009
fredag, 04 september, 2009 | Skriven av:

Det hade varit bra om miljöministern hade tagit cykeln och inte bilen. Han står i SVT:s GoMorron Sverige och påstår att fler vägar inte ökar trafiken. Han vill inte ha mindre antal bilister och vill inte att vi ska resa mindre. Han säger “Man kan inte stoppa klimatproblemet genom att stoppa bilarna”.

Trots att alla utredningar och studier visar att Förbifart Stockholm kommer att öka biltrafiken så påstår miljöministern att detta skulle vara en miljösatsning. Vad har hänt med centern som säger sig vara ett parti som värnar om miljön.
Det verkar som att de helt har glömt att vi står inför ett klimatproblem. Miljöministern säger att vi löser utsläppen med miljöbilar.
Hur lång tid tar det innan alla bilar är miljöbilar?
Dessutom är en miljöbil inte helt klimatneutral. Miljöbilar minskar inte heller trängslen.

Dessa 28 miljarder kunde ha använts på ett mycket bättre sätt.

I Stockholm finns de bästa förutsättningarna för kollektivtrafik och här vill miljöministern satsa på vägar. Vägar behövs men de behöver inte bli fler i storstadsområdena.
Genom att bygga Förbifart Stockholm blir det större problem för den vägtrafik som behövs pga miskad framkomlighet.

Det är verkligen anmärkningsvärt att just en miljöminster från centern helt och hållet bortser från den allvarliga klimatsituation som planeten befinner sig i. Detta visar att centern är med när det gäller retorik men när det ska gå från ord till handling så har centern och övriga allianspartier inget att komma med.

Titta på inslaget i GoMorron Sverige!

tor
3
sep
2009
torsdag, 03 september, 2009 | Skriven av:

sr.se skriver “Regeringen fattar i morgon beslut om att ge klartecken till den så kallade Förbifart Stockholm”

Karin Svensson Smith– Jag är uppenbart förvånad över att de inte förstår att även borgerliga väljare vill att det ska finnas en bra värld för barn och barnbarn. När resten av världen håller på och samlar sig inför klimatmötet i Köpenhamn, så väljer den svenska regeringen att investera i det som ökar den trafik som påverkar klimatet negativt, säger Karin Svensson Smith, miljöpartist och ledamot av riksdagens trafikutskott.

När klimatfrågorna börjar tas på allvar går alliansregeringen precis i motsatt riktning. Förbifart Stockholm är kritiserat av många. Dels ökar utsläppen, dels går sträckningen genom känsliga naturområden och dels är det ett otroligt dyrt projekt, nästan 28 miljarder.
Det är otroligt okänsligt och visar tydligt alliansens miljö- och klimatpolitik. De snackar mest om miljö men när det blir beslut så är miljön glömd. Många remissinstanser säger nej. Trafikexperter visar att Förbifart Stockholm inte kommer att lösa trafikproblemen.
Tidigare vägbyggen i Stockholm som skulle öka framkomligheten och minska köerna har misslyckats. Normalt ökar nya vägar trafiken vilket alltså motverkar möjligheterna att lösa både trafik- och klimatproblemen.

Lyssna på inslag i radion!

DN, SvD

Läs mer om Förbifart Stockholm!

tis
1
sep
2009
tisdag, 01 september, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Politisk oenighet om Novas planer”

Novas planer på utbyggnad med 25 nya butiker vållar politisk strid. Stadsbyggnadskontoret säger nej. 17 september ska politikerna fälla avgörandet.

Det är trafiksituationen som gör att tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret är ytterst tveksamma till ett ännu större Nova.

– Med än mer trafik till Nova hindras annan utveckling i Lund till exempel Brunnshög. All trafik från E 6 ska in Fjelievägen och då behöver Öresundsvägen kunna utnyttjas bättre än i dag. Trafiksystemet räcker helt enkelt inte till, säger stadsbyggnadsdirektör Inga Hallén.

Detta visar ännu en gång hur kortsiktigt beslutet var att godkänna etableringen av Nova. Då man tog beslutet struntade man i vilka konsekvenser det blev för trafiksituationen. Nova skapar extra trafik och utarmar centrumhandeln. Vilket skapar ett bilberoende.

När man i stället borde minska trafiken vill alliansen bygga ut och öka de negativa konsekvenser det blir med ökad trafik.
När det gäller att bygga ut vägar finns det alltid pengar.

Alliansen vill lägga ner Ungdomsforum och spara några hundra tusen. Att bygga nya vägar som kostar miljoner är inga problem trots alla sparbeting. Att det dessutom förvärrar klimatsituationen bryr man sig inte om. En satsning på Ungdomsforum är klimatsmart eftersom det aktiverar ungdomar i frågor kring Agenda 21 och på sikt kommer att minska miljöbelastningen.

Att alliansen inte bryr sig om miljöfrågor är inget nytt. De snackar miljö men gör sällan något, speciellt inte om det kostar pengar på kort sikt. Nu gäller det för (s) att visa om de tar miljö- och klimatfrågorna på allvar.
Helt osannolikt är det ju inte!
Eller?