Inlägg under » augusti, 2009 «

mån
31
aug
2009
måndag, 31 augusti, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Anna Odell fälls”

Konstnären Anna Odell fälls av tingsrätten och döms till böter för sin konstkupp i vintras.

Hon fälls för våldsamt motstånd och oredligt förfarande och ska betala 50 dagsböter a 50 kronor.
Anna Odell stod åtalad misstänkt för falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande efter en uppmärksammad händelse på Liljeholmsbron i Stockholm i vintras.

Hon har själv berättat att hon ville återskapa en psykos som hon själv drabbades av 1995 och som slutade med polisingripande och bältesläggning på S:t Görans sjukhus.

Motivet ska ha varit att med sitt konstverk skapa diskussion kring behandlingen av psykiskt sjuka.

Inte mycket att säga om domen. Hon larmade ju inte direkt men hennes handlande gjorde ju att det blev ett larm.
Nu när domen är avkunnad så kunde man kanske komma igång och diskutera psykvården. Inte minst tillgängligheten för densamma.
Många mår i dag väldigt dåligt och varje dag begås i snitt nästan 4 självmord.
Även om det inte blir så drastiskt som ett självmord är det många unga som inte får den hjälp de behöver. Väntetiden för att komma till behandling är alldeles för lång.

Det är fortfarande inte helt OK att ha en psyskisk diagnos. Många skäms och håller sig undan. Det är ett problem i sig får man dessutom inte rätt hjälp blir det än värre.

Vad blir nästa steg Anna?

SvD, DN, GP

mån
31
aug
2009
måndag, 31 augusti, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Årets skolbibliotekarier kommer från Norra Fäladen”

Skolbiblioteken på Norra Fäladen är tvåfaldigt prisade. Lotta Davidsson Bask och Klara Önnerfält blir årets Skolbibliotekarie i Sverige.

– Jag tror att vi får priset mycket för att vi jobbar tätt tillsammans med en helhet från förskolan till nionde klass, säger Lotta Davidsson Bask

Deras samarbete och förmåga att få in skolbiblioteket i undervisningen gör att de får dela priset, säger Juryn i sin motivering. Det är första gången som det 15 år gamla priset delas.

Priset delas ut på årets Bokmässa och förutom äran får bibliotekarierna med sig de böcker de önskar av årets utgivning från Bonnier Carlsen och Bonnier utbildning.

Klara Önnerfält och Lotta Davidsson Bask arbetar på Backaskolan, Lovisaskolan och Fäladsgården.

Roligt att Lunds satsningar under lång tid på bra bibliotek har gett resultat!
Nu gäller det att inte rasera det som byggts upp under lång tid. Så kära allians tänk om.
I dag är det extra sammanträde med Kultur och Fritidsnämnden för att försöka få ordning på nämndens finanser.
Ärendet som handlar om Handlingsplanen för den kulturpolitiska strategin som finns på kommunstyrelsens dagordning kommer att bordläggas. Vilket är bra det skulle vara ytterst pinsamt att gå på kommunkontorets förslag till beslut, att i princip lägga ner handlingsplanen, och samtidigt vara trovärdig kulturhuvudstadskandidat.

sön
30
aug
2009
söndag, 30 augusti, 2009 | Skriven av:

I dag var det en skön sensommardag. Temperaturen var som en sommardag i alla fall mitt på dagen. Det var skönt att sitta i trädgården och mysa.
I dag blev det ett jympapass med Friskis & Svettis på Parkmöllan. Normalt försöker vi träna på Heleneholm eftersom den anläggningen är mycket trevligare. Den har bättre golv och så är den fräschare mycket pga av att de har infört skozon. Skozon innebär att man måste ta av sig uteskorna innan man får gå in i anläggningen.
Det har blivit lite si och så med träningen hittills. Men nu ska det bli bättring.
Lunds höstschema börjar gälla den 31/8. Denna termin har man lite nya pass bl.a. ett trevligt pass kl. 7.00 på fredagar.
Det är svårt att kombinera jympa och kvällsmöten.

I nästa vecka blir det en massa möten. Bl a blir det ett extra Kultur- och fritidsnämndsmöte där alliansen vill ha hjälp med att skära ner verksamheten. Det ser inte bra ut. Ska läsa igenom förvaltningens förslag till besparingar i kväll.
Dessutom vet man inte när ordföranden ska avgå och vem som kommer därefter.

Lisa_aug2009 På förmiddagen på måndag träffas styrgruppen för att ta fram en handlingsplan för den kulturpolitiska strategin. På torsdag är det kommunstyrelse och då kommunstyrelsen uttala sig om förslaget. Kommunkontoret konstaterar att det inte finns några pengar avsatta i budgeten för att genomföra åtgärder som finns föreslagna i handlingsplanen och vill därmed att kultur- och fritid ska få tillbaka handlingsplanen för att omarbeta den efter de resurser som finns tilldelade.

Vilket betyder att allt arbete kan kastas i papperskorgen eftersom alliansens besparingsiver gör det inte ens möjligt att fortsätta med nuvarande verksamhet. Visserligen kan man ju förändra verksamheter men det kostar också pengar initialt.

Så det blir spännande och se vad ordföranden ska lägga upp mötet angående handlingsplanen?

Det är väldigt allvarligt med alliansens neddragningar speciellt som dessa görs i samma andetag som Lunds kommun vill bli Kulturhuvudstad.
Hur ska man förklara detta för skattebetalarna?

Nu är det bara lite mer än en vecka innan vi vet vem av Umeå och Lund som blir kulturhuvudstad 2014. Vad ska hända om Lund “vinner”?
Kommer det att bli något för alla Lundabor?
Kommer det att främja kulturen?

Eller kommer det bara bli ett kommersiellt jippo?

lör
29
aug
2009
lördag, 29 augusti, 2009 | Skriven av:

start_0409_sparrisI dag är det åter dags för Bondens Marknad i Malmö. Som vanligt äger den rum på Drottningtorget. Den håller på tom den 17 oktober dessutom blir det Julmarknad den 12 december.

Så det får väl bli en tur in till stan. Det är alltid trevligt att besöka bondens marknad och se på det lokala utbudet.

Annars hoppas jag på en skön kolonilördag med lite skördande och relax. Nästa vecka blir det många möten så det behövs lite lugn och ro.

Läs mer om Bondens Marknad!

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
fre
28
aug
2009
fredag, 28 augusti, 2009 | Skriven av:

DN skriver “De rödgröna drar ifrån alliansen”

Den rödgröna oppositionen är åter i ledningen i väljaropinionen efter flera månader av jämnt läge, enligt DN/Synovates augustimätning. Men stödet för uppstickaren Piratpartiet sjunker kraftigt.

De tre oppositionspartierna får tillsammans 49,7 procent mot 45,0 för regeringspartierna. I den förra mätningen var skillnaden 47,3–45,3.

– Nu kan vi säga att S, V och MP är större än regeringsalliansen. I de tidigare månadsmätningarna ända sedan april har skillnaden varit så liten att det i praktiken varit helt jämnt mellan blocken, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Oppositionen drar ifrån och får 49.7 % mot alliansens 45 %. Miljöpartiet ökar till 8.1 %, (S) ökar till 36.3 % och (V) minskar till 5.3 %. (M) minskar till 26.7 % medan övriga allianspartier ökar.
(SD) minskar och är utanför riksdagen likaså Piratpartiet.

Andelen osäkra väljare som inte vill ange något favoritparti har åter ökat och ligger nu på 21,6 procent. Det är främst bland väljare som röstade på något av de borgerliga småpartierna i förra valet som osäkerheten om favoritparti ökat.

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
fre
28
aug
2009
fredag, 28 augusti, 2009 | Skriven av:

Miljöpartiet vill öka cyklingen i Sverige. I ett PM från riksdagskansliet presenterar Karin Svensson Smith, riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna, förslag för hur vi på allvar kan öka cyklingens attraktivitet.

MÄTBARA MÅL EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG
Maskros_240x210Vi menar att vi måste lära mer av vår omvärld när det gäller satsningar på cykeln. Många städer och länder i Europa ligger långt före Sverige när det gäller många av de åtgärder som föreslås i det här PM:et. En av anledningarna till att vi inte har lyckats bättre i Sverige är att vi inte har haft några mätbara mål med krav på uppföljning. Detta har också lett till att vi har bristande underlag när det gäller att ta reda på hur det förhåller sig i dag. Därför vill vi ställa ökade krav på Vägverket att ta sitt sektorsansvar för cyklingen och vända den nu pågående negativa trenden med minskad cykling.

Miljöpartiet anser att:
• 50 procent av arbetspendlingen i tätorter ska ske med cykel senast 2020.
• 25 procent av antalet persontransporter ska ske med cykel senast 2020.
• Antalet allvarligt skadade cyklister ska mer än halveras jämfört med i dag senast 2020.
• Minst 80 procent av landets cyklister ska känna sig trygga i trafiken senast 2020.

SAMMANFATTNING AV FÖRSLAGEN
1) Inför bilfria zoner kring alla skolor och max 30 km/h för tätortstrafik.
2) Vägverket får i uppdrag att ta fram en strategi för säkra gång- och cykelvägar i anslutning till alla skolor senast 2015.
3) Uppmuntra kommunerna att ha gemensamma bolag för bil- och cykelparkering där även annan infrastruktur för cykel ingår.
4) Bygg säkra cykelparkeringar i anslutning till viktigare knutpunkter för kollektivtrafiken.
5) Ge arbetsgivare möjlighet att subventionera tjänstecyklar för sina anställda utan förmånsbeskattning.

Läs hela rapporten!

tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

Nu är klockan 22.30 och vi avslutar kommunfullmäktige för den här gången. Vi hann nästan med alla ärenden. Bara 7-8 ärenden kvar.

Titta på kommunfullmäktigemötet på nätet för dig som missade det live!

tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

Lunds kommunfullmäktige tog ett historiskt beslut för en stund sedan. Vi beslutade för första gången att bifalla ett medborgarförslag. Medborgarförslaget handlade om att byta ut glödlampor och lysrör till mer klimatsmarta dito dvs sådana som drar mindre energi.
Helt fantastiskt!

Nu debatteras ett medborgarförslag om torghandeln på Mårtenstorget. Oppositionen (MP+V+S+DV) vill ha mer flexibla torgtider men det vill inte alliansen. Man vil inte ändra troligen p g a att detta skulle minska möjligheten att parkera på Mårtenstorget. Man har frågat de torghandlare som har torgplats nu och då har man frågat om att flytta öppettiden inte om man vill utöka. Dessutom har man inte undersökt om det finns några andra som kan tänkas sig stå på torget om man utökar torgtiderna.

Centerpartiet värnade om bilparkeringen på Mårtenstorget precis som om det inte skulle finnas någon annanstans att parkera på om man nu kom österifrån. Vad jag vet finns det ett ganska många andra parkeringsplatser i centrala Lund.

Varför måste man slösa bort värdefull mark till bilparkering?

tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

Nu är klockan 21.00 och vi har precis avslutat interpellationsdebatten. Den sista av de två handlade om Natur- och Kulturbussen. Tidigare var det bara Naturbuss och detta projekt startade i Lund och har därefter utvecklats att innefatta flera kommuner.
Förra året beslutades det att projektet skulle utvecklas ytterligare och fördes då över helt och hållet till regionen. Tyvärr hände något eftersom av projektet belv det inte ens en tummetott.
Hela konceptet är förvanskat. Tidigare fanns det extra linjer som gick till platser som inte besöktes av ordinarie kollektivtrafik. Dessutom gjordes det ett program med olika guidningar och visningar kring dessa turer. Det var t.ex. svampexkursion, fågelexkursioner, blomexkursioner … och det var rena guidningar i bygd- och kulturmiljöer.

Nu är det ett fjuttigt program där man lägger in ett program som består skånetrafikens ordinarie turer till t.ex. Skrylles Naturum, Skånes djurpark.

2009 är ett förlorat år nu gäller det att få tillbaka verksamheten till våren 2010. Troligen kan man inte få in det i Skånetrafikens tidtabeller. Troligen måste man handla upp Natur- och kulturbussen och erbjuda ett program likt det vi hade förut. Det är bråttom men det borde gå om man har viljan.

Vad vill alliansen i Lund?

tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

Det tog tid men det blev som alliansen ville bifall till en menlös handlingsplan och ett besvarande av motionen.

Trisst att alliansen inte ville mera!

tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

Demo_KF_aug2009Eftersom ärendet “Handlingsplan för att motverka våld mot kvinnor” har bordlagts ett antal gånger så flyttades detta upp som ärenden nr 3. Innan debatten började blev mötet ajournerat p g a en demonstration mot stängningen av Romano Trajo. Polisen utrymde läktaren och sedan kunde mötet fortsätta.

Handlingsplanen har missköts av alliansen. De har förhalat och förhalat. Handlingsplanen är väldigt otydlig och saknar konkreta åtgärder. Viljan från alliansen att göra något i frågan saknas. Det är lite pinsamt. Våld i nära relation är ett stort och dolt problem. Även om det finns våldsamma kvinnor är det männen som dominerar som våldsverkare. Det är våld mot kvinnor men även våld mot män.

Nu biter vi ihop och sväljer detta dokument som skall gälla från 2008-2010 och i dag skriver vi 27 augusti 2009. Därför kommer vi att satsa allt på revideringen av dokumentet.

Under samma punkt ska miljöpartiets motion “Åtgärder för att minska mäns våld mot kvinnor” behandlas. Motionen är inlämnad 2008-03-06, vilket innebär att det har tagit 17 månader innan den debatteras i kommunfullmäktige. I motionen finns statistik för hur situationen var 2008. I dag är situationen värre. Det är fler kvinnor som behöver stöd, väntetiderna är längre.
Miljöpartiet har också jobbat för att det ska bli en bättre social jour i Lund men detta har alliansen motarbetat.
Lunds kommun förlitar sig på ideella krafter för att ta hand om kvinnor som behöver stöd.

Alliansen vill anse motionen för besvarad med att de nu beslutar om en tunn och lam handlingsplan.

tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

dukanförhindraolyckanRäddningstjänsten Syd är ett räddningstjänstförbund där Lund ingår som en av fem kommuner. Efter bildandet av förbundet har räddningstjänstfrågorna kommit längre från politikerna i Lund. Därför är det viktigt att kommunfullmäktiges ledamöter får information om verksamheten. Allra bäst hade varit om denna information hade kommit innan Lund antog budgeten men bättre sent än aldrig.

Fokus för räddningstjänsten har mer och mer blivit det förebyggande arbetet. I detta kan vi alla vara delaktiga. En snabb insats ökar chansen att minimera de negativa konsekvenserna av en olycka. Många olyckor är onödiga och kan förhindras.

Läs mer om Räddningstjänsten Syd!

tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

Nyhetskanalen i TV4 skriver “SD på väg in i riksdagen”

Sverigedemokraterna får sitt högsta stöd hittills i den senaste väljarbarotmetern från Novus. Partiet skulle om det vore val idag – få en vågmästarroll i riksdagen.
Sverigedemokraterna får 4,6 procent av väljarnas stöd. Partiet är därmed lika stort som Kristdemokraterna. Det är det högsta stödet hittills i Novus mätningar. Under fyra av de senaste sex månaderna har stödet för Sverigedemokraterna legat på eller något över 4 procent.

M och S tappar
Mätningen visar samtidigt att det går dåligt för Moderaterna och Socialdemokraterna. Båda partierna ligger under sina senaste valresultat. Båda partierna ligger även denna månad under sina senaste valresultat. Moderaterna får stöd av 25,5 procent vilket innebär en viss uppgång sedan juni. Socialdemokraterna får stöd av 33,7 procent, en liten nedgång sedan juni.
Miljöpartiet fortsätter att ligga klart över de nivåer som under lång tid gällt för partiet. Miljöpartiet får i denna mätning stöd av 9,0 procent av väljarna
Samtidigt går det fortsatt bra för Folkpartiet som för stöd av 7,8 procent.
Centerpartiet får i mätningen stöd av 6,3 procent, vilket innebär en viss uppgång sedan
juni. Vänsterpartiet får fortsatt relativt lågt stöd, 5,9 procent.

Oppositionen får 48.6 % mot alliansens 44.2 %, vilket är 4.4 %-enheter mer.

Miljöpartiet är tredje största parti med 9.0 % vilket är 3.8 %-enheter mer än i valet 2006.

I valet till Europaparlamentet hade Piratpartiet stora framgångar. Novus mätning för
augusti visar att det i dag för Piratpartiet är mycket långt till riksdagen. Avståndet tycks
dessutom öka. I juni fick Piratpartiet stöd av 2,4 procent och i augusti endast 1,7 procent..
Novus Opinion har för den här mätningen intervjuat 2 000 personer under tiden 11 till
24 augusti 2009. Andelen osäkra väljare är 14,5 procent.

TV4-Novus aug 2009

I valet till Europaparlamentet hade Piratpartiet stora framgångar. Novus mätning för
augusti visar att det i dag för Piratpartiet är mycket långt till riksdagen. Avståndet tycks
dessutom öka. I juni fick Piratpartiet stöd av 2,4 procent och i augusti endast 1,7 procent..
Novus Opinion har för den här mätningen intervjuat 2 000 personer under tiden 11 till
24 augusti 2009. Andelen osäkra väljare är 14,5 procent.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

Tiden går fort och det är åter dags för Lunds kommunfullmäktige att träffas. Som vanligt börjar det 17.00 och platsen är Lunds Stadshall. Man kan även följa sammanträdet via nätet och STEVE.

Dagordningen, kungörelsen, finns att läsa här!
Några av de ärenden som ska hanteras finns utlagda på nätet!

tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Stockholms stad inför rökförbud för anställda”

Förskollärare, vaktmästare och parkarbetare som röker får ställa in sig på att sluta. Den 1 maj nästa år införs rökförbud på arbetstid för Stockholms stads cirka 45.000 anställda.

Förslaget om ett rökförbud tas i höst och har stöd av hela den borgerliga majoriteten. Rökförbudet ska gälla från den 1 maj nästa år.
De anställda kommer inte få ta rökpauser under arbetstid. Däremot kan de röka under lunchen, eftersom det är obetald arbetstid.

Det är bra att alliansen i Stockholm tar beslutet att förbjuda rökning på arbetstid. Detta är ingen jakt på rökare utan en konsekvens av rökarnas handlande. Varför ska man stå ut med rökluft som förskolebarn eller som vårdtagare inom omsorgsverksamheten.

Dessutom är det utrett att rökare i snitt har större sjukfrånvaro och kostar samhället pengar, trots tobaksskattens intäkter. Bra att det tas i “god tid” så att rökarna har tid att förbereda sig. Slutar de röka blir det inte bara positivt för deras omgivning utan även för dem själva.

Miljöpartiet har agerat i frågan sedan länge. I november 2008 ställde miljöpartiets Gunvor G Ericsson en fråga till folkhälsoministern om “RÖKFRI ARBETSTID PÅ STATLIGA ARBETSPLATSER

Beslutet om ett förbud är ett svar på en miljöpartistisk motion inlämnad i juli 2008.

ons
26
aug
2009
onsdag, 26 augusti, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Ungdomsträningen ger mångmiljonförlust”

Lunds nya arena går med förlust. 7–8 miljoner fattas för att bokslutet ska gå ihop. Ett skäl är ungdomsverksamheten som alla vill ha men som inte är finansierad.

För snart ett år sedan invigdes Lunds nya arena med mycken pompa och stora förhoppningar. Lunds elithandboll skulle få ett lyft och Lundaborna ett nytt ställe för konferenser och konserter.

Men nu visar det sig att stiftelsen som driver verksamheten inte har intäkter som klarar kostnaderna.
– Problemet är ungdomsverksamheten som inte har täckning för sina kostnader, säger Christer Wallin (M), ordförande i stiftelsen.

Enligt honom håller den ekonomiska kalkylen när det gäller kommersiella intäkter från konferenser och annan extern uthyrning.
– Allt annat är väldigt positivt, men när ungdomarna är i hallen uppstår minus, säger Christer Wallin.

När det skulle beslutas om den nya arenan fanns kritik mot intäktsanalysen. Jag förstår inte riktigt stiftelsens ordförande. Dels verkar det som om han inte sitter i kommunfullmäktige och kultur- och fritidsnämnden och att han tillhör en majoritet som styr Lunds kommun.
Dels är det lite märkligt med resonemanget att det är ungdomsverksamheten som är problemet och att den kommersiella verksamheten håller sina kalkyler.
Varför bygga en så dyr anläggning om man inte kan finansiera den med kommersiell verksamhet. Ville man bara gynna ungdomsverksamheten så borde man byggt en mindre anläggning.
När ärendet var upp i kommunfullmäktige den 22 februari 2007, “Genomförande av ishall och publik arena” reserverade sig miljöpartiet mot beslutet i ärendet.

Miljöpartiet känner dock stor oro vad gäller:

 • underlaget för övriga arrangemang
 • de ekonomiska konsekvenserna för kommunen
 • samarbetsformerna med och beroendet av en privat intressent

  Ingen analys av behov och underlag för arrangemang som kan garantera den publika arenans driftekonomi har redovisats. Inte heller har en driftkostnadskalkyl för kommunen redovisats.
  Det saknas också en belysning av vad samarbetet mellan kommunen och näringslivet kan innebära, positivt och negativt.
  Detta betyder att möjligheterna och riskerna i projektet inte har bedömts på ett seriöst sätt.
  Miljöpartiet yrkade återremiss för att utreda och tydliggöra risker och effekter för kommunen att gå in i detta projekt.

 • Det är inte första gången det är glädjekalkyler vad gäller intäkter.

  Det är lite märkligt resonemang från en politiker som tillhör den styrande majoriteten. Dessutom är det lite konstigt att skulle problematiken på ungdomsverksamheten.

  Enligt honom håller den ekonomiska kalkylen när det gäller kommersiella intäkter från konferenser och annan extern uthyrning.
  Klubbarna betalar runt 150 kronor i timmen istället för den verkliga kostnaden som är 3 000 kronor.
  – Allt annat är väldigt positivt, men när ungdomarna är i hallen uppstår minus, säger Christer Wallin.

  Samtidigt är ungdomsverksamhet ett av de tre ben som arenan enligt sina stadgar ska stå på.

  Är det inte så att kalkylerna för ungdomsverksamheten också håller men att alliansen inte har avsatt tillräckligt med medel i sin budget.
  Dessutom ungdomsverksamheten behövde inte en ny arena. Därför borde kalkylerna bygga på att den “kommersiella verksamheten” ska ge ett överskott som kan subventionera ungdomsverksamheten. Annars blir det ju tvärtom att kommunens stöd till ungdomsverksamhet sponsrar den kommersiella verksamheten.

  Det var väl heller ingen hemlighet att den gamla Idrottshallen skulle stå kvar.

  I andra kommuner, som Kristianstad och Hässleholm, ger kommunerna arenabidrag och det är en lösning som han tycker att även Lund bör fundera över.

  Varför lägger då inte alliansen mer pengar till detta i sin budget?
  I ställer skär man ner och tvingas nu till drastiska åtgärder. Det planeras nu för extra sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden för att alliansen vill ha hjälp med att ta obekväma beslut. Miljöpartiet ska så konstruktivt som möjligt vara delaktiga i denna process men jag kommer inte att vara med att slakta nämndens verksamhet.

  tis
  25
  aug
  2009
  tisdag, 25 augusti, 2009 | Skriven av:

  Lotta HedströmSDS skriver “Att istället köpa några träd är nästan patetiskt”

  I två år har Region Skånes klimatberedning inventerat vilka klimatprojekt som pågår i Skåne och vad som skulle behöva göras.

  Nu är slutrapporten skickad till trycket, och där står bland annat att Skåne ska satsa på biogas och vindkraft, och att offentligheten ska underlätta för människor att leva mer klimatvänligt.

  Nu är regionens klimatberedning klar med sitt arbete och de har lämnat över ett antal rapporter som nu ska behandlas i regionfullmäktige. Klimatberedningens arbete har letts av miljöpartiet genom Lotta Hedström, som tidigare har varit språkrör för miljöpartiet.

  Miljöpartiets krav för att gå in i ett borgerligt samarbete i Region Skåne var att få igång ett regionalt klimatarbete. Klimatberedningen tillsattes med ledamöter från alla partierna i regionpolitiken. Miljöpartiet fick ordförandeposten och frågan gick till det förra språkröret Lotta Hedström, skåning sedan fem år.
  – Jag har upplevt det här som otroligt meningsfullt. Det här är på riktigt. Det är inte en uppgift man tar för att bli poppis eller vinna val. Det är ingen show-off. Och att vi gick i mål med ett enigt dokument är jag verkligen stolt över.

  Materialet är digert nu gäller det att besluta om konkreta åtgärder för att möta klimatproblematiken. Klimatberedningen har haft representanter från alla partier som finns representerade i regionfullmäktige.

  Kategori: klimat  | Skriv en kommentar
  mån
  24
  aug
  2009
  måndag, 24 augusti, 2009 | Skriven av:

  ATL skriver “Norska pälsfarmare i blåsväder”

  Den norska djurrättsorganisationen Nettverk for dyrs frihet har publicerat chockerande bilder från norska pälsfarmer.

  Under sommaren har djurrättsaktivisterna olovligen tagit sig in på 45 olika pälsfarmer runtom i Norge, uppger NRK (Norges motsvarighet till SVT). Resultatet blev 5000 smygtagna bilder, varav ett antal nu offentliggjorts.

  Enligt NRK hittade aktivisterna skadade djur på samtliga 45 gårdar som smyggranskades. En del skador var så allvarliga att djuren enligt den norska djurskyddslagen borde ha avlivats. Det handlar till exempel om rävvalpar som fått ett ben avbitet.
  De 45 pälsuppfödarna har nu polisanmälts av aktivisterna för brott mot djurskyddslagen.

  Det är inte bara i Sverige som minkuppföddare missköter minkarna. Därför gäller det att agera så att all minkuppfödning förbjuds. det behövs inga minkpälsar eller minkpälsdetaljer på kläder.

  NRK_minkar
  Se NRK:s video!

  mån
  24
  aug
  2009
  måndag, 24 augusti, 2009 | Skriven av:

  KHS 2014I morgon tisdagen den 25 augusti besöker juryn som ska föreslå kandidat, Lund eller Umeå, till att bli Kulturhuvudstad 2014. Juryn visas runt i hela Lunds kommun och allmänheten erbjuds olika evenemang. Juryns förslag till beslut kommer den 8 september kl. 13.30.

  Läs om programmet den 25:e!

  Här kan du ladda ner Lunds ansökan Proposed application (på svenska)

  Läs mer om LUND 2014!

  UMEÅ 2014
  Läs mer om UMEÅ 2014!

  mån
  24
  aug
  2009
  måndag, 24 augusti, 2009 | Skriven av:

  Rättegången mot konstfackseleven har nu hållit på sedan 9 i morse. Det är bara slutplädering kvar!

  Det är en konstig situation. Försvaret försöker få det till att polis och sjukhuspersonal är skuld till vad den tilltalade gjorde. Det är mycket diskussion om huruvida vad som gjordes med den tilltalade. Det borde vara en rättegång för sig.

  Konstfackeleven planerade väl och hade en klar strategi för sitt agerande och det är detta rättegången borde handla om. Oavsett om det var ett konstprojekt eller ej.

  Lyssna direkt!