Inlägg den 04 augusti 2009

tis
4
aug
2009
tisdag, 04 augusti, 2009 | Skriven av:

maskros_25cmMed regeringens nya regler i sjukförsäkringen kommer 32 000 att kastas ut ur sjukförsäkringen, enligt försäkringskassans senaste statistik. Det är helt oacceptabelt och samhällsekonomiskt oklokt. Sverige behöver en helt ny försäkring.
Alliansregeringens politik innebär att personer som inte har arbetsförmåga inte längre har rätt att få sjukersättning. Dessa människor ska slåss om jobben med dem som nyligen blivit arbetslösa.

När beslut om regeländringarna togs utlovades insatser för de som riskerade att bli utförsäkrade, men av det har det blivit en tummetott. De så kallade nyfriskjobben har floppat, bara 65 personer har på drygt ett år fått sådana jobb, och rehabkedjan fungerar inte i praktiken. Människor bollas runt mellan sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen.

Det behövs ett nytt trygghetssystem med en dörr in. Slå ihop försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunernas socialbidrag. Miljöpartiet anser att det är dags för en allmän försäkring som gäller vid både arbetslöshet och sjukdom.

Läs mer!