Inlägg under kategori » våld «

lör
8
apr
2017
lördag, 08 april, 2017 | Skriven av:

I går var jag i Örebro för att delta i Gröna Seniorer riks årsmöte. Årsmötet gick bra men tyvärr kom händelsen i Stockholm att påverka både psykiskt men även rent fysiskt. Alla tåg ställdes in från Mjölby och ingen ersättningstrafik så resenärerna fick fixa hemresan själva. Vi gjorde det med att hyra en bil. Dagen började vid 4-tiden och tåget mot Örebro gick 5.10. Hem skulle jag ha kommit 22.40 men nu blev det i stället 1.10 dagen efter. Detta är dock inget mot vad som hände i Stockholm.

mån
11
jan
2016
måndag, 11 januari, 2016 | Skriven av:

Läste i dagens DN ”Ordspråken som vägrar dö ut”. Artikeln handlade om ordspråk som håller sig kvar.

De fyller minst 14 olika funktioner i språket och ser inte ut att dö ut — trots att de har flera hundra år på nacken.
– Ordspråken ger möjligheten att säga något utan att ta ansvar för det, säger språkvetaren Anders Widbäck.

I slutet räknades det upp ett antal ordspråk men det var ett som de missade. Nämligen ”Det gäller att smida medans järnet är varmt”. För det är vad som gäller väldigt ofta.

Minsta antydan till att det är ”flyktingrelaterat” så är SD framme och kräver räfst samt rättarting. Ibland är det andra partier som hänger på. Så blev det när det rapporterades om nyåret i Köln. Nu är det vad som hände på en svensk konsert i Stockholm.

SD kräver polischefens avgång. Moderaterna kräver Ygeman på svar om polisens tystnad.
Nu ska det skippas rättvisa.

När det lugnat ner sig så återgår allt till den vanliga lunken. Har problem blivit löst?
Tyvärr inte. Problemet jag tänker på är mäns våld mot kvinnor.

Jag bryr mig inte om vilket ursprung förövaren har. Kvinnor ska inte behöva utstå denna behandling. Kvinnor ska inte behöva vara rädda för att bli antastade. Kvinnor ska inte behöva vara rädda för att gå på en konsert eller att gå på bio. Kvinnor ska inte behöva vara rädda för män. Punkt slut!

Just nu är det mycket tal om det som händer på konserter men problemet existerar inte bara då. Mäns våld mot kvinnor är inget nytt.

Många män blir provocerade när man pratar om mäns våld mot kvinnor. Det blir inte jag men jag blir ledsen och förbannad att det sker och att det sker så ofta. Mäns som förstör kvinnors liv. En våldtäkt är inget man bara skakar av sig. En våldtäkt kan förstöra en kvinnas totala liv.

När man pratar att problemet mäns våld mot kvinnor blir det ofta motreaktioner.  Män blir också våldtagna och kvinnor  slår minsann sina män. Visst det händer och det är lika förkastligt men det ursäktar inte mäns våld mot kvinnor.

Alla män våldtar inte. Inte heller alla flyktingar våldtar eller behandlar kvinnor illa. Självklart gäller svensk lag och lagen gäller alla, men vi kan inte dra alla över en kam.

Det finns undersökningar som visar att det är ett normaliserat beteende i vissa skola att killar kommer undan på det här sättet. Vi vuxna måste vara tydligare i vad som är rätt och vad som är fel. En hel del behöver dessutom fundera på hur de är som förebilder. Vad man säger är viktigt men än viktigare är hur man agerar.

Visst är det jättebra att vi pratar om könsroller och genus för de som kommer till vårt land men jag tror att vi behöver även involvera de som har sina rötter i Sverige sedan urminnes tider.

Ska vi kunna komma åt detta samhällsproblem måste det säkert till mer resurser. Alla samhällssektorer behöver involveras. Inte bara polisen. Sjukvården, skolan, arbetsplaster, fackförbund, föräldrar …

Vi måste våga mera. Våga vara socialt obekväma. Våga prata om gränser. Våga fråga och lyssna. Våga Anmäla.

Kolla gärna : FATTA , FÖRENINGEN STORA SYSTER , Unizon

Fatta-Affisch3

ons
30
dec
2015
onsdag, 30 december, 2015 | Skriven av:

BalansvågMånga talar om Sverige som LAGOMLANDET och då inte som något positivt. Jag personligen tycker jag LAGOM om ordet LAGOM.
Läste i dagens SvD:

Nu drar jag mig för att skriva för jag vet att det bara tar någon minut innan mamma ”gillat” eller kommenterat.

Detta sagt av en kvinna vars mamma är överaktiv på sociala medier, i alla fall enligt dottern.

I tidigare artikel har man kunnat läsa:

”Techno-Freud” – det har psykologiprofessorn Sherry Turkle kallats i sin roll som uttolkare av hur ny teknik förändrar oss och våra relationer. Nu oroar hon sig för att vår förmåga till empati minskar. En stor studie visade att studenter har svårt att sätta sig in i hur andra tänker och känner.

Hennes oro grundar sig bland annat på två nya forskningsstudier. Den ena visar att telefonernas ständiga närvaro gör att vi väljer att prata om ytligare saker än förut. Även om den är avstängd och ligger en bra bit bort så påverkar den vad vi pratar om. Den andra studien visade att studenters förmåga till empati hade minskat med 40 procent de senaste 20 åren. Minskningen var störst under de senaste tio åren. Förmågan till empati mättes genom att studenterna fick läsa berättelser om människor och svara på vad de tänker och känner. Forskarteamet bakom studien spekulerade i att detta kan bero på att unga tillbringar allt mer tid på nätet och mindre med att umgås i verkliga livet.

Att det överkonsumeras “mobiltelefoni” är det nog ingen som kan säga emot. Gäller inte alla men många. En del kan inte ha sin mobil avstängd en längre tid. Mer oroväckande är empatin minskar, vilket jag tycker märks tydligt i dagens samhälle. Gäller inte alla men många.

Det verkar som att vi människor har svårt för att inte överkonsumera. Det gäller mat men även annat som att använda ny teknik. Det pratas mycket om balans i livet och det verkar som att vi saknar detta i många hänseenden.

Antibiotika är fantastisk om den används rätt, mobiltelefonen likaså. Listan kan göras lång där lagom användning är toppen men överkonsumtion mindre bra!

Varför är det så att vi har svårt att inte gå till överdrift. Kanske sitter det i våra gener. Det pratas mycket om den fria viljan och om vi verkligen har en fri vilja. Våra hjärnor är oftast välutvecklade och vi kan oftast hitta massor av information om det mesta som vi skulle kunna ha som underlag innan vi tar bra beslut. Det verkar dock som att vår hjärna är väldigt selektiv vilket kan vara bra om den är det på rätt sätt.

Vi vet att rökning är farligt!
Vi vet att vi släpper ut för mycket “koldioxid”!
Vi vet att dåliga kostvanor ger oss sämre hälsa!
Vi vet att rörelse är nyttigt för oss!
Våld föder våld!

Ändå röks det för mycket, det körs för mycket bil, vi äter snabbmat och för mycket. Vi rör oss för lite och det finns alldeles för mycket vapen i omlopp …

Hund och kattDet känns som att vi gärna inte vill ha en fri vilja utan gärna överlåter ansvar till något annat. Vi vill gärna ha en snabb fix. Vi äter inte lagom med godis utan äter gärna lite extra. Nu finns forskning som tyder på att ett hormon FGF21 kan styra vårt sötsug. Lite hormon och så blir vi av med vårt sötsug. Bra men FGF21 kan även ha en baksida eftersom det kan orsaka depression. Risken finns att vi förlitar oss på “hormonet” i stället för att själva ta oss i kragen.

Egentligen borde de flesta av oss kunna bli lite mera LAGOM speciellt vad gäller konsumtion och då skulle vi minska en hel del problem i världen.

Det är kanske något vi redan nu kan fundera över innan tolvslaget den 31 december och vi står inför ett nytt år med nya möjligheter och förutsatser.

Det gäller att avge LAGOM många nyårslöften, LAGOM kaxiga för att det ska finnas en chans att de uppfylls …

tis
29
dec
2015
tisdag, 29 december, 2015 | Skriven av:

Även om det satsas en del på att människan ska åka ut i rymden så har vi bara en planet. Ska vi kunna leva på den vi har så måste vi bli mer sams. Ska vi bli mer sams behöver vi minska klyftorna och så behöver vi satsa mer på fredliga lösningar än militära.
Det finns alldeles för många vapen i världen. Så kallat snabba lösningar löser inte ens problemet kortsiktigt men på lång sikt är det katastrofalt.

Det är givetvis inget lätt problem att lösa men mycket tyder på att krigföringen och störtandet av Saddamn Hussein har skapat en grogrund för IS. Det vi har gjort går ju inte att göra ogjort men vi kanske ska lära av det vi gjort.

Det finns inget självklart svar hur IS ska kunna bemötas. De bilder som de själva sprider ger ju inte någon känsla av att de är speciellt mottagliga för diskussion. Men det är inte bara IS som gjort hemska saker, vilket inte innebär att jag säger att IS är OK.

De flesta våldslösningar är problematiska och kräver oftast ännu mer våld för att hantera situationen.

Därför är det intressant att Italiens premiärminister Matteo Renzi ger nio miljarder kronor till kulturen de kommande två åren. Han säger att “Kriget mot terrorismen är ett krig om kultur”. När Italien stärker säkerheten stärker de samtidigt kulturen.

Det framgick i ett anförande som Italiens premiärminister gjorde på tisdagen.
“– Det som hände i Paris signalerar ett pågående krig mellan kulturer. De föreställer sig terror, vi svarar med kultur. De förstör statyer, vi älskar konst. De bränner böcker, vi är bibliotekens land”.

Renzi lovar 18 miljarder kronor extra till ”kulturkriget”. Varav hälften läggs på säkerhetspolitiska åtgärder och hälften på kultur. Det handlar om anslag till bland annat teatrar, museum och konserthallar. Pengarna kommer att fördelas mellan städer och landsbygd, samt städernas ytterområden. Kulturen kan vara ett bra medel för att hindra marginalisering av olika grupper, tror Italien.

Ska vi kunna hantera situationen behöver vi våga pröva “nytt”. Bästa sättet att minska IS är att minska rekryteringen till IS. Vi måste bygga upp förtroendet mellan oss individer på vårt enda jordklot så att vi inte tar till vapen.

Satsat mer på KULTUR och mindre på vapen.

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År!

Kategori: kultur, våld  | Skriv en kommentar
ons
2
jun
2010
onsdag, 02 juni, 2010 | Skriven av:

Konflikten i mellanöstern är mycket infekterad och besvärlig. Oavsett bakgrund kan man inte annat än kritisera Israels senaste aktion.
Med vilken rätt bordar Israel båtar på internationellt vatten?

När man gör detta använder man vapen och dödar och skadar personer på båtarna. Sedan fängslar man övriga som man inte dödat. Man ger sedan dessa ett förslag

De israeliska myndigheterna har ställt ultimatum till svenskarna – Om ni skriver på ett papper där ni lovar att inte starta en rättsprocess mot Israel får ni flyga hem, annars fängslas ni och måste genomgå en rättsprocess i landet.

Detta är ett oacceptabelt förslag. Vilka är anklagelserna?

Nu är det dags att övriga världen inte bara fördömmer agerandet utan även agerar, bojkott eller annat, så att buskapet till Israel blir solklart.

Givetvis är det bra med dialog men nu har det gått så långt att det behövs något mer.

sön
13
dec
2009
söndag, 13 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Flertalet släppta efter lördagens demonstration

På söndagsmorgonen hade den danska polisen 13 gripna i förvar efter lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn. Demonstrationen beskrevs i huvudsak som en stor folkfest.

Emil Boss från Malmö var med i lördagens demonstration.
– Jag var inte där med någon organisation, utan som privatperson tillsammans med en kompis. Stämningen var bra med flaggor och slagord. Vi hann bara gå med tåget en bit innan gatan spärrades av av tre stora polisbussar, och sen upptäckte vi att det avspärrat bakom oss också.

– Det var inget tumult eller så. Alla väntade lugnt. Polisen bad oss att sitta ner på marken. Sedan plockade de upp en och en och bakband oss med buntband runt handlederna. Sedan fick vi sitta ner på långa rader. Det var skitkallt. Folk blev arga. En del blev panikslagna och trycktes ned av polisen. Efter någon timme ropade folk att de måste gå på toaletten, men det tog mellan en halv timma och två timmar innan de fick gå. Två personer kissade på sig. En kille med en magsjukdom svimmade och låg och yrade och folk ropade efter läkarhjälp, men det tog en timme innan han fick hjälp.

– Det fanns gamla tanter som var med i en konferens om hållbar utveckling i Afrika, där fanns Hare Krishna – och vi som gick i skjorta och slips och knappast kunde misstas för att vara några svarta blockare. Och vi fick genomgå en tortyrliknande situation. Vi fick sitta i flera timmar på en iskall gata, med händerna på ryggen i en smärtsam ställning. Halv nio sattes vi i en buss och kördes till en polisstationen. Efter en timme släpptes vi, eftersom det var fullt i häktet. Idag mår jag helt kass. Har ont i ryggen, armarna och handlederna och har fått feber efter den där nedkylningen.

Under den största delen av demonstrationen såg vi inte till några poliser. Poliserna hade en taktik som utgick ifrån den nya lagen där dansk polis kan ingripa utan direkt anledning.

Detta använde de när de slog till. Jag vet inte exakt hur det såg ut när polisen ingrep men det finns många rapporter om att man omhändertaget alldeles för många.

Det är inte så konstigt om man säger att det är OK att ingripa utan direkt skäl. Stämningen vid händelser där polisen ingriper blir lätt hätsk eftersom polisen kränker den personliga integriteten. Man diskuterar inte man bara griper in med tvångsmedel. Vilket givetvis skapar problem. Även om man är oskyldig så är det inte så lätt att acceptera att man ska bli bakbunden och sitta ner på en kall gata. Det stora problemet att alla behandlas utifrån att några få eventuellt kan bli ett problem. Polisen får använda tvångsmedel men detta ska inte missbrukas.

Det är givetvis en svår balansgång. Efter alla insatser måste polisen vara mer självkritisk annars så skapar de en omöjlig situation nästa gång polisen ska agera.

DR1 TV Avisen 12 dec 1830-poster

TV AVISEN 18:30 12.12.09 kl. 18:30 på DR1
ons
25
nov
2009
onsdag, 25 november, 2009 | Skriven av:

I dag är det den internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor, utlyst av FN. I Malmö sker det manifestation för uppmärksamma frågan. Tyvärr kan man inte vara med överallt men jag får väl i alla fall skriva något om det på bloggen. Texten nedan är flygbladet som kommer att delas ut.

I dag onsdag den 25 november mellan 17:00 – 18:00
Plats: Gustav Adolf Torg i Malmö
FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor. FN har utsett den 25 november 2004 till den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Feministisk Initiativ, Miljöpartiet, Tjejouren och Anders Moberg, Män för jämställdhet deltager som talare.

Dessutom anordnas det lite annat också.
Läs mer!


StoppaMänsVåldMot Kvinnor

Det börjar med starka passioner, ”kärleksfull ”svartsjuka och ett kontrollerande beteende…och slutar med nedblodad matta, barn med tomma ögon och en omgivning som ångrar och skäms!

Eftersom vi alla någon gång i livet förmodligen kommer i kontakt med mäns våld mot kvinnor vill vi uppmana till handling av just Dig som passerar här idag.

DU som misstänker att någon i din närhet blir misshandlad av sin partner, lär dig se tecken och var inte tyst. Ta inte avstånd från din vän som är utsatt, ställ inga ultimatum och skäll inte, utan stanna kvar, berätta om och om igen om din oro och föreslå praktiska utvägar att lämna relationen!

DU som blir slagen, lämna din partner idag för det blir aldrig bättre och plötsligt kan det vara för sent. Lämna även din partner även om du bara känner dig hotad risken är stor att din partner snart börjar slå. Det är aldrig ditt fel om du blir slagen och aldrig något du förtjänar! Gå till polisen även om du nu inte vill anmäla, det är polisen som har möjligheten, rätten och skyldigheten att skydda dig!

DU som slår, sök hjälp! Det hjälper inte att du vill sluta om du inte gör någonting. Det finns hjälp att få och det går att sluta, men du måste vilja och söka hjälpen. Annars kommer du inte att må bättre och inte heller få en bättre relation nästa gång. Det är aldrig för sent att göra något bra!

…på tio år dödas 170 kvinnor av sina män! källa: Brottsförebyggande Rådet (BRÅ)

Varför vi står här idag?
Den 25 november har utlysts av FN till den internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. Könsrelaterat våld finns i alla samhällen och i alla samhällsklasser och är ett av de yttersta uttrycken för ojämlika maktrelationer och bristande jämställdhet. Mäns våld mot kvinnor är enligt Världshälsoorganisationen, WHO, ett av de mest djupliggande och allvarliga samhällsproblemen i vår tid. Det sträcker sig över både avsevärd historisk tid och över vitt skilda kulturer.

F! Malmö, i samverkan med Män för Jämställdhet, Miljöpartiet och Tjejjouren, vill uppmärksamma Malmö på detta fundamentala problem och uppmana till nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor! Vi vill även verka för att mer resurser avsätts till att förebygga förekomsten av mäns våld mot kvinnor och att de trygghetsmekanismer som finns ska utvecklas och erbjudas fler och i ett tidigare stadium.

lör
12
sep
2009
lördag, 12 september, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Lundaborna klassar stan som landets tryggaste”

Lund är Sveriges tryggaste storstad. Det visar en undersökning som gjorts i över 200 kommuner.– Ett fantastiskt resultat för en kommun, säger Kjell Elefalk, rådgivare åt polisledningarna i Sydsverige.

Ingen annan stad med ett invånarantal på över 100 000 personer får så höga betyg av sina invånare när det gäller känslan att leva i en trygg miljö.

Sedan 2004 har Rikspolisstyrelsen gjort undersökningen årligen i över 200 kommuner. Sammanlagt har 1 500 Lundabor fått ge svar på en rad frågor genom att rangordna dem enligt en betygsskala. Bland annat har det handlat om fortkörande bilister, kriminella ungdomsgäng, missbrukarproblematiken och oron för att utsättas för brott.

Glädjande att Lundaborna känner sig trygga. Det finns dock en del att ta i itu med!

– Sedan 2004, då den första undersökningen genomfördes, har Lund blivit tryggare. En paradox är att medan Lundaborna blivit mindre utsatta för brott har oron för brott ökat, om än väldigt lite. Detta kan bero på ökad arbetslöshet, oron i världen och massmedier, säger närpolischef Jörgen Nilsson.

I undersökningen redovisas resultatet lokalt för Linero. Invånarna i bostadsområdet känner betydligt större otrygghet att vistas utomhus sent på kvällen än vad Lundabon generellt gör. Dessutom ser de boende på Linero skadegörelse som ett klart större problem än övriga kommuninvånare.

Vi har det bra i Lund, i alla fall de flesta. Låt fler ta del av denna trygghet. Då behövs det åtgärder på alla nivåer, riks, region och kommun.
Vi behöver ett trygghetssystem där man får vara sjuk, där man kan bli arbetslös och ges möjligheter få ett nytt jobb. Vi behöver fördela kakan till de som inte har så mycket.
Att det är världskris ska inte gå ut över de gamla och unga som behöver omsorg.
Vi behöver ha mer för varandra, föräldrar behöver mer tid med sina barn, barnen behöver ha mer tid för sina föräldrar.
Äldre behöver inte bara städning och att ett matpaket sätts in i kylskpåpet. Äldre behöver trygghet och vill inte alltid vara ensamma, de vill prata och känna närvaro av andra människor. Vi måste ha tid för samtal.

Läs mer!
Läs mer om resultaten!

Kategori: våld  | Skriv en kommentar
tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

Det tog tid men det blev som alliansen ville bifall till en menlös handlingsplan och ett besvarande av motionen.

Trisst att alliansen inte ville mera!

tor
27
aug
2009
torsdag, 27 augusti, 2009 | Skriven av:

Demo_KF_aug2009Eftersom ärendet “Handlingsplan för att motverka våld mot kvinnor” har bordlagts ett antal gånger så flyttades detta upp som ärenden nr 3. Innan debatten började blev mötet ajournerat p g a en demonstration mot stängningen av Romano Trajo. Polisen utrymde läktaren och sedan kunde mötet fortsätta.

Handlingsplanen har missköts av alliansen. De har förhalat och förhalat. Handlingsplanen är väldigt otydlig och saknar konkreta åtgärder. Viljan från alliansen att göra något i frågan saknas. Det är lite pinsamt. Våld i nära relation är ett stort och dolt problem. Även om det finns våldsamma kvinnor är det männen som dominerar som våldsverkare. Det är våld mot kvinnor men även våld mot män.

Nu biter vi ihop och sväljer detta dokument som skall gälla från 2008-2010 och i dag skriver vi 27 augusti 2009. Därför kommer vi att satsa allt på revideringen av dokumentet.

Under samma punkt ska miljöpartiets motion “Åtgärder för att minska mäns våld mot kvinnor” behandlas. Motionen är inlämnad 2008-03-06, vilket innebär att det har tagit 17 månader innan den debatteras i kommunfullmäktige. I motionen finns statistik för hur situationen var 2008. I dag är situationen värre. Det är fler kvinnor som behöver stöd, väntetiderna är längre.
Miljöpartiet har också jobbat för att det ska bli en bättre social jour i Lund men detta har alliansen motarbetat.
Lunds kommun förlitar sig på ideella krafter för att ta hand om kvinnor som behöver stöd.

Alliansen vill anse motionen för besvarad med att de nu beslutar om en tunn och lam handlingsplan.

fre
3
apr
2009
fredag, 03 april, 2009 | Skriven av:

I går på kommunstyrelsen så blev det för första gången ett bifall till ett medborgarförslag. Förslaget var tidigare uppe men då vill alliansen bara besvara förslaget. Förslaget handlade om att byta ut glödlampor mot lågenergilampor.
På mötet behandlades även “Handlingsplan för att motverka våld mot kvinnor”. Detta ärende har alliansen behandlat under väldigt lång tid. Det började efter en motion i kommunfullmäktige i november 2006. Det har blivit återremitterat för att handlingsplanen ska bli mer konkret. Alliansens förslag är väldigt allmän och intetsägande.
Miljöpartiet har lagt många förslag till förändringar och har också visat på andra kommuners mer kraftfulla handlingsplaner.
När det gäller våld mot kvinnor finns det ofta även barn som berörs. I Lund finns idag inte ett fungerande stödjande och behandlande arbete. Istället kan vi se en bristande samordning mellan olika insatser, vi ser brist på resurser, bostäder och adekvat boende för kvinnor med
t ex missbruksproblem. Vi har också i kommunen många invandrarkvinnor som på grund av språkproblem inte kan ta till sig information om de insatser som finns.

Vi måste i kommunen inte bara se till att skolans personal har resurser att ta hand om dessa barn. Även barnen som inte ännu är i skolåldern måste kunna få adekvat hjälp, vilket idag saknas.

Det verkar nästan så att man inte bryr sig. Så lång handläggning och så lite resultat. Dessutom är det en märklig hantering eftersom man låtit en politiker från majoriteten vara med i förvaltningens handläggning men ingen från oppositionen.

På samma möte behandlades också en motion från miljöpartiet “Åtgärder för att minska mäns våld mot kvinnor”. Denna motion lämnades i 6 mars 2009, mer än ett år efter inlämnandet så är den redo för kommunfullmäktige. Förra kommunstyrelsen fanns det ett medborgarförslag om att handläggningstiden för motioner och medborgarförslag var för lång. Detta förslag ville alliansen besvara med att det inte fanns något problem mmed lånag handläggningstider. Ja ja allt är ju relativt.

Alliansens förslag till beslut var att besvara motionen i enlighet med beslutet om handlingsplanen.

Vår motion beskriver problematiken och slutar med 5 att-satser:

att kommunen gör en kartläggning avseende behovet av skyddsboenden/lägenheter som uppstår i samband med kvinnomisshandel

att kommunen i samverkan med övriga aktörer på bostadsmarknaden finner långsiktiga lösningar till bostadsproblematiken för våldsutsatta kvinnor

att Lunds kommun, gärna i samarbete med angränsande kommuner, genom nödvändiga resursförstärkningar anpassar sin organisation till den efterfrågan som finns(uppstår) i samband med våld mot kvinnor

att kommunen tar ett större ansvar för samordning av insatser för våldsutsatta kvinnor

att kommunen ska intensifiera det förebyggande arbetet mot kvinnovåld

Kommunkontoret skriver bl.a. när det gäller Barnperspektivet :

Vid ärendes beredning har barnperspektivet inte bedömts särskilt då ärendet berör alla medborgare”

Man skriver dessutom :

Den föreslagna handlingsplanen för Lunds kommun innehåller, utifrån ett brett perspektiv, förslag på olika åtgärder från olika aktörer för att minska mäns våld mot kvinnor. Det krävs ett brett angreppssätt från samhället med förebyggande åtgärder från många politik-och verksamhetsområden kombineras. I handlingsplanen lyfts fram en rad insatsområden vilka på olika sätt behandlar det som tas upp i motionen.

Så istället för att bemöta motionen skriver man om handlingsplanen. En handlingsplan som inte är speciellt konkret och handlingskraftig.

Nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Skönt att inte behöva ta första tåget, 5.28. Fick “sovmorgon” och tog tåget 6.28. Skönt att vara uppe med tuppen och se rimfrosten gnistra i morgonsolen. Fredagen och lördagen ska jag ägna åt miljöpartiets förtroenderåd. Förtroenderådet består av miljöpartister från alla riksdagsvalkretsar, 29 st varav fyra i Skåne. På dagordningen finns Europaparlamentsvalet, samarbetet på riksnivå mellan mp, s och v och som vanligt ett allmänt informationsutbyte mellan regionorganisationer, partistyrelse, riksdagsgrupp och europaparlamentsgrupp.

lör
7
mar
2009
lördag, 07 mars, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Alla stenkastare ska identifieras”

Polisen går nu igenom sina egna filmupptagningar från demonstrationen.

sds-stoppa-matchen-mars-2009Demonstranterna var färre än väntat – men mer våldsamma. Så summerar polisledningen lördagseftermiddagen i Malmö.
Arrangörerna hoppades på tiotusen deltagare, men cirka sextusen dök upp.

De svartklädda demonstranterna lyckades inte ta sig in i Baltiska hallen. Därmed var polisens insats lyckad, menar polisens kommenderingschef Håkan Jarborg Eriksson.

Demonstranterna, både de som använde våld och de som inte gjorde det, var färre än vad han väntat. Men de få som dök upp var desto mer våldsamma.

Det är trist när det används våld i demonstrationer. Det tar udden av sakfrågan, varför man protesterar. Demonstrationen skulle väl vara mot Israels våld i Gaza. Det löser knappast att utöva våld i Malmö för att lösa det problemet.

Det är som vanligt ett fåtal som ställer till det.

Några som Jarborg Eriksson tycker bättre om är de vakter som arrangörerna av demonstrationståget anlitat.

– De gjorde ett fantastiskt jobb och jag vill framföra ett mycket stort tack till dem. Först agerade vakterna på ett föredömligt sätt under själva demonstrationståget, och sedan gav man via megafoner ett väldigt tydligt budskap om att ingen skulle använda våld.

Det var bra att själva demonstrationen gick lugnare. Det behövs mycket påtryckningar, fredliga men bestämda, mot både Israel och Hamas. Israel borde leva upp till de sanktioner FN har utfärdat och lämna Västbanlen. Då blir det lättare att sätta press på Hamas.

Det måste till en tvåstats lösning så att folket i Israel och Palestina kan få den fred de säkert önskar.

Om det nu är så viktigt med idrott och att man inte ska blanda ihop idrott och politik så borde man väl se till att även det palestinska folket får en chans att utöva idrott i sitt eget land och tillsammans med andra länder.
Möjligheten för palestinier att utöva idrott försvåras eller omöjliggörs på flera sätt av den israeliska ockupationen. Ett av de främsta hindren är den inskränkta rörligheten för människor, som bland annat orsakas av de cirka 600 vägspärrar som finns runt om på Västbanken. Dessa skär av palestinska städer och byar från varandra och gör att människor inte kan mötas för att träna eller tävla. Likaså har muren som började byggas 2003 ytterligare försvårat för idrottare att förflytta sig och bland annat omöjliggjort ett fungerande ligaspel i fotboll, även om man gör sitt bästa för att hålla det igång. Isoleringen av Gaza och nekandet av utresetillstånd är andra hinder som är att betrakta som kollektiv bestraffning. Vidare har idrottsanläggningar under flera perioder använts som tillfälliga massarresteringslokaler eller demolerats genom bomber och bulldozers. Att vara ute och praktisera idrott är förenat med livsfara vare sig det handlar om lek eller professionell träning. Under vissa perioder har långa tider av utegångsförbud införts av israeliska armén i olika städer vilket också gjort all idrott omöjlig att praktisera.

Åtta personer är gripna i samband med lördagens demonstration. De är misstänkta för bland annat våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Sammanlagt omhändertogs cirka hundra personer. Under eftermiddagen bussade polisen 91 personer från Dalaplan och släppte av dem på olika platser i utkanten av Malmö.

Våld föder våld. Tittar man på bilderna som SDS har tagit så ser man ett antal mycket aggressiva ungdomar. Man undrar om de känner till vad det hela handlar om eller bara är på plats för att det händer saker?
Så vi har en hel del att göra här hemma också. Vi måste få dessa ungdomar tillbaka in i samhället. Gör vi inte det snart kommer vi att få ännu större problem.

sön
1
feb
2009
söndag, 01 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Hånade flicka och slog hennes vän”

Flickan, en kompis till henne samt en manlig bekant gick till en affär vid Hårds väg på lördagskvällen för att köpa chips. Tre ynglingar stod utanför affären. När trion kom ut kommenterade gänget flickans kompis kropp i negativa ordalag.
– Tösen gick då fram till ynglingarna och ifrågasatte varför de sagt så om hennes väninna, berättar Anders Kristersson, kommissarie vid Malmöpolisens krimjour.

En av ynglingarna gav då flickan ett slag i ansiktet. Hon ramlade omkull. Misshandeln av henne fortsatte, ynglingarna både slog och sparkade henne. Hennes kompis och deras manlige bekant kom dock till undersättning, de lyckades fly tillsammans och sprang från platsen.

Det är att visa civilkurage att säga ifrån när man ser att någon mobbas. Nu gäller det att man följer upp händelsen med att ställa gärningsmannen till svars. Det skadar inte heller att prata med gärningsmannens kompisar som inte ingrep.

Men det behövs mycket mer. Tyvärr har det blivit alldeles för vanligt att ta till våld. Man slår inte bara ner en person utan man fortsätter med sparkar på en som ligger ner.
Skolan och föräldrar måste reagera. Vi måste få människor att kunna reagera utan att använda våld. Man kan inte må så bra om mobbar och använder våld.

Det var verkligen starkt av den unga tjejen att försvara sin kompis tråkigt att inga andra kom till hennes undsättning innan hon blev misshandlad.

Kategori: hälsa, mobbing, våld  | 8 kommentarer
tor
1
jan
2009
torsdag, 01 januari, 2009 | Skriven av:

AB skriver : “Nyårsnatten blev mycket stökig på flera håll i landet.”

 • I Visby blev en 30-åring knivdödad av en främmande man.
 • En tolvårig pojke skadades av en nyårsraket i Gråska i Hallstavik när familjen fyrade av en så kallad raketkista i trädgården.
  – Den sista raketen i kistan gick av någon anledning åt fel håll och träffade pojken i ögat.
 • Evakuerade vid brand. En person fördes till sjukhus i ambulans efter en lägenhetsbrand på Karl XII:s Gatan i Ystad. Minst sex personer och en hund evakuerades från grannlägenheterna.
 • I Göteborg fördes en man till sjukhus efter en brand i en etagelägenhet på sjätte våningen i en fastighet på Drottninggatan. Branden bekämpades av styrkor från tre brandstationer och kunde begränsas till lägenheten.
 • Slarv med smällare. I Skåne har ett 30-tal bränder rapporterats. Bland annat blev en skolsal utbränd vid Holmaskolan i Malmö.
 • – I övrigt rör det sig om bilbränder och bränder i containrar och soprum. Vi vet ännu inte om de antänts av raketer eller om det rör sig om allmän skadegörelse, säger Sofie Österheim, informatör vid Skånepolisen.
 • Polisen har också fått in klagomål på att folk har handskats vårdslöst med raketer och smällare. – Vi har fått mängder med klagomål.
 • SDS skriver : “Året inlett med mord och raketskador”

 • Ett knivmord, flera skadade av nyårsraketer, misshandel, bränder och lägenhetsbråk. Det blev facit av nattens nyårsfirande i landet.
 • SkD skriver ; “Hektisk natt för polisen”

 • Som väntat har nyårsnatten inneburit mycket arbete för polis och räddningstjänst runt om i hela Skåne.
 • Det handlar om flera fall av misshandel, skadegörelse, mindre bräder och fylleri.
 • Det har varit flera containerbränder, bland annat på Sofielundsgatan i Malmö, på Hamngatan i Ystad och i Kattesund i Lund. Strax efter klockan 22 började två bilar som stod uppställda på stationen i Burlöv att brinna. 23.45 kom det in ett larm om en brand på en balkong på Kronetorpsgatan i Malmö.
 • 23.34 fick en kvinna föras till sjukhus sedan hon blivit påkörd av en bil på Ryavägen i Helsingborg.
 • I samband med raketskjutningar inträffade också en rad mindre olyckor kring tolvslaget. En raket hamnade inne i en lägenhet på Vattugatan i Hässleholm, det samma hände i en lägenhet på Trangränden i Vellinge. Även Helsingborg drabbades av brand i en lägenhet i hörnet Västra Fridhemsgatan och Tryckerigatan, liksom Kristianstad där en brand på en balkong inträffade i Härlöv
 • Åtta minuter efter midnatt träffades en flicka av en raket i Bromölla. Hon fördes till sjukhus men ska enligt tidiga uppgifter ha klarat sig utan allvarliga skador.
 • DN skriver : “12-årig pojke fick raket i ansiktet”

 • En ung pojke träffades rakt i ögat av en raket på nyårsnatten. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. I övriga delar av landet har flera fyrverkerirelaterade olyckor inträffat, men få allvarliga.
 • Strax efter tolvslaget larmades räddningstjänsten i Karlshamn. En man hade firat in det nya året på Stortorget när han fick en raket i nacken. Han fördes till sjukhus med brännskador.
 • I Bromölla träffades en tonårsflicka av en raket och fick föras till sjukhus för kontroll, men hennes skador är enligt polisen inte allvarliga.
 • En gammal skolbyggnad brandhärjades under natten på Frösön utanför Östersund. Eldsvådan blev våldsam och totalförstörde den gamla skolan.
  -Vi tror att den kan vara anlagd, eller förvärrats av någon. Den också ha orsakats av fyrverkeripjäser.
 • En mängd balkongbränder har rapporterats runt om i landet och polisen har fått in mängder av klagomål på att folk har handskats vårdslöst med raketer och smällare.
 • I Skåne har ett 30-tal bränder rapporterats. Bland annat blev en skolsal utbränd vid Holmaskolan i Malmö.
 • En person fördes till sjukhus i ambulans efter en lägenhetsbrand på Karl XII-gatan i Ystad. Minst sex personer och en hund evakuerades från grannlägenheterna.
 • Detta är vad några tidningar rapporterat om nyårsfirandet. Det är samma gamla historier. Lär vi oss aldrig?

  Det är trist när det blir så här. Ett firande som ska vara glädjefull blir för en del en katastrof. Ibland på grund av eget agerande men ibland även på andras agerande. Det känns bara så onödigt.

  En bättre reglering av fyrverkerihantering är ett måste. Tydligare regler och vilka konsekvenser det blir om man inte följer reglerna. Tydligare nationella regler med uppföljning på det lokala planet.

  Sedan är det, den där alkoholen. Hade vi minskat konsumtionen hade fler kunnat njuta av nyårsafton och nyårsdagen. Det är lättare sagt än gjort när tillgången och acceptansen för drickandet har ökat. Sedan är det förstås alla andra droger …

  Kanske behövs det lite nyårslöften kring detta. Det är en hel del som borde tänka över sitt liv.

   Blir vi så lyckliga av att använda droger?
   Hur kul är det att inte komma ihåg vad man gjorde kvällen innan?
   hade vi så kul?
   Är det verkligen oss själva vi är när vi använder droger?
   Kan man ha kul utan droger?
  lör
  20
  dec
  2008
  lördag, 20 december, 2008 | Skriven av:

  DN skriver : “Sänt lugnt rådde i Malmö när dialog prövades”

  “Ett stort polisuppbåd bevakade Malmöstadsdelen Rosengård under fredagskvällen. Ett spänt lugn rådde – med vissa våldsamma avbrott – efter de senaste dygnen av vandalism och bränder. Polisen prövade även en ny strategi – dialog.”

  AB skriver : “Annan strategi”

  “Polisen lade även på fredagen om sin strategi med ett antal dialogpoliser som sattes in för att kunna föra samtal med de inblandade.”

  Strategin “dialog” är väl knappast ny för polisen men kanske har man utvecklat den. Dialog behövs verkligen mellan samhället och Rosengårdsborna, mellan samhället och de som inte bor i Rosengård men som ändå är där. Det behövs också dialog mellan människorna som lever och vistas i Rosengård och vi som inte bor i Rosengård.

  När situationen har urartat behövs det även poliser med is i magen som kan göra ingripande när det behövs. Polisen gör mest nytta om vi medborgare känner att de står på vår sida. Används det för mycket våld gynnar det bara de som är plats för att bråka.

  Polisen har kanske en del i detta genom det sätt de har agerat men samhället får inte bara lyfta över problemet på polisen. Det grundläggande problemet löses inte med polisiära insatser.

  SDS skriver : “Lugn natt i Rosengård”

  “Under kvällen och natten vistades även ett 30-tal vuxna från Islamiska kulturföreningen ute i Rosengård, de tog kontakt med ungdomarna som var ute vilket var till hjälp för polisen.”

  Det visar att det behövs dialog även mellan människa och människa. Vi måste skapa en situation där samhället med dessa aktörer, politiker, polis, räddningstjänst, fritidsledare, skolan … , agerar tillsammans med oss medborgare. När alla jobbar mot samma mål når vi resultat.

  Bra om media kan göra reportage om Rosengård även när det inte är stökigt där. Ge exempel på det vanliga livet som säkert inte är utan problem. Men vilken del i Sverige är utan problem.

  Enligt både polis och experter är det inte Rosengårdsbor som primärt står för våldsamheterna. I stället talas det om ”turnerande bråkstakar”, och huliganer som polisen känner igen från helt andra områden och sammanhang.

  SvD skriver :

  “– Det är de tillresta som vi har mest problem med. De verkar inte ha något annat mål än att förstöra, säger Charley Nilsson, presstalesman vid Malmöpolisen”

  Detta är ett annat problem där dialog behövs. Det räcker inte att bara sätta in polis mot dessa. Hur fel vi än tycker att det är.
  Vi måste komma åt själva problemet inte bara angripa symptomen.

  Vi måste uppmuntra olikheter och initiativ så länge det bygger på demokrati och mänskliga rättigheter. Vi får inte vara rädda för att förändras, vilket går i alla riktningar.

  fre
  19
  dec
  2008
  fredag, 19 december, 2008 | Skriven av:

  SDS skriver : “Våldsamt upplopp på Rosengård ”

  “100 poliser arbetar just nu med att lugna ned stämningen i Rosengård. De anlagda bränderna och stenkastningen mot polisen har pågått sedan i eftermiddags.

  Oroligheterna i Rosengård trappades upp på torsdagskvällen. Med slangbomber och stenar tvingade ett femtiotal ungdomar polis och brandmän på flykt och förvandlade området kring bensinmacken till en krigszon.”

  Det som händer i Rosengård just nu är tragiskt. Jag vill direkt säga att jag är emot allt våld så jag tycker inte det är OK att man skjuter raketer mot polis och räddningstjänst eller att man anlägger bränder. Hur fel det här än är måste man ändå fundera på hur detta har uppstått.

  Tyvärr finns det ett jätteproblem med utanförskap. Kanske speciellt i Rosengård. Dock är det så att “våld föder våld”. Att visa musklerna provocerar. Ibland måste man kanske det men inte i alla fall.
  Visst är det ett problem att man ockuperar en lokal men varför har vi en sådan brådska att slänga ut ockupanterna?
  Samma problem uppstod i Lund dock blev konsekvenserna inte riktigt desamma eftersom. Lund har inte den problematik som finns i Rosengård.

  Man måste som samhällets representant ha is i magen. Utan dialog går det hela överstyr. Vi kan inte kalla in polis och militär för att hålla alla i schack. Det är fel att skjuta över problemet på polisen. Det går inte att lösa dessa problem med enbart polisen. I så fall måste vi ha många många fler poliser.

  SDS skriver

  “Med slangbomber och stenar tvingade ett femtiotal ungdomar polis och brandmän på flykt och förvandlade området kring bensinmacken till en krigszon.”

  Hur ser det i en krigszon?
  Hjälper det att media beskriver situationen på det här sättet?
  Eller ger det rötäggen uppmärksamhet och som i sin tur triggar till nya våldsdåd?

  Det finns tyvärr element som utnyttjar denna situation. Många av de som ställer till detta kaos bor inte ens i Rosengård. Det gäller att isolera dessa från de som bor i Rosengård.

  Det är lätt att ropa på polis och krafttag men det är mindre lätt för polisen att hantera situationen. Många av de inblandade är unga och ska inte i första hand jagas av polis.

  Ska det här lösas behövs det att samhället agerar med tålamod och försöker skapa en dialog. Dessutom behövs det att föräldrar agerar och tar ansvar för sina barn. Om inte detta sker kan det hela sluta med en katastrof.

  sön
  16
  nov
  2008
  söndag, 16 november, 2008 | Skriven av:

  GP skriver : “Sverige förbjuder klusterbomber”

  “Sverige har beslutat skriva på det internationella avtalet om förbud mot klustervapen, bombkapslar som innehåller många små sprängladdningar avsedda att spridas över en stor yta.

  Statsminister Fredrik Reinfeldts ger beskedet om undertecknandet till Sveriges Radios Ekoredaktion. Beslutet innebär att tillverkningen upphör av Bombkapsel 90 som ingår i Jas vapenutrustning.

  – Vi behöver fasa ut den ur vår vapenförsörjning, säger Reinfeldt.
  111 länder ingick avtalet vid ett Dublinmöte i Irland i maj.”

  Glädjande att alliansen äntligen kommit till insikt i frågan. Det känns bra.
  Tyvärr deltog inte USA, Ryssland, Kina eller Israel, som är världens ledande tillverkare av dessa vapen.
  Så mycket kvarstår men det är ändå viktigt att Sverige tar sitt ansvar.

  “Statsministern jämför beslutet om klusterbomber med att Sverige undertecknade konventionen mot antipersonella minor 1999. Han anser att de två förbuden är en del av en svensk nedrustningsambition.”

  Det är lite pinsamt och tragiskt att det ska ta så lång tid från undertecknandet av en konvention till genomförande. Statsministern uttalande är ju också glädjande om en svensk nedrustningsambition.
  Nu gäller det att ta till vara teknikerna från JAS-planstillverkningen och överföra de till något som bygger upp vår värld istället som vapen gör, raserar.

  lör
  8
  nov
  2008
  lördag, 08 november, 2008 | Skriven av:

  DN skriver : “Obamas vinst får amerikaner att hamstra vapen”
  Den nyheten skrämmer. Speciellt i skenet av nyheten:

  “On Friday, a judge determined there was probable cause to show that the boy fatally shot his father, Vincent Romero, 29, and Timothy Romans, 39, of San Carlos, with a .22-caliber rifle. The boy faces two counts of premeditated murder. Under Arizona law, charges can be filed against anyone 8 or older.”

  Det är inte bara tragiskt det som hände utan även att man sätter en 8-åring i fängelse. Ännu vet man inte vad som hände mer än att två män blev skjutna med ett 22-kalibrigt vapen.

  “Melnick said police obtained a confession from the boy, but Brewer said police overreached in questioning the boy without representation from a parent or attorney and did not advise him of his rights.

  “They became very accusing early on in the interview,” Brewer said. “Two officers with guns at their side, it’s very scary for anybody, for sure an 8-year-old kid.””

  I Arizona är åldersgränsen för att kunna bli dömd för mord 8 år.

  Våld föder våld och ju fler vapen det finns ju fler dödas avsiktligt eller av en olyckshändlese. Det drabbar oftast oskyldiga.

  I Sverige finns det 49 vapen per 100 invånare vilket ger en sjunde plats i världen, i Finland finns det 69 vapen per 100 invånare vilket ger en tredje plats. Etta är USA där har man 97 skjutvapen per 100 invånare.

  Slås antalet vapen ut på världens befolkning blir det ett skjutvapen per sjunde invånare. Räknar man bort det vapentunga USA hamnar man på ett vapen per tio invånare.

  Så även i Sverige har vi många vapen.

  Aftonbladet

  mån
  4
  aug
  2008
  måndag, 04 augusti, 2008 | Skriven av:

  Ny Teknik skriver : “Saab höjer bud på motköp vid norsk Jas-affär”

  “Saab kompletterar sin offert på 48 Jas-Gripenflygplan till Norge. Erbjudandet om motköpsaffärer höjs nu från 100 till 180 procent av ordervärdet.

  När Saab överlämnade offerten till norska försvarsministern i april, erbjöds norrmännen motköpsaffärer som täckte 100 procent av ordervärdet. Men nu kryddar Saab offerten.

  –Vi ökar nu vårt åtagande, avseende industrisamarbete, till minst 180 procent av ordervärdet sett över en period på 10 – 15 år, säger Åke Svensson, vd för Saab i ett pressmeddelande.”

  Jag vet inte om jag tänker fel men det blir lite konstigt varje gång svenska företag ska sälja krigsmaterial. Vi binder oss för motköp och i detta fallet till nästan 2 gånger det som vi säljer för. Givetvis håller det hjulen i gång men är det ekonomiskt sunt?
  Visst är det väl bra för SAAB men är det samhällsekonomiskt bra?

  Det är i alla fall stora summor.

  Sedan kan man undra vem som vinner på att det säljs krigsmaterial?
  Våld föder våld och på vår planet är det inte direkt någon brist på våld och krig.

  Sedan kan man ju undra om det har gjorts någon klimatkonsekvensbeskrivning av affären.
  Hur mycket utsläpp står inte “de s.k. försvaren” för.

  Konflikter är ett stort hot mot klimatet. Visserligen vill man få en och tro att det finns “god krigsmaterial”.
  Svenska företag “tjänar pengar” på att sälja minor och t.o.m. klusterbomber som är “förbjudna”. Sedan lägger “staten” stora pengar på att hjälpa drabbade länder med minröjning.

  Så vem vinner på vår vapenexport???

  Kategori: ekonomi, handel, klimat, våld  | En kommentar
  tor
  12
  jun
  2008
  torsdag, 12 juni, 2008 | Skriven av:

  Kan man låta bli att undra över om det är ett aprilskämt eller inte när SDS skriver “Lärare tejpade igen mun på treåring“.

  “Treåringen var högljudd. Då tejpade förskolläraren över munnen på honom – två gånger om. Trots att skolan i Lund polisanmälde honom och polisutredningen inte är klar har läraren fått tillbaka sin tjänst.”

  Vilken utbildning har denna person fått?
  Kan man vara lämplig att jobba med barn om man gör på detta viset?

  Inte nog med att förskolläraren tejpade en gång. När den första vanliga tejpbiten inte fungerade blev det en kraftigare tejpbit.

  Nu ska man inte tro att alla förskollärare agerar så här men om någon gör det borde man väl kunna göra något åt det hela och flytta undan denna person från att jobba med barn.
  Hur kan man försvara att personen får fortsätta jobba med små barn?
  Man borde i alla fall avvakta tills polisutredningen blir klar innan personen får fortsätta med “business as usual”

  Kategori: skolpolitik, våld  | 22 kommentarer