Inlägg under kategori » aktivism «

sön
13
dec
2009
söndag, 13 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Flertalet släppta efter lördagens demonstration

På söndagsmorgonen hade den danska polisen 13 gripna i förvar efter lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn. Demonstrationen beskrevs i huvudsak som en stor folkfest.

Emil Boss från Malmö var med i lördagens demonstration.
– Jag var inte där med någon organisation, utan som privatperson tillsammans med en kompis. Stämningen var bra med flaggor och slagord. Vi hann bara gå med tåget en bit innan gatan spärrades av av tre stora polisbussar, och sen upptäckte vi att det avspärrat bakom oss också.

– Det var inget tumult eller så. Alla väntade lugnt. Polisen bad oss att sitta ner på marken. Sedan plockade de upp en och en och bakband oss med buntband runt handlederna. Sedan fick vi sitta ner på långa rader. Det var skitkallt. Folk blev arga. En del blev panikslagna och trycktes ned av polisen. Efter någon timme ropade folk att de måste gå på toaletten, men det tog mellan en halv timma och två timmar innan de fick gå. Två personer kissade på sig. En kille med en magsjukdom svimmade och låg och yrade och folk ropade efter läkarhjälp, men det tog en timme innan han fick hjälp.

– Det fanns gamla tanter som var med i en konferens om hållbar utveckling i Afrika, där fanns Hare Krishna – och vi som gick i skjorta och slips och knappast kunde misstas för att vara några svarta blockare. Och vi fick genomgå en tortyrliknande situation. Vi fick sitta i flera timmar på en iskall gata, med händerna på ryggen i en smärtsam ställning. Halv nio sattes vi i en buss och kördes till en polisstationen. Efter en timme släpptes vi, eftersom det var fullt i häktet. Idag mår jag helt kass. Har ont i ryggen, armarna och handlederna och har fått feber efter den där nedkylningen.

Under den största delen av demonstrationen såg vi inte till några poliser. Poliserna hade en taktik som utgick ifrån den nya lagen där dansk polis kan ingripa utan direkt anledning.

Detta använde de när de slog till. Jag vet inte exakt hur det såg ut när polisen ingrep men det finns många rapporter om att man omhändertaget alldeles för många.

Det är inte så konstigt om man säger att det är OK att ingripa utan direkt skäl. Stämningen vid händelser där polisen ingriper blir lätt hätsk eftersom polisen kränker den personliga integriteten. Man diskuterar inte man bara griper in med tvångsmedel. Vilket givetvis skapar problem. Även om man är oskyldig så är det inte så lätt att acceptera att man ska bli bakbunden och sitta ner på en kall gata. Det stora problemet att alla behandlas utifrån att några få eventuellt kan bli ett problem. Polisen får använda tvångsmedel men detta ska inte missbrukas.

Det är givetvis en svår balansgång. Efter alla insatser måste polisen vara mer självkritisk annars så skapar de en omöjlig situation nästa gång polisen ska agera.

DR1 TV Avisen 12 dec 1830-poster

TV AVISEN 18:30 12.12.09 kl. 18:30 på DR1
sön
13
dec
2009
söndag, 13 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Protesten blev en folkfest

En folkfest i decembersolen, men med vissa mörkare inslag. Lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn samlade tiotusentals människor från hela världen.
Arrangörerna sa 100 000 deltagare, polisen 30 000. Hur det nu var så blev en av de största klimatdemonstrationerna någonsin till stora delar en folkfest. En bit fram i det två kilometer långa tåget märkte man inte något av bråket mellan polis och aktivister längst bak.

Denna SDS-artikel känns lite mer representativ för klimatmanifestationen. Trevligt!
Nu finns även artiklar på DN och SvD som känns mer relevanta.

Tråkigt att det fanns element som var mer fokuserade på konfrontation och såg polisen som fienden. Poliserna må vara betalda av det offentliga men är ju inte direkt ansvariga för klimatpolitiken.

Märkligt att läsa medias bild av demonstrationen och känna att man nog kanske inte var på samma plats. Allt som vi var i närheten av, poliser som aktivister, andades danskt gemyt.
Det fanns svartklädda personer och en del av dessa var maskerade. Men de var undantagen. Man kan undra vilken agenda de hade?

Dessutom kan man undra hur man resonerar, när man använder ”hammaren och skäran” som på bilden nedan, under en klimatmanifestation?
Man kan ju knappast beskylla stater som använt denna symbol att de har förknippas med klimatinsatser. Inte heller kan man förknippa dessa med öppenhet och demokrati. Ibland undrar man om det finns mer än en värld och verklighet.

Vare sig kapitalism eller kommunism har miljö och klimat som ledstjärna.

Cop15 demonr4_röda flaggor

lör
12
dec
2009
lördag, 12 december, 2009 | Skriven av:

Allt gick lugnt och stilla. Inget bråk från någon som vi märkte i alla fall och massor av aktivister. Polisen verkade ha jobbat effektivt. Alla poliser vi såg var lugna och glada och vänliga. Vilket ger bra förutsättningar för en lugn demonstration.

Hur många vet jag inte men det sades att det var mellan 100 000 och 120 000.
Kanske var det inte så många men många var det minst 50 000 och det är inte så illa.
Det var i alla fall massor av folk från många länder och kontinenter.

Det känns i kroppen av allt promenerande och kylan. Har en liten släng av influensa och kylan gjorde den inte bättre. Men värmen från alla närvarande gjorde att detta trycktes tillbaka. Det var en mäktig känsla att vara del av detta.
Nu får man hoppas att de som ska förhandla fram ett klimatavtal påverkas av detta. Oavsett vilket avtal det blir känns det tryggt att klimatarbetet inte kommer att minska. Engagemanget från unga och gamla som visades idag imponerade.

Trist att media oftast beskriver manifestationen med rubriker som anger hur många som blev gripna precis som om det var det viktigaste. Det hade varit mer intressant att skriva om hur många som samlades i stället fokuserar media på vad en bråkdel sysslade med.
Varför?

Att man skriver att 700 greps är inte helt sanningsenligt. Dansk polis har möjlighet att ta in personer utan att behöva förklara varför. Polisen tog om hand 700 men många av dessa hade inte gjort något och kommer inte att åtalas men media räknar ändå dessa som gripna.
Trisst!

Cop15 demonr1

DN, SvD, SDS, SkD, GP, DR, BBC, CNN

lör
12
dec
2009
lördag, 12 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : 40 000 väntas demonstrera

Arrangörerna räknar med fyrtiotusen deltagare och inget bråk. På lördag marscherar en av de största demonstrationerna någonsin i Danmark till Bella Center. I tre månader har demonstrationen planerats. 516 organisationer från 67 länder deltar.

– Dessutom räknar vi med att många, många tusen människor som inte tillhör någon förening kommer att sluta upp, säger Knud Vilby, talesman för arrangörsorganisationen People’s Climate Action som stöttas av danska UD.

De senaste dagarna har han nästan bara fått svara på en fråga, bli det våldsamheter?
– Mitt svar är nej. Detta blir en stor fredlig demonstration.

Förhoppningsvis blir det mer än 40 000 demonstranter och att det går fredligt till. Det kommer säkert att vara en och annan som vill göra mer än att demonstrera men kommer att försvinna i mängden.
Det är lite svårt att förstå att det är så många som vill bråka, hota och förstöra. De missar ju att få fram budskapet. Rapporteringen från aktionen blir i stället hur kampen mellan aktivisterna och polisen utspelat sig.

Det som hänt hittills på Cop 15 känns inte så imponerande. Det snackas om klimatfonder och CDM. Problemet är att det känns som om det är en typ av bistånd. Det borde i stället vara en slags återbetalning och kompensation för de CO2-avtryck de rika länderna har gjort utanför deras eget territorium.
Enligt vissa säger

ACTIONAID: EU HAR MISSLYCKATS
Det omtalade stödet till klimatarbete är inget annat än ompackat bistånd säger ActionAid som också beklagar att EU passade i frågan om långsiktig finansiering.
– Miljoner människor i utvecklingsländer drabbas redan av klimatförändring och väntar på att EU ska visa ledarskap och betala sin klimatskuld. Det är hög tid för EU att kliva fram och ställa upp med nya, additionella pengar utöver biståndet.

Gunnar Lind, politisk sekreterare för miljöpartiet, rapporterar från Cop 15.

Förhoppningsvis blir dagens klimatmanifestation en påtryckning så att slutspurten i Cop 15 förhandlingarna blir stark. Obamas ankomst kanske också kan få upp aktiviteten men man kan undra hur. Den amerikanska livsstilen är sådan att den är omöjlig att få in i ett långsiktigt hållbart perspektiv. Bara det att nästan hela boendet är villamattor utan möjlighet till en effektiv kollektivtrafik. Lägger man sedan till konsumtionsnivån så blir än mer besvärligt.
Att vara amerikansk president, även om är en krigande president som fått fredspris, kan inte vara lätt. Obama kan ju inte vända det amerikanska samhället på 4 år vilket gör det besvärligt eftersom det då är presidentval.

Det är dock inte bara den amerikanska livsstilen som behöver ändras. I Sverige måste vi också göra en hel del. Vi kan ju börja redan nu till julhelgen och sedan är det ett nytt år med nya möjligheter och nya nyårslöften.
Så visst finns det möjligheter. Det vore dumt att inte hänga på nu …

fre
17
apr
2009
fredag, 17 april, 2009 | Skriven av:

ledlampa1 I dag hade vi en klimatkampanj. Vi stod vid Lund C och ställde tre frågor och de som hade tid att svara och som svarade rätt fick en LED-lampa.
Det blev många intressanta diskussioner. Många hade klart för sig hur man kan spara energi. Eftersom vi stod vid Lund C var det många som skulle åka kollektivt.
Det fanns även en del som inte brydde sig så mycket men de var få.
Kunskapen är ganska stor vad man kan göra det är bara att ta de första stegen.
Att energikostnaden styr märktes tydligt. Många förklarade att när de upptäckte hur stor energikostnad de hade ställde de om till ett mindre energikrävande boende. Då blev det också bieffekter som att man minskade sin övriga konsumtion.
På kvällen blev det ”gubbfest”, en kompis fyllde 50 år. Vi ”klädde ut oss till gubbar och gummor”. Det blev en kul tillställning.
Framför allt blev det god vegetarisk mat.
Nu är det tåg mot Stockholm som gäller.

lör
21
mar
2009
lördag, 21 mars, 2009 | Skriven av:

I dag var det dags för årsmöte. Vi försöker att sprida våra möten så att vi besöker hela Skåne. Denna gång blev det Hörby som i år firar 25 år vilket är en av de äldsta kommunorganisationerna inom Miljöpartiet.
Trots att det var lördag så var det goda kollektivförbindelser. Från Lund så var det bara att sätta sig på SkåneExpressen nr 2 och 37 minuter senare var jag i Hörby.
Mp Hörby hade arrangerat allt mycket bra och hade lånat fullmäktigesalen. En vacker sal i ett ganska så intetsägande hus. Allt fungerade väl och vi klarade av alla vanliga årsmötesärenden plus lite till.
Jag fick förtroendet att bli omvald för ett år. Kul men innebär också en del jobb. Har som jag tidigare skrivit om kommit till en punkt där det börjar bli lite väl mycket för att även ha tid med ett vanligt liv. Så nu gäller det att effektivisera arbetet vilket inte är fel. Speciellt nu när det blir bättre och bättre väder och mer kolonitid.
krokus-21-mars-2009
Vi hann även diskutera lite inför valet 2010 bl.a. hur vi ska fastställa våra riksdags- och regionlistor. Nu märks det att vi närmar oss valet 2010.

Vi antog också en infrastrukturrapport som vi har jobbat med en längre tid. Tanken med denna är att ta fram Mp Skånes förslag till hur infrastrukturen ska utvecklas i vår region. I denna rapport är det fokus på kollektivtrafik och främst spårburen sådan.

På mötet hade vi besök av Miljöpartiets Skånska riksdagsledamöter, Ulf Holm och Karin Svensson Smith. Det blev många frågor och en intressant diskussion bl.a. om hur samarbetet, på riksnivå, går vidare med socialdemokraterna och väsnterpartiet.

Mötet antog ett uttalande om flygplatser i Skåne.

DAGS ATT LÄGGA NED FLYGPLATSER

Regeringen har beslutat vilka flygplatser som staten (via Luftfartsverket) ska driva i framtiden. I Skåne kommer flygplatsen i Ängelholm vara en av dem som inte längre ska drivas av staten. Det är nu upp till lokala instanser (regioner, kommuner och näringsliv) att eventuellt ta över efter staten.

Miljöpartiet anser att Region Skåne absolut inte ska gå in som ägare. Flyget är ett mycket energikrävande transportsätt. Ska klimatutmaningen klaras måste flygtrafiken minska. Kortväga flygresor är förhållandevis enkla att ersätta med andra trafikslag. Mindre flygplatser, såsom Ängelholms flygplats, tillhör därför inte framtiden. Dessutom måste Region Skånes engagemang i Kristianstad Airport AB avvecklas senast i samband med att avtalet går ut 2011.

För att kunna erbjuda ett alternativ till flyget måste den spårburna trafiken utvecklas, så att restiden förkortas. Miljöpartiet i Skåne anser att regeringen borde investera i infrastrukturen så att även den regionala spårburna trafiken kan utökas.

ons
18
mar
2009
onsdag, 18 mars, 2009 | Skriven av:

Nu är det mycket att stå i. Skönt att solen skiner men det gör bara att man får en längtan till kolonilivet som innebär att göra. Dock trevliga saker men det andra måste också göras.

Förra veckan avslutades med ett internt möte för att börja planeringen inför nästa val. Det känns kanske som att det är lång till september 2010 men det är det inte. Det är mycket som måste hända fram tills dess.

Denna vecka började med medlemsmöte och där hade vi ett intressant föredrag om ungdomars arbete med klimatfrågan. Lunds ungdomar är med på banan och det finns ungdomar från hela världen som är engagerade och jobbar intensivt med klimatfrågan.
Nästa stora konferens när det gäller klimatfrågan äger rum i Köpenhamn, i december 2009.
Mycket tyder på att det inte kommer att ske några stora framsteg i Köpenhamn. Vår svenska alliansregeringen har ju inte direkt gjort några stordåd för att bidra till framflyttade positioner. Man nöjer sig att göra minsta möjlig. Orden är många men handlingen är desto mindre.

I går var det mycket jobb med planerandet inför Mp Skånes årsmöte som äger rum på lördag. Denna gång har vi mötet i Hörby.

sankt-hansgarden-i-lundSedan var det styrgruppsmöte med FairTrade City i Lund. Det finns mycket engagemang utanför den politiska sfären. Det finns mycket att göra men det händer alldeles för lite. Det var mycket intressanta diskussioner. Vi får se vad vi kan göra av det. Det är inte lätt att få kommunen att göra så mycket eftersom alliansen prioriterar besparingar. Då är det inte lätt att utveckla verksamheten.
Den 25 april är det Jordens dag på Sankt Hansgården. Förra året var det 2000-3000 besökare. Denna dag är ett bra sätt att nå ut med budskapet om rättvis handel.

Mötet slutade i tid så att jag han med ett jympapass. Det blev ett ”medel puls”-pass. Det var ett tag sedan jag hann jympa. De flesta kvällarna fylls med möten. Måste nog frigöra några tider som inte får fyllas med möten så att jag kan hålla igång med jympa.
Annars får det väl bli att börja jogga igen men det känns inte lika lockande. Den 9:e maj är det Lunda-loppet och World Fair Trade day så kanske ska jag börja träna för det. Nu när vädret är bättre är det lite lättare att snöra på sig joggingskorna.

I alla fall kommer våren att vara en tid med många aktiviteter så det gäller att planera och avsätta tid till sig själv och givetvis till min sambo. Det är lätta att involvera sig mer och mer. Engagemanget driver på men det finns givetvis gränser för vad man klarar av. Livet måste levas och inte bara fyllas av möten och ”att göra”-saker. Till slut tyngs man ner av allt det man inte har hunnit med vilket gör att man har svårt att göra det man vill och ska.

sön
15
mar
2009
söndag, 15 mars, 2009 | Skriven av:

Miljöpartiets riksdagsledamot Gunvor G Ericson varnar för att borgerliga politiker tar den ekonomiska krisen i kommuner och landsting som intäkt för att de generella trygghetssystemen ska urholkas.

maskros_25cm En av SKL:s vice ordföranden, folkpartisten Lennart Gabrielsson gör ett avslöjande uttalande i en intervju till TT i dag. Han påstår att den ekonomiska krisen tillsammans med effekten av en åldrande befolkning måste innebära att var och en får ta eget ansvar, till exempel för boende i äldrevården.

– Det är vare sig önskvärt eller speciellt lyckat att avskaffa den generella tryggheten i Sverige. Miljöpartiet accepterar inte att tryggheten ska bygga på privata försäkringar, som blir effekten av den ståndpunkt som Lennart Gabrielsson företräder, säger Gunvor G Ericson.

– Ett av hans argument är att det privata kapitalet växer snabbare än skatteunderlaget och att man därför kan finansiera mer privat. Vi vet att kapitalet inte är jämt fördelat över befolkningen, det behöver dock tryggheten vara, säger Gunvor G Ericson, som också är ledamot i den rödgröna arbetsgruppen för rättvisa och välfärd.

– Var tog socialliberalismen i Folkpartiet vägen, frågar sig Gunvor G Ericson.

Det är inte bara på riks som (fp) uttrycker detta. Ofta frammålas större engagemang hos de enskilda och ideella organisationer som kompensation av minskade resurser till den kommunala verksamheten.

Ideella organisationer kan vara ett bra komplement men det får inte bli så att verksamheten baseras på frivilliga resurser.

Det är i svåra tider som stödet från det offentliga behövs som mest!

lör
7
mar
2009
lördag, 07 mars, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : ”Alla stenkastare ska identifieras”

Polisen går nu igenom sina egna filmupptagningar från demonstrationen.

sds-stoppa-matchen-mars-2009Demonstranterna var färre än väntat – men mer våldsamma. Så summerar polisledningen lördagseftermiddagen i Malmö.
Arrangörerna hoppades på tiotusen deltagare, men cirka sextusen dök upp.

De svartklädda demonstranterna lyckades inte ta sig in i Baltiska hallen. Därmed var polisens insats lyckad, menar polisens kommenderingschef Håkan Jarborg Eriksson.

Demonstranterna, både de som använde våld och de som inte gjorde det, var färre än vad han väntat. Men de få som dök upp var desto mer våldsamma.

Det är trist när det används våld i demonstrationer. Det tar udden av sakfrågan, varför man protesterar. Demonstrationen skulle väl vara mot Israels våld i Gaza. Det löser knappast att utöva våld i Malmö för att lösa det problemet.

Det är som vanligt ett fåtal som ställer till det.

Några som Jarborg Eriksson tycker bättre om är de vakter som arrangörerna av demonstrationståget anlitat.

– De gjorde ett fantastiskt jobb och jag vill framföra ett mycket stort tack till dem. Först agerade vakterna på ett föredömligt sätt under själva demonstrationståget, och sedan gav man via megafoner ett väldigt tydligt budskap om att ingen skulle använda våld.

Det var bra att själva demonstrationen gick lugnare. Det behövs mycket påtryckningar, fredliga men bestämda, mot både Israel och Hamas. Israel borde leva upp till de sanktioner FN har utfärdat och lämna Västbanlen. Då blir det lättare att sätta press på Hamas.

Det måste till en tvåstats lösning så att folket i Israel och Palestina kan få den fred de säkert önskar.

Om det nu är så viktigt med idrott och att man inte ska blanda ihop idrott och politik så borde man väl se till att även det palestinska folket får en chans att utöva idrott i sitt eget land och tillsammans med andra länder.
Möjligheten för palestinier att utöva idrott försvåras eller omöjliggörs på flera sätt av den israeliska ockupationen. Ett av de främsta hindren är den inskränkta rörligheten för människor, som bland annat orsakas av de cirka 600 vägspärrar som finns runt om på Västbanken. Dessa skär av palestinska städer och byar från varandra och gör att människor inte kan mötas för att träna eller tävla. Likaså har muren som började byggas 2003 ytterligare försvårat för idrottare att förflytta sig och bland annat omöjliggjort ett fungerande ligaspel i fotboll, även om man gör sitt bästa för att hålla det igång. Isoleringen av Gaza och nekandet av utresetillstånd är andra hinder som är att betrakta som kollektiv bestraffning. Vidare har idrottsanläggningar under flera perioder använts som tillfälliga massarresteringslokaler eller demolerats genom bomber och bulldozers. Att vara ute och praktisera idrott är förenat med livsfara vare sig det handlar om lek eller professionell träning. Under vissa perioder har långa tider av utegångsförbud införts av israeliska armén i olika städer vilket också gjort all idrott omöjlig att praktisera.

Åtta personer är gripna i samband med lördagens demonstration. De är misstänkta för bland annat våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Sammanlagt omhändertogs cirka hundra personer. Under eftermiddagen bussade polisen 91 personer från Dalaplan och släppte av dem på olika platser i utkanten av Malmö.

Våld föder våld. Tittar man på bilderna som SDS har tagit så ser man ett antal mycket aggressiva ungdomar. Man undrar om de känner till vad det hela handlar om eller bara är på plats för att det händer saker?
Så vi har en hel del att göra här hemma också. Vi måste få dessa ungdomar tillbaka in i samhället. Gör vi inte det snart kommer vi att få ännu större problem.

ons
28
jan
2009
onsdag, 28 januari, 2009 | Skriven av:

DN skriver ”Kvinna polisanmäld för att ha spelat psyksjuk”

En elev vid Konstfack spelade psykiskt sjuk som en del av sitt examensarbete. Nu polisanmäls hon för våld mot tjänsteman.
Det var i onsdags förra veckan som de dramatiska scenerna utspelade sig i Stockholm. Som en del av sitt examensarbete vid konsthögskolan Konstfack ställde sig Anna Odell på Liljeholmsbron och agerade förvirrad och desperat. Bland annat slängde hon kläder i vattnet nedanför, vilket flera uppfattade som att hon var i stånd att ta sitt liv.

Konst har många gånger utmanat samhället. Ibland har det blivit bra men ibland har det blivit mindre bra.
Att spel psyksjuk och använda resurser som redan är otillräckliga tycker jag är mindre bra. Det måste finnas andra sätt att uppmärksamma problematiken.
Enligt Anna Odell:

Enligt Anna Odell var tanken bland annat att öppna upp diskussionen om den slutna värld som psykvården är. Men hon vill inte avslöja något om projektet i stort förrän det är dags för slututställningen på Konstfack i mitten av maj.
Hon säger : För mig handlar det inte om att driva med psykvården eller psykiskt sjuka.

Detta visar på något som är typiskt för dagens samhälle. Grunden är att uppmärksammas och det gör man bäst genom att gå till ytterligheter. Uppträda berusad, skrika gapa, visa könsorgan. Listan kan göras lång.
Kvalitén på det man gör verkar vara mindre viktigt.

AB, SvD

sön
11
jan
2009
söndag, 11 januari, 2009 | Skriven av:

Tittade på SVT:s Dokument utifrån, Monsantos värld, en fransk dokumentär från 2008.

Det multinationella storföretaget Monsanto är världsledande på genmanipulerad mat. Med hjälp av Monsantos patenterade grödor ska hungern utrotas och miljön räddas. Men kan man lita på ett företag som har skapat några av historiens giftigaste produkter som PCB och Agent Orange? Som konsekvent undanhållit fakta, vilselett allmänheten och tystat kritiker? Monsantos mörka historia fläckar bilden av ett företag som i tysthet håller på att ta patent på en stor del av jordens grödor. Journalisten Marie-Monigue Robin öppnar dörren till Monsantos växande värld.

Man blir både ledsen och arg. Hur kan Monsanto klara sig undan allt ansvar. Under många år sprider de dioxin och påstår att detta är ofarligt och inte cancerframkallande. De lyckas smutskasta alla forskare som säger emot. Till slut avslöjas det att Monsanto förfalskat massor med rapporter. I dag vet alla att dioxin är livsfarligt.

gmo-frittTrots dessa tidigare historier så får de ändå hög trovärdighet i att deras nya GMO-grödor är ofarliga. De lyckas smutskasta alla forskare som inte håller med Monsanto.

Detta är dock inte det värsta. Det kan ju vara så att GMO-grödorna är ofarliga. Det värsta är att de bedriver en affärsverksamhet som tar död på bönder och på ekologiskt jordbruk. De köper upp så många utsädesleverantörer de kan så snart finns det väl bara ett, Monsanto. Det gynnar e jordbruk där man blir tvungen att köpa gödsel och bekämpningsmedel från just Monsanto. Det sprutas mängder med roundup.

I programmet visas massor på exempel både när det gäller bomullsodlingar och majsodlingar.

I Mexico där det inte är tillåtet att odla GMO-majs är ändå den mexicanska majsen påverkad av GMO-majs. Den vanliga majsen i Mexico kan odlas utan bekämpningsmedel men det kan inte Monsantos.

Programmet visade så många exempel på hemskheter att jag nästan började funderade på att bli terrorist, trots att jag inte tror på våld.
Hur ska man annars kunna stoppa detta?

Massor med forskare visar att Monsanto har fel, trots detta fortsätter det hela.

Det är som vanligt PENGAR som styr och avgör det hela.

Jag själv har sedan länge undvikit GMO-produkter. Detta är vad alla kan göra om man bara vill men då måste man välja bort vissa produkter.
De mesta GMO-grödorna används som till djurfoder så om man ska äta kött så är det nog bara ekologiskt nötkött från frigående nötdjur som är möjligt.
Säkrast är som vanligt att skippa kött.

PS
Eftersom det är FRA är i full gång med avlyssning måste jag kanske lägga till följande:
FRA, ni kan vara lugna jag tänker inte bli terrorist.
DS

Vill du titta på filmen (engelsk version), klicka här!

ons
24
dec
2008
onsdag, 24 december, 2008 | Skriven av:

godjul20081

Kategori: aktivism  | Skriv en kommentar
lör
20
dec
2008
lördag, 20 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : ”Sänt lugnt rådde i Malmö när dialog prövades”

”Ett stort polisuppbåd bevakade Malmöstadsdelen Rosengård under fredagskvällen. Ett spänt lugn rådde – med vissa våldsamma avbrott – efter de senaste dygnen av vandalism och bränder. Polisen prövade även en ny strategi – dialog.”

AB skriver : ”Annan strategi”

”Polisen lade även på fredagen om sin strategi med ett antal dialogpoliser som sattes in för att kunna föra samtal med de inblandade.”

Strategin ”dialog” är väl knappast ny för polisen men kanske har man utvecklat den. Dialog behövs verkligen mellan samhället och Rosengårdsborna, mellan samhället och de som inte bor i Rosengård men som ändå är där. Det behövs också dialog mellan människorna som lever och vistas i Rosengård och vi som inte bor i Rosengård.

När situationen har urartat behövs det även poliser med is i magen som kan göra ingripande när det behövs. Polisen gör mest nytta om vi medborgare känner att de står på vår sida. Används det för mycket våld gynnar det bara de som är plats för att bråka.

Polisen har kanske en del i detta genom det sätt de har agerat men samhället får inte bara lyfta över problemet på polisen. Det grundläggande problemet löses inte med polisiära insatser.

SDS skriver : ”Lugn natt i Rosengård”

”Under kvällen och natten vistades även ett 30-tal vuxna från Islamiska kulturföreningen ute i Rosengård, de tog kontakt med ungdomarna som var ute vilket var till hjälp för polisen.”

Det visar att det behövs dialog även mellan människa och människa. Vi måste skapa en situation där samhället med dessa aktörer, politiker, polis, räddningstjänst, fritidsledare, skolan … , agerar tillsammans med oss medborgare. När alla jobbar mot samma mål når vi resultat.

Bra om media kan göra reportage om Rosengård även när det inte är stökigt där. Ge exempel på det vanliga livet som säkert inte är utan problem. Men vilken del i Sverige är utan problem.

Enligt både polis och experter är det inte Rosengårdsbor som primärt står för våldsamheterna. I stället talas det om ”turnerande bråkstakar”, och huliganer som polisen känner igen från helt andra områden och sammanhang.

SvD skriver :

”– Det är de tillresta som vi har mest problem med. De verkar inte ha något annat mål än att förstöra, säger Charley Nilsson, presstalesman vid Malmöpolisen”

Detta är ett annat problem där dialog behövs. Det räcker inte att bara sätta in polis mot dessa. Hur fel vi än tycker att det är.
Vi måste komma åt själva problemet inte bara angripa symptomen.

Vi måste uppmuntra olikheter och initiativ så länge det bygger på demokrati och mänskliga rättigheter. Vi får inte vara rädda för att förändras, vilket går i alla riktningar.

lör
16
feb
2008
lördag, 16 februari, 2008 | Skriven av:

Isbjörnar har börjat protestera mot inrikesflyget. Det har varit manifestationer på Landvetter, Bromma och Sturup.
Det är både dumt när media överdriver dessa aktioner att de skulle vara så allvarliga och när aktivister försöker ta sig in på startbanor och direkt störa flygtrafiken vilket kan leda till personskador m.m. Ett gott initiativ kan leda till motsatt effekt om man gör det på fel sätt.
Båda förhållningssätten tar fokus från det viktiga dvs att inrikesflyget är ett stort klimathot.

Marknaden kommer inte att lösa problemet!
Därför krävs det politiska beslut. Tågförbindelserna är redan idag så bra att man inte behöver flyga i södra södra Sverige, dvs Stockholm och söderut. Miljöpartiet har lagt förslag till klimatberedningen om att t.ex. göra inrikesflyget söder om Sundsvall onödigt.