lördag 12 december 2009 | Skriven av:

SDS skriver : 40 000 väntas demonstrera

Arrangörerna räknar med fyrtiotusen deltagare och inget bråk. På lördag marscherar en av de största demonstrationerna någonsin i Danmark till Bella Center. I tre månader har demonstrationen planerats. 516 organisationer från 67 länder deltar.

– Dessutom räknar vi med att många, många tusen människor som inte tillhör någon förening kommer att sluta upp, säger Knud Vilby, talesman för arrangörsorganisationen People’s Climate Action som stöttas av danska UD.

De senaste dagarna har han nästan bara fått svara på en fråga, bli det våldsamheter?
– Mitt svar är nej. Detta blir en stor fredlig demonstration.

Förhoppningsvis blir det mer än 40 000 demonstranter och att det går fredligt till. Det kommer säkert att vara en och annan som vill göra mer än att demonstrera men kommer att försvinna i mängden.
Det är lite svårt att förstå att det är så många som vill bråka, hota och förstöra. De missar ju att få fram budskapet. Rapporteringen från aktionen blir i stället hur kampen mellan aktivisterna och polisen utspelat sig.

Det som hänt hittills på Cop 15 känns inte så imponerande. Det snackas om klimatfonder och CDM. Problemet är att det känns som om det är en typ av bistånd. Det borde i stället vara en slags återbetalning och kompensation för de CO2-avtryck de rika länderna har gjort utanför deras eget territorium.
Enligt vissa säger

ACTIONAID: EU HAR MISSLYCKATS
Det omtalade stödet till klimatarbete är inget annat än ompackat bistånd säger ActionAid som också beklagar att EU passade i frågan om långsiktig finansiering.
– Miljoner människor i utvecklingsländer drabbas redan av klimatförändring och väntar på att EU ska visa ledarskap och betala sin klimatskuld. Det är hög tid för EU att kliva fram och ställa upp med nya, additionella pengar utöver biståndet.

Gunnar Lind, politisk sekreterare för miljöpartiet, rapporterar från Cop 15.

Förhoppningsvis blir dagens klimatmanifestation en påtryckning så att slutspurten i Cop 15 förhandlingarna blir stark. Obamas ankomst kanske också kan få upp aktiviteten men man kan undra hur. Den amerikanska livsstilen är sådan att den är omöjlig att få in i ett långsiktigt hållbart perspektiv. Bara det att nästan hela boendet är villamattor utan möjlighet till en effektiv kollektivtrafik. Lägger man sedan till konsumtionsnivån så blir än mer besvärligt.
Att vara amerikansk president, även om är en krigande president som fått fredspris, kan inte vara lätt. Obama kan ju inte vända det amerikanska samhället på 4 år vilket gör det besvärligt eftersom det då är presidentval.

Det är dock inte bara den amerikanska livsstilen som behöver ändras. I Sverige måste vi också göra en hel del. Vi kan ju börja redan nu till julhelgen och sedan är det ett nytt år med nya möjligheter och nya nyårslöften.
Så visst finns det möjligheter. Det vore dumt att inte hänga på nu …

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>