Inlägg under » maj, 2011 «

sön
22
maj
2011
söndag, 22 maj, 2011 | Skriven av:

I dagens DN kunde man på sidan 2 läsa positiva ord om Miljöpartiet.

Men också de forna samarbetspartierna har skäl att frukta sin gamla gröna partner. Medan Vänsterpartiet efter samarbetet hemfallit åt öststatsmurrig reglerings iver och nostalgisk överbudspolitik går MP på kongressen åt andra hållet. Den som tröttnat på populism tycks i dag ha mer att hämta hos de gröna.

Tonen gentemot Miljöpartiet har ändrats avsevärt och det är ju trevligt. Givetvis ska media objektivt granska och skriva “sanningen”, om det nu finns någon sådan men man kan undra varför det är så politiskt intressant att skriva om taxi resor som några få miljöpartister gör. Dessutom är det inte taxiresor i någon större omfattning.

På samma sida som ledaren kan man också läsa en liten text om taxiresor och gröna kongressdeltagare. Det är sant att de flesta miljöpartister åker tåg till kongressen. Till och med kongressdeltagarna från Gotland åker färja och tåg, inte flyg. När jag kom med tåget i torsdags tillsammans med många gröna så såg jag inga horder av taxibilar som miljöpartisterna hoppade in i. Däremot såg jag strömmar av gröna i ett ganska folktomt Karlstad på väg till hotellen i centrum. Kongressanläggningen, CCC, ligger centralt. Jag är säker på att alla miljöpartister som kan gå med egen maskin gick mellan hotell och kongressanläggningen. Det fanns dock miljöpartister med funktionshinder och en del tog kanske taxi och det är ju inget konstigt med det.

När kongressen var slut såg jag heller inga taxiköer utanför kongresscentret. Däremot var det strida strömmar av miljöpartister, bärandes på väskor, som gick mot järnvägsstationen.

Hanne skriver

“Hur kommer det sig att alla miljöpartister åker tåg hit och sedan bara kliver in i första bästa dieseltaxi?”

Jag undra hur Hanne Kjöller kom fram till denna lilla textsnutten? Hur representativ är taxichauffören som kan uttala sig om vad miljöpartister gör och huruvida de samåker eller inte? Finns det bara en taxichaufför i Karlstad, som har full koll på läget och som kan avgöra hur en miljöpartist ser ut och om de samåker eller inte??

Undrar om Hanne känner sig nöjd över den lilla textsnutten? Är detta ett resultat av grävande journalistik?
Eller fanns det kanske ett annat syfte med artikeln ???

lör
21
maj
2011
lördag, 21 maj, 2011 | Skriven av:

Dag 2 blev lång men kändes ändå helt OK. Kongressen valde två “nya” språkrör och det blev Gustav Fridolin och Åsa Romson. Vilket inte var så otippat och överensstämde med mina önskemål. Det fanns dock många andra kandidater som skulle ha blivit bra språkrör.
Jag är verkligen nöjd med processen fram till beslutet. Många kanddidater, många debatter och många tillfällen att fråga ut kandidater. Ska man kunna välja måste det ju finnas fler kandidater. Ibland finns det bara en kandidat och det kan ju vara helt OK om det beror på avsaknad av kandidater och inte på att valberedningen bara frågar vissa personer.

Nu är det “bara” beslut kvar förutom lite tal. Ubnder dagen talade språkrören för Grön Ungdom, Gröna Studenter och vår nya partisekreterare Anders Wallner. Det blev 5 fantastiska tal vilket bådar gott för framtiden.

Solen har skinit som sig bör i Karlstad. Trots alla aktiviteter hanns det med en liten promenad i solskenet. Hittade då en trevlig liten utsmyckning på ett hus nära kongressen. Ibland behöver man en hjälpande hand …

lör
21
maj
2011
lördag, 21 maj, 2011 | Skriven av:

Nu är dag två i full gång. Dagen börjar med en diskussion om morgondagens gröna partiprogram. Processen är i full gång och ska förhoppningsvis ske i full öppenhet och inkludera alla gröna även de som ännu inte har blivit medlemmar.
Det är ingen lätt uppgift att skriva ett partiprogram. Det finns många viljor och många prioriteringar. Bara synen på hur många sidor partiprogrammet ska omfattande blir omfattande.
För vem skriver vi programmet?
Hur länge ska det gälla?
Det är lätt att programmet grottar ner sig i detaljer vilket kan göra att det blir ett väldigt kort bäst före datum.

Efter diskussionen kring det nya partiprogrammet startade det första beslutspasset. Beslut ska tas i alla de frågor som behandlades på Påverkanstorg nr 1 och Utskott A. Nu blir det ett intensivt beslutande fram till lunch.
Denna kongressen prövar vi att använda ett elektroniskt voteringssystem. Just nu så krånglar systemet. I går fungerade det alldeles utmärkt. Det känns som det är dags för en kaffepaus …

fre
20
maj
2011
fredag, 20 maj, 2011 | Skriven av:

Det var nu ett tag sedan jag skrev på bloggen. Tiden räcker inte riktigt till men nu när jag är på miljöpartiets kongress så har det blivit lite tid över. På denna kongress ska jag vara funktionär, DiskussionsUnderlättare och UtskottsOrdförande. Miljöpartiet har sedan ett antal år använt sig av Påverkanstorg och i år så blir det påverkanstorg men även utskott. En bra kompromiss enligt min mening.
Nu är det lite formalia angående arbetsordningar – Ska ickemedlemmar få vara med på utskottsmötena?
Resultatet blev att respektive utskott får avgöra om icke-medlemmar får närvara eller ej. På själva Påverkanstorgen får alla vara med.
Efter formalian kommer det att bli tal av avgående språkrör, Maria och Peter.
Kongressen följs av SVT och kan ses på SVTPlay.

Det är väldigt roligt och stimulerande att vara med på kongresser. I år känns det extra spännande. Vi ska välja två nya språkrör efter Maria och Peter men även ny partisekreterare. Dessutom ska ett stort antal motioner behandlas. Det som känns extra kul är att det är så många nya ansikten men att det finns också många välkända ansikten.

Även om det roligt att vara i Karlstad hade det inte varit dumt att vara på kolonin eftersom det behövs lite jobb för att vi ska kunna flytta till kolonin. I takt med att solens strålar intensifieras ökar längtan till kolonilivet.

De ska bli kul att se de tre små kissarna rusa ut på grönbete. Hur ska det bli med relationen mellan kattmamman Ella och de tre små liven. Ella kommer och besöker vår koloni varje dag. Förhoppningsvis kommer katterna att hålla sig på vår koloni och inte störa våra grannar som inte är så kattintresserade.

Nu är det språkrörstal …

mån
2
maj
2011
måndag, 02 maj, 2011 | Skriven av:

Natten var kall, nära nollgradigt. Detta är inte så bra sett ur pollinerings synpunkt. De stackars pollinerarna får nog ta på sig vintertröjan för att vara ute och jobba. Själv satt jag inne och njöt av att solen sken och verkade vara varm. När jag sedan kom ut så var det inte så varmt men en snabb promenad ökade pulsen och min egen värmealstring.
Första mötet i dag var en träff med Kultur Lund och ordföranden i Lunds Kultur- och fritidsnämnden.

Päronträdet blommar för fullt och att det nu blir lite kallt innebär risken för att pollinering av dessa vackra blommor uteblir. Förra året slog päronträdet rekord i antal blommor. Tyvärr blev det inga päron. Förhoppningsvis blir det bättre i år.

På eftermiddagen blev diskussion inför budget 2012, mål och resurser. Lätt att säga målstyrning och ta fram mätbara mål. Lite svårare att ta fram mål som styr mot de visionerna. Målen måste också vara tydliga och de måste förankras i hela verksamheten.
Ledarskapet är viktigt för att det ska bli en bra målstyrning och här har poltiken ett stort ansvar.

Kvällen ägnades åt grön politik och förberedelser för morgondagens regionfullmäktige. Många sidor finns det att läsa …

Kategori: koloni, kultur  | Skriv en kommentar
sön
1
maj
2011
söndag, 01 maj, 2011 | Skriven av:

För en vecka sedan satte vi upp solitärbiholkar på kolonin. Redan nu har det kommit hyresgäster. En del hål är fyllda och trafiken till och från holken är i full gång. Förhoppningsvis kommer detta att redan i år ge resultat i form av bättre pollinering och därmed mer frukt. Än större skillnad kommer det att bli nästa år då det tidigt på våren kommer att finnas nykläckta solitärbi. I dag satte vi upp några fler holkar vi får se när dessa blir bebodda.

Det har verkligen hänt massor med växtligheten på kolonin. Bl a har vårt valnötsträd börjat veckla ut årets första blad. Plantan ser lite ynklig ut men den ska nog kunna utvecklas så att vi får både lite skugga och lite valnötter.

I dag fortsatte vi att tömma ut köket så att vi kan få lite nytt virke i delar av väggen utanför köket i stugan. Typiskt är det så det blir när man börjar rota i gammalt. Vi skulle “bara” bygga om så vi fick toa och dusch inne i stugan. När vi ändå skulle bygga om så tänkte vi fixa lite mer isolering. När den yttre paneln togs bort upptäcktes några dåliga brädor i den gamla panelen och sedan upptäcktes en dålig balk som huset står på. Vi får hoppas att det inte blir fler överraskningar så att vi kan få bygget klart inom kort.

Alla fem här hemma längtar till att flytta till kolonin. På kolonin trivs kattmamman Ella. Hon kommer till oss när vi är där och ligger och spanar på oss. Hon är rädd men vågar ändå komma in på verandan när vi är där men hon är på sin vakt. Hon gillar att bli kliad och hon trycker sig mot handen. Hon lägger sig även på rygg och visar upp magen så att man kan ge henne en snabb klapp. Sedan sticker hon iväg några meter för att sedan komma tillbaka och få lite extra kli.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar