Inlägg under kategori » Miljöpartiet «

fre
26
maj
2017
fredag, 26 maj, 2017 | Skriven av:

Äntligen!
Kan man säga på lite nobelprismaner!!!

Jag känner mig faktiskt särskilt utvald idag, eftersom jag tillsammans med Ingrid, får hålla Gröna Seniorer första språkrörstal på en kongress.

Sedan Miljöpartiet bildades har hållbarhets- och resursfrågor varit centrala för miljöpartiet.
Vi har alltid sett dessa ur ett brett perspektiv, det ekologiska, det ekonomiska och det sociala.

Det har hänt en hel del sen Miljöpartiet bildades,
vi har fått mycket utfört och vi har drivit politiken i en mer hållbar riktning men det finns en del kvar att göra.

Bland annat att bättre ta tillvara 55plus resursen såväl i samhället som inom Miljöpartiet.

Den demografiska profilen ändras eftersom vi lever längre.
Prognoserna pekar på att det år 2060 kommer dom som är 65 år och äldre, att utgöra 25% av befolkningen, detta är en stor del av väljarkåren och dessa kommer inte att låta sig ignoreras.

Miljöpartiet har visionerna och perspektiven för att nå fram till denna stora grupp. I detta sammanhang vill Gröna Seniorer vara en kraft att räkna med.

Antalet årsarbeten inom äldreomsorg beräknas behöva öka med ca 70% de närmaste 30 åren, motsvarande siffra för sjukvården är 30%.

Detta är en stor utmaning men ska inte enbart ses som ett problem.

Att vi lever längre är positivt under förutsättning att det är ett meningsfullt liv med hög livskvalité.

Gröna Seniorer prioriterar självklart klimat- och miljö, planetens stora ödesfråga,
men är övertygad om att vi också måste ge svar på övriga frågor som väljarna anser är viktiga.

Gröna Seniorer TROR ABSOLUT att Miljöpartiet klarar av att hålla mer än en boll i luften.

Visst ska vi prata om klimat och miljö men vi behöver även prata om pensioner, äldreomsorg, sjukvård, trygghet och vi får inte glömma bort konst och kultur.

Vi måste visa att allt hänger ihop och att det inte finns någon motsättning mellan god ekonomisk hushållning, god livskvalité och en kraftfull klimat- och miljöpolitik. Allt detta är snarare utvecklingsfaktorer än utgifter.

Målet måste vara livskvalitet för alla. Därför måste de ekonomiska förutsättningarna för de med minst resurser bli bättre, speciellt för dom med en liten pension.

Vi behöver även öka möjligheten för alla att ta del av konst och kultur. Konst och kultur berikar våra liv, oavsett ålder, och förebygger många ohälsotillstånd.

Konst och kultur bygger dessutom broar mellan människor vilket vi i högsta grad är i stort behov av just nu!
Pensionsfrågan är inte bara en fråga för de åldersrika. Det är en fråga som de flesta skjuter på framtiden men som är högst relevant i nutiden.

Det är NU vi måste ställa om pensionsavsättningarna så att de inte investeras i fossil- eller vapenindustri utan i hållbara företag så att den nödvändiga klimatomställning blir verklighet.

På 1980-talets valaffischer stod det ”Vi lovar inte guld … Men gröna skogar och ett människovänligt samhälle”. Fortfarande aktuellt tycker jag och ska detta bli verklighet behövs Miljöpartiet.

ALLA gröna krafter kommer att behövas och det är viktigt att vi känner TILLIT till varandra i partiet.

ALLA ska kunna känna sig delaktiga, vilket kräver en utvecklad kommunikationsplattform för att stärka den interna dialogen.

Vi är först och främst MILJÖPARTISTER oavsett ålder, kön och bakgrund. ALLA förtjänar att bli bedömda utifrån sig själv som individ och inte utifrån ETIKETTER som andra klistrar på oss.

Det finns mycket som behöver göras innan vi kan skörda valframgångarna 2018. Gröna Seniorer vill vara en KRAFT att räkna med i detta viktiga arbete såväl på nationell, regional som på kommunal nivå.

SLUTLIGEN:
Vi behöver fokusera mer på det som förenar oss gröna än på det som eventuellt skiljer oss i själva det politiska hantverket.

Tillsammans gör vi skillnad!!

Tack för ordet!

ons
24
maj
2017
onsdag, 24 maj, 2017 | Skriven av:

Nu är det snart dags, för Miljöpartiets kongress i Linköping. Själva kongressen äger rum fre-sön, 26-28 maj.
Jag åker iväg i morgon torsdag. Dels för att förbereda Gröna Seniorers bokbord men även för att vara i tid till fredagens höjdpunkt, sett ur ett personligt perspektiv, nämligen Gröna Seniorers första språkrörstal på en kongress. Man vill ju inte komma för sent …
Nu börjar manuset bli klart. Sedan är det bara att öva och öva, tills det sitter någorlunda. Vi har 10 minuter att dela på så det är inte så mycket man hinner säga. Det finns mycket att säga men 5 minuter är inte så lång tid så det gäller att prioritera.
Foto: Tim Parkinson (cc by 2.0)

ons
22
jan
2014
onsdag, 22 januari, 2014 | Skriven av:

ALEX vilarJust nu är det nomineringstider. Snart ska MP Skåne bestämma sina listor inför valet den 14 september.
Jag är lite kluven. Ska jag ställa upp en period till eller inte. Jag har velat fram och tillbaka.
På fredag startar ett provval för listorna som berör Lund. Valberedningen har gett mig plats nummer 2 på listan till Mellersta valkretsen, där Lund ingår.

Det är ett säkert mandat!
Vill ställa upp men vill även hjälpa min sambo driva Tant Gurka Ekobutik. Hinner jag göra både ock???
Har nog lite svårt att inte involvera mig i politiken när jag väl blir invald i regionfullmäktige.

Nomineringstider är en tuff tid. Har man inte sett vassa armbågar tidigare ser man dem nu.
Personfixeringen blir allt starkare, vilket är lite trisst. Politik är enligt mitt förmenande ett lagarbete. Visst är det bra med några som är bra på att prata och göra bra ifrån sig i media men det är inte allt.
Dessutom är det bra om dessa som syns i media verkligen representerar politiken och inte bara representerar sig själv.
Det är lätt att vi tar demokratin för givet men det är inget som alltid kommer att finnas om vi inte kämpar för den.
Jämför man med vad som händer i andra länder har vi i Sverige, som i så många andra avseenden, det väldigt bra. Visserligen har vi en del missnöjespartier men det fungerar ändå väl vad gäller demokratin. Det går inte att förbjuda åsikter men de man måste bemöta argumenten för att minska missnöjespartiernas inflytande.

Valresultatet 2014 är mycket osäkert. Opinionssiffrorna visar att det inte finns någon självklar majoritet och andelen osäkra väljare är stor. Mycket kan verkligen hända.

I regionpolitiken finns det många utmaningar. Region Skåne kan bli grönare, även om det blivit grönare de senaste mandatperioderna.

På fredag den 24/1 startar provvalet som MP Lund genomför för region- och riksdagslistorna.
Frågan just nu är om jag ska vara med i detta?
Det är inte självklart för mig.

I morgon arrangerar Region Skåne “Mötesplats: Internationellt samarbete och finansieringsformer”. Vi har bjudit in kulturlivet och de skånska kommunerna till en förmiddag med information och inspiration om Internationellt samarbete och finansieringsformer.
EU:s nya kultur – och mediaprogram Kreativa Europa är precis klart, och 1,5 miljarder Euro ska delas ut till europeiska kultur- och mediaprojekt under 2014-2020. Det är viktigt att även Skåne tar del av dessa resurser och för att det ska bli så behövs det information om hur man kan gå tillväga. EU-byråkratin är väl utvecklad så det är inte fel att ta del av tips hur den ska hanteras.
Det blir en heldag med kultur och under dagen kommer jag kanske till insikt om huruvida jag ska kandidera eller ej …

lör
27
aug
2011
lördag, 27 augusti, 2011 | Skriven av:

Man märker att det är låg bloggaktivitet när augusti månad är på väg att ta slut och när man läser senaste inlägget med rubrik “Snart är juli slut …”.
Det är inte p g a att jag inte vill blogga utan det är mer att tiden inte har räckt till. Politiken har tagit mer tid än jag tänkt mig och så har min sambo tagit över en ekologisk affär i Lund. Att starta ett företag tar sin lilla tid, det är en hel del som ska köpas och fixas. Att dessutom sköta en butik med färska grönsaker kräver en hel del jobb. Även övriga varor som finns på hyllorna kräver en del jobb. Det ska beställas, tas emot, packas upp, ställas på hyllor, läggas in i systemet, prismärkas mm.
Så jag har lagt en del tid på “Tant Gurka”, som butiken heter, men det har givetvis varit jätteroligt. Det är kul att stå i affär och prata med kunder som är väldigt medvetna om vad de köper. De har krav och vill ha det som det alltid har varit.
Nu när butiken rullar på gäller det att jobba lite med marknadsföring eftersom det behövs många fler kunder för att få det hela att gå runt. Fler kunder ger också möjlighet till bättre priser.

Det har hänt en hel del den senaste tiden dels i Region Skåne men även inom Miljöpartiet på riks. Maria Wetterstrand och Mikaela Valtersson ska lämna riksdagen. Både Maria och Mikaela har gjort fantastiska insatser och det känns givetvis lite svårt att de lämnar riksdagen. De har båda jobbat väldigt mycket och tillfört mycket.

Med två små barn och en man som är miljöminister i Finland är det ganska så naturligt att Maria lämnar riksdagen. Dessutom känns det nog lite egendomligt att inte vara språkrör men ändå så populär hos media. Jag tror att Maria kommer att kunna vara en grön kraft även om hon inte sitter i riksdagen. Det behövs fler debattörer och skrivare med gröna tankar.

Att Mikaela lämnar riksdagen känns lite mer överraskande men ändå inte. DN skriver om Mikaela.

Miljöpartiet måste nu komma tillbaka till en mer självständig och oberoende ställning i svensk politik. Vi behöver våga släppa fixeringen vid Socialdemokraterna som det enda partiet att förhålla sig till.

Jag delar helt Mikaela ståndpunkt. Miljöpartiet är inte höger eller vänster och vi ska ta ställning i varje sakfråga oberoende vilket block som driver frågan. Jag hoppas Mikaela kan vara med i det fortsatta arbetet med att utveckla Miljöpartiets politik även om hon inte sitter i riksdagen.
Miljöpartiets gröna kraft behövs mer än någonsin …

Miljöpartiet har chansen att bli ett brett, pragmatiskt och framtidsinriktat parti med en tydlig ideologisk strategi. Vi är i dag Sveriges tredje största parti. Vi måste ta det ansvar som detta förtroende kräver. Det är dags att vi börjar agera utifrån det.

Världen behöver grön politik som omsätts i verkligheten. Vår politik är alldeles för viktig för att bara skrivas på plakat och i debattartiklar. Det är i verkligheten vi förändrar världen.

tor
16
jun
2011
torsdag, 16 juni, 2011 | Skriven av:

I dag avslutades den nationella folkbildningskonferensen som hade som tema “A WORLD WORTH LIVING IN”. Den avslutades med en panelsamtal kring “Folkbildningens vägval och vilja för en hållbar värld”. I panelen ingick Ann-Britt Åsebol moderat riksdagsledamot, Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, Annika Nilsson ordförande Folkbildningsförbundet, Kent Johansson ordförande i RIO och Gustav Fridolin och så lilla jag. ttDet är första gången jag varit i samma panel som Gustav och han var som vanligt väldigt duktig. Miljöpartiet gjorde ett bra val när Gustav blev språkrör.

Det blev ett samtal där folkbildning lovordades av alla. På ett sätt var det lite tråkigt men samtidigt var det kanske bra att det positiva lyftes fram. Jag vet inte om de som lyssnade blev mycket klokare. Det var roligt att få vara med i alla fall.

Roligt att se det engagemang som fanns bland deltagarna och att det var så många länder som var representerade. Alla verkade nöjda med konferensen och många tackade för festmåltiden i tisdags. De tyckte den var delikat och en del sa att den var bättre än den som Malmö bjöd på.

Tidigare har två svenska ord blivit internationella, smorgasbord och ombudsman. Nu verkar det som folkbildning kan tillföras den listan. Roligt att Sverige kan bidra med vårt sätt att jobba. Folkbildning och demokrati hör ihop.

Innan panelsamtalet lyssnade vi till tre spanare som hade haft som uppgift att rapportera hur de hade uppfattat konferensen. Den yngste av spanarna tog upp en aspekt som de flesta organisationer har problem med. Man pratar om vikten av den unga generationen och man visar upp den men de får inte komma till tals. Därför kan man sträcka på sig lite för så tycker inte jag att det är i Miljöpartiet. I alla fall är vi mycket bättre på att låta alla komma till tals.

Ni som inte lyssnade på riksdagens partiledardebatt bör göra det. I alla fall borde ni lyssna till den del där Gustav var huvudnummer. jag tycker han var kanon. Han hanterade Reinfeldt, Björklund och Olofsson speciellt bra sätt. Roligt att vara Miljöpartist.

Länk till SVT Play!

Nu är det dags för lite mingel när Moriskan har inflyttningsfest.

sön
22
maj
2011
söndag, 22 maj, 2011 | Skriven av:

I dagens DN kunde man på sidan 2 läsa positiva ord om Miljöpartiet.

Men också de forna samarbetspartierna har skäl att frukta sin gamla gröna partner. Medan Vänsterpartiet efter samarbetet hemfallit åt öststatsmurrig reglerings iver och nostalgisk överbudspolitik går MP på kongressen åt andra hållet. Den som tröttnat på populism tycks i dag ha mer att hämta hos de gröna.

Tonen gentemot Miljöpartiet har ändrats avsevärt och det är ju trevligt. Givetvis ska media objektivt granska och skriva “sanningen”, om det nu finns någon sådan men man kan undra varför det är så politiskt intressant att skriva om taxi resor som några få miljöpartister gör. Dessutom är det inte taxiresor i någon större omfattning.

På samma sida som ledaren kan man också läsa en liten text om taxiresor och gröna kongressdeltagare. Det är sant att de flesta miljöpartister åker tåg till kongressen. Till och med kongressdeltagarna från Gotland åker färja och tåg, inte flyg. När jag kom med tåget i torsdags tillsammans med många gröna så såg jag inga horder av taxibilar som miljöpartisterna hoppade in i. Däremot såg jag strömmar av gröna i ett ganska folktomt Karlstad på väg till hotellen i centrum. Kongressanläggningen, CCC, ligger centralt. Jag är säker på att alla miljöpartister som kan gå med egen maskin gick mellan hotell och kongressanläggningen. Det fanns dock miljöpartister med funktionshinder och en del tog kanske taxi och det är ju inget konstigt med det.

När kongressen var slut såg jag heller inga taxiköer utanför kongresscentret. Däremot var det strida strömmar av miljöpartister, bärandes på väskor, som gick mot järnvägsstationen.

Hanne skriver

“Hur kommer det sig att alla miljöpartister åker tåg hit och sedan bara kliver in i första bästa dieseltaxi?”

Jag undra hur Hanne Kjöller kom fram till denna lilla textsnutten? Hur representativ är taxichauffören som kan uttala sig om vad miljöpartister gör och huruvida de samåker eller inte? Finns det bara en taxichaufför i Karlstad, som har full koll på läget och som kan avgöra hur en miljöpartist ser ut och om de samåker eller inte??

Undrar om Hanne känner sig nöjd över den lilla textsnutten? Är detta ett resultat av grävande journalistik?
Eller fanns det kanske ett annat syfte med artikeln ???

lör
21
maj
2011
lördag, 21 maj, 2011 | Skriven av:

Dag 2 blev lång men kändes ändå helt OK. Kongressen valde två “nya” språkrör och det blev Gustav Fridolin och Åsa Romson. Vilket inte var så otippat och överensstämde med mina önskemål. Det fanns dock många andra kandidater som skulle ha blivit bra språkrör.
Jag är verkligen nöjd med processen fram till beslutet. Många kanddidater, många debatter och många tillfällen att fråga ut kandidater. Ska man kunna välja måste det ju finnas fler kandidater. Ibland finns det bara en kandidat och det kan ju vara helt OK om det beror på avsaknad av kandidater och inte på att valberedningen bara frågar vissa personer.

Nu är det “bara” beslut kvar förutom lite tal. Ubnder dagen talade språkrören för Grön Ungdom, Gröna Studenter och vår nya partisekreterare Anders Wallner. Det blev 5 fantastiska tal vilket bådar gott för framtiden.

Solen har skinit som sig bör i Karlstad. Trots alla aktiviteter hanns det med en liten promenad i solskenet. Hittade då en trevlig liten utsmyckning på ett hus nära kongressen. Ibland behöver man en hjälpande hand …

lör
21
maj
2011
lördag, 21 maj, 2011 | Skriven av:

Nu är dag två i full gång. Dagen börjar med en diskussion om morgondagens gröna partiprogram. Processen är i full gång och ska förhoppningsvis ske i full öppenhet och inkludera alla gröna även de som ännu inte har blivit medlemmar.
Det är ingen lätt uppgift att skriva ett partiprogram. Det finns många viljor och många prioriteringar. Bara synen på hur många sidor partiprogrammet ska omfattande blir omfattande.
För vem skriver vi programmet?
Hur länge ska det gälla?
Det är lätt att programmet grottar ner sig i detaljer vilket kan göra att det blir ett väldigt kort bäst före datum.

Efter diskussionen kring det nya partiprogrammet startade det första beslutspasset. Beslut ska tas i alla de frågor som behandlades på Påverkanstorg nr 1 och Utskott A. Nu blir det ett intensivt beslutande fram till lunch.
Denna kongressen prövar vi att använda ett elektroniskt voteringssystem. Just nu så krånglar systemet. I går fungerade det alldeles utmärkt. Det känns som det är dags för en kaffepaus …

fre
20
maj
2011
fredag, 20 maj, 2011 | Skriven av:

Det var nu ett tag sedan jag skrev på bloggen. Tiden räcker inte riktigt till men nu när jag är på miljöpartiets kongress så har det blivit lite tid över. På denna kongress ska jag vara funktionär, DiskussionsUnderlättare och UtskottsOrdförande. Miljöpartiet har sedan ett antal år använt sig av Påverkanstorg och i år så blir det påverkanstorg men även utskott. En bra kompromiss enligt min mening.
Nu är det lite formalia angående arbetsordningar – Ska ickemedlemmar få vara med på utskottsmötena?
Resultatet blev att respektive utskott får avgöra om icke-medlemmar får närvara eller ej. På själva Påverkanstorgen får alla vara med.
Efter formalian kommer det att bli tal av avgående språkrör, Maria och Peter.
Kongressen följs av SVT och kan ses på SVTPlay.

Det är väldigt roligt och stimulerande att vara med på kongresser. I år känns det extra spännande. Vi ska välja två nya språkrör efter Maria och Peter men även ny partisekreterare. Dessutom ska ett stort antal motioner behandlas. Det som känns extra kul är att det är så många nya ansikten men att det finns också många välkända ansikten.

Även om det roligt att vara i Karlstad hade det inte varit dumt att vara på kolonin eftersom det behövs lite jobb för att vi ska kunna flytta till kolonin. I takt med att solens strålar intensifieras ökar längtan till kolonilivet.

De ska bli kul att se de tre små kissarna rusa ut på grönbete. Hur ska det bli med relationen mellan kattmamman Ella och de tre små liven. Ella kommer och besöker vår koloni varje dag. Förhoppningsvis kommer katterna att hålla sig på vår koloni och inte störa våra grannar som inte är så kattintresserade.

Nu är det språkrörstal …

fre
8
apr
2011
fredag, 08 april, 2011 | Skriven av:

Det är spännande tid nu. På kongressen i maj ska vi välja nya språkrör och ny partisekreterare. Bra att det finns flera kandidater och pågår diskussion om vilka kandidater som ska väljas. Märkligt att media beskriver detta som ett problem. För att kunna välja måste det väl finnas mer än en kandidat.
Jag tror att Gustav Fridolin och Åsa Romson blir bra språkrör men det finns fler bra språkrörskandidater. Så även om det inte blir valberedningens förslag är jag övertygad att det blir ett bra språkrörspar.

Just nu har processen att ta fram ett nytt grönt partiprogram startat. Det kommer att finnas många sätt att påverka innehållet och inte bara för medlemmar. Bl a blir det en enkät och en blogg där man kan diskutera framtidens gröna partiprogram.