Inlägg under kategori » ekologi «

mån
8
jan
2018
måndag, 08 januari, 2018 | Skriven av:

Kunde inte hålla mig längre.
Tog fram tempeh:n och den var så vit och fin. Så här färsk tempeh har jag aldrig sett. Den smakade kanon men höll inte ihop lika bra som den vi har köpt.
Troligen behöver den lite mer tid. La tillbaka tempeh:n och väntar tills det gått 48 timmar och då borde den vara helt klar. Gott blev det men det var lite jobb innan den blev klar men det var det värt. Nästa steg är att få tag på närodlade sojabönor och sedan får jag väl upp rutinen och då går det väl av bara farten.

mån
8
jan
2018
måndag, 08 januari, 2018 | Skriven av:

Så har det nya året börjat. Hittills har det inte varit så mycket vinter även om det var minusgrader igår och blå himmel och solsken.
Har kommit igång med löpningen igen mer regelbundet. Känns skönt.
Har dessutom äntligen kommit för mig att göra tempeh, fermenterade sojabönor. Jag har skickat efter starter sedan några år tillbaka men inte haft några sojabönor. Hade hoppats på att få Skåneodlade sådana men tyvärr lyser de ännu med sin frånvaro.
Så i fredags köpte jag ekologiska sojabönor och bestämde mig för att äntligen göra tempeh.
Jag har tidigare väntat tills jag löst problemet med att få fram en bra lösning där temperaturen håller sig kring 30 grader. Nu när det är kallt ute är elementen varma och lite funderande så fixade jag så att jag kunde skapa en 30-graders miljö.
Även om det inte är svårt så är det lite omständigt att göra tempeh.
Man börjar med att blötlägga sojabönorna. Sedan ska man ta bort skalen och dela dem. Det finns maskiner för det men någon sådan har jag inte så jag kramade dem efter blötläggningen och då delade sig bönorna och skalet lossnade. Man får krama en hel del tills de flesta är delade. Sedan ska man ta bort skalen. De är lättare än de delade bönorna så de flyter upp i vattnet. Det tog en ganska bra stund innan de flesta var delade och de flesta skalen var borta.
Sedan ska bönorna koka i ca 30 minuter. Sedan ska de torkas och svalna.
När detta var klart och bönorna var under 35 grader så var det dags att blanda startern med bönorna.
Sedan var det att fylla en plastpåse som var perforerad med hål så att det blev en syrsatt miljö.
Efter ca 20 timmar hade processen börjat. Man kunde se att det blivit lite vitt som på en brieost.
Sedan var det att lägga tillbaka påsen i min lilla konstruktion som gav en 30 graders miljö och vänta.
Idag så var det det dags att titta igen och efter ca 44 timmar var det mycket vitt kring bönorna.
I instruktionen stupor det 36-48 timmar så jag väntar väl några timmar till innan jag öppnar påsen och provsmakare TEMPEH:n. Nu är i alla fall aktiviteten igång.
Tidigare köpte vi in tempeh till min sambos butik,Tant Gurka, men leverantören som vi köpte från har lagt ner sin verksamhet. Så nu kan vi inte köpa in tempeh längre så om vi ska ha tempeh lär det val bli så att vi får göra den själva.

Snart är det dags att provsmaka men jag måste nog hålla mig en stund till. Bra test för mitt tålamod … ???

lör
30
jan
2016
lördag, 30 januari, 2016 | Skriven av:

Att köttkonsumtionen inte är hållbar konstateras i en rapport KONSUMTIONSRAPPORTEN – 2015, gjord på Centrum för konsumtionsvetenskap, Handelshögskolan Göteborgs Universitet. Man konstaterar vidare att “Det svenska folkhushållets köttkonsumtion är stor och aningslös”. Sedan 1990 har totalkonsumtionen ökat från 60 kg kött per person och år till dagens 87 kg. Samtidigt har befolkningen vuxit, med ca 1 miljon sedan 1990. Summerat blir det en konsumtion 2014 på dryga 800 miljoner kg kött och en ökning med 75 %.

Konsumtionsrapport 2015

Konsumtionsrapport 2015, Handelshögskolan GU

Skulle alla planetens konsumenter äta lika mycket kött skulle mängden kött behöva öka från 300 miljoner ton till 650 miljoner ton. Vilket skulle innebära mer än en fördubbling och detta skulle ge drastiska konsekvenser för utsläppen av växthusgaser. Prognosen är att jordens befolkning kommer att uppgå till 9-10 miljarder vilket skulle öka på konsumtionen ytterligare. Det visar tydligt att dagens köttkonsumtion, inte heller den svenska, inte är hållbar.

Det innebär att det måste till åtgärder. Informationsåtgärder om livsstil och kostråd är bra men kommer inte att räcka. Det kommer att behövas ekonomiska styrmedel som t ex en köttskatt eller “växthusgas”-utsläpps skatt.

Men det är inte bara köttkonsumtionen som behöver minska. Den allmänna konsumtionsvolymen ökade med 23 % mellan 2004 och 2014.

Hushållen konsumerade 27 procent mer kläder och skor under 2014 jämfört med 2004.

Det mesta har ökat när man ser till “konsumtion”. Rapporten avslutas med några meningar om “konsumtion och välbefinnande”.

Konsumtion och välbefinnande

Pengar som spenderas på konsumtion har ett samband med konsumentens subjektiva välbe n­ nande. Ju mer pengar en konsument spenderar på mat, kläder, hemelektronik och möbler, desto nöjdare tycks hen vara. Detta samband har diskuterats i tidigare konsumtionsrapporter (Roos, 2011; 2012; 2013; Brülde & Fors, 2012). Hur inkomst och konsumtion hänger samman med väl­ be nnande är emellertid komplext och det tycks som att både inkomstnivå och typ av konsum­ tion är relaterad till graden av välbe nnande(se exempelvis Fors & Brülde, 2011; Brülde & Fors, 2012; Thøgersen & Hertwich, 2007; Kahneman m. ., 2006).

Det konstateras att det är en komplex fråga att utröna om vårt välbefinnande har ökat under denna tid. Oavsett om vi upplever ett större välbefinnande så är en ökning av konsumtionen ohållbar. Det behövs ett nytänkande och vi kommer inte att lösa allt med ny teknik.

Vi behöver fundera på hur vi kan öka vårt välbefinnande utan att öka den totala konsumtionen. Ökad konsumtion innebär inte alltid ökad lycka. Som situationen är i dag behövs det en omfördelning. Vissa konsumerar alldeles för mycket och en del behöver kanske öka sin konsumtion. Det är skillnad på konsumtion och konsumtion.

Earth Overshoot Day, den dag på året då mänskligheten har konsumerat lika mycket resurser som vår planet kan producera på ett år, inföll 2013, den 20 augusti, 2014 den 19 augusti och 2015 redan den 13 augusti. 2016 blir det säkert ännu tidigare.

Modern forskning visar att bra relationer, en meningsfull sysselsättning och att hjälpa andra är viktiga faktorer för vår lycka. Enligt forskaren Elizabeth Dunn från University of British Columbia påverkas vår lycka här i väst väldigt lite av att spendera pengar på oss själva. Hon menar istället att det inte är förrän vi spenderar pengarna på andra som pengar faktiskt kan köpa en viss lycka. Vi blir alltså generellt sätt lyckligare av att skänka till andra än att köpa saker till oss själva.

Vi bör alltså alla fundera lite över vad som gör oss lyckliga och hur vi ska få ett långsiktigt hållbart jordklot. För än så länge har vi bara ett klot.

sön
24
jan
2016
söndag, 24 januari, 2016 | Skriven av:

Matens pris i P1

Matens pris i P1

I samband med SVT:s program VEGORÄTT blev en del diskussioner om vegan eller inte vegan. En del kritiserade programmet för att vara för hälsoinriktat. Jag förstår inte varför det skulle finnas en motsättning mellan att äta vegan och äta hälsosamt. Mina skäl till att äta vegansk är främst etiska. Människan har ingen rätt att behandla andra levande varelser så som vi gör i den s k köttindustrin. Det finns givetvis andra skäl också som klimat och solidaritetsskäl. I alla fal om man nu ska äta vegansk eller vegetariskt så måste det vara bättre att äta mer nyttig mat.

I P1 sänds ett program “Matens pris”. Programmet Matens Pris och Ekots granskning visar att de nya snabbväxande grönsakssorter som finns i våra matbutiker blivit mindre nyttiga och förlorat många av de ämnen, fytokemikalier som skyddar oss mot många sjukdomar. Den här utvecklingen drivs på av stränga Eu-regler som styr hur handeln får marknadsföra grönsakerna.

I programmet framkom synpunkten att innan vi odlar mer nyttigt måste vi få fler att äta mer frukt och grönt. Ju mindre näringsinnehåll ju mer frukt och grönt måste man äta. Det vore smartare att odla frukt och grönt med mer näringsinnehåll då behöver man inte äta så mycket för att få samma näring.

Tyvärr fokuseras det mycket på att ta fram utsäde som ger mer skörd men till priset med mindre näringsinnehåll. Många gamla sorter riskerar att försvinna för alltid. Det finns dock en del företag kvar som kämpar för att upprätthålla de gamla sorterna i fröutbudet. Ett sådant företag är Runåbergs fröer.

I programmet framkommer det ett exempel på ett bolag som tagit fram en tomatsort som innehöll extra mycket lykopen. Lykopen stärker vårt immunförsvar och kan minska risken för cancer enligt många forskningsstudier. När Monsanto, som säljer GMO-grödor och bekämpningsmedel som t ex Roundup, köpte bolaget slutade de med utvecklingsarbetet kring denna tomatsort.

Lagstiftningen som vi har kring närings- och hälsopåståenden begränsar möjligheten att marknadsföra frukter och grönsaker som innehåller mer s k fytokemikalier. Fytokemilalier När det gäller tomater så kan man köpa tomater året runt men vad innehåller dessa. I alla fall saknas den goda smaken.

När man jämför de som äter mycket och lite frukt och grönt och då ser man att de som äter mycket har en bättre hälsa. Om man då tror att basen till det här åtminstone delvis är att man får i sig mer av de här ämnena så skulle det förmodligen innebära positiva effekter för folkhälsan om man kunde öka dem.

Vi borde värna gamla sorter och forskning som fokuserar på näringsinnehåll än kvantitet. Dessutom kan vi som konsumenter ställa krav på vad vi köper och då prioritera kvalitet för pris och kvantitet.

I fyra nya program 2016 ställer Matens Pris frågan vad de färgglada, blänkande frukterna och grönsakerna egentligen innehåller? Ska man verkligen äta nötter från torkans Kalifornien? Och varför fortsätter vi äta socker och kött som aldrig förr när vi vet att trycket på miljön är för stort och att det gör oss sjuka och feta?

Det råder eko- och vegotrend i Sverige, men också lågpris- och köttfrossa. Det har aldrig varit så lätt att äta bra men heller aldrig så frestande att göra fel.

Den industriella matproduktionen vi har idag är inte hållbar. Fortsätter vi som idag kommer jordens ekosystem inte klara sig.

Matproduktionen står för upp till en tredjedel av de globala utsläppen av klimatpåverkande gaser. Grundvattenreservoarerna är på väg att tömmas och den fossila energin som förser jordbruket med uppvärmda växthus, konstgödsel och bekämpningsmedel tar snart slut.

Maten vi äter skadar också våra kroppar. Vi sätter i oss för mycket energi och framförallt för mycket kött och socker. Resultatet är att vi är fetare än aldrig förr och den dåliga kosten leder till livsfarliga sjukdomar.

Livsmedelsindustrin producerar inte främst det som är bra för oss och vår planet utan vad som går att sälja till minsta möjliga kostnad.

Serien Matens Pris började sändas 2010 med uppföljande program under 2011. Våren 2016 sänds fyra program med start måndag 18 januari. P1 klockan 10 och här på webben eller i mobilen Sveriges Radio Play.

Guide frukt och grönt

lör
28
jan
2012
lördag, 28 januari, 2012 | Skriven av:

Min sambo, Anina har tagit över en ekologisk butik i Lund. Tidigare hette den Biogrönt och heter nu Tant Gurka. Allt i butiken är ekologiskt utom råsaft från slånbär och blåbär. Det finns också en hel del rättvisemärkta produkter. Vi försöker även köpa så lokalt som möjligt vilket inte alltid är så lätt. det finns inte så många avokadoodlingar i Skåne och om de fanns så kanske de inte skulle vara så klimatsmarta.

Det är roligt att stå i affären för det är så många medvetna kunder som tänker på vad de handlar och som har stort miljöintresse. Man kan även säga att många är finsmakare och vet precis vad de vill ha. Vilket är trevligt men gör det lite svårare att göra kunderna nöjda. Vill man ha sylt av ett visst märke som är slut hjälper det inte att det finns ett annat märke. Det är en konst att beställa rätt mängder och rätta varor. Sedan är köpmönstret inte sig likt från vecka till vecka. En vecka säljs apelsinerna slut på 1 dag nästa vecka säljs inte apelsinerna slut ens på tre dagar.
I denna vecka blev vi drabbade av en strejk i Italien så vi fick apelsiner från Grekland och Spaninen. Trots att de nya apelsinerna var jättegoda så var de många som inte köpte eftersom de inte var de vanliga sorterna från Italien. Förhoppningsvis är strejken slut nu så att de vanliga apelsinerna kommer i nästa vecka.

Det är en hel del att tänka på och allt går inte på räls. Vi har nu väntat på kortläsare i flera veckor. Allt skulle varit klart förra veckan. Tyvärr kostar det en del med att låta kunderna betala med kort men många kunder vill betala med kort så det är bara att gilla läget. Nu kör vi med iZettle så länge. Det är en app till iPhone som gör att man kan betala med kort. Det fungerar bra men tar lite längre tid.

Nu när vi fått snurr på själva butiken är det dags att satsa lite på marknadsföring. För det behövs fler kunder för att butiken ska runt. Det tar väl lite tid så det gäller att hålla ut …

sön
15
jan
2012
söndag, 15 januari, 2012 | Skriven av:

Tittade på Dokument Utifrån, “Modets offer“.

DOKUMENT UTIFRÅN
Våra kläder innehåller alltmer giftiga kemikalier. De är ett hälsohot inte bara mot textilarbetare i låglöneländer utan också mot oss konsumenter.

Jag har aldrig varit speciellt modeintresserad men trots allt behöver man ju kläder ändå. Det är inte så lätt att hitta ekologiska kläder men det går. Utbudet är inte så stort även om det nu är betydligt större än för några år sedan.

Hur många gånger har man inte sett program som handlat om odling och tillverkningen av textilier och läderprodukter. Det är ju rent ut sagt för djävligt att det får gå till så här. Alternativen finns men det innebär ju givetvis att vi måste betala mer för det vi konsumerar. Å andra sidan får djur, människor och natur det betydligt drägligare.

Just nu är det säkert många som är upprörda men som om någon vecka är tillbaka i köptagen av billiga kläder. Jag hoppas verkligen jag har fel. Information finns och köpkraften finns för att många skulle ändra sitt köpbeteende.

Tyvärr finns ingen butik i Lund som säljer ekologiska kläder men i Malmö finns det en i alla fall, UMA Bazaar. Åker man till Köpenhamn kan man besöka Eco Ego.

Man kan även hitta ekologiska kläder på nätet. Så visst finns det alternativ …

lör
27
aug
2011
lördag, 27 augusti, 2011 | Skriven av:

Man märker att det är låg bloggaktivitet när augusti månad är på väg att ta slut och när man läser senaste inlägget med rubrik “Snart är juli slut …”.
Det är inte p g a att jag inte vill blogga utan det är mer att tiden inte har räckt till. Politiken har tagit mer tid än jag tänkt mig och så har min sambo tagit över en ekologisk affär i Lund. Att starta ett företag tar sin lilla tid, det är en hel del som ska köpas och fixas. Att dessutom sköta en butik med färska grönsaker kräver en hel del jobb. Även övriga varor som finns på hyllorna kräver en del jobb. Det ska beställas, tas emot, packas upp, ställas på hyllor, läggas in i systemet, prismärkas mm.
Så jag har lagt en del tid på “Tant Gurka”, som butiken heter, men det har givetvis varit jätteroligt. Det är kul att stå i affär och prata med kunder som är väldigt medvetna om vad de köper. De har krav och vill ha det som det alltid har varit.
Nu när butiken rullar på gäller det att jobba lite med marknadsföring eftersom det behövs många fler kunder för att få det hela att gå runt. Fler kunder ger också möjlighet till bättre priser.

Det har hänt en hel del den senaste tiden dels i Region Skåne men även inom Miljöpartiet på riks. Maria Wetterstrand och Mikaela Valtersson ska lämna riksdagen. Både Maria och Mikaela har gjort fantastiska insatser och det känns givetvis lite svårt att de lämnar riksdagen. De har båda jobbat väldigt mycket och tillfört mycket.

Med två små barn och en man som är miljöminister i Finland är det ganska så naturligt att Maria lämnar riksdagen. Dessutom känns det nog lite egendomligt att inte vara språkrör men ändå så populär hos media. Jag tror att Maria kommer att kunna vara en grön kraft även om hon inte sitter i riksdagen. Det behövs fler debattörer och skrivare med gröna tankar.

Att Mikaela lämnar riksdagen känns lite mer överraskande men ändå inte. DN skriver om Mikaela.

Miljöpartiet måste nu komma tillbaka till en mer självständig och oberoende ställning i svensk politik. Vi behöver våga släppa fixeringen vid Socialdemokraterna som det enda partiet att förhålla sig till.

Jag delar helt Mikaela ståndpunkt. Miljöpartiet är inte höger eller vänster och vi ska ta ställning i varje sakfråga oberoende vilket block som driver frågan. Jag hoppas Mikaela kan vara med i det fortsatta arbetet med att utveckla Miljöpartiets politik även om hon inte sitter i riksdagen.
Miljöpartiets gröna kraft behövs mer än någonsin …

Miljöpartiet har chansen att bli ett brett, pragmatiskt och framtidsinriktat parti med en tydlig ideologisk strategi. Vi är i dag Sveriges tredje största parti. Vi måste ta det ansvar som detta förtroende kräver. Det är dags att vi börjar agera utifrån det.

Världen behöver grön politik som omsätts i verkligheten. Vår politik är alldeles för viktig för att bara skrivas på plakat och i debattartiklar. Det är i verkligheten vi förändrar världen.

lör
18
jun
2011
lördag, 18 juni, 2011 | Skriven av:

Så var det lördag och en ledig sådan. Passade på att sova lite extra. Satt ute en stund på morgonen men fick gå in när det började regna. Hann knappt in innan det hade slutat regna. Vädret har varit omväxlande hela dagen.

Katterna håller sig hemma speciellt när vi är hemma. De vill vara ute men de har inga problem att gå in i stugan och lägga sig en stund. Självklart vill de som vi bestämma när de ska vara ute eller inne. Det är en hel del kattaktivitet på kolonin men våra små kissar håller ställningarna utan att behöva slåss.

Handlade på Moroten och hade tur som slapp regnet medans jag cyklade in till stan. Just nu så finns det tomater som är odlade av Magnusson i Staffanstorp. De är de godaste tomaterna jag någonsin ätit. Passade dessutom på att även titta in i Uma Bazaar, som ligger på Per Weijersgatan 9.

Historia
Uma Bazaar startades 2005 som ett Växtkraft Mål 3 projekt, med det dubbla syftet att stödja producenter i utvecklingsländer samtidigt som personer med långt utanförskap erbjöds en möjlighet att komma tillbaka in på arbetsmarknaden genom arbetsträning i butiken.

Idéen föddes efter möten med ett stort antal kooperativ på World Social Forum i Indien 2004. Idag erbjuder Uma Bazaar ett av Skånes bredaste utbud inom ekoreko-design.

Det är inte många affärer med ekologiska kläder och skor och utbudet är inte så stort men det har blivit mycket bättre på senare tid. Det är fortfarande betydligt mer damkläder än herrkläder. “Ekologiska” herrbyxor har alltid varit stora och fladdriga men nu har det ändrats som tur är. Många ekologiska kläder är dessutom även producerade rättvist vilket är minst lika viktigt. I dag hittade jag ett par chinos och ett par tygskor. Hade gärna velat hitta en kavaj också men det gick inte. I Köpenhamn finns det en affär ECO EGO som har stort utbud av ekologiska kläder och skor men även en del andra produkter som täcken, kuddar, textilier och “solcellsprodukter”. Har hittat en del i Köpenhamn men det känns lite onödigt att behöva åka till Köpenhamn bara för att handla kläder.

Hade varit kul om det kunde bli lite större utbud av ekologiska produkter men det förutsätter givetvis att fler handlar dessa. De vanliga klädkedjorna har ibland något enstaka plagg som är av ekologisk bomull emn det är undantagen. Produktionen är sällan rättvis. Fördelen med att det inte alltid finns “eko-reko”-kläder är givetvis att man inte köper så mycket och inte så ofta. Man får helt enkelt vänta tills det finns. Är det kris får det bli second hand.

fre
22
apr
2011
fredag, 22 april, 2011 | Skriven av:

Det märks att det nu blivit riktigt varmt. Det var en vecka sedan vi var på kolonin och under den veckan har de hänt mycket. Flera blommor har slagit ut och aprikosträdet har börjat blomma. Nu gäller det att humlor och bin pollinerar så att vi får några aprikoser. Vi har sett både humlor och bin så det finns en chans att vi får lite aprikoser.

Problemet med aprikosträdet är att det blommar så tidigt så att det ibland finns för få pollinerare. Därför har vi införskaffat några solitärbiholkar.

Solitärbin och solitärgetingar
Båda typer tillhör insektgruppen steklar. Man skiljer mellan samhällsbyggande arter som t.ex. honungsbin, getingar och myror, och arter som lever enskilt.
Sina ägg lägger varje solitärbi eller solitärgeting i en enskild håla (oftast i murken ved), som den inte delar med andra solitärbin. Ett stort problem för solitärbina är att det finns för få naturliga hål att tillgå i närheten av odlingarna. Skillnaden på solitärbin och solitärgetingar är att solitärbina förser sina larver med näring i form av en depå av pollen och nektar, solitärgetingar med någon form av animalisk föda – ofta en fjärils- eller bladstekellarv, vissa arter föredrar dock spindlar eller andra djur. Eftersom varje larv får en egen kammare, måste varje larv ha sitt eget matförråd. Solitärbina och solitärgetingarnas största nyttoeffekt i jordbruket är dock som pollinerare. Solitära steklar är aktiva redan vid temperaturer få grader över fryspunkten och även i molnigt väder. De övervintrar som vuxna och är därför aktiva tidigt på året. Solitärbin lever inte i samhällen och ”skvallrar” därför inte till sina kolleger om bättre drag på annat håll.

Det gäller att vi sätter dem på bra platser, inte för varmt men tillgång till vårsol och så skyddat från direkt regn. Vi får se om projektet lyckas men vi måste vänta till nästa år för att utvärdera. Men innan dess borde vi kunna se om det blir någon aktivitet överhuvudtaget i holkarna.

För övrigt blev det lite ogräsrensande och uppröjning men en hel del bara njutning. Lite synd att vi inte kan bo där nu med katterna just nu. Katterna har extra spring i benen nu, men snart så kan vi släppa ut oss alla på grönbete. Nu är våren här …

lör
15
jan
2011
lördag, 15 januari, 2011 | Skriven av:

GP skriver “Skyttarna väntar i terrängen”

Den första vargen kan ha skjutits vid årets vargjakt. Uppgifterna är dock ännu osäkra.
En varg är påskjuten men inte fälld i Dalarna, vid sjön Grycken, skriver Dalarnas Tidningar på nätet.
Nu startar eftersök och en besiktningsman är på plats. Enligt länsstyrelsen är det oklart om vargen är skadeskjuten eller har klarat sig helt undan skottet.

Lyssnade på P1 i går och då var det en jägare som bedyrade att nu hade man jobbat extra på att få jägarna att skjuta bättre. Jakten 2010 innebar att många vargar skadeskjöts innan de kunde avlivas. Därför vet man ju inte hur många vargar som egentligen sköts. Det kan ju vara några som bara skadesköts.

Nu verkar det vara samma sak. Första vargen som besköts fick inget dödande skott. Kanske träffade inte ens skottet.
Visst är vargen skygg och väldigt uppmärksam och då är det givetvis svårt att skjuta den. Därför är det anmärkningsvärt att man tillåter så många jägare skjuta på vargen. Man borde ha speciellt duktiga skyttar plus att de ska ha goda kunskaper om vargen så att man inte bara skjuter de vargar man ser.
Till exempel kan ett skott i ett alfa djur göra mer skada än nytta.

Dalarnas Tidning skriver:

10:45 – Vargen vid sjön Grycken i Nås är funnen död. Den andra vargen som skjutits fanns vid sjön Gensen i Ludvika kommun.
Stig-Åke Svenson,

10:40 – Två vargar fällda i Dalarna
Hittills har två vargar fällts. Skott har också avlossats mot ytterligare en varg i Dalarna.
Det senaste skottet avlossades kl 10.28 vid sjön Gänsen i Ludvika kommun.
Hittills har alltså två vargar fällts och skott avlossats en varg av de totalt fem som får fällas i delområde 2 i Dalarna. Två vargar återstår att skjutas i delområde 2 i Dalarna och en varg i delområde 1 i norra Dalarna.

Länsstyrelsens besiktningsmän är på väg till jaktplatsen.

10:31 – En varghanne sköts och fälldes kl 10.05 vid sjön Gänsen i Ludvika kommun.

Länsstyrelsen:
En varg fälld i Dalarna
Det var en varghanne som sköts och fälldes kl 10.05 vid sjön Gänsen i Ludvika kommun.
Hittills har alltså en varg fällts och skott avlossats mot en varg av de totalt sex som får fällas i Dalarna under jakten.
Tre vargar återstår att skjutas i delområde 2 i Dalarna och en varg i delområde 1 i norra Dalarna.
Länsstyrelsens besiktningsmän är på väg till jaktplatsen.

10:23 – Den påskjutna vargen vid sjön Grycken, fortfarande inte funnen.

09:18 – Varg påskjuten vid sjön Grycken, söder om Nås.
Vargen är påskjuten, inte fälld. En besiktningsman finns ute på plats just nu.
Enligt Stig- Åke Svenson, länsstyrelsen vet man ej om vargen har klarat sig helt eller om den är skadeskjuten.

Länsstyrelsen:
Första vargen är påskjuten i Dalarna kl. 9.03. Eftersök på vargen ska inledas inom kort. Licensjakten inleddes på morgonen 15 januari.
Vargen sköts söder om Nås i Vansbro kommun. Den påskjutna vargen ska avräknas från de totalt sex som får fällas i Dalarna under jakten. Om vargen visar sig vara oskadad kan den tillföras jakten igen.
Länsstyrelsens besiktningsmän undersöker nu jaktplatsen.

Timmarna före jaktstart var det full aktivitet i alla vargrevir.
Jägarna spårade av markerna genom att köra längs skogsvägarna och söka vargspår.
– Vi kollar i snön längs vägens plogkanter. Där går vargarna ofta, säger Henrik Widlund i ett jaktlag i Hasselforsreviret vid Laxå i Närke.
När solen går upp ska skyttarna vara beredda. I Hasselforsreviret kommer runt 50 jägare att delta under lördagen.

Det är sorgligt att alliansen tillåter denna jaktslakt …

fre
7
jan
2011
fredag, 07 januari, 2011 | Skriven av:

Troligen genomförs licensjakten på varg trots skarpa protester från forskare och EU:S miljökommissionär.

Regeringen har medvetet agerat för att motverka riksdagens beslut om en stärkt vargstam. Därför lämnar Miljöpartiets riksdagsledamot Åsa Romson idag in en KU-anmälan mot miljöminister Andreas Carlgren.

– Det är dags att Konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering av den allmänna licensjakten på varg. Riskerna för att jakten skadar utvecklingen av vargstammen har skyfflats under mattan av miljöministern och jakten som aviserats till 15 januari borde skjutas upp, säger Åsa Romson.

Att det blir en KU-anmälan kommer väl knappast att få miljöministern att fundera en gång till. Nu är det som det brukar, prestige.

Fakta som visar den allmänna licensjakten riskerar att hämma framtidsutsikterna för den starkt hotade svenska vargstammen spelar ingen roll. Trots att detta har framkommit under myndigheternas arbete med rovdjursförvaltningen under 2010 liksom i regeringens korrespondens med EU-kommissionen.

Sverige måste ta sitt ansvar och se till att vargen får finnas kvar i Sverige. Alliansen har vad jag hört inte drivit på att det ska skjutas av tigrar eller andra rovdjur i andra delar av världen. Sverige är ett stort och rikt land och måste kunna klara av att ha vargen kvar.

Visst ställer vilda djur till det sett ur ett rent egoistiskt mänskligt perspektiv. Ser vi till helheten är människa den största boven.
Det behövs resurser för att förhindra skador av vargen aktiviteter men det behövs också resurser att ekonomiskt kompensera de som drabbas.

Det finns beslut i Sveriges Riksdag som ställer krav på att vargstammens utveckling ska stärkas och inte hämmas.

En licensjakt typ den 2010 riskerar att än en gång urskiljningslöst döda ett visst antal vargar utan hänsyn till vilka vargar som skjuts. De som syns först skjuts.
Vilket kan innebära att vargar som är avkommor från invandrade vargar öster ifrån, vars gener skattas högt, mycket väl komma att dödas i licensjakten. Jakten gäller allmänt inom de utpekade områdena och inte, som det anges i regeringens proposition ”de individer som visar tecken på inavelsdepression, hög inavelskoefficient eller som bär på defekta anlag.” Att vissa av de kända östliga avkommornas revir är undantagna från jakt avhjälper inte risken att det finns djur med dessa oerhört viktiga gener inom andra områden som är öppna för jakt och därför kan komma att dödas.

Miljöministern hävdar att licensjakten ska höja befolkningens acceptans för vargen. Tyvärr har det inte övervägts några alternativa metoder. Utformningen av jakten verkar snarare minska acceptansen för inplanering eftersom reviren med inplanterad varg måste undantas från jakt om det ska vara meningsfullt.

EU:s miljökommissionär uttryckte i ett brev som blev känt i julhelgen en tydlig varning för att ytterligare jakt innan dess ett antal frågeställningar retts ut borde stoppas. Miljöministern avfärdade dock kategoriskt denna uppmaning och sa i media att han förväntande sig en prickning av EU i denna fråga. Mot bakgrund av ovanstående vill jag att Konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering för att bevara och stärka den svenska vargstammen, inklusive agerade för fortsättande av allmän licensjakt efter 2010.

Hoppas att KU-anmälan, från Åsa Romson (MP), kan bidra till att miljöministern tänker om.

Tyvärr ser det mörkt ut för vargen men hoppet är det sista som överger människan sägs det …

Läs mer!

mån
3
jan
2011
måndag, 03 januari, 2011 | Skriven av:

I dag tog vi en tur till Köpenhamn. Tågen gick i tid men det var lite problem med informationen om från vilken perrong som tåget skulle gå ifrån. Dessutom dog alla informationsskärmar precis när vi kom till stationen i Lund. Allt gick dock bra. Vi hade tur och fick sittplatser. Resan till Köpenhamn går nu mycket snabbare.

Det var fantastiskt vinterväder med sol och gnistrande snö och is. Det var lika halt som i Lund men gångbanorna var bättre snöröjda. Det blev trevliga promenader i Köpenhamn och vi vågade till och med oss ut på isen.

Att köpa ekologiska kläder är inte så lätt. Det finns inte så många ställen och många gånger är utbudet inte så stort när det gäller herrkläder. För min del är det senaste modet inte så viktigt utan jag vill hellre ha bra producerade kläder. Helst skulle allt även vara rättvisemärkt men då blir utbudet ännu mindre. Ibland har man dock tur och får både ekologiska och rättviemärkta kläder. Second Hand är annars ett bra alternativ.

I Lund finns det Omtanke som ligger på Stora Södergatan. Den är OK men det skadar inte med lite ombyte. I Köpenhamn finns det en affär som heter Eco Ego som ligger där den vegetariska restaurangen Govindas låg innan den brann ner.

I dag hade vi tur vi hittade en hel del som passade och som vi behövde. Dessutom var det rea på en del av det vi köpte. Jag hittade till och med ekologiska veganskor. Vi spenderade lång tid i affären så vi blev bjudna på fika.

Efter shoppandet så upptäckte vi att vi nog var ganska så hungriga så vi gick till KEKE’S KØKKEN och avnjöt en god veganmåltid.

Efter en trevlig och lyckosam dag i Köpenhamn anlände Öresundståget i tid till Lund C. Även om det är trevligt i Köpenhamn så är borta bra men hemma bäst.

tor
23
dec
2010
torsdag, 23 december, 2010 | Skriven av:

Nu ska det mycket till om det inte ska bli en vit jul, utomhus i alla fall. Det har snöat under natten oh nu kommer det än mer.
Riktigt mysigt att sitta inne i stugvärmen och se ut. Det blir inte att tänka på att gå till posten och hämta ett paket som väger 15 kg. Det är ingen julklapp utan bara majskattsand till de små liven. Väntar i alla fall en stund tills snöröjningen har kommit igång om nu pengarna inte tagit slut för kommunen.

Allt är klart för helgfrid förutom att kanelen är slut. Annars är allt under kontroll. Katterna håller sig lugna och njuter av stilheten. Dock får de helt plötsligt energi och kan jaga varandra och slå volter. Sedan kan de åter samla sig och lägga sig helt lugnt och mysa. Snöflingor är kul att följa men katterna går inte mot dörren för de har väl kollat vädret och insett att det är alldeles för kallt ute för små tassar.

Hörde precis på radion att en EU-kommissionär kritiserar Sverige för den kommande vargjakten. Det är bra men det lär väl inte hjäkpa. Märkligt att alliansen vill genomföra jakten till varje pris.

Nästan 4000 har anmält sig till jakten på de 20 vargar som ska skjutas under max en månad. Förra gången sköt man av det antalet som skulle skjutas och några till på några dagar.

Enligt Naturvårdsverket ska “Invandrade vargar och deras avkomma undantas”. Hur man nu ska avgöra detta. Man verkar ju inte ha så stor koll på själva skottet eftersom flera av vargarna som sköts skadesköts.
Man säger vidare “Besiktning av fällda djur säkerställer att djur fällts enligt regelverket”. Då är det ju så dags när vargen redan är skjuten.
Att skinnet tillfaller jägaren gör ju inte saken bättre det gör ju bara att troféjägare blir mer intresserad.

Denna gång ska man ha en fungerande SMS-tjänst för att undvika att för många vargar skjuts. Frågan är om man verkligen kollar SMS:en när man har en varg i sikte.

Om man vill skjuta av svaga individer så borde man ha anställt ett mindre antal jägare med stor vargkompetens som sedan lugnt och stilla låtit dessa skjuta av rätt djur och rätt antal djur.

Att låta ett fritidsintresse styra en så viktig sak som andra levande varelsers existens är ju ytterst tveksamt. Dessutom mycket oroväckande.

Rätt antal djur kan ju också diskuteras. Om Sverige ska kunna hävda att andra länder med vilda djur ska bevara dessa så måste ju Sverige bevara sina egna vilda djur. För att det ska vara en livskraftig stam så behövs det enligt många forskare fler än de 210 vargar som alliansen och Naturvårdsverket har bestämt.

Man kan hoppas att jul- och nyårshelgen ska få vår miljöminister att ändra sig så att licensjakten inte blir av. Nu är det ju ändå 4 år till nästa val så centern behöver ju inte vara så undfallande för jägarkåren och räkna med deras röster.

Det är bara att hoppas på det bästa …

fre
17
dec
2010
fredag, 17 december, 2010 | Skriven av:

DN skriver : 20 vargar får fällas i vinter

20 vargar får fällas under vinterns vargjakt, har Naturvårdsverket beslutat. Jakten inleds den 15 januari och får pågå till och med 15 februari.

Syftet med vargjakten är att klara riksdagens mål att vargstammen till 2012 ska vara högst 210 djur och 20 föryngringar.

Märkligt att alliansen fortsätter på samma sätt trots den senaste katastrofala vargjakten som bättre kan beskrivas med orden vargslakt.

Den nya “jakten” motiveras bl a med “man vill öka befolkningens acceptans av vargar”. Vill man öka acceptansen hos befolkningen är det bättre att avsätta medel som kompenserar de få som “drabbas” av vargen. Ska Sverige ha en livskraftig vargstam behövs det fler vargar.

Tyvärr är jägarna stora lobbyister som har tagit sig in i riksdagen och ger jaktutbildning för att ta jägarexamen till riksdagsledamöter.

Hittills är det 3000 jägare som anmält sig till jakten. Hittills är det betydligt mindre antal än förra gången men 3000 som ska skjuta 20 vargar är ändå väldigt mycket. Jakten ska kunna pågå en månad.

3000 blodstörstiga jägare kan ge samma dåliga resultat som förra gången dvs att det sköts fler vargar än det var tänkt och att många av dessa skadesköts. Dessutom sköt man endast friska djur.

Nya MiljöAktuellt skriver: 20 nya vargar ska dö

Fördelningen per län är 6 vargar i Dalarna, 6 i Värmland, 3 i Gävleborg, 2 i Örebro, 2 i Västra Götaland samt 1 i Västmanland – där licensjakten sker för första gången.
Invandrade vargar undantas från jakten.
Vargskinnet kommer tillfalla den som fällt djuret men resten av kroppen ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Man kan undra hur man tänkt sig att jägarna ska kunna skilja på invandrad och inhemsk varg? Ska vargarna språktestas innan de skjuts?

Naturskyddsföreningen är kritiskt till beslutet.

– Jag känner mig ledsen. Trots en svag vargstam, trots problemen med fjolårets vargjakt, trots ett starkt stöd bland svenskarna för en livskraftig vargstam så tillåts en ny stor licensjakt på varg. Det är en oacceptabel eftergift till jägarnas organisationer. För att stärka stammen och öka acceptansen finns långt bättre vägar, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Kategori: ekologi, etik, jakt  | Skriv en kommentar
fre
17
dec
2010
fredag, 17 december, 2010 | Skriven av:

I dag var det öppet hus på Kulturcentrum Skåne.

Kulturcentrum Skåne är ett utåtriktat regionalt centrum för musik teater och konst. Vi är en ideell förening som drivs med stöd av anslag från Region Skåne och Lunds kommun samt med bidrag från olika fonder och stiftelser. Till vårt hus i Lund kommer människor för att teckna och måla, musicera, spela teater eller mötas kring något av våra kulturprojekt. Vi har aktiviteter för personer med utvecklingsstörning i alla åldrar och våra pedagoger har både konstnärlig och pedagogisk kompetens. Vår övertygelse är att personer med utvecklingsstörning har mycket att tillföra kulturlivet och att konstnärligt skapande befrämjar kreativitet och utveckling hos var och en.

Gårdagens snöväder skapade ett fantastiskt vinterlandskap. Det är inte så ofta som det är så fint vinterväder i Lund. Jag promenerade till Kulturcentrums lokaler som ligger på Gunnesbo. Det blev en 45 minuters fin promenad på snöröjda gångbanor. När jag kom fram till Kulturcentrum mötes jag med glögg och pepparkakor. Det öppna huset började utomhus med julsånger. Efter det blev det flera föreställning inomhus.

Man kan inte annat än att bli glad och imponerad av det engagemang och den glädje som utstrålades. Det visar vikten av kultur och hur den kan befrämja kreativitet och utveckling hos enskilda individer.

Promenaden hem gick lätt efter det inspirerande besöket. På vägen hem handlade jag på Biogrönt på Byggmästargatan, Lunds enda helt ekologiska livsmedelsaffär. Härligt att inte behöva undra om det man ser i affären är ekologiskt eller inte. Även det blir man glad av. Liksom det fina vintervädret.

sön
28
nov
2010
söndag, 28 november, 2010 | Skriven av:

Är tekniska innovationer en viktig del av lösningen på de globala problemen? Eller är vi tvärtom “maskinfetischister”, förblindade av tekniken, som vägrar se att mycket modern teknik innebär en rovdrift på människor och natur i fattiga länder?

Debatt i Lund 10 november 2010
Arrangerad av Lunds Universitet

Två lag, fyra debattdeltagare svarar på frågorna:
Vad är utveckling?
Vilket är det största hotet: teknikoptimism eller hållbarhetsfundamentalism?

I panelen sitter:
Alf Hornborg, humanekolog och kritisk till vår tids “maskinfetischism”
Lise Nordin, riksdagsledamot för Miljöpartiet
Susanna Bill, grundare till företaget Sustenance, tidigare innovationsansvarig vid Sony Ericsson
Christer Gunnarsson, ekonomhistoriker och kritisk granskare av begreppet hållbar utveckling

Debattledare:
Andreas Ekström, journalist Sydsvenskan

lör
27
nov
2010
lördag, 27 november, 2010 | Skriven av:

Nästa seminarie handlar om “Hur kommer framtidens vård att organiseras?”

Paneldiskussion kring de utmaningar som den skattefinansierade vården står inför. Vilken roll spelar driftsformerna för att ge medborgarna vård efter behov med hög kvalitet? Vilken roll spelar organiseringen av vården i detta perspektiv? Medverkande: Lotta Mårtensson, CAREMA, Lars Petterssons, generalsekreterare FAMNA, Helene Sigfridsson Öberg, partistyrelsen och moderator Daniel Helldén, partistyrelsen och ledamot i SKL:s tillfälliga programberedning om Valfrihet.

Som ny regionfullmäktige borde detta seminarium vara något för mig. Tyvärr är representanten från FAMNA försenad p g a tågstrul men det ska nog ändå gå bra.
En frågeställning som kom upp är “Har det någon betydelse vilken driftsform vården drivs i?”.
Detta beror givetvis på hur man gör en upphandling. Ska man kunna handla upp något måste man ha kunskap om verksamheten. Detta är inget problem som bara gäller sjukvård.
Det är inte självklart vilken form som är bäst, offentlig eller privat.
Ett problem är givetvis a hur vinsten används i ett privat bolag. Om man ställer rätt krav när man upphandlar så borde det fungera då borde man inte kunna tjäna så stora pengar att det skulle kunna bli så stor vinstutdelning.
Rimligen borde även vård i offentlig regi fungera. Det bästa är nog en blandning för att få en mångfald.

Strukturen i den vårdande organisationen har stor betydelse. Stor är kanske stark men frågan är om stor även är effektiv. Det som saknas på många arbetsplatser är att använda sig av medarbetarna.

Den som har kapital och har en koncern bakom sig har mer resurser att lämna “rätt underlag” för att vinna upphandlingen.

Oavsett i vilken regi sjukvården kommer att drivas så finns det många utmaningar. Befolkningen blir äldre och äldre, vi ställer också högre krav på vården. Använder vi resurserna rätt?

Finns behovet av valfrihet?
Vilket val vill vi göra?
Egentligen vill vi egentligen bara ha hjälp som har hög kvalité.

Ska vi klara framtiden sjukvård måste vi öka fokus på det förebyggande. Hur får man in det förebyggande arbetet när man upphandlar?

Seminariet gav inte svar på alla frågor men nu har jag mer information i alla fall …

Kategori: ekologi, ekonomi  | 2 kommentarer
tis
2
nov
2010
tisdag, 02 november, 2010 | Skriven av:

Tittar på SVT1 och “The Cove”, en amerikansk dokumentär från 2009 som handlar om japanska fiskare som slaktar tusentals delfiner i en vik som varit hemlig.
Inte nog med att de dödar en massa delfiner på ett hemskt sätt utan de förgiftar dessutom de som äter delfinköttet. Delfinköttet säljs inte som delfinkött utan som valkött.
Delfinköttet innehåller stora mängder kvicksilver, 20 gånger mer än WHO:s gränsvärde.
De til och med skänker förgiftat delfinkött till skolorna i byn där en del av slakten genomförs.
Japan dödar också en massa valar.
Många japaner kände inte till slakten.

Japan betalar andra länder för att stödja japans hemska, otäcka och osmarta agerande.
Detta är ännu ett exempel där ekonomin styr över både etik och ekologi men även prestige.

Det behövs opinion och att medborgare reagerar. Förhoppningsvis har filmen gjort stor nytta men det behövs mer för att stoppa detta vansinne.

Det är upptill oss medborgare att reagera, NU!

Läs mer!
Läs ännu mer!
Se filmen!

Kategori: djurrätt, ekologi, etik  | En kommentar
fre
6
aug
2010
fredag, 06 augusti, 2010 | Skriven av:

I dag hade Miljöpartiet Skåne presskonferens om sjukhusmaten. I samband med denna delade vi ut kanelsnäckor, ekologisk dricka, rättvisemärkta bananer samt mp:s kokbok “GRÖNA RECEPT FÖR GODARE MAT”. Det blev lite media och många trevliga samtal med förbipasserande Skåningar.

Självklart ska sjukhusmaten skall vara ekologisk, närodlad och fri från tillsatser. Målen om 50 % ekologiska livsmedel 2016 och att samtliga sjukhus har ett eget tillagningskök. För att öka mängden ekologiskt och närproducerat behövs det en bra upphandling. Det är även fullt rimligt att Region Skåne även ställer krav på hur produkter produceras. Speciellt behövs det krav att de ska vara Rättvisemärkta eller motsvarande när Region Skåne köper varor utanför Sveriges gränser.

Det blir allt fler Fair Trade Cities i Sverige men ännu finns inge Fair Trade Region. Skåne skulle kunna bli den första i Sverige men då behövs det ambitioner och en vilja att genomföra detta.

Mat är viktigt och det gäller att maten ska vara näringsriktig men även vara god, se aptitlig ut och lukta lukta gott. Många äldre lider av undernäring och det beror många gånger på att matlusten försvunnigt. Vilket inte är så konstigt om maten kommer ur en plastförpackning som vämts upp.

Det är också viktigt att minska svinnet. Det slängs alldeles för mycket mat. Det behövs bättre planering och mer flexibla kök. I Danmark finns det bra exempel där man kommit mycket längre än vad vi gjort i Skåne.

I Danmark finns flera föregångare när det gäller kost på sjukhus. Som exempel har Hvidovre Hospital gått från storköksdrift till à la carte. All mat lagas från grunden av färska råvaror och patienterna kan istället för att välja på en eller ett par rätter välja från omkring hundra olika alternativ på menyn. Systemet förser 650 sängliggande patienter med näringsrik mat, personalen kan se näringsintaget i respektive rätt via datorn – och – det har inte blivit dyrare. Systemet är också flexibelt och individanpassat med ett stort utbud av olika rätter. Inom 45 minuter efter beställningen, som kan göras enkelt via en knapptelefon när som helst under dagen, levereras måltiden. Med detta mathållningssystem har svinnet minskat och därmed även matkostnaderna. Råvaror levereras dagligen från lokala slakterier, bagerier, mejerier och lokala odlingar.

Mat är politik.


Läs mer!

tis
3
aug
2010
tisdag, 03 augusti, 2010 | Skriven av:

I dag började dagen tidigt med att kattungarna hoppade upp i sängen och busade. Sixten kröp under täcket och Lilla Grå försökte följa efter. Alice kastade sig rakt över Sixten fast ovanpå täcket.

Ella kom inte på morgonen hon låg väl och slickade sitt sår och vilade sig efter den stora upplevelsen i går.

Hade tänkt att stiga upp tidigt för att åka till Lund och fixa lite i lägenheten och förbereda några möten och fixa till Mp Lunds lokala partiprogram. Allt gick bra hemma men när jag kom till kansliet så var halva kanslier utan el. Efter ett försök att sätta upp en hallampa så har det blivit ett elfel så att en propp löser ut. MIljöpartiets kansli ligger i ett gammalt hus där det fortfarande finns gamla elledningar. Det är säkert en gamal elledning där isoleringen har smulats sönder så att en fas kortsluts mot skärmen.

Så istället för det trådlösa kansliet blev det ett kansli med en massa kablar över golvet för att försörja delar av kansliet med el.

Efter lite fixande så att vi kunde få igång skrivare och att alla hade el till sin dator så började jag titta på Mp Lunds lokala partiprogram. Då visade det sig att jag hade en för gammal version av InDesign. Uppgraderingen tog tid då man titt som tätt måste fylla i datorns lösenord. Men tyvärr så var denna version även den för gammal. Hittade den senaste versionen på nätet och trevligt nog kunde man testa denna i 30 dagar. Så det var bara att ladda ner och det tog lite tid förstås.

Efter ett tag så hade jag rätt version av InDesign och det var bara att börja fixa med partiprogrammet. Tiden rann iväg så jag hann inte göra allt jag tänkt mig innan Mp Skånes valgruppsmöte. Det gick rätt bra ändå. Efter mötet var det fotografering av toppkandidater till Mp Skånes riksdags- och regionlistor.

Fotografering tar alltid lite tid, speciellt när man ska ta gruppbilder och att alla ska se bra ut i samma bild.

Efter fotograferingen var det så åter dags att fixa med partiprogrammet. InDesign är ett avancerat program men ibland är det väldigt omständligt. Avstavningen är inte alltid korrekt. Det är ett tidsödande arbete att gå igenom och kolla avstavningar. Dessutom protesterade programmet och sa att jag saknade vissa typsnitt vilket jag inte gjorde.

Nu är programmet klart för tryckning, nästan i alla fall. Får väl titta igenom det hela under morgondagen.

I går beställde vi bl a kattsand baserad på majs och lite kattleksaker. Beställningen kom redan idag vilket var bra men innebar att det lite konkande på vägen hem till kolonin.

Jag var inte hemma förrän vid 23-tiden. Fick då rapport från det senaste gällande katterna. Ella hade varit på kolonin och fått mat och kattungarna hade gjort framsteg.

Nu är det dags att sova för i morgon är det tvättdags. Vi brukar alltid tvätta mellan 6-9 så även i morgon. Får hoppas att det blir upphåll och bra torkväder. Även i morgon blir det en tur till Lund.

Nu börjar lugnet lägga sig på kolonin. Kattungarna är trötta av allt bus så förhoppningsvis ska det gå att sova nu …