lördag 27 november 2010 | Skriven av:

Nästa seminarie handlar om “Hur kommer framtidens vård att organiseras?”

Paneldiskussion kring de utmaningar som den skattefinansierade vården står inför. Vilken roll spelar driftsformerna för att ge medborgarna vård efter behov med hög kvalitet? Vilken roll spelar organiseringen av vården i detta perspektiv? Medverkande: Lotta Mårtensson, CAREMA, Lars Petterssons, generalsekreterare FAMNA, Helene Sigfridsson Öberg, partistyrelsen och moderator Daniel Helldén, partistyrelsen och ledamot i SKL:s tillfälliga programberedning om Valfrihet.

Som ny regionfullmäktige borde detta seminarium vara något för mig. Tyvärr är representanten från FAMNA försenad p g a tågstrul men det ska nog ändå gå bra.
En frågeställning som kom upp är “Har det någon betydelse vilken driftsform vården drivs i?”.
Detta beror givetvis på hur man gör en upphandling. Ska man kunna handla upp något måste man ha kunskap om verksamheten. Detta är inget problem som bara gäller sjukvård.
Det är inte självklart vilken form som är bäst, offentlig eller privat.
Ett problem är givetvis a hur vinsten används i ett privat bolag. Om man ställer rätt krav när man upphandlar så borde det fungera då borde man inte kunna tjäna så stora pengar att det skulle kunna bli så stor vinstutdelning.
Rimligen borde även vård i offentlig regi fungera. Det bästa är nog en blandning för att få en mångfald.

Strukturen i den vårdande organisationen har stor betydelse. Stor är kanske stark men frågan är om stor även är effektiv. Det som saknas på många arbetsplatser är att använda sig av medarbetarna.

Den som har kapital och har en koncern bakom sig har mer resurser att lämna “rätt underlag” för att vinna upphandlingen.

Oavsett i vilken regi sjukvården kommer att drivas så finns det många utmaningar. Befolkningen blir äldre och äldre, vi ställer också högre krav på vården. Använder vi resurserna rätt?

Finns behovet av valfrihet?
Vilket val vill vi göra?
Egentligen vill vi egentligen bara ha hjälp som har hög kvalité.

Ska vi klara framtiden sjukvård måste vi öka fokus på det förebyggande. Hur får man in det förebyggande arbetet när man upphandlar?

Seminariet gav inte svar på alla frågor men nu har jag mer information i alla fall …

Träffar: 8

Kategori: ekologi, ekonomi
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Helene skriver:

    Kul att du bloggat om seminariet! Jag har lånat din bild och länkat hit från min blogg. Hoppas det är ok.

    Jag tycker att mycket av det du skriver stämmer bra överens med hur jag ser på det.

  2. Yngve skriver:

    Helt OK, bara roligt!

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>