fredag 7 januari 2011 | Skriven av:

Troligen genomförs licensjakten på varg trots skarpa protester från forskare och EU:S miljökommissionär.

Regeringen har medvetet agerat för att motverka riksdagens beslut om en stärkt vargstam. Därför lämnar Miljöpartiets riksdagsledamot Åsa Romson idag in en KU-anmälan mot miljöminister Andreas Carlgren.

– Det är dags att Konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering av den allmänna licensjakten på varg. Riskerna för att jakten skadar utvecklingen av vargstammen har skyfflats under mattan av miljöministern och jakten som aviserats till 15 januari borde skjutas upp, säger Åsa Romson.

Att det blir en KU-anmälan kommer väl knappast att få miljöministern att fundera en gång till. Nu är det som det brukar, prestige.

Fakta som visar den allmänna licensjakten riskerar att hämma framtidsutsikterna för den starkt hotade svenska vargstammen spelar ingen roll. Trots att detta har framkommit under myndigheternas arbete med rovdjursförvaltningen under 2010 liksom i regeringens korrespondens med EU-kommissionen.

Sverige måste ta sitt ansvar och se till att vargen får finnas kvar i Sverige. Alliansen har vad jag hört inte drivit på att det ska skjutas av tigrar eller andra rovdjur i andra delar av världen. Sverige är ett stort och rikt land och måste kunna klara av att ha vargen kvar.

Visst ställer vilda djur till det sett ur ett rent egoistiskt mänskligt perspektiv. Ser vi till helheten är människa den största boven.
Det behövs resurser för att förhindra skador av vargen aktiviteter men det behövs också resurser att ekonomiskt kompensera de som drabbas.

Det finns beslut i Sveriges Riksdag som ställer krav på att vargstammens utveckling ska stärkas och inte hämmas.

En licensjakt typ den 2010 riskerar att än en gång urskiljningslöst döda ett visst antal vargar utan hänsyn till vilka vargar som skjuts. De som syns först skjuts.
Vilket kan innebära att vargar som är avkommor från invandrade vargar öster ifrån, vars gener skattas högt, mycket väl komma att dödas i licensjakten. Jakten gäller allmänt inom de utpekade områdena och inte, som det anges i regeringens proposition ”de individer som visar tecken på inavelsdepression, hög inavelskoefficient eller som bär på defekta anlag.” Att vissa av de kända östliga avkommornas revir är undantagna från jakt avhjälper inte risken att det finns djur med dessa oerhört viktiga gener inom andra områden som är öppna för jakt och därför kan komma att dödas.

Miljöministern hävdar att licensjakten ska höja befolkningens acceptans för vargen. Tyvärr har det inte övervägts några alternativa metoder. Utformningen av jakten verkar snarare minska acceptansen för inplanering eftersom reviren med inplanterad varg måste undantas från jakt om det ska vara meningsfullt.

EU:s miljökommissionär uttryckte i ett brev som blev känt i julhelgen en tydlig varning för att ytterligare jakt innan dess ett antal frågeställningar retts ut borde stoppas. Miljöministern avfärdade dock kategoriskt denna uppmaning och sa i media att han förväntande sig en prickning av EU i denna fråga. Mot bakgrund av ovanstående vill jag att Konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering för att bevara och stärka den svenska vargstammen, inklusive agerade för fortsättande av allmän licensjakt efter 2010.

Hoppas att KU-anmälan, från Åsa Romson (MP), kan bidra till att miljöministern tänker om.

Tyvärr ser det mörkt ut för vargen men hoppet är det sista som överger människan sägs det …

Läs mer!

Kategori: ekologi, etik, natur
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>