Inlägg under » maj, 2008 «

lör
31
maj
2008
lördag, 31 maj, 2008 | Skriven av:

Nu har jag inte varit ledig en hel helg på väldigt länge. Denna helgen kommer jag dock att vara helt ledig i alla fall kommer jag att tillbringa den på kolonin om vädret tillåter.
Tänker nog även lösa melodikrysset sittandes i trädgården och dricka grönt te och njuta av det gröna och fågelkvittret.
Rosorna har börjat blomma vilket även det är rekord tidigt. Förra året blommade rosorna flera gånger får se om de orkar med det i år också.

Den första nävan har nu slagit ut. Bladverket blir större och större för varje år och blomningen brukar även den bli stor.

Nu börjar terminens politiska aktiviteter gå mot sitt slut. Höjdpunkten blir budgetfullmäktige i juni. Sedan blir det lugnt till augusti då det börjar igen. Under sommaren så är det visserligen inga möten men helt går det inte att släppa politiken.

fre
30
maj
2008
fredag, 30 maj, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “30 procent av de 204 personbilsförare som omkom i trafiken 2007 var påverkade av alkohol. Det är samma höga nivå som föregående år, konstaterar Vägverket. Snittpåverkan bland de dödade var 1,6 promille.”

Statistiken skrämmer:
• Situationen är än värre vid singelolyckor, där hälften av de bilförare som omkom under förra året var påverkade av alkohol.
• Var fjärde alkoholpåverkad bilförare som omkom i trafiken under förra året var unga mellan 18 och 24 år.
• I genomsnitt hade de dödade förarna 1,6 promille alkohol i blodet.

Detta är skador relaterade till trafiken. Till detta har vi alla som dör av själva alkoholintaget, de som blir fast och kan sluta.
Dessutom får man inte glömma allt våld som är relaterat till alkohol och andra droger.

Många barn växer upp med föräldrar som inte kan hantera alkohol på ett bra sätt. Dessa barn råkar sedan illa ut.

Det behövs mer åtgärder för att försvåra drickandet. Bättre trafikkontroller och rejäla åtgärder när man påträffas köra onykter inte bara böter och fängelse.
Helt sjukt att man ska få tillbaka körkortet, efter att ha fått det indraget pga rattfylleri, tidigare om man är beroende av sitt körtkort för sitt arbete. Är man beroende av sit arbete borde man definitivt inte dricka och köra bil.

Det behövs även att man tittar på varför man dricker. En del har lättare för att råka illa ut men ingen mår bra av att dricka för mycket. Det är något som saknas i livet om tar sin tillflykt till droger.

Tobak och alkohol är fortfarande alltför glorifierat.

Inget barn ska behöva växa upp med drogade föräldrar.

fre
30
maj
2008
fredag, 30 maj, 2008 | Skriven av:

I dag ska jag till Flyinge för att diskutera “hästar och dess utövare”. Jag är ledamot av en s.k. “hästutredning”. I Lunds komun finns det LCR som ligger inklämt mellan vägar och verksamheter. Detta är varken bra för hästarna eller verksamheten. Visserligen ligger den någorlunda centralt flyttar man den så kan det finnas en risk att den inte är nåbar via cykel och kollektivtrafik. Tanken med utredningen är att se över hur Lunds kommun har det med “hästaktiviteter”. Det har alltid funnits en fråga om hur jämställt kommunens satsningar är. Får “pojkidrott” mer stöd än “flickidrott”?
Vi får se hur de hela landar. det behövs en översyn i alla fall.

Vädret håller i sig så det blir koloniarbete hela helgen. Kvällarna är kalla men det växer ändå rätt så hyfsat. Ska sätta ut en del plantor i helgen. Sniglarna är aktiva. Just nu är det dahlia som de hårdbevakar. Så här kan det se ut efter en natts aktivitet. Som tur är finns det några blad som klarat sig. Vi har spridit ut plantorna men sniglarna luktar sig till godsakerna ändå.


Pumpaplantorna växer bra på verandan. Kommer att sätta ut några åt gången så att alla inte äts upp direkt av de små sniglarna. Tänkte testa och sätta en planta i komposten.
Har haft olika framgång med solrosor. Ibland fungera det utmärkt att sätta direkt men ibland blir det inga plantor alls. Nu har jag drivit fram några plantor på verandan som kommer att sättas ut i kväll om jag hinner. Otroligt att de kan bli så stora som de blir.

tor
29
maj
2008
torsdag, 29 maj, 2008 | Skriven av:


I dag var det kommunstyrelse. En stor del av mötet gick till att diskutera budget 2009. Egentligen blev det ingen direkt diskussion utan alla partier redovisade sina yrkanden. Alliansen fortsätter nedskärningarna. Mest diskussion har det varit om skolan men vård o omsorg, socialnämnden och kultur- och fritid har också fått besparingar. Modersmålsverksamheten har fungerat mycket bra i Lund. Många kommuner har tittat på hur Lunds kommun har arbetat. Nu slår alliansen i sönder den organisationen och riskerar att modersmålsundervisningen blir både dyrare och sämre.
Diskussionerna kommer i budget kommunfullmäktige den 12-13 juni, från 8.30 till längst 22.30.
Kommunstyrelsen gick snabbt eftersom det inte blev några direkta diskussioner. Lite dumt att alla diskussioner väntar till kommunfullmäktige men kanske lika bra eftersom ingen verkar vilja ändra sina ståndpunkter. Lite trisst. Hade varit trevligt med öppna diskussioner som alla tog till sig och sedan röstade.
Nu hinns det med lite koloni liv i kväll eftersom KS började redan kl. 13.00. det har varit sköna kvällar om än lite svala men solen har brett ut sina strålar till sent på kvällen. Ser ut att bli så även i kväll.

ons
28
maj
2008
onsdag, 28 maj, 2008 | Skriven av:

Sköönt!
Efter en intressant men jobbig vecka så är det skönt att vara tillbaka till kolonin. Det har som sagt växt en hel del bara på en vecka. Päronen växer i storlek. Aprikoserna finns fortfarande kvar i trädet. När det väl blir några aprikoser så smakar de väldigt gott. Tyvärr tar blåst och regn en del.
I dag var det möte Räddningstjänst Syds direktion. På dagordningen fanns det delårsbokslut 2008, rambudget 2009 och Handlingsprogram. Delårsbokslutet visade på plus även som helårsprognos. Det är ju positivt. Lite oroligt känns det nog ändå eftersom en anledning varför det är ett plus är att man inte har haft alla tjänster tillsatta. Lönekostnaden är den största utgiften så det slår ganska så mycket. Rambudgeten togs också utifrån det som ägarsamråd som skett med alla Räddningstjänst Syds kommuner.
Vilket också innebär att i år finns Räddningstjänst Syd med som en diskussionspost i budgetdebatten. Det fanns bara ett förslag.
Det tar tid att bilda en ny organisation. Miljöpartiet var emot att bilda räddningstjänstförbundet men driver inte frågan att vi ska lämna förbundet varje gång det blir en fnurra på tråden som vissa partier gör.
Jag tror inte det finns en perfekt organisation. En organisation blir inte bättre än dess medlemmars arbete. Rimligen får det ta lite tid att sätta organisationen. En del problem har lösts men den del kvarstår.
Jag tror att nu är ekonomin stabiliserad och nu gäller det att få igång arbetet med det förebyggande. Enligt LSO dvs Lagen om Skydd mot Olyckor så är fokus flyttat från enbart Räddningstjänsten till alla aktörer i samhället inklusive mig som medborgare. Det viktigaste är att förebygga olyckor. Sedan måste man ändå ha en organisation och resurser som griper in när det inträffar en olycka.

tis
27
maj
2008
tisdag, 27 maj, 2008 | Skriven av:

Ännu så länge är det gröna bär på vinbärsbusken. De blir dock större för varje dag. Regnet har gjort susen och återkommer solen blir säkert bären röda och fina.
Regnet och det lite svala vädret på kvällarna har gjort att sniglarnas framfart har minskat.
Den gula löken sticker upp sina späda gröna rör. Rädisorna börjar forma sina röda kroppar. I övrigt har det inte hänt så mycket mer än att plantorna på verandan börjar röra på sig. De är snart dags att sätta ut. Solrosplantorna är ännu långt ifrån de stora stolta solarna som bildas av ett litet frö.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
26
maj
2008
måndag, 26 maj, 2008 | Skriven av:

Nu är det åter grön vardag som gäller. Det var bl.a. två tjocka kuvert som väntade. Ett för kommunstyrelsen och ett för Räddningstjänst Syd.
Måndagsmöte med inför kommunstyrelse där vi ska behandla budget och centrumutrednings förslag. Dessutom får vi prata en del om Räddningstjänsten Syds handlingsplan.
Räddningstjänsten är på tapeten efter radhusbranden som ni säkert läst om i tidningarna.
Räddningstjänsten Syd kallade till möte efter branden för att förklara vad som hänt och lyssna på medborgarnas synpunkter.
På onsdag är det direktion och då kommer frågan upp eftersom direktionen då ska ta ett Handlingsprogram för att uppfylla lagen (LSO 2003:778)

Kategori: internt  | Skriv en kommentar
sön
25
maj
2008
söndag, 25 maj, 2008 | Skriven av:

Längtar efter att komma hem till trädgården och en stunds vila i grönskan. Vädret är strålande och luften hög och fin men tyvärr sitter vi mest inne. Hinner kanske gå en liten runda under lunchen.

Maten på kongressen har varit köttfri förutom lite älg/ren-korv på festen men har haft fisk på menyn. Tyvärr har veganmaten inte varit så bra. Tråkig och tjatig och knappast specielt näringsriktig. Dessutom har man blandat vegan och kött/fisk utskänkningen vilket innebär att kött/fisk-ätarna tar av veganmaten vilket gör att veganmaten tar slut innan veganerna fått mat.
Detta är en typisk situation när man är på konferenser. För att lösa detta måste man lyfta “vegan”-maten så att den blir mer prioriterad inte bara något där man bara tagit bort köttet.
Jag tycker nog att maten varit bättre på tidigare kongresser. Tråkigt att utvecklingen går bakåt.
Frånsett maten har kongressen fungerat bra.

Kategori: internt, vegan  | Skriv en kommentar
lör
24
maj
2008
lördag, 24 maj, 2008 | Skriven av:

Så även om vi mest sitter inne så känns det skön att solen skiner utomhus. I kväll har vi bara en timme kvar. Tidschemat hålls bra.
I plenum hade vi en bra debatt kött och klimat. Många bra inlägg från Grön Ungdom. Veganer/vegetarianer mot semi-vegetarianer. Många försvarade köttätandet med att det finns ju bra sätt att få fram kött. Alla tycks äta kött från frigående kossor som bara äter gräs och håller landskapet öppet. Debatten vanns av “veganerna”. Vi får se vem som vinner omröstningen.
Bra att det i alla fall fanns en klar majoritet som ville minska köttkonsumtionen.

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
lör
24
maj
2008
lördag, 24 maj, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver: “Plasma-TV stor energislukare”

“Elräkningen från din nya Platt-TV kan bli mer än tre gånger högre än från din gamla bildrörs-tv. Det visar ett test från Energimyndighetens Testlab.”

Många tror nog att en ny TV är mindre energislukande än en gammal. Men så är det inte med självklarhet. Dessutom så ökar antal TV-apparater i hemmen. Så även om TV-apparaterna har lägre energiförbrukning så minskar inte energianvändningen eftersom antalet apparater ökar och antalet timmar man tittar på TV ökar.
Som vanligt blir det överkonsumtion.

Kategori: energi, klimat  | Skriv en kommentar
lör
24
maj
2008
lördag, 24 maj, 2008 | Skriven av:

Trots att vi bara har kommit halvvägs i Sveriges geografi så är det stor skillnad mellan Skåne och Östersund. Vi bor på Östersunds camping. Vaknade tidigt trots gårdagens fest, mycket p g a ljuset och fågelkvitter. Gick en runda och lyssnade på fågelkvittret.
Blåsipporna blommade för fullt.

Dagens förhandlingar går smidigt. Inga ordningsfrågor. Vi har snart klarat av hälften av påverkanstorgen.
Det är både plus och minus med påverkanstorg. Det blir en annan dialog under torgen då fler kan delta. Ibland skulle man behöva ha lite mer plenumdebatt. Det är minst en fråga per torg som diskuteras i plenum. Det är ungefär samma personer som går upp i plenumdebatterna men kan ändå ge ett viktigt tillskott innan man går till beslut.

Hittills tycker jag inte det har varit så mycket diskussioner på torgen. Mycket pga att det var väldigt trångt. Vi hade 10 påverkanspunkter i samma rum. Där varje punkt hade ett antal frågor som skulle diskuteras.

Jag föredrar att det ska vara en kombination av påverkanstorg och utskott, Vissa större frågor behöver diskutera i utskott.

Kategori: internt  | Skriv en kommentar
fre
23
maj
2008
fredag, 23 maj, 2008 | Skriven av:

Kongresspristagarna Karin Stenmar och Annika Axelsson från klädföretaget dem collective. De fick priset för att de går steget före och visar vägen för socialt och ekologiskt hållbart företagande.

fre
23
maj
2008
fredag, 23 maj, 2008 | Skriven av:


I går startade resan mot Östersund. Miljöpartiet har hyrt ett tåg från Stockholm till Östersund, som vi kallar “Grön Avgång”. Tåget stod inne redan kl. 20.00 och skulle avgått 22.00. Vi började med ett seminarie om “Mat och klimat”. Det är stor skillnad hur “maten” är producerad. Köttdjur kan äta gräs som vi människor inte kan äta och kyckling äter det vi kan äta. Dessutom beror det på var köttdjuren betar. Givetvis måste man även väga in hur man behandlar djuren.


Tanken var att tåget skulle lämna Stockholm 22.00 men så blev det inte. En vagn var trasig och måste bytas så hela tåget fick åka till vagnhallarna sedan åkte vi tillbaka. Vi kom i alla fall iväg och kom i god tid till Östersund.
Om man tänker på att vi har X2000 så är det konstigt att det inte hänt mer på liggvagnsfronten. Det var samma gamla liggvagnar som skakade och bullrade som det var när jag åkte liggvagn för 20 år sedan. Bitvis kände man varje rälsskarv.
Sovvagnarna har blivit mycket bättre och dagtågen så det är lite konstigt att det int ehänt något alls med liggvargnarna.
Det var i alla fall trevligt att åka med Grön Avgång. Nu har vi tre fullspäckade dagar framför oss.

tor
22
maj
2008
torsdag, 22 maj, 2008 | Skriven av:


Nu är Brand 2008 avslutad. I dag fick vi en presentation om MBS, den nya myndigheten som bl a ersätter Räddningsverket, Myndigheten för psykologiskt försvar.
MBS står för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Det känns helt rätt eftersom det gäller att ha en helhets syn på problematiken “olyckor”.
Man får hoppas att det inte läggs för mycket fokus på “terrorism”, något yttre så att man glömmer de inhemska problemen.
Det har varit tre intressanta dagar. Många intressanta föreläsare och många intressanta diskussioner men även en hel del intressant “lyssnande”. Både positiva och negativa saker. Jämställdhet står högt på diskussionsdagordningen men det finns ett jättemotstånd i själva verksamheten och det dagliga “räddningstjänst livet”.
Här borde det kunna hända något.
Förebyggandearbetet är också på G även om det är stort fokus och egenvärde i “själva insatsen”. Så det finns mycket att göra.
Detta var min första “Brand-konferens”. Många deltagare har varit på nästan alla. Nu gäller det att smälta allt och försöka omsätta detta till verkligeheten i Räddningstjänst Syd.

Nu är det lite väntetid tills tåget går mot Östersund. Skulle vara skönt att åka hem till kolonin. Där växer det och frodas. Päronkarten blir större och större. Päronträdet verkar kunna ge bra skörd i år. Sämre är det med aprikoserna. Man kan ju inte få allt.
Även om det skulle vara skönt att åka hem till kolonin så ska det bli kul att åka på kongress. Det är ju bara tre dagar sedan är jag hemma igen.
Spännande att känna av skillnaderna i hur långt våren har kommit. Jag misstänker att Östersund är något efter i detta avseende. Det blir å andra sidan rätt skönt att komma tillbaka till Skåne, tillbaka till värmen …

ons
21
maj
2008
onsdag, 21 maj, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver: “Kolnanorör kan vara lika farliga för hälsan som asbest. Det visar ny, internationell forskning. Därmed stärks farhågorna om nanoteknikens risker.”

“Biologer, yrkesmedicinare och materialtekniker från fem institutioner i England och USA, har tillsammans gjort omfattande försök med kolnanorör på möss. Resultatet visar att asbestfibrer och motsvarande långa kolrör ger samma typ av skador i kroppen. Försöksdjuren fick fibrerna injicerade i magen, och när de efter en vecka undersöktes uppvisade de inflammationer och sjukliga förändringar som är typiska i förstadiet till cancer.”

Viktigt att man tar dessa uppgifter på allvar. Trenden verkar vara att allt som är “nano” är positivt. Även om man ännu inte kan vara säker så bör man fortsätta forskninge och följa upp resultaten. Annars får vi bara en massa svårlösta problem som riskerar hälsa och miljö.
Låt försiktighetsprincipen råda!

Kategori: hälsa  | Skriv en kommentar
ons
21
maj
2008
onsdag, 21 maj, 2008 | Skriven av:

Är som sagt på “Brand 2008” i Karlstad som är räddningstjänstens stora årskonferens i Karlstad. Karlstad är en vacker stad med mycket vatten.
Längs Klarälven tog jag fotot. Känns som att det behövs en uppföljning av riskbedömningen. Livräddningsstegen verkar vara lite åtgången av tidens tand. Träet som stegen är gjord av har sett bättre dagar.
Verkar inte direkt säkert att användas stegen.

tis
20
maj
2008
tisdag, 20 maj, 2008 | Skriven av:

Fick stiga upp tidigt i morse. Tåget gick 5.14 och normalt tar det väl 15-20 minuter att cykla till stationen. Det är en speciell känsla och stämmning på morgonen. Det är tyst frånsett fågelkvitter. Dofterna från fuktigt gräs och blommor dominerar. Kaninerna springer omkring på gräsmattorna. Och så är det folktomt, en och annan cylkist, bilist eller gångtrafikant.
I dag morse sken solen värmande. Natten har varit kall, omkring 3 grader.
Sitter nu på en bänh i Halsberg och surfar via ett öppet nätverk. Tack för det någon Hallsbergsbo eller företag.
Resan från Lund till Karlstad går via Mjölby och Hallsberg. I Hallsberg är det en väntan lite mer än en timme.
Det märks skilnad mellan Lund och Hallsberg. Växtligheten är lite ljusgrönare här än i Lund.

Är alltså på väg mot Karlstad och Brand 2008. Dagens programm tar upp “skydd mot olyckor”. Det komer att vara en förläsaere från Liverpool i England. I England har man jobbat mycket med detta.

“Förebilden för en sådan strategi finns kanske inte här i Sverige, utan i Liverpool. I Liverpool, som är centrum i Merseyside Fire & Rescue Service (MFRS), har man ända sedan 1999 på ett mycket målmedvetet och genomtänkt sätt arbetat med att få den enskilde att ta ett större ansvar för sitt eget och sin omgivnings skydd. MFRS är unika även i England. De gör fler besök hemma hos sina medborgare än resten av England tillsammans. de finns ständigt ute i samhället, hos funktionshindrade, hos invandrargrupper och vid flyktingförläggningar, hos missbrukare, i skolor och hos stökiga ungdomsgäng. Genom en tydlig politisk målsättning och en stark politisk styrning av hela verksamheten. Genom ett lika tydligt och starkt ledarskap i förändringsarbetet. Genom att utnyttja mångfalden som ett verktyg för den nödvändiga kompetensutvecklingen av hela organisationen och dess möjligheter att kommunicera med alla olika medborgare i liverpool. Brand2008 tar sats i de goda resultat som åstadkommits i liverpool och frågar om den utveckling som finns där är önskvärd och möjlig i sverige. Och hur ska vi i så fall gå tillväga?”

Ska bli mycket intressant att lyssna till deras erfarenheter. Ännu har vi inte samma problem som t.ex. i Liverpool men vi är inte långt efter. Mycket av de gjort bygger på engagemang och att inte sitta och vänta på att någon annan ska göra något. De insåg plötsligt att de var de själva som kunde göra något åt problematiken.

tis
20
maj
2008
tisdag, 20 maj, 2008 | Skriven av:

Nu ser man frukt och bär utvceklas. Plommonkarten blir större och större. Spännande och se om plommonvecklarprojektet lyckas och gör så att våra plommon blir utan små maskar. Dispenrarna har nu suttit ute i 2 veckor och snart ska det sättas upp fällor.
Röda vinbärsbusken växer som vanligt och det gör svarta vinbärsbusken också. Vilket innebär att skörden av svarta vinbär inte blir så stor. De lyckas att angripas av bladlöss. Intressant att det är så stor skillnad. Kanske beror det på att de svarta vinbären är mycket sötare än de röda.
Nu har även syrenen börjat blomma så den är väl helt utblommad till skolavslutningarna. Så visst är allt tidigt i år.

Fingerborgsblommorna är också på väg att slå ut.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
mån
19
maj
2008
måndag, 19 maj, 2008 | Skriven av:

Ska iväg på Brand 2008 som är en 3 dagars konferens om räddningstjänst. Den borde inte heta “Brand 2008” eftersom det är inte bara brand som räddningstjänsten hanterar. Insatser är t.ex. brand, trafikolyckor, kemikalieolyckor, drunkningsolyckor … . Men givetvis så är numera fokus på förebyggande arbete.
Evenemanget äger rum i Karlstad så det går utmärkt att åka tåg vilket tyvärr alla inte gör som åker för Räddningstjänstens Syds räkning. Visserligen får man upp tidigt om man inte vill ha en extra hotellnatt. Tåget går 5.28 från Lund C vilket gör att dagen bli lite lång men helt OK!
Man kan små sova på tåget om man vill eller jobba lite.
Efter Brand 2008 blir det Mp kongress 2008 i Östersund. Åker direkt till Östersund men det blir som vanligt “alltid” via Stockholm. Från Stockholm åker vi ett Mp-tåg.

mån
19
maj
2008
måndag, 19 maj, 2008 | Skriven av:

Just nu pågår det andra medlemsmötet inför vår kongress i Östersund. Förra gången var det frågor om EU & arbetstid. Denna gång var det många fler ämnen. Ett nytt trygghetssystem diskuterades är på förslag. Det finns en proposition och nio motioner som föreslår helt olika förslag.
En motion handlar om att ha sommartid året runt. Tanken är då att man ska kunna spara på miljön.

“• Tiden för barnens sunda lek utomhus kan förlängas med en timme. Undersökningar visar exempelvis att barn på förskolor med mycket tid utomhus har bättra hälsa än de barn som är inomhus mer,
• Sen eftermiddag och tidig kväll brukar vara den farligaste tiden för barn att vara utomhus. Om barnen är i dagsljus en större del av denna tid skulle därför färre barn skadas, framför allt i olyckor,
• Om dagsljuset finns en timme längre på eftermiddagarna så minskar tiden med mörkerkörning. Mindre mörkerkörning innebär färre olyckor. Flera vetenskapliga undersökningar visar på en klart minskad olycksfrekvens vid körning i dagsljus jämfört med kvällsmörker,
• Det sker mer kriminalitet under den mörka tiden på dygnet. Längre tid med dagsljus under eftermiddagar och tidiga kvällar leder till färre inbrott, överfall, förstörelse m m,
• Övergångarna mellan sommartid och normaltid två gånger per år skulle försvinna. Ett stort antal människor har bl a försämrad sömn en tid efter varje byte mellan sommartid och normaltid, som en konsekvens av ändrad dygnsrytm.”


En annan fråga handlade om klimat och “biffen”. Dessutom diskuterade vi en motion om “Skärpning av diskrimineringslagstiftningen” för att det inte längre ska vara tillåtet att med könsdiskriminerande regler angående klädsel. Utgångspunkten är “bara bröstkampanjen“.
Alkohol, kollektivtrafik, friskolor var även uppe för diskussion.
Det var många spännande diskussioner!

Även denna kongress blir det påverkanstorg. Så det blir ännu mer spännande i Östersund.