Inlägg under kategori » internt «

lör
26
sep
2009
lördag, 26 september, 2009 | Skriven av:

Tåget lämnade Malmö innan all tågtrafik stoppas från Malmö C. Arbetet kring Citytunneln har pågått länge nu och kommer att pågå ett tag till. I dag stängs all trafik av från Malmö C cirka ett dygn. X2000-tåget lämnade Malmö C i tid och kom fram i tid till Stockholm C.

Är i Stockholm för att vara med på miljöpartiets FörtroendeRåd (FR). FR består av en ledamot från varje riksdagsvalkrets. I Skåne har vi 4 valkretsar, Malmö kommun, Skåne läns norra och östra, Skåne läns södra och Skåne läns västra. På programmet finns det mycket politik. Vår partisekreteraren inleder sedan blir det diskussion om politiks inriktning inför valet 2010.
Dagen avslutas med budgetdiskussioner och då deltar språkrören och en av våra gruppledare i riksdagen, Mikaela Valtersson tillika ekonomisk talesperson.

hermanslogo Dagen avslutas troligen med mat på Hermans. Har ni besökt Stockholm och inte besökt Hermans gör det nästa gång. Det är värt ett besök, speciellt om man är vegan.

I morgon har FR egen tid som vi ska använda till att prata om förberedelser inför valet 2010.

Utsikt från Hermans_sep2009
Utsikt från Herman´s

Kategori: internt, valet2010  | En kommentar
fre
10
jul
2009
fredag, 10 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Ipredator flygfärdig till helgen”

Pirate Bay-grundarnas anonymiseringstjänst Ipredator kan börja fungera i skarp version redan till helgen. Då skickas inbjudningar ut till de 170 000 personer som står i kö för att dölja sin identitet på nätet.
Tjänsten utlovades redan för någon månad sedan men har dragit ut på tiden. Men nu betatestar omkring 13 000 personer tjänsten och sedan är det dags för alla dem som väntar på att få gömma sitt ip-nummer med Ipredator. Allt fler betatestare har släppts på och piraterna bedömer nu att tjänsten är så stabil att den är mogen för lansering i full skala.

IPRED har urholkat rättssystemet och “skapat” nya betaltjänster på internet. Betaltjänster som ska göra datorns ip-nummer “osynligt”.
Stora bolag har redan börjat använda möjligheterna med IPRED och fått ut ip-nummer till “misstänkta” fildelare.

Priset kommer att ligga i storleksordningen 40–50 kronor i månaden. Bakom tjänsten ligger främst de tre fängelsedömda piraterna Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, men också ett kluster av andra personer som hjälper till.
– Det ska startas en stiftelse som ska ta emot pengarna och vinsten kommer att gå till internetprojekt, säger Sunde som understryker att Ipredator inte kommer att lagra någon information om användarna.

Skrämmande att alliansregeringen har skapat denna lag på begäran av stora bolag inom musik, film och bokbranschen. Om nu Ipredator fungerar så är vi tillbaka vid ruta ett frånsett att vi urholkat rättsystemet och försämrat integriteten.

Lyssnade på Roger Wallis sommarprogram i onsdags. Han har en sund inställning i frågan, kompositör som han är. Han pratade om att det kommit nya engelska studier som visar att fildelare köper mer “kultur” lagligt.

Det finns många olika undersökningar om huruvida fildelare köper mer musik och film eller om de går på konserter och bio mer än icke fildelare,
En del har gjorts på uppdrag av de stora mediabolagen och sedan finns det de som gjorts av oberoende.

Poängen är fortfarande att även om det är olagligt att fildela upphovsrättsskyddade verk så är det helt orimligt att avlyssna alla och att skapa en IPRED-lag.

Ska bli spännande att se om internet och dess användning blir en valfråga 2010.

sön
7
jun
2009
söndag, 07 juni, 2009 | Skriven av:

Miljöpartiet 10.9 % vilket är + 5%-enheter när 5663 av 5664 valdistrikt är räknade.
Vilket innebär 2 mandat.
Största vinnaren Piratpartiet (+ 7.1 %-enheter). Största förloraren Junilistan (- 10.9 %-enheter) mandat).

Nu återstår det bara förtidsröster som lämnats på valdagen. Slutresultatet vet vi på onsdag.

När SVT visade partiernas största väljargrupp så hamnade Miljöpartiet och Piratpartiet i samma åldersgrupp 18-24 tror jag det var. Övriga partier hamnade 65 +, utom (v) som hamnade strax under 65 +.
Hade Piratpartiet inte ställt upp hade Miljöpartiet fått några procent till, valdeltagandet hade varit lägra och (sd) hade fått fler röster.

Nu är EU-val inte samma som riksdagsval, regionval eller kommunval men det är ändå oroväckande att alliansen ökade.

Det är ändå mycket glädjande att Miljöpartiet ökade så mycket. Detta kan ge oss lite vind i seglen inför valet 2010.
I morgon börjar vi valrörelsen med medlemsmöte.

Medlemsmötet börjar som vanligt 18.00 och platsen är vårt kansli på Lilla Fiskaregatan 10.

Välkommen du också som läser detta och ännu inte är medlem!
Mer info!

bild-42

Kategori: EU, internt  | Skriv en kommentar
lör
30
maj
2009
lördag, 30 maj, 2009 | Skriven av:

I dag var det Mp Skåne regionmöte i Lund. Vi beslutade om ett antal dokument som är viktiga inför valet 2010. Bland annat om hur v Det i ska nominera och fastatälla våra regionfullmäktige och riksdagslistor.
Nu börjar processen. Tanken är att listorna ska bara klara i februari 2010.
Antalet medlemmar ökar vilket är positivt men vi har plats för fler. Intresset för Miljöpartiet har ökat och det är viktigt för att lättare kunna rekrytera miljöpartister till kommande uppdrag. Det behövs fler gröna i politiken.

bryssel1SDS skriver “Nedåt för S och M inför EU-valet”

– Det är en trendmässig nedgång både för Moderaterna och Socialdemokraterna och en trendmässig uppgång för Miljöpartiet och Folkpartiet, säger undersökningsledaren Toivo Sjörén på Sifo till Svenska Dagbladet (SvD).

I den senaste mätningen, som publicerades i SvD på lördagen, får Moderaterna 22,6 procent, en nedgång med 1,3 procentenheter jämfört med föregående mätning. Socialdemokraterna tappar 0,2 procentenheter och får 31,7 procent. Miljöpartiet hamnar på 10,2 procent (+1,0 procentenheter), Folkpartiet 10,1 (+0,8, Vänsterpartiet 6,5 (+1,4), Piratpartiet 6,0 (+0,1), Centerpartiet 5,2 (–0,3), Kristdemokraterna 3,1 (–0,5), Sverigedemokraterna 2,3 (+0,2), Junilistan 1,9 (+0,1).

Miljöpartiet ökar med +1.0 %-enheter och är tredje största part. (s) och (m) är fortfarande störst men tappar.
Junilistan tappar fotfästet helt och får inga mandat om opinionsiffrona håller i sig. Piratpartiet får 6 % vilket är väldigt högt för ett enfrågeparti. Ett parti somm står för att de är ett enfrågeparti. Kristdemokraterna är också utanför EU just nu.
Intressant också att (m) och (s) satsar på “klimatfrågan” i alla fall i retoriken inför valet.
Det blir en spännande vecka.

Läs mer!

Kategori: EU, internt, koloni  | Skriv en kommentar
sön
17
maj
2009
söndag, 17 maj, 2009 | Skriven av:

par-holmgren-mp-prisTV-meteorologen Pär Holmgren fick årets kongresspris av Miljöpartiet. Han fick priset för sitt stora engagemang i klimatfrågan. Priset delades ut av på Miljöpartiets kongress i Skövde, av språkröret Peter Eriksson.

Motiveringen lyder:

”Klimatfrågan är inte bara stor och avgörande för vår tid och dem som kommer efter oss. Det är också en komplicerad fråga som kräver kunskap och mod. I en demokrati som vår är det svårt att fatta viktiga beslut om inte människor är med och förstår varför de är nödvändiga. Pedagoger med auktoritet och förtroende är därför omistliga i den politiska och offentliga debatten.

Det behövs fler som visar att klimatfrågan är på allvar och berör oss alla. Fler som använder sitt förtroendekapital till de viktiga frågorna i vår tid. Årets kongresspristagare valde att lämna sin anställning för att kunna lägga all sin energi på folkbildning om klimatförändringarna och dess effekter. Han turnerar nu landet runt med sin föreläsning. Han skriver böcker och debatterar. Han ger energi, hopp och kunskap till människor som känner sig osäkra, vilsna och utlämnade. Han är meteorologen som inte nöjde sig med att prata om vädret.

Tack Pär Holmgren för att du rockar i klimatfrågan!”

fre
15
maj
2009
fredag, 15 maj, 2009 | Skriven av:

peter-maria-skovde-2009Kongressen valde enhälligt om Maria Wetterstrand och Peter Eriksson till språkrör och Agneta Börjesson till partisekreterare. I dag han vi dessutom med att ha två påverkanstorg. Dessutom tog vi beslut som rörde det första påverkanstorget.
Vi har nu antagit en EU-valplattform. Den ska nu redigeras och tryckas så att vi kan ta med den hem på söndag. I stort blev det partistyrelsens förslag.

I övrigt så antog vi en proposition om “Grön arbetsmarknadspolitik”. Flexibel och förkortad arbetstid finns med som en del i detta. Jämställdhet, småföretagande finns också med.

Påverkanstorget i dag var det bästa hittills. Vi har utvecklat det hela så att det bättre och bättre passar “en kongress”.
Nu är det bara att vi måste återskapa lite tid till att ha lite mer debatt i plenum.
Det fanns många frågor som diskuterades aktivt från EBO till pappaledighet. Spännande att lyssna till gröna debattörer. Allt är inte enkelt bara för att man vill ha en grön politik. Det finns olika sätt att genomföra politiken men också olika tidsplaner.

Vi avslutade dagen med fest och mingel. Nu är det dags att sova.
Eftersom vi ligger före i schemat får vi sovmorgon i morgon.
Det känns skönt.

I morgon blir det som vanligt spännande och se hur media rapporterar från kongressen.

fre
15
maj
2009
fredag, 15 maj, 2009 | Skriven av:

maskros_25cmSitter nu på tåget tillsammans med andra miljöpartister som är på väg till Skövde. Miljöpartiet håller kongress i dagarna tre.
Du som inte åker till Skövde kan följa kongressen via SVT24.

Miljöpartiets kongress fredag den 15:e maj
10:10-10:30: Miljöpartiets kongress – direkt. Språkrörstal av Peter Eriksson.
10:30-13:15: 24 Direkt. Det viktigaste inom politik, ekonomi och kultur.
13:15-16:30: Miljöpartiets kongress – direkt. Plenumdebatt om partistyrelsens förslag till EU-valmanifest.
19:15-20:15: Miljöpartiets kongress – direkt. Tal av partisekreterare Agneta Börjesson och plenumdebatt, troligen om propositionen Grön arbetsmarknadspolitik.

Peter Erikssons tal

Agneta Börjessons tal

mån
4
maj
2009
måndag, 04 maj, 2009 | Skriven av:

Så var det åter slut på en välbehövlig långhelg. Nu är det snart dags för Miljöpartiets kongress i Skövde. Vi åker tidigt på fredagen den 15/5 och kommer åter på kvällen den 17:e. Det är alltid trevligt att åka på kongress men lite jobbigt. Man träffar många miljöpartister med olika erfarenheter, det blir många intressanta diskussioner men det blir också många beslut som ska fattas.
Miljöpartiet genomför, sedan ett antal år tillbaka, kongressen som ett påverkanstorg. Det är både på gott och ont. Det är lite för många frågor för att påverkanstorg ska fungera enligt min mening. Det är en pågående process hur man genomför kongresser. Det är inte lätt att hantera många frågor och många debattglada miljöpartister under en begränsad tid.
I dag träffades vi som ska åka på kongressen och representera Miljöpartiet i Lund. det är som sagt många motioner och propositioner att ta ställning till. Vi har haft ett medlemsmöte och kommer att ha ett till, den 11/5, som tar upp kongressfrågor.

I kväll hade vi även ett möte inför kommunstyrelsen nu på torsdag.
Det var en hel del ärenden bl.a. en motion från Miljöpartiet som handlar om att inför konceptet “sommarlovsentreprenörer” i Lund. Idén är inte ny men man behöver ju inte uppfinna hjulet mer än en gång.
Tyvärr skickade vi in motioenn lite sent plus att alliansen har försenat den ytterligare genom långsam handläggning.
Svaren från förvaltningarna var dock positiva men kommunkontoret vågar inte föreslå att sätta igång i år.
Vi kommer att yrka att börja i liten skala 2009 och i full skala 2010. Vi får se hur det tas emot av övriga partier.

På dagordningen ska även en skrivelse från Miljöpartiet behandlas som gäller våra medborgarkontor. Svaret från kommunkontoret är väldigt diffust.
Det finns många kommuner som gått väldigt långt när det gäller medborgarkontor, t.ex. Botkyrka. Lund har en del att lära av detta. Det är viktigt ur demokratisynvinkel att tillhandahålla god kommunal service på ett enkelt sätt. Det är ett sätt att minska på den kommunala byråkratin.

Kommunstyrelsen kommer även att behandla en motion från Miljöpartiet som handlar om “fred i mellanöstern”. Denna motion har behandlats något snabbare än våra övriga. Svaret är även här lite avvaktande. Vi får se hur lång alliansen vill gå.

Nu är det dags att gå hem i lätt sommarregn. Trots att det regnar är det ganska så skönt. Regnet är välkommet även om det innebär mer ogräs och fler mördarsniglar, men det gynnar ju också våra odlingar. Så det är som vanligt lite plus och lite minus som livet i övrigt.
studentknapp_2maj2009

ons
29
apr
2009
onsdag, 29 april, 2009 | Skriven av:

plommonparon_29-april-2009I dag har det varit riktig sommarvärme. Det blev lite jobb i trädgården och det var skönt. Det behövs lite fysiskt arbete ute i den friska naturen. Vi har en del grenar kvar som vi inte flisat ännu. Högen som vi haft under vintern är nu betydligt mindre. Den ska vara borta i morgon kväll. Vi komposterar allt från kolonin. Vi har köpt en tyst flismaskin för att kunna kompostera grenar. Det blir grenar från fruktträden men även från björnbären och en del blommor. Vi har stora björnbärsbuskar som växer och producerar grenar. Om vi inte kör grenarna i flismaskinen så tar det flera år att bryta ner grenarna. Dessutom behöver vi mer plats för att kunna kompostera allt eftersom grenarna tar så mycket mera plast. Flisen är bra också att blanda med köksavfall och färskt grönt som vi lägger på komposten.
Nu blommar plommonträdet och päronträdet för fullt. Äppelträden ligger långt efter. Det är vackert med blommande fruktträd. En granne har ett stort körsbärsträd som är helt vitt av blommor.
Körde två tvättar idag och torkade tvätten ute. Det gick rekordsnabbt eftersom det både var varmt och lite blåsigt. Vi testar som jag skrivit tidigare att använda tvättnötter. I dag körde vi en vittvätt med tvättnötter och det fungerade bra.
Kläder tvättade med tvättnötter och som torkat utomhus luktar väldigt gott, inte parfymgott utan friskt gott.

Jag hann dessutom med lite kontorsarbete. Inte dumt att kunna sitta i trädgården och jobba. Miljöpartiet i Skåne har precis startat översynen av vårt regionala partiprogram. Det ska vara klart innan vi fastställer våra listor till regionfullmäktigevalet 2010. Vi ska besluta om programmet i januari 2010. Det låter kanske långt dit men tiden går snabbt. Det är mycket jobb men det är rätt så kul. Men det tar tid och krävs en del tålamod. Vi är många som ska tycka till och det finns många hjärtefrågor. Allt kan man inte ta med och det krävs en balansgång mellan översikt och detaljer.

sön
19
apr
2009
söndag, 19 april, 2009 | Skriven av:

Nu så är denna helgen nästan slut. I alla fall är mötena det och nu är det bara tågresan kvar. Dagen började med arbetsgivarkurs. Det finns mycket som ska göras av en vald styrelse och att vara arbetsgivare är en uppgift som ibland kommer i skymundan.
Det finns mycket att tänka på. Det finns lagstiftning som man måste förhålla sig till men det viktigaste är att se till att den man är arbetsgivare för får de bästa förutsättningarna att göra sitt jobb. Tyvärr blev det en liten krock med Vegetariska föreningens årsmöte. Så jag gjorde ett försöka att hinna med båda. Det gick ganska så bra men givetvis är det inte helt perfekt att springa mellan möten. Men gör man inte det så ofta så är det OK.
Det var soligt och skönt väder i Stockholm dock något kallare än i Skåne. Jag såg tussilago på väg till stationen. De fanns inte i vägrenen utan i en plantering men ändå. Stockholm ligger lite efter Skåne när det gäller “våren”.
EN fördel med att vara med på Vegetariska föreningens riksmöte var att då blev det lunch på Hermans, en vegetarisk restaurang med mycket god mat. Dessutom ligger den fint så att man har en underbar utsikt över Stockholm.
Nu när jag kommer tillbaka till Skåne har väl backsipporna blommat över så det ser nog annorlunda ut i rabatterna. Spännande och se om något av det sådda har kommit upp.
Kommande vecka blir full av aktiviteter. På måndag blir det ett förberedelsemöte inför torsdagens kommunfullmäktige. Dessutom blir det ett planeringsmöte inför Europaparlamentsvalet. På tisdagen blir demokratiberedning. På onsdag blir det Tingrätten och styrgruppsmöte för att ta fram en kulturpolitisk handlingsplan och på kvällen blir det styrelsemöte med Mp Skåne.
På torsdag är det som sagt kommunfullmäktige som bl a kommer att behandla två interpellationer (öppen källkod & Ungforum) som jag lämnat in och så en motion som Miljöpartiet har skrivit om mäns våld mot kvinnor.
Fredagen finns det risk att jag ägnar åt Klimatkommunerna vilket i så fall innebär en ny Stockholmsresa, tur och retur.
Lördagen blir 100% koloni och på söndagen är det vårstädning och vårstämma i vår bostadsrättsförening.
backsippa-april-2009

lör
18
apr
2009
lördag, 18 april, 2009 | Skriven av:

maria-w-18-april-stockholmEfter dagens regionordförandeträff avslutade vi dagen med att lyssna till Magnus Johansson, partistyrelsens sammankallande, som berättade om hur miljöpartite och vår politik uppfattas av väljarna. Vi har stort förtroende i miljöfrågor men även i andra frågor. Dock saknar vi stort förtroende i jämställdhetsfrågor vilket jag tycker är mycket konstigt.
En sak är givetvis att säga vad som är viktigt och vilket parti man tycker står för detta. En annan sak är att rösta. Vi har nu en mycket intressant situation. Miljöpartyiet ökar och i morgon kommer det en SIFO som visar att vi ökar igen men att (s) & (v) backar lite. Hur mycket vet jag inte. Vi får vänta till i morgon och se.
Efter Magnus pratade Maria om hur läget är just nu. Intresset för Miljöpartiet är extra stort nu. Våra språkrör är populärare än nånsin. Vilket är mycket glädjande och ger möjligheter i kommande val. Valet till Europaparlamentet den 7 juni och så valet 2010.
Inspirerande att lyssna man blir lite extra taggad.

Efter detta så gick jag ut för att äta lite. Ville inte gå på restaurang utan hitta något enkelt och billigt. Fantastiskt nog hittade jag ett ställe som hade FALAFEL. Jag kunde inte motstå att testa. Tyvärr var det ingen höjdare, falaflarna var torra och smaklösa. Så Stockholm har mycket att lära av Malmö, falaflens Mecka.
Hade det inte varit för en mycket god pizzasallad (vitkålssallad) så hade jag inte blivit så mätt. Pizzasalladen dolde dessutom de smaklösa falaflarna.

lör
18
apr
2009
lördag, 18 april, 2009 | Skriven av:

stockholm_feb_20091 Resan med nattåget gick bra. Lite skakigt men det ändå en rätt bra sömn. Tyvärr väcker man redan 6.15, hade varit skönt att kunna ligga en stund till. Det är rätt bekvämt att åka nattåg men ska ju ändå sova så och var man gör det en natt spelar mindre roll.
Nu har jag några timmar kvar innan mötet börjar. Solen skiner men temperaturen är lite lägre här än i Skåne.
Det är skönt att promenera i Stockholm tidigt på morgonen eftersom trafiken är mindre och knappast någon trängsel alls.
I dag ska jag vara med på en träff med miljöpartiets alla regionordföranden. Vi kommer att träffa språkrören och vår partisekreterare men framför allt kommer vi att träffa andra regionordföranden från andra regioner.
Spännande att träffa andra och lyssna på deras erfarenheter.
Fokus denna gången ligger på ordföranderollen och kommande val.

Kategori: internt  | Skriv en kommentar
lör
4
apr
2009
lördag, 04 april, 2009 | Skriven av:

Sitter åter på tåget, denna gång söderut. Vi kom iväg lite sent från Stockholm och fick stanna tåget en gång för att starta om datorsystemet innan vi kom till Katrineholm där tåget fick vändas. Detta gjorde susen så nu kör tåget med full hastighet.

Nu Šr Reinfeldt stšrst - Nyheter - Expressen.se
Har varit på Miljöpartiets förtroenderåd. Det blev mycket diskussion kring samarbete med s och v. I dag presenterades Demoskops senaste mätning. Miljöpartiet går framåt med 1,5 %-enheter och är nu åter 3:e största parti. Denna gång har även centern trillat ur riksdagen. Om man räknar samman alla allianspartier så har alliansen majoritet men räknar man bort (c) och (kd) så kan mp,s och v bilda en minoritetsregering och (sd) blir vågmästare.
Moderaterna är nu största partiet med en uppgång med hela 9 %-enheter, (s) tappar nästan lika mycket.

Vilka slutsatser man ska dra av detta är inte så lätt.

Språkrören informerade om energimotionen som miljöpartiet, (s) och (v) har lämnat in.

Läser man motionen så ser man att det inte är en ren (mp) motion men den är ändå mycket mer radikal än det som sittande regerings förslag.

Från 2008 till 2020 vill regeringen minska utsläppen med 9 miljoner ton. Vi vill minska med 18 miljoner ton (dubbelt så mycket). Gäller icke handlande sektorn.

Det som är lite besvärligt med motionen är “kärnkraftsavvecklingen”. Miljöpartiets linje är att avveckla så fort texten i motionen ger ett litet annat intryck. Det är dock ett stort steg att få (s) med på att inte bygga ut kärnkraften. Ett stort problem är att en del LO-fack anser att vi behöver kärnkraften för att göra svensk industri konkurrenskraftig.
Här har vi en jätteuppgift att inte ge oss utan att driva på och förklara hur det verkligen ligger till.

Kärnkraften skulle bli dyrare om de betalade alla sina kostnader drifts och avfallskostnader. Ännu finns ingen som säkerhet vet hur man ska förvara avfallet och inte vad det kommer att kosta.

I motionen tar man också upp problemet med att utvinna uran i Sverige.

En rödgrön regering kommer aldrig att medverka till att uranbrytning startas i Sverige.
Vi kommer inte heller att medverka till storskalig fossilutvinning i Sverige.
Regeringen bör verka för att kärnkraften skall betala sina fulla avfallskostnader och
för ett obegränsat skadeståndsansvar för kärnkraftsolyckor.

Motionen är en kompromiss av tre partiers politik vilket visar på problematiken. Ska man kunna driva en långsiktigt hållbar politik krävs det att man kommer överens över partigränserna. Det är inte smärtfritt men nödvändigt.

På mötet hade vi en bra dialog kring samarbetsgrupperna mellan (mp), (s) och (v). Det kom fram många bra idéer vad miljöpartiet ledamöter ska driva i dessa grupper. Innan vi har rott båten i land återstår mycket arbete men det ska gå. Det måste bara gå nu har vi en möjlighet att påverka på allvar.

Dessutom fick vi en förhandstitt av miljöpartiets EU-valsaffischer. Än en gång kommer vi att ha de bästa affischerna.

Det är inspirerande att åka på förtroenderådet, dels att prata med partistyrelsen, riksdagsledamöter och EUP-ledamöter men även att träffa andra miljöpartister från hela landet.

Nu är jag trött och längtar till kolonin. I morgon blir det ingen politik bara trädgårdsarbete.


SDS, SvD

lör
4
apr
2009
lördag, 04 april, 2009 | Skriven av:

utsikt-red-boat-kajuta
När man besöker Stockholm och behöver ha någonstans att sova så kan det bli ganska så dyrt. Miljöpartiets kansli ligger vid slussen som ligger vid Söder Mälarstrand. Längs kajen ligger där ett antal båtar med rum, från vandrarhem standard till egna hotellrum.
Denna gång bodde jag på “The Red Boat”. Det är bra pris, lite trångt och ingen superklass men helt OK. Det är inte så dumt att ha utsikt över vattnet. Nära till kansliet och nära till Stockholms Central. Skönt att slippa åka tunnelbana och skönt att gå längs vattnet och över Riddarholmen. Skönt att få en promenad efter och innan tågresan.

Kategori: internt  | Skriv en kommentar
fre
3
apr
2009
fredag, 03 april, 2009 | Skriven av:

I går på kommunstyrelsen så blev det för första gången ett bifall till ett medborgarförslag. Förslaget var tidigare uppe men då vill alliansen bara besvara förslaget. Förslaget handlade om att byta ut glödlampor mot lågenergilampor.
På mötet behandlades även “Handlingsplan för att motverka våld mot kvinnor”. Detta ärende har alliansen behandlat under väldigt lång tid. Det började efter en motion i kommunfullmäktige i november 2006. Det har blivit återremitterat för att handlingsplanen ska bli mer konkret. Alliansens förslag är väldigt allmän och intetsägande.
Miljöpartiet har lagt många förslag till förändringar och har också visat på andra kommuners mer kraftfulla handlingsplaner.
När det gäller våld mot kvinnor finns det ofta även barn som berörs. I Lund finns idag inte ett fungerande stödjande och behandlande arbete. Istället kan vi se en bristande samordning mellan olika insatser, vi ser brist på resurser, bostäder och adekvat boende för kvinnor med
t ex missbruksproblem. Vi har också i kommunen många invandrarkvinnor som på grund av språkproblem inte kan ta till sig information om de insatser som finns.

Vi måste i kommunen inte bara se till att skolans personal har resurser att ta hand om dessa barn. Även barnen som inte ännu är i skolåldern måste kunna få adekvat hjälp, vilket idag saknas.

Det verkar nästan så att man inte bryr sig. Så lång handläggning och så lite resultat. Dessutom är det en märklig hantering eftersom man låtit en politiker från majoriteten vara med i förvaltningens handläggning men ingen från oppositionen.

På samma möte behandlades också en motion från miljöpartiet “Åtgärder för att minska mäns våld mot kvinnor”. Denna motion lämnades i 6 mars 2009, mer än ett år efter inlämnandet så är den redo för kommunfullmäktige. Förra kommunstyrelsen fanns det ett medborgarförslag om att handläggningstiden för motioner och medborgarförslag var för lång. Detta förslag ville alliansen besvara med att det inte fanns något problem mmed lånag handläggningstider. Ja ja allt är ju relativt.

Alliansens förslag till beslut var att besvara motionen i enlighet med beslutet om handlingsplanen.

Vår motion beskriver problematiken och slutar med 5 att-satser:

att kommunen gör en kartläggning avseende behovet av skyddsboenden/lägenheter som uppstår i samband med kvinnomisshandel

att kommunen i samverkan med övriga aktörer på bostadsmarknaden finner långsiktiga lösningar till bostadsproblematiken för våldsutsatta kvinnor

att Lunds kommun, gärna i samarbete med angränsande kommuner, genom nödvändiga resursförstärkningar anpassar sin organisation till den efterfrågan som finns(uppstår) i samband med våld mot kvinnor

att kommunen tar ett större ansvar för samordning av insatser för våldsutsatta kvinnor

att kommunen ska intensifiera det förebyggande arbetet mot kvinnovåld

Kommunkontoret skriver bl.a. när det gäller Barnperspektivet :

Vid ärendes beredning har barnperspektivet inte bedömts särskilt då ärendet berör alla medborgare”

Man skriver dessutom :

Den föreslagna handlingsplanen för Lunds kommun innehåller, utifrån ett brett perspektiv, förslag på olika åtgärder från olika aktörer för att minska mäns våld mot kvinnor. Det krävs ett brett angreppssätt från samhället med förebyggande åtgärder från många politik-och verksamhetsområden kombineras. I handlingsplanen lyfts fram en rad insatsområden vilka på olika sätt behandlar det som tas upp i motionen.

Så istället för att bemöta motionen skriver man om handlingsplanen. En handlingsplan som inte är speciellt konkret och handlingskraftig.

Nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Skönt att inte behöva ta första tåget, 5.28. Fick “sovmorgon” och tog tåget 6.28. Skönt att vara uppe med tuppen och se rimfrosten gnistra i morgonsolen. Fredagen och lördagen ska jag ägna åt miljöpartiets förtroenderåd. Förtroenderådet består av miljöpartister från alla riksdagsvalkretsar, 29 st varav fyra i Skåne. På dagordningen finns Europaparlamentsvalet, samarbetet på riksnivå mellan mp, s och v och som vanligt ett allmänt informationsutbyte mellan regionorganisationer, partistyrelse, riksdagsgrupp och europaparlamentsgrupp.

lör
21
mar
2009
lördag, 21 mars, 2009 | Skriven av:

I dag var det dags för årsmöte. Vi försöker att sprida våra möten så att vi besöker hela Skåne. Denna gång blev det Hörby som i år firar 25 år vilket är en av de äldsta kommunorganisationerna inom Miljöpartiet.
Trots att det var lördag så var det goda kollektivförbindelser. Från Lund så var det bara att sätta sig på SkåneExpressen nr 2 och 37 minuter senare var jag i Hörby.
Mp Hörby hade arrangerat allt mycket bra och hade lånat fullmäktigesalen. En vacker sal i ett ganska så intetsägande hus. Allt fungerade väl och vi klarade av alla vanliga årsmötesärenden plus lite till.
Jag fick förtroendet att bli omvald för ett år. Kul men innebär också en del jobb. Har som jag tidigare skrivit om kommit till en punkt där det börjar bli lite väl mycket för att även ha tid med ett vanligt liv. Så nu gäller det att effektivisera arbetet vilket inte är fel. Speciellt nu när det blir bättre och bättre väder och mer kolonitid.
krokus-21-mars-2009
Vi hann även diskutera lite inför valet 2010 bl.a. hur vi ska fastställa våra riksdags- och regionlistor. Nu märks det att vi närmar oss valet 2010.

Vi antog också en infrastrukturrapport som vi har jobbat med en längre tid. Tanken med denna är att ta fram Mp Skånes förslag till hur infrastrukturen ska utvecklas i vår region. I denna rapport är det fokus på kollektivtrafik och främst spårburen sådan.

På mötet hade vi besök av Miljöpartiets Skånska riksdagsledamöter, Ulf Holm och Karin Svensson Smith. Det blev många frågor och en intressant diskussion bl.a. om hur samarbetet, på riksnivå, går vidare med socialdemokraterna och väsnterpartiet.

Mötet antog ett uttalande om flygplatser i Skåne.

DAGS ATT LÄGGA NED FLYGPLATSER

Regeringen har beslutat vilka flygplatser som staten (via Luftfartsverket) ska driva i framtiden. I Skåne kommer flygplatsen i Ängelholm vara en av dem som inte längre ska drivas av staten. Det är nu upp till lokala instanser (regioner, kommuner och näringsliv) att eventuellt ta över efter staten.

Miljöpartiet anser att Region Skåne absolut inte ska gå in som ägare. Flyget är ett mycket energikrävande transportsätt. Ska klimatutmaningen klaras måste flygtrafiken minska. Kortväga flygresor är förhållandevis enkla att ersätta med andra trafikslag. Mindre flygplatser, såsom Ängelholms flygplats, tillhör därför inte framtiden. Dessutom måste Region Skånes engagemang i Kristianstad Airport AB avvecklas senast i samband med att avtalet går ut 2011.

För att kunna erbjuda ett alternativ till flyget måste den spårburna trafiken utvecklas, så att restiden förkortas. Miljöpartiet i Skåne anser att regeringen borde investera i infrastrukturen så att även den regionala spårburna trafiken kan utökas.

lör
28
feb
2009
lördag, 28 februari, 2009 | Skriven av:

stockholm_feb_2009 I går var det upp tidigt för att åka med tåget 5.28 från Lund C till Stockholm. Jag skulle vara med på ett internt möte för att diskutera samarbete med andra partier speciellt på region nivå. Det var miljöpartister från hela landet. Runt om i Sverige finns det olika politiska konstellationer. Miljöpartiet samarbetar utifrån politiken och inte utifrån en höger eller vänster skala. Om det är möjligt att samarbeta eller inte beror mycket på personkemi och den politiska historiken på den aktuella platsen.
På riksnivå har vi inlett ett samarbete inför valet 2010 med målsättningen att bilda en kraftfull regering. Detta innebär inte att vi på alla nivåer, kommuner och regioner, måste ha samma typ av samarbete. Alla kommun- och regionorganisationer bestämmer själva utifrån hur det ser ut i sitt område. Om vi sköter våra kort rätt kan miljöpartiet göra ett bra val, på alla nivåer, 2010.
Det är väldigt nyttigt att träffa kollegor från andra delar av Sverige. Sverige är ett avlångt land och det är stora skillander bara mellan norr och söder.
Vi fick en information om något som kallas e-hälsa. Det är något som används i Norrbotten. I Norrbotten är avstånden stora, man har kanske 60 mil till sjukhuset och i Skåne har vi två universitetssjukhus inom 2 mils avstånd.
E-hälsa används även utomlands och har kanske störst potential där avstånden är stora men kan nog användas på något även i Skåne. Med hjälpa av E-hälsa kan göra t.ex. ultraljudundersökning på avstånd.
E-hälsa kan också innebära att det bara finns ett patientregister som kan nås av alla sjukhus och hälsocentraler. Där kan man också samla uppgifter om vilken medicin jag använder.
E-hälsa ska inte ersätta den vanliga sjukvården utan vara ett komplement.

sön
22
feb
2009
söndag, 22 februari, 2009 | Skriven av:

purjo_i_sno_feb2009I dag var vi på vår koloni. Den var alldeles vit men det var tyvärr bara blask under ytan. Det blev ändå en skön dag, till och med lite solsken.
Inte utan att man blir lite sugen på att flytta till kolonin. Det fanns en del gröna blad som stack upp ovanför snöytan.

Jag tog en del bilder men tyvärr verkar det ha blivit något fel på USB-överförandet. Så fort jag kopplar in USB-kabeln mellan datorn och kameran så kraschar datorn direkt.
Kan bero på att jag bytt USB-drivrutin. Får väl hitta en ny drivrutin.

En dag på kolonin laddar batterierna så nu är jag redo för en vecka med politik.
På måndag blir det inför kommunfullmäktige samt en diskussion om skolan med vår riksdagsledamot Mats Pertoft.
På tisdag blir det FairTrade-styrgruppsmöte och på onsdag blir det genomgång av Kultur- och Fritids verksamhet plus mp Lunds egna energigrupp.
På torsdag är det kommunfullmäktige. Veckan avslutas sedan med ett besök i Stockholm där jag ska träffa miljöpartiets partisekreterare Agneta Börjesson.
Hela lördagen blir “politikfri” om nu detta är möjligt och på söndag blir det Grön Ungdom Skånes årsmöte och ett litet möte inför kommunstyrelsen den 5 mars.

Tiden går som sagt fort om man har kul och det verkar jag ha. Under veckan måste jag även hinna med att göra revision på Grön Ungdom Skåne. Allt ska vara klart till nästa vecka.

sön
15
feb
2009
söndag, 15 februari, 2009 | Skriven av:

I dag har det varit en lugn dag. Fick en del gjort hemma.

Hade tänkt att göra äppelcidervinäger men jag hittade inte boken där det stod hur man skulle göra. Nu är det inte så krångligt att göra men ville ändå bara kolla lite så att det inte blir fel.
Mycket märkligt att böcker bara kan försvinna. Men det händer ibland.

Gick på ett jympapass med core. Det var ett tufft pass precis vad jag behövde. Trisst att inte hinna med och träna. Bra med jympa men då behöver man passa tider vilket är svårt när det är möten man “måste” vara med på.

I går var det Gröna Seniorer i Skånes bildande möte.
I dag var det bara ett möte och det var ett telefonmöte. Telefonmöten är mycket bekväma man kan vara hemma och man kan få mycket gjort på ett telefonmöte. Man behöver bara förbereda sig bättre så att alla har alla handlingar etc. Vi använde Skype som plattform vilket är mycket smidigt. Man kan vara upp till 25 personer på en gång. I dag var vi bara 4 stycken. Det var Miljöpartiets Förtroenderåds sammankallandegrupp som skulle diskutera utskicket inför nästa möte.
Nästa möte äger rum den 3-4 april och platsen är förstås Stockholm.
Då ska vi träffa språkrören som vanligt och dessutom de miljöpartister som ingår i arbetsgrupperna med (s) och (v).
Vi ska även hinna med att träffa miljöpartiets toppkandidater till EU-parlamenstvalet, Carl Schlyter, Isabella Lövin och Bodil Ceballos.

Det blir ett spännande möte många frågor finns och mycket finns att rapporetera.

Nästa vecka blir det nästan bara interna möten. det är Mp Lunds ledningsgrupp där jag är adjungerad och sedan är det styrelsemöte med Mp Skåne. Styrelsemötet är det sista inför Mp Skånes årsmöte den 21 mars så det är mycket som ska klaras av.

Håller vädret i sig så blir det kanske ett kolonibesök nästa söndag. Då ska jag inte vara på något möte, inte ens ett telefonmöte.

lör
14
feb
2009
lördag, 14 februari, 2009 | Skriven av:

maskros_25cm I dag bildades regionorganisationen Gröna Seniorer Skåne. Gröna Seniorer är miljöpartiets seniorförening. De vänder sig till mp-medlemmar som fyllt 55 år.

Medlemsavgiften är 120 kronor/år.

Gröna Seniorer skall arbeta på två spår. Ett spår är att driva för seniorer aktuella frågor direkt mot de beslutande församlingarna. Det andra spåret är att visa att Miljöpartiets värderingar (solidaritet, hållbarhet och långsiktighet) stämmer väl överens med de värderingar som gruppen seniorer försöker leva efter.

Behövs det verkligen ett Gröna Seniorer?
Det hade varit bra om man kunnat svara NEJ på den frågan. Men det är nog så att för att sätta fokus på frågor som rör 55+ så behövs det någon påtryckargrupp. Grunden för Gröna Seniorer är som med Grön Ungdom att de inte ska ha en egen politik. Allt ska utgår ifrån miljöpartiets politik.

Gröna Seniorer ska återkoppla om hur situationen är för de som är 55+. Bara för att man är 55+ kan man ändå vara ung i tanken.

Både Seniorer och Ungdomar tjänar på en långsiktigt hållbar politik.

Gröna Seniorer bildar regionorganisation i Skåne och uttalar sig mot en placering av ESS i Lund.

Vid ett konstituerande möte i Lund under lördag e.m. bildades regionorganisationen Gröna Seniorer Skåne.

En styrelse bestående av följande sju personer valdes: Kjell Johansson, Helsingborg, Elsa Christersson, Kristianstad, Bengt Johansson, Malmö, Anna Maria Myszka Gustavsson, Helsingborg, Bo Adamsson, Malmö, Ebbe Persson, Kävlinge och Ann-Mari de Léon, Skurup.

Mötet valde Kjell Johansson till ordförande och Bengt Johansson till kassör.

Föreningen skall arbeta på två spår. Ett spår är att driva för seniorer aktuella frågor direkt mot samhällets beslutande organ. Det andra spåret är att visa att Miljöpartiets värderingar (solidaritet, hållbarhet och långsiktighet) stämmer väl överens med de värderingar som gruppen gröna seniorer försöker leva efter.

Mötet beslöt att uttala sig mot en placering av ESS i Lund. Oavsett vilken tungmetall som kommer att användas i målstationen så kommer den att bli radioaktiv under mycket lång tid. Om man kommer att använda kvicksilver så finns dessutom problemet med en metall som är mycket problematisk ur miljösynpunkt.

Anläggningen planeras ta i anspråk drygt två kvadratkilometer högklassig jordbruksmark.
Liknande anläggningar som planeras i andra delar av världen har stora säkerhetsavstånd till tättbebyggda områden. Sammantaget, ansåg mötet, måste en placering av ESS i Lunds tätort anses som fullständigt oacceptabel.