fredag 10 juli 2009 | Skriven av:

SDS skriver ”Ipredator flygfärdig till helgen”

Pirate Bay-grundarnas anonymiseringstjänst Ipredator kan börja fungera i skarp version redan till helgen. Då skickas inbjudningar ut till de 170 000 personer som står i kö för att dölja sin identitet på nätet.
Tjänsten utlovades redan för någon månad sedan men har dragit ut på tiden. Men nu betatestar omkring 13 000 personer tjänsten och sedan är det dags för alla dem som väntar på att få gömma sitt ip-nummer med Ipredator. Allt fler betatestare har släppts på och piraterna bedömer nu att tjänsten är så stabil att den är mogen för lansering i full skala.

IPRED har urholkat rättssystemet och ”skapat” nya betaltjänster på internet. Betaltjänster som ska göra datorns ip-nummer ”osynligt”.
Stora bolag har redan börjat använda möjligheterna med IPRED och fått ut ip-nummer till ”misstänkta” fildelare.

Priset kommer att ligga i storleksordningen 40–50 kronor i månaden. Bakom tjänsten ligger främst de tre fängelsedömda piraterna Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, men också ett kluster av andra personer som hjälper till.
– Det ska startas en stiftelse som ska ta emot pengarna och vinsten kommer att gå till internetprojekt, säger Sunde som understryker att Ipredator inte kommer att lagra någon information om användarna.

Skrämmande att alliansregeringen har skapat denna lag på begäran av stora bolag inom musik, film och bokbranschen. Om nu Ipredator fungerar så är vi tillbaka vid ruta ett frånsett att vi urholkat rättsystemet och försämrat integriteten.

Lyssnade på Roger Wallis sommarprogram i onsdags. Han har en sund inställning i frågan, kompositör som han är. Han pratade om att det kommit nya engelska studier som visar att fildelare köper mer ”kultur” lagligt.

Det finns många olika undersökningar om huruvida fildelare köper mer musik och film eller om de går på konserter och bio mer än icke fildelare,
En del har gjorts på uppdrag av de stora mediabolagen och sedan finns det de som gjorts av oberoende.

Poängen är fortfarande att även om det är olagligt att fildela upphovsrättsskyddade verk så är det helt orimligt att avlyssna alla och att skapa en IPRED-lag.

Ska bli spännande att se om internet och dess användning blir en valfråga 2010.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. None_Of_Your_Buisness skriver:

  Det finns ”gamla” undersökningar som visade att fildelning gav fler köpare, men sådana undersökningar stöttade ju inte mediabolagens önskan om en IPRED-lag så dom beställde sina egna undesökningar.

  • Yngve skriver:

   Bara detta faktum att undersökningar tas fram på uppdrag minskar trovärdigheten i resultaten.
   Detta är ett stort problem när det inte finns så många oberoende ”undersökare”.
   Undersökningar tas fram fram för att motivera ett visst handlande inte för att belysa rent objektivt hur situationen är.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>