Inlägg under » december, 2008 «

ons
31
dec
2008
onsdag, 31 december, 2008 | Skriven av:

gott_nytt_ar_20081

Hoppas alla får en trevlig nyårsafton och om ni måste njuta av fyrverkerier , njut då av virtuella sådana i stället för av riktiga, så att alla kan få en lugn och trevlig nyårshelg.

I Lund kan du gå till Lundagård och se på fyrverkerier.

Du kan också klara dig undan onödiga problem.

Kategori: livsstil  | Skriv en kommentar
ons
31
dec
2008
onsdag, 31 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Resistenta bakterier hot mot folkhälsan”

Att spädbarn avlidit sedan de smittats av multiresistenta tarmbakterier är oerhört tragiskt, men kommer sannolikt att ske igen. Problemet med resistenta bakterier är det kanske största hotet mot den svenska folkhälsan, enligt Otto Cars, professor och överläkare vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Tidigare i våras slog Otto Cars och fem andra kollegor och experter larm på DN Debatt. Det dröjer inte länge innan svenska patienter kommer att dö av sjukdomar som tidigare kunde botas med en vanlig penicillinkur, skrev de.

Drygt ett halvår senare kommer nu uppgifter om att två för tidigt födda spädbarn på Karolinska universitetssjukhuset i Solna avlidit sedan de sannolikt smittats av multiresistenta tarmbakterier.

– Det här är oerhört tragiskt. Men tyvärr är det bara toppen på ett isberg. Jag känner mig väldigt orolig, säger Otto Cars till DN.se.

Enligt same doktor är problemet globalt och kan jämföras med klimathotet. Bakterierna sprids snabbt över världen och kan inte hejdas vid gränserna. Det viktigaste är att ändra sättet som vi använder antibiotika. Dessutom behöver vi förbättra livsbetingelserna i den fattiga världen.

Redan 2000 skrev Medical link :

Antibiotika, som har ökat livslängden för människor i hela världen sedan penicillinet uppfanns för 70 år sedan, blir allt mer ineffektivt. Dödliga mikrober utvecklar motståndskraft mot antibiotika, enligt en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO.

Vi för bokstavligt talat en kamp mot tiden för att bekämpa infektionssjukdomarna innan sjukdomarna blir resistenta.

Penicillin har redan blivit oanvändbart för att behandla gonorré i en stor del av världen, och i Baltikum, Ryssland och delar av Kina är tio procent av alla tuberkulosfall resistenta mot de kraftfullaste medicinerna.

Så frågan är inte ny. Läkemedelsindustrin har ett stort ansvar i detta men det har även sjukvården.

Vi själva kan tänka på hur vi lever och jobba på att äta och leva mer sunt. Mer frisk luft och sunda vanor.

Positivt är dock att konstatera Otto C :

– Sverige har visat framfötterna och vi har fått politiskt stöd för den här frågan. Därför har vi en roll att spela även utanför Sverige. Jag tror att frågan kommer att landa på FN-nivå, eftersom den är så allvarlig.

Vi får hoppas att Sverige också gör det.

ons
31
dec
2008
onsdag, 31 december, 2008 | Skriven av:

Nu är snart 2008 slut och vi har ett nytt år, 2009, framför oss. Visserligen är det ingen ny situation. Varje dag är början på resten av vårt liv. Men ett nytt år känns ändå lite speciellt eftersom det ofta är förknippat med bokslut och verksamhetsplan.

Det känns som att man har extra goda möjligheter att förändra sitt liv. Man kan t.ex. avge nyårslöften. Jag vet inte hur många som gör det fortfarande. Man har hört många som lovat att sluta röka, gå ner i vikt …
Många av dessa har inte lyckats och kanske beror det på att man inte har ändrat sin livsstil.

Att gå ner i vikt är inte bara en fråga om att äta mindre. Det är är dessutom en fråga om vad man äter, när man äter och hur man äter. Dessutom är det en fråga om hur man rör på sig.

Rökning kan vara liknande. Lever man ett stressigt liv så blir det inte mindre stressigt av att sluta röka.

Andra nyårslöften man kan avge är att man kan leva mer klimatvänligt. Man kan se över sitt sätt att transportera sig, vad man konsumerar, hur mycket el man använder, hur varmt man har i sin bostad, hur länge man duschar med varmt vatten …

Listan kan göras lång. Även här är det viktigt att tänka till ordentligt. Det är visserligen bra att man gör något men det skadar aldrig att fundera lite extra och se över vilka konsekvenser det ger.

Helt klart är att vi måste göra något åt vår livsstil. Vi kan inte leva över våra tillgångar. Det gäller dels jordens tillgångar men över våra egna tillgångar.
Vi kanske ska fundera lite extra vad som egentligen gör oss lyckliga. Vi borde ta hand om våra nära och kära.

imgp8718Lyckoforskning har funnits länge och har nu uppmärksammats lite mer igen.
Många gånger sätter man likhetstecken mellan lycka och pengar. Visst har pengar en stor betydelse, man måste ha en viss mängd men är inte allt.
I USA har lyckoindex varit ganska så konstant under en längre tid trots att BNP per person har ökat med 150%.
Vad säger det om pengar och lycka?

Det vore bra om vi satsade mer på lyckoforskning för att kunna få fram metoder så att politiska beslut skulle kunna göra så många som möjligt lyckliga.

Hade fler varit lyckliga hade vi inte haft så många som använde droger, då hade vi inte haft så många brott, då hade vi haft mer resurser för skola och omsorg, då hade vi haft tid att ta hand om våra barn, som hade gjort att våra barn hade använt mindre droger …

Vad lycka är, är nog väldigt individuellt. För mig är lycka att leva tillsammans med min sambo, att laga veganmat med ekologiska ingredienser, att köpa rättvisemärkta och ekologiska produkter, att sköta vår koloni, att leva med naturen, att leva som jag lär, att försöka göra något åt det jag tycker är fel, att försöka hitta lösningar på problem.

tis
30
dec
2008
tisdag, 30 december, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Han ska utreda vägen till högre vattenkvalitet”

Regeringen vill förbättra landets vattenmiljö och har nu tillsatt en utredning som ska ta reda på hur det görs på bästa sätt.

För att vattenmiljön ska förbättras krävs omfattande insatser.
Därför utsåg regeringen nyligen Dag von Schantz, generaldirektör för Livsmedelsekonomiska institutet, som ansvarig för en ettårsutredning om Sveriges vattenkvalitet.

Han har fått i uppdrag att se över hur olika styrmedel sammantaget, på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt, kan förbättra vattenmiljön. Han ska dessutom kartlägga och analysera nuvarande prispolitik för vattentjänster och annan vattenanvändning.

Det är på tiden att vattenfrågan tas på allvar. Hittills har Sverige legat i en klass för sig, dels pga att Sverige inte är så tättbefolkat och att vi fortfarande har stora ytor med “natur”.
Vi har även varit i framkant när det gäller att ställa miljökrav.

Det känns lite oroande att man ger detta uppdraget till Livsmedelsekonomiska institutet som har till uppdrag att

“Enligt regeringens instruktion ska Livsmedelsekonomiska institutet utföra kvalificerade ekonomiska analyser inom jordbruks-, livsmedels- och fiskeområdet. Dessa ska grundas på vetenskapliga metoder, ha en samhällsekonomisk huvudinriktning och behandla såväl nationella som internationella aspekter.”

Visserligen står det även “Analyserna bör …”. Nu är det altså bör som gäller, när det gäller ekonomi, tidigare var det ska (när det gällde ekonomi).

Vattenfrågan är inte enbart en ekonomisk fråga utan i högsta grad en miljö- och klimatfråga. Bra vattenkvalité är en livsförutsättning om planeten ska överleva.

Givetvis blir det dyrt för oss om vi förstör vårt vatten men det kan också bli så att man ser vinster i att Sverige ska exportera vatten, vilket ger kortsiktiga ekonomiska vinster men ger en katastrof i det långsiktiga perspektivet.

Vad är det man vill egentligen?

mån
29
dec
2008
måndag, 29 december, 2008 | Skriven av:

AB skriver : “USA håller svensk fånge i Irak”

En 40-årig svenskirakier hålls sedan i maj fången av amerikanska myndigheter utanför Bagdad.
Svenska myndigheter säger sig inte veta vad han anklagas för.
Mannen klassas som så kallad säkerhetsfånge, skriver Norrköpings-Tidningar (NT), och han hålls sedan gripandet 8 maj i år i Camp Cropper vid den internationella flygplatsen någon mil väster om Bagdad.
Där sitter i dag omkring 5 000 fångar vaktade av amerikansk militärpolis.

Det är helt oacceptabelt att man ska kunna hållas fängslad i över ett halvår utan att veta vad man är anklagad för. En del av de som sitter i Camp Croper är kanske skydiga. Visst kan det vara svårt att bevisa brott men med vilken rätt har USA som stat att skipa rättvisa. Dessutom är det väl så även i USA att man är “Innocent until proven guilty”.

Tidigare var det Guantanamo. Att USA har använt tortyr och andra metoder som inte hör hemma i ett rättssamhälle är ju inte längre någon hemlighet.
Svenskar är inte heller värst drabbade.

Men “Varför protesterar inte Sveriges regering mer högljutt?”
Om man överhuvud taget har tagit upp prpblemet.

Varför är resten av världen så tyst.

mån
29
dec
2008
måndag, 29 december, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Nu rasar priset på solceller”

“Bara var tredje solcell som tillverkas under 2009 kommer att säljas, spår analysfirman Isuppli. På ett år väntas priset falla från dagens 4,20 dollar per watt till drygt 2,50 dollar.
Lågkonjunkturen slår också mot solcellsföretagen som tvingas sänka priserna kraftigt, enligt analysföretaget Isuppli.

solcell_fknVärdet av världens försäljning av moduler för solel väntas minska med 19 procent under året som kommer, enligt USA-baserade Isuppli. Därmed bryts åtta års spektakulär tillväxt.”

Nu gäller det att passa på. Priserna sjunker på solceller och energipriset kommer att öka.

“Minskningen i omsättningen väntas ske trots att mängden nya installationer för solel väntas öka, från nyinstallerad kapacitet på 3,8 gigawatt 2008 till 4,2 gigawatt 2009.”

Trots att vi bor så “långt” norrut har vi tillräckligt många soltimmar att det kan löna sig med solceller. Det beror givetvis var och hur vi använder den. Vi får se hur många av dessa solceller hamnar i Lund.

Men det gäller att passa på eftersom:

Analysföretaget tippar dock att marknaden återhämtar sig under 2010, och att omsättningen då ökar igen med 38 procent, till nära 18 miljarder dollar.

Kategori: ekonomi, energi, klimat  | 2 kommentarer
mån
29
dec
2008
måndag, 29 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Ovanligt många dödsbränder”

“Antalet dödsbränder i december har rakat i höjden. Arton personer har omkommit hittills under månaden, en betydligt högre siffra än normalt. Och det med tre dagar kvar till årsskiftet.

Alla levande ljus och den höga alkoholkonsumtionen bidrar också till bostadsbränderna i december.

– Under jul och nyår super vi ordentligt i det här landet och det sätter sina spår i statistiken varje år. Vi glömmer levande ljus och somnar ifrån cigaretten, inte bara i sängen utan också i soffor och fåtöljer som är mer lättantändliga än sängar, säger Ulf Erlandsson.”

brandvarnareTobak i sig självt är farligt liksom alkohol, tillsammans är de ännu farligare speciellt i tider där vi använder levande ljus.

Trots all information så händer det nu fler olyckor. Man kunde tro att alla hus och lägenheter var utrustade med brandvarnare men så är tydligen inte fallet. Eftersom alkohol ofta är inblandad i dessa olyckor så är det ju inte säkert att brandvarnare hade hjälp.
Men det är ju dumt att chansa.

Det bästa är att förebygga och det finns en hel del vi kan göra själva. Till exempel att aldrig lämna levande ljus utan uppsikt. Sedan är det ju inte bara bränder som kan förebyggas om man tar det lite försiktigt med alkohol och tobak.

sön
28
dec
2008
söndag, 28 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Lögndetektorer fungerar inte”

“Lögndetektorer är rena lögnen och fungerar inte alls, visar en sammanställning av två svenska forskare. Men den vetenskapliga tidskriften drog in deras artikel, efter påtryckningar från en tillverkare av lögndetektorer.

De två forskarna är Francisco Lacerda, professor i lingvistik vid Stockholms universitet, och Anders Eriksson, professor i fonetik vid Göteborgs universitet. Båda är högt ansedda inom sitt fält, med många publiceringar i tunga vetenskapliga tidskrifter.

För ett år sedan publicerade de en artikel i tidskriften “The international journal of speech, language and the law”, en specialtidskrift som läses bland annat av röstexperter som arbetar för polisväsende och säkerhetstjänster.

Men för en tid sedan blev det brittiska förlaget Equinox, som ger ut tidskriften, uppvaktat av det israeliska företaget Nemesysco Limited, som tillverkar lögndetektorer. Företaget krävde att artikeln skulle dras in. Förlaget beslutade att göra så.”

Mycket märkligt att ett företag som är ytterst partisk ska kunna stoppa en publicering av ett forskarrön.

Det är givetvis en ekonomisk fråga. Många myndigheter och företag i flera länder köper in lögndetektorer för stora belopp och använder dem. I England har försäkringsbolag och banker köpt lögndetektorer. Inrikesdepartementet har beslutat använda dem i försäkringskasseärenden, för att avslöja fuskare.

Enligt forskarna finns inga belägg att lögndetektorer fungerar.

“Det finns forskning som visar att folk ljuger mindre, om de luras att tro att en apparat kan avslöja deras lögn. Men det är en helt och hållet psykologisk effekt. Apparaterna i sig själva presterar inte bättre än slumpen, försäkrar både Anders Eriksson och Francisco Lacerda.”

Man kanske skulle testa på tillverkaren som stoppade utgivningen och fråga om :
“Om lögndetektorer fungerar” ?
Undra vilket resultat det blir?

lör
27
dec
2008
lördag, 27 december, 2008 | Skriven av:

Jag har placerat min blogg i Lundbloggkartan.se!

Kategori: blogg  | Skriv en kommentar
lör
27
dec
2008
lördag, 27 december, 2008 | Skriven av:

GP skriver : “Centern kluvet i kärnkraftsfrågan”

“Centerpartiet är fortsatt kluvet i kärnkraftsfrågan. Efter partiledaren Maud Olofssons kommentar om att “sluta tjafsa i kärnkraftsfrågan” vädrar nu centerpartister som vill ha mer kärnkraft morgonluft.

Johan Hedin, vice ordförande i Stureplanscentern i Stockholm, ska lägga ett förslag till partistämman i sommar om att tillåta en utbyggnad.”

Det är ju både ock en strålande idé samtidigt som det inte är det. Kärnkraften är farlig och omodern. Kärnkraftsfrågan har varit en stor fråga för centern. Till och med så stor att den fällt en regering. Fälldin lämnade in sin och regeringens avskedsansökan den 5 oktober 1978 pga av kärnkraftsfrågan.

Centern har tunnats ut sin miljöprofil och har blivit grått och där miljö och klimat diskuteras men där handling saknas.

Nu när det finns andra alternativ så känns det verkligen som ett steg bakåt att man ska bygga ut gammal teknik.
SDS skriver :

“Fredrick Federley, också riksdagsledamot (c), anser däremot att centern bör lämna sitt nej till utbyggnad.
– Jag tror att både basindustrin, elkonsumenterna och miljörörelsen behöver veta vad det är vi har att förvänta oss av en borgerlig regering efter 2010, och då är det oerhört viktigt att vara tydlig, säger han till Ekot.”

Visst behövs el men det är ohållbart att fortsätta som vanligt. Vi måste spara energi och det måste även den elintensiva industrin göra. Det finns en potential att spara. Eftersom kärnkraften inte tar alla kostnader och att stora investeringar redan är gjorda blir det svårt för nya moderna och mer klimatvänliga alternativ att konkurrera.

Man talar heller aldrig om hur uranbrytningen går till men det sker lång borta. Någon annanstans och då har vi inget ansvar!
Eller?

Varför ska kärnkraften subventioneras som den gör när det gäller försäkringsfrågan. Kärnkraftsindustrin tar inte full ansvar för detta eftersom en försäkring skulle bli väldigt dyr för att kunna ersätta försäkringstagaren vid en kärnkraftsolycka.

Dessutom är det inte klart hur slutförvaringen kommer att fungera och vi vet heller inte till vilken kostnad.

Det är bra att centern tänker om i vissa frågor men inte i kärnkraftsfrågan.

Det är dags att damma av en Tage Danielsson:

lör
27
dec
2008
lördag, 27 december, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Joggingskor och kaffe är tricket”

“Redan vid sextiden på annandagens morgon börjar det klicka i prislappspistolerna i några av butikerna. Vid åtta är det full fart. Annandagsreans frontsoldater mobiliserade alla krafter inför årets tuffaste dag.”

Nu är juldagarna över. Det är nu som reorna brukar börja, men i år har det varit många reor redan. Till och med innan julafton.

YA skriver : “Inga spår av krisen när rean drog igång

“Strålande sol och passande vitt på marken. Ingen butiksägare hade väl kunnat tänka sig en bättre inramning när mellandagsrean drog igång på annandagen. Fast det fanns ju förståss de som tjuvstartat.”

Bara för att få hjulen att snurra och visst fungerar det. Reorna innan hade rea på vissa varor, som vanligt s.k. lockvaror, men långt ifrån på allt.
Det verkar gå hem, vi människor älskar att handla. Vi borde kanske agera istället och tänka på vad det innebär med all vår konsumtion. Vem får betala?
Hur är varorna tillverkade och av vad?
Vilken klimatbelastning utgör de?

Det verkar ju tråkigt kanske många tycker men vi har inget val. Vi har bara ett klot och det måste vi vara rädda om. Plus alla människor som bor på planeten.

Som vanligt brann det i Gävle.
SDS skriver : “Gävlebocken brann upp”

“Gävlebocken stod i lågor i morse. På bilder från webbkamerorna utanför den världsberömda skapelsen kunde man se kraftig rök och ett svartbränt bockskelett. Enligt polisen har en okänd gärningsman tänt på.”

Bocken är nog det mest kända i Gävle. Traditionen med halmbocken började 1996 och redan samma år startade en annan tradition att bränna ner bocken.
Man kan se bocken via två webkameror.

Trots detta så brann den ner. I år utmanade man ödet och använde inget flamskyddsmedel, vilket ju är bra ur miljösynpunkt.
I alla fall fungerar reklamtricket!

“TT: Men är det inte nästan så att bocken får mer reklam när den brinner upp?
– Nej. . . det är människor från 105 länder som hittills i år har följt bocken via webbkamerorna. Och många blir nog oerhört ledsna när de får reda på att han har brunnit, säger Bockkommitténs presstaleskvinna.”

Det har blivit fler julbockar!
DN skriver :

“Även flera av Gävlebockens många kusiner runt om i landet har i år råkat illa ut. Till exempel har det brunnit julbockar i värmländska Hagfors, i Lycksele i Västerbotten och i Brålanda i Västra Götaland.”

Där vi bor har det varit lugnt och stilla, innan jul och under julen. Ännu inga smällare och raketer, men i Malmö har det börjat.
SDS skriver : “Årets raketterror är här”

“Polisen blev på annandagen uppringda av ett mycket stort antal upprörda, uppgivna och rent ut förbannade Malmöbor. Årets raketterror har börjat.
– Nu är det igång, säger Erik Jepsson, länsvakthavande befäl vid Skånepolisen.”

Tyvärr verkade det bara vara ICA Maxi, av de stora kedjorna, som slutade sälja fyrverkerier i år. Coop slutade inte vilket jag hade hoppats på.

Nu får man hoppas att vi vuxna och speciellt föräldrar tänker till och inte köper fyrverkerier till underåriga. Dessutom är det ju bra om alkoholförtäring inte kombineras med fyrverkerihantering.

Fyrverkerihanteringen utgör både fara för människor och djur. Det orsakas bränder när raketer flyger in genom fönster till lägenheter.
Djur och människor får äta lugnande medicin.
Många personskador uppstår, till och med dödsfall, i samband med fyrverkerihantering.
Det är ju heller ingen direkt miljö och klimat hit.

fre
26
dec
2008
fredag, 26 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Upp för moderaterna i nya mätningar”

“Moderaterna stärker sin ställning samtidigt som socialdemokraternas svacka bryts, visar en opinionsundersökning. 27,9 % av väljarna säger sig vara beredda att rösta på moderaterna, en ökning med 6,6 procentenheter sedan augusti, enligt TV 4:s och Novus Opinions väljarbarometer för december.

Framförallt är det bland män, storstadsbor och äldre väljare som uppgången för moderaterna märks. Tidigare förlorade partiet väljare till socialdemokraterna, men de tycks nu återvända.

Höstens kraftiga nedgång för socialdemokraterna har dock brutits och vänt till en svag uppgång. Partiet har enligt decembermätningen stöd av 37,8 procent. Tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet ligger väljarstödet på 52,3 procent, att jämföra med 44,1 procent för allianspartierna. Miljöpartiet behåller med sina 7,3 procent positionen som landets tredje största parti.”

novus-dec-2008 Även om (m) ökar så är det fortfarande ett övertag för (mp, s & v), med 8.2 %-enheter.

(fp) tappar -1.5 %-enheter och (kd) tappar med 0.1 %-enheter och är nu nere på 4.2 %. (c) ökar med +0.9 %-enheter.
(mp) är fortfarande tredje största partiet trots en nedgång med -0.4 %-enheter.

Reinfeldt är duktig och utstrålar förtroende i många svenskas ögon. Detta trots att det inte hänt så mycket positivt sedan valet. Klyftorna ökar. De svaga blir svagare. Miljonprogrammet och alla de som bor i hyresbostäder har glöms bort i regeringens ROT-avdrag.

Regeringen har hittills inte presenterat några aktiva insatser för att möta risken för ökad ungdomsarbetslöshet. Risken är att denna passivitet sår ett frö till en förlorad generation

Det har blivit mest prat när det gäller klimatpolitiken.
Inga nysatsningar på ny teknik som kan ställa om samhället till ett mer hållbart sådant.
Just nu, mitt i finanskrisen, så är det läge att satsa på något nytt och hållbart.

Även om det just nu ser bar ut så kan mycket hända. Trillar (kd) under 4%-spärren blir det ett helt annat läge.

Det kommer alltså att bli två spännande år fram till valet 2010. Mycket kan hända.

Novus väljarbarometer dec 2008!

tor
25
dec
2008
torsdag, 25 december, 2008 | Skriven av:

vertical-wind-high-2_38636i143Ny Teknik skriver : “Energibolagen trotsar lågkonjunkturen”

“Nya energiinvesteringar ger tusentals nya jobb. Uppsalaföretaget Vertical Wind ska anställa 100 personer för tillverkning av en ny typ av vindkraftverk och energijätten Vattenfall ska anställa 600 personer om året i tio år.

Vertical Wind har fått ett genombrott för sin teknik med vertikala vindkraftverk genom ett nytt samarbetet med energijätten Eon och det lokala energibolaget Falkenberg Energi.

Redan nästa år hoppas Vertical Wind kunna starta tillverkningen av de första vindkraftverken av den nya typen.”

Det finns hopp trots “finanskrisen”. Det finns teknik och företag att satsa på.

Förhoppningsvis lär sig finansvärlden av sina misstag. Ett problem är att det är ett fåtal, oftast män, som styr det mesta och som tjänar mest pengar oavsett om det är låg- eller högkonjunktur. Det är skyhöga löner och bonusar som delas ut oavsett hur företaget går.

Det är också de stora företag som gynnas av statligt stöd och panikåtgärder som görs när det blir “finanskris”.

Bankerna kommer också lätt undan. De lånar ut pengar hur som helst och det är vi småsparare som får betala deras misstag.
Trots att vi gör det mesta jobbet själva numera, det finns knappt några bankkontor att besöka, tar de ut avgifter för allt. Räntan är försumbar man får på sitt konto. Sparar man i fonder tar bankerna ut stora fasta avgifter oavsett hur de lyckas att placera våra pengar.

ons
24
dec
2008
onsdag, 24 december, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Solceller blir effektivare”

“På senare tid har flera framsteg gjorts inom solceller. Framsteg rapporteras från olika ställen som Fraunhofer Institute, MIT, Bosch, IBM och Harvard.

På universitetet MIT i USA har presenterat en ny metod att framställa solceller som ska öka effektiviteten med 50 procent. Samma metod ska även minska kostnaden för tillverkning genom att minska mängden kisel som behövs.

Vanliga solceller använder tjocka kiselsubstrat som är dyra. MIT-forskarna har använt underliggande kisellager som bara är två mikroner tjocka och nya material för att täcka fram- och baksida. Genom det fångas ljuset i kisellagret och 50 procent mer energi kan utvinnas ur varje ljuspartikel, foton.”

Solceller tillhör framtiden och borde vara något som man ska satsa på i stället för att göra konstgjord andning på bilindustrin. Visst behövs bilen i framtiden men inte i sama utformning som nu och inte i den omfattning som nu.
Bilen har inte utvecklats så mycket sedan Ford gjorde bilar speciellt inte om man jämför utvecklingen inom elektronik- och datorutvecklingen.

Visserligen är elektronikprodukter inte speciellt klimatvänliga. Vi konsumerar för mycket och byter väl fungerande apparater till nya med några nya finesser, en del finesser vi inte ens vet hur de ska användas. När de är förbrukade utgör de ett miljöproblem. Ett problem som vi exporterar till fattiga länder.

En del i lösningen är att vi ändrar vår livsstil.
byt_livsstil_inte_klimat

ons
24
dec
2008
onsdag, 24 december, 2008 | Skriven av:

godjul20081

Kategori: aktivism  | Skriv en kommentar
ons
24
dec
2008
onsdag, 24 december, 2008 | Skriven av:

Visserligen är det bra att det blir en grön jul, men lite snö skulle inte skada. Det lyser upp i det mörka och gråa. Visserligen skulle det bli sol på julafton så det kan ju ändå vara skönt. Vi har passerat vintersolståndet så det går mot ljusare tider även om man inte direkt märker det ännu.
Lite ljus lyser upp. Förhoppningsvis lämnas inte ljusen utan tillsyn. Antal bränder som beror på levande ljus kulminerar kring 4:e advent.
Julstöket har börjat men är inte klart ännu. Granen är klädd och ger ifrån sig ett varmt ljus. Har gjort vegansk senapssill. Vi brukar inte “härma” animaliska rätter och göra dem veganska men senapssillen är ett undantag. Den är lätt att göra.
Ångkokad aubergine får utgöra sill (går bra utan ångkokning om man låter “sillen” dra någon extra dag).
I övrigt behöver man senap, sojagrädde, sojanäs, kanel, lite olja, lite socker, lite ättika och vinäger, lite salt och tärnad rödlök.
Man kan också göra löksill. Då är det enklast att köpa “löksillskryddor” finns bland de vanliga kryddorna.

Det återstår en del men det är ju en dag i morgon också.

Tänkte slappa lite framför TV:n och letade igenom alla kanalerna men där fanns ingen riktig julfilm som det fanns för på lille julafton.
Nu är det TV-tablåer som om det vore en helt vanlig dag. Lite trisst men det är kanske så de flesta vill ha det.
julvinjettny

Kategori: livsstil  | Skriv en kommentar
tis
23
dec
2008
tisdag, 23 december, 2008 | Skriven av:

Har haft problem med att få pingen till Twingly att fungera. Så det blev en uppesittar kväll.
Nu verkar det fungera men har fortfarande problem med nyligen.se.

Jag har som jag sagt tidigare byt server. På den gamla bloggen som ligger kvar på “blogger” fungerar nyligen.se men inte på den nya.
Jag har skickat e-post till han som hanterar nyligen.se och knuff.se och fått meddelandet tillbaka att det är fixat men det är det inte tyvärr.
Det är väl bara att strunta i det.

Det elektroniska julkortet är nu klart efter lite möda och besvär. Nästa år ska det bli bättre, allt har sin början …

I kväll blir det att klä granen och fixa det sista julpyntet, sedan är det bara att njuta …

Kategori: livsstil  | Skriv en kommentar
mån
22
dec
2008
måndag, 22 december, 2008 | Skriven av:

fairtrade_logga På senaste kommunfullmäktige ville Miljöpartiet att kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att arbeta in en uppförandekod i riktlinjerna för samhälleliga mål som skall ingå i en ny inköps- och upphandlingspolicy.

Region Skåne har tillsammans med Stockholms läns landsting och Region Västra Götaland antagit en uppförandekod för leverantörer. Denna kod utgår ifrån FN:s mänskliga rättigheter och ILO:s kärnkonventioner.

Dessa krav är minst sagt självklara eftersom de handlar om mänskliga rättigheter, att man skall följa nationell lagstiftning, följa regler mot barnarbete, tvångsarbete, diskriminering, och att det ska vara rimliga löner och arbetstider. Dessutom ingår det krav på miljö, hälsa och säkerhet.

Lund är en Fairtrade City vilket förpliktigar. Ska det ske en förändring räcker det inte att endast vi vanliga medborgare ställer krav när vi handlar. Utan det måste även stora inköpare som Lunds kommun göra.

Nu sa en majoritet att de var positiva till förslaget men att man ville vänta tills ärendet kom till kommunstyrelsen. När vår motion för ett år sedan ville utveckla Lunds kommuns Fairtrade City engagemang, utöver att bara köpa rättvisemärkt kaffe och té, så var det samma sak. Bra idé men nej till motionen.

Vad vill egentligen alliansen med “Fairtrade City” ?

Är det tillräckligt att bara ta emot diplomet?

Rättvisemärkt är en certifiering, det finns andra vilket innebär att man inte kan ställa krav på att det ska vara just “Rättvisemärkt”.
Dock kan man ställa sociala- och miljökrav om man gör det som särskilda kontraktsvillkor och skriver Rättvisemärkt eller motsvarande.

mån
22
dec
2008
måndag, 22 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Italienska hemlösa får rysk kaviar”

“Milanos hemlösa kan vänta sig annorlunda och påkostad julmat i år: finaste Belugakaviaren.

Den exklusiva varan smugglades in i landet av en liga som tänkt sälja kaviaren till butiker i Milano. Polisen slog dock till mot ligan och beslagtog de dyrbara burkarna. Sedan dess har de drygt 40 kilona legat i polisens förråd.

rom Eftersom polisen var rädd att kaviaren ska bli dålig fattades beslutet att skänka burkarna – värda motsvarande nästan 4,5 miljoner kronor – till fattiga. Distributionen sker med hjälp av frivilligorganisationer och ålderdomshem.”

Det var ett radikalt och bra förslag. Bättre att det kommer till nytta än att det bara förstörs.
Frågan är vad de hemlösa tyckte om kaviaren?

mån
22
dec
2008
måndag, 22 december, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Kärnkraften står stilla över jul”

“Det milda vädret i södra Sverige har kommit som en skänk från ovan för de svenska kärnkraftsbolagen. Tre reaktorer har stått stilla under hela hösten och ingen kommer att kunna startas före jul.

Det tar längre tid än beräknat att sätta skaft på redan använda styrstavar, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef i Forsmark till Ny Teknik.

Först i mitten av vecka 2 beräknas återstarten av Forsmark 3, kunna ske.

Reaktor 3 vid Oskarshamnsverken kan inte heller starta igen först i början av nästa år. Tidigare gällde julafton som datum för återstart.

Ett skäl till förseningen är att Strålsäkerhetsmyndigheten inte anser sig hinna godkänna de åtgärder som gjorts före julhelgen.”

Det är ju tur att det blir en mild jul och nyårshelg annars hade vi haft problem. Kärnkraften är inte så pålitlig som man gärna vill framhålla. Det är inte första gången som kärnkraftverken står stilla.

Det är i alla fall trevligt att julen blir kärnkraftsfri!

Kategori: energi, miljö  | Skriv en kommentar