Inlägg den 29 december 2008

mån
29
dec
2008
måndag, 29 december, 2008 | Skriven av:

AB skriver : “USA håller svensk fånge i Irak”

En 40-årig svenskirakier hålls sedan i maj fången av amerikanska myndigheter utanför Bagdad.
Svenska myndigheter säger sig inte veta vad han anklagas för.
Mannen klassas som så kallad säkerhetsfånge, skriver Norrköpings-Tidningar (NT), och han hålls sedan gripandet 8 maj i år i Camp Cropper vid den internationella flygplatsen någon mil väster om Bagdad.
Där sitter i dag omkring 5 000 fångar vaktade av amerikansk militärpolis.

Det är helt oacceptabelt att man ska kunna hållas fängslad i över ett halvår utan att veta vad man är anklagad för. En del av de som sitter i Camp Croper är kanske skydiga. Visst kan det vara svårt att bevisa brott men med vilken rätt har USA som stat att skipa rättvisa. Dessutom är det väl så även i USA att man är “Innocent until proven guilty”.

Tidigare var det Guantanamo. Att USA har använt tortyr och andra metoder som inte hör hemma i ett rättssamhälle är ju inte längre någon hemlighet.
Svenskar är inte heller värst drabbade.

Men “Varför protesterar inte Sveriges regering mer högljutt?”
Om man överhuvud taget har tagit upp prpblemet.

Varför är resten av världen så tyst.

mån
29
dec
2008
måndag, 29 december, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Nu rasar priset på solceller”

“Bara var tredje solcell som tillverkas under 2009 kommer att säljas, spår analysfirman Isuppli. På ett år väntas priset falla från dagens 4,20 dollar per watt till drygt 2,50 dollar.
Lågkonjunkturen slår också mot solcellsföretagen som tvingas sänka priserna kraftigt, enligt analysföretaget Isuppli.

solcell_fknVärdet av världens försäljning av moduler för solel väntas minska med 19 procent under året som kommer, enligt USA-baserade Isuppli. Därmed bryts åtta års spektakulär tillväxt.”

Nu gäller det att passa på. Priserna sjunker på solceller och energipriset kommer att öka.

“Minskningen i omsättningen väntas ske trots att mängden nya installationer för solel väntas öka, från nyinstallerad kapacitet på 3,8 gigawatt 2008 till 4,2 gigawatt 2009.”

Trots att vi bor så “långt” norrut har vi tillräckligt många soltimmar att det kan löna sig med solceller. Det beror givetvis var och hur vi använder den. Vi får se hur många av dessa solceller hamnar i Lund.

Men det gäller att passa på eftersom:

Analysföretaget tippar dock att marknaden återhämtar sig under 2010, och att omsättningen då ökar igen med 38 procent, till nära 18 miljarder dollar.

Kategori: ekonomi, energi, klimat  | 2 kommentarer
mån
29
dec
2008
måndag, 29 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Ovanligt många dödsbränder”

“Antalet dödsbränder i december har rakat i höjden. Arton personer har omkommit hittills under månaden, en betydligt högre siffra än normalt. Och det med tre dagar kvar till årsskiftet.

Alla levande ljus och den höga alkoholkonsumtionen bidrar också till bostadsbränderna i december.

– Under jul och nyår super vi ordentligt i det här landet och det sätter sina spår i statistiken varje år. Vi glömmer levande ljus och somnar ifrån cigaretten, inte bara i sängen utan också i soffor och fåtöljer som är mer lättantändliga än sängar, säger Ulf Erlandsson.”

brandvarnareTobak i sig självt är farligt liksom alkohol, tillsammans är de ännu farligare speciellt i tider där vi använder levande ljus.

Trots all information så händer det nu fler olyckor. Man kunde tro att alla hus och lägenheter var utrustade med brandvarnare men så är tydligen inte fallet. Eftersom alkohol ofta är inblandad i dessa olyckor så är det ju inte säkert att brandvarnare hade hjälp.
Men det är ju dumt att chansa.

Det bästa är att förebygga och det finns en hel del vi kan göra själva. Till exempel att aldrig lämna levande ljus utan uppsikt. Sedan är det ju inte bara bränder som kan förebyggas om man tar det lite försiktigt med alkohol och tobak.