Inlägg den 17 december 2008

ons
17
dec
2008
onsdag, 17 december, 2008 | Skriven av:

I dag var jag på en disputation. Det var Michael Moon som förvarade sin avhandling “”Green Ideology and its Relations to Modernity. Including a Case Study of the Green Party of Sweden.” Det en 452 sidor tjock avhandling. Har ännu inte läst den men jag tror att det blir en intressant läsning, dock ganska så teoretisk.

Opponent var John Barry deån Queen´s University i Belfast. Det var en mycket intressant “diskussion” mellan John och Micheal. John som var irländare var mycket underhållande.

Avhandlingen är lite extra intressant nu när frågan om ett nytt regeringsalternativ efter valet 2010 är högaktuell.

Samarbete är att ge och ta. Oavsett om man sitter i en regering eller ej så måste man kompromissa. Undantaget är förstås om man har egen majoritet. Det finns vinster och förluster hur man än gör.

Hur ska ett parti som Miljöpartiet agera för att påverka så mycket som möjligt?
Utan stort röstetal och opinion så är det svårt.
Är man för radikal förlorar vi röster!
Är man mindre radikal vinner vi röster kortsiktigt men blir då så lika andra partier att vi inte längre behövs!

Det finns mycket att göra inom politiken. Det gäller att hitta långsiktiga lösningar. Det är ohållbar att politiken ändras vart fjärde år. Det kostar alldeles för mycket och då finns det mindre utrymme för satsningar.

Klimatfrågan är den allra viktigaste frågan men vi får inte glömma bort människan. Just nu ökar klyftorna i samhället vilket på sikt är ohållbart. Trots finanskrisen finns det inga direkta röster från finansvärlden att det behövs förändringar. Vi skapar ett samhälle där lycka ersätts med pengar. Det är svårt att gå emot. Har man pengar blir man mer oberoende, man kan satsa på det man vill. Samtidigt är det en liten klick som tjänar ofantliga summor på att vi ställer upp på detta system. Vi är så fogliga.

Varför finns vi till?
Är det för att bli lyckliga konsumenter?

Vi måste ta tillbaka livet!