Inlägg under kategori » vatten «

sön
29
jan
2012
söndag, 29 januari, 2012 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Abborren full av läkemedel”

Antidepressiva mediciner, antibiotika och läkemedel mot diabetes. Vildfångade abborrar utanför svenska reningsverk har upp till 23 läkemedel i sina kroppar.

Nu har forskare undersökt abborrar i vatten nära kommunala reningsverk och hittat många rester av läkemedel. Visserligen är det små halter men det är ändå oroväckande. Man har hittat substanser från antidepressiva mediciner, antibiotika och diabetesmedicin.

– Människor och fiskar har i stort sett samma receptorer. Vi sållade fram de läkemedel som har störst risk att ackumuleras i fisk.

Det är givetvis ett problem att fiskarnas tar upp substanserna men det är även ett problem med att slam från reningsverken sprids på våra åkrar.
Mycket av de mediciner vi stoppar i oss passerar genom kroppen och går via toaletterna till reningsverken där de går rakt igenom.

Vi behöver minska vår användning av läkemedel men vi behöver även få mediciner som är utformade så att de kan brytas ner i avloppsreningsverken. Givetvis behövs även en uppgradering av våra reningsverk. Tekniken för detta finns men frågan är om viljan finns för att satsa de resurser som behövs. Kanske är det dags att spola WC-lösningen …

Kategori: miljö, vatten  | Skriv en kommentar
lör
31
jul
2010
lördag, 31 juli, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Sverige tyst om rätten till vatten

Tillgång till rent vatten och sanitet är mänskliga rättigheter, har FN:s generalförsamling slagit fast. Men Sverige stödde inte resolutionen.

Efter drygt 15 års debatt kunde generalförsamlingen natten till torsdagen anta resolutionen som gör rent vatten till en grundläggande mänsklig rättighet. 122 länder röstade för, ingen var emot. Men 41 länder, däribland Sverige, lade ner sina röster.

Man kan undra varför Sveriges centerpartistiske miljöminister lade ner Sveriges röst?

Miljöminister Andreas Carlgren (C) förklarade regeringens beslut:
– Vad vi har vänt oss emot är själva principen, att man formulerar det som en mänsklig rättighet. . . Då ska det också ha en full juridisk verkan. Det är därför vi inte tycker att det här är rätt metod att uppnå ett väldigt viktigt och gott syfte, sade Carlgren till TT.

Vad uppnår man om man inte röstar för att vatten är en mänsklig rättighet?
Varför inte rösta ja och sedan jobba för att det ska ha en full juridisk verkan? Dessutom finns det en hel del under mänskliga rättigheter som inte har full juridisk verkan.

Svagt av alliansregeringen att inte rösta ja till denna resolution och ofattbart …

Resolutionen uttrycker djup oro över att nära 900 miljoner människor saknar rent dricksvatten och 2,6 miljarder saknar toaletter. Texten påminner om att världens ledare lovat, i FN:s så kallade millenniemål, att senast 2015 ha halverat antalet människor som är utan rent dricksvatten och godtagbar sanitet.

FN uppmanar också länder och internationella organisationer att hjälpa utvecklingsländerna att snabbare få fram “säkert, rent, tillgängligt vatten till överkomligt pris och sanitära anläggningar till alla”.

Det behövs en ny regering. Rösta grönt den 19 september!

lör
18
jul
2009
lördag, 18 juli, 2009 | Skriven av:

BBC_flaskvattenBBC News skiver “Australia town bans bottled water”

A rural town in Australia has voted overwhelmingly to ban the sale of bottled water over concerns about its environmental impact.
Campaigners say Bundanoon, in New South Wales, may be the first community in the world to have such a ban.
They say huge amounts of resources are used to extract, package and transport bottled water.
The discarded plastic bottles then end up as litter or go into landfill sites, the “Bundy on Tap” campaign says.
More than 350 residents turned out to vote at the public meeting in the town hall.
Only one resident voted against the ban, along with a representative from the bottled water industry, ABC news reported.

Första kommunen i världen, troligen, som har förbjudit buteljerat vatten. Visserligen är det inte någon stor kommun men det är ändå en viktig händelse.
Speciellt i Sverige borde vi kunna vara utan alla dessa flaskor som numera sälj överallt. Det är både dyrt och mindre bra för klimatet. Vi har så bra vatten i alla kommuner att det inte borde behövas att det transporteras vatten från hela världen till Sverige. Mycket av det s.k. källvattnet är dessutom vanligt kranvatten.

Vilken kommer härnäst?

tis
30
dec
2008
tisdag, 30 december, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Han ska utreda vägen till högre vattenkvalitet”

Regeringen vill förbättra landets vattenmiljö och har nu tillsatt en utredning som ska ta reda på hur det görs på bästa sätt.

För att vattenmiljön ska förbättras krävs omfattande insatser.
Därför utsåg regeringen nyligen Dag von Schantz, generaldirektör för Livsmedelsekonomiska institutet, som ansvarig för en ettårsutredning om Sveriges vattenkvalitet.

Han har fått i uppdrag att se över hur olika styrmedel sammantaget, på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt, kan förbättra vattenmiljön. Han ska dessutom kartlägga och analysera nuvarande prispolitik för vattentjänster och annan vattenanvändning.

Det är på tiden att vattenfrågan tas på allvar. Hittills har Sverige legat i en klass för sig, dels pga att Sverige inte är så tättbefolkat och att vi fortfarande har stora ytor med “natur”.
Vi har även varit i framkant när det gäller att ställa miljökrav.

Det känns lite oroande att man ger detta uppdraget till Livsmedelsekonomiska institutet som har till uppdrag att

“Enligt regeringens instruktion ska Livsmedelsekonomiska institutet utföra kvalificerade ekonomiska analyser inom jordbruks-, livsmedels- och fiskeområdet. Dessa ska grundas på vetenskapliga metoder, ha en samhällsekonomisk huvudinriktning och behandla såväl nationella som internationella aspekter.”

Visserligen står det även “Analyserna bör …”. Nu är det altså bör som gäller, när det gäller ekonomi, tidigare var det ska (när det gällde ekonomi).

Vattenfrågan är inte enbart en ekonomisk fråga utan i högsta grad en miljö- och klimatfråga. Bra vattenkvalité är en livsförutsättning om planeten ska överleva.

Givetvis blir det dyrt för oss om vi förstör vårt vatten men det kan också bli så att man ser vinster i att Sverige ska exportera vatten, vilket ger kortsiktiga ekonomiska vinster men ger en katastrof i det långsiktiga perspektivet.

Vad är det man vill egentligen?

tor
23
okt
2008
torsdag, 23 oktober, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Vattenrening med sol prisas”

“En enkel och billig vattenrenare som bara drivs av sol. Petra Wadströms uppfinning kan göra liten enklare för miljontals människor i utvecklingsländer. I dag tog hon emot Skapa-priset och 400 000 kronor på Tekniska mässan i Älvsjö.

Petra Wadström får Skapapriset 2008 för sin utrustning för rening av mikrobiologiskt förorenat vatten. Priset delas ut för 28:e året i rad “till minne av uppfinnaren Alfred Nobel”. Per Eriksson på Vinnova var prisutdelare.

Så här fungerar Petra Wadströms Solvattenteknik.

  • 1. Det smutsiga vattnet hälls i en två delad plastbehållare som viks upp mot solen som en bok och där ena sidan är genomskinlig.
  • 2. I ett första steg filtreras vattnet för att få bort partiklar.
  • 3. Efter tre till fem timmar i solen har tio liter vatten renast med solens hjälp. Mikroorganismer i vattnen, som till exempel kan orsaka diarré, dödas med hjälp av uv-ljus.
  • 4. För att få en bättre effekt av uv-ljuset har Petra Wadström uppfunnit ett sätt att först värma upp vattnet till 55 grader och sedan cirkulera det i dunken så att mikroorganismerna blir mer exponerade för uv-ljuset. När vattent är rent lyser en grön gubbe.

    Hon har flera patent och driver utvecklingen inom sitt företag Solvatten. Produktionen är tänkt att starta inom kort i Eskilstuna och under nästa år räknar Petra Wadström med att tillverka 1000 exemplar.

    Styckpriset är inte mer än 300 – 400 kronor och en vattenrenare ska hålla i fem år. Den ska i första hand säljas genom biståndsorganisationer och FN-organ. Världsbanken är med och finansierar test i Nepal och Indien.

    Petra Wadström har under större delen av sitt liv varit verksam som konstnär. Idéen till solvattnerenaren fick hon för tio år sedan och de senaste fyra åren har hon ägnat åt att bygga prototyper och testa systemet, bland annat i Nepal och i Kenya.”

  • Hoppas nu bara att det inte blir någon som ska göra stora pengar på det här utan attd et kommer till nytta för all de som saknar rent vatten.
    Det verkar vara en enkel och bra konstruktion.

    tor
    18
    sep
    2008
    torsdag, 18 september, 2008 | Skriven av:

    Nya MiljöAktuellt : “Göteborg stoppar inköp av flaskvatten”

    “Göteborg stad har beslutat att stoppa kolsyrat vatten på flaska, skriver tidningen Metro

    I fjol köpte Göteborg stad 110 000 flaskor kolsyrat vatten. Men nu är det slut med det. Förbudet mot flaskvatten införs 1 oktober och gäller nästa alla kommunala förvaltningar och verksamheter. Undantagna från förbudet är restauranggäster och de som bor på äldreboende.

    Förslaget väcktes av Max Reijer (mp), som säger till Metro att syftet var att minska på onödiga transporter. Flera kommunala verksamheter i Göteborg, bland annat nöjesfältet Liseberg, kommer istället att satsa på apparater som kan kolsyra vanligt kranvatten.”

    I Lund har vi inte kommit så långt. Kommunstyrelsen i Lund har beslutat uppmana alla kommunens styrelser och nämnder att vid sina sammanträden byta ut buteljerat vatten mot kranvatten.
    Detta är givetvis ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt.