Inlägg under kategori » fyrverkerier «

fre
12
nov
2010
fredag, 12 november, 2010 | Skriven av:

… gräver ibland av en kabel och ibland ger detta till resultat att telefon och bredband inte fungerar. Detta hände för några dagar sedan så nu få jag snylta på en grannes bredband och lita till att de som ringer ringer våra mobilnummer i stället.

Bra med snälla grannar som låter andra surfa på deras bredband. Kanske är det en illasinnad granne som kollar allt vi gör och sedan hackar våra datorer, våra bankkonton …

I dag var jag på en KEFU-föreläsning om “Styrning av professionella organisationer” av Robert Wenglen, ek dr, Företagsekonomiska institutionen, Lund. Mycket intressant och den gav mig en del att fundera på. En stor del av föreläsningen handlade just om styrning av ett en sjukhusorganisation, speciellt läkarprofessionen.

Den 9 december är det en annan KEFU-föreläsning som handlar om “Flerdimensionell styrning i hälso- och sjukvården”.

Dessa föreläsningar är gratis för t.ex. politiker i de medlemskommunerna och Region Skåne.

Annars så har det varit en lugn dag i alla fall för katterna.

tis
29
dec
2009
tisdag, 29 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Skärpta regler för säkrare smällande

Skärpta bestämmelser i den lokala ordningsstadgan ska begränsa avfyrandet av nyårsraketer i Lund. Även polisens utökade kontroll av butiker som säljer raketer väntas inverka på smällandet.
– Ser vi att någon under arton år smäller i väg en raket när vi är ute på nyårsafton eller dagarna före, kommer vederbörande att rapporteras och bötfällas. Samma sak gäller för den som är vuxen och langar raketer till ungdomar under arton år, säger närpolischef Jörgen Nilsson.

Bra att några kommuner, däribland Lund har begränsat tiden då man får avfyra fyrverkerier. Det borde kunna minska olägenheterna. Problemet är bara att få ut informationen och sedan att kontrollera att de nya reglerna efterlevs.
Det borde vara självklart att de som säljer fyrverkerier ska informera hur de får användas.

Modellen hämtades från Malmö där liknande bestämmelser införts.
– Egentligen ska man alltid ha tillstånd av polismyndigheten för att få avfyra raketer. Men i den lokala ordningsstadgan har man nu bestämt att mellan klockan 18.00 på nyårsafton och 02.00 på nyårsdagen får man smälla raketer utan att ha ansökt om tillstånd, säger Jörgen Nilsson.

Det är inte bara en fråga om när utan även en fråga om hur man ska använda fyrverkerier. Minskar man alkoholhalten på de som “tänder på” så minskar både olägenheter och olyckor. Om sedan vuxna, speciellt föräldrar, tar sitt ansvar och inte köper ut till minderåriga, gäller givetvis både alkohol och fyrverkerier, så blir situationen bättre. Man klarar sig bra utan.
Det brukar vara stor olägenhet för både människor och djur med okynnessmällandet långt för och långt efter tolvslaget. Hoppas skärpningen av bestämmelserna ger resultat så att fler får en lugn och säker nyårshelg.

Räddningstjänsten Syd har tagit fram en checklista för de som ska avfyra fyrverkerier:

1. Förvara dina fyrverkeripjäser oåtkomligta för barn.
2. Läs bruksanvisningen.
3. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad.
4. Rigga upp fyrverkeripjäsen enligt bruksanvisningen.
5. Håll aldrig tänd fyrverkeripjäs i handen.
6. Luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs.
7. Respektera säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare gör det.
8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen.
9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder och andra skador.
10. Visa hänsyn. Både människor och djur kan bli skrämda.

Läs mer!

tor
29
jan
2009
torsdag, 29 januari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Fyrverkeriförbud i Malmö”

Kommunfullmäktige i Malmö röstade idag igenom ett förbud mot att använda fyrverkerier i kommunen.
Det innebär att det behövs tillstånd för att skjuta fyrverkeripjäser på offentlig plats. Nyårsaftonen mellan klockan 18 och 02 är undantaget.
Innan beslutet är slutgiltigt måste ändringen godkännas av länsstyrelsen.

Bra att en kommun vågar ta detta beslut. Fyrverkerier har blivit ett jätteproblem. Stora resurser måste läggas på att släcka onödiga bränder. Dessutom skadas många människor av fyrverkerier. Dessutom är det många, människor och djur, som mår psykiskt dåligt av alla dessa fyrverkerier lång tid innan nyår och lång tid efter nyår.
Nu är det dock osäkert om Länsstyrelsen kommer att godkänna beslutet.

tor
1
jan
2009
torsdag, 01 januari, 2009 | Skriven av:

AB skriver : “Nyårsnatten blev mycket stökig på flera håll i landet.”

 • I Visby blev en 30-åring knivdödad av en främmande man.
 • En tolvårig pojke skadades av en nyårsraket i Gråska i Hallstavik när familjen fyrade av en så kallad raketkista i trädgården.
  – Den sista raketen i kistan gick av någon anledning åt fel håll och träffade pojken i ögat.
 • Evakuerade vid brand. En person fördes till sjukhus i ambulans efter en lägenhetsbrand på Karl XII:s Gatan i Ystad. Minst sex personer och en hund evakuerades från grannlägenheterna.
 • I Göteborg fördes en man till sjukhus efter en brand i en etagelägenhet på sjätte våningen i en fastighet på Drottninggatan. Branden bekämpades av styrkor från tre brandstationer och kunde begränsas till lägenheten.
 • Slarv med smällare. I Skåne har ett 30-tal bränder rapporterats. Bland annat blev en skolsal utbränd vid Holmaskolan i Malmö.
 • – I övrigt rör det sig om bilbränder och bränder i containrar och soprum. Vi vet ännu inte om de antänts av raketer eller om det rör sig om allmän skadegörelse, säger Sofie Österheim, informatör vid Skånepolisen.
 • Polisen har också fått in klagomål på att folk har handskats vårdslöst med raketer och smällare. – Vi har fått mängder med klagomål.
 • SDS skriver : “Året inlett med mord och raketskador”

 • Ett knivmord, flera skadade av nyårsraketer, misshandel, bränder och lägenhetsbråk. Det blev facit av nattens nyårsfirande i landet.
 • SkD skriver ; “Hektisk natt för polisen”

 • Som väntat har nyårsnatten inneburit mycket arbete för polis och räddningstjänst runt om i hela Skåne.
 • Det handlar om flera fall av misshandel, skadegörelse, mindre bräder och fylleri.
 • Det har varit flera containerbränder, bland annat på Sofielundsgatan i Malmö, på Hamngatan i Ystad och i Kattesund i Lund. Strax efter klockan 22 började två bilar som stod uppställda på stationen i Burlöv att brinna. 23.45 kom det in ett larm om en brand på en balkong på Kronetorpsgatan i Malmö.
 • 23.34 fick en kvinna föras till sjukhus sedan hon blivit påkörd av en bil på Ryavägen i Helsingborg.
 • I samband med raketskjutningar inträffade också en rad mindre olyckor kring tolvslaget. En raket hamnade inne i en lägenhet på Vattugatan i Hässleholm, det samma hände i en lägenhet på Trangränden i Vellinge. Även Helsingborg drabbades av brand i en lägenhet i hörnet Västra Fridhemsgatan och Tryckerigatan, liksom Kristianstad där en brand på en balkong inträffade i Härlöv
 • Åtta minuter efter midnatt träffades en flicka av en raket i Bromölla. Hon fördes till sjukhus men ska enligt tidiga uppgifter ha klarat sig utan allvarliga skador.
 • DN skriver : “12-årig pojke fick raket i ansiktet”

 • En ung pojke träffades rakt i ögat av en raket på nyårsnatten. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. I övriga delar av landet har flera fyrverkerirelaterade olyckor inträffat, men få allvarliga.
 • Strax efter tolvslaget larmades räddningstjänsten i Karlshamn. En man hade firat in det nya året på Stortorget när han fick en raket i nacken. Han fördes till sjukhus med brännskador.
 • I Bromölla träffades en tonårsflicka av en raket och fick föras till sjukhus för kontroll, men hennes skador är enligt polisen inte allvarliga.
 • En gammal skolbyggnad brandhärjades under natten på Frösön utanför Östersund. Eldsvådan blev våldsam och totalförstörde den gamla skolan.
  -Vi tror att den kan vara anlagd, eller förvärrats av någon. Den också ha orsakats av fyrverkeripjäser.
 • En mängd balkongbränder har rapporterats runt om i landet och polisen har fått in mängder av klagomål på att folk har handskats vårdslöst med raketer och smällare.
 • I Skåne har ett 30-tal bränder rapporterats. Bland annat blev en skolsal utbränd vid Holmaskolan i Malmö.
 • En person fördes till sjukhus i ambulans efter en lägenhetsbrand på Karl XII-gatan i Ystad. Minst sex personer och en hund evakuerades från grannlägenheterna.
 • Detta är vad några tidningar rapporterat om nyårsfirandet. Det är samma gamla historier. Lär vi oss aldrig?

  Det är trist när det blir så här. Ett firande som ska vara glädjefull blir för en del en katastrof. Ibland på grund av eget agerande men ibland även på andras agerande. Det känns bara så onödigt.

  En bättre reglering av fyrverkerihantering är ett måste. Tydligare regler och vilka konsekvenser det blir om man inte följer reglerna. Tydligare nationella regler med uppföljning på det lokala planet.

  Sedan är det, den där alkoholen. Hade vi minskat konsumtionen hade fler kunnat njuta av nyårsafton och nyårsdagen. Det är lättare sagt än gjort när tillgången och acceptansen för drickandet har ökat. Sedan är det förstås alla andra droger …

  Kanske behövs det lite nyårslöften kring detta. Det är en hel del som borde tänka över sitt liv.

   Blir vi så lyckliga av att använda droger?
   Hur kul är det att inte komma ihåg vad man gjorde kvällen innan?
   hade vi så kul?
   Är det verkligen oss själva vi är när vi använder droger?
   Kan man ha kul utan droger?
  lör
  27
  dec
  2008
  lördag, 27 december, 2008 | Skriven av:

  SDS skriver : “Joggingskor och kaffe är tricket”

  “Redan vid sextiden på annandagens morgon börjar det klicka i prislappspistolerna i några av butikerna. Vid åtta är det full fart. Annandagsreans frontsoldater mobiliserade alla krafter inför årets tuffaste dag.”

  Nu är juldagarna över. Det är nu som reorna brukar börja, men i år har det varit många reor redan. Till och med innan julafton.

  YA skriver : “Inga spår av krisen när rean drog igång

  “Strålande sol och passande vitt på marken. Ingen butiksägare hade väl kunnat tänka sig en bättre inramning när mellandagsrean drog igång på annandagen. Fast det fanns ju förståss de som tjuvstartat.”

  Bara för att få hjulen att snurra och visst fungerar det. Reorna innan hade rea på vissa varor, som vanligt s.k. lockvaror, men långt ifrån på allt.
  Det verkar gå hem, vi människor älskar att handla. Vi borde kanske agera istället och tänka på vad det innebär med all vår konsumtion. Vem får betala?
  Hur är varorna tillverkade och av vad?
  Vilken klimatbelastning utgör de?

  Det verkar ju tråkigt kanske många tycker men vi har inget val. Vi har bara ett klot och det måste vi vara rädda om. Plus alla människor som bor på planeten.

  Som vanligt brann det i Gävle.
  SDS skriver : “Gävlebocken brann upp”

  “Gävlebocken stod i lågor i morse. På bilder från webbkamerorna utanför den världsberömda skapelsen kunde man se kraftig rök och ett svartbränt bockskelett. Enligt polisen har en okänd gärningsman tänt på.”

  Bocken är nog det mest kända i Gävle. Traditionen med halmbocken började 1996 och redan samma år startade en annan tradition att bränna ner bocken.
  Man kan se bocken via två webkameror.

  Trots detta så brann den ner. I år utmanade man ödet och använde inget flamskyddsmedel, vilket ju är bra ur miljösynpunkt.
  I alla fall fungerar reklamtricket!

  “TT: Men är det inte nästan så att bocken får mer reklam när den brinner upp?
  – Nej. . . det är människor från 105 länder som hittills i år har följt bocken via webbkamerorna. Och många blir nog oerhört ledsna när de får reda på att han har brunnit, säger Bockkommitténs presstaleskvinna.”

  Det har blivit fler julbockar!
  DN skriver :

  “Även flera av Gävlebockens många kusiner runt om i landet har i år råkat illa ut. Till exempel har det brunnit julbockar i värmländska Hagfors, i Lycksele i Västerbotten och i Brålanda i Västra Götaland.”

  Där vi bor har det varit lugnt och stilla, innan jul och under julen. Ännu inga smällare och raketer, men i Malmö har det börjat.
  SDS skriver : “Årets raketterror är här”

  “Polisen blev på annandagen uppringda av ett mycket stort antal upprörda, uppgivna och rent ut förbannade Malmöbor. Årets raketterror har börjat.
  – Nu är det igång, säger Erik Jepsson, länsvakthavande befäl vid Skånepolisen.”

  Tyvärr verkade det bara vara ICA Maxi, av de stora kedjorna, som slutade sälja fyrverkerier i år. Coop slutade inte vilket jag hade hoppats på.

  Nu får man hoppas att vi vuxna och speciellt föräldrar tänker till och inte köper fyrverkerier till underåriga. Dessutom är det ju bra om alkoholförtäring inte kombineras med fyrverkerihantering.

  Fyrverkerihanteringen utgör både fara för människor och djur. Det orsakas bränder när raketer flyger in genom fönster till lägenheter.
  Djur och människor får äta lugnande medicin.
  Många personskador uppstår, till och med dödsfall, i samband med fyrverkerihantering.
  Det är ju heller ingen direkt miljö och klimat hit.

  tor
  27
  nov
  2008
  torsdag, 27 november, 2008 | Skriven av:

  SkD skriver : “Inga raketer på Maxi i år”

  “För miljön, djuren och människornas skull. Så motiverar sydsvenska Maxi-handlare beslutet att inte sälja några fyrverkerier i år.
  Redaktionen har sökt företrädare för Coop för att få svar på om kedjan har liknande planer. Coops informatör har lovat att återkomma men har ännu inte hört av sig.
  – Folk skickar dem åt höger och vänster, jag tycker inte de hör hemma i en stad, säger Tomas Lundvall, chef över Maxi Malmö.

  Han har tillsammans med landets övriga Maxi-handlare beslutat sig för att sluta sälja fyrverkerier, och det redan till detta nyår.

  Mycket djur – Vi är ett distrikt med mycket hästar, hundar och andra djur, så vi tror att våra kunder uppskattar detta, säger Birger Andersson, butikschef Maxi Mellbystrand i Laholm.
  Kollegorna på Maxi Högskolan i Halmstad och Flygstaden står också bakom beslutet och meddelar att miljöskäl också ligger till grund för beslutet.”

  De senaste åren har många kommuner uppmärksammat störningar och skador, på människor och miljö, som kommer av nyårssmällandet. Många kommuner har liksom Malmö tagit initiativ till ett förbud mot att smälla smällare, och vill bara tillåta raketer precis under nyårstimmarna. Men att ändra stadgar tar tid, och inte förrän nästa nyår börjar de nya reglerna att gälla i Malmö.”

  Bra av ICA Maxi att ta beslutet att inte sälja fyrverkerier. Det är på tiden att något görs. Det har blivit värre och värre de senaste åren.
  Förhoppningsvis hänger Coop på. Sedan är det alla andra som tjänar stora pengar på att djur och människor får lida.

  Just nu känns det hoppfullt!

  lör
  5
  jan
  2008
  lördag, 05 januari, 2008 | Skriven av:

  Tyvärr gick det inte att rädda den 16-årige pojken från Karlskrona som fick en kraftig raket mitt i pannan på nyårsnatten.

  Ännu ett offer för detta fyrverkeriande.

  Ytterliggare mörker sprider sig med anledning av dödskjutningen i Rödeby. Ju mer man hör och läser om det hela desto mer ledsen blir man.

  Det hela har pågått under flera år och kulminerade med dödsskotten. Rödeby är ju inte så stort ca 5000 invånare. Hur har detta kunnat pågå utan att någon reagerat?

  Jag är kluven i vad jag ska tycka. Ett problem är ju givetvis att man inte vet allt. Media och bloggare ger ju inte alltid en korrket bild, i alla fall inte hela bilden.

  Det skrivs mycket om Rödeby nu. Expressen av alla tidningar hade för en gång skull en intressant artikel. Man gör en jämförelse med en annan tragisk händelse där hustrun stack ihjäl sin man med en kniv efter 13 år av psykisk misshandel. Kvinnan fick til slut tio års fängelse. Nu höjs röster att pappan i Rödeby inte ska dömas för mord. Klicka här om du vill läsa artikeln!

  Frågan “Vad skulle pappan ha gjort i stället?” ställs. Den går inte att svara på egentligen eftersom nu efteråt är situationen en annan. Vi vet inte hur pressad situationen var där i Rödeby den natten.

  Vad man kan göra nu är att ransaka sig själv. Vad skulle jag ha gjort, inte om man skulle skjutit eller ej, utan vad kunde jag gjort som granne, polis, socialarbetare, medborgare …

  Hur ser det ut i min närhet?
  Finns det liknande situationer som jag undviker att ta in?

  Det finns många faktorer som har påverkat situationen.
  Mopedgängets framfart?
  Var var föräldrarna?
  Skolan?
  Stödet till familjen?
  Alkohol och tabletter?
  Polis och sociala myndigheter?
  Och så förstås hagelbössan?

  Hade hagelbössan inte funnits där hade det nog inte slutat med dödligt resultat.

  tis
  1
  jan
  2008
  tisdag, 01 januari, 2008 | Skriven av:

  Facit från nyårsfirandet är deprimerande. Fylleri, bråk. Skadegörelse och personskador pga fyrverkerier. I Karlskrona fick en 16-åring livshotande skador när en fyrverkeripjäs exploderade mitt i ansiktet.

  I dag kan man läsa på Aftonbladets hemsida läsa om en av fyrverkeriets negativa sidor. Denna historia slutade som tur var på ett bra sätt.

  Det är inte alltid det slutar lyckligt. Nu finns det tid till nästa nyårsfirande. Alla dessa negativa effekter av fyrverkeriet är som vanligt pga människors dåliga omdömen. det verkar som om “vi” inte kan kan hantera fyrverkerier på ett bra sätt så det ända återstående åtgärden verkar bli lagstiftning.
  Det är trist att det alltid måste till förbud. Problemet har funnits under många år men nu verkar det ha spårat ut fullständigt. Det behövs säkert både åtgärder på riks- som på kommunplanet.

  Kategori: fyrverkerier  | 3 kommentarer
  sön
  30
  dec
  2007
  söndag, 30 december, 2007 | Skriven av:

  Det verkar som det händer lite i fyrverkerifrågan. Flera undersökningar visar att många är beredda att förbjuda fyrverkerier på nyårsafton.

  Enligt SVT Rapport så importeras 3000 ton fyrverkerier till Sverige.
  Troligtvis kommer det att köpas fyrverkerier för 250 miljoner kronor i år.

  Enligt Räddningsverket hamnar 90 % av pjäserna efteråt på marken resterande 10 % är avfall i form av partiklar och gas, vilket motsvarar 300 ton.

  Det finns röster som säger att man skall miljöanpassa fyrverkerierna. Jag tror nog att det blir svårt. Just nu så verkar det bara gå att tillverka med vit färg.

  Men behöver vi verkligen ha dessa fyrverkerier?

  När kommer det första virtuella fyrverkeriet? Ett säkrare och miljövänligare alternativ.

  Det är kanske något att satsa på inför nyårsafton 2008.

  lör
  29
  dec
  2007
  lördag, 29 december, 2007 | Skriven av:

  Söndagens traditionella fyrverkeriuppvisning i Svedala ställdes in p g a klagomål från en hundägare. I stället för raketer blev det asiatiska lyktor som svävade mot himlen.

  Bra jobbat Lars-Erik Bröddén som var arrangör för uppvisningen.

  fre
  28
  dec
  2007
  fredag, 28 december, 2007 | Skriven av:

  Ja helt tyst behöver det ju inte vara men det vore skönt om det kunde bli ett nyårsfirande utan smällare. Detta smällande som startar flera veckor innan nyår och som kulminerar på nyårsafton och som sedan håller på ett tag till, har blivit för mycket. Det är dags att göra något åt det.

  Drömmen om en vit jul gick inte i uppfyllelse kanske kan man drömma om ett tyst nyårsfirande??

  Jag personligen kan avstå både raketer och smällare. Det största probelemt är givetvis inte kostnaden för själva raketerna och smällarna utan allt obehag som det åsamkar människor och djur. Dessutom är det många som skadas varje år till och med inträffar dödsfall.
  Är det värt detta pris?

  Ett steg i rätt riktning vore givetvis att förbjuda smällare och tillåta raketer enligt nu gällande regler. Kanske ska man skärpa reglerna för hur och när man får skjuta raketer. Trist att de som nu tvunget måste elda upp sina pengar inte kan ta lite mer hänsyn till andra människor och djur.
  Det är sjukt att människor och dessutom djur måste ta lugnande medicin för att uthärda nyårsfirandet.

  Jag förstår inte de som säljer till minderåriga och definitivt inte de föräldrar som köper ut fyrverkerier till sina minderåriga barn.

  Nyårsafton är även ett stort problem med familjebråk och alltför stor alkoholkonsumtion.
  Såg på nyheterna att ett sjukhus i Stockholmstrakten tror jag att det var, hade börjat möblera med madrasser på golvet för att kunna ta emot alla överförfriskade ungdomar.

  Trist även att “jämställdheten” ökar när det gäller alkoholintag och då i den riktning att kvinnor anpassar sig till männens dåliga beteende.

  Nej nu får det vara slut på det negativa.

  Själv skall jag fira nyår utan alkohol, möjligen lite lättvinsglögg, och garanterat utan smällare och raketer men med god veganmat.

  Nu är det snart dags att formulera nyårslöften. Får se vad det blir i år. Förra årets nyårslöften uppfyllde jag till nästan 100%.