Inlägg under kategori » säkerhet «

tis
31
jan
2012
tisdag, 31 januari, 2012 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Symantec: Stäng av PC Anywhere bums!”

Säkerhetsföretaget Symantec uppmanar användare av företagets programvara PC Anywhere att genast inaktivera den. Anledningen är att hackare kommit över källkoden genom dataintrång.

Det är väl knappast så bra för ett företag som talar om sig som “SÄKERHETSFÖRETAG” att det har läckt ut programvara. Speciellt inte om programvaran hanterar fjärrstyrning av datorer.

Att det kan hända den bäste är väl helt OK men man kan undra varför det har dröjt så länge innan företaget varnar för att använda deras programvara.
I januari hävdade en grupp hackare att det kommit över källkoden och hotade med att de skulle offentliggöra den. Då meddelar företaget att den stulna koden kom från ett intrång 2006.

Nu skriver vi 2012. Vad har hänt?
Har Ny Teknik missat i sin research?
Eller har företaget legat lågt och hoppats på att det inte skulle avslöjas. För det är lite pinsamt att man kan hacka ett säkerhetsföretag …

Kategori: IT, säkerhet  | Skriv en kommentar
fre
20
jan
2012
fredag, 20 januari, 2012 | Skriven av:

SDS skriver “Mystiskt ljud stoppar Ringhals”

Publicerad 19 januari 2012 19.17 Uppdaterad 19 januari 2012 19.30
Sverige. Ett konstigt ljud inne på Ringhals 2 gjorde att man inte kunde starta reaktorn i dag som tänkt, skriver Dagens industri.
– Inför återstarten hittade vi ett fel inne i reaktorn, det låter inte som det ska, säger Gösta Larsen, kommunikationschef vid Ringhals, till TT.

De väntar också på klarsignal från Strålsäkerhetsmyndigheten, som ännu inte kommit.

Ringhals 2 har stått still sedan den 1 april efter en brand i kärnkraftverket. Nu beräknas starten till den 29 januari

Det är ju fantastiskt va bra kärnkraftsverken i Sverige går. Ringhals 2 har stått stilla sedan 1 april och nu när det skulle startas så hör man konstiga ljud så man måste skjuta upp återstarten. Detta händer när det börjar bli vinter och energin behövs som bäst. Det är tämligen ofta som kärnkraftverken står stilla när de behövs som bäst.

En tröst i eländet är att man inte fullföljde återstarten när man hörde ljuden. Frågan är hur länge detta stopp varar?

Läser man på Vattenfalls hemsida kan man tro att produktionen varit jättebra under 2011.

Ringhals 1 gjorde sitt bästa år sedan 2006 och Ringhals 3 noterade än en gång en årsproduktion över 7 TWh. Ringhals 2 hade en bra inledning på 2011, men saneringsarbetet efter den brand som inträffade i revisionens slutskede gjorde att blocket stod stilla under återstoden av året. På Ringhals 4 genomfördes under 2011 den största moderniseringen någonsin med gott slutresultat men med cirka två månaders revisionsförlängning.

Januari blev årets bästa månad för Ringhals, då de fyra reaktorerna sammanlagt producerade 2724 GWh.

Tittar man sedan på produktionssiffrorna så ser det inte lika bra ut. Trots moderniseringar och många satsade kronor är produktionen för 2011 lägre än övriga år med undantag för 2000.
Tittar man på Forsmark blir siffrorna lite bättre men produktionen är långt ifrån på topp.

I Oskarshamn står en reaktor stilla och övriga producerar inte för fullt.

Det är så det brukar vara. Det borde vara dags att avveckla kärnkraften och satsa på något som är mer miljövänligt och mer pålitligt och framför allt mindre farligt …

lör
27
nov
2010
lördag, 27 november, 2010 | Skriven av:

SkD skriver “Skydda dig från julens brandfaror”

När advent träder in i stugorna ökar risken för bränder. Mysfaktorn ökar med tända ljus men tyvärr kan det dessutom öka faran för bränder om vi tänker oss för.

1:a advent är starten för Räddningstjänsten Syds ”jul- och nyårskampanj” som varar hela månaden ut. Du som inte kan närvara på informationstillfällena kan ändå minska olycksrisken genom att följa råden nedan.

Räddningstjänsten Syd ger bl a följande råd:

Decemberhälsning om jul och ljus
För din trygghets skull – kontrollera att:

Du har en fungerande brandvarnare per våningsplan – helst en i varje rum och allra helst en nätansluten.
Du har brandfilt och pulversläckare (helst 6 kg).
Ljusen står stadigt i adventsljusstaken.
Endast ljusstakar av obrännbart material används, helst smide, keramik och sten.
Ljusstaken är pyntad med icke brännbara dekorationer – istället för brännbara material som mossa, bomull, kvistar etc.
Inga ljus placeras på tv:n eller i närheten av brännbart material, t ex gardiner.
Inga levande ljus sätts i granen och att tomtebloss inte används inomhus.
Inga levande ljus lämnas obevakade.
Barn aldrig lämnas ensamma med levande ljus och/eller tomtebloss.
Du har rätt watt-tal på lamporna i eljusstakar och ljusslingor.
Du alltid har uppsikt över spis och ugn när ni lagar mat – en spisvakt är en bra livförsäkring.
Du inte placerar Luciatåget med levande ljus i närheten av en rökdetektor.

ons
19
maj
2010
onsdag, 19 maj, 2010 | Skriven av:

DN skriver Allianspartierna skjuter på kärnkraftsbeslut

Allianspartierna ändrar och skjuter upp sin kärnkraftspolitik. Det har de borgerliga ledamöterna i riksdagens näringsutskott enats om. Riksdagsmannen och kärnkraftsmotståndaren Sven Bergström (c) välkomnar beslutet. – Det här gör att jag kan rösta ja till ny kärnkraft, säger Sven Bergström till DN.se.

Riksdagens näringsutskott kommer att föreslå att dagens förbud mot att bygga nya reaktorer tas bort först 1 januari 2011 och inte i augusti, före valet, som det först var tänkt.

Alliansen gör ofta ett stort nummer av att de rödgröna inte är överens. Beslutet att skjuta på beslutet visar tydligt att det råder stor oenighet inom alliansen i en mycket stor fråga. En fråga om hur man ska kunna energiförsörja Sverige.

Att centern är glad kan man förstå. De vill ju kunna stå för sin gamla linje i kärnkraftsfrågan för att inte förlora röster så att 4-procents kommer inom räckhåll.

Centerpartiets s.k. kärnkraftsmotståndare är ingen motståndare i ordets rätta bemärkelse eftersom han i samma veva säger “Det här gör att man kan rösta ja till ny kärnkraft.”

Är det detta som kännetecknar en centerpartistisk motståndsman?

fre
29
jan
2010
fredag, 29 januari, 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : Oacceptabelt hög strålning i svenska kärnbränslefabriken

Lungmätningarna av de anställdas radioaktiva stråldoser på Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås har visat för låga nivåer . I nya mätningar uppvisar de anställda i flera fall så höga värden att de närmar sig eller överskrider gränsvärdet.

Omkring 100 anställda vid Westinghouses kärnbränslefabrik uppvisar högre strålvärden än väntat.

Av dem har tretton personer så höga värden att de närmar sig eller överskrider gällande gränsvärde på 20 millisievert per år som är det genomsnittliga gränsvärdet på fem år.

Detta är ännu ett skäl till att avveckla kärnkraften. Till detta kommer också uranbrytningen som sker långt ifrån vårt lilla rena och fina Sverige.

De nya genomförda beräkningarna på Westinghouse visar att stråldoserna underskattats.

— Dels har detektionsgränsen för mätning av uran i lungorna varit så hög att små doser inte varit registrerbara, dels har lungmätningarna inte tagit hänsyn till att uran ansamlas i andra organ i kroppen än i lungorna, säger Rolf Falk, strålskyddskonsult hos Strålskyddsmyndigheten, SSM.

Detta riskerar de anställdas hälsa. Man tror sig veta så mycket men det är alltid något man missar.

För omkring ett år sedan satte Westinghouse i gång ett nytt mätprojekt kallat REN, som syftade till att man skapa en ”ren anläggning med låga personstråldoser”.

Man ger sken av att allt är under kontroll och kallar det en “REN” anläggning. När man sedan gör en kontroll är det inte så rent.

Det är dags att kärnkraft inte är att leka med..

tis
29
dec
2009
tisdag, 29 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Skärpta regler för säkrare smällande

Skärpta bestämmelser i den lokala ordningsstadgan ska begränsa avfyrandet av nyårsraketer i Lund. Även polisens utökade kontroll av butiker som säljer raketer väntas inverka på smällandet.
– Ser vi att någon under arton år smäller i väg en raket när vi är ute på nyårsafton eller dagarna före, kommer vederbörande att rapporteras och bötfällas. Samma sak gäller för den som är vuxen och langar raketer till ungdomar under arton år, säger närpolischef Jörgen Nilsson.

Bra att några kommuner, däribland Lund har begränsat tiden då man får avfyra fyrverkerier. Det borde kunna minska olägenheterna. Problemet är bara att få ut informationen och sedan att kontrollera att de nya reglerna efterlevs.
Det borde vara självklart att de som säljer fyrverkerier ska informera hur de får användas.

Modellen hämtades från Malmö där liknande bestämmelser införts.
– Egentligen ska man alltid ha tillstånd av polismyndigheten för att få avfyra raketer. Men i den lokala ordningsstadgan har man nu bestämt att mellan klockan 18.00 på nyårsafton och 02.00 på nyårsdagen får man smälla raketer utan att ha ansökt om tillstånd, säger Jörgen Nilsson.

Det är inte bara en fråga om när utan även en fråga om hur man ska använda fyrverkerier. Minskar man alkoholhalten på de som “tänder på” så minskar både olägenheter och olyckor. Om sedan vuxna, speciellt föräldrar, tar sitt ansvar och inte köper ut till minderåriga, gäller givetvis både alkohol och fyrverkerier, så blir situationen bättre. Man klarar sig bra utan.
Det brukar vara stor olägenhet för både människor och djur med okynnessmällandet långt för och långt efter tolvslaget. Hoppas skärpningen av bestämmelserna ger resultat så att fler får en lugn och säker nyårshelg.

Räddningstjänsten Syd har tagit fram en checklista för de som ska avfyra fyrverkerier:

1. Förvara dina fyrverkeripjäser oåtkomligta för barn.
2. Läs bruksanvisningen.
3. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad.
4. Rigga upp fyrverkeripjäsen enligt bruksanvisningen.
5. Håll aldrig tänd fyrverkeripjäs i handen.
6. Luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs.
7. Respektera säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare gör det.
8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen.
9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder och andra skador.
10. Visa hänsyn. Både människor och djur kan bli skrämda.

Läs mer!

tor
24
dec
2009
torsdag, 24 december, 2009 | Skriven av:

Skd skriver : En person hittades död efter Malmöbrand

Larmet om branden kom 03:56 på morgonen och brandkårer från tre stationer åker till platsen.
Elden spred sig inte vidare till någon av grannlägenheterna, men branden orsakade en kraftig rökutveckling. Boende i övriga lägenheter i samma korridor på sjunde våningen fick lämna sina hem.
– De andra lägenheterna evakuerades på grund av brandröken, det är mycket rök, uppger länsvakthavande befäl Peter Martin vid Skånepolisen.

Varje år brinner 6 000 hem i Sverige. 1 000 människor skadas. 120 av dem dör. 65 procent av dessa saknar brandvarnare. En vanlig dag rycker Räddningstjänsten Syd ut ungefär 20 gånger. Under julhelgen ökar trycket. På nyårsafton går larmet 40 gånger. Räddningstjänsten Syd hinner inte släcka alla bränder. Därför måste vi bli bättre på att förebygga och att själva agera på ett bättre sätt om en brand uppstår.

Levande ljus är ett vanligt inslag i dessa tider och dessutom en vanlig orsak till brand. Lämna därför aldrig levande ljus ensamma.

Men det är inte bara levande ljus som utgör ett problem utan många gånger är det något som har att göra med elektriciteten, installationen och/eller apparaten.
Ny Teknik skriver : Varning för julen – Det här är CSI i verkligheten

Se upp med levande ljus och amatörmässiga elinstallationer i jul. En gnista från en glappkontakt är 3 000 grader varm och kan leda till att hela huset brinner ned.

Läs mer!

sön
13
dec
2009
söndag, 13 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Hembesök ska stoppa bränder
dukanförhindraolyckan

Brandmännen i Malmö får en helt ny arbetsuppgift på schemat. Från och med januari 2010 ska de göra hembesök för att få ner antalet brandolyckor.

Nästa år ska personalen på Räddningstjänsten Syd börja med hembesök, främst i de områden där det varit flest bostadsbränder de senaste tre åren. Det handlar bland annat om Rosengård, Lindängen och Fosie.
– Detta är helt nytt för oss. Men det är inget projekt, hembesöken är här för att stanna. Det läggs på schemat på samma sätt som fysisk träning, säger Attila Jensen som är distriktschef vid räddningstjänsten i Jägersro.

Målet är att få ner antalet brandolyckor på samma sätt som räddningstjänsten i bostadsområdet Mercyside i Liverpool lyckats göra. Där har hembesöken gett tydligt resultat och reducerat antalet omkomna i bostadsbränder från 35 per år till 9.

Det har tagit lite tid men nu börjar de lossna. Det började när “Lagen om skydd mot olyckor” kom. Då fick bl a kommunerna är ett mer förebyggande uppdrag. Förebyggande är lönsamt både ur ett mänskligt och samhällsekonomiskt perspektiv.
Det går att komma långt med information under förutsättning att den kan tas emot.
Bara en sådan enkel sak som brandvarnare, som inte kostar så mycket, kan göra stor skillnad. Om den finns och om den fungerar.

Inför varje hembesök kommer räddningstjänsten att ta kontakt med fastighetsägaren, och se till så att de ordnar brandvarnare som kan sättas upp vid behov. I somras gjordes stickprover i Herrgården, resultatet var alarmerande. Man knackade på 125 lägenheter och kom in i 58 stycken. Av de lägenheterna saknade 78 procent brandvarnare.

Det ska jämföras med samma typ av kontroll som gjordes i Hermodsdal, där personalen släpptes in i 87 av 126 lägenheter. Knappt 56 procent saknade fungerande brandvarnare, vilket ligger väldigt nära riksgenomsnittet.

Det borde ju vara så att all nyproduktion av bostäder där skulle brandvarnare vara inkluderade. Detta borde minska kostnaden och öka effektiviteten hos brandvarnarna.

Räddningstjänsten Syd börjar i de områden som har störst behov. Tanken är att dessa hembesök ska göras i alla medlemmskommuner dvs Lund, Malmö, Eslöv, Kävlinge och Burlöv.

Ska vi kunna minska antalet olyckor behöver det förebyggande arbetet komma in i det dagliga arbete för alla såväl räddningstjänstanställda som vi kommuninvånare.

Speciellt i dessa tider då det tänds fler levande ljus än vanligt. Det är kring advent och jul & nyår som antalet bränder är som störst. Lämna aldrig levande ljus ensamma. Använd icke barndfarliga ljushållare.
Det är mycket du kan tänka på. Framför allt tänk innan du tänder ljusen.

Läs mer om hur du kan förbättra din brandsäkerhet!
Har du frågor till räddningstjänsten …

fre
11
dec
2009
fredag, 11 december, 2009 | Skriven av:

SkD skriver : Brand släcktes sakta för grannarnas skull

Av hänsyn till grannarna valde räddningstjänsten en långsam släckning av branden på Shellmacken vid Trollebergsrondellen i Lund.
– Rökutvecklingen hade blivit ännu kraftigare om vi hade sprutat på vatten för fullt, säger insatschefen Bengt Malmberg.

Larmet om branden kom in 04.47 och kort därefter var räddningstjänsten på plats. Det stod omgående klart att butiken inte skulle gå att rädda.
– När vi kom brann det i taket. Jag vill inte spekulera om orsaken, säger Bengt Malmberg.
– Macken drivs av ett ungt par och de är givetvis helt förtvivlade just nu.

Polisen kommer att göra en teknisk undersökning av brandplatsen för att ta reda på om branden kan vara anlagd. Till att börja med trodde polisen att det inte fanns något brott med i bilden, men den bedömningen ändrades vid lunchtid.

Räddningstjänstens insatschef berättar att rökdykarna kunde få ut det mest värdefulla ur lokalen, datorerna och kamerautrustningen. Dessutom flyttades gastuber som stod uppställda i närheten av butiken.
– Någon risk för att branden skulle sprida sig till bensinpumparna var det aldrig, eftersom de har en säker konstruktion, säger insatschefen.

Det känns betryggande att räddningstjänsten tänkte på grannarna och samtidigt släckte branden utan att riskera en explosion.
Macken ligger väldigt centralt och nära både en skola och många bostadshus. Det finns ingen anledning att macken måste ligga just här. Denna plats skulle kunna användas till bättre ändamål.

Det verkar som om byggnaden blev totalförstörd förutom hallen för biltvätt så detta kunde vara ett läge att bygga en ny mack någon annanstans.

Boverket rekommenderar ett skyddsavstånd på 100 meter till bensinstationer. Av dessa 100 meter motiveras 50 meter utifrån risker och 50 meter med hänsyn till andra störningar såsom buller, lukt, ljus och luftföroreningar.

Vilket skulle innebära att det inte skulle byggas en helt ny i detta läge. Då borde man heller inte rekonstruera den gamla på denna plats.

SDS

fre
4
sep
2009
fredag, 04 september, 2009 | Skriven av:

SkD skriver “Hälften av alla hem saknar brandvarnare”

Många fler hem än vad den officiella statistiken säger saknar fungerande brandvarnare. Det hävdar Per Widlund, förbundsdirektör på Räddningstjänst Syd.
– Jag skulle vilja säga att det saknas i hälften av hemmen, säger Per Widlund.
Enligt rekommendationerna från Brandskyddsföreningen ska varje våningsplan ha en brandvarnare. Stora enplansvillor kan behöva fler, eftersom varje varnare bara täcker ungefär 60 kvadratmeter.

Det finns många brandvarnare men inte tillräckligt många fungerar inte. Dessutom är de inte alltid placerade så att de varnar på bästa sätt.

Enligt den officiella statistiken finns brandvarnare i ungefär 90 procent av alla hem. Det kan låta som relativt betryggande siffror, men är det inte, menar Per Widlund.
– Det må vara hänt att man har en brandvarnare. Men hur många har en fungerande brandvarnare, säger han.
I Malmö har slumpvisa kontroller nyligen gjorts. Ungefär 450 bostäder, hyresrätter och bostadsrätter, kontrollerades.
Vad Per Widlund och hans kollegor fann var att sammanlagt omkring hälften av alla hemmen saknade fungerande brandvarnare.
– Det är en villfarelse att 90 procent har fungerande brandvarnare, säger han, och menar att någonting rejält måste göras i samhället.
– Räddningstjänsten måste på bred front kontrollera att medborgarna har brandvarnare. Uppenbarligen har vi inte lyckats med den lag om skydd mot olyckor som vi har.
dukanförhindraolyckan Statistiken beskriver tydligt hur viktigt brandvarnare är. I femtio procent av de brandrelaterade dödsfallen i Sverige har det saknats varnare, enligt Björn Albinson. Om det fanns en fungerande brandvarnare hos Staffanstorpsfamiljen är inte klargjort. Men insatsledaren som var först på plats hörde inget ljud inifrån huset.

Brandvarnare kan rädda liv och är ingen större investering. Det behövs mer informationsinsatser. Men det behövs mer än bara att sätta upp en brandvarnare. Det allra bästa är ju att brandvarnaren aldrig behöver avge sitt pipande ljud. Vi närmar oss den mörka årstiden och då kommer de levande ljusen fram och då ökar också bränderna.
Vi behöver allmänt ett mer förebyggande tänk när det gäller olyckor.
Det gäller t.ex. hur vi agerar i trafiken.
Hur fort kör vi, såväl bilister som cyklister?
Hur många använder cykelhjälm?
I vilket skick är vi när vi sätter oss i bilen, trötthet, alkoholhalt …?

Många gånger tänker vi inte på att olyckor drabbar oss själva.
Att tänka efter före är lönsamt!

mån
27
jul
2009
måndag, 27 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Brandmän vill in i skånska hem”

Dödssiffran efter Rinkebybranden steg igår till sex personer. Bränder slukar varje år över hundra människoliv – en siffra som landets brandkårer har svårt att pressa ner.
Nu vill de sydskånska brandstationerna besöka människors hem i förebyggande syfte.
– Det är viktigt att komma in i folks bostäder och se hur det ser ut, säger Joakim Goldmann, distriktschef på brandstationen i Hyllie, som har fått ansvar för det nya projektet.

Det är lag på att alla ska ha brandvarnare hemma, men stickprover som Räddningstjänsten Syd har gjort tyder på att endast vart tredje hushåll i centrala Malmö äger en fungerande brandvarnare.

– Vi upplever att det är allt fler som slarvar med det här, säger Joakim Goldmann.

Det är väldigt sorgligt att konsekvensen av branden blev att minst 6 personer omkom. Det verkar som mamman med barnen har försökt fly från branden men gått uppför trapporna. Det bästa hade varit om de stannat i sin lägenhet.

Visst behövs det brandvarnare som sitter på rätt plats och som fungerar men det behövs även information om vad man ska göra om det börjar brinna.

Räddningstjänstens arbete övergår mer och mer till förebyggande vilket är kanon. Det bästa är ju givetvis att antalet bränder blir färre och att insatsen att “släcka” kommer igång så snabbt som möjligt.
Många har nog för lite fokus att det faktiskt kan börja brinna. Dessutom är det så sällan vi utsätts för en brand så vi har ingen beredskap och kunskap vad man ska göra om olyckan är framme.

Hur stort problemet är går inte att säga. Men klart är att det finns många meningslösa brandvarnare, med urladdade batterier, i folks hem. När Räddningsverket frågade 26 000 svenskar om de hade fungerande brandvarnare hemma svarade 85 procent ja. Men Räddningstjänsternas insatsstatistik visar en helt annan bild: av de lägenheter som brinner är bara en av fem utrustade med en brandvarnare som funkar, enligt Räddningsverket.

Jätte bra att räddningstjänsten kommer ut till allmänheten och informerar. Det är väl investerade pengar.

– Vid dödsbränder är det ytterst sällan som det funnits en brandvarnare.

Därför har brandmännen bestämt sig för att helt enkelt besöka skåningarnas hem – innan olyckan är framme. I full mundering ska område efter område betas av.

– Vi gör det här på arbetstid, så om vi får ett larm måste vi dra. Det är därför vi måste ha på oss hela utrustningen när vi hälsar på. Men det kan vara bra att ha med brandbilen. Folk blir alltid väldigt nyfikna när den står på gatan, säger Joakim Goldmann.

Syftet är inte bara att informera folk om brandvarnare och utrymningsvägar. Förhoppningen är att få muskler till samtal med fastighetsägare efteråt:

– De här hembesöken ger oss statistik att jobba med. Det ska bli spännande att se hur vi kan påverka fastighetsägarna när vi kommer med ett underlag.

dukanförhindraolyckan Om det börjar brinna i ett flerbostadshus – gör så här

Det behövs även att vi är lite mer krismedvetna när det gäller olyckor i allmänhet. Vi har alla ett egenansvar för att förhindra olyckor. Dessutom kan vi göra en snabb insats innan räddningstjänstens personal kommer på plats. Det är då givetvis inte fråga om att “agera räddningstjänst” men man kan gör en hel del med sunt förnuft och lite information.

Läs mer om Räddningstjänsten Syd!

tis
26
maj
2009
tisdag, 26 maj, 2009 | Skriven av:

Det finns en lag om skydd mot olyckor och tanken med den är bra. I princip att alla har ett ansvar att förebygga olyckor. I lagen (2003:778) om skydd mot olyckor står det i §1 :

Bestämmelserna i denna lag syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor.

I lagen föreskrivs det skyldigheter för kommunen och räddningstjänsten men det finns även ett kapitel om den enskildes ansvar.

2 kap. Enskildas skyldigheter
Skyldighet att varna och tillkalla hjälp
1 § Den som upptäcker eller på annat sätt får kännedom om en brand eller om en olycka som innebär fara för någons liv eller allvarlig risk för någons hälsa eller för miljön skall, om det är möjligt, varna dem som är i fara och vid behov tillkalla hjälp. Detsamma gäller den som får kännedom om att det föreligger en överhängande fara för en brand eller en sådan olycka.

Skyldigheter för ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader och andra anläggningar
2 § Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

3 § Ägare av byggnader eller andra anläggningar, där det med hänsyn till risken för brand eller konsekvenserna av brand bör ställas särskilda krav på en kontroll av brandskyddet, skall i skriftlig form lämna en redogörelse för brandskyddet. En nyttjanderättshavare skall ge ägaren de uppgifter som behövs för att denne skall kunna fullgöra sin skyldighet.
Är det fråga om sådana anläggningar som avses i 4 § skall i stället den som utövar verksamheten på anläggningen se till att en redogörelse enligt första stycket upprättas. Ägaren av anläggningen skall ge den som utövar verksamheten de uppgifter som behövs för att denne skall kunna fullgöra sin skyldighet.
Redogörelsen skall lämnas in till kommunen.

Under en workshop skulle vi diskutera vad som behöver göras och vem som ska göra det för att målet att minska antalet olyckor och döda ska uppnås. Staten har samordnat till en myndighet efter karv och synpunkter från kommunerna. Ska kommunerna nu ändra sin organisation på samma sätt? Behövs det mer lagstiftning?
Lagstiftning löser inte alla problem men är givetvis ett bra verktyg. Att ändra för ofta är inte heller speciellt bra. Förändringsarbete tar tid.
Frågorna om vad, hur och vem måste besvaras utifrån vilken kommun det gäller.
Som i många andra frågor är det förebyggande arbetet viktigast. Ju fler olyckor som inte sker desto bättre men alla olyckor kommer inte att kunna undvikas så givetvis behövs det kunskap och resurser för att hantera de olyckor som händer.
Intressant är att det oftast mest diskuteras om åtgärder för att angripa symptomen. Vi är duktiga på att fixa det som händer. För att lösa “problemen” i Rosengård är det många som tror att lösningen är mer poliser. I nuläget när det gått så långt som det har så behövs en mer intensiv polisinsats men för att lösa problemet på lång sikt är det mer än polis och räddningstjänst som behövs.
Det finns också en diskussion om att det är resursbrist som är problemet. Det kommer inte att kunna bli så mycket mer resurser utan vi måste lära oss att använda de resurser vi har på ett bättre sätt. Dels jobba mer förebyggande men vi måste också jobba mer tillsammans. Enskilda medborgare måste göra sitt, byggarna måste göra sitt, de som bygger samhällen, skolan, organisationer, företag …
Alla måste göra sitt.

Nu är det paus inför kvällens övningar som består i mat och underhållning. I kväll bjuder Borlänge kommun. Det är alltid lika spännande och se vilken veganmat det blir. Dagens lunch var en positiv överraskning.

Det blir säkert trevliga och intressanta diskussioner vid middagsbordet. Även om man måste vara hemifrån några dagar så är det nyttigt och lärorikt att träffa andra från andra kommuner och organisationer. Man kan altid lära sig något från några andra. Förhoppningsvis kan Räddningstjänst Syd ge något till övriga räddningstjänster.

tis
26
maj
2009
tisdag, 26 maj, 2009 | Skriven av:

brand2009Denna gång är jag på väg till metropolen Borlänge. Jag ska vara med på “Brand 2009” vilket är räddningstjänstens rikskonferens. I år fokuseras det på de möjligheter som finns för ett framgångsrikt arbete inom samhällsskydd och beredskap – med skydd mot olyckor som motor och den enskilde i fokus. Det finns mycket att göra för räddningstjänsten. Inriktningen på räddningstjänstens arbete har förändrats från den rena utryckningen till det förebyggande.
Fortfarande omkommer nästan 3 000 personer till följd av olyckor i Sverige varje år, vilket är en ökning med nästan 30 procent på bara tio år. Till det ska läggas att drygt 100 000 personer vårdas på sjukhus till följd av olyckor varje år, och att olyckorna under ett år kostar samhället nästan 40 miljarder kronor. Om kommunerna om fem år vill se sig som den aktör som förmådde vända den negativa utvecklingen, måste det till nya tag nu.

lör
2
maj
2009
lördag, 02 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Forskare kritiserar ESS-satsning i Lund”

Regeringens helhjärtade satsning på att få den europeiska forskningsanläggningen ESS placerad i Lund har inte full uppbackning av svenska forskare. ESS är ett politiskt projekt, anser ledningen för Kungliga Vetenskapsakademien.

I måndags deklarerade Vetenskapsrådet att det tillsammans med andra finansiärer nu ska sparka igång Max IV-projektet, trots att staten inte skjuter till pengar ur forskningsbudgeten. Bo Sundqvist, professor i jonfysik och preses (ordförande) i Kungliga Vetenskapsakademien, befarar att detta suger musten ur annan svensk forskning.

– Max IV får forskarsamhället klara på egen hand. Det sker till priset av att Vetenskapsrådet inte kommer att kunna stödja annan tung utrustning i andra forskningslaboratorier de närmaste åren, säger Bo Sundqvist.

Förutom att ESS ska byggas på bästa åkermark, förbruka stora mängder energi och hantera radioaktiva ämnen (troligen kvicksilver) så är det en dyr affär. Eftersom resurserna är begränsade så kan det bli så att ESS trycker undan annan forskning. Alla äggen läggs i en korg. Nu gör alliansregeringen allt för att ESS ska förläggas till Lund, man trissar upp beloppet som Sverige ska betala för att få hit anläggningen. Det är ett prestigeprojekt. Nu när krisen är så stor, alliansregeringen påstår dessutom att krisen är ännu större, så känns det konstigt att alliansregeringen vill betala så mycket. Det måste finnas många andra projekt som ger bättre avkastning än ESS.

Kritiken mot ESS har funnits länge men har inte kommit fram i ljuset. Bra att vetenskapsakademin tar bladet från munnen.

Samtidigt arbetar regeringen för att den europeiska forskningsanläggningen ESS ska byggas i Lund. Sverige har lovat att stå för 30 procent av investeringskostnaden på totalt 13 miljarder.

Den svenska regeringen gör sig skyldig till en allvarlig felprioritering, hävdar Bo Sundqvist. Max IV är ett viktigare projekt än ESS för svenska forskare. Max IV kostar inte lika mycket att bygga men ger enligt Vetenskapsakademien större forskarnytta.

– Min slutsats är att ESS är så viktig för Sveriges politiska prestige att det får gå före, säger Sundqvist.

När Sverige har fått, dvs betalt tillräckligt mycket, och miljökonsekvensutredningen ger resultatet att det inte är lämpligt att placra den i Lund. Vad gör man då?
Troligen så kör man ett varv till så att man helt plötsligt får slutsatsen att det inte är några problem att lägga den i Lund.
Så frågan är kommer det att bli en rättvisande miljökonsekensbeskrivning?
Och vad gör man åt jordbruksmarken som försvinner?

tor
5
feb
2009
torsdag, 05 februari, 2009 | Skriven av:

stralningsskyltNu har alliansen enats, nu ska kärnkraften kunna byggas ut. Detta händer samtidigt som det kommer rapporter från USA och Tyskland som visar att risken för barncancer är förhöjd i närområdet till kärnkraftverk.

Nu är det verkligen hög tid att sätta igång liknande undersökningar kring svenska kärnkraftverk.

Ökad risk för barncancer är inte enda anledningen till att säga nej till kärnkraften. Kärnkraften är dyr, farlig och dessutom så är förvaring av avfallet ett jätteproblem. Avfallet måste förvaras under väldigt lång tid, för plutonium-239 ca 24 000 år. Normalt är det problem att överblicka 4 år, dvs en mandatperiod. Hur säker kan man vara att lösningen håller i tiotusentals år? Resultatet blir att man lämpar över problemen på kommande generationer.

Hanteringen kring att bryta uran är också ett problem men det sker långt ifrån Sverige och då är det väl inget problem.
Eller?

Dessutom är kärnkraften inte koldioxidneutral.

Det allvarligaste är att detta kommer att ge signaler som gör investerare tveksamma till förnyelsebara energiinvesteringar. Risken är att det även stoppar investeringar för att minska elförbrukningen. Vilket gör att åtgärder för att lösa klimatproblematiken skjuts på framtiden. Alliansen skjuter inte till några pengar utan vill att privata företag ska bygga eventuella kärnkraftverk. Valet mellan säkerhet och att tjäna pengar kan skapa farliga situationer. Att pengar styr det mesta är ingen nytt.

Att miljöorganisationer är tveksamma till alliansens förslag är ju inte så konstigt.

SNF, Greenpeace, WWF

tis
3
feb
2009
tisdag, 03 februari, 2009 | Skriven av:

AB skriver : “Sms:ade bakom ratten – dödade en”

Hon hann skicka ett 20-tal sms samtidigt som hon körde bil i 110 km/h.
Vansinnesfärden slutade i en dödsolycka.
När blicken var riktad på telefonen körde Philippa Curtis in i en stillastående bil och dödade en 24-årig kvinna.
I drygt 110 kiometer i timmen rammade Philippa Curtis den stillastående Peugeoten som stod vid sidan av motorvägen.
Ägaren höll på att byta däck och hade ingen chans att fly undan när Curtis förlorade kontrollen över sitt fordon.

Vart har sunt förnuft tagit vägen?
bild-1 Hur i hela friden kan man köra i 110 km i timmen och samtidigt skicka SMS?

Det är ju ganska så självklart det för eller senare kommer att innebära en katastrof.

Måste man ha lagar och straff för allt. Har det sunda förnuftet helt tagit slut?

Resultatet från AB:s mätning är skrämmande. Bilen är inte bara ett klimathot utan tillsammans med oansvariga förare ett dödligt vapen.

Vad ska behöva hända innan den avrustas?

tor
29
jan
2009
torsdag, 29 januari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Fyrverkeriförbud i Malmö”

Kommunfullmäktige i Malmö röstade idag igenom ett förbud mot att använda fyrverkerier i kommunen.
Det innebär att det behövs tillstånd för att skjuta fyrverkeripjäser på offentlig plats. Nyårsaftonen mellan klockan 18 och 02 är undantaget.
Innan beslutet är slutgiltigt måste ändringen godkännas av länsstyrelsen.

Bra att en kommun vågar ta detta beslut. Fyrverkerier har blivit ett jätteproblem. Stora resurser måste läggas på att släcka onödiga bränder. Dessutom skadas många människor av fyrverkerier. Dessutom är det många, människor och djur, som mår psykiskt dåligt av alla dessa fyrverkerier lång tid innan nyår och lång tid efter nyår.
Nu är det dock osäkert om Länsstyrelsen kommer att godkänna beslutet.

mån
29
dec
2008
måndag, 29 december, 2008 | Skriven av:

AB skriver : “USA håller svensk fånge i Irak”

En 40-årig svenskirakier hålls sedan i maj fången av amerikanska myndigheter utanför Bagdad.
Svenska myndigheter säger sig inte veta vad han anklagas för.
Mannen klassas som så kallad säkerhetsfånge, skriver Norrköpings-Tidningar (NT), och han hålls sedan gripandet 8 maj i år i Camp Cropper vid den internationella flygplatsen någon mil väster om Bagdad.
Där sitter i dag omkring 5 000 fångar vaktade av amerikansk militärpolis.

Det är helt oacceptabelt att man ska kunna hållas fängslad i över ett halvår utan att veta vad man är anklagad för. En del av de som sitter i Camp Croper är kanske skydiga. Visst kan det vara svårt att bevisa brott men med vilken rätt har USA som stat att skipa rättvisa. Dessutom är det väl så även i USA att man är “Innocent until proven guilty”.

Tidigare var det Guantanamo. Att USA har använt tortyr och andra metoder som inte hör hemma i ett rättssamhälle är ju inte längre någon hemlighet.
Svenskar är inte heller värst drabbade.

Men “Varför protesterar inte Sveriges regering mer högljutt?”
Om man överhuvud taget har tagit upp prpblemet.

Varför är resten av världen så tyst.

mån
29
dec
2008
måndag, 29 december, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Ovanligt många dödsbränder”

“Antalet dödsbränder i december har rakat i höjden. Arton personer har omkommit hittills under månaden, en betydligt högre siffra än normalt. Och det med tre dagar kvar till årsskiftet.

Alla levande ljus och den höga alkoholkonsumtionen bidrar också till bostadsbränderna i december.

– Under jul och nyår super vi ordentligt i det här landet och det sätter sina spår i statistiken varje år. Vi glömmer levande ljus och somnar ifrån cigaretten, inte bara i sängen utan också i soffor och fåtöljer som är mer lättantändliga än sängar, säger Ulf Erlandsson.”

brandvarnareTobak i sig självt är farligt liksom alkohol, tillsammans är de ännu farligare speciellt i tider där vi använder levande ljus.

Trots all information så händer det nu fler olyckor. Man kunde tro att alla hus och lägenheter var utrustade med brandvarnare men så är tydligen inte fallet. Eftersom alkohol ofta är inblandad i dessa olyckor så är det ju inte säkert att brandvarnare hade hjälp.
Men det är ju dumt att chansa.

Det bästa är att förebygga och det finns en hel del vi kan göra själva. Till exempel att aldrig lämna levande ljus utan uppsikt. Sedan är det ju inte bara bränder som kan förebyggas om man tar det lite försiktigt med alkohol och tobak.

lör
27
dec
2008
lördag, 27 december, 2008 | Skriven av:

GP skriver : “Centern kluvet i kärnkraftsfrågan”

“Centerpartiet är fortsatt kluvet i kärnkraftsfrågan. Efter partiledaren Maud Olofssons kommentar om att “sluta tjafsa i kärnkraftsfrågan” vädrar nu centerpartister som vill ha mer kärnkraft morgonluft.

Johan Hedin, vice ordförande i Stureplanscentern i Stockholm, ska lägga ett förslag till partistämman i sommar om att tillåta en utbyggnad.”

Det är ju både ock en strålande idé samtidigt som det inte är det. Kärnkraften är farlig och omodern. Kärnkraftsfrågan har varit en stor fråga för centern. Till och med så stor att den fällt en regering. Fälldin lämnade in sin och regeringens avskedsansökan den 5 oktober 1978 pga av kärnkraftsfrågan.

Centern har tunnats ut sin miljöprofil och har blivit grått och där miljö och klimat diskuteras men där handling saknas.

Nu när det finns andra alternativ så känns det verkligen som ett steg bakåt att man ska bygga ut gammal teknik.
SDS skriver :

“Fredrick Federley, också riksdagsledamot (c), anser däremot att centern bör lämna sitt nej till utbyggnad.
– Jag tror att både basindustrin, elkonsumenterna och miljörörelsen behöver veta vad det är vi har att förvänta oss av en borgerlig regering efter 2010, och då är det oerhört viktigt att vara tydlig, säger han till Ekot.”

Visst behövs el men det är ohållbart att fortsätta som vanligt. Vi måste spara energi och det måste även den elintensiva industrin göra. Det finns en potential att spara. Eftersom kärnkraften inte tar alla kostnader och att stora investeringar redan är gjorda blir det svårt för nya moderna och mer klimatvänliga alternativ att konkurrera.

Man talar heller aldrig om hur uranbrytningen går till men det sker lång borta. Någon annanstans och då har vi inget ansvar!
Eller?

Varför ska kärnkraften subventioneras som den gör när det gäller försäkringsfrågan. Kärnkraftsindustrin tar inte full ansvar för detta eftersom en försäkring skulle bli väldigt dyr för att kunna ersätta försäkringstagaren vid en kärnkraftsolycka.

Dessutom är det inte klart hur slutförvaringen kommer att fungera och vi vet heller inte till vilken kostnad.

Det är bra att centern tänker om i vissa frågor men inte i kärnkraftsfrågan.

Det är dags att damma av en Tage Danielsson: