söndag 13 december 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Hembesök ska stoppa bränder
dukanförhindraolyckan

Brandmännen i Malmö får en helt ny arbetsuppgift på schemat. Från och med januari 2010 ska de göra hembesök för att få ner antalet brandolyckor.

Nästa år ska personalen på Räddningstjänsten Syd börja med hembesök, främst i de områden där det varit flest bostadsbränder de senaste tre åren. Det handlar bland annat om Rosengård, Lindängen och Fosie.
– Detta är helt nytt för oss. Men det är inget projekt, hembesöken är här för att stanna. Det läggs på schemat på samma sätt som fysisk träning, säger Attila Jensen som är distriktschef vid räddningstjänsten i Jägersro.

Målet är att få ner antalet brandolyckor på samma sätt som räddningstjänsten i bostadsområdet Mercyside i Liverpool lyckats göra. Där har hembesöken gett tydligt resultat och reducerat antalet omkomna i bostadsbränder från 35 per år till 9.

Det har tagit lite tid men nu börjar de lossna. Det började när “Lagen om skydd mot olyckor” kom. Då fick bl a kommunerna är ett mer förebyggande uppdrag. Förebyggande är lönsamt både ur ett mänskligt och samhällsekonomiskt perspektiv.
Det går att komma långt med information under förutsättning att den kan tas emot.
Bara en sådan enkel sak som brandvarnare, som inte kostar så mycket, kan göra stor skillnad. Om den finns och om den fungerar.

Inför varje hembesök kommer räddningstjänsten att ta kontakt med fastighetsägaren, och se till så att de ordnar brandvarnare som kan sättas upp vid behov. I somras gjordes stickprover i Herrgården, resultatet var alarmerande. Man knackade på 125 lägenheter och kom in i 58 stycken. Av de lägenheterna saknade 78 procent brandvarnare.

Det ska jämföras med samma typ av kontroll som gjordes i Hermodsdal, där personalen släpptes in i 87 av 126 lägenheter. Knappt 56 procent saknade fungerande brandvarnare, vilket ligger väldigt nära riksgenomsnittet.

Det borde ju vara så att all nyproduktion av bostäder där skulle brandvarnare vara inkluderade. Detta borde minska kostnaden och öka effektiviteten hos brandvarnarna.

Räddningstjänsten Syd börjar i de områden som har störst behov. Tanken är att dessa hembesök ska göras i alla medlemmskommuner dvs Lund, Malmö, Eslöv, Kävlinge och Burlöv.

Ska vi kunna minska antalet olyckor behöver det förebyggande arbetet komma in i det dagliga arbete för alla såväl räddningstjänstanställda som vi kommuninvånare.

Speciellt i dessa tider då det tänds fler levande ljus än vanligt. Det är kring advent och jul & nyår som antalet bränder är som störst. Lämna aldrig levande ljus ensamma. Använd icke barndfarliga ljushållare.
Det är mycket du kan tänka på. Framför allt tänk innan du tänder ljusen.

Läs mer om hur du kan förbättra din brandsäkerhet!
Har du frågor till räddningstjänsten …

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>