fredag 29 januari 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : Oacceptabelt hög strålning i svenska kärnbränslefabriken

Lungmätningarna av de anställdas radioaktiva stråldoser på Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås har visat för låga nivåer . I nya mätningar uppvisar de anställda i flera fall så höga värden att de närmar sig eller överskrider gränsvärdet.

Omkring 100 anställda vid Westinghouses kärnbränslefabrik uppvisar högre strålvärden än väntat.

Av dem har tretton personer så höga värden att de närmar sig eller överskrider gällande gränsvärde på 20 millisievert per år som är det genomsnittliga gränsvärdet på fem år.

Detta är ännu ett skäl till att avveckla kärnkraften. Till detta kommer också uranbrytningen som sker långt ifrån vårt lilla rena och fina Sverige.

De nya genomförda beräkningarna på Westinghouse visar att stråldoserna underskattats.

— Dels har detektionsgränsen för mätning av uran i lungorna varit så hög att små doser inte varit registrerbara, dels har lungmätningarna inte tagit hänsyn till att uran ansamlas i andra organ i kroppen än i lungorna, säger Rolf Falk, strålskyddskonsult hos Strålskyddsmyndigheten, SSM.

Detta riskerar de anställdas hälsa. Man tror sig veta så mycket men det är alltid något man missar.

För omkring ett år sedan satte Westinghouse i gång ett nytt mätprojekt kallat REN, som syftade till att man skapa en ”ren anläggning med låga personstråldoser”.

Man ger sken av att allt är under kontroll och kallar det en ”REN” anläggning. När man sedan gör en kontroll är det inte så rent.

Det är dags att kärnkraft inte är att leka med..

Kategori: energi, säkerhet
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>