torsdag 5 februari 2009 | Skriven av:

stralningsskyltNu har alliansen enats, nu ska kärnkraften kunna byggas ut. Detta händer samtidigt som det kommer rapporter från USA och Tyskland som visar att risken för barncancer är förhöjd i närområdet till kärnkraftverk.

Nu är det verkligen hög tid att sätta igång liknande undersökningar kring svenska kärnkraftverk.

Ökad risk för barncancer är inte enda anledningen till att säga nej till kärnkraften. Kärnkraften är dyr, farlig och dessutom så är förvaring av avfallet ett jätteproblem. Avfallet måste förvaras under väldigt lång tid, för plutonium-239 ca 24 000 år. Normalt är det problem att överblicka 4 år, dvs en mandatperiod. Hur säker kan man vara att lösningen håller i tiotusentals år? Resultatet blir att man lämpar över problemen på kommande generationer.

Hanteringen kring att bryta uran är också ett problem men det sker långt ifrån Sverige och då är det väl inget problem.
Eller?

Dessutom är kärnkraften inte koldioxidneutral.

Det allvarligaste är att detta kommer att ge signaler som gör investerare tveksamma till förnyelsebara energiinvesteringar. Risken är att det även stoppar investeringar för att minska elförbrukningen. Vilket gör att åtgärder för att lösa klimatproblematiken skjuts på framtiden. Alliansen skjuter inte till några pengar utan vill att privata företag ska bygga eventuella kärnkraftverk. Valet mellan säkerhet och att tjäna pengar kan skapa farliga situationer. Att pengar styr det mesta är ingen nytt.

Att miljöorganisationer är tveksamma till alliansens förslag är ju inte så konstigt.

SNF, Greenpeace, WWF

Kategori: energi, miljö, säkerhet
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>