Inlägg under » november, 2008 «

sön
30
nov
2008
söndag, 30 november, 2008 | Skriven av:

I dag var det den 30:e november och det var återigen demonstrationer och motdemonstrationer. Hela denna konfrontation gjordes möjlig pga av hitresande nationalister, motdemonstranter och poliser.

Jag anser yttrandefriheten är en grundbult i en demokrati. Därför hur illa jag än tycker om de värderingar som nationalisterna har så har de rätt att demonstrera. Motdemonstranterna har också rätt att uttrycka vad de tycker om detta.

Men ingen har rätt att missbruka detta och ta till våld eller utsätta andra människor för fara.

Jag var ute på stan för att besöka ABC som hade en visning av bl.a. ekologiska kläder. Tyvärr hittade jag inga kläder som passade. De hade ett par skor gjorda av syntetmaterial. De var jättesköna men jag behöver inga skor just nu så det får bli senare.
Efter ABC gick vi en runda på stan, vi gick mot Clemenstorget.
Där möttes vi av poliser, polisbilar och motdemonstranter. Det var mycket folk, många var som vi ”bara ute på stan”.

Bitvis var stämningen spänd. Motdemonstranterna var då stoppade utanför Lunds centralstation och där uppstod en konfrontation mellan demonstranter och polis. Helt onödigt och oförsvarbart. Turligt nog skadades ingen.

Jag vet inte hur polisen agerade innan detta hände men under den tid jag var på plats så tycker jag att polisen agerande var lugnt och behärskat. Polisen var väldigt tilllåtande och gav motdemonstranterna tillfälle att uttrycka vad de tyckte om nationalisterna. Bitvis kändes det som att en explosion var nära men precis då ingrep polisen och ökade avståndet mellan grupperna. Lugnt och stillsamt.

De flög flaskor och ”facklor” från både nationalister och motdemonstranter.

Detta är jättetrist att den 30:e november ska förstöras av dessa sammandrabbningar. Jag gick hem när nationalisterna gick mot Monumentet och stannade till vid scenen på Clemenstorget, som Lunds kommun hade riggat upp. Lyssnade en stund på lite cajunmusik. Då var det knappt någon som lyssande tyvärr. Hur det gick sedan vet jag inte, scenerna skulle vara igång fram till 22.

Vad kan man göra åt detta?

Att inskränkas yttrandefriheten är utesluten. Det bästa vore att motdemonstranterna slutade hjälpa nationalisterna att få uppmärksamhet. Dessutom ger man nationalisterna onödiga offerrollspoäng. Om man nu måste demonstrera samma dag gör det utan att tillgripa våld och utsätta andra människor för fara.

Sedan måste vi ta diskussionen med alla de oliktänkande som finns. Oavsett fråga och olikhet.

Kategori: demokrati  | Skriv en kommentar
sön
30
nov
2008
söndag, 30 november, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : ”Lagändring öppnar för intrång i Nationalstadsparken”

””Regeringen presenterade en lagrådsremiss om förändringar i Miljöbalken. Tillägget i lagen medför att det blir möjligt att göra tillfälliga intrång eller tillfällig skada i Nationalstadsparken.
Bakgrunden till lagändringen är Vägverkets bygge av Norra Länken i Stockholm. 1997 beslutade Regeringsrätten att det inte var okej med intrång i parken, och en ny detaljplan togs fram där vägtunneln skulle byggas underifrån och därmed inte skada träd och gräsytor i parken.

Men i början av i år flaggade Vägverket för att kostnaderna för bygget skenade i väg. De bad därför om ett tillskott i kassan, eller en ändring av Nationalstadsparkslagen som skulle göra det lagligt att använda andra, billigare metoder för tunnelbygget. I stället för att bygga tunneln underifrån skulle de bygga den från markytan; schakta bort jord, gjuta en betongtunnel och därefter återställa området.

Nu går regeringen alltså Vägverket till mötes. I lagrådsremissen föreslås ett tillägg till den nuvarande lagtexten. Tillfälligt intrång eller tillfällig skada i en nationalstadspark tillåts om ”åtgärden höjer parkens natur- och kulturvärden eller tillgodoser ett annat angeläget allmänt intresse.”, samt att ”parken återställs så att det inte kvarstår mer än ett obetydligt intrång eller en obetydlig skada.””

Ännu en gång går alliansregeringen miljöförstörarnas väg istället för miljöns väg. Det är allvarligt att justera miljöbalken i efterhand för att det ska passa exploatering av ett skyddat område.

Men jag är inte förvånad. Detta är ännu ett bevis för att alliansregeringen inte tar vare sig miljö- eller klimatproblemen på allvar.

sön
30
nov
2008
söndag, 30 november, 2008 | Skriven av:

BLT skriver : ”2010 sätts spaden i marken”

”Infrastrukturminister Åsa Torstensson lovade byggstart av upprustningen av Emmabodabanan
Diskussionerna om Emmabodabanans vara eller icke vara är över.
Det har gått 20 år med brutna löften om satsningar, ständiga hot om nedläggning, och otaliga räddningsaktioner.
”Men nu är det klart. Emmabodabanan rustas upp 2010.””

Hittills finns bara 50 miljoner avsatta så det saknas bara ”750 miljoner”. Alliansen har inte visat så stort intresse tidigare för infrastrukturinvesteringar när det gäller järnväg. Frågan är om de menar allvar eller om detta bara är ett försök att återfå ”väljarnas förtroende”?

Bra om man satsar på att rusta upp Emmabodabanan eftersom den är en viktig länk både för persontrafik men även för godstrafik.

Om man stoppar ”förbifart Stockholm” får man ju en hel del miljoner över.

sön
30
nov
2008
söndag, 30 november, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : ”Virvelkraft ger el i svag ström”
”Vattenströmmar som bara rör sig i så låga hastigheter som 2 knop per timme kan alstra el i virvelkraftverk. Idén testas nu i en vattentank, men ska provas i en flod inom kort.

Principen bygger på att virvlar skapas kring cylindriska föremål när gas eller vätskor passerar. Virvlarna uppstår ömsom på ena, ömsom på andra sidan föremålet, och kraften som uppstår vinkelrätt mot cylindern vill sätta denna i rörelse.

Hittills har ingenjörerna mest fått kämpa med avigsidan av detta fenomen, som hotar att förstöra plattformsben på offshoreanläggningar, hamnstrukturer men även broar. Ett känt exempel är hur vibrationer som orsakats av luftvirvlar fick Tacoma Narrows Bridge att kollapsa inför kamerorna 1940.


Enligt Bernitsas beräkningar skulle energibehovet för 15 miljarder människor kunna täckas om bara 0,1 procent av världshavens energi togs tillvara.” För att lösa framtidens energibehov behövs många ”energikällor”. Eftersom jordklotet innehåller så mycket vatten är detta ett intressant försök.

Många bäckar små …

lör
29
nov
2008
lördag, 29 november, 2008 | Skriven av:

AB skriver : ”Söker de ansvariga på övervakningsfilm”

”Krossades av rea-kunderna USA: Butiksbiträde trampades ihjäl när han skulle släppa in rea-kunderna på fredagen 18

Wal Marts ”Black friday”-shopping lockade över hela USA. Här är det öppningsrusningen i Elk City som fotograferats. Men det vara bara på Long Island som trängseln fick tragiska följder.
Jdimytai Damour, 34, trampades till döds av vildsinta rea-kunder på Wal Mart Jdimytai Damour hade inte en chans när flera hundra upphetsade reakunder plötsligt slet dörrarna från gångjärnen och trängde sig in i butiken.
Inför ögonen på sina hjälplösa kollegor trampades han ihjäl av mobben.

Jdimytai Damour trampades ihjäl när hundratals kunder trängde sig in i butiken för att handla bland annat billiga tv-apparater. Hans arbetskamrater som försökte nå fram till honom trampades också ner.

Kunderna lät sig inte stoppas av den pågående tragedin och blev dessutom irriterade när polis och butikspersonal meddelade att butiken var tvungen att stängas i några timmar.”

Man kan inte tro att det är sant.
OK att intresset är stort att handla billigt men att trampa ner människor bara för att få billiga varor.
Att dessutom vara irriterade av att polisen stängde affären pga av den tragiska händelsen.

Vad gör reor med oss människor???

Är det inte dags att tänka om angående konsumismen??

lör
29
nov
2008
lördag, 29 november, 2008 | Skriven av:

Det var ett tag sedan jag åkt med X2000 och att det varit försenat mer än 10-15 minuter. För många år sedan när X2000 var nytt var det ganska så ofta att föraren fick stanna vid en station och starta om ”datorerna”.
Nu är det så dags igen. Vi har stannat några gånger för att ”starta om” för att få full effekt på tågets motorer. Dock utan resultat. Vi kan inte få full effekt men som föraren sa ”Vi har nu passerat det småländska höglandet. Nu är det nedförsbacke till Skåne så förseningen ska inte bli värre.
Vi är nu en timme försenade men det blir nog lite till. Inte hela världen jag ska ju bara hem. Tur i oturen var att jag köpte en 1:a klassbiljett eftersom den var billigare än 2:a klass så jag kan ju alltid roa mig att kolla internet och blogga lite.


Skönt att jag inte behöver passa någon anslutande tåg. Jag ska bara använda apostlahästarna och gå hem från stationen i Lund. Apostlahästarna kan man lita på.
Lite irriterande är det ändå men det finns ju värre problem …

Kategori: tåg  | Skriv en kommentar
lör
29
nov
2008
lördag, 29 november, 2008 | Skriven av:

Nu får det väl ändå vara nog. IPRED silar mygg och sväljer kameler. IPRED innebär att man låter upphovsrättsägarna agera poliser. Det är en klar inskränkning av den privata integriteten.
Det stora problemet för upphovsrättsägarna är den organiserade kopieringen och försäljningen inte den enskilda nedladdningen som görs av ungdomar.

Internationellt sett är erfarenheterna att det skapas en slags utpressningssituation mot enskilda fildelare. De stora bolagen skickar ut brev till fildelarna och hotar med domstol om stora skadeståndskrav.
Vad gör man då som en liten fildelare utan juridiskt stöd?

Det är allvarligaste är dock att man låter privata aktörer agera polis.

lör
29
nov
2008
lördag, 29 november, 2008 | Skriven av:

I dag är det åter dags för ett Stockholmsbesök. Åkte med nattåget från Lund 23.23. Numera är det helt OK att sova på tåget. Visserligen sover jag inte lika bra som i den egna sängen men ändå.

Tåget blev lite försenat idag men det gjorde inget eftersom man normalt kommer till Stockholm rena vid 6-tiden. Nu fick vi sovmorgon och fick lämna tåget vid 7-tiden.

Jag ska vara med på miljöpartiets regionordförandeträff. På programmet finns bland annat diskussioner med vårt språkrör Peter Eriksson om aktuell politik. Där finns det som vanligt mycket att diskutera.
Sedan blir det diskussioner om hur vi ska förbereda oss för valet 2010. Då gäller det inte bara rent politiskt utan även organisatoriskt.

fre
28
nov
2008
fredag, 28 november, 2008 | Skriven av:

Nu duggar varslen tätt och diskussionerna om att förstatliga bilindustrin går på högvarv t.o.m. hos alliansenpartierna.
Lågkonjunkturen är här på allvar. Bankkrisen kommer att följas av att antalet arbetslösa ökar. Alla arbetslösa kommer inte att kunna leva på sin a-kassa, dels för att de inte var med i a-kassan och dels för att de a-kassedagarna tar slut. Då återstår socialbidrag.

För att möta lågkonjunkturen på t.ex. Volvo borde man kunna erbjuda alla att ha kvar sin anställning men i mindre omfattning. De flesta inom Volvo tjänar så bra att man skulle kunna gå ner i tid och få mindre pengar.

Genom att samtliga går ner i tid behöver man inte varsla och behåller då den kompetens man har. Man är då också i ett bättre läge då konjunkturen vänder. Man kan även använda kompetensen till att vända inriktningen från fossilbil till miljöbil.
Detta borde vara ett förslag som skulle komma från Volvo.

Även om man inte kan räkna med att sälja så många bilar i framtiden så kommer det att behövas bilar som är miljövänligare. Att förstatliga Volvo är bara ett sätt att skjuta över kostnaden på skattebetalarna.

Det måste vara bättre att ha ett jobb även om det inte är fulltid än inget alls. Blir man arbetslös finns det ingen garanti att man får ett nytt i dessa tider. Visserligen måste man numera vara beredd att flytta t.o.m. flytta utomlands om det finns jobb någon annanstans. Detta kan kanske vara bra för speciella jobb där man kan få kompensation för dubbelbosättning eller där man ordnar så att familjen kan följa med. För de allra flesta innebär det att man splittrar familjen och att man få spendera mer pengar på bostäder och resor och får mindre tid för nära och kära.

Tempot i samhället är så högt att det skulle bara vara bra om man ”tvingades” gå ner i arbetstid. Alternativet blir kanske annars inget jobb alls och det är det många som inte skulle klara så bra.

tor
27
nov
2008
torsdag, 27 november, 2008 | Skriven av:

Nu är det åter dags för kommunfullmäktige. Denna gång borde vi hinna med alla ärenden. I dag börjar sammanträdet med en information om Lunds Energi. Det är bolagets VD, Jan Samuelsson, som håller i den. Mycket handlade om den s.k. Örtoftaanläggningen.
Helt klart är att det blir en dyr affär. Det återstår att se hur stora miljövinster den kommer att ge. Jag är inte helt säker på att det blir så mycket. Många osäkerhetfaktorer kvarstår.

Det blev som vanligt mycket snack om det mesta. Det blev bl.a. en ny diskussion om den direkta skolpengen. Inget nytt och inget klargörande hur vi ska gå vidare.
Tyvärr blev det en skyttegravsdebatt. Förlorarna blir som vanligt barnen.
Det största problemet är att storleken, på både de kommunala skolorna och de fristående skolorna, blir allt större. Större är inte alltid vackrast och bäst.

Det blev en lång interpellationsdebatt som än en gång diskuterade modersmålsundervisningen.

Just nu pågår debatten angående en motion om ”Fler och kraftfulla åtgärder mot utsläpp av växthusgaser”. I ordet fanns det stor överenskommelse. Alla sa att klimatfrågan är viktig. Den stora skiljelinjen var hur arbetet skulle organiseras.
Skulle en speciell klimatkommission tillsättas eller skulle arbetet utgå ifrån den organisations som finns dvs kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott.

Problemet är egentligen inte organisationen utan viljan och vilka resurser som alliansen vill avsätta.

Positivt är ändå att alliansen gett mig sig och de har i alla fall flyttat fram positionerna något.

På nästa miljö- och hälsoutskott kommer frågan upp om hur mycket pengar som ska avsättas.
Då får vi se om det blir mer än bara ord.

tor
27
nov
2008
torsdag, 27 november, 2008 | Skriven av:

SkD skriver : ”Inga raketer på Maxi i år”

”För miljön, djuren och människornas skull. Så motiverar sydsvenska Maxi-handlare beslutet att inte sälja några fyrverkerier i år.
Redaktionen har sökt företrädare för Coop för att få svar på om kedjan har liknande planer. Coops informatör har lovat att återkomma men har ännu inte hört av sig.
– Folk skickar dem åt höger och vänster, jag tycker inte de hör hemma i en stad, säger Tomas Lundvall, chef över Maxi Malmö.

Han har tillsammans med landets övriga Maxi-handlare beslutat sig för att sluta sälja fyrverkerier, och det redan till detta nyår.

Mycket djur – Vi är ett distrikt med mycket hästar, hundar och andra djur, så vi tror att våra kunder uppskattar detta, säger Birger Andersson, butikschef Maxi Mellbystrand i Laholm.
Kollegorna på Maxi Högskolan i Halmstad och Flygstaden står också bakom beslutet och meddelar att miljöskäl också ligger till grund för beslutet.”

De senaste åren har många kommuner uppmärksammat störningar och skador, på människor och miljö, som kommer av nyårssmällandet. Många kommuner har liksom Malmö tagit initiativ till ett förbud mot att smälla smällare, och vill bara tillåta raketer precis under nyårstimmarna. Men att ändra stadgar tar tid, och inte förrän nästa nyår börjar de nya reglerna att gälla i Malmö.”

Bra av ICA Maxi att ta beslutet att inte sälja fyrverkerier. Det är på tiden att något görs. Det har blivit värre och värre de senaste åren.
Förhoppningsvis hänger Coop på. Sedan är det alla andra som tjänar stora pengar på att djur och människor får lida.

Just nu känns det hoppfullt!

ons
26
nov
2008
onsdag, 26 november, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : ”Greenpeace dömer ut Vattenfalls elbilssatsning”

”Vattenfalls och BMWs elbilssatsning i Berlin döms ut av miljöorganisationen Greenpeace. Den el bilarna tankas med är inte tillräckligt grön, hävdar Greenpeace.

Elbolagen Vattenfall och RWE har startat elbilskampanjer i Tyskland tillsammans med BMW och Daimler. Senast presenterades under tisdagen Vattenfalls och BMWs satsning i Berlin på 50 eldrivna BMW Mini.

Bilarna ingår i ett test för att se hur infrastrukturen för eldrivna bilar behöver byggas ut. Vattenfall har arrangerat ett stort antal eltankställen runt om i den tyska huvudstaden.

Men redan på premiärdagen för försöket kom kritik från Greenpeace. Miljöorganisationen har räknat ut att koldioxidutsläppen från en eldriven Mini i Berlin ligger på 133,5 g/km. Den gränsen ligger även små explosionsmotordrivna bilar idag, och den ligger över de gränsvärden som EU kräver från 2012.

Bakom Greenpeace beräkningar ligger bedömningen att merparten av strömmen som bilarna tankas med produceras i kolkraftverk, och att utsläppen har flyttat från bilarnas avgasrör till kraftverkens skorstenar.”

Elbilar låter bra om man jämför med fossilbilar. Det är samma sak som med etanolbilar. Man kan inte bara stirra sig blind på bränslet. Man måste också se hur bränslet framställs. Det gäller att se till helheten.

Elbilar löser en del av utsläppsproblematiken men det finns andra problem att lösa. Trängsel, olyckor, batterier …

tis
25
nov
2008
tisdag, 25 november, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : ”Snus räddar inte liv”

”Snus bidrar inte till att folk slutar röka. Nordens fem socialstyrelser går nu samman för att stoppa myterna kring snuset som ett sätt att rädda liv.
– Det finns ingen evidens för att snus minskar rökningen, även om det finns enstaka personer som det fungerar för, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör vid svenska Socialstyrelsen.

I en undersökning, gjord av Statens folkhälsoinstitut i Sverige, visade det sig att fyra av tio snusare fortsatte att röka dagligen, eller i bland, vid sidan av snusningen.

Så få som fem procent av svenska män uppskattas ha haft hjälp av snuset när de slutat röka.”

Drog är en drog!
Det är ju inte så konstigt. Förbud är inte alltid en lösning men att tillåta droger eller att inte försvåra för drogernas spridning är inte bra.

Snus är farligt och onödigt.

Tänk om vi kunde fokusera mer på livet då skulle vi inte behöva så mycket droger.

Kategori: droger, sjukvård  | 7 kommentarer
mån
24
nov
2008
måndag, 24 november, 2008 | Skriven av:

I dag hade Miljöpartiet de Gröna årsmöte. Årsmöte är alltid årsmöte med en del formalia men är ändå viktiga.
Mötet gick smidigt och vi tog en verksamhetsplan och budget som är början till valrörelsen 2010.
Vi valde också en ny ledningsgrupp.

Intresset för miljöpartiet är stort just nu. Vi har en stor utmaning att ta vara på det intresset och utveckla vår politik för att kunna göra ett bra val 2010.

Kategori: internt  | Skriv en kommentar
sön
23
nov
2008
söndag, 23 november, 2008 | Skriven av:

Det är fortfarande vinter i Lund. Det är inte ofta det är kallt samtidigt som det finns snö. De flesta gator är is- och snöfria. Det kan man inte riktigt säga om gång- och cykelbanor.
Hade varit bra med lite sand på isen. På vissa ställen är det rent livsfarligt att gå då det är rena isgatan.
Det verkar bara vara salt som är inköpt.
Varför använder man inte sand?

Det är i alla fall väldigt vackert nu trots att det inte är mycket snö som har fallit. Lagom kallt. Gick en runda runt reningsverkets dammar. Nu är det framkomligt eftersom marken är frusen annars är det rena lervällingen där.
Skönt med en helt ledig dag. Hann med ett jympapass på kvällen och fick då även gratis motion eftersom vi gick fram och tillbaka till Friskishuset.

Nästa vecka är det Miljöpartiet de Gröna i Lunds årsmöte. På tisdagen har vi energigrupp.
Sedan är det kommunfullmäktige på torsdagen. Denna gång borde vi hinna med allt.
Veckan avslutas sedan med en resa till Stockholm med nattåget. Jag ska på Miljöpartiets regionordförandeträff.

På söndagen är jag helt ledig och ska då gå på ABC:s marknad. De ska ha bl.a. ekologiska kläder.

lör
22
nov
2008
lördag, 22 november, 2008 | Skriven av:

DN skriver : ”Postens vd avstår från sin lön”

”Postens vd Lars G Nordström avstår från sin omdiskuterade månadslön på 900.000 kronor, berättar han i en intervju i TV 4 Nyhetsmorgon. Anledningen är att han inte vill verka girig.

Svenskt Näringslivs vd, Urban Bäckström, kommenterade Lars G Nordströms ställningstagande i Ekots Lördagsintervju:
– Jag har lärt känna honom som en hedersman och det är väl det som återspeglas nu. Han har uppenbarligen tagit illa vid sig. Då finns det två alternativ, antingen slutar man på jobbet eller så avsäger man sig lönen. Jag kan förstå diskussionen om vd-löner som vi får från och till. Det är ofta mycket pengar, men många av mina medlemmar känner inte igen sig i de nivåerna, säger han.”

Det är bra att Postens VD avstår ifrån lönen. Det gäller dock att se över hur det var möjligt att ge honom en sådan lön.

Vad hade hänt om det inte hade uppmärksammats?
Detta är en reträtt under galgen.

Förhoppningsvis påverkar det framtida lönesättningar på VD:ar.

Jag förstår fortfarande inte hur det är möjligt, speciellt i ett statligt bolag att man kan ge en sådan fantasilön. 900 000 kr i månaden????

fre
21
nov
2008
fredag, 21 november, 2008 | Skriven av:

Konferensen om Barnkonventionen slutade vid 12-tdien. Så vi hann med en liten promenad i Örebro stadskärna, innan tåget avgick 14.16 mot Lund.

Förra året hade man gjort en adventskalender av rådhuset i Örebro. Man kontaktade ett antal konstnärer och valde ut 24 st. Sedan använde man rådhusets fönster som luckor.

En käck idé. Man ska göra om det i år.

Tåget anlände i Lund 18.31 helt enligt tidtabellen. Trots snö och is. I Örebro var det kallt redan i torsdags. Just innan tåget avgick så kom det lite snöflingor. När vi sedan satt på tåget fick vi se mer snö allteftersom vi närmade oss Lund. Lite konstig känsla att få mer vinterväder ju mer söderut vi kom.
I Lund var det helt vitt dock inte så tjockt täcke men dock ett täcke.

Så blev det som det brukar ett otal olyckor. Så fort det kommer lite snö åker bilarna i diket. Lär man sig aldrig.

Hoppas att tåget går som de ska i morgon eftersom jag ska åka till Simrishamn på morgonen. Miljöpartiet i Skåne har regionmöte där. Vi ska bl.a. besluta om verksamhetsplan och budget för 2009 samt anta en infrastrukturrapport.
Infrastrukturen är en viktig fråga dels för klimat och miljö men även för att få hela Skåne att blomstra.

Tyvärr sviker alliansregeringen när det gäller resurser till järnvägsinvesteringar. Antal resande i Skånetrafiken ökar och för att kunna klara av detta behövs nya tåg och nya banor.

Kategori: klimat, väder  | Skriv en kommentar
tor
20
nov
2008
torsdag, 20 november, 2008 | Skriven av:

I dag blev det tåg från Lund C via Mjölby till Örebro. Jag är på en nätverksträff för kommuner som vill utveckla arbetet med att implementera barnkonventionen i kommunens beslut. Det är tolv kommuner som kommit till Örebro.
Det är Barnrättsakademin som är arrangör. Barnrättsakademin startades 2007 får pengar från Socialdepartementet, Örebro kommun och Örebro Universitet.
I dag redovisade alla kommuner sitt arbete med barnkonventionen.

I Lund har vi kommit en bra bit på vägen. Miljöpartiet skev en motion 1999 som bifölls i kommunfullmäktige 2000. Motionen utgick ifrån FN:s barnkonvention.
Beslutet blev att alla kommunala beslut ska föregås av en barnkonsekvensanalys.

Resultatet av motionen blev att man fick mer fokus på barnperspektivet. Tyvärr har arbetet avstannat. Barnkonsekvensbeskrivningarna man gör är reflexmässiga. Om de överhuvudtaget görs.
Det behövs nya inspel för att återföra fokus till barnperspektivet.

Det är en självklarhet att se till barn och ungdomars rättigheter.

I morgon fortsätter vi med mer erfarenhetsutbyte.

Sedan får vi se om

ons
19
nov
2008
onsdag, 19 november, 2008 | Skriven av:

AB skriver : ”1,8 miljoner kronor – i månadslön”

”Svenska företag i kris – trots det fortsätter guldregnet över deras vd:ar
Sverige sjunker allt djupare ned i krisen. Företagen brottas med kolossala ekonomiska problem – samtidigt som deras direktörer får mångmiljonlöner.
Volvo har varslat 4 000 personer i år – samtidigt som vd Leif Johansson förra året tjänade 1,8 miljoner kronor – i månaden.
Aftonbladet.se har granskat fyra svenska storföretags chefer och deras löner. Volvo AB, som äger bland annat Volvo lastvagnar, Volvo Penta, Volvo powertrain och Volvo CE, har varslat drygt 4 000 personer om uppsägning i Sverige sen 30 september i år, uppger TT. Volvos A-aktie har tappat 66 procent bara under de senaste sex månaderna.
Samtidigt fick vd Leif Johansson förra året 21,6 miljoner kronor i lön inklusive förmåner – eller 1,8 miljoner kronor i månaden.

SAS vd Mats Jansson kunde dock förra året kvittera ut en fast årslön på 10 miljoner kronor.
Hans avtal ger honom dessutom en rörlig lön på upp till 20 procent av den fasta lönen, alltså potentiellt ytterligare 2 miljoner kronor.
Därtill kommer att 35 procent av den fasta lönen avsätts till pension varje år. Dessutom betalas ytterligare en pensionspremie på 8 miljoner kronor ut om Jansson kvarstår som vd fram till den sista december 2011.”

Om företagen åtminstone hade gjort bra resultat när deras VD:ar kammar hem otroliga summor i löner och arvoden. Det blir bara värre och värre. Har de ingen skam i kroppen.

Ännu fler objekt för vetenskapen att studera – de fantastiska supermänniskorna.

Vad gör de av alla pengar?

Här skulle det behövas lite Pomporipossaeffekt.
Man borde arrangera lite demonstrationer och krav på återbetalning.
Man borde låta dessa VD:ar betala tillbaka till en fond för fattigdomsbekämpning i världen.

tis
18
nov
2008
tisdag, 18 november, 2008 | Skriven av:

DN skriver : ”Nye postchefen har dubbel inkomst”

”Postens vd Lars G Nordström får 11 miljoner kronor om året i lön – trots att han har en pension på närmare 5 miljoner kronor från sin tidigare tjänst som vd för delstatliga Nordea.
Det var den 27 juni i år som Postens dåvarande vd Erik Olsson sparkades.

Till ny VD rekryterade rekryterade Postens styrelseordförande och tidigare Telia chefen Marianne Nivert pensionären Lars G Nordström.
Nordström hade en lång karriär inom Nordea bakom sig, en karriär som avslutades på den högsta posten som vd. Våren 2007 gick han pension. Erik Olsson hade cirka en halv miljon kronor i månaden i grundlön, därutöver pensions avsättningar och bonus.

Men när Nivert rekryterade Nordström fick denne en månadslön på 900.000 kronor, det vill säga närmare 11 miljoner kronor om året från Posten. Han får dock inga pensionsavsättningar eller bonusar.

Lars G Nordström har även andra inkomster. Han får ett styrelsearvode från Nordea på cirka 800.000 kronor. Han sitter även i delstatliga Telia Soneras styrelse där han får 400.000 kronor per år.”

Problemet är inte bara girighet hos den som ta emot pengarna.
Detta är något för vetenskapen. Här är ett forskningsobjekt på supermänniska som är ”värd” så mycket lön för mödan.
Skyhög månadslön, skyhögt styrelsearvode och en minst sagt hyfsad pension.

Hur hinner han med?
Han måste väl jobba mer än 24 timmar per dygn, eller?

Finansministern lilla klagomål på att bankcheferna har för höga löner och arvoden faller platt till marken eftersom det är staten som satt den nya lönen på 900.000 i månaden.

En liten klick tjänar oförskämt mycket pengar. Denna lilla klicka sitter i styrelser och ger varandra bra arvoden och löner. Ingen har insyn i detta förrän allt är klart och avtalen är skrivna. Dessutom skrivna så att de inte kan justeras.

… och sedan är det ingen som tar ansvar. Inget vet något om hur detta gick till.

Hur tror man att detta ökar vanliga människors vilja att göra rätt för sig?