Inlägg under kategori » girighet «

tis
27
jul
2010
tisdag, 27 juli, 2010 | Skriven av:

SDS skriver : BP:s vd avgår

BP:s vd Tony Hayward avgår till följd av sina klavertramp i samband med oljekatastrofen i Mexikanska Golfen. Ny vd blir Robert Dudley, enligt Reuters. Tony Hayward får en årslön, 1 dryg miljon pund, motsvarande omkring 11,3 miljoner kronor, i avgångsvederlag när han avgår den 1 oktober.

Samtidigt redovisar BP en förlust på 17,0 miljarder dollar för det andra kvartalet. Resultatet dras ned av kostnader relaterade till utsläppet i Mexikanska golfen för 32,2 miljarder dollar.

VD:ar ska ha hög lön och bra villkor säger “man”. Man måste betala för att få de bästa.

BP:s avgående VD skulle alltså ha varit den bästa och ändå gick det som det gick. Inte nog med att hände en allvarlig olycka sedan klantande han till det och uppträde rätt så egositiskt. Han åkte på segelsemester mitt i krisen.

Vad blir resultatet av detta?
Jo han avgår som BP:s VD men får ett nytt jobb för BP:s ryska organiation oh dessutom får han 11.3 miljoner koronor i avgångsvederlag.

Detta är inte rimligt. Samtidigt redovisar BP en storförlust med 17 miljarder dollar. Detta visar det orimliga i höga chefers löner och arvoden och fallskärmar.

Det skulle inte vara dumt att ha ett jobb där man kunde få 11.3 miljoner koronor om man klantade till det och dessutom fick ett nytt jobb på en annan avdelning inom företaget.

Jag tror jag ska ringa arbetsförmedlingen i morgon …

mån
11
jan
2010
måndag, 11 januari, 2010 | Skriven av:

SDS skriver : Bankbonusar ökar trots krisen

De fyra svenska storbankerna ökade sina bonusutbetalningar förra året, trots att resultaten samtidigt föll kraftigt. Det visar Finansinspektionens (FI) pågående granskning, enligt SVT:s Rapport.

Vid årsskiftet trädde strängare regler för bonusar i kraft. Reglerna innebär att bonusar ska baseras på det man tjänat över en längre tid och även betalas ut under lång tid. Vid försämrad vinst ska utbetalningar kunna frysas.

FI kommer att fortsätta sin granskning av bankerna under året. Efter sommaren ska FI ha fått in uppgifter från bankerna om vad de gör för att efterleva de skärpta reglerna.

Man slutar aldrig förvånas. Allt snack om löner måste anpassas till det ekonomiska läget. Det finns inget utrymme för löneökningar för “vanliga” löntagare. Det är vad man hör från ledande direktörer.
Men som vanligt gäller det väl inte bankerna.
Hur i hela friden kan man agera på detta vis, att öka bonusutbetalningar trots att resultaten föll kraftigt.
Beror kanske de dåliga resultaten på för låga bonusar?

ons
8
jul
2009
onsdag, 08 juli, 2009 | Skriven av:

Ännu en varm dag. Bra för bär som solmognar för fullt. Nu blir det mycket fukt och bärmixningar, både till frukost och till kvällsmat.
Skönt att bara fixa. I dag blev det slipning och målning av brevlådan, lite omplanteringar och så lite rensning av överblommade växter och en och annat ogräs.

Läste om läkarnas jourersättningar i DN.

Det är överläkarna på psykiatriska länsakuten och beroendeakuten som, utöver en grundlön, får ersättningar runt 11.000 kronor för att vara jour i hemmet. En helg som midsommarafton fördubblas den ersättningen.

Avtalet slöt Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, med Stockholms läkarförening år 2002. Bakgrunden till avtalet var att det var svårt att få specialistläkare att ta jourerna på länsakuten. De ansågs för dåligt betalda och det hände ofta att läkare sjukskrev sig i sista sekunden. Nu är jourerna populära.

Det är overkligt att någon kan använda skattebetalarnas pengar på detta sätt. Inte konstigt att sjukvården kostar mycket.
Jourersättning på 22 000 kr för att vara hemma och sedan extra om man behöver rycka in är ju inte rimligt.

Tidigare var jourersättningen var för dålig så läkarna sjukskrev sig i sista sekunden men nu med de höga ersättningarna så är det annorlunda.
Hur kan man sjukskriva sig för att undvika att ta ett jourpass?
Borde det inte vara detta som man borde åtgärda än att höja ersättningen?

Krusbär_juli2009

mån
30
mar
2009
måndag, 30 mars, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Elmehagen och Lundby-Wedin i ordkrig”

Förre vd:n Christer Elmehagen går nu till attack mot Wanja Lundby-Wedin och övriga i AMF:s styrelse. -Man försöker smita från sitt ansvar. Lundby-Wedin å sin sida menar att Elmehagen agerat omoralistk.
– Man försöker smita från sitt ansvar.
Lundby-Wedin å sin sida menar att Elmehagen agerat omoralistk.
– För det första tycker jag att mot bakgrund av Wanja Lundby-Wedins och Göran Tunhammars utspel så försöker man blanda bort korten och smita från sitt ansvar genom att göra ett antal diffusa uttalanden om att de är vilseledda, säger Elmehagen till Ekot.

Detta är lekstuga på hög nivå. Man skyller på varandra. Ingen tar sitt ansvar.
Varför inte bara betala en lön rakt ut. Varför hålla på med dessa pensionsavtal, bonussystem för en liten toppklick som kostar enorma summor.
Varför behövs dessa skyhöga ersättningar?
Är inte toppchefer utrustade med så mycket ansvar att de skulle kunna göra ett bra jobb med en rimlig ersättning?

Det är inte bara denna affären som gäller VD:n för AMF pension.
Enligt TV4 nyheterna så :

Personlig vinning
Men innan beslutet verkställtdes flyttade dåvarande vd Christer Elmehagen och nu sparkade vice vd Ingvar Skeberg sina egna pensionspengar för att undvika personlig förlust. Elmehagen flyttade 30 miljoner kronor, Skeberg flyttade 1,5 miljoner.

Detta är egentligen ännu värre.

Det senaste halvåret tycker jag har klart visat att girigheten bland toppnivåcheferna har ökat på ett katastrofalt sätt. Detta drar givetvis med sig att girigheten ökar bland lägre nivåer.
Kan han så kan jag!

Är det inte dags att se över helheten vad gäller ersättningsnivåer, inte bara på toppnivå.
Dessutom kanske man ska fundera över hur man kan ha ett heltidsarbete och samtidigt sitta i 24 bolagsstyrelser som LO:s ordförande gör. Hon är nog inte ensam det finns många som sitter i många styrelser samtidigt.
Jag utgår ifrån att de bara har 24 timmar per dygn och att de troligen även behöver tid för matintag och sömn. Det är en ekvation som jag har svårt att få ihop.

Systemet bygger på att VD:n ger styrelsen bra ersättningar och så ger styrelsen VD:n bra ersättningar. Ingen ifrågasätter utan låter det bara ske. När sedan någon upptäcket konstigheter så skyller man på varandra. I värsta fall avgår man och får bra avgångsvederlag. Detta är väl vad som kallas vinna/vinna-situation. Bara det att det är samma på personer på båda sidor.
Förlorarna i AMF pensions:s fallet är vi som ska få vår pension utbetald.

tor
19
mar
2009
torsdag, 19 mars, 2009 | Skriven av:

Man undrar vad toppcheferna sysslar med. De verkar lägga stora resurser på att formulera system som ger dem själva stora ersättningar hur det än går med de s.k. affärerna.
Hur i hela friden kan de avsätta så mycket resurser på detta? Det verkar ligga så mycket arbete med vilken bonus och lönestrategi man ska ha så man har inte hunnit med varför man finns till.

Sedan kan man undra över vissa kommentarer från dessa stackars underbetalda. SEB:s VD anser att problemet är att man inte lyckats förklara skillnaden mellan rörlig och fast lön. Jag förstår inte hur de skulle kunna förklara att VD:n skulle vara värd så mycket ersättning speciellt inte när affärerna går så dåligt.

Vår näringsminister som försvarar de höga lönerna och bonusarna till toppcheferna verkar leva i en egen värld. Hon tyckte inte det var konstigare än att man som byggnadsarbetare fick resultatlön. De flesta byggnadsarbetare får nog inte ens resultatlön utan de jobbar på ackord. I alla fall är det inte ersättningar i samma storleksordning.

Vad skulle hända om man satte lite mer rimliga löner, några gånger mer än medellönen i företaget. Vad skulle hända då?
Men det är väl ingen som vågar?

lör
14
mar
2009
lördag, 14 mars, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “AMF i krismöte efter bonusavslöjande”

Pensionsbolaget AMF sitter i krismöte i dag med anledning uppgifterna om att cheferna får dela på 17 miljoner kronor i bonus samtidigt som drygt två miljoner kunder fått sänkta pensioner och återtag av kapital.

Ledningen fick i fjol dela på 17 miljoner kronor, samtidigt som drygt två miljoner kunder fick sänkta pensioner och återtag av pensionskapital på totalt 17 miljarder kronor.
– Vi förstår reaktionerna. Delar av AMF:s ledning har möte nu under förmiddagen. Vi ber att få återkomma när vi har något mer att berätta, säger informationschefen Stina Sandell.

Otroligt bra timing. Var hittar man alla dessa genier.
I vilken värld lever dessa människor?
Man kan undra vilka bonusar som skulle bevilja om AMF:s resultat hade varit positivt?

fre
13
mar
2009
fredag, 13 mars, 2009 | Skriven av:

SvD skriver : “SEB backar om ledningens löner”

Ledningen i SEB avstår från sin höjda lön. Det skriver SEB i ett pressmeddelande.
Odell: Ett klokt beslut
– Jag inser den stora skada som de senaste dagarnas diskussion om bankledningens löner har tillfogat förtroendet för SEB liksom för mig. För oss som bank är omvärldens förtroende helt avgörande, säger SEB:s vd Annika Falkengren i pressmeddelandet.

– Jag kan inte nog beklaga hur fel det har blivit.

Det är lite pinsamt hur man kan ha så dålig koll på läget. Detta är ledningen för en storbank. Gör man inga omvärldsanalyser?

Det viktigaste verkar vara hur man ska kunna ge toppen maximal ersättning. Ersättningar som är skyhöga.
Hur resonerar man när man lönesätter andra SEB-anställda.

– När styrelsen gjorde om lönesystemet för bankledningen gjorde vi det i en strävan att införa ett system som uppfyller garantiprogrammets krav samtidigt som det är mer konkurrensneutralt och långsiktigt. Vi tog bort de kortsiktiga rörliga lönedelarna och sänkte den totala ersättningen, säger SEB:s ordförande Marcus Wallenberg i pressmeddelandet

– Efter en fortsatt dialog med Riksgäldskontoret står det dock klart att ytterligare anpassning krävs. Vi anser att det är viktigt för SEB att ha möjlighet att kunna delta i regeringens garantiprogram och på så sätt bidra till förtroende och finansiell stabilitet i samhället.
I går skrev SvD om att SEB:s vd Annika Falkengrens får en lönehöjning på två miljoner kronor, vilket lyfter hennes årsinkomst från sju till nio miljoner kronor. Ordförande Marcus Wallenberg försvarade lönelyftet med att pengarna är en kompensation för förlorad bonus.

Det är så typiskt när man sätter upp regler för att minska bonusar så höjer man istället lönen för att kompensera den minskade bonusen. Man gör allt för att kringgå reglerna. Det höjer VD:s kapital men knappast förtroendekapitalet för SEB.

Det är ju hemskt synd o stackars VD:n som bara får 7 miljoner. Det måste vara svårt att klara sig på denna ynkliga lön!

Kategori: ekonomi, etik, girighet  | En kommentar
mån
9
mar
2009
måndag, 09 mars, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Allén fick 44 800 för namnförslag”

Språkprofessorn Sture Allén behövde 32 timmar på sig för att komma fram till att Gamla Ullevi även framöver ska heta Gamla Ullevi, som nybyggd fotbollsarena.
För det debiterade han Göteborgs kommun totalt 44 800 kronor, det vill säga 1 400 kronor i timmen.

I faktaunderlaget Allén lämnat till kommunen framgår att han gått igenom ett hundratal namnförslag, att han bildat en stödgrupp och haft ett sammanträde. Innan han fastnade för Gamla Ullevi, uppger TV 4 Nyheterna Göteborg.

Det var ju ett fantastiskt lönsamt uppdrag. Att efter 32 timmar komma fram till att det gamla namnet var OK!
Det blev en bra timlön.

Skulle vara intressant och se hur arbetet redovisades. Vad var det som gjorde att man kom till denna fantastiska slutsats att behöla “Gamla Ullevi”?

Kanske man ska erbjuda sina tjänster till Göteborgs kommun. De kanske behöver ett nytt namn på Scandinavium?
Gott om pengar verkar kommunen ha:

Sture Allén tycker att arvodet är skäligt men vill inte närmare kommentera det.
– Vi hade fastnat rätt mycket i det själva så jag tycker att det var en bra lösning. Nu har vi ett namn och nu är det punkt för den historien, säger Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, till nyhetsprogrammet.

Hon tycker att arvodet är ”helt okej”.

tis
3
mar
2009
tisdag, 03 mars, 2009 | Skriven av:

Trots att många företag har stora ekonomiska problem ökar cheferna sina löner. När facket vill sänka sina löner vill Volvos ledning öka sina ersättningar.

Hur kan Volvos ledning rättfärdiga detta?
Det är dessutom en otroligt dålig timing, mitt i värsta lågkonjunktur med ökande antal varsel.

Att facket är villiga att sänka sina löner är bra men tyvärr är detta ingen garanti att de inte blir av med sina jobb. Detta är tyvärr ett ansvartagande som kan straffa sig.

Problemen ökar ju större företagen blir. Avståndet mellan de anställda och högsta ledningen ökar. När ekonomiska problem uppstår slår man samman företag och cheferna ökar sina ersättningar samtidigt som antalet anställda som blir utan jobb ökar.

Annars vore det bra om alla gick ner i arbetstid så att så många som möjligt kunde behålla sina jobb. Det skulle också kunna påverka jämställdheten på ett positivt sätt. Barnfamiljer skulle få mer tid med sina familjer. Fler män skulle kunna få mer tid för familjen vilket alla skulle tjäna på. Vi behöver mer tid för oss själva och barnen behöver mer tid med sina föräldrar.

Dela på jobben och lev mer!

lör
22
nov
2008
lördag, 22 november, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Postens vd avstår från sin lön”

“Postens vd Lars G Nordström avstår från sin omdiskuterade månadslön på 900.000 kronor, berättar han i en intervju i TV 4 Nyhetsmorgon. Anledningen är att han inte vill verka girig.

Svenskt Näringslivs vd, Urban Bäckström, kommenterade Lars G Nordströms ställningstagande i Ekots Lördagsintervju:
– Jag har lärt känna honom som en hedersman och det är väl det som återspeglas nu. Han har uppenbarligen tagit illa vid sig. Då finns det två alternativ, antingen slutar man på jobbet eller så avsäger man sig lönen. Jag kan förstå diskussionen om vd-löner som vi får från och till. Det är ofta mycket pengar, men många av mina medlemmar känner inte igen sig i de nivåerna, säger han.”

Det är bra att Postens VD avstår ifrån lönen. Det gäller dock att se över hur det var möjligt att ge honom en sådan lön.

Vad hade hänt om det inte hade uppmärksammats?
Detta är en reträtt under galgen.

Förhoppningsvis påverkar det framtida lönesättningar på VD:ar.

Jag förstår fortfarande inte hur det är möjligt, speciellt i ett statligt bolag att man kan ge en sådan fantasilön. 900 000 kr i månaden????

ons
19
nov
2008
onsdag, 19 november, 2008 | Skriven av:

AB skriver : “1,8 miljoner kronor – i månadslön”

“Svenska företag i kris – trots det fortsätter guldregnet över deras vd:ar
Sverige sjunker allt djupare ned i krisen. Företagen brottas med kolossala ekonomiska problem – samtidigt som deras direktörer får mångmiljonlöner.
Volvo har varslat 4 000 personer i år – samtidigt som vd Leif Johansson förra året tjänade 1,8 miljoner kronor – i månaden.
Aftonbladet.se har granskat fyra svenska storföretags chefer och deras löner. Volvo AB, som äger bland annat Volvo lastvagnar, Volvo Penta, Volvo powertrain och Volvo CE, har varslat drygt 4 000 personer om uppsägning i Sverige sen 30 september i år, uppger TT. Volvos A-aktie har tappat 66 procent bara under de senaste sex månaderna.
Samtidigt fick vd Leif Johansson förra året 21,6 miljoner kronor i lön inklusive förmåner – eller 1,8 miljoner kronor i månaden.

SAS vd Mats Jansson kunde dock förra året kvittera ut en fast årslön på 10 miljoner kronor.
Hans avtal ger honom dessutom en rörlig lön på upp till 20 procent av den fasta lönen, alltså potentiellt ytterligare 2 miljoner kronor.
Därtill kommer att 35 procent av den fasta lönen avsätts till pension varje år. Dessutom betalas ytterligare en pensionspremie på 8 miljoner kronor ut om Jansson kvarstår som vd fram till den sista december 2011.”

Om företagen åtminstone hade gjort bra resultat när deras VD:ar kammar hem otroliga summor i löner och arvoden. Det blir bara värre och värre. Har de ingen skam i kroppen.

Ännu fler objekt för vetenskapen att studera – de fantastiska supermänniskorna.

Vad gör de av alla pengar?

Här skulle det behövas lite Pomporipossaeffekt.
Man borde arrangera lite demonstrationer och krav på återbetalning.
Man borde låta dessa VD:ar betala tillbaka till en fond för fattigdomsbekämpning i världen.

tis
18
nov
2008
tisdag, 18 november, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Nye postchefen har dubbel inkomst”

“Postens vd Lars G Nordström får 11 miljoner kronor om året i lön – trots att han har en pension på närmare 5 miljoner kronor från sin tidigare tjänst som vd för delstatliga Nordea.
Det var den 27 juni i år som Postens dåvarande vd Erik Olsson sparkades.

Till ny VD rekryterade rekryterade Postens styrelseordförande och tidigare Telia chefen Marianne Nivert pensionären Lars G Nordström.
Nordström hade en lång karriär inom Nordea bakom sig, en karriär som avslutades på den högsta posten som vd. Våren 2007 gick han pension. Erik Olsson hade cirka en halv miljon kronor i månaden i grundlön, därutöver pensions avsättningar och bonus.

Men när Nivert rekryterade Nordström fick denne en månadslön på 900.000 kronor, det vill säga närmare 11 miljoner kronor om året från Posten. Han får dock inga pensionsavsättningar eller bonusar.

Lars G Nordström har även andra inkomster. Han får ett styrelsearvode från Nordea på cirka 800.000 kronor. Han sitter även i delstatliga Telia Soneras styrelse där han får 400.000 kronor per år.”

Problemet är inte bara girighet hos den som ta emot pengarna.
Detta är något för vetenskapen. Här är ett forskningsobjekt på supermänniska som är “värd” så mycket lön för mödan.
Skyhög månadslön, skyhögt styrelsearvode och en minst sagt hyfsad pension.

Hur hinner han med?
Han måste väl jobba mer än 24 timmar per dygn, eller?

Finansministern lilla klagomål på att bankcheferna har för höga löner och arvoden faller platt till marken eftersom det är staten som satt den nya lönen på 900.000 i månaden.

En liten klick tjänar oförskämt mycket pengar. Denna lilla klicka sitter i styrelser och ger varandra bra arvoden och löner. Ingen har insyn i detta förrän allt är klart och avtalen är skrivna. Dessutom skrivna så att de inte kan justeras.

… och sedan är det ingen som tar ansvar. Inget vet något om hur detta gick till.

Hur tror man att detta ökar vanliga människors vilja att göra rätt för sig?

tor
13
nov
2008
torsdag, 13 november, 2008 | Skriven av:

SvD skriver : “Även ny Nordea-vd har jättepension”

“Dyr pension till Nordeas ex-vd. Under onsdagen uppmärksammades att den förre Nordea-vd:n Thorleif Krarup har ett pensionsavtal värd 150 miljoner kronor. Krarup var vd i 1,5 år under 2001 och 2002.

Då var budskapet från Nordea att Krarup redan hade ett pensionsavtal med danska Unibank och att det följde med när bankerna fusionerades. Nordea uppgav också att banken inte tillämpar “den här sortens frikostiga pensionsavtal”.

Men även den nuvarande vd:n Christian Clausen har en stor pension, uppger Aftonbladet på nätet och TV 4 Nyheterna.

Clausen kan gå i pension vid 60 års ålder och då få 50 procent av sin vd-lön. Han har i dag 7,4 miljoner kronor i årslön. Pensionsavtalet har ett tak på drygt 4,5 miljoner kronor per år, enligt Aftonbladet och TV 4 Nyheterna.

Vid en livslängd på 85 år skulle pensionsavtalet vara värt runt 114 miljoner kronor.”

Hur kan man tro att man är värd en sådan pension efter 1.5 års “arbete”?

Hur kan en styrelse ta sådana beslut att gynna några få personer?
Det är ju inte lite pengar.

Dessutom har de en mycket bra lön under tiden som de jobbar så de borde kunna sätta av egna pengar till pensionen.
Så duktiga är ju inte bankerna. Allt blir dyrare och servicen blir sämre. Bankkrisen är ju inte något direkt bevis på att bankerna har skött sig. Man kanske ska köpa sig en ny säng med en stor madrass istället för sätta in pengarna på banken.

Är det konstigt att man som vanlig medborgare blir ledsen, förbannad och sedan skiter i att göra rätt för sig?
Det är egentligen märkligt att så många vill göra rätt för sig.

Om de har någon skam i kroppen borde de inte ta emot pengarna!

Förhoppningsvis lämnar kunderna Nordea. Frågan är bara vilken bank som är bättre?

lör
26
jan
2008
lördag, 26 januari, 2008 | Skriven av:

Om det nu är sant!

I dagens SDS kan man läsa om en stackars rektor och en stackars professor på Trafikflyghögskolan. Det var nog låg lön, trista och tråkiga arbetsuppgifter som gjorde att det blev lite fel.
En hustru fick lön som konterades av maken, egen utbildning på ett udda flygplan, resor godkända av resenären själv, lite extra förmåner för anställda, inga protokoll från ledningsgruppsmöten …
Det är dessutom lite pinsamt att läsa:

“Enligt rektorn har hans fru hjälpt till ”på skoj” med mastersutbildningarna för att hon är engelskspråkig.
– Det är bra att internrevisionen kommer hit och visar vad som är tillåtet, säger han.”

“Annonser för blufföretag 60 000 kronor. ”Tyvärr sådant som händer”.”

Hur i hela friden kan det gå till så här?

Har man inga intervjuer och kontroll av meriter innan man anställer personer till så höga poster och finns det ingen egen kontroll?
Först medicinska fakulteten sedan kemiska institutionen och nu trafikhögskolan.
Pinsamt för de lärde i Lund.
Kategori: ekonomi, etik, girighet  | En kommentar